Вие сте тук: Начало Хижи Средна гора xижа Павел Делирадев

xижа Павел Делирадев

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена в Средна гора. Намира се на обширната билна поляна Манзул. Представлява масивна двуетажна сграда с няколко бунгала. Водоснабдена и електрифицирана. Отоплението е на печки с твърдо гориво и ел.печки. Хижата разполага с 80 места, като 30 от тях са в общо спално /в самата хижа/, а другите са в 2 бунгала със стаи по 2, 3, 5 легла, както и едно бунгало с 12 и 8 легла. Хижата има и туристическа столова за ползване от туристите, бюфет/топла храна/, барче/топли и студени напитки/, храна по заявка. Банята и тоалетната за външни. За развлечение на туристите предлагаме и игри: шах, табла, не се сърди човече, домино, карти, федербал.
Съседни туристически обекти:
- х.Райна Княгиня - 2.00ч.
- Панагюрските колонии - 2.30ч. на изток
- х.Сакарджа - 7ч.
- х.Оборище - 8ч.
- х.Кръстьо Чолаков - 2.50ч.
- х.Братия - 6ч.
- връх Бунай /1572 м./ – 2.00ч.
- историческо място Хайдушки кладенец – 0.40 ч.
Има маркировка.

Изходно място:
- гр.Копривщица - 3.30ч.
- Панагюрски колони/8км./ - 2.30 ч.
Снимки: 1,2,3)->Елена Тиханова, 4)->Петкова, 5,6)->Чавдар Иванов
  
Спални места 80
Address
Телефон 0882/966337, 0882/966338, 0876/257686, 0898/920066
E-mail tihanova@abv.bg
Надморска височина (метри) 1400
GPS Северна ширина (градуси) 42.617877
GPS Източна дължина (градуси) 24.243663

Коментари (76)

Архивен коментар.

Турист 04 May 2007 08:18 AM
Хубаво място, лесно достъпно, готин хижар е Стоян. Условия за веселие и разходки до близкия параклис, построен именно от хижаря...До там имате 1 час на югоизток от хижата. На 45 мин преди хижата около пътя идващ от Панагюрските колонии има нов паметник и чешма по повод трагедията на 16 май 2004 година, когато там наблизо пада самолет МИГ-21 и пилота му от авиобаза Граф Игнатиево загива...

Архивен коментар.

karina 27 Jun 2010 12:07 AM
Стоян рядко стоеше на работното си място. А ко можеха телефоните му изписани върху стената на хижата да отварят на туристите щеше да е добре. Добре че сега дойдоха хора които са заинтересовани от работата си --та оправиха хижата.Сега наистина си заслужава да отидеш. За сметка на това пък пътя до там е под всякаква критика .Дърварските камиони го изкопаха.

Архивен коментар.

Симеон 03 Mar 2008 02:54 PM
Тази част от Средна гора е много красива. Хижа Павел Делирадев е разположена на ключов маршрут. Хижарят Стоян е весел, приятен и усложлив човек. От него много може да се научи. Обстановката в хижата обаче е малко вехта и запусната. По всичко си личи, че хижата се нуждае от основен ремонт, който не е по силите на един човек.

Архивен коментар.

Ого 08 Dec 2008 01:54 PM
Ще ви разкажа една история за добрия хижар Стоян. Значи обаждам се аз на посочените телефони и го питам има ли места за Никулден и за 8-ми декември и той ми отговаря, че хижите са празни. После ми направи нечовешката реклама, все едно по-хубава хижа няма да намеря в целия свят и ме пита какви сме купонджии ли сме или туристи. Аз му казвам, че сме туристи и не се знае колко сме и че можем да останем евентуално ако ни хареса и 3 нощувки. Така или иначе тръгваме 5 човека, уговаряме си среща. По телефона ми се стори пичага този Стоян: говореше учтиво, каза, че ще ни съдейства даже да се качиме по черния път, понеже неговата кола (Голф 2-ка разбира се), можела да се качва навсякъде без проблем. Абе всички суперлативи които можете да си представите. Още малко по една бабалюга щеше да ни направи ако дойдем. И така ние отиваме на срещата на някакво крайпътно ханче в Панагюрски колкони. Излизам аз от колата, поздравявам го и той с намръщена физиономия: "Само това ли сте?", аз казвам да "Само това сме. 5 човека. Ще остаем 1 вечер и ако ни хареса може и повече." Реакцията му беше типичната селяндурска постъпка на човек живеещ с мотото "Ден, година храни" и ми заяви: "Е аз за 40 лв догоре ли да се качвам? Н мене само бензина ми е 20." след което подпали колата и с въртене на гуми отпраши към Панагюрище. Голям пичага е да знаете. Остави ни насред нищото в 18:30 часа, а ние сме били 120 км дотам. Намерихме друга хижа, но след 4 часа лутане. Там поразпитахме за господин Стоян Стоянов. И там ни казаха, че е голям пичага. Даже разрешавал да ползваш прибори за хранене в хижата само срещу скромната сума от 10 ст. на вилица и 50 ст. на чиния. Колко евтино викам си навсякъде където съм ходил на хижа са ми взимали поне по 10 лв. за вилица и 80 лв. за чиния. Да не говорим, че по 2-3 крави и 10 агнета сме носили за да имаме прибори в които да се храним. Да живее туризма и да е жив и здрав Стоян.

Архивен коментар.

ЛИДИЯ ИЛИНЧЕВА 24 Jul 2009 06:58 PM
УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ТУРИСТИ!ДА ВИ КАЖА ЛИ ЕДНА ПРИЯТНА НОВИНА!!! ВЕЧЕ ОТ ДВА МЕСЕЦА ХИЖА ПАВЕЛ ДЕЛИРАДЕВ СИ ИМА НОВИ СТОПАНИ!ТОВА СА ЕДНИ МЛАДИ И ЧАРОВНИ СЪЩЕСТВА......КОИТО ПОЛАГАТ И ЩЕ ПОЛОЖАТ МАКСИМУМ УСИЛИЯ ХИЖАТА ДА БЪДЕ ПОСЕЩАВАНА ОТ МНОГО ТУРИСТИ,КОИТО ДА ИЗКАРАТ ПРЕКРАСНИ,ЕМОЦИОНАЛНИ И РОМАНТИЧНИ МИГОВЕ!

Архивен коментар.

Ст.Ставрева 30 Jul 2009 04:51 PM
Хижаря Стоян е вече минало.Сега са вече слънчевите и дружелюбни нови хижари.Всички туристи са добре дошли, посрещнати с усмивка и блага дума.А условията...В стаите на бунгалата ще те посрещнат веселите маргаритки , които се усмихват от новите перденца. Лъха чистота и уют.А ще бъде и още по-хубаво.Те знаят и могат.А в столовата можеш да хапнеш, да пийнеш и да попееш.Използваш си посуда от хижата и то ....без заплащане /както беше при Стоян/А пък и хижарите предлагат, кеф ти студена биричка,кеф ти мезенце.Наистина ,приятно е човек да посети хижата и да разгледа Манзул.До нови срещи приятели.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2009 06:40 PM
Интересува ме условията за зимно пребиваване как са? Какво е отоплението, предполагам на твърдо гориво?Ако може някой да даде жокер,че да няма изненади после. Ще съм ви много благодарен.

Архивен коментар.

елена 25 Sep 2009 03:25 PM
Хижата ще работи и през зимата. Отоплението на столовата е с печка твърдо горива, както и горе в общото спално. В бунгалата /2,3,5 легла/ е на ел.печки. Надявам се да няма изненади, но за всеки случай звънкайте по телефонче за заявки:)

Архивен коментар.

Лидия Илинчева 19 Oct 2009 04:21 PM
Значи хижаря Стоян вече е минало!!
Уважаеми приятели хижата си има нови стопани!Млади планинари,които ако погледнете малко по-нагоре снимките можете сами да се убедите!Желаещи и можещи да направят хижата отново място и убежище на Обичащи планината хора!!Посетете я и ще се убедите!!

Архивен коментар.

гербер 27 Oct 2009 10:37 PM
Когато бях на 17 години в девети клас бяхме на екскурзионно в Средна гора посетихме много градове и хижи също така и хижа Павел Делирадев също така и хижа Бунтовна бяхме и в Оборище беше прекрасно.Сега съм на 40 години но когато говоря за тези години сякаш съм там.Идете и вижте колко е красива нашата Родина!

Архивен коментар.

