Вие сте тук: Начало Хижи Пирин заслон Спано поле

заслон Спано поле

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположен е в циркуса Малко Спано поле. Заслонът разполага с 10 дървени бунгала с по две легла. Санитарните възли са външни, бани няма. Бунгалата са електрифицирани от агрегат.
Къмпиране не е разрешено.
Съседни туристически обекти:
- х.Вихрен - 4.30ч.
- х.Каменица - 3.30ч.
- х.Яне Сандански - 2.30ч.
- х.Синаница - 3.00ч.
Пътеките са маркирани.
Снимки: 1,5,6,7)->www.bulgarian-mountains.com, 2)->Димитър Илиев, 3)->Иван Гърбев, 4)->Ралица
  
Спални места 20
Address
Телефон 0882/700077
E-mail
Надморска височина (метри) 2050
GPS Северна ширина (градуси) 41.711470
GPS Източна дължина (градуси) 23.401520
категории:

Коментари (48)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2006 12:14 PM
Заслон "Спано поле" е супер, а неговите стопани и особено хижаря Дончо са прекрасни хора. Всеки истински планинар трябва да посети това местенце. Няма да бъдете излъгани!

Архивен коментар.

Омайниче 21 Sep 2007 03:54 PM


Заслонът на Спано поле е чудесен.Това за мен е най-магнетичното място в

Пирин.Ако си романтик,ако искаш да подариш на сетивата си красота,трябва само да си там - дъхът на планинско биле,титаничната крепостна стена на Синанишкото било и шафрановите вибрации на залеза ще свършат всичко останало.

Архивен коментар.

Anonymus 15 Jul 2008 07:25 PM
Прекрасно място,топли и сърдечни стопани,поздрави!И Дончо,пази си рамото.

Архивен коментар.

Geo Peev 19 Jul 2008 10:09 PM
На този заслон има нещо магнетично, което непрекъснато те тегли натам. Хижарите Дончо и Стоян те посрещат като личен гост, наоколо е убийствено красиво и има възможност за разнообразни преходи. Духът който съществува на това място не може да бъде описан с думи. Вървете и се убедете сами. Предварително се обадете, защото бунгалата са почти винаги заети. Е, няма да ви оставят на студа, но ще трябва да спите в голямата обща палатка. Телефонът на Стоян е 0896 688 407, а на Дончо 0896 688 408.
Ето малко практична информация. Нощувката е по 10 лева на човек, бирата и чорбите са по 2 лв., гювечето - 3.50, филийка хляб е 20 ст. Има вафли, кроасани, може да ти направят салата, гладен няма да те оставят никога. Банята е безплатна с топла слънчева вода, на открито. На заслона има телевизор и стереоуредба с много добри дискове. Чалга не съм чул да пускат! Мобилните оператори имат задоволителен обхват, носете си зарядното.
Ако искате Дончо да ви докара от Попина лъка до самия заслон с джип или да ви прекара багажа - това струва 40 лв. Не е много, като знам какъв ужасен път е! Пеша се върви в началото по шосе и от последното водохващане започва синя маркировка по стръмна пътека, по която се стига за около три часа от хижа Яне Сандански (Попина лъка). До там има микробус от Сандански в дните петък, събота и неделя - сутрин в 7.00 и вечер в 17.00. В обратна посока бусчето тръгва в 8.00 и в 18.00.

Архивен коментар.

penguin 03 Sep 2008 03:07 PM
Страхотно място! Хижаря е много як фен....евала - все повече такива места по планините!

