Вие сте тук: Начало Хижи Пирин xижа Демяница

xижа Демяница

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена е на водослива на реките Стражишка, Валявишка и Василашка, сред иглолистна гора. Предаставлява масивна двуетажна сграда. Допълнително има и 14 бунгала. Общият капацитет е 217 места. Разполага с туристическа кухня, столова и лафка. Санитарните възли са външни. Хижата е електрифицирана от агрегат и ВЕЦ и водоснабдена, отоплението е с печки на твърдо гориво.
Съседни туристически обекти:
- Валявишки езера - 2.00ч.
- Рибно Василашко езеро - 0.45ч.
- езера Тодорини очи - 2.30ч.
- Превалски езера - 1.45ч.
- х.Вихрен - 4.30ч.
- х.Яне Сандански - 5.30ч.
- х.Каменица - 6.00ч.
- засл.Тевно езеро - 3.00ч.
- х.Пирин - 5.30ч.
- х.Безбог - 5.00ч.
- вр.Малък Типиц - 2.30ч.
- в.Изворец - 2.30ч.
- Горно Стражишко езеро - 2.30ч.
- Стражите - 3.00ч.
- вр. Полежан/2851м./ - 4.00ч.
Изходно място: Гр.Банско - 4.30ч. по маркирана пътека.
Снимки: 1)->DobyOne, 2)-> Дидо, 3)->Иван Танев, 4->Богомил, 5)->Чавдар Иванов
  
Спални места 217
Address
Телефон 0878/688135, 0877/688135
E-mail demianitsa@abv.bg
Надморска височина (метри) 1895
GPS Северна ширина (градуси) 41.74285
GPS Източна дължина (градуси) 23.46786

Коментари (80)

Архивен коментар.

aiger 21 Apr 2006 06:27 PM

най доброто обслужване в хижите у нас е в Демяница и при Чочо на Рай.Хижите са необходимост за да си почина преди или след голям преход,изкачване на връх.Друго си е да те посрещнат истински планинари

Архивен коментар.

скиорчето 21 Nov 2008 07:57 PM
Де всичките хижи в България да бяха такива.Всичко е супер аз лично познавам и хижаря и Мишо/сина му/
и двамата са печени.Всичко е супер, а вече и готвача е нов така че споко.Когато и да отиде мойе никои да няма, но котарака винаги е там поздрави за хижаря и хиьарчето.!!!

Архивен коментар.

Богдан Петров 23 Feb 2010 12:53 PM
Ти нормален ли си...???? Най смотаните хижари в България са точно тези двамата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Най-тъпите и мързеливи домакини.Може ли да ти предлагат да спиш в стая без стъкла?

Архивен коментар.

j 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижата е супер.Стопанина на хижата е много приветлив и усложлив човек.Има топла вода по всяко време,разнообразна готвена храна,условията за спане са добри а лавката е заредена като METRO. Природата е изключителна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Една незабравима отпуска прекарана в Пирин. Останах с много добри спомени от персонала на хижата. Хората си вършат работата. Не е като в х. Вихрен, там беше много зле. Абе друго си е като няма път за коли а си е готина девствена природа. Само дето българина е голямо прасе - ходи на вред а след него само боклуци и мръсотия

Архивен коментар.

0 21 Apr 2006 06:27 PM

Българите наистина са прасета, но и невежи - до хижата има път.

Архивен коментар.

Яна Желева 21 Apr 2006 06:27 PM

През пролетта ходих там. Природата беше повече от великолепна!Хижата-прекрасна, а хижарят-супер! В днешно време много рядко може да се срешне толкова добър и с такова чувство за хумур човек. Освен това приготвя страхотен фасул-да си оближеш пръстите! Приготви цял казан, а дори капка не остана след по-малко от 15 минути. Рецептата най-вероятно е стръкче планински въздух и много много любов. Реката придаваше страхотна атмосфера. Вечерта си спретнахме незабравим купон, към който се присъедини дори и хижарят. Идете и вие, няма да съжалявате!!!

Архивен коментар.