Хижарите 05 Nov 2009 02:32 PM
Важно съобщение - хижата ще работи за 8-ми декември и за Нова година с куверти ( от 40лв. до 55лв.) Желаещите да получат повече информация, могат да се обадят на горе-посочените телефони.

Архивен коментар.

Motoracing.Hisar.Info 23 Nov 2009 06:50 PM
Хижа П.Делирадев е невероятно кътче в полите на Същинска Средна гора,а хижарите са просто невероятни-винаги усмихнати и лъчезарни.Стана ни като трдиция всеки месец да посещаваме хижата,препоръчваме я на всеки-обслужването е прекрасно а и условията са доста добри както за празненства така и за нощувка.Днес 22.11.2009г. за пореден и не за последен път посетихме хижа П.Делирадев.

Архивен коментар.

Хижарите 04 Feb 2010 11:33 AM
14-ти февруари: Трифон Зарезан или Свети Валентин-изберете вие,домакинството от нас, настроението от вас, телефона грабнете, резервация направете:)

Архивен коментар.

Хижарите 04 Feb 2010 11:41 AM
...8-ми март- празник на жената, при нас на Манзул е веселбата!!!
Празничната вечер е с куверт, запитвания и резервации на горепосочените телефони.
Очакваме Ви!!!

Архивен коментар.

Мери 09 Aug 2010 05:46 PM
Искам да изкажа разочарованието си от обслужването и условията във въпросната хижа. Бях там съвсем наскоро и мога да кажа, че снимките и изброените условия не отговорят на истината. До хижата се стига само с високопроходими автомобили, хората, които не шофират джипове са принудени да повървят пет-шест километра нагоре в планината...., с багажа си. В хижата не им се предлага баня, няма дори топла вода, а само три крана, изведени под навес - навън. Тоалетната също е външна и под всякаква критика. Гостите се настаняват по 15-20 в стая, н която трябва да стъпваш от едно легло на друго, и не може да се спи, защото можете да си представите, какво става при толкова хора в едно помещение, в което няма дори вентилация, да не говорим за климатик. Персонала не може да обслужи гостите, а спалното бельо не достига. Разочарованието ми е пълно. Адмирирам тези, които са успели да се забавляват там.

Архивен коментар.

Никола 14 Aug 2010 12:22 PM
Уважаема Госпожо, Мери, "До хижата се стига само с високопроходими автомобили, хората, които не шофират джипове са принудени да повървят пет-шест километра нагоре в планината" не ви ли е било приятно качвайки се към хижата пеша, да разгледате природата, да се отбиете до паметника направен по повод трагедията на 16 май 2004 година. Дали човек обичащ природата би имал претенции относно това, че е повървял няколко километра пеша, а било то и с багаж на гръб. "В хижата не им се предлага баня, няма дори топла вода, а само три крана, изведени под навес - навън." баня се предлага в хижата и това което казвате тук е чиста КЛЕВЕТА, както отвън така и в столовата има чешма, но изглежда не сте обърнали внимание на това нещо. Относно тоалетната и това , че е навън - ами бъдете доволна защото има хижи при които тоалетната пак е навън, но е дървена барака. Относно леглата за които казвате ако сте обърнала внимание как са те ще разберете, че отново грешите. Климатик - УАУУУУУУУУУ извинете, но вие сте отишли в гората за да се забавлявате и да си отпочинете, а не да изтъквате липсата на неща които са постоянно около Вас. Претенциите които имате са доста големи, все едно че сте отишли на хотел 3 звезди, но пък за да сме честни едва ли би ви струвала толкова една нощувка в подобен хотел, все пак сте в планината. ЗА ТОВА АПЕЛИРАМ КЪМ ВСИЧКИ ОТИВАТЕ В ПЛАНИНАТА, А НЕ НА ХОТЕЛ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jan 2011 11:43 PM
Това в САМАТА ИСТИНА !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ХОРА ЧЕТЕТЕ ФОРУМИТЕ

Архивен коментар.

мравката 21 Aug 2010 02:48 PM
Моето впечатление от престоя ми в хижата: честни хижари,красива местност,прохлада през летните жеги и уютна топлина през зимата.

Архивен коментар.

Радина 23 Aug 2010 01:34 PM
Хижа "Павел Делирадев" е прохладното спасение от жегите през летните месеци.Зелените поляни наоколо, синьото небе над теб, чудесната вода за пиене - това ни е необходимо, за да можем да се отпуснем от напрегнатото ежедневие и да се заредим с енергия.
Възхитена съм от хижарите Елена и Били, които са много лъчезарни, възпитани и добри хода. Те не жалят време и сили, за да създадат необходимия уют за почивка в планината.
Искам да им кажа следното: Ако говорят нещо лошо за вас, не се ядосвайте! Щом говорят, значи завиждат, а щом завиждат, значи има за какво. Знайте си цената. От сърце ви желая много здраве и късмет!

Архивен коментар.

хижарите 25 Aug 2010 05:41 PM
Уважаеми приятели, туристи и любители на природата!!! Заповядайте на превърналият се вече в традиция за хижата КУРБАН, който ще бъде на 11.09.2010 г/събота/. Веселата и същинска част са с начален час 17.00 ч. Благодаря на тези, които ни коментират, /разни хора-разни идеали/. Заповядайте, убедете се сами за условия, обслужване и т.н.Резервации за нощувките може да направите на посочените по-горе телефони. ОЧАКВАМЕ ВИ:)

Архивен коментар.

ръководителите на мери 31 Aug 2010 06:41 PM
Хиляди извинения за грубото и лошо отношение на самодейците към вас

вие не заслужавахте такова отношение.

с най добри чувства Цветана

Архивен коментар.

един разочарован 09 Sep 2010 11:15 PM
здравейте тази година решихме да си починем 2-3 дни на манзул и така отидохме на хижа Павел Делирадев от вън хубаво едни цветя едни градини попитахме има ли места хижарката пита за колко дни гледа ни мерини с око и каза има слизаме оставяме багаж и така да се настаняваме като видяхме спалните помещения УЖАС легла счупинИ пружини стърчащи дюшеци на дупки възглавници от втората световна такова нещо никъде го няма дадоха ни чершафи дупка да дупка и така решихме да се премъчим започнахме да прикотвяме вечерята искахме скара че никъде не се виждаше такава а на кухнята сложена табелка КУХНЯ ВЛЕЗАНЕТО ЗАБРАНЕНО взехме да печем игледаме натпис ПОЛЗВАНЕТО НА ЕЛ УРЕДИ СЕ ДОПЛАЩА ПО 1 ЛЕВ НА ЧОВЕК ние попитахме хижарката дали трябва да си доплатим а тя ни отговори че щом сме за две нощувки няма да плащаме сещатели се а тоалетната ОТВРАТ на доста растояние от хижата от соловата и от бунгалата хвърлили малко хлор и проблема решен така стояхме доиде време да плащаме така бяхме 7 човека но попълнихме бланки за спане само 4човека останалите също си платиха но не разбрахме защо и те не попълниха такива бланки и ми интересува къде ще се отчетат тези пази на 3човека по 8 лева за 2 вчери АКО СТЕ МАЗОХИСТИ ОТИДЕТЕ НО АКО ИСКАТЕ ДА СИ ПРЕКАРАТЕ ДОБРЕ ОТИДЕТЕ НА ДРУГО МЕСТО ПОЖЕЛАВАМ ВИ ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2010 08:36 AM
За такива неграмотници не трябва да има място нито във форумите,нито в планините,нито в хижите.Какъвто им е правописа-такива са и те!В природата няма нищо случайно.А за хижарите на хижа Павел Делирадев...това са едни от най-симпатичните и мили хора,които съм срещал!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Sep 2010 09:45 PM
правописа ми е много добре но това че не съм сложил . , /?! и не започвам изреченията с голяма бува е с цел да се отличът думите който съм написал с голями букви като УЖАС ОТВРАТ и така нататъка а ВИЕ явно няма с какво да се защитите та се заяждате с правописа ми.Ама аз какво очаквам от хора който на мизерията казват красиво и хубаво.Стойте си в гората !!!

Архивен коментар.

