Вие сте тук: Начало Хижи Пирин xижа Бъндерица

xижа Бъндерица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена е на левия бряг на р.Бъндерица. Новата хижа е масивна триетажна сграда с капацитет 95 места с външни и вътрешни санитарни възли и умивални. Електрифицирана е , отоплението е централно. Старата хижа е масивна двуетажна сграда с капацитет 73 места с външни санитарни възли и умивални. Електрифицирана и водоснабдена, има туристическа кухня и столова. В района се ползват и бунгала с капацитет 30 легла. Санитарните възли и умивални са външни. Електрифицирани са , отоплението е с електрически печки. Има паркинг.
Съседни туристически обекти:
- Байкушевата мура - 0.10ч.
- пещерата Хана - 0.15ч.
- вр.Вихрен - 3.00ч.
- х.Вихрен - 0.30ч.
- засл.Казана - 2.00ч.
- вр.Кутело - 3.30ч.
- засл.Кончето - 4.00ч.
Изходно място: Гр.Банско - 14км. асфалтово шосе /4.00ч. по маркирана пътека/.
Снимка: Дидо
  
Спални места 200
Address
Телефон 0894340343 (Христо Драгов)
E-mail
Надморска височина (метри) 1810
GPS Северна ширина (градуси) 41.76946
GPS Източна дължина (градуси) 23.42724

Коментари (65)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2006 02:55 PM
GM
Условията са добри.Прозорците са изпочупени от "лавина".Чистотата е задоволителна!!!!Липсва светлина в двора на хижата.Няма място за паркиране на коли. Но условията са по добри от хижа Вихрен.

Архивен коментар.

DDD 25 Aug 2006 08:49 PM
В тази хижа се чувстваш като неканен гост. Първо не ти уважават резервацията, второ не ти дават нормален достъп до кухнята, трето се опитват да те гонят от столовата под предлог че трябвало да се чисти (става въпросза около 1:00 следполунощ) и четвърто трябва да си платиш за да се изкъпеш. На всичкото отгоре е и доста мизерно.Цената за тия условия е 7 лева

Архивен коментар.

Svetlo 20 Nov 2006 01:14 PM
Да общо взето и аз няма да похваля хижата. Бяхме там по 22 -ри септември. Определено гледат криво на гостите. Изпросихме си да ни направят чай, а то се оказа утайка от кафе. Мен лично това много ме подразни. Условията си бяха хижарски. Вярно че за 7 лв. можеше и нещо по добро, но поне одеала имаше. По скоро отношението не отговаря на определението хижар.

Архивен коментар.

goahead 28 Jan 2007 06:31 PM
хижата е екстра,хижаря е готин от 4 месеца е там,бяхме само трима в цялата хижа и вапреки това ни запали банята и печката в столовата.Невиждам защо се оплакват някои стаите са големи и печките сащо (-: заредени ,какво повече.

Архивен коментар.

бях там 22 Feb 2007 07:42 PM
Ужас! Според мен добрите оценки и мнения тук са написани единствено от хижарите:))
Условията са доста мизерни,посещението ни съвпадна с празници и хижарите бяха непрекъснато пияни, пускаха чалга по цял ден - беше супер гадно. И не бих ги нарекла гостоприемни...

Архивен коментар.

Румяна 11 Jun 2007 08:33 PM
Ужасни условия.Тоалетните са задръстени.Хижарите са негостоприемни и постоянно пияни.Дори спално бельо не ни дадоха.Чудя се кой пише,че му харесва.

Архивен коментар.

Р.Д 10 Jul 2007 05:53 PM
И така, след 12 часа преход, слизаме ние бавно към хижа Бъндерица по красива пътека през гора от иглолистна растителност.

Хижата - добре замислена и построена сграда, която след това е била съсипана.
Ресторанта - няма такъв, или по-точно има голям салон на партера в който група знайни и незнайни змеьове от всички краища на БГ вече отдавна са се настанили и старателно режат зеленчуците, които са замъкнали дотук в багажниците на Ладичките и Москвичите си - това са настоящите "Туристи" на хижа Бъндерица.
Хижарката - Усмихната жена, която скланя да ни приюти след 30 минутни увещания от наша страна че няма къде да спим.
Цената - 10 лв. на човек, като цената включва и ползването на етажната баня в която трябва да има душове студена и топла вода.
Стаята - Същата мизерия като на Хижа Вихрен* (*виж коментарите за хижа Вихрен)
Банята - Опс... изненада, няма душове
Водата - Опс... изненада, няма топла вода
Тоалетната - Опс... изненада, няма никаква вода (Лайната се трупат едно връз друго)
Готвача в "ресторанта" - Усмихнат пиян чичка, който след въпроса ми "имате ли някаква скара" ми отговори "Бе имаме ама, еееееееееее сега и скара ли да ти правим. Аре хапнете по една супа"
Супата - пристига след 45 мин. полустудена за мен 2 лв, а за колегата турист, който си поръча същата супа 15 мин. след мен цената беше скочила на 2.50 лв.

