Вие сте тук: Начало Форум Пирин Моля за съвет

Моля за съвет

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от Anonymous User последна промяна 16 Jul 2008 08:46 PM

Моля за съвет

Здравейте. Решил съм да направя дву или тридневен преход из красотите на Пирин, но порадити много бройните възможности за маршрути и факта, че за първи път ще се качвам в Пирин не мога да реша точно от къде и как да мина. Единственото което знам е, че искам да избегна "Кончето" тъй като скоро претърпях злополука с лявото си око, зрението ми не е напълно възстановено и не ми се ще да рискувам. Моля за помощ при избора ми. Благодаря предварително.

от Anonymous User последна промяна 05 Jul 2007 04:35 PM

464

Най-лесният достъп до Пирин е през х.Вихрен, до която се стига с кола или маршрутка от Банско (само че тези маршрутки не са много удобни като време- по мои спомени първата е рано сутрин в 8, после в 2 и накрая в 5). Оттам насетне - на където ти хрумне, има много интересни маршрути. Вземи си карта. И не бих казал, че пътят през Кончето се различава по труност от останалите. :smiley:
Успех!

от Станислава Иванова последна промяна 19 Jul 2007 05:04 PM

528

Маршрути много и все красиви.
Добър маршрут е х.Вихрен - Тодорина порта - х.Демяница - Тевно езеро - х.Безбог.
Може и в обратния ред. От х.Демяница може да се отиде и направо на х.Безбог без да се минава на Тевно езеро.
Аз лично смятам в някой от следващите уикенди да мина от х.Безбог през Попово езеро на Тевно езеро и от там на х.Демяница. Чудесна разходка за Събота и Неделя.
:smiley::smiley::smiley:

от Anonymous User последна промяна 23 Jul 2007 05:21 PM

538

ама поне вземи да качиш икаменица от дясна кралевдворска. ако ще е тевно по да е гарга. и препоръчително без раница.

от Anonymous User последна промяна 23 Jul 2007 06:55 PM

540

[blockquote]From Anonymous User:
Здравейте.
Решил съм да направя дву или тридневен преход из красотите на Пирин, но порадити много бройните възможности за маршрути и факта, че за първи път ще се качвам в Пирин не мога да реша точно от къде и как да мина. Единственото което знам е, че искам да избегна "Кончето" тъй като скоро претърпях злополука с лявото си око, зрението ми не е напълно възстановено и не ми се ще да рискувам. Моля за помощ при избора ми. Благодаря предварително.[/blockquote]:kiss:

от Anonymous User последна промяна 23 Jul 2007 07:09 PM

541

След като не си качвал Пирин,бих ти дал следния съвет-Внимавай!!! това е най-трудната планина в България.Не тръгвай сам и не носи много багаж.Планината е единствената у нас от алпиййски тип-пътеките на много места минават през големи каманаци-морени,част от които не са стабилни и мардат като стъпиш варху тях.Освен това си избий от главата че има кратки преходи,както в Рила например.Ето ти два примерни маршрута
1.Банско-х.Безбог-х.Демяница-х.Вихрен
2.Широка лъка-х.Каменица-заслон Тевно Езеро-х.Безбог.


[signature]

[/signature]

от Иван Гърбев последна промяна 24 Jul 2007 12:21 AM

544

Уби ме! Мислех, че Широка лъка е село в Родипите. :smiley:
Това звучи прекалено назидателно! Няма "най-трудна планина". Наистина нужно е да се отнасяме със страхопочитание към планината, но това не значи да ни е страх на общо основание. Рисковано е да тръгнеш сам и с много багаж, но всеки сам си преценява риска. Всъщност ако нямаш шантави презумици и следваш централните маркировки, рискът тръгвайки сам не се различава от този да тръгнеш с група.

от Anonymous User последна промяна 24 Jul 2007 02:09 AM

545

Здравейте сладури,трябва ми малко помощ ,а така като гледам вие се наясно с нещата.
И така де ,твърдо съм решила да посетя Рилските езера и въпроса ми е някой знае ли подходящо място да се отседне(така по стратегическо ?:tongue: ) -то че ще се върви е ясно и точно това му е хубавото ,но ако някой е ходил скоро и може да ми препоръча ,ще съм му благодарна :)

от Anonymous User последна промяна 25 Jul 2007 11:40 AM

553

Здравейте,

Добра отправна точка е х. Пионерска. Оттам до х.Рилски езера може да се качите пеша, а има и джипове и УАЗКИ, които качват до хижата за 7 лв. на човек.
До хижа Пионерска се стига през Сапарева баня и курортно селище Паничище по асфалтов път. По-нагоре на около 7 км по път, който в момента е в ремонт, но може да се минава е х. Пионерска.