хижарите 11 Oct 2010 07:13 PM
Уважаемо сем. Загорски от село Попинци и сем. Галчеви от гр.Панагюрище,първото нещо, което искам да споделя е, че човек останал анонимен определено се срамува и сам не вярва на написаното от самия него. Второ-не ние сме направили последващия коментар / в който определено няма нищо невярно/. Нали Вие бяхте тези, които след ходене по мъките и хижите / на които дори не сте намерили и хижарите/ дойдохте с надеждата да останете при нас, нали Вие бяхте с две деца под 18 год. / на които по закон родителят е и настойник, поради и което не попълват адресна карта/, нали Вие бяхте и с едно дете на 5 год., което спа на отделно легло и за което не заплатихте нищо / но това определено не споменавате /, нали Вие бяхте тези, на които всяка сутрин варих в кухнята кафе с кафеварката, която си носихте /при все, че и в хижата се предлага кафе/, нали Вие бяхте тези, които си танцуваха и веселиха цяла вечер, нали Вие бяхте тези, които останахте и втората вечер / при все, че не ви е харесало/. Друго нямам какво да кажа. Бъдете здрави и нека спомените ви от пристоя в хижата разнообразяват сивите ви зимни дни.
А на всички други смело казвам: Заповядайте при нас, елате, вижте, убедете се сами, кое е вярно и кое-не!!!

Архивен коментар.

Tse 05 Jan 2011 07:34 PM
Нали вие бяхте тези, които не искаха да плащат за кафе и храна със съмнително качество??? (сарказъм)

Архивен коментар.

хижарите 19 Oct 2010 08:13 PM
Скъпи студенти, за вашия празник 8-ми декември, хижата ще работи специално за вас.
Цена на пакетна услуга/две нощувки, две закуски и празнична вечеря/- 39 лв. Желаещите да получат повече информация и вариантите за отстъпка, могат да се обадят на горепосочените телефони.

Архивен коментар.

хижарите 28 Oct 2010 07:39 PM
Уважаеми гости, поради зачестилите обаждания за Нова година Ви уведомяваме, че хижата ще работи с куверти. За запитвания, резервации, отстъпки и плащания може да се свържете с нас на посочените телефони. Очакваме Ви!!!

Архивен коментар.

dobrikk 19 Dec 2010 07:28 PM
Бяхме на хижата на 18 и 19 Декември. Дойдохме от София през Панагюрски колонии. Има отбивка веднага след края на колониите в ляво. След това стигнахме с кола до където можахме - на около 3 км от хижата. Имаше сняг и не можахме да продължим повече.
Прекарахме невероятно. Хжата е много спретната, уютна и топла. Хижарите ни посрещнаха приятелски и гостоприемнно. Много хубави и отворени хора. Приказвахме си и се смяхме от сърце. Чаят е от истински билки и кой колкото може да изпие. Иначе предлагат боб, курбан, слатки, дробчета, картофки, бира, безалкохолни на повече от прилични цени.

Абе с две думи не се колебайте ако сте решили да я посетите!

Доротея и Добрин

Архивен коментар.

Иво 02 Jan 2011 08:59 PM
НИКОГА ПОВЕЧЕ!!!!!! Абе , хора , кви са тия суперлативи за тази хижа..!!????? НИКОГА ПОВЕЧЕ и За Нищо на света!!! НИкога вече!!! Стария Стоян го нямало..и вече всичко било ОК!!! А, новата Стоянка!?!??? Сложиха ни в стая ..дето се оказа ,че печката е мазана със сребърен феролит..и като я запалихме...познайте кво стана..! След много мрънкане ни преместиха в другата стая..там печката просто пушеше вътре в стаята...други стаи нямало. Да си изберем по-малката злина?! останахме във втората..казаха , че като се загрее , ще се оправи.., като се върнахме от голямото плюскане.., отворихме прозорците и заляхме с вода..да не тлее. Поискахме електрическа печка...НЯМАЛО!! Спахме с 6 одяла на 01.01.2010 при минус...незнам колко си градуса..БЕЗ отопление..Бог да поживи уискито!!!! Втори ден....върнахме се в първата стая с намазаната печка. Запалихме я още сутринта...за да обгори добре..и да няма миризма и пушек!! Оказа се че дървата са броени..и нямаш право на повече от предварително струпаните от хижарите..Печката обгоря...Оказа се ,че има дупка на кюнците...запълнихме я с клечка. Не-помогна..оказа се и че някой е трябвало да почисти и самия комин.., ма те хижарите от де да знаели. Втора вечер с по 6 завивки на човек. През деня искахме да ползваме скарата пред хижата..ОК по 1 лев..на човек дето я ползва. Добре.., ма как се плаща...? Печеш...после излизат и броят колко души има на масата...и всички по 1 лев!!!! МА..АЗ съм ял само салата . щото съм вегетарианец и не ям мръвка....А...аз от деда знам ,че е така...плащай 1 лев и тва е..щом си седнал..,. ма...тука ние сме изпекли 6 пържоли , пък сме 10 човека...и..а, 10 човека...на масата значи 10лв за скара и това е....проста кръчмарска аритметика.., ООО , щях да забравя за кинефа....това място трябва да се посети...ОТ ХЕИ...нещо , като 100-те национални обекти , които трябва ХЕИ да посети!!!!!! Е, за сметка на това отношението на хижарите е на ниво..., жалко ,че не си носех пушката!!! а..и много хубави снимка има на по-горе на тази страница..само кажете и ние как да поставим малко...та да може хората сами да преценят!!!!

Архивен коментар.

Валентин Иванов 03 Jan 2011 10:54 PM
Здравейте, казвам се Валентин Иванов.
С приятели решихме да изкараме посрещането на Новата година в планината. Единодушно решихме и си направихме резервация за хижа „ Павел Делирадев „ като платихме предварително цялата сума. Когато пристигнахме в хижата, бяхме посрещнати от нейната съдържателка, тя ни настани в бунгало състоящо се от две самостоятелни стай, всяка от който с по 8 / осем/ легла с общо коридорно помещение. Всяка от стаите бе с малка печка на твърдо гориво. Самото бунгало е изградено от пресовани дървени плоскости на места изгнили, а самите вратите много трудно се затваряха. Стаите пък не бяха обезопасени с противопожарна техника при положение, че те се отопляват само с дърва. Което е грубо нарушение на всички норми за противопожарна безопасност. Неприятно бяхме изненадани и от други два факта- вътрешните тоалетни били запушени и трябваше да се ползват външните при минусови температури. При използването им дори в това студено време, човек можеше да се задуши от неприятна миризма и гледка на фикалии. За децата и жените това бе истински подвиг.
Другият факт бе, че сутрешния и вечерния тоалет трябваше да се прави на единствената работеща чешма в общото помещение на хижата, което се използваше за столова и то само с ледена вода, представяте ли си. Поискахме хижарката да ни настани в самата хижа или друго бунгало. Тя отказа под предлог, че сме дошли последни и други свободни места няма. Тогава само загатна за лицемерерния си нрав. Примирихме се с това и разопаковахме вещите си и запалихме печките, оказа се, че една от тях е боядисана на скоро със сребърен феролит. За броени минути с стаята не можеше да се стои спокойно. Хижарката с неохота даде ключ за друга съседна стая. Празненството с посрещането на Новата година започна и отново бяхме изненадани, оказа се, че освен нас 13 / тринадесет / чокека от които три деца има още 25 / двадесет и пет/ човека от които основно тинейджери. При положение, че цялата хижа е пълна по думите на хижарката. Основното ни ястие, бе поднесено студено, но и с това голяма част от компанията се примири. На следващата сутрин приятелите които бяха настанени в допълнително дадената стая, ни информираха, че са спали на минусови температури с по пет- шест одеала. След като са се върнали в стаята, тя била в дим от печката. Поискали ел. печка от „ добрата хижарка”, но тя отказала да им даде. През целият ден голяма част от компанията и децата бяха с болки в стомаха и силно разстройство. Малко преди обед дървата за отопление които ни бяха дадени привършиха и поискахме допълнително, хижарката с неохота и иронична усмивка ни даде. Каза, че ние сме единствените клиенти които се оплакват и сме ползвали повече дърва за огрев от допустимото. Представяте ли си каква наглост, посред зима на минусови температури и на 1400 метра над морска височина. Не след дълго хижарката отново ни „ удиви”, един от компанията ползва скарата на хижата, тя видяла, че след това от изпеченото яли пет души и поискала да и се заплати 5 /пет / лева за ползване на скарата и после ги накарала да си измият ползваните чинии със студена вода, дори децата. При положение, че сме платили по 57 лева на човек за две нощувки, една новогодишна вечеря една закуска(закуската се състоеше от чай или кафе, 2 филии хлаб и супа леща или боб).Това приля чашата и поискахме да бъдем компенсирани за неудобствата. Хижарката каза, че я рекетираме за пари и отказа да говорим. Компенсациите за които настоявахме не включаха финансово изражение, а добро отношение и даване на ел. уреди.
Сега си представете, че това сте вие с вашите деца и посрещате Новата година там. Нали подтискащо и нелепо. Това е България, ще кажат повечето и нищо няма да се промени. С написаното се надявам това да не е така. Съответните надлежни органи да извършат провеки и при наличие на нарушения да се съставят актове.
Сърдечно ви приканвам да избягвате материалната база на за хижа „ Павел Делирадев „ и услугите на нейната лицемерна хижарка ,чието поведение и нрав може да се синтезира в една дума – бай Ганьовщина. Не ходете там.
За да не сте поредния възмутен клиент, с лоши впечатления.

