Вие сте тук: Начало Хижи Средна гора xижа Чивира

xижа Чивира

Разположена в Средна гора. Водоснабдена, електрифицирана, разполага със 100 легла, кухня и ресторант с 80 места. През лятото могат да се берат малини около хижата.
Съседни туристически обекти:
- х.Средногорец - 0.45ч.
Има удобен път през с.Старосел.
Автор: Майя Апостолова
Снимка: Чавдар Иванов
  
Спални места 80
Address
Телефон 048/932259
E-mail
Надморска височина (метри) 1370
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (41)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Dec 2006 06:10 PM
Хижата е супер!Обслужването е на ниво в областа има много забелижителности,а към хижата има бунгала и детска площатка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2007 09:00 AM
sorry, площатка е с "д"

Архивен коментар.

И 10 Apr 2007 07:49 AM
от в. Богдан няма никаква маркировка към хижите. Има няколко коларски пътя и ако не уцелиш правилния спиш на палатка. Е, ние спахме на палатка. Цялата местност е горяла и е ужасна гледка.

Архивен коментар.

Антон 10 Apr 2007 04:44 PM
Аз ходих преди една седмица - за първи път и нямах особени проблеми с маркировката. Вярно имах и карта на района на Копривщица, но истината е, че тя не отговаря съвсем точно на фактическото положение. Оставих колата в картофените ниви, където пътя за барикадите се пресича от електропровода за х. Богдан, минах през х. Богдан - вр. Богдан - х. Средногорец - х. Чивира - х. Барикадите и се върнах по асфалта до колата - за около 6ч.
Друг въпрос е, че в онзи понеделник (2 април) във ведомствената х. Чивира беше заключено, вътре явно имаше хора, но на тропането ми не отговори никой, исках да си налея вода, но наблизо имаше, така че не бях много упорит. С други думи и да бяхте стигнали хижата, пак можеше да спите на палатка, та не съжалявайте.

Архивен коментар.

БС 22 Aug 2007 06:37 PM
Напротив има маркировка ( червена ) от Копровщица - вр. Богдан ( може да се мине и отдол ) - х.Средногорец - х. Чивира. Даже продължава към вр. Алексица. Не знам как не сте я видяли??? Изградена е преди около 10 месеца!

Архивен коментар.

тедии 28 Nov 2007 07:51 PM
0к може ли някой да ми каже цените ?????

Архивен коментар.

aaaaaaaaaaaa 04 Nov 2009 06:30 PM
mi 12 lv na 4ovek e

Архивен коментар.