Архивен коментар.

ДТ 02 Aug 2007 10:01 PM
Да, всичко е така към дата 20.07.07. Ако имате възможност да не оставате тук /вкл. и хижа Вихрен/, не се колебайте! Всяка друга хижа предлага по-добри условия и на по-ниски цени с лев-два.

Архивен коментар.

krass 08 Aug 2007 04:22 PM
На 100 метра от хижата надолу по пътя има жестоко заведение. Долу на завоя.
Не мога да разбера защо се набутвате да ядете на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2007 06:50 PM
Здравеите ! На 07.08.07 г. на х.Бъндерица за една нощ условията са по добри от х.Вихренл

Архивен коментар.

pepa 04 Sep 2007 05:30 PM
определено е по-добра от х.Вихрен.Хижара е супер.Прави много вкусни пържоли на тиган.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Dec 2007 12:04 PM
08 Декември 2007 решихме да празнуваме на хижа. И един наш "приятел" ни предложи тази хижа като каза, че е ремонтирана и условията са много добри. Ние се навихме, нали все пак на Банско до пистите, ОК. Пристигнахме късно вечерта, качиха ни до хижата с шейни - яко, като влязохме в хижата беше студено. Настаниха ни в "големия апартамент" там има камина и един радиатор на ток,който като включиш и огасват лампите и телевизора в механата. Казаха ни, че ще има топла вода от 20 до 24ч. уви нямаше...банята - в укаяно състояние. Всички стени бяха пропити от влага, миризмата на мухъл също бе неизменна част от очарованието на хижата.
Хижаря се мислеше за адския пич - изпълненията му да не говорим.
Взеха ни по 10лв. за нощувка, попитахме за нова година- информативно... тогава нощувката ставала 15лв.
За празничната вечер ни сервираха зле изглеждаща зелева салата и малка домашна ракия, вечерята беше почти сурова, а сервитьорките изпълняваха длъжност проститутки.

Архивен коментар.

Ехааа 28 Dec 2007 02:19 PM
Пропуснали сте да отбележите колко е била тарифата на сервитьорките и печени ли бяха ;) Да знаем заслужава ли си и ние да ходим ;)

Архивен коментар.

Палата 26 Jul 2008 11:45 PM
Какви са условията в хижата...? След около шест дълги и обстойни раэговора по мобилния телефон ,който "хижарите" бяха посочили, какво е заето и какво не,и колко е добре да наема "големия апартамент" срещу скромните 45 лв. за трима човека на ден за минимум три дни изрично подчертано "беэ закуска"и т.н.След над 600 км из страната и планините след като си напуснал едно райско местенце в Пирин,защото си коректен и си запазил места за определена дата пристигаш в х.Бъндерица. ОПА кой каза,че тук резервации се спазват? Няма такова нещо. Малко след 14 часа е,от "Бъндеришка поляна" си предупредил,че пристигаш посрещат те с широко отворени очички гледат и мълчат,така че неволно започващ да търсиш нещо като жълт етикет в ляво ли дясно ли беше както и да е."Добър ден имаме резервация за днес може ли да ни настаните. "Не може предният наемател отнесе ключа на някаде и не може да почистим т.е. да ви настаним."Добре ще почакаме. Колко?" "Ами час,час и половина" "ОК" Сядаме в "къта на туриста" да хапнем нещо, много е приятно мухите направо те "хващат" и те вдигат във въздуха.Мухопланеризъм.Разходка из гората и към 17 часа в съзнанието ти се появява надписа "БИИ МЕ ОБИЧАМ ТЕ" от къде ли беше. Сори аз бях до тук.Оти ядовите и г.... си ги имаме и у дома. Ако от всяко дърво става свирка то значи ,че от всеки ресторантьор става хижар.

Архивен коментар.

Възмутен 04 Aug 2008 06:32 PM
Това е единствената хижа, в която няма да оседна втори път. В 80 % от престоя ни нямаше нито студена, нито топла вода. Можете да си представите в какво състояние бяха тоалетните. В така наречения апартамент има една стая без прозорци и 3 легла в ниша /също без прозорци/. Мирише на мухъл и плесен. Хижарите са негостоприемни и пияни.

Архивен коментар.

Възмутен 04 Aug 2008 06:33 PM
Това е единствената хижа, в която няма да оседна втори път. В 80 % от престоя ни нямаше нито студена, нито топла вода. Можете да си представите в какво състояние бяха тоалетните. В така наречения апартамент има една стая без прозорци и 3 легла в ниша /също без прозорци/. Мирише на мухъл и плесен. Хижарите са негостоприемни и пияни.

Архивен коментар.