0 21 Apr 2006 06:27 PM

Вместо да ядете боб отидете и вижте прекрасните Василашки езера.

Архивен коментар.

Жоро 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижаря наистина е готин. Единствено не ви препоръчвам да спите в бунгалата. Вечер става много студено и по тавана се образува влага.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2006 12:55 PM
Хубава хижа, имам възражения, свързани с тоалетната, която е съпоставима единствено с тази на х. Момчил Юнак в Родопите, но пък за какво са иглолистните горички иначе... :)
Храната е добра, нямам оплаквания от нея. Лошото е, че банята (както и на други хижи) е платена :(. Вярно, символична цена от 1лв, когато наистина ти се налага да се изкъпеш, но изглежда малко селско...

Архивен коментар.

kali 26 Feb 2007 11:03 PM
da pravs ste za banqta ,no vodta se topli s durva ,a te ne sa besplatni

Архивен коментар.

Мария 13 Sep 2006 03:20 PM
Много е красиво там. Какво против бунгалата имате, не ми е ясно.А бай Янко е шемет голям.И котката Гошо и тя.Много ми хареса на мен тази хижа, даже гледахме и мач на националите след четиридневно скитане из мизерни безбаняви слабоелектрифицирани хижи.

Архивен коментар.

Ники 22 Sep 2006 01:53 PM
Ами хижата си е добре и хижарите не са чак толкова мързеливи и хубаво готвят. Най-големите мизерници са туристите .Реката е пълна със счупени буркани и бутилки а найлончета и опаковки от вафли се виждат навсякъде. И аз да съм хижар и мен ще ме мързи да им чистя.
Другото лошо е ,че поти нямат електричество и ВЕЦа им скоро ще даде фира.

Архивен коментар.

габо 22 Jan 2007 09:27 PM
хижарят гемков е велик образ. завършил е колежа по туризъм на албена и си върши работата шото го кефи. има много екстри като прекрасни салати и невероятна ракия... препорачвам само по една голяма:) малкия мишо е от левски така че не го дразнете!!! за комарите не ми се припомня но си вземете репелент!!! на валявишките езера има хубави екземпляри пъстърва... но си трайте:)

Архивен коментар.

НАСКО 11 Feb 2007 09:04 PM
Нощувах самичък там на 7-ми срещу 8-ми февруари!Е,не бях съвсем сам в хижата....Пристигнах от Банско самичък след доста затъване в снега по пътя към хижата, и на осветление- челник към 21:30!Всъщност оказа се,че в хижата нямаше ток,нямаше и хижар, но пък ме посрещна един голям котарак!:)Мястото е прекрасно и неземно красиво!Великолепно е!

Архивен коментар.

Радо 01 Apr 2007 04:24 PM
Бях на Демяница миналата седмица за 4 дни. Беше много хубаво, а хижаря наистина е готин. Препоръчвам Ви да отидете там.

Архивен коментар.

Светлана 07 Jul 2007 07:56 PM
Наистина х.Демяница е любимото място на моето семейство,най вече на моя любима хижа.Персонала е много приветлив,услужлив,гостоприемен.Предполагам,че същият когато ние ходихме.Две години поред сме отсядали и имам чудесни впечатления.Няма нужда да споменавам и прекрасната природа около хижата.Удивително мястто!!!

Архивен коментар.

Вики 11 Aug 2007 09:53 PM
Миналото лято бях там с приятели. Преспахме 3 нощи. Много приятно съм изненадана, при положение че съм претенциозна. Преди да тръгна четох по форумите какви ли не врели-некипели. Та се обаждах до хижата да питам - предлагат ли изобщо някаква храна и др. въпроси, за които в последствие ми беше неудобно че съм задавала. Хижаря и неговите помощници са супер! Готвят страхотно и разнообразно, включително и за вегетарианци - като мен! Има една лафка с избор от вина, бира, сокове, ядки, вафли и какво ли не. Има баня с топла вода (заплаща се, но къде не се плаща по хижите банята). Единственият недостатък (но може тази година да е поправен) е тоалетната. Иначе атмосферата, условията (бяхме в бунгалата), хижаря - изобщо всичко е на ниво! Септември пак ще ходим там и чакам тези дни с нетърпение!