Архивен коментар.

Иво 04 Jan 2011 04:34 PM
На мен пък , много ми хареса. Разходихме се малко пеша из гората ( щото пътя до хижата е подходящ само за .. вертолети ) Спахме на хладно и проветриво място , където калихме организма си до нови висоти..( днеска бях на лекар , сега имам 3 дена и некви цветни ,сладки бонбонки от аптеката.. , Блчгодаря на хижарката , за което...най-обичам след почивка , да си почивам от почивката после.., сега ако ме втресе и вдигна температура..ще мога да изключа и климатика у нас и да спестя пари за морето ) По принцип не съм най-контактната личност.., ма докато всички подрискани от Новогодишния ПИР ( 1бр.-Пържола , 1бр.-карначе , гарнитура - не знам - не посмях да опитам да видя кво е , а и не приличаше на нищо познато до този момент , 100гр зелева салата , 100гр картофена , 100гр млечна , 1/3 шампанско , 1/2 вино и 500мл. безалкохолно...за съжаление , заради голямото търсене по празниците..продуктите на Кока-Кола и Пепси били с цена над 1лв за бутилка и щели да излезнат извън годишния си бюджет та...взели от тези дето са 0.39 ст./куб.литър....и тва всичко за невероятната цена от 57лв куверт - 2х 10лв нощувка= 37лв...бе ..себестойност около 2 лв с отстъпката и 35 лв печалба за Хижарката..., ма нали и Тя горката има S-class-a в къщи да храни..да и е жива и здрава и на майстор да попадне)..., та след Угощението имах възможност да се запозная с 20-на яки мацки..дето се редяха пред кинефа.., че имало неква промоция.....сега до 2015 има да си адвам хора към фейсбука..и няма да скучая..Отново благодаря . Благодаря и от името на моите нови приятелки , дето се прочистили..и сега спирали с трудните и тежки диети..и всяка седмица щели да идват на подмладяващи процедури пак при ВАС.
Освен това се разходихме и обикнахме Родината..( наблизо има много хубав параклис..в началото недоумявах кво прави там в средата на нищото.., но след като го посетихме и се помолихме да преживеем и втората нощ..всичко си дойде по местата. Сега съм ИСТИНСКИ вярващ.!!
Равносметката за мен:
1. Вече мога да издам наръчник по оцеляване ( и да натрупам състояние )...даже в момента съм в преговори с Discovery Chanel , да пратят Беър Грил там на хижа..
2. Изградих един здрав и неразрушим организъм (мога да издържа и след директно ядрено попадение ..като хлебарка съм )
3. Станах Набожен и открих един нов свят за мен
4. Платих 1лв за скара.., дето не съм ползвал..щото нямах месо..а си носех само Луканкааааа, но не съжалявам..сигурен съм ,че тези пари отиват за Някое сираче и Аз помогнах за Българската коледа
Негативни моменти :
Когато се събудих..намерих колата си на паркинга..., Хижарката не беше повикала Паяка своевременно ( с обяснението ,че километър по навътре в гората има табела ясно показваща , че престоя на кола на поляната пред хижата , ще се таксува според нормалната цена за сезона ,определена от Паркинги и гаражи.., а именно 10лв/час престой и по 0.50ст/км за всеки километър изминала колата в Република България ( но това е само за автомобили внесени от Италия и над 10години .., таксуването става по километраж и издадени талони за смяна на масло и филтри ).
ГОЛЯМ пропуск !!! засрамете се!!!! ( искрено се надявам този пропуск да бъде отстранен до следващото ми най-скорощно завръщане в този мой нов ДОМ )
Нямам търпение да се върна !!!
пп. На всички препоръчвам да посетите хижа Павел Делирадев , интересните и незабравими моменти са гарантирани от ръководството.., особено я recommend-вам на ХЕИ , Противопожарна сигурност и безопастност, РИОКОЗ ,НАП и др...
( писах на кирилица и спазих добрия тон )

Архивен коментар.

Сашо 04 Jan 2011 11:25 PM
Здравейте! Искам да ви уведомя за гостоприемството на хижа Павел Делирадев носеща името на велик българин.И така да започна моята история за една хубава нова година въпреки условията предоставени ни от стопаните, първият проблем, с който се... зблъскахме бе отоплението, което беше под всякаква критика даже бих казал магла работа от излизащият постоянен дим, който си мислихме, че ще се оправи с горенето, но той се усилваше, та така спахме първата вечер. Отговора на това неудобство бе моментално да поискаме електрическа печка, която ни бе ОТКАЗАНА с отговор, че предишните гости не са се оплаквали, а искахме топлина за парите, които бяхме платили и мисля, че това трябваше да ни се предостави . Относно празничната вечеря хубаво, че неядох наистина беше едно "тоалетно парти" и не от един или двама повечето гости имаха такъв проблем, относно тоалентата без коментар.И като пропусна още "това онова" капака беше неочакваната за нас такса, която няма логическо обяснение и не се базира на изгорена енергия или нещо подобно просто ПЕЧЕЛБАРСТВО от най-ниш вариянт, заради която кипна нашето търпение, а тя бе следната такса- Решихме да ползваме скарата, която ползва другата компания гостуваща в хижата, оказа се, че трябва да платим, НО идва и интересният момент ПО 1 ЛВ на човек, който ползва скарата следователно аз пекох трябваше да платим 1 ЛВ премирихме се, но когато хижарката каза, че след като сме яли петима от изпеченото сметката ни е 5 ЛВ не се сдържахме на тази невиждана наглост и поискахме касова бележка, която ще предоставя като доказателство заедно с други снимки показващи условията и „чистотата” в хижата. Жалкото в историята е, че не усетихме желания туристически гостоприемен дух на хижаря, като човек, който тряба да те кара да се почувстваш наистина като вкъщи, а не по най-просташкия начин да измисля такси дори закона да го позволява. Да не забравя да спомена и изненадата оставена ни от някой „дядо Коледа”’ полу изядан и забравен Сандвич на прозореца на около седмица- две или месец имайки предвид студа, които би го съхранил.Това е от мен драги четателю надявам се да отидеш там, защото е красиво, но на палатка,а НЕ в хижата или поне НЕ с тези хижари !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jan 2011 11:26 PM
снимков материал може да намерите тук: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=182053655152976&set=o.80700895990#!/pages/Blgarski-Turisticeski-Suz-BTS/80700895990

Архивен коментар.

Tse 04 Jan 2011 11:40 PM
Качеството на стаите би могло да се извини ако хижарката не беше толкова нагла и качеството на храната не водеше до проблеми на другия ден.

Архивен коментар.

ирина колева 05 Jan 2011 12:18 AM
Здравеите, казвам се Ирина Колева. Бях гост на хижа "Павел Делирадев" от 31-2.01.2011г. Наложи се с мои приятели да се качим късно до хийата заради професионалните ми задължения. Пътят след Панагюрски колонии до хижата се оказа много лош и колата с която бяхме неможеше да се качим и се наложи да ходим пеша. Когато колата поолекна шофьорът се качи до хижата да предопреди, че има хора по пътя, но нвъпреки оговорката ни с хижарката да дойде някой да ни вземе, се оказва че тя не е подготвена за това и благодарение на един от гостите, който беше така добър и се съгласи да тръгне в 22:00 часа да ни вземе. БЛАГАДАРИМ от сърце за това!!! Попитахе го дали му дължим нещо за услугата, при което той отказа. Посрещането на новата година беше хубаво, но на другия

Архивен коментар.

Наско 05 Jan 2011 01:36 PM
Здравейте , прочетох доста от нещата , който сте писали.., а и няма как..като това определено е най-коментираната тема..от незнам колко време из форума въобще. Иска да ви кажа , че няма смисъл да пишете много много ,защото колкото и да пишете , после след вас Изведнъж се появява някой , който е Очарован от милите и гостоприемни хора ( и Честни ) дето държат хижата...:
" хижарите са просто невероятни-винаги усмихнати и лъчезарни.Стана ни като трдиция всеки месец да посещаваме хижата,препоръчваме я на всеки-обслужването е прекрасно а и условията са доста добри както за празненства така и за нощувка"

" Моето впечатление от престоя ми в хижата: честни хижари,красива местност,прохлада през летните жеги и уютна топлина през зимата "
" А за хижарите на хижа Павел Делирадев...това са едни от най-симпатичните и мили хора,които съм срещал!"