Denis 04 Aug 2008 07:10 PM
за жалост пич и ь.Вихрен е същото състояние така че ходиш ли на там това е...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2008 03:17 PM
Да започнем с нещо положтелно - природата в този край е умопомрачително красива. Заслужава си да се види тази божествена природа. Истински късметлии сме, че този рай се намира в BG.
Хижата?! За щастие нямахме този проблем с резервациите, все пак ни очакваха. Настаниха ни в бунгалата пред хижата, които са с обичайните за бългаските хижи условия: дървени барачки с по три легла и две одеалца + малка верандичка пред тях. Все пак поносими условия (до тук). Всички екстри се заплащат: имам предвид например банята. Струва ти едно левче на къпане. За условията в нея няма да говоря, но все пак има топла вода. Но и това удоволстие е труно предвид това, че в цялата хижа има една баня и се образува опашка, става със записване, заплащане на дължимата сума, след което ти се дава ключ за двата катинара окачени на вратата. Ако не можеш да се добереш до банята или си имал неблагоразумието да си вземеш само пари за уговорената нощувка, ти остава алтернативата да се подмиеш на единствената мивка пред хожата с ледена планинска вода, която се ползва от всички гости на хижата за миене на зъби, миене на съдове, крака, ръце и др. Тоалетната, която се намира извън хижата е с табелка "За лица, които не са настанени в хижата - 50 ст. Паркинг за лица, които не са гости на хижата 5 лв. за вечер. Ако случайно те "хванат" да консумираш храна, която не си закупил от лавката на хижата, има глоба в размер на сто и няколко лева. Така че остава да си закупите от хижата например кюфтета от хижата на цена за две такива "четири лева", при което ако направите неразбиращата физиономия на момичето от нашата група, цената веднага се коригира на "опс, три лева". За ценоразпис не може и да става дума.
Въобще "хижарите" се опитват да правят пари от всичко, но по възможност без никакви вложения. Определено не си падат да се грижат за постройката, по скоро си падат по бездействие във въпросната механичка и пиене на бирички.
Искам да кажа и две думички за планинските преходи. Ходихме до кончето и връх Вихрен. Заслужава си да се обиколи този маршрут. Доста са си екстремни повечето пътечки по тия места. Още по ектремни ги прави това, че някой "гений" е решил да нареже обезопасяващите въжета на доста места по трасето. Казаха ни, че било с идеята да се изгради ново трасе. "Гениално"!!! А какво правим през времето, докато това се случи?! И без това вече има плочи на хора, които са изгубили живота си на това място. А и какво пречи на институцията (администрацията) или службата, която се грижи за тези неща да постави табелки с трудността на маршрутите и предупреждения за хората, на които не им понасят височините или децата, че все пак се касае за труднички маршрути. Добре е например, че някакви съобразителни хорица са се сетили да поставят табела на в. Вихрен, защото иначе е възможно някой да мине от там, без въобще да разбере къде се намира.
Наистина това е едно много красиво място, което се посещава от безброй чужденци. Какво ли си мислят хорицата за отношението ни към тази планина и туризма ни въобще...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2008 05:11 PM
И малко от по-горе споменатото момиче с физиономията относно цената на кюфтетата. Длъжна съм и да упомена, че се натъквате и на роднини в тази хижа. Вчики те наричат "братчед" и ако имаш късмет ще се окаже, че не е съвсем така. Друга екстра, която можете да ползвате е половин баня, дори при липса на всякакви мераклии за нея през деня, тъй като обикновено си ходиш да си правиш преходи, а не да стоиш в хижата, се случва следния парадокс: влизаш, сапунисваш се и изведнъж...няма налягане. При въпрос отправен към роднините получаваш бонус и една майна. Може пък да са кореняци пловдивчани. Иначе природата си е яка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2008 03:05 PM
И ние бяхме отседнали в т.нар. Апартамент. Нощувката беше 15 лв! на човек, а условията бяха мизерни. Единия ден нямаше изобщо никаква вода, съответно цялата хижа миришеше на ... Стаите са мръсни, не е изметено дори. Имаше и смешни моменти - напр. да им ползваш кухнята - 300 лв. Ако имате възможност да избегнете престоя в тази хижа - направете го и няма да съжалявате. Само заради отношението дори на хората, които стопанисват хижата си заслужава. С две думи - и хижата и стопаните й са неприветливи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Aug 2008 12:55 PM
Не знам какво не ви харесва? Не сте отишли на курорт - в Банско има хотели с всякакви екстри... На мен ми хареса - и стопаните на хижата бяха приветливи и весели, и хижата си беше абсолютно нормалана хижа. Не знам дали имате на идея какво значи мизерна обстановка, неприветлива хижа и отвратителен хижар- типична такава е х. Мальовица!

Архивен коментар.

