Вие сте тук: Начало Маршрути Родопи село Храбрино - Димитринино кале

село Храбрино - Димитринино кале

Описание на туристически маршрут Author: pavel

За тези от вас, които биха желали да си направят една лека и приятна разходка, без да се изморяват много, предлагам следния маршрут от село Храбрино. Димитринино кале представлява един доста внушителен каньон над рекичката на село Храбрино. Представлява живописно зрелище, тъй като е доста висок, и се открива се прекрасна гледка( виж снимките ).
Пътят, както вече споменах не е никак труден. Изходна точка е чешмичката в центъра на селото , срещу общината. От там се тръгва по асфалтовия път, върви се стотина, двеста метра и през мостче се стига до една чешма, от която хваща коларския път.( има и друг вариант, да се тръгне по пътя от спирката нагоре покрай реката,и двата пътя се събират на чешмичката) Върви се само по този път, който крволичи покрай лозята, минава покрай още една чешмичка. По едно време се засича с пътеката за хижа Здравец, до която се стига за около 2ч и нещо, което също е вариант. От там може да се слезе с автобуса до Пловдив, а може, през хижа Руен, до с. Куклен, това е доста добър маршрут.

Ако сте решили, че не ви се ходи чак до Здравец си продължавате по пътя и след най-много час път от Храбрино достигате отправната точка. Пътят свършва пред къщата на човека, който ми каза как се казва този каньон, както аз го наричам. Поне аз доста му завиждам, да живееш на такова място си е цяло щастие. Пътеката леко заобикаля, покрай едно езерце и след това пред очите Ви се появява величествена гледка, и то само на час ходене от Храбрино. Има и пътека, която мълко скъсява, но тя е доста стръмна и объркана, затова и не Ви я казвам ( последния път се забих в такива тръни ) От тук разходката може да продължи до едно малко, сгушено параклисче " Св. Никола " , което открих съвсем случайно. (виж снимките). До него има може би още 45 мин. Тръгва се по пътеката, която води към гората. Върви се през горичка и се излиза почти до реката. Там има две-три скари и масичка, може да се спретне чудесно "чеверменце" ( ама за целта трябва да сте подготвили нещичко :) Това е, както обещах, лека и приятна разходка, която ще остави у всеки приятен спомен.

Кратко видео