Вие сте тук: Начало Форум Говорилня

Говорилня

Говорим си ...

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

Нов форум

от Иван Тягов последна промяна 10 Feb 2015 04:53 PM

Здравейте, Това е новия форум на сайта. Поздрави екипа на http://www.bulgarian-mountains.com/

Мнения: 9

Полска скакавица

от Иван Тягов последна промяна 21 Feb 2015 06:19 PM

Ще съм в Кюстендил от 02 до 07 март 2015 година. Един от дните ще посветя на водопада Полска скакавица. Ще съм с велосипед! Ако има желаещ/и, очаквам предложения /не е задължително да съм с велосипеда!/. 0878/625405 Тихо

Мнения: 2

Пешеходен туризъм в Пловдивско

от Искра Ангелова последна промяна 19 Apr 2015 10:05 AM

Здравейте, нова съм в този сайт и кандидат любител турист. Простете моето невежество, но не мога да се ориентирам, как мога да се информирам за предстоящи туристически походи тръгващи от Пловдив.Предварително благодаря!

Мнения: 3

Амбарица

от Иван Тягов последна промяна 01 Jun 2015 03:24 PM

Здравейте. Защо няма информация за тази хижа? Благодаря

Мнения: 8

Купувам почивна база, хижа или хотел

от Ventsip последна промяна 24 Nov 2015 10:57 AM

Търся да закупя почивна база в планински район, с леглови капацитет над 100 души и прилежаща земя от поне 10 дка.

Мнения: 1

Пояснение

от Иван Тягов последна промяна 18 Jan 2016 02:07 PM

П.П.П. Върху значителна част от посочените материали има мои лични записки от времето, когато съм ги ползвал. (тогава нямаше технологични възможности за отскенирване и съм гледал на придобивките си само и единствено като на моя лична собственост - както и сега в оригиналният им вариант) И.А.

Мнения: 1

Предложение

от Иван Тягов последна промяна 18 Jan 2016 02:10 PM

Привет на всички български планинари! Ако някой от по-младото поколение планинарски идеалист е заинтригуван от възможността да се разпространи изключително рядка планинарска литература: (пълен набор на "Малка туристическа библиотека", списание "Български турист" от неговото създаване през края на 19 в. до прекратяване на съществуването на сп. "Турист", вестник "Ехо" с много незначителни пропуски от създаването му до средата на 90-те години), също така изключително редки планинарски пътеводители и познавателни книги за целия свят, може да се опита да осъществим контакт. Ще се отзова само на истински идеалисти, които нямат комерсиални поглед и намерения върху планините и пътешевствията като идея. Би могло всичко това да се сканира в PDF или (още по-добре)в DjVU формат и да се предостави на вниманието на всички, които имат нужда от тази информация БЕЗВЪЗМЕЗДНО. Ще отговарям само на планинари-идеалисти (романтици), повтарям, които не гледат на планините, като арена за бизнес. Самият аз отдавна се каня да осъществя това си намерение, но така или иначе време не ми остава, а и няма как това да се промени занапред (още 1-2 десетилетия). Друго мое изискване ще бъде коректно отношение към предоставените материали и към тяхната собственост. Сканираните материали биха могли да се публикуват, ако не в български, то в руски сайт, като например www.rutracker.org откъдето безпрепятствено биха били от полза за всеки, който има нужда от тях. П.П. Няма нужда да стои неизползваемо нещо, което съм събирал десетилетия подред с много желание и средства, а сега да гледам как потъва в прах (помня каква радост изпитвах, когато се натъквах на всяка една от тези находки, след много ищах, дипломация и такт към тогавашните им собственици). Ще мога да давам материалите след документирана договореност, и то само поетапно! - след като се върне при мен във вида, който съм отдал една договорена част, ще мога да дам следващата. И.А. тел. 076/60-23-14 след 22.45 ч.