Монамито 11 Oct 2008 04:34 PM
Вие какво сте тръгнали да се оплаквате? Нима не знаете,че на всякъде почти, из българските планини, е така-неприветливо и само истинският ни ентусиазъм,и любовта ни към България, ни води отново и отново там горе по баирите и мръсотията и вторично подивелите пак на много места хижари....Аз бях на хижа Бъндерица преди години и то спахме в старата хижа-от 1925г.Хижарчето -едно младо момче беше тогава, случаино го открихме...къде?Ами на хижа Вихрен,какво да прави доло на Бъндерица.Спахме и НЕ платихме и като си тръгвахме сутринта, бяхме предупредени още от предния ден при договарянето на "условията за спане", да оставим всичкият слънчоглед, дето носехме-ХА!- на мишката,която беше домакин на старата столова и най-безцеремонно ни гледаше как ядяхме и не се плашеше от нас и дори си чакаше и заслуженото си слънчогледово семе за търпението й към нас....Еееееееех!Да,да ,сериозно е това.

Архивен коментар.

ники тасос 11 Dec 2008 08:15 PM
като доида ще видя, на никой не вярвам! поздрави от гарция!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jan 2009 11:07 AM
Не, не! Не казваме да не идваш! Природата е стархотна, заслужава си. За условията - със сигурност ще споделиш - вярвай ми! Благодарим за поздравите, надяваме се скоро да разгледаме и вашите /демек гръцките/ красоти ... ;)

Архивен коментар.

SWAG 18 May 2009 04:30 PM
през 2004година бях на хижата и повече няма да ида през живита си. ужасно беше. без баня с външен кенеф, бях там през януари и те разчиатаха за отопление в стаите на някакво си въздушно парно което духаше студено. а да не забравим че и в стаите нямаше контакт... мислех че вече е друго но като гледам коментарите.... препоръчвам хижа мечит

Архивен коментар.

Милена и Данчо 05 Jul 2009 11:10 PM
Не бих отишла втори път на хижа Бъндерица - лоши условия, неучтиви стопани, почти без светлина и без вода.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2009 05:32 PM
Този уикенд бяхме малка компания на Бъндерица. Не видях хижата да е толкова ужасна колкото се описва в коментарите по горе. Даже е спретната със сменена дограма, тоалетните вътрешни и не смърдят на .... Столовата е направена като механа. Човек който е свикнал само по спа хотелите в Банско и други подобни места, може да каже, че е ужасна. Разбира се направена е за да се къртят яко пари. Като си поръчаш от там всичко е ОК, но извадиш ли нещо което си носиш, почват да те гледат леко на криво. Настаниха ни и без резервации дори( то нямаше и много народ де:) Препоръчвам х. Бъндерица пред алтернативата х. Вихрен.

Архивен коментар.

Жоро 30 Jul 2009 07:58 PM
Ако искате добри усолвия отидете в хотел Шилигарника(намира в самата местност Шилигарнка) нощувката е 20 лева на човек(лятото за зимата незнам)чисто,уютно най-важното топла вода(не се доплаща хи хи...) и хубава кухня.Не е позволено вкарването на храна все пак е хотел, управителя е млад мъж много точен бяхме три нощувки и пак ще отидем.

Архивен коментар.

Димитър 10 Aug 2009 09:32 AM
Баланса в природата е голямо нещо. Изглежда той диктува че заради страхотната природа концентрирана в Пирин, там трябва да са и най-калпавите хижари. Извинявам се предварително на всички читави такива, предполагам ги има и в Пирин просто аз не съм имал удоволствието да ги срещна.
Битови условия не смятам да коментирам, няма смисъл направили са го доста хора преди мен. Това място не е хижа и човека който го държи не е хижар, там не е за туристи. Това е механа с мизерна леглова база. И да, наистина е по-добре от хижа Вихрен.

Архивен коментар.

lucky 23 Aug 2009 11:04 AM
хижарите са абсолютни бандити които нямат нищо общо с това което се иска от тях. не знам как е вазможно такива хора да са на това място. спане в хижата не се предлага а само в бунгалата които не се знае от кога не са чистени. банята струва 2 лева и поне час чакане на опашка и то само от 19 до 21 часа. кухня и столова няма - превърнати са в ресторант. на въпроса може ли да се гледа телевизор отговора беше "това е ресторант. поръчваш и тогава може да гледаш. нали се сещаш". да поръчаш добре но при цените които са изключително високи трябва да си с доста дебело портмоне. вафла боровец например е левче. и това при положение че до хижата има шосе в много добро състояние. предния ден на хижа рибни езера в рила за същата вафла платихме 50 стотинки а там всичко се кара нагоре с коне. които иска да обясни от къде тази разлика. аз не мога. а за отношението към туристите нямам думи. там човек се чуства виновен че е отишъл да преспи. лично аз повече няма да стъпя там докато не сменят персонала.

Архивен коментар.