Архивен коментар.

планинарче_Ели:) 11 Oct 2007 11:01 AM
Миналият уикенд бяхме там и не съм очаровна нито от хижата,нито от хижарите.Като условия нямам претенции,все пак хижа е,а не хотел,но отношението на хижаря,определено не е като към туристи,ако въобще може да се нарече отношение,по-скоро е безразличен към хората и е темерут.Например се разсърди,че му искахме пластмасови чаши:)))


Архивен коментар.

Планинарче 11 Oct 2007 12:16 PM
Съвсем нормално е да се сърди за това. Все пак се намирате в планината, а не в града. Първо пластмасовите чашк също струват някакви стотинки, но по-важното е, че не се произвеждат на място, трябва някой да ходи до града и да ги купува и да ги мъкне до хижата. Второ, след като ги използвате по предназначение (т.е. за еднократна употреба) след това тези чашки биват захвърлени някъде в района на хижата, в най-добрия случай в кошче за боклук, - в резултат на което пък някой трябва да извозва боклука от хижата към града. Въобще пластмасата не е най-подходящото нещо за планината, освен ако туристите сами не си я донесат на нея и не си я отнесат след това!

Архивен коментар.

Чук 15 Oct 2007 10:22 PM
Естествено, че ще се разсърди! Когато човек отива сред природа трябва да свикне да си носи КАНЧЕ! Струват по 2 лева! Аман от тая пластмаса и от тоя найлон! Реките, поляните и плажовете са само в торбички и чашки!

Архивен коментар.

gergana 16 Oct 2007 02:00 AM
Планинарче Ели, колко звънко е името ти!
Добре че сподели преживяването си, за да те помоля да започнеш и ти да правиш жестове към Природата.
Следващият път не само не искай, а отказвай когато ти предложат пластмасова чашка! Има толкова причини за това!Бъди истинско планинарче!
Поздрав на хижаря : дано не заради това да го наричаш "темерут".

Архивен коментар.

Мишо 05 Nov 2007 07:28 PM
Аз съм сина на хижаря на х.Демяница и вече осмо лято продавам на лавката на хижата. Когато преди 8 години наехме хижата, тя беше в ужасно състояние, и почти цял сезон мина преди да я постегнем, така че да има поне някакъв търговски вид. За осем години изобщо не сме спряли да влагаме средства и да обновяваме хижата, въпреки високия наем. Също така искам да се извиня от името на баща ми, за грубото одношение на готвача (един гологлав) през 2007г. Той беше изклйчително груб с клиентите, и така почти ни сасипа сезона, затова баща ми го уволни. Така че, хората които са останали разочаровани от грубото му одношение, могат да бъдат сигурни, че няма да го срещат повече, на хижата...

Архивен коментар.

ели 05 Jan 2008 11:01 PM
Добре е да си признаваш грешките. Погледнах сега отново на сайта за да поогледам защото имам намерения да направя едно зимно походче (била съм само през лятото) и ако някой може да ми каже по-подробно как е обстановката зимно време моля споделете

Архивен коментар.

Тозовак 10 Feb 2010 08:13 PM
Ти като си синът на хижаря, мога да ти дам следните перпоръки:
1.Кажи на баща ти да не се разкарва с онова валтерче на кръста като някакъв шериф

Архивен коментар.

Тозовак 10 Feb 2010 08:53 PM
Ти като си синът на хижаря, мога да ти дам следните перпоръки:
1.Кажи на баща ти да не се разкарва с онова валтерче на кръста като някакъв шериф.Не е учтиво спрямо гостите така.Ако си мисли ,че само той е с оръжие,искам да ти кажа,че когато бяхме при вас от 8 човека само 3-те момичета нямаха.А останалите сме с 9x19 приятелю.Но,никой не го разбра нали? Хора с обноски просто. 2.Ами намалете малко поне тези цени,знаем че е трудно в планината да се подържа кухня с мн.артикули,но до вас има все пак автомобилен път.Не е нормално да се държат цени като по хижи кадето всичко се носи на гръб или с коне и др. 3.Когато обещаеш нещо си дръж на думата.Няма да изпадам в повече подробности относно това,но тогава постъпи направо по детски.

