Вие сте тук: Начало Маршрути Рила Из Мальовишкия дял на Рила планина(маршрути)

Из Мальовишкия дял на Рила планина(маршрути)

Заслон "Гранитна Вода"- заслон "Страшно езеро" по билото

Този маршрут е част от билният траверс вр.Мальовица-вр.Голям Купен, който е удобен за преминаване и не изисква специална подготовка и екипировка. Маршрутът започва от Заслон "Гранитна Вода" (построен на мястото на изгорелия засл.Орловец). До заслона се стига по маркирана пътека от х.Мальовица за около 2 часа. Пътеката за билото започва непосредствено от заслона, траверсира склонът на вр.Ловница и излиза на "Злият прелез" до вр.Злият зъб. От това място се открива невероятна гледка към 200 метровите гранитни стени на вр.Злият Зъб (2678м) и надвесените над Белият улей Дяволски игли. Нейде ниско долу се вижда като малко петънце обширната Партизанска поляна. Пътеката бързо се изкачва по тревният склон на вр.Ловница(2695м). Слизането от върха става по стръмен ръб, който изисква повишено внимание. Следва подсичане на малка скална игла и изкачване на вр.Голям Купен (2731м) - най-вискоият в Мальовишкия дял на Рила. По нататък пътеката подсича склоновете на Средният купен. Препоръчително е при достатъчно сили да се изкачи и той. Пътечката излиза на улеят между Малкият и Средният купен. По него може да се слезе до езерото, но е много рисковано и затова е по-добре да се продължи към вр.Попова капа (2704м). Там се засича пътеката от засл.Кобилино бранище и по нея се слиза към засл.Страшното езеро. Едноименното езеро е едно от най-красивите в нашите планини. Незабравима е панорамата към отвесните северни стени на Купените. За съжаление лошото отношение на туристите към заслонът са го превърнали в неприветливо място.

 

На вр.Орловец
Заслон "Гранитна Вода" - вр.Орловец

За достигане до върха трябва да се изкачи стръмният сипей до премката между вр.Орловец и вр.Злият зъб. Това не е безопасно мероприятие и изисква повишено вимание. Не допускайте групата ви да се разкъсва много и не предприемайте изкачването в лошо време. При достигане на премката можете да се насладите на гледката към вр.Двуглав(2605м) и надвесената над Синият улей западна стена на вр.Иглата(2575м). По тясна пътечка вляво можете да достигнете до ръба на стената на вр. Злият зъб и да погледнете надолу. Внимавайте да не ви се завие свят или пък да не си помислите, че сте волна птичка и можете да летите...:-)))
За да достигнете вр. Орловец(2686м) от премката трябва да започнете изкачване надясно по стръмните тревни склонове. Неусетно ще стъпите на върха и ще онемеете от красивата гледка. Ниско долу в краката ви е Мальовишката долина, вляво от вас са красивите върхове Мальовица, Орлето и Малка Мальовица, зад вас е дълбоката Рилска долина и Рилският манастир а далече на хоризонта е изящното било на Пирин планина.

 

вр.Мальовица
х.Мальовица - Мальовишки езера

От хижата се тръгва по пътеката за вр. Маьовица. Към средата на първа тераса (близо до останките от пастирска постройка) се тръгва на дясно към широк улей (Овчарският улей). Следва стръмно изкачване по него и след около 30мин. се достига до първото езеро. Продължава се покрай езерото, изкачва се малък склон и скоро се достига до второ езеро. Северната стена на вр. Мальовица вече изглежда на "Една ръка растояние". Ако искате да продължите нагоре се отправете към стената, но се изкачвайте по най-левият улей (между вр.Малка Мальовица и вр.Орлето). Улеят непосредствено под стената на вр.Мальовица е запушен с камина в горната си част а и има голяма опастност от каменопади. Освен това както пише по пътеводителите "е по силите само на много добре подготвени туристи с алпийски познания". След като изкачите улеят можете да слезете към Еленино езеро или да тръгнете наляво към вр.Малка Мальовица.

 

 х.Седемте езера (старата хижа) - вр.Харамията (Хайдута)

От хижата се тръгва наляво покрай езерото. След това се следва улей, който извежда на малко било в ляво от вр. Харамията(2465м). Изкачването става по пътечка, следваща ръбът. От върхът се разкрива величествана панорама към целият циркус на Седемте езера. Слизането от самият връх може да се извърши и по другият ръб (гледащ към централното планинско било).

 

 Източен ръб на вр.Мальовица - вр.Орловец - засл.Гранитна вода

( по-екстремни маршрути )

Тази пътека преминава през няколко по трудни пасажа и се препоръчва само на уверени в силите и способностите си туристи, които не изпитват фобии от височина.
До началото на ръбът се стига или през циркусът на Мальовишките езера, или чрез изкачване по склонът на вр.Орлето от към Еленино езеро. По самият ръб има тясна и стръмна пътечка, която минава покрай голям рапелен клин и извежда на скалист ръб. След неговото преминаване се достига вр.Мальовица(2730). До вр.Еленка са следва стандартната туристическа пътека. В един момент тя завива на ляво към долината, но вие трябва да продължите направо по билото и да изкачите вр.Безименен. Продължава се по ръбът, който става скалист. От дясната му страна все по-отчетливо се появява пътечка, която трябва да се следва. Постепенно се подсичат Петлите, като през цялото време в дясно от вас е бездънната Рилска долина. Грохотът на реката ниско долу и урвестите склонове на Злите потоци (стръмни улеи с над 1000м денивелация, по които зимно време падат огромни лавини, а лятото при всеки проливен дъжд се спускат буйни поройни потоци), простиращи се под вас носят чувство за уникалност и неповторима красота на маршрута. Постепенно се достига и изкачването на вр.Орловец. Именно тук е най-неприятното место - стръмно улейче, което може да е много опасно ако е влажно. След достигане на върха се слиза по трвистия му склон към вр.Злия Зъб. При наличие на въже за осигуряване може да изкачите и "Злото Зъб". За целта се продължава по пътечка, подсичаща южните му склонове и където тя свършва се изкатервате по скалата нагоре. Пасажът не е труден (до II категория), но е рискован. Слизането към заслона се извършва по сипейния улей, спускащ се от премката между вр.Злият Зъб и вр.Орловец.

P.S. Материалът е изпратен от хотел Мальовица.

Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Facebook Like Box