Роската 03 Sep 2009 12:43 AM
Не знам кой с какви очаквания е ходил на Бъндерица, но аз никога не съм имал високи по принцип - да има къде да спиш на топло, сравнително чисто, да хапнеш и да пийнеш на спокойствие след прехода. Е, Бъндерица не е това място.
Защо?
1. Настаниха ни в крайна стая 3-ойка дето не беше метена отдавна.
2. На втория ден тръбата на топлата вода се спука, но пак таксуваха приятелите ми на макс. дето бяха в стая "по-скъпа" заради наличието на баня с топла вода.
3. Къде яде туриста - разбира се в "къта на туриста" - схлупен сайвант до хижата дето вечер няма грам осветление + приземен етаж също без осветление и смърдящ на мухъл и стари партенки.
4. Къде НЕ яде туриста - на външните маси пред хижата - запазени са за посетители на хижата. Ай сте седнали там без да имате стая - излиза селянина (разбирай хижаря) и ви разгонва като овци на село - с псувни и какви ли не епитети включая коментари от сорта "А оркестър не щете ли да ви докарам - я ходете да ядете из гората".
5. Къде яде посетителя на хижата - ако има кинта хапва в ресторанта - старата приемна и столова на хижата е "барната" и вече е ресторант. Ай си извадил собствена храна вътре - ай са те изритали като мръсно коте. Ако нямаш кинта - навън на масите пред ресторанта, разбира се без допълнително осветление - идеално да си забодеш окото с вилицата. Последната вечер нямаше жива душа в хижата - само ние и хижаря с персонала. Ресторанта празен, ама не - пак не ни пуснаха.
6. Тоалетната - за да стигнеш до нея - кал до глезените, влезеш ли вътре гнус до шия.

Заключение: прави впечатление, че текущите "хижари" само са оправили ресторанта да бичат кинти, а всичко останало върви на самотек. Силно неподходящо място за класически БГ планинар - неуютно, негостоприемно, мръсно. Хижа Иван Вазов дето е на 2300м и няма асфалтов път до нея е 100 пъти по-приятно място (бях там за последно през 2007 за съжаление).

ПП: Хижаря знае испански, но това надали е повод за празник.

Архивен коментар.

Планинар 16 Sep 2009 11:35 AM
А какво ще кажеш за сервитьорката ? Струваше ми се че е проститутка...

Архивен коментар.

Капризен 13 Oct 2009 12:59 PM
Мале, мале, нищо не е мръднало и няма и да мръдне. Язък за красотите природни. Знайно е, че хижарите правят хижата, знайно е, че хижите са на едни хайдушки дружества, дето само източват / важи и за арендаторите /.От доста време не съм стъпвал на Бъндерица, ама няма и да стъпя, щото през лятото по морето срещу 10 кинта почиваш като човек, а до кочината Бъндерица има асфалтов път - е, какъв им е дертът тогава, разбирам да е на място недостъпно.Който иска - нека търпи и свинщината и местните феодали - планини много и хижи също. А на селяните, които се правят на мъже и трапери и се кефят на примитивизма - приятно прекарване - едно непретенциозно прасе и в златна кочина да го сложиш, то пак си е прасе, само че в кои години живеем, байновци ?

Архивен коментар.

Старицата 27 Jan 2010 02:56 PM
Много ми хареса коментара като литературно четиво:) Ако беше фентъзи - щеше да е добре:)
Особено финала с испанския - Евалла:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2010 11:05 AM
Всичко е точно, както казвате. Отношението на персонала може да ти отнеме положителната енергия, с която си се заредил през деня на това прекрасно място. Ако сте с кола, препоръчвам Банско, където нощувка със закуска може да се намери за 15 лв. извън сезона, а през деня се качвате до бира-скарата до х. Бъндерица и си тръгвате по маршрутите.

Архивен коментар.

Божо 15 Aug 2010 10:56 AM
По отношение на тази хижа нещата стават все по-зле:
- хижарят(управителят) е някаква човешка отрепка, която не може да се сравни с нищо отвратително на този свят(може би трябва да се използва като еталон за най-голяма отвратителност);
- вода в сградите не се ползва(няма);
- цените са 12 и 17 лева на легло за стаи с 3 легла, като 17 лева е за стая със "санитарен възел"!!! Парите се вземат, касова бележка не се издава, като при поискване на такава започва една нескончаема тирада от псувни. Такива тиради следват и след всяка забележка по отношение на хигиена и човешки отношения;
- водата и в "двора" на хижата е в мизерни количества - половин литрова бутилка се пълни за 3-4 минути;
- въпреки това пътеката към външната "тоалетна" е толкова кална, че е опасна денем, а нощем може да се ползва само от самоубийци.
А Капризен обижда кочините, като сравнява х.Бъндерица с кочина. Ако представителите на Банско са като този тип, наречен управител на х.Бъндерица(подобни типове срещнахме и в самия град), жалко за Банско!
Пирин е невероятна планина! На Балканите няма по-красива и по-величествена! Но се опитват да я съсипят, като някъде вече са успели!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2009 09:04 PM
хижаря е пълен кретен и алкохолик а онази която е с него имам чустжото че е проститутка с една дума хижата е много хубава но персонала не става за ништо

Архивен коментар.