Архивен коментар.

marin 19 Feb 2009 03:37 PM
И да пиша и да не пиша Варна е далеч то Спано поле. От краткия ми 30 годишен живот това е най - истинското място под слънцето което съм виждал. Не знам защо е така, но може би следния текст ще ви каже повече:

Там на Спано поле, сред дивни небеса
От пътника обичан заслон на любовта,
Прикрито си наднича и гледа към света.
С любов към всичко земно с любов към радоста
С любов към всички хора, с любов но и с тъга,
С тъга от лоши чувства, с тъга от глупоста,
С тъга от лоши хора прикриващи света....
Но щом от там човек премине и миг поне поспре
Почувствал в миг туптенето на нечие сърце...
То с радост ще изпълни и най-мрачните му чувства.
Здравей ще каже някой, влез и почини,
А после щом желаеш стани и продължи...
И ето, че от път измъчен прикрил се от дъжда,
Пътника от път измъчен ще дочака утринта
И пак на път ще тръгне из Пирин планина,
Весело подсвирквайки си песничка една:
Там на Спано поле сред дивни небеса............

Дончо, ако четеш тези коментари от време на време, да знаеш, че там горе при теб се роди една много голяма моя мечта.

Архивен коментар.

Божо 09 May 2009 04:17 PM
Миналото лято пообъркахме пътя с един приятел, но в крайна сметка се натъкнахме на Заслона. Приятно място.
На следващия ден минахме през полето и доста се подмазвах на каракачанките да не ни лаят....и там някъде край Спанополския чукар беше уникално красиво, край езерата.

Архивен коментар.

Joreto 22 Jun 2009 04:55 PM
Хубаво е да се завръщаш на любимо място.
Още по-радостно е, когато усетиш промяната - заслонът е обновен и освежен, поникнала е още една гъбка-баня с дървен бойлер. Ммм, усещаш аромата на шишарки, пропукват в печката(до няколко дни и това ще стане).
И после - хайде на трапезата - подканя Дончо стопанинът(един истински Човек и планинар),на ракийка и салата, вкусотии, приготвени от Танката.И започват приказките,безкрай...


Архивен коментар.

galicia 18 Aug 2010 01:54 PM
Здравейте!Искам да попитам, без да претендирам че съм чак такъв разбирател :), но вярна ли е информацията по-горе : заслон Спано поле-х.Яне Сандански 2.30ч.? През къде е толкова? Нещо не ми се връзва като се има предвид че до х.Беговица е близо 3.00ч, а от там до х.Яне Сандански е 2.00ч някъде. Е то си зависи кой как върви и колко почива, но все пак.Поздрави!:)

Архивен коментар.

оги 28 Aug 2010 12:30 AM
информацията е вярна хижа яне сандански е на югозапад а хижа каменица е на запад , съсвсем отделни пътеки. А за ДОНЧО МИТНИЧАРЯ или вече ХИЖАРЯ просто няма какво да се говори - или хубаво или нищо. От своя залък ще даде но гладен няма да те остави.................

Архивен коментар.

от Руми 01 Sep 2010 02:33 PM
На 27,28 и 29.08 направихме чудесен поход - аз,Дора,Краси и Тото- от хижа Вихрен, през Бъндеришка порта,голямо Спано поле,малко Спано поле,хижа Синаница и обратно.Изненадата и късмета да бъдем две вечери на заслон Спано поле ни поднесе нашият водач Тото.Прекрасен избор, за да можем да се докоснем и почустваме това място и неговите стопани.Дончо и Стоян са душата на заслона.След дълъг преход през деня,там намерихме уют,усмивки,студена биричка,чудни салатки,топла и вкусна супа,баня,чисто легло,гледахме залеза и на сладки приказки изпратихме деня с другите гости.Пожелахме си да се върнем отново в приказката Пирин, в заслона Спано поле при Дончо и Стоянчо. Благодарим Ви и бъдете здрави. Отнесохме със себе си част от магията!

Архивен коментар.

теди 19 Jan 2011 10:26 PM
Еххххххх, Спано поле!!!

Архивен коментар.

Teodora 19 Jan 2011 11:01 PM
Еиии, Дончо, как си приятелю! Толкова много се радвам, че мога да коментирам някъде в пространството това вълшебно място Спано поле. Ей, ако четеш коментарите,дай телефон на Панчо!

Архивен коментар.

Панчо 21 Jun 2011 04:13 PM
0889195520

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2011 04:14 PM
0889195520-Панчо

Архивен коментар.

