Вие сте тук: Начало Маршрути Родопи Около х.Боровица

Около х.Боровица

Хижата е достъпна с кола. В относително добро състояние е. Има ток, вода и топла вода. Стаите са чисти, но сградата се руши и не се поддържа. Може да се поръчва храна на място, има и напитки. Мястото е много красиво и живописно. Край хижата се провеждат лагери на гребци.
От хижа Боровица има много интересни маршрути.

Пещерата "Утробата" и скалите край село Дъждовница.
Препоръчвам за посещение пещерата "Утробата" или както пише на табелите в района "Вулвата". Пещерата е изкуствено продължена в дълбочина с около 16 метра и дообработена от хора, може би живели пред иповече от 5-6 хил. години. Ако потърсите в интернет има много описания за предназначението й. Най-вероятно е древно светилище, името й идва от придадената й от човека форма. В дъното има своеобразен олтар, върху който, през най късия ден от годината, точно в 12 часа, прониква слънчев лъч с формата на фалос. Акта символизира оплождането и плодородието. В пещерата има излъчване на сила и спокойствие. До нея се стига пеш за около един час и половина, като маршрута започва от асфалтовия път на 1200 метра от хижата(точно изчислено с кола) в посока към язовир Боровица - обратна на посоката за Кърджали. Началото на маршрута е обозначено с жълта табела на която пише "Вулвата" и сочи на горе по склона и има ясно изразена пътека. Преди нея на около 500 метра от хижата има друга табела на която също пише "Вулвата" и сочи по пътя - това не е началото на маршрута, трябва да продължите до втората табела. Пътеката е стръмна и камениста, има обозначения от време на време и стрелки с надпис "Утробата". След изкачване на билото пътеката леко траверсира по левия склон по посока на движението, като над нея се надвесват отвесни скали, именно там е необходимо да се отклоните в ляво нагоре по склона, а пътеката напред продължава за махалата зад склона. Отбивката на горе е трудно забележима. Поставените табели често са отнесени от вятъра и разпилени. Търсете тях и други знаци - пирамиди от камъни, колове, вързани ленти и др. От отбивката до пещерата са около 5 минути. Входа на пещерата не е трудно достъпен. В момента има стълба от колове, изработена от жителите на близката махала. Там стоят и момичета от махалата, които ще ви предложат студен айрян и бира. Ако се заблудите могат да ви упътят и да ви заведад до входа. Изживяването е страхотно. Препоръчвам да посетите тази пещера.
Скалите край село Дъждовница са мегалитни паметници - издълбани ниши на 50 метра височина по скалата и скалните гъби. Същите има на много места по поречието на Арда и притоците й.
Наслаждавайте се.
Успех.

Автор: Жак от Варна

 

Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Facebook Like Box