Димо 18 Oct 2009 08:10 PM
Така е, колкото и да е хубава хижата, ако хижарите не са си на мястото нищо не става от нея - присъединявам се към мнението на капризния. И още нещо - не ми обяснявайте какво му трябва на планинаря, общоизвестно е, само че щом ви искат пари, редно е да има съответното качество отсреща - ако не - пишете мястото заслон, поне да знаят запътилите се натам какво да очакват, пък ако ви искат пари и ви правят на маймуни, а вие си траете - за ваша сметка е.

Архивен коментар.

Боби 03 Dec 2009 10:53 AM
За спането нямам спомени, но храната беше без коментар! От нашата организирана група, няколко човека бяхме вегитарианци. За нас бяха предвидили чиния, в която се мъдреха 3 варени картофа и парче сирене. Толкоз! Естествено ядох в близост при една каравана в близост до хижата...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Dec 2009 10:58 PM
яяяяя спете в бунгалата да видите как са спали партизаните .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2010 03:09 PM
Поради стратегическото си разположение Бъндерица е една от най-посещаваните от мен хижи и имам база за сравнение. При новия хижар, който е там от 3 години има известно подобрение на базата като цяло - дограма, уплънтнение, бунгалата са подновени. Вложил е доста средста, по неговите думи 120 хил. лв., но не толкова в интерес на туриста, а на собствения му бизнес преди всичко. Вярно, настани ни в една от най-топлите стаи, където минава и комина от ресторанта. Но ако я нямаше групата деца, едва ли щеше да запали камината за 4 човека. В ресторанта каза, че можем да си внесем собствена храна, ако си поръчаме нещо от него, било то дори безалкохолно. Банята успях да ползвам едва когато се върнаха и изкъпаха децата, дотогава нямаше нищо запалено, макар че също бях цялата подгизнала от поройния дъжд... Нощувката е все още 10 лв., на наровете на 3 етаж - 9 лв. с карта БТС. Но имам чувството, че скоро ще вдигне цените. Липсват тръпката и душата на истинския хижар, милеещ за туриста.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2010 03:49 PM
Цените са вече вдигнати на 12лева, за сметка на това пък условията са по-лоши от миналата година. В бунгалата не са си направили труда да сложат една метла преди лятото.За цялата хижа църцори една чешмичка, водата от която се стича и разкалва цялата пътека към тоалетната, където няма една крушка за през нощта...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2010 11:25 PM
През година ходя на х.Бъндерица и съм разочарована от персонала.Хижата е по-зле от всякога.

Архивен коментар.

Турист 18 Aug 2010 02:26 PM
И аз бях наскоро там, с голяма група, отношението на Хижарите беше отвратително, в сайта пише, че има стаи със собствен санитарен възел и че е направен ремонт, не бях ходила в тази хижа от 10 години, ако там е имало ремонт аз мога да правя салта от връх Вихрен надолу. Разбира се за условията не може да се говори много тъй като няма много и знаем какви са условията по планините, но след като ти искат пари и ние всички имаме наблюдение, че изкарват добри пари, нека се погрижат малко по малко да ремонтират сградите и съораженията, все пак всички сме хора и живеем в 21 век не в средновековието. Абсолютно излагане е за хижи като Бъндерица и Вихрен да предлагат такива условия, до тях има път има начин да направят ремонт, ако Хижарите са свестни до сега тези хижи щяха да бъдат като нови, наскоро ходихме на хижа в Ст. Планина до която нямаше път, но условията вътре бяха страхотни, с баня с тоалетна с отношение на хижаря и тнт.
Така че ако има хижари, които четат тези форуми, моля вземете си бележка и направете така, че при вас да не идват само туристи, а и хора които искат да избягат от сивото ежедневие, бъдете им като пътеводител и може би и тези хора ще заобичат планините така както туристите и това ще довете до повече доходи за самите вас ..... Наистина се надявам, че някой ще си вземе поука.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 May 2012 02:09 AM
Здравейте,
Чета вашият коментар и си мисля? Защо всички мислите, че хижарите са наемателите?
Ние стопанисваме две хижи и искам да Ви кажа, че на едната е направена основен ремонт, а на другата козметичен. Е... в по- обикновените условия е пълно. И не си мислете,че се изкарват супер пари от тези хижи, това е заблуда, но като си се хванал за хорото го играеш.

Архивен коментар.

... 21 Aug 2010 04:10 PM
Хора, ако сте се запътили натам... вземете си палатка и отидете на къмпинга или просто походете още половин час до хижа Вихрен. Преди 2-3 седмици отидохме в Пирин с идеята да спим на къмпинг Бъндерица. Предположихме, че е към хижата. За ЩАСТИЕ се оказа, че не е!
Хванахме пътеката от Банско (оказа се, че 1/3 от нея е всъщност ски-пистата, О, Боже!!) и като стигнахме хижата се уплашихме, че може би ще се наложи да опънем палатка там. Всичко смърди на тоалетна, бунгалата са в ужасно състояние, пътеките са в кал заради "водопровода", хижарите се донамусиха като разбраха, че всъщност търсим къмпинга. Отвън се виждаше само, че може би, по някое време, вероятно, са сменили дограмата на някои!! от стаите. Толкоз. Останалите коментари преди моя допълват картинката.
Къмпингът, пък, е на 10 минути от там, до една супер кръчма! И мястото там е много по-красиво, като в купичка е :) Хижарят да се сърди на себе си, ако не му върви бизнесът. Или по-добре - да вземе да изчисти и да вземе да се поусмихне!