Познайте как става това.....??
Аз си замълчах това , лято , като се качихме на П.Делирадев , 3 момчета и 2 момичета..и като пекахме на скарата..и само момчетата ядохме месо.., а ни взеха 5 лв..,
Замълчах си и когато втората вечер ядохме вътре в салона , и хижарката вдигна супер скандал , че сме си носели храна и пиене и че от такива като нас там нямало нужда , щото ако всички си носели от вкъщи храна , тя за кво стояла там..само да отваря за по 8лв на човек ли..това никъде го нямало по света.
та и ние сме им яли попарата на тия алчни копелета..горе
Но предполагам ,че сега ..ще изскочи някой дето ще се кълне в децата си..че по-мили и Честни хижари не са виждали ..

пп. Местността е красива , с нормалния релеф , като за било...хубаво е да се посети , наблизо има и малък параклис.., но Не и през тази хижа..
по телефона , по форумите , и при взимането на парите наистина са много лъчезарни.., после идва момента със сапа зад врата..

Архивен коментар.

Валентин 05 Jan 2011 05:47 PM
До Наско,
виждам, че и ти и компанията ти сте си изпатели от циничното и лицемерно отношение на хижарката - НОВАТА СТОЯНКА!!!, но не си прав. Форумите са за това да се пишат в тях.Първо да сигнализираме за констатирани нарзаушения и грубо отношение и второза информираме постоянните посетители и гости на сайта. Ще пишем непрекяснато докато нещата не се променят!!!!!!
Що се касае за положителните отзиви за хижата, по техния почерк и използвани фрази си личи, че са дело на един и същи човек. А на теб оставям да познаеш, кой е той???? :)))))))))

Архивен коментар.

Катя 08 Jan 2011 02:03 PM
Тази хижарка, г-жа Елена Тиханова е с много грубо отношение към нас клиентите,любителите на планината!!! Тази г-жа, единствено мисли как да вземе повече пари от своите клиенти, не предлага нищо на среща. Стаите в хижата и в бунгалата към нея са в плачевно състояние да не говорим за тоалетните. Вътрешните са запушени и не се ползват, а външните са под всякаква критика, миризмата от тях направо те задушава и убива. Сравнения с тях, градските тоалетни са истински лукс. Да не говорим ако ти се наложи да ползваш чешмата,тя е една вътрешна и има само студена, направо ледена вода. Представяте ли си сутрин и вечер каква опашка от чакащи хора има, а за баня да не говорим това е направо мечта !!! Ако искате да ползвате нещо един съвет първо питайте колко ще ви струва, за да не се ядосвате после напразно, там всичко се плаща. И в крайна сметка ако решите да изпробвате колко се търпеливи, за се заредите с негативни емоции и Още нещо ......!!! Горещо ви препоръчвам да посетите тази ВИП хижа и да се насладите на очароването и топлината на нейната ....... мила и Обичана хижарка г-жа Елена Тиханова !!! Още веднъж ви благодарим изкарахме си незабравимо !!!!! С обич и най- искрени чувства !!!!!

Архивен коментар.

Георги 08 Jan 2011 04:41 PM
Да аз, също бях в тази хижа и останах разочарован. Няма никога повече да я посетя, докато не се промени или не сменят хижарката..

Архивен коментар.

Християна 09 Jan 2011 04:34 PM
Уважаеми туристи моля Не Посешавайте тази хижа,защото от храната ще сте пред тоалетната през 1 минутка.Която се намира 200 метра от хижата. Отношението на хижарите е над границата.Услугите, които са описани не са верни.За да ползваш скара плашташ по един 1 лев.Ако отивате там си вземете ел.печка,поне 100 лева отгоре,храна,чаршафи.Дават месо от конете ,които бяха на всякаде.Бунгалата към хижата са под всяка критика.Моля г-жо Елена Тиханова да се откажете от поста си.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2011 09:29 AM
Бог да поживи форумите. Над 20 години обикалям хижите из татковината и през юни очаквам мои приятели туроператори от Холандия и Белгия - чудя се къде да ги заведа, на тази хижа със сигурност няма да стъпим. Лошото е, че много са такива и не знам кога нашите дружества и еднолични / в случаите двулични / търговчета ще разберат, че само красивата природа не стига за добър туризъм. Които са го разбрали - ще ги посетим и може би ще се радваме и на чужди гости, на останалите - моите съболезнования. Хората идват с парите си и не се пазарят, но много държат да знаят какво точно ще получат срещу тези пари и много държат да го получат.

Архивен коментар.

Тихомира Гатева 11 Jan 2011 06:41 PM
Относно последните коментари покрай Нова година искам да изкажа и моето мнение за хижата и новите стопани.
Първо: Вие наясно ли сте,че това е ТУРИСТИЧЕСКА ХИЖА, а не хотел? И нека бъдем по-точни и реални... Не ви се даваха пари за скъпите куверти по заведения и курорти,намерихте добра и евтина оферта в хижата,наядохте се и се напихте,после вече лошо било :) Бай Ганьовщина е вашето отношение,ДРАГИ МИ ПОСЕТИТЕЛИ,най-малко заради изказа,който използвате. Много ми се иска да знаете какво е било преди по-малко от 2 години в тази хижа,за да смекчите малко злобния си и нагъл тон. Съжалявам,че съм доста по-малка на години от вас (последните коментатори) и ,че за жалост знам доста повече за думи като дипломатичност и ОБЩА КУЛТУРА. Радвам се и,че познавам хора като Елена и Били ( хижарите), защото когато даваш-получаваш. Това,че сте проявили "извънградско" отношение,естествено е и да получите такова. Пушела печката,зашото била намазана- стойте си вкъщи на климатиците,и нека да се уточним- плащате за НОЩУВКА и празнична вечеря,а не за пакет от услуги ALL INCLUSIVE-естесвено,че ще си платите за допълнително изразходваната енергия и естествено,че в планината водата е студена. Спрете вече,всички разбрахме,че няма да отидете повече,но повярвайте ми хижата няма и нужда от посетители като вас!

Архивен коментар.

Сашо 11 Jan 2011 08:52 PM
Непрочетох цялото Ви писмо, защото наглоста ви е прекалено голяма, с директен отговор ще ви кажа:
ние знаехме, че е хижа и ще има печка. Ако наричате нормалното отопление лукс по добре не се занимаваите с хижарство, и НАГЛИТЕ ВИ СЕЛСКИ ИЗПЪЛНЕНИЯ С ВСЯКАКВИ ИЗМИСЛЕНИ ТАКСИ, КОИТО ОТБЛЪСКВАТ ХОРАТА, коментарите впрочем не са само от нас за нова година.От една страна е хубаво, че сте се изолирали там в малката ви неподредена и прашна хижа, защото надали ще има кой да ви търпи в града, а относно наглостта ви може да се потвърди гостоприемното ви отношение със следната случка- едно момиченце ви помоли за лъжичка и вие най-УЧТИВО показвайки вашите зъби го ориентирахте да си вземе само. Но да спрем до тук по тази история тя е без коментар! Дори някой да дойде при вас нека го оставим да се убеди във вашата 'ГОСТОПРИЕМНОСТ'.И накрая искам да кажа, че ако с една блага дума ни бяхте посрещнали, изпратели или поне обяснили, че няма транспорт, който да ни извози (каквато беше оговорката), ако неможем да стигнем с коли. И да не забравя да спомена странната такса за използване на електро уреди - с които и да съм споделил му се струва леко казано ИЗМИСЛЕНА, тогава може би нямаше да пишем така критично, както и нямаше да имаме причина да се оплакваме, ако няма за КАКВО. Относно хижата Ви надали условията могат да покрият ценато от 57 лв за студена и развалена вечеря. Вземете си поне една МИКРОВЪЛНОВА ФУРНА И СЛЕЗТЕ ОТ ГОРАТА ЗА МАЛКО, госпожо и господин БАЙ ГАНЬО.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jan 2011 09:27 AM
Обноските на хижарите и обслужването са факторите, които куцат най-много в българския туризъм. И ако в големите курорти е лесно да теглиш една на грубияните и да се преместиш в съседния хотел, то в планината това далеч не е възможно. От голямата ни група планинари останахме малцина, другите се ориентираха към селския туризъм - в планината си, нощувката е на същата цена или незначително по-висока, не получаваш някакви чаршафи и вмирисани одеяла, разполагаш с кухня със всякакви съдове и не ти се натрапват личности с изненадващи такси и нелюбезно отношение. Уважаеми хижари, бил съм в почти всички хижи в България, не навсякъде всичко е било наред, но когато видя, че хижарите се стараят да направят престоя максимално приятен според условията, че са вежливи и любезни, че не си измислят никъде необявени такси, че се усмихват - всичко негативно избледнява. Бъдете ясни и конкретни за условията и плащанията, бъдете учтиви и максимално внимателни с туристите - нали от нас си изкарвате хляба, и ние пак ще дойдем. Не забравяйте, че доволният клиент осигурява още шестима, но недоволният отблъсква още единадесет.

