Вие сте тук: Начало Еко пътеки Екопътека "Каньонът на водопадите"

Екопътека "Каньонът на водопадите"

За да стигнете до екопътека "Каньонът на водопадите", от гр.Смолян трябва да хванете пътя за с.Мугла. Стигнете ли до изоставена автобаза, хващате отбивката в дясно и след около стотина метра стигате до малко заведение, където може да се оставят колите. Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват "Сосковчето". Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят, ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият - вод.Орфей - е с пад на водата от 68м. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Най-добре е това място да се посети в началото на лятото, когато реката е по-пълноводна и зеленината е в изобилие. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изминава се за около 4 часа, спокойно ходене.


Снимки: www.bulgarian-mountains.com


  
Спални места
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри)
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (17)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2014 12:25 AM
Любимата ми екопътека! Нищо не може да се сравни с чара на Родопите. Феноменално красива и интересна, но бъдете готови за ходене, ако искате да продължите към хижа Перелик.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2015 09:56 PM
Да обесня,че за водопадите се стига през гр Смолян,посока село Мугла,отбивката е в края на Смолян,табелите са малки и жълти.За предпочитане е да оставите колата преди отбивката,защото пътя на горе е разбит

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2015 08:03 PM
Много добре изградена и обозначена екопътека. Невероятно красиво място, зарежда с позитивизъм. Има доста за вървене, но определено си струва всяка крачка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2015 10:47 PM
Имам един въпрос: възможно ли е да се прави "рапел" по водопадите? Разрешено ли е и има ли обособени халки? Благодаря !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2015 09:55 AM
Каньонът наистина е очарователен! Публикуваните снимки са чудесни. Хубаво би било тези на водопадите да бъдат допълнени с техните имена.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Sep 2015 12:46 PM
Гореща молба към всички недобросъвестни "туристи".НЕ ОСТАВЯЙТЕ БОКЛУКА СИ В ПЛАНИНАТА!Кошчето за боклук е ВАШАТА раница.Планината не се нуждае от нищо ,което носим със себе си.
Пиша този остър коментар по повод последното ми посещение на Каньонът на водопадите.Мястото около беседката е замърсено с купища пластмасови бутилки и всякакви отпадъци.Следващият път,когато се кача там със сигурност ще нося и чувал ,в който да прибера отпадъците,надявайки се да се поберат в него.Ако все пак някой ме изпревари,значи не съм сам в добронамереността си към това прекрасно място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2016 11:51 AM
Аз си носех единствен фас в салфетка в джоба... но пред мен се изхвърляха право във водата... така са някои - дойдох, видях и осрах!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2016 09:38 PM
Страхотна екопътека! Не е от най-леките, но със сигурност е приятна за минаване.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2016 02:59 PM
По това време на годината водопадите пресъхнали ли са

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2017 09:03 PM
Страхотен въпрос, като се има предвид за кой период от годината питате? Ами помислете малко кога са най-пълноводни реките! Или не сте били на този урок по география?!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Apr 2017 11:45 AM
Най-пълноводни са през пролетта когато се топят снеговете ;)
  

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Apr 2017 09:49 PM
Дали наистита е Еленска река? Тя не отива ли към Червената скала и към Предела?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jul 2017 11:21 PM
На вашият въпрос няма точен отговор. Вярно е, че Еленска река идва от към прохода Превала. Всички местни жители израстнали там в този район наричат това Малката Еленска Река. Покрай нея има ливади на които пасат елени и диви кози. Реката по която са водопадите е наречена от местните жители Голямата Еленска Река, а в много от съвременните карти тази река е наречена Герзовска Река. Това обърква представата за местностите,защото местността Герзовица не се намира там ,където тече Голямата Еленска Река или Герзовска река. Герзовица е на десет километра от водослива на Еленса река в Черна Река по пътя за село Мугла. Добре ще бъде, ако тези наименования станат ясни на всички, защото официално наречената Герзовска река(Голямата Еленска Река) тече през резерват Сосковче,а в резервата е забранен риболова. Също така посочването на каменният мост за начало на Каньона на Водопадите обърква доста туристи, които са за пърми път в района и тръгвайки през каменният мост се отдалечават от Каньона на Водопадите. През този мост може да се отиде до местността Герзовица, но не и до наречената Герзовска река(Голяма Еленска Река).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 May 2018 01:30 PM
В момента третият дървен мост е повреден. Има алтернативен маршрут за преминаване през безопасно място, за това в поситителският информационен център екскурзоводите дават точни указания как и от къде да преминават туристите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 May 2018 03:20 PM
Здравейте!
Много благодарим за информацията. Бихте ли споделили местонахождението на посетителския информационен център?
Благодарим!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jun 2018 06:03 PM
Над водопадите Сърцето и Орфей пътеката продължава към х. Перелик. Колко се върви от там до хижата и добре ли е означен маршрута?
Анонимен посетител 12 Jul 2024 05:00 PM
Пътеката е вече с вход -6 лв за възрастни и с работно време