Архивен коментар.

M.Gemkov 11 Oct 2010 12:25 PM
Съжалявам че трябва да споря с вас, но ако не бяхте прекарали толкова време, гледайки пистолета на баща ми, може би щяхте да забележите че това не е АВТОМОБИЛЕН път, защото "автомобилен" означава че е за всякакви видове автомобили. Пътя до хижата е само за високо проходими джипове и камиони, в случая ние използваме ГАЗ 66 "Виетнамка". Ако сте ходили в казарма явно знаете че този камион гори 60л / 100 км надявам се да можете сам да си направите сметката като се има предвид че разтоянието в двете посоки + обикалянето по складовете е около 55-60 км. От друга страна ние не можем да си позволим зареждането на големи количества от хранителните продукти поради простата причина, че съхранението им е трудно, а ние държим да предлагяме на клиентите си само прясна храна !!! Това означава че на нас ни се налага да слизаме до града поне 3-4 пъти седмично. А относно "валтерчето", баща ми го носи само когато ходят за дърва в гората !!! Честно казано не ме интересува дали сте си носили газовите пистолетчета и пиратките, стига да не сте създавали неудобства на другите гости на хижата !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2008 09:03 PM
моля, дайте актуален телефон на хижа Демяница

Архивен коментар.

Ивка 24 Jul 2008 07:50 PM
Бях на хижа Демяница на 20.07.2008 годинаТам ми хареса много.Беше приятно.Бих каала ,че е чисто сравнение хижа Безбог там беше много хубаво !!!!!!!

Архивен коментар.

ванката 25 Jul 2008 09:25 PM
здравейте, мисля да ходим на Демяница и нещата който прочетох ми дават повод да не си променям плановете за разлика от нещата които чета за другите хижи.Интересува ме тази година как е и на Хижа Вихрен и Демяница ,ако някой е ходил скоро моля да сподели.
На планина е по готино от морето!!!!!!!!!

Архивен коментар.

ванката 25 Jul 2008 09:29 PM
За Бъндерица питах де не за Демяница...................

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2008 12:00 AM
някой може ли да снима дамяница от стражите(маршрутът е тежък)

Архивен коментар.

Ивка 19 Aug 2008 07:12 PM
На 20.07.08 бях на хижа Демяница услоВията са много по добри отколкото на хижа Безбог Е разбира се задължително си носете репелент заЩото на тази хиЖа има мноого комари !!! :)

Архивен коментар.

Мишо (младши хижар) 16 Nov 2008 07:43 PM
Наскоро беше саздаден нов сайт на хижата - www.demianitsa.hit.bg . Там има снимки, маршрути, актуални телефони и информация за хижата... За конкретни въпроси може да ми пишете на drakula@abv.bg. Телефони за резервация 0896 688 465 и 0896 688462. Надявам се да се видим през идното лято и да си тръгнете с много приятни спомени ;) Очаквам вашите въпроси ( Мишо - син на кижаря )

Архивен коментар.

Мишо (младши хижар) 16 Nov 2008 07:43 PM
Наскоро беше саздаден нов сайт на хижата - www.demianitsa.hit.bg . Там има снимки, маршрути, актуални телефони и информация за хижата... За конкретни въпроси може да ми пишете на drakula@abv.bg. Телефони за резервация 0896 688 465 и 0896 688462. Надявам се да се видим през идното лято и да си тръгнете с много приятни спомени ;) Очаквам вашите въпроси ( Мишо - син на хижаря )

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Nov 2008 12:30 AM
Поправям Мишо - без www.

Архивен коментар.

явор 29 Jan 2009 06:49 AM
По_негостоприемен хижар не съм виждал.Бях там лятото на 2007.Не ходете там.Този тип не заслужава и една стотинка

Архивен коментар.