Архивен коментар.

Тихомира Гатева 12 Jan 2011 12:47 PM
Думите ви са излишни. Хората,които се грижат за хижата са много над нещата,които говорите за тях. Така си обяснявам и факта,че не са коментирали досега. То вашето вече премина всякакви граници. Замълчете,живейте си в градските кутиики и щом ви се доходи в планината,отидете другаде- ако щете в други хижи,ако щете и на палатки :) , но на хижа "Павел Делирадав" не идвайте :) За мен хората,изказали последните мнения не са туристи. Ходила съм многократно на хижата и ще отида отново, и отново,но повярвайте ми "планинари" като вас не искам дори и на съседната маса да стоят.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jan 2011 11:05 PM
С какви правомощия ше ми забраниш да идвам или не, на такива като вас може да им се каже кърлежи!!!!!!!!!! А колко си планинарка много съмнителен факт !!!!!!!!!!!!!!!!!! С две думи мога да ти го кажа ама ще дойда някои път на живо !!!!!!

Архивен коментар.

Валентин 12 Jan 2011 06:55 PM
Здравейте, на всички вас читатели на този прекрасен сайт.
Казвам се Валентин Иванов и вече писах критичен коментар относно престоя ми в хижа “ Павел Делирадев” по новогодишните празници. Благодаря на всички ви, които сте отделили от личното си време и сте прочели написаното от мен.
Живеем в правова държава и всеки има право да се аргументира в своя защита.
Здравейте, и на вас г-жо Елена Тиханова да пишете от името на други го или под фалшива самоличност, не мога да намеря думи да опиша постъпката ви. Това са действия на човек с гузна съвест и нисък морал. Първият ми коментар за хижата макар да бе обстоятелствен, не обхвана цялата тема. Това което госпожо предлагате е под всякаква критика:
- запушени вътрешни тоалетни,
- използване на външни нужници на около 100 метра от хижата, от които се носи зловонна миризма,
- наличие на една, единствена чишма с едно кранче за вода/ ледено студена/ в общото столово помещение на хижата, с множество чакащи недоволни клиенти да си направят сутрешния и вечерен тоалет.
- липса на баня в цялата хижа.
- предлагане на храна със съмнителен произход и странен вкус/ бобена салата и овнешка пържола, част от новогодишната вечеря/. На следващия ден голяма част от компанията бе със стомашно –чревни разстройства и чести посещения до външните нуждици / напомнящи ни, за тези от близкото минало, пардон от началото на миналия век /.
- Лошо, лицемерно ваше отношение към клиентите споделили с вас неприятните си впечатления от условията в хижата.
- Необезпечение на личната сигурност и безопасност на гостите от използваните печки за отопление през зимата. Част от компанията когато ви сигнализира за установената нередност с печката им, вие с лека ръка подминахме исканията им да получат ел. уред за отопление. За сведение на читателите приятелите ми спаха с по няколко одияла на отворена врата в бунгалото към хижата, за да не се задушат от димящата печка.
- Ползването на ел. скара собственост на хижата излезна на компанията 5 лева. Хижарката г-жа Елена Тиханова има указателна табела, че посетителите, без консумация от заведението позлват ел. енергия като заплащат по 1 лев. Само едно момче от нашата компания ползваше скарата, но после “ милата “ хижарка видяла, че от изпеченото яли пет души и поиска да им се плати въпросните 5 лева. Не получихме никакъв документ/ квитанция от приходен касов ордер / за парите които дадохме, такава квитанция ни бе издадена няколко часа по-късно една след като изрично настояхме да я получим. Първоначално дадената ни квитанция, бе без мокър печат на фирмата, задължителен реквизит за да е валиден документа, такъв бе сложен едва след като изрично поискахме.
- Настанени бяхме в общи стаи за осем, девет човека с голяма квадратура. Стаите бяха външни от пресовани стърготини, не изолирани и трудно се отопляваха. Това бе едно от бунгалата с които разполага хижата и се намира от лявата й страна. Котаго съобщихме, че сме свършили предварително определените дърва за целия наш престои, хижарката г-на Тиханова с неохота ни даде допълнително. Директно ни каза, как може да сме изхабили толкома много дърва и за пореден път каза, че по претенциозни и недоволни клиенти от нас откакто държи хижата е нямало.
Г-жо Елена Тиханова, за условията които предлагате в хижата, тя не трабва да се нарича така , по и приляга да и викат ....... не мога да намеря точна дума, оставям на вас читателите да я определите.
Горещно се надявам като прочетете това г-жо Тиханова, да ми отговорите използвайки вашето име, а не да се криете зад чужди самоличности. Чакам с нетърпение вашата реплика по настоящия ми коментар.
Ще продължа да пиша по темата докато не настъпят коренна промяна в хижата и ашето отношение към нас любителите на планината. Ще продължавам да пиша да информирам бъдещите ваши гости какви са условията и да избягватда ползват хижата която стопанисвате в момента. Нещата тябва да се променят и да не се крием в собствените си черупки и да казвам това не ме засяга. Ще посетя отново хижата след време за да видя има ли промяна, искренно се надявам да ме приемете  .
В заключение да не забравя опънете белите покривки в хижата и чакайте, гости взискателни, но справедливи които да проверят дали изложеното от мен и други ваши клиенти отговаря на действителността....... ,а кой знае може да сте новата звезда в популярно телевизионно предаване.
На вас читатели благодаря, че отделихте време и прочетохте написаното от мен.
На вас оставям да прецените кои да кредитирате с вашето доверие.


Архивен коментар.

Иванов 03 Feb 2011 10:34 AM
Здравейте на читателите на сайта !
В страната наистина службите си сършат съвестно работата. Благодария за служба " РИОКОЗ" - Пазарджик за свършената от тях работа. Следствие на мои сигнал за констатирани нередности в хижа " Павел Делирадев" е извършена внезапна проверка, констатирани са наришения от компетентните органи и хижата временно е затворена до отстраняване на нередностите. Ето и отговора на " РИОКОЗ"- Пазарджик.
ОТНОСНО: Констатирани хигиенни нарушения в хижа „Павел Делирадев”, местност „Мензул”, землище „Панагюрски колонии”УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

Уведомяваме Ви, че по повод постъпилите в РИОКОЗ – Пазарджик Ваши жалби с наш вх.№ 154/12.01.2011 г. и № 261/14.01.2011 г., здравни инспектори от отдел „Контрол на нехранителни обекти и стоки” и отдел „Контрол на хранителни обекти и храни”, дирекция „Здравен контрол” при РИОКОЗ – Пазарджик на 14.01.2011 г. извършиха внезапна проверка на място на посочения в жалбата Ви обект – хижа „Павел Делирадев”, намираща се в местността „Манзул”, землище „Панагюрски колонии”, при която се констатира:
Не е изпълнено Предписание № VІ-КНОС-07/15.06.2010 г., от предхождаща проверка, касаещо възстановяване на хидроизолацията на покривната конструкция на централната сграда с последващо отстраняване на следите от течове и боядисване на помещенията. Санитарният възел в същата сграда действително е запушен, което го прави неизползваем. Липсва течаща топла вода в столовата. При проверката, тъй като няма посещение от туристи, не се констатира функциониране на кухненския блок, който не е оборудван и не е регистриран по реда на Закона за храните. Установи се, обаче че е разкрит павилион /бюфет/ за продажба на пакетирани захарни изделия, безалкохолни напитки и др., без регистрация по Закона за храните.
За допуснатите нарушения на ЕТ „ТИТА-Роза Тиханова” са съставени 2 акта за административни нарушения и са издадени Заповед за спиране експлоатацията на хижата до отстраняване на нарушенията и Заповед за спиране на Павилиона за търговия с храни.
В обекта ще бъдат извършвани и последващи проверки от служителите на РИОКОЗ – Пазарджик.Началник отдел „КНОС”:
/д-р Р. Атанасов/

Директор Д „ЗК”:
/д-р С. Михайлова/
ДИРЕКТОР:
/д-р Ф. Петрова/

Архивен коментар.

