Вие сте тук: Начало Манастири Мулдавски манастир "Св.Петка"

Мулдавски манастир "Св.Петка"

Манастирът "Света Петка" крие своето съществуване в далечното минало. Той отстои на 4км. от гр.Асеновград и е в близост до с.Мулдава. Преданието говори, че като манастир е построен по времето на цар Иван Александър. Според местното предание манастирът бил изгорен при нашествието на турците, а по-куъно възстановен от сливенски хайдути. През 1666г. той бил пострадал от чепинските потурнаци и възобновен през 1716г. от игумен йеромонах Паисий. За трети път е опожарен в 1793г. и е горял 1821г. В този си вид е възобновен в 1836г. през управлението на игумен Антим.

Манастирският храм е изографисан от тревненския майстор Кръстю Захариевич със синовете му Георги и Петър. Същата година е осветен от Филипополския епископ Никифор.

Преди Освобождението е имало килийно училище. В това училище което е съществувало до 1888г. учители са били Илия Амбарев и Никола Попвасилев от Асеновград.

На север под манастира е аязмото съградено в 1808г. През 1894г. е построена камбанарията от станимъшките майстори Георги Кръстев и Никола Тодоров. Зад високите зидове на манастира са намирали убежище много българи - родолюбци. Тук е идвал Апостола на свободата - Васил Левски. До наши дни е оцеляло скривалището му в едно от избените помещения. Тук е прекарвал зимните месеци и Ангел войвода от с.Драгойново. Манастирърт е бил посещаван от революционера Пере Тошев и българския екзарх Йосиф. През 1883 тук е бил на посещение големия чешки художник Мърквичка - внезапно е починал неговия син Карел, който е бил на една годинка и е погребан в двора на манастира.

В 1946г. се срутва старата църква - от нея оцеляват притвора и камбанарията. Храмът се изгражда отново през 1951г.

Ежегодно годишнината от смъртаа на Левски се чеваства с провеждан на многохилядни походи до манастира.

Заради голямото му културно-историческо и архитектурно значение, за ролята му в опазване на народностния дух и българщината, манастирът е обявен за паметник на културата.

Снимки: Чавдар Иванов.
  
Спални места
Address 4км. от гр.Асеновград, до с.Мулдава
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри)
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (2)

Архивен коментар.

Elgin 04 Feb 2013 11:20 AM
За храмовия празник и годишнината от обесването на Апостола сме там на 17 февруари ще има нови фотоси..хубаво място, дано възстановят изгорялата част на манастира...че така грозно стои като изгоряла къща от запад крилото.

Архивен коментар.

Elgin 18 Feb 2013 10:18 AM
Вчера на манастира имаше поне 2000 души, годишнина от обесването на Апостола, който там е имал килия и се е крил. Хубаво време, жалко че изгорялата източна част на манастира така си стои небутната вече няколко години. Мястото е хубаво, има прекрасна видимост към Средна гора и Стара планина на север.
Най-новото
xижа Скални мостове
xижа Скални мостове
Навигация
Facebook Like Box