от Anonymous User последна промяна 29 Jul 2007 12:55 PM

574

Здравейте планинарчета,
началото на Септември ще ходя на Пирин за 5, 6 дена и съм си избрал маршрут, но не знам дали е постижим. Първия ден искам да спа на Разлог, и втория да се кача до там през Яворов, Бункера, през билото до З.Кончето. където ще спа. През следващите дни ще ходя на Дамяница, Тевното, Поповото, Безбог и Добринище. Та прехода до Кончето мн ли е за 1 ден?
Ако на някой му се ходи там и без това няма да е мн голяма групата ми - около 3 - 4 човека.

[signature]

[/signature]

от Иван Гърбев последна промяна 30 Jul 2007 02:43 AM

581

Принципно е постижимо за един ден. Но след като се гласиш да спиш по заслоните и си тръгнал за повече дни, вероятно ще носиш и повече багаж. Не е малко път, но всичко е въпрос на нагласа. Аз не бих се напъвал чак толкова. :smiley:
По всяка вероятност аз също ще ходя по това време в Пирин за 10-на дена или две седмици на палатка - поне така правих последните 4 години(ще ми се да си запазя традицията) Но има време. Първо е ред на Рила! :smiley:

от Anonymous User последна промяна 31 Jul 2007 01:37 AM

588

Виждам,че сте врели и кипели по планините. Имам едно питане във връзка с един преход, който искаме да осъществим с група приятели, но за съжаление имаме на разположиние само два свободни дни, т.е. една нощувка. Искаме да изкачим връх Мальовица и се чудим след това дали да тръгнем към Рилски манастир или към Рилските езера. Кой маршрут бихте ни препоръчали:huh:

от Anonymous User последна промяна 31 Jul 2007 08:01 PM

591

[blockquote]From Anonymous User:
Виждам,че сте врели и кипели по планините. Имам едно питане във връзка с един преход, който искаме да осъществим с група приятели, но за съжаление имаме на разположиние само два свободни дни, т.е. една нощувка. Искаме да изкачим връх Мальовица и се чудим след това дали да тръгнем към Рилски манастир или към Рилските езера. Кой маршрут бихте ни препоръчали:huh:[/blockquote]
ами и двата са доста върли - в първия случай имаш тежко спускане и евентуално мехури по стъпалата, а във втория - доста ходене: или до рилските, или до х.Иван Вазов, където може да се спи готино

от Иван Гърбев последна промяна 31 Jul 2007 08:37 PM

592

Принципно спускането към манастира е популярно като едно от най-ужасните. :smiley: Аз по скоро бих преспал на Вазов или ако имам палатка - на Уридните езера. Или нещо такова.

от Anonymous User последна промяна 02 Aug 2007 11:38 PM

598

Привет на всички посетители на форума. Имам желание да изкача вр. Вихрен с няколко приятели през Кончето, но не съм сигурен точно от къде се тръгва. Май най-удобната отправна точка е х. Яворов, а до там от Разлог. Но никак не ни се иска да вървим по асфалтовия път до от Разлог до хижата. Има ли някакъв транспорт до там, ще може ли пътя от х.Яворов до х. Вихрен да се мине за един ден или е по-добре да се спи на засл.Кончето(нямаме нищо против:))

от Иван Гърбев последна промяна 03 Aug 2007 12:03 PM

599

Най-удобната отправна точка за вр. Вихрен и Кончето е х.Вихрен, до която се стига с кола, също има маршрутки от Банско. Освен това хижата е на 1900, така че остават само някакви 1000 метра :smiley: по отвеса. Не знам от Разлог да има транспорт до х.Яворов. Колкото до асвалтовия път - той се следва до началото на изкачването - след това пътеката тръгва напряко. Пътят от х.Яворов до х.Вихрен може да се вземе за един ден, но е много.

от Anonymous User последна промяна 03 Aug 2007 01:37 PM

600

Искрени благодарности на igurbev[/b] за отговора. Прекрасно e че има такъв форум, където по опитните планинари могат да давт съвети на по зелените
:cool:[b] и всички да си разказват весели истории.

от Anonymous User последна промяна 09 Aug 2007 09:53 PM

623

Наистина е много.
Аз лично съм качил за един ден Вихрен с 10 кг раница от Бункера (1 ч. след х.Яворов)през Кончето , Кутело и после съм слязал през х. Вихрен, х.Бъндерица до Банско. За сведение е около 10 - 12 часа. За 10 минути си изпуснах теснолинейката за Септември и спах на чувал на самата гара.
Сега мисля да направя Септември преход:
За един ден от Разлог до заслона Кончето.Втория ден през Дамяница до засл. Тевно езеро. Третия ден ще мина през Поповото и х. Безбог до Добеинище.Само се дали е по - трудно от това за 1 ден от Бункера до Банско. Дори и така да е ще пробвам.