Иванов 10 Feb 2011 10:25 PM
Здравейте,
Получих и отговора и от РС „ ПБЗН” – Панагюрище, ето какво ми отговориха.
На 14.01.2011 година служители от РС „ ПБЗН” – Панагюрище извършиха контролна проверка на хижа „ Павел Делирадев”.
1. Хижа „ Павел Делирадев”и прилежащите към нея бунгала/ три на брой в експлоатация/ не са оборудвани с изискващите се уреди за пожарогасене / с по- един брой пожарогасител АВС – 6 кг. И един брой пожарогасител с вода от 9 литра.
2. Техническото състояние на ел. инсталации не осигурява тяхната пожаробезопасна експлоатация / положени кабели, ел. ключове и контакти по горими конструкции, както и използването на нестандартни ел. предпазители в ел. табла/
3. В едно от бунгалата се използва неизправни печки на твърдо гориво.
Във връзка с констатираните нарушения на управителя Елена Тиханова са съставени и връчени:
- АУАН / акт за установяване на административно нарушение / № 3 от 14.01.2011 година.
- Разпореждане № 1 от 14.01.2011 година.
- ПАМ / принудителна административна мярка/ по чл. 268 от ЗМВР във връзка с чл. 20 ал.1 от Наредба № Із – 489 за реда за осъществяване на ДПК.31.01.2011 год.
Панагюрище


Началник РС „ ПБЗН” – Панагюрище :
/ гл. инсп. С. Симеонов /

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2011 04:35 PM
Работи ли вече хижата,отворена ли е за туристи?


Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2011 12:39 AM
А на тези от РИОКОЗ искам да кажа,че има хижи с ужасно по-мизерни условия,но не ги затварят,защото явно има други причини-да идат на х.Мальовица-смрад,чаршафи прани някога,а одеяла никога,персонала гледат стерео/това заварихме там преди 2 години/,не се сещам за подобни примери,но има много

Архивен коментар.

ценка 19 Aug 2011 12:34 AM
Привет!Месец март ходихме до хижата.Хижарката Елена е невероятна!Учителка по професия,оставила топлата класна стая,за да се отдаде на любимото хоби и природата1Няма луксозни условия,т.е не е Шератон,но за истински любители на туризма е прекрасно!Незнам как се оправят,но е къртовски труда на хижарите.Прочетох за хижата,че е затворена,но никой не е върнат,както ни се е случвало в др.хижи.При тези сурови условия да те посрешнат с чаша истински чай,с добра дума и усмихната хижарка,какво повече му трябва на човек!Има 2 общи спални с по 10-12 легла-прилично,като за туристи,а не за взискателни клиенти.Отопление с твърдо гориво,колкото искахме и купон-хижарката се включи и беше душата на компанията.Предлагат и храна,по заявка.Хапнахме вкусна рибена чорбица.А как ухаеше на билки,на пукащи дървета!Незабравимо,но само за туристи!

Архивен коментар.

Иванов 05 Sep 2011 05:19 PM
Прекарахме добре на хижата.Условията са като за туристи,а не за глезльовци.Който иска лукс да ходи на СПА.Природата е невероятна,хижарите любезни,носехме си храна,но пихме истински чай.Който иска да види мизерия да ходи на х.Райна Княгиня.От Мен ЧАО!посетете хижата,но само ако сте ИСТИНСКИ ТУРИСТИ и стига сте оплювали хижарите!

Архивен коментар.

Elgin 23 Jan 2012 11:31 AM
Хубаво място, хубава поляна е Манзул, приятно си изкарваме там винаги, поне 5 пъти съм бил от последните 8 години. Някой слизал ли е оттам на север към хижа "Артьовица", че веднъж го правихме 1995 година голямо търсене бе, нямаше никаква марка.

Архивен коментар.

Elgin 23 Jan 2012 12:43 PM
Доста пъти сме ходили там, въпросът ми е има ли на север направена марка към хижа "Артьовица", че 1995 година го вървяхме маса време през едни долове, нямаше нищо тогава? Излиза се на река Тополница посока Пирдоп...някъде вече в ниското от север...

Архивен коментар.

TheGrave 24 Jan 2012 04:19 AM
От бая време се канех да пиша в тази тема, защото имаше оплаквания и преди, но сега като гледам положението е направо критично. Единственото ми посещение там ще да е било някъде около Ноември 2010. Тогавашните хижари бяха младо семейство - мъжът на видима възраст около 30-33, жената може би няколко години отгоре (имена не помня, съжалявам). Отвориха дума за някакви оплаквания от сайта, но аз не се бях зачел задълбочено преди това, защото не ме интересуваше особено - ходя винаги сам, предимно в работни дни и съм доволен стига да имам покрив над главата си, да не почина от студ и да се срещна с прилични санитарни условия.

Относно най-коментираните неща в темата:

1) Пътят от Панагюрски Колонии тогава беше в отлично за път с подобно значение състояние. Свикнал съм да виждам черни пътища с коловози по минимум 20-30см до хижи разположени в средата на нищото, но тук асфалт почти не липсваше, а дупките бяха козметични. Трябва да отбележа обаче, че в последните 2-3км реших да направя малък (но сполучлив...пазя трак някъде, ако има заинтересовани) офроуд през гората, така че за тази отсечка не мога да коментирам. Даже се пошегувах тогава с хижарите и им казах, че ще напиша, че с Порше може да се качи човек до хижата:) Зимата предполагам снегорин не минава обаче, така че е хубаво да се пита за състоянието на пътя.

2) Беше напреднала есен и ситуацията с мивката беше същата - 1 брой със студена вода в столовата. Доколкото си спомням имаше и някаква друга, но каптажът замръзвал и спирали водата или нещо такова, не съм 100% сигурен. Спомням си, че колата им (Голф по спомени) беше покрита с черги, за да не замръзне - значи е било доста студено.

3) Печките - тогава нямах проблеми с димене, феролити и прочее неща, но помещението, в което спах беше огромно и тази печка просто нямаше как да го затопли, ако ще цяла нощ да и бях баял и 400 кубика дърва да бях наблъскал. Другата стая беше с подобен нецелесъобразен размер също. Освен обемът на помещението имаше грижа с тавана доколкото си спомням - не беше уплътнен добре и влизаше студен въздух отвън. С няколко одеяла отгоре и отдолу изкарах криво-ляво нощта.

4) Тоалетната - наистина беше голяма мизерийка. Лятото ми е трудно да си представа за какво става дума, ама щом зимата се носеше подобна воня не знам.

Като цяло бях с положителни впечатления от престоя, защото въпреки няколкото неприятни момента хижарите се държаха много приятелски, вечеряхме заедно, пихме по ракийка, а и ми се сториха адски интелигентни хора и двамата - трудно ми е да повярвам, че биха влезли в дребнави конфликти като гореизброените или пък, че ще се компрометират в една и без това нажежена за тях ситуация поднасяйки развалена храна на толкова хора.