Архивен коментар.

Стефан Желев 30 Aug 2010 06:04 PM
вчера се върнах от тази хижа и честно казано съм адски разочарована.Условията са повече от мизерни-леглото е 12лв,стаите са като килии,вода има само сутрин от7до 10 и вечер пак от 7-10,а ток почти няма -абе пълна дупка мн е зле,няма къде да си заредиш тела...Хора неходете там -супер гадно е ...дори кенефа е някъде извън хижата далеч...Малко по надолу от въпросната хижа има хотели на същата цена със супер условия ,а в Банско е и по евтино...просто не си заслужава ...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Nov 2010 08:08 PM
Здравейте на всички гледам че всички сте написали своето мнение та така се реших и аз.Значи аз съм на 17 години.Бяхме на екскурзия от Велинград до х.Бъндерица.Ние бяхме около 65 човека като екскурзията ни беше безплатна+3 хранения.Като цяло на нас ни сготвиха добре(даже и десерт ни дадоха)топла храна,а хляба нямаше абсолютно никакъв вкус(понеже го съхраняват в хладилник).Така значи условията бяха мизерни за някои на първия етаж(там се бяха настанили преподавателите)имаше вода(но не топла)телевизор и хубави легна.На втория етаж(учениците) имаше някои стаи с контакти а в други нямаше.Третия етаж беше най-мизерен нямаше контакти,а лампата(която беше 45 вата огряваше много малка част от стаята).Като цяла стопаните се държаха много добре с нас но като отидохме нямаше парно пуснаха го някаде кам 7-8 часа до 11часа.Сервираха ни яденето без никакви течности,а една кола 500мл. е 2лв.Та така измряхме от студ телефоните ни не бяха заредени(бяхме си взели лаптоп с малки тонколонки но не ни дадоха да го пуснем казаха ,,Няма да има ток за лаптопове и темподобни,само за осветление"Все пак някои си заредиха телефоните но само малка част.Еми това е мойто мнение(не ходете).

Архивен коментар.

Калчева-Варна 19 Jul 2011 04:12 PM
На 15.07.2011г. замръкнахме на хижа Бъндерица след дълъг и уморителен преход.Условията са ужасни:има една единствена баня и една единствена чешма в цялята хижа(за около 100 човека)Външна чешма няма,стърчат затапени изводи без кранчета.Външните тоалетни са мръсни и неосветени вечер.Гората е осеяна с тоалетна хартия.Ел.контакти няма никъде-само в ресторанта-2бр,опашка има и там-за зареждане на GSM.Цените са като за 3-звезден хотел.Нито регистрация,нито касов бон,нито разбрахме кой е хижаря.Красиво момиче-сервитьорка събираше парите за всичко-за спане 12лв,за чай-1лв,за кафе-1.20лв,салата-4лв.и пр. РЕКЕТ И ПЕЧАЛБАРСТВО ОТ ВСЯКЪДЕ!От 30 години ходим по планини и хижи- тук ни дойде в повече.

Архивен коментар.

турист б 26 Jul 2011 04:23 PM
Хижите явно са остатък от някогашните странноприемници или гостоприемници. Наистина не може да изискваме удобствата на хотел. Хижите както и манастирите в България са в много широк диапазон по отн. качеството на легловата база. Искам да кажа на тези туристи които казват - "това е хижа, какви са тези глезотии, планина е" и пр... че тоалетните и умивалните не са лукс а елементарна потребност особено в 21-ви век. Хижата не е казарма нито затвор.Нито искаме ТВ нито хладилник нито балкон нито гардероб.Толкова ли е трудно поддържането на санитарен възел. Така, че който казва, че тези претенции са глезотии на псевдо турист, аз щему кажа, че кажа "къпи се втвоята реална среда - кочината".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Dec 2011 09:13 PM
Кат не ви ойдисват хижите... палатката в раницата и къде ти кеф. Много се дразня на хора, които са излезнали 2 дена в планината и реват за баня ... бабите ви и дядовците ви се в санитарни възли са се къпали ... Ай сиктир!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2012 05:38 AM
Относно баните: В миналото е било едно а сега е друго, банята не е лукс а необходимост. Не се къпят само мизерниците.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Sep 2011 12:05 AM
НАЙ-ПОСЛЕ ЕДИН СМИСЛЕН КОМЕНТАР :)! ДАНО ДА ИМА ПОВЕЧЕ ПОДОБНОМИСЛЕЩИ, И НЕ САМО ОТНОСНО ХИЖИТЕ, ВЪОБЩЕ ЗА "СКЪПАТА" НИ БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО ПОЛОЖЕНИЕТО МАЙ НАВСЯКЪДЕ Е ЕДНО И СЪЩО - НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ХИЖА, ХОТЕЛ, УЧИЛИЩЕ...

