Вие сте тук: Начало Форум Родопи

Родопи

... а когато надул кавала и кавалът просвирил...

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

въпрос

от bgtrener последна промяна 02 Jan 2008 09:28 PM

Къде в България могат да се карат курсове за планински спасители и водачи?

Мнения: 5

Авто-туризъм в Рдопите,за и против...

от Anonymous User последна промяна 01 Oct 2009 10:02 PM

Някой са много против авто-туризма и са прави донякаде ...Аз обичам планината-дивата,чиста,истинска-но в днешния забързан ден не винаги можеш да разчиташ само на краката си .С кола за кратко време можеш да обиколиш много места,бързо да избягаш и да се скриеш в прегръдката на планината.А вие какво мислите ?

Мнения: 34

Широка поляна

от Anonymous User последна промяна 26 Jul 2007 12:43 PM

Здравейте на всички! Може ли някой от вас да ми каже как се стига от Пловдив до Широка поляна. Благодаря ви предварително.:cheesy:

Мнения: 2

х. Шадийца

от Anonymous User последна промяна 13 Nov 2007 07:47 PM

Здравейте на всички Искам да попитам някой знае ли дали х. Шадийца работи към момента. Звънях и на двата посочени телефона, но и двата са изключени. Освен това попаднах на съобщение за търг с тайно наддаване от юни месец 2007 година, като един от обектите беше хижа Шадийца, но там беше описана двуетажна сграда... възможно ли е да става въпрос за стара хижа, ако има накава. Ще съм благодарна ако някой има информация и я сподели :) Благодаря

Мнения: 2

На ски на Пампорово

от diakov последна промяна 21 Oct 2008 06:56 AM

Разбрах , че няма оръдия за сняг тази година на Пампорово.Някой карал ли е ски този сезон на Пампорово или чепеларе и дали условията за ски са добри

Мнения: 4

ГЕЛА - ЛЕДНИЦА

от Anonymous User последна промяна 23 Feb 2009 02:06 PM

Здравейте, въпросът ми е има ли маркировка от Гела до Ледницата, колко е разстоянието и откъде всъщност мога да стигна до Гела - има ли някакви автобуси, маршрутки от Смолян? Благодаря предварително :)

Мнения: 5

Съботна разходка до св.св."Козма и Дамьн"

от Anonymous User последна промяна 02 Nov 2008 03:40 PM

Здравейте.Събота решихме да се поразходим до кукленския манастир.Ние сме си от куклен.Имаше много хора от различни краища на родопите заради празника "Ден на будителите".Рано в 8 сутринта бяхме там.Бяхме първите пристигнали.Стоплихме се на огъня който запалих веднага при пристигането и след 10 минутки започнаха да се събират хората.След 1 час имаше много хора нямаше място да се разминеш.След това решихме да идем до параклиса на 3 км от манастира :) .Та така премина денят ни.Прибрахме се доволни :smiley:

Мнения: 1

Из Добростан

от planinar247 последна промяна 07 Nov 2008 02:35 AM

Ще опиша един двудневен маршрут из Добростанския дял на Западни Родопи. Този дял се простира на юг и югоизток от Асеновград.Целта ни за първия ден е да стигнем до х.Марциганица.Тръгнахме от Бачковския ман. по долината на р.Клувията,която беше пресъхнала.Пътеката е маркирана.Отначало е широка,а по-късно се стеснява и върви по самото речно корито.Преодоляват се два речни прага,които са подсигурени с метални стълби и парапети.След маркирано отклонение вляво,започва стръмно изкачване по склона.Следват хоризонтални и нестръмни участъци и за около 2ч.30м.се излиза на билото.Следва се маркировката и скоро се стъпва на шосето от с.Добростан за х.Марциганица.По шосето се достига хижата.Тя е в ремонт,но има хижар и може да приюти няколко човека.На сутринта тръгнахме по тъмно.Искахме да минем в северна посока рида,който се извисява над Чепеларска река и да слезем в Асеновград.В началото направихме отклонение на североизток и изкачихме първенеца на Добростан-вр.Стария бунар/1517м/.Той е изцяло горист и едва личи над билната заравненост.След това в западна посока се върнахме на споменатия рид и се изкачихме на най-красивия връх на дела-Червената стена/1501м/,от който се разкрива красива гледка.Западните склонове на върха са отвесни.До него води горски път от х.Марциганица,а на север продължава маркирана пътека.От седловината под върха се отклонихме от маркировката,за да изкачим вр.Момина скала и вр.Безово,на който има паметник.От него започва продължително спускане до х.Безово.Няма хижар,но хижата е отворена и може да се намери подслон.Продължихме по пътя и след 10мин.стигнахме до бившето летовище Гонда вода.Следвайки пътеката след още 30мин.пристигнахме на х.Момина сълза,която към настоящия момент е пустееща.От хижата за около 1ч. се слиза на шосето Асеновград-Смолян и за още половин час-до центъра на Асеновград. Целият преход от х.Марциганица до Асеновград,заедно с отклонението до вр.Стария бунар е с продължителност 7ч.и е дълъг 25км.