Д-р Йорданов 11 Mar 2008 07:08 PM
Миналия юни с приятелката ми решихме да пробваме едно преходче от копривщица до Старосел през Богданл Никога досега не бяхме скитали из Средна гора и и бях малко притеснен, защото в сайтовете срещах противоречиви информации... коя хижа работи, коя - не, не се знае, нито пък дали има свястна /или изобщо някаква/ маркировка. Пък и още щом пристигнахме в Копривщица, заваля як дъжд... аха, аха да се откажем, но дордето хапнем по чорбичка, и се проясни. И тръгнахме... бавничко, понеже и бащата на приятелката ми дойде с нас, че голям мерак имаше да се качи на връх Богдан /80 годишно старче си е той, едно джезве кокали, ама държелив, много бавен, но неуморен. На 76 години за пръв път се качи на Вихрен!/ След час и половина по равен коларски път /с перфектна маркировка/ пак се смрачи и заваля здравва градушка и тъкмо тогава намерихме малко спретнато заслонче. Браво на копривщенци!. Когато и градушката отмина, се изкачихме до изоставената хижа Богдан /жалко е, че няма кой да я възстанови, мястото е много хубаво в подножието на върха, макар и не висок, все пак си е първенецът на Средна гора и не е редно печатът от 100-те обекта да се бие в центъра на Копривщица в книжките на такива туристи, дето не са и помирисвали баир, камо ли планина/. Решихме да изоставим главната пътека и да се качим на върха /около 35 минути/ и тъкмо, когато стигнахме горе, падна жестока мъгла. Тръгнахме да следваме маркировката от колове по билото, но след време се загубихме. там се пресичат много коларски пътища, на места коловете явно са се счупили и в мрака и мъглата, дори и челниците не ни бяха от голяма полза. Междувременно пак эаваля напоително. Дъждобраните не се окаэаха почти никаква закрила. След известно лутане се върнахме на "маркировката" и се надявахме да стигнем до хижа Средногорец /за нея бях прочел по-добри отзиви посайтовете/, но не щеш ли накрая се оэовахме на Хижа Чивира /явно пак нещо сме пропуснали в тъмното/. На пръв поглед - хижата бе тъмна, а ние вече сме мокри като ватерполисти. Но като излезе хижарят бате Бонко и ни посрещна с ведра усмивка под дебелия мустак, па като ни спретна една ми ти греяна ракийка, и всичкия страх, влага и умора моментално се отцедиха от нас. В хижата нямаше други освен нас, но Бонко /Богдан!! му е името - като върха/ включи няколко радиатора за през нощта, та да ни се изсушат дрехите и обувките/даже и бельото ни беше мокро/... даде ни просторна стая за трима с чисти чаршафи и завивки, спретна ни една трапеза с вкусен боб и домашни яйчица /той си гледа кокошчици до хижата/, а и ние го почерпихме с каквото ни се намираше. С две думи ДУША ЧОВЕК!!! има по нашите планини и добри хижари, има и неприятни и немарливи хора, но като бат Бонко чак такъв симпатяга не бях срещал! Толкова спокоен човек, толкова приветлив и с така заразителен смях. Хвала на такива хора!
На сутринта пак ни гости с яйчица и греяна ракийка с медец /ама този път поразредена, че инак ракийката си беше много люта, а не е на добре да се пиянства на закуска/ след което ни упъти по пряката пътека за Старосел /там маркировка няма, само не трябва да се пропуска един эавой вдясно след един хайдушки паметник/. И при това нощувката струваше само по 6 лева на човек!!! при това в нашта мила татковина на пръсти се броят хижите, които ще ти предложат по-добри условия. А за храната и ракията бате Бонкои една стотинка нени е взел.
Няма да ви отегчавам и с прехода до Старосел... там просто ТРЯБВА да се отиде, ако човек благоговее пред величието на древната тракийска цивилизация!

Архивен коментар.

Симеон 30 Aug 2008 09:10 PM
Хижата се намира на ключово място на сред широка поляна в подножието на връх Чивира. Пострайката е масивна и хубава., а към нея има и няколко бунгала. От вън всичко изглежда доста запуснато, а бунгалата са в окаяно състояние. В миналото хижата е стопанисвана от карловските машиностроителни заводи. Те обаче нямат нотариален акт, поради което не може да се уточни кой е собственик на тази хижа днес. Когато стигнахме до хижа Чивира хижарят и неговия помошник бяха видимо пияни. Освен студена планинска вода и подслон в спартански условия, не ни предложиха нищо. Жалко, много жалко, че това е поредната хижа обречена на разграбване и разруха.

Архивен коментар.

мн 19 Mar 2009 05:46 PM
хижа чивира може да не е нищо особено и спрямо другите хижи около нея да е малко по ненагледна,но това не пречи на една весела компания да отиде там и да се весели до забрава
ние не търсихме лукс,а просто спокойно място на което човек да разпусне от сивите делници
и го открихме точно там
хижарите (2ма мъже)ни посрешнаха с усмивки и веднага ни настаниха
вечерта дори се присъединиха към компанията ни и нямаше място за скуката.
А за това по горе че са били пияни и незнам си какво,незнам кой го е писал но или е от "голямото добро утро"и се прави на важен(иди стой ти там 20 дена и ще видим като дойда как ще ме посрещнеш)!!!!!
или незнам защо изобщо се осмелява да коментира
та там всичко е страхотно
е,съгласен съм че не е първа класа но вече казах за скромния българин,скитащ се по баирите и това е нещо
е ние останахме много доволни
и дори мислим да ги посетим отново
успех!!!!!

Архивен коментар.