Реших, че ако се задържат там нещата ще почнат постепенно да се подобряват, но за съжаление виждам, че не е станало така. Ясно ми е, че за да се вкара една подобна хижа в ред трябва да се пръснат десетки хиляди левове, на които, честно казано, не им виждам възвращаемостта, но може би и аз съм се поразглезил от болшинството хижи в Родопите и Средна Гора, до повечето от които макар и да няма асфалтови пътища почти винаги са с изрядно отопление и баня/тоалетна. Надявам се този продължаващ вече 2 години конфликт да се изчисти, защото в крайна сметка туристите страдат от тази ситуация повече, затова ви призовавам - не ходете там или където и да е с нагласата, че ще влезете в неразбирателство с хижар(и) - ако са още същите хора там изобщо не бих ги нарекъл конфликтни личност, напротив. Спал съм в 50-60 хижи досега и съм срещал хижари с наистина трудни характери, или пък подпийнали и (леко) агресивни, но никога не съм влизал в конфликт с който и да е от тях, напротив - почти винаги е ставала приказка и сме намирали нещо, за което да говорим (или пием:). Както беше писал някой в тема за друга хижа - трябва да разберете, че повечето от тях са самотници и не обичат много-много гостите, особено големи и шумни компании (вероятно затова почти винаги срещам прилично отношение като ходя сам). Не забравяйте, че влизате в чужд дом в крайна сметка и трябва да спазвате правилата му, за да живеете в хармония със стопанина му през краткия си престой там. Някои от вас дори не се замислят какъв къртовски и нерентабилен труд полага всеки хижар, за да достави удобства в средата на нищото на такива като нас. Има и мърлячи, разбира се, но за повечето хижари мога само да изкажа дълбокото си уважение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Mar 2012 04:51 PM
Аз не мога да разбера едно - като сме туристи не сме ли хора.Щом си турист трябва да спиш без чаршаф,да се миеш на студено и да ядеш само това,което ти предлагат стопаните на хижата.Това ли е? Аз пък съм преспивала в хижи,където има и баня и скара,посуда и всичко неоходимо -безплатнао.Където те посрещат наистина любезно,предлагат ти ароматен билков чай - безплатно и тоалетната е в ред ,а са много по-високо от х."Павел Делирадев" ,всичко това е включено в цената за нощувката Идете на х."Паскал" например.Или на повечето старопланински хижи.Наистина не може да се очакват условия на тризвезден хотел,но това са истински хижи и чисти и подредени и не ти искат пари за щяло и нещяло.Но има хора мазохисти.Щом им се живее като на бивак -нека си хадят в тази хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2012 11:01 PM
НЕ ХОДЕТЕ в хижата всичко е под всякаква критика ХИЖАРКАТА ,отношението и към хората самата хижа е отврат просто не се заслужава да си провалите отпуската!!!

Архивен коментар.

fena73 26 Nov 2012 08:29 AM
Да кажа и аз няколко думи...бяхме там последния уикенд-та ето впечатленията:
Хихата е статичка и тоалентите са външни...и-дотук с лошите новини!!!
Хижарите са мили и отзивчиви -интересуват се как си,без да се натрапват.Навсякъде е чисто,чаршафите са цветни ,пердетата са на маргаритки,по масите има сухи цветя,в хижата е топло,в бунгалата има радиатори,които може да работят според желанието на туриста-ако иска-и цяла нощ!
Хижарката ни черпи с гъби,картофена салата и бира,предния път като бяхме -даже ни пуснаха да се окъпем в тяхната баня!..та ако на човек не му трябва супер луксозна обстановка-ПРЕПОРЪЧВАМ хижата с две ръце!!!
А за останалите с претенциите-надолу има предостатъчно лукс-стойте там и не опорочавайте истинската хижа която има дух с многобройните си неоснователни изисквания!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Nov 2013 12:02 PM
Преди доста години помня слязохме на север без пътека към някаква хижа или ловен дом "Артьовица". Дали още я има или не и някакви данни и телефони....

Архивен коментар.

Elgin 13 Apr 2014 07:04 PM
Бяхме на хижата снощи. Група от 24 планинари. Днес слязохме за 3 часа в Копривщица. Времето бе във всички нюанси....мъгла...суграшица....слънчево. Относно хижата...нещата са ок. Хижарите са отзивчиви и възпитани. Условията в бунгалата са хубави. Чисто е и топло. Пак ще посетим района,гората като се раззеленее става красота!

Архивен коментар.

Неделчо Янев 15 Apr 2014 10:10 PM
Бяхме тази седмица на хижата всичко горе долу е прилично освен морално остарялата външна тоалетна, която вее от всякъде, и противното куче, което бе вързано близо до входа и лаеше непрекъснато срещу хората. Помня преди няколко години, когато ходихме пак май бе същото проклето псе. Хижарката, видно нехаеше за това, или пък не знае как да се справи с него

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2016 11:09 PM
В хижата има всичко необходимо да си изкарате добре, без да е лукс и разкош. Топла храна, чай и кафе. Чиста столова, легло с чисти чаршафи... Но най-готиното е хижарката!!! И ще ви посрещне, и ще се погрижи да имате всичко... и ще ви упъти ако се чудите за посока или маршрут на тръгване.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Mar 2017 10:44 PM
Възможно ли е с лек автомобил да се стигне до хижата?
Колко часа е ходенето до връх Бич-връх Буная-хижата?
Предварително благодаря за отговорите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Apr 2017 06:35 PM
Уикендът бяхме там. Добро и приятно отношение на хижарката Елена. Приятно и топло в планинарския дом! Хижата си е както бе и преди. Днес мъгла и дъжд до Копривщица,но си бе приятно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2017 08:47 AM
На 22 юли 2017 г. група от 8 души от София, от които 3 деца пристигнахме на х. Павел Делирадев. Имахме предварителна резервация и уговорка с хижарката за топла храна след 7 часов преход от х. Сакарджа. В самия ден се чухме с хижарката Елена два пъти, но при нито един от разговорите тя не спомена, че няма да е на хижата и няма да има никаква храна каквато беше предварителната ни уговорка. Ако бяхме предупредени щяхме да купим храна от Панагюрски колонии, които са по пътя между двете хижи. Пристигайки на място един мъж ни връчи ключовете от бунгалата, обясни, че хижарката Елена е възпрепятствана да дойде и няма чай и нищо за ядене, връчи ни една пластмасова мивка, която да напълним с вода от студената чешма и да се изкъпем, скара (какво да печем?!!!) и газов котлон. (за какво???!!!) Звъняхме, Елена не си вдигаше телефона. Добри хора- работници от съседно бунгало, разбрали за нашите неволи ни гостиха богато. Пиша този коментар, за да са подготвени посетителите на хижата особено ако са с деца. Такова отношение от хижар е недопустимо!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2020 09:03 AM
През ноември 2019 год хижата беше затворена без никакви признаци на живот. Местни хора ни уведомиха, че хижарката е болна продължително.
Ако някой има актуална информация, нека публикува.
Анонимен посетител 08 Sep 2021 12:19 AM
След 10 години отново бях на хижата с мои приятели,Хижарката ме позна,а аз искрено се зарадвах като я видях.Същата усмихната жена,запазила човещината си,останахме там с две нощувки и сме доволни от обслужването,предложи ни топла храна и напитки по желание.Независимо от трудностите в района,хижата е в приветлив вид,като се има предвид,че базата е стара.Разделих се с Елена с мъничко тъга.Надявам се пак да се видим и този път не след 10 години.Четох отзивите и съм изненадана от крайностите на мненията,всичко зависи от хората.Може смело да отидете там,ако нямате прекалени изисквания,все пак там не е хотел и природата си заслужава!
Анонимен посетител 08 Sep 2021 12:22 AM
Забравих да си напиша името-Ценка Петкова,не харесвам анонимността.
Захари Симов 25 Jul 2022 11:24 AM
През 2022 година хижа Павел Делирадев не работи.
Хижата няма хижари и няма телефони за връзка.
Анонимен посетител 21 Sep 2022 04:44 PM
Жалко,че са затворили хижата.БТС нищо не прави,само унищожава.Ходила съм през 2011 и 2021 година.Познавам лично Елена и винаги съм й се.възхищавала.С неистови усилия поддържаше хижата и вместо да и помагат,все й пречеха-проверки,РИОКОЗ,лоши отзиви,абе не се спряха.Най-сетне я закриха!"Браво" на БТС-едно прекрасно място опустя за истинските туристи.Не искам да изреждам колко хижи закриха-позор!Може би и последните истински туристи ще изчезнат...Ех,Алеко!Ценка Петкова
Анонимен посетител 19 Dec 2022 05:27 PM
От 18.12.2022 г. Хижата отново работи с нови хижари. тел. за връзка 0893044810
Анонимен посетител 21 Dec 2022 09:39 AM
Хубава новина.Толкова спомени имам още в края на 70-те години на 20 век на това място! Браво и дано нещата вървят добре на хижата!
Анонимен посетител 11 May 2023 03:22 PM
Следващата седмица планираме група от 10-тина туристи да посетим хижата. Похвалиха ми я приятели, които скоро са били там. След като близо 2 години не работеше има нови стопани и нещата явно вървят в правилната посока. /сем.Дончеви, София/
Анонимен посетител 22 May 2023 08:54 AM
Периодът петък-неделя бяхме на хижата с две нощувки. Новите хижари се стараят да оправят нещата, защото явно години не е работила и има нужда от доста ремонти. две от бунгалата са оправени и има бани и тоалетни там, нови. Предлага се храна, приятно е, а и природата е супер-пълно е с гъби и романтично денонощно се чуват чановете на конете и говедата в поляната "Манзул".