Виктор 20 Apr 2009 11:54 PM
Посетих хижа "Демяница" септември месец 2008 година и останах с отвратително впечатление, както от обстановката така и от грубоватия и невъзпитан хижар и неговото обкръжение, отвратителни условия, дори нямаше топла вода и стаите тънеха в мръсотия, да не говорим за столовата, а в съчетание с всичко това и персонала не се беше къпал незная от кога! пфФФ НЯМА И ДА ПОМИСЛЯ ДРУГ ПЪТ ЗА ТАЗИ МИЗЕРИЯ!

Архивен коментар.

GJK 26 Jul 2009 04:37 PM
Хижата е СУПЕР.Банята е 1лв. Бунгалата и стаите супер . Във всяка стая има контакт . Могат да се гледат филми . Кухнята е супер . Хижарите пичове :)Единстжените оплаквания са към тоалетната но смятам че в природата това е най-малкия проблем :D Много поздрави на хижарите от групата от гр.Шумен :)

Архивен коментар.

турис' 15 Aug 2009 05:43 PM
всъщност, банята вече е два лева.
персоналът е учтив и весел, става приказката.
хижата е яка

Архивен коментар.

Мария 21 Sep 2009 07:36 PM
Това лято в края на юли бяхме на х.Демяница и сме очаровани от посрещането и отношението на екипа работещ там!Всички те са създали условия при които се чувстваш като у дома си,а не като натрапник.Желая им успех,защото ако няма хора като тях Пирин не би бил същия!!!

Архивен коментар.

ФЕН 12 Oct 2009 01:37 PM
Няма да престана да посещвам това място- уникално със своята красота, завладяващо с патриотизма и отдадеността на хората,които работят там. Никога там не можеш да останеш гладен - вкусна кухня, а за душата и емоциите неспирна веселба. Браво на банскалии - духът им постепенно е изтласкан от бетоните долу към планината горе..............

Архивен коментар.

mr Crowley 22 Nov 2009 12:12 AM
Бяхме с един приятел на хижата миналото лято. Останах с добро впечатление за условията, персонала и кухнята. Хижарят е приятен и отзивчив, дори прекалено търпелив човек, девойчетата в кухнята - също. Удоволствието ни беше развалено единствено от голяма група инфантили, на видима възраст по около 17-18 години, а по акъл - на не повече от 5 (Пет) които празнуваха рожден ден по такъв начин, че се наложи да им скръцнем със зъби, за да престанат да квичат като недоклани прасета и да препускат по коридорите на хижата в 2 ч. през нощта.

П.П. Викторчо, ти май втори път през живота си няма да се качиш на хижа? Ако на Демяница не ти е харесало стой по-близо до кварталното кафене и дори през ум да не ти минава да се качиш на повече от 200 м. надморска височина.

Архивен коментар.

mr Crowley 22 Nov 2009 12:13 AM
Поправка: това лято бяхме там.

Архивен коментар.

Богдан Петров 23 Feb 2010 12:51 PM
Хижата е много зле,но
за една вечер става.

Архивен коментар.

Богдан Петров 05 Mar 2010 10:05 AM
Абе не е като да си навън , но има далеч по приятни места в Пирин

Архивен коментар.

Георги. 13 Jul 2010 10:20 AM
Ако търсите лукс останете си в Банско, хотели колкото искаш.Хижта е старичка и база също,но е уютна с великолопен персонал,и шефа също е пич.Кухнята е супер,има невероятни места за разглеждане около хижата горещо я препоръчвам.Бях там от 8 до 11.07.10 и пак ще отида.

Архивен коментар.

туриста 03 Aug 2010 01:36 PM
Бяхме на хижа Демяница и никога вече не ща да стъпя там.На тази иначе хубава хижа домакините набиха нашия приятел който беше останал сам да си допие пиенето .Това не е допустимо в 21 век!На сутринта хижаря беше си запасал пистолета та да ни демонстрира величие ли или респект не знам.Но ние отидохме на почивка а то се оказа ,че е дин от нас остана със синьо око на сутринта и много горчив спомен от това място.Най-лошото е че това не се случва само на нас и други туристи посещавали това място го потвърдиха.След думите "Ще ви заколя и никой няма да разбере,че сте били тука !", цитирам думите на хижаря,едва ли някой ще ме опрекне ,че не искам и да чувам за това място.Така че моят съвет към вас е бъдете внимателни вече е в планината!