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 17 Aug 2007 05:02 PM

647

не, няма транспорт от разлог до яворов. за съжаление пеша до началото на пътеката за яворов. и що за глупости - за вихрен се качва от х. вихрен, от яворов е истинско предизвикателство което изобщо не е за ходене не само за начинаещи ами и за доста напреднали

от Anonymous User последна промяна 18 Aug 2007 10:50 PM

652

Бе човек, като те мързи да натиснеш shift за главните букви, как изобщо се вдигаш до Пирин? :huh:

от Anonymous User последна промяна 20 Aug 2007 05:06 PM

657

моля за информация за прехода от комплекс малиовица- заслон страшното езеро и след това до заслон БАК.как е отсечката между двата заслона??Необходимо ли е въже и т.н.От Къде за последно може да се вземе вода след заслон страшното езеро:huh:pzpiskov@abv.bg

от Иван Гърбев последна промяна 20 Aug 2007 05:48 PM

658

От х.Мальовица до Страшното езеро минава централната магистрала. След това има два варианта. Според единия трябва директно да се качиш горе на билото. Горе вода няма. Маркировка също няма, но има каменни пирамидки и пътеката е проследима. Самото било е тясно и при хубаво време няма как да се объркаш. Въже също не ти трябва. При мъгла обаче може да стане много неприятно, дори опасно. Иначе преходът не е дълък, но е много атрактивен и си заслужава усилията. По-трудно е БАК към Мальовица. :smiley:

от Anonymous User последна промяна 04 Oct 2007 04:34 PM

804

Здравейте планинари,
искам да ви помоля за съвет относно Пирин.
Искам да качвам Каменица от Засл. Тевно езеро, много ли е трудно и колко горе долу време ще ми трябва, може ли да ми кажете някой маршрут (примерен) за искачването.
Благодаря ви предваително.

[code]начинаещия[/code]

от Anonymous User последна промяна 08 Oct 2007 11:32 AM

817

Планинарчета ако някой знае някой начин за изкачването нека каже да не е мн труден но и не мн лесен имайки се в предвид, че нямам никва екипировка за алп и осигуряване освен "котки" и дали има лавиннна опасност на Каменицата защото ше ходя около нова година.[code]Начинаешия[/code]

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 26 Jun 2008 04:09 PM

1357

Здравейте!

Нужна ми е малко информация...
Прословутите маршрутки от Банско имат ли си разписание?
На мен ще ми трябва маршрутка в неделя от х. Бъндерица към Банско - имам ли шанс?
Ако не - здраве да е - ще се ходи пеш...

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 12:58 PM

1372

Здравейте планинари,
с една група планираме ходене до Кончето след 17 юли и ме интересуваше дали има сняг горе и как са условията в момента.Ако някой от вас е ходил скоро или има информация-очаквам отговорите ви.

До скоро патиланци ;)

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 02:27 PM

1373

Към тези които търсят работа в стар планина
Хижа Васил Левски търси хижари. За предпочитане семейство с опит и обич към планините.
За връзка офиса на Туристическото дружество в Карлово. 0335 9 34 36
0896 688 523

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 02:28 PM

1374

Към тези които търсят работа в стар планина
Хижа Васил Левски търси хижари. За предпочитане семейство с опит и обич към планините.
За връзка офиса на Туристическото дружество в Карлово. 0335 9 34 36
0896 688 523:kiss:

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 02:30 PM

1375

Към тези които търсят работа в стар планина
Хижа Васил Левски търси хижари. За предпочитане семейство с опит и обич към планините.
За връзка офиса на Туристическото дружество в Карлово. 0335 9 34 36
0896 688 523

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 06:39 PM

1376

[blockquote]From Anonymous User:
Здравейте.
Решил съм да направя дву или тридневен преход из красотите на Пирин, но порадити много бройните възможности за маршрути и факта, че за първи път ще се качвам в Пирин не мога да реша точно от къде и как да мина. Единственото което знам е, че искам да избегна "Кончето" тъй като скоро претърпях злополука с лявото си око, зрението ми не е напълно възстановено и не ми се ще да рискувам. Моля за помощ при избора ми. Благодаря предварително.[/blockquote]

от Anonymous User последна промяна 07 Jul 2008 06:43 PM

1377

за кратки преходи, препоръчвам 2 варианта:
банско-демяница /по юленската река/
демяница-вихрен /през тодорина порта/ и слизане от вихрен в банско
или от демяница до безбог и оттам слизане с лифта до г.делчев /и съответно добринище/
поздрави
митака

от Denis последна промяна 16 Jul 2008 08:46 PM

1405

mnogo e dobur bez bog- tevno - vihren
kato vihren hijata posledno kato hodih be6e nevijdana mizeriq a puk za tevno kakvi gi 4etoh