Вие сте тук: Начало Маршрути Родопи с.Бойково - лет.Бяла черква

с.Бойково - лет.Бяла черква

Село Бойково се намира на 25км от Пловдив. Има автобусна линия от Пловдив от Автогара Родопи със следното разписание :
Вторник 7:00ч
Петък 17:00ч.
Събота 7:00ч.
Неделя 17:00ч.
Пътя с автобус до селото е 45мин. От центъра на селото се тръгва на юг за манастира Света Богородица, която се намира на час и половина път туристически ход. Продължава се на юг към връх Ушите, минава се отдясно на върха.Който очаква да види наистина връх ще бъде приятно изненадан, че това е обширно плато с вековни борови гори. Маркировката не е добре очертана, но например през половин час се срещат табели за с.Ситово и с.Лилково. Следвайте пътя за с. Ситово. На час и половина от върха се стига до вододайната зона на с. Бойково, където има разтоваряще за дървен материал. На това разтоварище има няколко табели, на които е написано хижа Равнища, с. Ситово, с. Лилково, Бяла Черква. От тази табела тръгваме на юг и следващата забележителност е поделение, където през социалистическо време имаше ракетни войски. До там се стига за час и половина. От поделението до летовище Бяла Черква е 8км, като се взема за около 2 часа.
През целия преход се върви по горски пътища, по маршрута има много диви ягоди, боровинки и гъби. За съжаление на летовище Бяла Черква няма къде да се спи.
От Бяла Черква може да се слезе до летовище Студенец и хижа Здравец, а също така да се отиде до хижа Чернатица. От хижа Здравец има редовен превоз за град Пловдив.
Предлагам на любителите на туризма, този прекрасен маршрут в Родопския дял Чернатица.

Иван Пачеджиев