Архивен коментар.

Георги 11 Aug 2010 01:38 PM
?!? Бях там 5 дни нямаше никакви проблеми нито с българи нито с чужденци,никой не бие никого поросто ей така!?! Целият персонал беше със супер отношение както и шефа на хижата дали проблема не е във вашия приател и допиването му?

Архивен коментар.

М.Гемков 11 Oct 2010 01:03 PM
Бих искал да разясня ситуацията за "Пребития Турист". След СОЛИДНО количество алкохол вашият приятел останал в столовата да си допие, но скоро започнал да създава проблеми от сорта на Викане и хвърляне на чаши, което е неприемливо. Във връзка с това сина на една от готвачките който е на 15 години и се беше качил за няколко дена, го помолил да не създава проблеми и му предложил да му помогне да стигне до стята/бунгалото, където е отседнал. В отговор вашия "невинен" приятел му ударил шамар и го напсувал. Детето се оплакало на едно момче от персонала и тои решил проблема с един десен прав... Честно казано вашият приятел може да се радва, че не ми е паднал на мене, защото нямаше да се размине толкова леко. Относно думите, които твърдите че е казал хижаря, бих ви помоли да да не си измисляте, защото мисля че познавам баща си по-добре от вас и имайки предвид 22 годишният му стаж като хижар, не смятам че някога е казвал такова нещо и най-малкото не е човек който се изнервя лесно!!! Поне за едно съм съгласен с вас, в 21 век не би трябвало зрял мъж да удря дете, защото се опитва да му помогне !!! И се радвам че повече няма да ни посещавате, защото ние искаме туристи, а не АЛКОХОЛИЦИ и ПРОСТАЦИ като вашия приятел.
С най-добри пожелания Михаил Гемков, син на хижаря на хижа "Демяница"

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2013 08:02 PM
"На сутринта хижаря беше си запасал пистолета та да ни демонстрира величие ли или респект"
Баща ти е доста гостприемен явно. това с патлака нормално ли е според теб?

Архивен коментар.

митака 05 Feb 2011 11:09 PM
човече, такава дума "опрекне" няма в българския език. познавам хижаря и момчетата и съм сигурен, че или ти или твоите приятели сте стъпили накриво. замислете се.

Архивен коментар.

митака 05 Feb 2011 11:17 PM
човече, познавам хижаря, и момчетата. предполагам, че си писал това под въздействие на емоция или по разказа на приятеля си. деца - опомнете се! все пак, за да сте били на хижа демяница нещо има във вас

Архивен коментар.

Случаен планинар 23 Aug 2010 07:19 PM
Става като за една вечер да преспиш там. Не знам от кога не е правен ремонт там, но вратите на бунгалата не се затваряха, вътре миришеше на пор, а пердетата приличаха на мухоловни ленти.
Иначе тоалетните са чисти, но като цяло района е мърляв.
Хижарите и персонала бяха любезни и разбрани.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jun 2011 11:39 AM
Някой ходил ли е тази година в хижата, споделете, как е сега?

Архивен коментар.

xprank 22 Jun 2011 11:26 AM
И аз живо се интересувам. Как е положението тази година ?

Архивен коментар.

ba6 planinara 22 Jul 2011 08:08 PM
Сайта не ми се зарежда, нещо Как е точния адрес

Архивен коментар.