Архивен коментар.

goahead 07 Nov 2011 05:06 PM
Не работеше един петък когато слязохме от х.Синаница първо на х.Вихрен(там така и не съм спал заради мързела на някой си),после проверихме и х.Бъндерица но уви някой го мързи...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2013 12:08 PM
Спахме на х. Бъндерица на 22 с/у 23 Юни 2013г. и бяхме доста голяма група - 33ма човека, така че добихме доста добра представа от условията в цялата хижа. Явно сме имали късмет, защото се оказа, че от два месеца хижата има нови стопани, които за това кратко време са свършили огромна работа и към момента условията бяха направо приятни: Баните в стаите на първия етаж функционираха, имаше топла вода, всички стаи бяха изчистени и подредени, спалното бельо беше чисто и никой не се оплака от леглото си. Кухнята беше добра и разнообразна, самата кухня и столовата беше чиста и поддържана. Настоящият хижар (Христо 0898868999) и екипът му се оказаха много разбрани, отзивчиви и приятни хора и оставиха у всички много добри впечатления. Накратко - прекарахме си много приятно и аз лично с удоволствие ще отидем пак. Нарочно поех ангажимента да постна този актуален коментар, за да знаят всички, че хижа Бъндерица вече не е онази 'мизерия' от преди 2-3 години.
И едно предупреждение - в целия район на х. Бъндерица и х. Вихрен има много комари и е ясно, че дори на хижите да пръскат няма как да се справят с проблема в цялата околност - така че си носете подходяща козметика :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jan 2015 12:45 AM
Изчистен ли е пътят от Банско до горе?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 May 2015 11:52 PM
Пътят е иэчистен.Хижата работи.Топло и уютно.Много хубава кухня.И сервитъорката много добра.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2015 10:52 AM
Най-накрая са махнали онова невъзпитано говедо, което пропъждаше вместо да привлича туристи...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2015 02:37 PM
Преди седмица бяхме с компания,за няколко дни.Вече собствениците са други и нямат нищо общо със старите.Условията са доста добри,има осветление на всякъде,топла вода,пали се камина и в цялата хижа е топло.Цените са добри:супа-2,5лв.,кюфте или кебапче-1лв.,готвено-4лв.,като готвача готви уникално,най-"скъпата" стая в хижата със санитарен възел е 15лв.-на човек и има контакти на всякъде.Каквото и да поискахме от собственика ни се осигури и сме много доволни цялата компания.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2015 03:53 PM
Как се казва новият хижар? Последно бях там лятото на 2010. Тогава останах с добри впечатления от Наката...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2016 12:11 PM
Аз също за последно съм бил там през 2010-а. Не бе никак зле, изкарахме си екстра, като цяло бях с много позитивни впечатления. Сега даже казвате, че е по-добре. Супер!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2016 09:33 PM
Бях в хижата юни 2015 и юни 2016. Бяхме в стая с три легла и баня по 15 лв. Топла вода имаше, дори пускаха парното. Миналата година не се хранихме там, но тази година опитахме кухнята. Беше фантастична, цените бяха нормални, а порциите големи. Хижарите бяха много любезни, ток и контакти за GSM също достатъчно. Впечатленията ми са отлични.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2017 08:13 PM
много добри впечатления като цяло: условия в стаите,баня,кухня - фантастично вкусна и пак мисля да я посетя с тези хижари . Магдалена, учтива и точна във всяко отношение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2017 11:44 AM
НА 07.08.17г.ПРИСТИГНАХМЕ НА ХИЖАТА СЛЕД ДЪЛЪГ ПРЕХОД ОТ Х.ЯВОРОВ ПРЕЗ КОНЧЕТО УМОРЕНИ И МОКРИ.НЕ БЯХМЕ ГОТОВИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ-ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ НА Х. ЯВОРОВ,НО ДЪЖДЪТ НИ ЗАБАВИ.ОСТАНАХМЕ- ДАДОХА НИ САПУН И ХАВЛИИ,НАСТАНИХА НИ,НАХРАНИХА НИ МНОГО ВКУСНО.БЛАГОДАРИМ ВИ ГРИЖОВНИ ДОМАКИНИ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 May 2021 01:21 PM
Стария собственик наистина беше мърляв и хижата беше много занемарена. Сега е нов собственик хижата е изчистена до блясък вкусна храна, голямо меню, много уютно и много гостоприемен персонал винаги усмихнати. Цените са намалени за банята не се плаща. Уникално много хубаво място за почивка и отдих в планината. Има много маршрути за разходка, а на 200 метра от хижата се намира най-старото иглолистно дърво,, Байкушевата мура,, то надвишава 1300 г. Благодаря още веднъж за доброто посрещане и вкусната храна.