Мнения: 3

ХИЖА ПЕРЕЛИК

от Иван Тягов последна промяна 30 Aug 2016 04:34 PM

Планирам ходене в района и питам хижата работи ли и телефони ако може?

Мнения: 2

аз съм Росен

от Иван Тягов последна промяна 23 Aug 2017 06:26 PM

gxkkkx

Мнения: 1

Създавaне на екопътака

от Иван Тягов последна промяна 13 Nov 2017 02:12 AM

Здравейте. Попаднах на вас след като правех проучване в нета, затова реших да попитам вас, относно една моя идея. А именно да създам или очертая ( не знам как точно да го определя ) нов маршрут през горите и склоновете, нещо като екопътека. Няма да ви занимавам с моята история. Истината е че попадам на много хубави места и бих искал да ги споделя с други хора. Въпросите които имам на които се надявам да ми отговорите са няколко. Първо искам да попитам как се учредява (създава) такава пътека, трябва ли ми разрешение от местните горски стопанства, общини, кметства? Трябва ли да отговаря на някакви изисквания за безопасност, норми или стандарти? Нужни ли са административни документи? И все пак как се популяризира такава пътека? Благодаря Ви за отделеното време, ще се радвам да дискутираме тази тема.

Мнения: 2

На планина с теснолинейка

от Иван Тягов последна промяна 28 Mar 2018 01:54 PM

Здравейте! Аз и моят син много обичаме планините. Бих искал да го заведа това лято на хижа, като комбинирам ходенето с живописната теснолинейка https://www.tesnolineikata.com/trase Не сме професионални туристи и ще се ограничим до мак. 4 часа преходи. Какъв маршрут бихте ни препоръчали?

Мнения: 1

Къде на палатка в Централен Балкан?

от Иван Тягов последна промяна 27 Aug 2018 02:53 PM

Здравейте, Къде в близост до някоя от хижите в централен Балкан е разрешено палаткуването?

Мнения: 4

хижа Марица

от Иван Тягов последна промяна 27 Sep 2018 05:01 PM

Здравейте, Искам да изкажа благодарности на хижаря на х. "Марица", които на 25.08.2018 г. ни посрещна в стопанисваната от него хижа, предостави ни стая и дърва за огрев, както и чисти, изгладени чаршафи. След сладката дрямка в топлата и уютна стая, се отправихме към ресторанта в съседната, по-ниска постройка, където бумтеше камината, беше топло и имаше вкусна храна. В тази пристройка имаше и баня, където можеше да си вземем топъл душ. Предложи ни Много добре приготвени супи от боб и коприва, както и много сочна скара. Също ни изненада с натурални сокчета от боровинки, който бяха домашно приготвени. Почерпи ни и домашна ракия, която след смразяващата буря и град, които ни бяха върхлетяли преди няколко часа на слизане от връх Мусала, ни се стори като елексир. Но тя наистина беше една затопляща, приятна напитка, която беше почерпка от сърцат човек... Много сме доволни от посрещането, условията са добри, храната е много вкусна и препоръчваме тази хижа. Но както знаете домакините са важни и затова хижарят на х."Марица" заслужама една голяяяяяяяма ПОХВАЛА и да бъде все така гостоприемен! Пожелавеме му здраве, да постига целите си, да върви напред и да има само доволни планинари около него!!! С уважение, сем. Атанасови (Николина Антимова Попова-Атанасова, Пламен Атанасов, Атанас и Антим Атанасови)

Мнения: 2

850+ хижи и заслони в България - интерактивна карта

от Иван Тягов последна промяна 18 May 2020 11:32 PM

850+ хижи и заслони в България https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?hl=en&mid=1l36286_j9L9aU0XatT9-wHHEexLxXqvv&ll=42.449991746100906%2C25.445486493408453&z=8&fbclid=IwAR0Z_JgVXOsZ6Eif9g1RCEl8hLxFNvt1K6LCcQbZg81hvlyrD7-kcNWXZlU

Мнения: 1