123 19 Sep 2011 12:43 PM
ХИЖАТА Е НА ВЕЛИКОЛЕПНО МНОГО ЖИВОПИСНО МЯСТО ДОСТЪПЪТ Е КОЛАРСКИ ПЪТ ЛЕСЕН Е ПЕРСОНАЛЪТ ОСОБЕНО МУРГАВИЯТ ЕДЪР МЪЖ МОЖЕ БИ ВТОРИЯТ СЛЕД ХИЖАРЯ Е ТЕМЕРУТ С МУТРЕНСКО КРЪЧМАРСКИ МАНИЕР ОТБЛЪСКВА КЛИЕНТИТЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ЧУВСТВАТ СЕ ГОСПОДАРИ В ОКОЛНОСТТА

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2012 10:47 AM
Хижа Дамяница е страхотна! Най-добрата хижа в Пирин жинаги ходим там с удоволствие! Препоръчвам тъй като е много добра отправна точка за много преходи!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 10:56 AM
Преди няколко дни бях на хижа демяница. Ето няколко факта:

1) Най-добрите условия на хижата от посетените при престоя ми хижи - Вихрен, Синаница, Тевно Езеро, Демяница. Под условията не включвам разположението на хижата и красотата около нея, където останалите ме впечатлиха повече, НО Демяница разполага с прекрасни топли душове, чисти нови тоалетни с тоалетна чиния, мивка, на която всъщност слагат течен сапун.

Освен това често там има по-малко хора, което ти позволява да си отпочинеш добре.

2)Единствената ми критика е, че в Столовата вечерта беше много студено. И главният хижяр не се усмихва много..не привлича много хората да останат там.

3) Малко по-далеч от доста върхове, ако искате да правите нещо около Полежан и Стражите, най-добре е да останете на Безбог.

4) Нощувките са стандартните вече 12 лева, в нашето бунгало поне беше чистичко.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2012 02:26 PM
Здравейте,
Ние бяхме на хижата преди месец и ето някои впечатления.

Хижата и бунгалата са доста мизерни. Предполагам никога не им е правен ремонт или поне не в близките години. Като някаква надежда мога да кажа , че превеха някакъв ремонт на едната от стаите на хижата. Дай боже да видим напредък някой ден.
Тоалетните са ОК.
Като плюс мога да кажа , че имаше добра баня и топла вода. Също така ти дават и чисти чаршафи(С одеалата не посмяхме да се завием). Персонала е любезен.

Едно от нещата които най не ни хареса в че храната беше многооооооо зле и доста скъпа. Дадоха ни някакви кюфтета(1.60лв бройката), който не мисля че и куче ще ги яде. Въобще не разбирам защо хората(хижарите) купуват най-мизерното което продават на магазина и после да го препродава в пъти по-скъпо на клиентите си. Тези така наречени кюфтета едва ли струват повече от 5-10 ст на магазина бройката. Ако ще таксуват хората по 1.60 лв за едно кюфте после в хижата, поне да вземат нормална кайма или поне такава която да става за ядене. Като алтернатива поръчахме омлет(3лв), който горе долу ставаше. Въобще препоръчвам на хората да си носят храна ако ще ходят там.

Нощувката е 12 лв на човек.

Бележка: Ако някой не понася комари да не ходи там лятото , защото ги има в изобилие :)

Поздрави на всички планинари.

Архивен коментар.

Mim 07 Oct 2013 02:32 PM
А га яде кифтетата рива ли - не рива?!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2014 02:55 PM
а защо не казваш нищо за наливната бира???

Архивен коментар.

Атанас Гегов 18 Sep 2013 11:41 AM
Нашата компания планува преход от хижа Демяница в началото на октомври, но се чудим докъде може да се стигне с лека кола и колко време е пеш до хижа от мястото на оставяне на колата?
Благодаря Ви предварително.

Архивен коментар.

Mim 07 Oct 2013 02:35 PM
Кухнята е много добра, има ток, чисти чаршафи, баня с топла вода, тоалетните са супер, всичко друго зависи от вас!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Apr 2014 10:32 PM
ужас

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2014 04:38 PM
отврат

Архивен коментар.

fena73 02 Sep 2014 09:49 PM
нормално-цени условия!Хижа като хижа!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2014 10:27 PM
Хижата наистина е доста стара, но има чисти чаршафи, добра кухня, наливна бира и дори външна баня с топла вода. Какво повече му трябва на един изморен турист?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jun 2015 01:37 PM
Привет!
Къде можем да оставим колата около Тодорова орница и колко е ходенето до хижата?
Благодаря!