gdobranov 06 Apr 2010 10:22 AM
Бих искал да попитам дали можете да ми кажете по колко часа са преходите Старосел - х.Фенера, х.Фенера - х.Средногорци и х.Средногорци - Копривщица? Бих искал да направя преход от Старосел до Копривщица, но не мога да преценя от информациите, които намерих до този момент, дали ще смогна с 1 нощувка (примерно в х. Средногорци), или ще трябва да нощувам в х.Фенера и х.Средногорци по една вечер. Благодаря предварително за информацията!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2010 01:31 PM
От гробницата над Старосел тръгнахме по маркирана пътека но след 2-3 часа ходене в посока изток я загубихме и излязахме на голяма поляна с големи и гъсти тръни и хванахме черен път който идва от изток с червена маркировка и пак тръгнахме на запад и после през гората на север.Минахме покрай останки от тракийски храм в букова гора и отидохме на х.Фенера след 6 часа ходене.По-късно разбрах че има и по-пряк път но едва ли има маркировка.Може от Старосел да отидете до Бяло камъне по черен път за 2-3 часа и от там на х.Фенера предполагам за още 2 часа.х.Фенера-х.Чивира-3 ч. и х.Чивира-Бяло камъне-2 ч-по литература.Ние от х.фенера през вр.Алексица до х.Средногорец отидохме за 4 часа без почивките.От х.Средногорец до Копривщица отидохме за 5 ч.За Старосел има автобуси от Пловдив-автогара север.От Карлово са спряни.Ние пътувахме от Карлово до Калояново в 7 ч. и от Калояново в 8.20 ч за Старосел. От Копривщица за София тръгва автобус в 13 / 15 / 17 ч за София.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2010 12:43 AM
На гърба на х.Чивира по стръмното тръгва червена маркировка за вр.Богдан и от там може да се продължи за Копривщица.Ние от вр.Богдан до Копривщица разтоянието го взехме за 3 часа.В момента на х.Чивира няма ток поради неплатени сметки.Двамата мъже които бяха там казаха че тези дни ще се реши да ли ще останат.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Apr 2010 12:36 AM
Впечатленията ми от хижата са че трябва много пари да налеят в нея собствениците Сопотските машиностроителни заводи за да стане много посещавана.Иначе хижарите са много услужливи но базата просто е гроги от всякъде.Местноста иначе е много добра наоколо и е грехота да се знемаряват и изоставят хижите ,като х.Барикадите(няма значение,че има някакви комунистически символи там)х.Богдан с прекрасна гледка на север и т. н.

Архивен коментар.

galicia 19 Apr 2010 02:55 PM
Здравейте! На 09.01.2010г. минахме от там на път за х.Средногорец. Направихме си почивка за обяд и се поразговорихме с хижарите, мили и любезни хора.Още тогава казаха, че токът им е спрян.Както виждам и сега няма промяна.Района като цяло ми изглежда запуснат, базата също.

Архивен коментар.

Николай 13 Jun 2010 07:16 PM
Здравейте на всички! Вчера ( 12. 06. 2010г ) ходихме там, както и на Средногорка, Богдан, Барикадите имам доста информация и снимки ако някой се интересува може да пише на скайп: niksan_193

Архивен коментар.

К2 14 Jun 2010 06:50 AM
Здравейте! Може ли да споделите впечатленията си от посетените средногорски хижи тук в сайта, ако Ви е удобно, разбира се. Бих Ви помолил и да качите някъде малко снимки за по-добра представа. Благодаря предварително!

Архивен коментар.

seva 13 Jul 2010 10:55 AM
моля за телефони за връзка с хижа Чивира или стопанисващите я.

Архивен коментар.

Светла 11 Mar 2011 11:03 PM
Минахме покрай хижата на 4-ти март т.г. на път за хижа Средногорец. Хижата не работи !!!

Архивен коментар.

gdobranov 31 Mar 2011 08:15 PM
На 26.03.2010 се качихме до връх Чивира от Бяло камене - хижата е под върха и не работи. Ако предвиждате преход в тази местност - предвидете нощувка в х.Средногорец или х. Фенера. Иначе местността, в която се намира хижата, е много красива. Ние тръгнахме от Бело камене по черен път (тръгващ от източната част на комплекса), вървяхме през красива гора и през цялото време пред нас се откриваха хубави гледки към връх Алексица и връх Фенера. Има много и красиви цветя по пътя, ако сте тихи може да срещнете и някой друг "местен" обитател ;) На връщане минахме по зимната маркировка, която започва от х. Чивира и води към х.Барикадите - до някъде се върви по нея и после се излиза на разклон, на който има табели за Барикадите, Бунтовна и Бело камене. От този разклон до Бело камене се върви по път с трошено-каменна настилка, покрай който в гората направо гъмжи от тракийски светилища, доломити, мегалити и т.н. Ако знаете какво виждате като гледате огромните камъни наоколо направо ще изтръпнете... Хубав и разнообразен преход.

Архивен коментар.

мартин 18 Jul 2011 02:13 PM
хижата е хубава ама 6те стане като барикадите за жалост...

Архивен коментар.

