Вие сте тук: Начало Хижи Средна гора Хижа Момина Сълза

Хижа Момина Сълза

Хижа "Момина сълза" е разположена в Сърнена Средна гора, в землището на село Едрево, община Николаево, област Стара Загора. Тя се намира на около 500 метра надморска височина по северния склон на връх Голям Гавраил/713 метра/, а наблизо е и връх Трите върха /736 метра/. Разполага с 20 места за спане, двуетажна масивна постройка, до нея има поляна и място за барбекю и външна камина, места за отдих на открито в хубава смесена дъбово-габърова гора. Има чешма до хижата, и на около 200 метра западно от нея втора чешма, носеща името на хижата.

Съседни туристически обекти:
- хижа Морулей - 5.30ч.

Изходни места:
1. село Едрево /1 час/
2. село Братя Кунчеви/2-2,30ч/
3. село Оряховица/4 часа/
4. село Крива круша/5 часа/

Снимки: Чавдар Иванов

  
Спални места 20
Address
Телефон 0896368810, 0895955900
E-mail
Надморска височина (метри) 500
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (9)

Архивен коментар.

Elgin 05 Apr 2013 08:35 PM
Хижата е разположена на красиво място и поляна над село Едрево, община Николаево. От центъра на селото до нея са около 1-1,15 часа ходене по черен път, който на места се разклонява и е възможно да се обърка, но има и стара синя марка. Скоро ще бъде направена нова такава и лесно ще се стига до нея. Хижата е към община град Николаево и кметството в село Едрево , където е ключа. В момента няма хижар, но вероятно лятото ще има човек постоянно горе. Цената е 4,50 лева, 20 легла, 2 етажа, има вътре кухня и печка и столова, отвън също има условия за подготовка на храна и място където доста туристи могат да седнат. Вода има достатъчно наблизо. Красиво място, наблизо има 2 върха над 700 метра огледни най-вече в посока на север към рида Тилилеец и Стара планина. Хубаво място.

Архивен коментар.

Elgin 06 Apr 2013 11:49 AM
Лека поправка-на север от билото се вижда рида Межденик с връх Тилилеец/694 метра/, части от Стара планина над град Николаево и региона на град Гурково. Както и язовир "Жребчево" в най-западната му част!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Apr 2013 09:31 AM
Всъщност върховете над 700м в района са 3-трябва да отчетем и вр.Клинака-706м.-юго-западно от Соуджак дере.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2013 01:13 PM
Лека поправка- Името на кмета е Велин Янков, а не Венелин.Мястото наистина е много красиво. На 500 м. западно от хижата има ловен заслон с камина, маси и скамейки.

Архивен коментар.

fena73 12 Sep 2013 10:56 AM
Как 500м.-заслончето(ако говорим за същото) е на 5 м. от хижата:)или има и друго някъде в околността???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Sep 2014 03:30 PM
Перфектно място, за съжаление преди повече от година като минахме нямаше ток, защото бяха краднали част от кабелите. Иначе оттам става през билото преходи към селата Крива круша или Братя Кунчеви, за около 4 часа се стига и хижа Морулей. Просто е много изсечено наоколо и почти никъде няма марка останала, а пътищата са много и човек лесно би се объркал ако не е минавал или няма добра ориентация.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Apr 2015 03:52 PM
Вчера шестима туристи от Стара Загора,водени от доктор Боев направиха нова,качествена маркировка от село Едрево до връх Морулей. Марката е жълто-бяло-жълто. Така вече от Едрево през върха до хижа Морулей маркировката е ок. Ходенето общо е 4-4,30 часа. Минава се и покрай хижа Момина сълза. Благодарско и на кмета на Едрево,който също участва в мероприятието!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2020 07:27 AM
Днес ако остане време ще опитаме с познати да отидем да видим положението на хижата. Над 5 години навярно не сме преминавали оттам и не зная работи ли изобщо или не, а мястото е много хубаво и приятно, по склона на Сърнена Средна гора от север.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2020 03:43 PM
Вчера, петък имах възможността да премина край село Едрево и реших да отида и видя положението на хижа "Момина сълза". За съжаление, това което бе преди малко повече от 5 години някъде е долу горе на същото ниво. Положителното е, че отвън, това което бе като навес, сега е затворено напълно и със стъкла и врата направено и вътре има камина и скара за печене на агне навярно. Самата хижа си е затворена, навярно и скоро ще си е пак така положението. Пътят от селото до хижата е трудно проходим и на места пресичан от малки рекички, по скоро то си е една река, която минава наблизо до хижана в дерето. Сега няма вода, но като цяло бе доста кално, иначе нагоре с джип става, но с друго мисля не е възможно. Ходенето като разстояние от селото до хижата е за около час и малко отгоре.