Мнения: 1

Из Баташка планина

от planinar247 последна промяна 08 Dec 2008 09:31 PM

През изминалата седмица направихме двудневен преход от Костандово до с.Дебръщица. Тръгнахме от гр.Костандово към билото на рида,който се простира западно и успоредно на язовир Батак.Излязохме на билото по средата на рида и продължихме на север.След няколко километра слязохме на изток към местн.Селце.Оттам има път до стената на яз.Батак/местн.Дъното/-около 9км,а без път,по права линия е около2км.Избрахме втория вариант.Минахме през силно пресечен терен,изкачихме 2 върха с височина около 1250м и слязохме на стената,през която минава шосе от Пещера за Батак.Там ни свари тъмнината.Следващите 6 км.по шосето до летовище Св.Константин изминахме на фенерчета.В района на летовището се намира хижа Румен.Там бяхме в 18ч.Тук ще направя отклонение.Преди около месец посетихме същия район.Тогава хижата не беше означена като такава и съдържателката не знаеше,че са хижа,въпреки че указателните табели и маркировката сочеха към нея.В пътеводителите също имаше описани маршрути към хижата.Тя твърдеше,че са чайна с възможност за пренощуване.Опитахме се да обясним,но .../звучи невероятно/. Сега,месец по късно пред хижата има 2 табели,на които пише :Тур.д-во Купена гр.Пещера-хижа Румен.Искахме да пренощуваме там и на другата сутрин да продължим.Но какво се оказа.Казаха ни,че няма места,защото бунгалата са заети от работници.И бяха непреклонни.В действителност бунгалата бяха празни и наоколо не се виждаха никакви хора.Нямахме голям избор и пренощувахме в един хотел наблизо.Сутринта тръгнахме по тъмно и движейки се по шосе и по преки пътеки,намерихме х.Добра вода/на 9км от "х.Румен"/Тази хижа беше заключена,но имаше оставени телефони за предварителна резервация.Оттам пак по шосе и преки пътеки слязохме в с.Дебръщица.Понеже имахме време,взехме превоз до с.Паталеница-кв.Баткун и отидохме до Баткунския манастир.В църквата на манастира,която е строена през 1870г.има икони от Станислав Доспевски,а пред нея е вековната лозница.Върнахме се отново в Баткун за по-малко от половин час,с което пешеходният ни преход завърши. Въпросът ми е за х.Румен-редно ли е да се връщат туристи по тъмно?Вярно,районът предлага и друга възможност за нощувка,но въпросът е принципен.

Мнения: 4

за Беленташ

от Пепа Ташева последна промяна 01 Oct 2009 11:04 PM

Моля за информация за Беленташ,това е тракийско светилище в Родопите ,четох много за това място,нощувал ли е някой там ,вярно ли е ,че през ноща там се случват странни неща и защо месните хора го наричат "лош камък".Ще ми е от полза всяка информация.БЛАГОДАРЯ ....:rolleyes::huh:

Мнения: 4

Как да стигна до...?

от plamabull последна промяна 23 Jun 2009 01:01 AM

Здравейте! Мисля в началото на август да почивам в Чепеларе и много бих искала да посетя "Чудните мостове" и пещерите: "Ягодинската" и "Дяволското гърло".Знам,че те са на относително голямо разстояние една от друга и съответно от Чепеларе,но все пак има ли транспорт до тях(става въпрос не за личен транспорт,ами автобус,маршрутка или друго)? Благодаря ВИ предварително!

Мнения: 3

Златна есен в Родопите

от Anonymous User последна промяна 11 Aug 2010 04:32 AM

Планираме екскурзионно летуване в Родопите от 3 до 10 октомври! с.Хвойна-х.Кабата-Чудните мостове-х.Изгрев-х.Ледницата-х.Чаирски езера-Триград За повече подробности, посетете страницата ни във фейсбук - "На планина с Иван" Заповядайте с нас! :)

Мнения: 1