Архивен коментар.

fena73 09 Jun 2015 01:12 PM
След отбивката от асфалта карате малко и ще видите оширено място където може да се обърне и да се остави колата.Хижата е на около 2 ч.от там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2015 02:14 PM
напредва ли строежа на пътя до хижа Демяница

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2015 08:45 AM
Какъв път, какви 5 лева ?!
Това е хижа, не е хотел !
Направи ли се някакъв път - хижа Дамяница свършва като хижа !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2015 09:34 AM
юли месец фадроми и камиони подравняваха и носеха камъни и пръст-укрепваха на места-правеха бордюри

Архивен коментар.

Гената 20 Nov 2015 10:36 PM
Велики хижари!
В истинския смисъл на думата.
Маршрут х. Безбог- вр. Безбог – вр. Полежан – вр. Голям Газей и Газейско езеро (Жената с кока) – Газейски циркус – х. Демяница
На 4-ти септември 2015 г със съпругата ми при спускане от вр. Газей през Газейския циркус към хижа Демяница закъсняхме и се наложи да се прибираме на челници. Около 22.40 бяхме на поляната 50 метра пред хижата и ни делеше само реката но... Не можем да намерим в тъмното пътечката към мостчето.
След дълго търсене на брод в тъмното и рояци от насекоми налитащи на светлината на челниците забелязахме мигаща светлина от хижата. Оказа се, че момчетата от хижата са ни видели и ни дават сигнал ( с оптическия мерник на шефа). Един от хижарите дойде и ни преведе през реката. Не можехме да си представим, че след дългия преход трябва да спим на поляна, само на 50м от хижата!!! Посрещнаха ни царски и ... с майтапи разбира се! Нахраниха ни с гъбена супичка ( имаха 4 вида супи ) и бира като за Уморени хора.
И тук идва истината (поне за нас) – за да си починем стоплиха вода и си взехме душ. 23:30 вечерта!!! Всеки знае, че да си вземеш душ в планината е екстра.
С огромни благодарности към хижаря Георги и момчетата!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Nov 2015 07:25 AM
Здравей, ще споделиш ли в какво състояние е пътеката от Газей до Демяница. Преди няколко години беше силно обрасла и превзета от клека, наложи се да лазим дори под него. А какво е състоянието сега. Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Гената 24 Nov 2015 08:14 PM
Здравей,
Пътеката е добра. Няма да лазиш. Ходи се спокойно. Щом я минахме на челници прави сметка. За тези, които не са минавали по тази пътека: Важно е да да я хванете когато слизате по морените от Газей в дясно от хълмчето с клека. В никакъв случай не тръгвайте в ляво от хълмчето. По морените има камъчета от срутванията, но това не са пирамидки! Ще Ви трябват щеки, защото пресичате на няколко пъти дерета и е за препочитане да не залитате (съответно намокрите). Спускането е голямо!
Маршрутът е супер! Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2016 08:37 PM
Управителят на хижата, който ни посрещна - предполагам това е собственика хижар, беше изключително груб за добре дошли. Понеже направих грешката отново да попитам, след като беше казал вече къде са ни стаите, но не бях чул - се обръща към мен и ми казва "Аве момче ти глух ли си ве". Както други хора казват в коментарите, не само е темерут, но и простак. Ако не бях смазан от път да се добера до тази хижа, щях на момента да напусна, защото човек с подобно отношение към клиентите и гостите си, просто трябва много добре да бъде научен че така не може. Затова пиша тук и ви съветвам, ако имате избор къде да пренощувате - по-добре го пропуснете. Синовете му бяха отзивчиви и вежливи за разлика от него - но той не заслужава парите на гостите си.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2017 04:19 PM
В столовата на хижата се пуши! Не става въпрос за 1-2 цигари, а става такава мъгла, че не може да се диша. Ясно е че повечето заведения не спазват закона, но от хижа, където хората отиват заради чистия въздух, не го очаквах. Ако мислите да я посетите и не искате да се усмърдите имайте го предвид.
Най-новото
Горски дом Кабата
Facebook Like Box