Elgin 07 Nov 2011 11:01 AM
Нещата отиват към тотално разграбване на хижата, от 7-8 месеца няма вече и хижар, работата е позната и от други места в планините у нас!!!

Архивен коментар.

gdobranov 30 Nov 2011 11:24 AM
Много жалко наистина… За съжаление Средна гора като че ли страда най-много от „обезлюдяването“ на планините у нас. Все по-малко хора вече ходят в планините да обикалят, а тези от младите, които го правят, в голямата си част се увличат повечко по алпинизма и/или пиянските посещения на хижи, и по-малко по това просто да вървят по пътеките, да се радват на гледките и природата и т.н. И естествено, новата мода – атв планинарите… Няма тишина и спокойствие вече там, до където може да се стигне с атв. Жалко е, защото хижите в Същинска и Сърнена Средна гора са големи, хубави, удобни и лесно достъпни – идеални места дори и за прекарване на уикенд сред природата ако щете. Това са и едни от малкото хижи, които биха били удобни за ученически лагери през всички сезони на годината. Но… при тотална липса на държавна политика за развитие на този вид туризъм у нас (въпреки афишираните от години амбиции в това отношение) и никаква стратегия за използването на природните ресурси, просто няма как да се случат нещата… Последно ходих в Средна гора миналата година, и единствените хора, които срещнах, бяха един горски, трима иманяри с металодетектори и възрастна двойка в бунгало над култовия храм. И 10-на сърни естествено :) Средна гора е много приятна и красива планина, заредена с енергия която древните траки са оценили по достойнство, но почти не останаха места за нощуване в нея.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 May 2012 05:07 PM
за съжаление вече не работи хижата, много жалко.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 May 2012 11:30 AM
Колеги кой стопанисва тая хижа ,даите някакви телефони за контакт със стопаните?

Архивен коментар.

Elgin 18 May 2012 03:59 PM
Преди 6-7 месеца бяхме на хижа "Средногорец", тогава стана ясно, че хижа "Чивира" е изоставена и няма вече хижар. Започнало е да се взимат доста неща от нея и крадене на каквото може. Принципно бе собственост на завода в Сопот доколкота зная, но явно са я изоставили.Близо година вероятно вече няма хижар там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2012 11:31 AM
Тази хижа отдавна не работи, ако сте избрали такъв маршрут, пренасочете се към хижа Средногорец, разликата в пътя не се усеща. :)

Архивен коментар.

Elgin 29 Oct 2012 08:42 PM
Мои познати сега били там на път за "Средногорец" съботата -27 октомври, всичко се крадяло и разбивало квото може и се отнася нейде си...явно скоро нищо няма да остане от "Чивира". В бунгалата до нея имало роми, които странно кво пък търсят там и като дойде зимата как ще изкарат в планината....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2012 02:10 PM
Около хижа "Чивира" имаше изтребител. Сега как е ?

Архивен коментар.

Elgin 02 Nov 2012 02:29 PM
Все още е там, но до кога единствено Бог знае.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2013 08:36 PM
Хижата вече не работи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2015 07:36 PM
Може ли да се стигне до хижата все още с кола??

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jun 2015 02:19 PM
може :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jun 2016 10:00 PM
Хижата, дестваща ли е още? Или я затвориха? :/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2016 07:55 PM
Отдавна е разграбена...:(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2018 09:08 AM
Изоставена...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Dec 2018 03:30 PM
Отдавна напусната и ограбена. Поне от 3 години. Бунгалата наоколо едва ли ги има. Самолетът на поляната вероятна е на скраб. Жалко. Бе база на ВМЗ в Сопот. Но бе изоставена. Поне имаше семейство пазещо обекта. А той е огромен.Без коментар. Скоро минах оттам /Иван Димов, София/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Mar 2019 06:34 AM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2020 03:54 PM
Хижата е разбита и ограбена, наводнена, без покрив. Самолета все още е так!
м.юни 2020 г. А. Филипов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2020 10:51 AM
Жалко е. ВМЗ Сопот толкова не намери купувач. До последно там бе семейство с болно момче и поне бе на хижата....сетне се почна....брутални кражби от радиатори до тоалетни чини и всичко. Тъжна гледка. Защо? Иван Стаев от Пловдив.
Анонимен посетител 06 Oct 2023 10:07 AM
Останало ли е нещо от хижата, изоставена преди поне 6-7 години окончателно?
Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Facebook Like Box