турист 10 Jul 2011 12:08 PM
това вече не е спано поле,а спокойно може да се нарече-УСРАНО ПОЛЕ

Архивен коментар.

друг турист 13 Jul 2011 08:18 AM
Не съм съгласен, скоро бях там, заслонът и бунгалата са чисти, подредени, освежени и готови за лятото.
Ако имате предвид кравите, които щъкат наоколо - те са част от идилията.

Архивен коментар.

турист 14 Jul 2011 05:41 PM
нямам предвид заслона той е перфектен,а имам предвид прехода от бъндеришка порта до заслона.така нареченото-голямо спано поле.

Архивен коментар.

турист 14 Jul 2011 05:46 PM
имам предвед прехода от бъндеришка порта до заслона-така нареченото голямо спано поле

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2011 01:24 PM
Предстой ми през август с група туристи да бъдем една вечер на Спано поле. Моля , който е бил там да каже нещо повече за условията там

Архивен коментар.

турист 24 Jul 2011 02:20 PM
в началото на месец юли група туристи минахме от там на път за хижа беговица ,заслона преставлява десетина бунгала повдигнати на около метър от земята ,чисто, свежо. поголямата сграда е кухня и столова ,има ток и вода-на близо има буен поток- със сигурност ще ви хареса,нощувката е 12 лева.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Sep 2012 11:27 PM
Баня?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2012 04:30 PM
Наскоро спах в този заслон и останах много доволен. Хижарят е голям майтапчия и готви чудесно!!! Заслужава си да отидете!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2012 01:14 PM
    Искам да отворя очите ви за нещо, което като лавина залива нашия уж християнски народ. Навсякъде виждам какви ли не окултни предмети. Те се поставят в домовете, офисите, градини, хижи. С една цел – да ни пазят от зли очи, енергии, и т.н.
    А най – циничното е че това се върши от името на Бога. Великият и свят Бог се принизи до отвратителния образ на баба Яга, метли, подкови, висулки и други такива. И сигурно колкото по – голям е предмета, толкова и неговата защита е по – голяма.
    Обичам планината, защото е Божие творение. Но нечистотата навлиза все повече и там, независимо на колко метра височина си.
    Това което видя моето семейство в заслон Спано поле ме порази. В една малка столова като че ли беше събран целия кич на света. А в духовен смисъл – какви ли не окултни предмети от нечестиви и живеещи в мрак човеци. Кой ще те опази, кой ще ти помогне ? Бог ли или нещо направено от човешките ръце. Мисля, че имаше на рафта и Библия, но не съм сигурен. Ако е там би трябвало да се чете и то с разбиране. Отворете и прочетете пророк Исая глава 44:10 – 20 и глава 46:5 – 10.
    Моля се Бог да отвори умът и разума на всички за тези важни неща в живота. Не ви съдя защото нямам право и защото зная, че нямате това духовно знание както повечето човеци. Без значение колко струва предмета или от кой ви е подарък вземете правилното решение. Градът е залят от тези изображения на които Бог се гневи. Хората вървят с дрехи на които е изобразен образа на дявола, като дракони, змии и др. Все повече навлиза модата сред младите да се татуират, нещо което Бог забрани. Чужди символи, думи на език който не разбираме, все дяволски неща. Гледа се на кафе, на ръка, зодии, боб. Бае се на сол, лее се куршум, ходи се при ходжа, екстрасенс. Това изобщо не е безобидно и си докарваме проклятия. Отворете святата Библия на книга второзаконие глава 18:10 – 11 и прочетете за да се уверите. Прочетете пророк Исая глава 8:19. Прочетете книга Левит глави 19:31; 20:6 и 20:27. Бог е дал тези книги за да опази човеците от греха и заблудите на сатана, защото ги обича. Обикнете го и вие. Бог чака, а вие не чакайте вратата да се затвори, защото тогава става страшно. Слушайте Бога, а не човеците, защото пред него ще се явите и пред него ще отговаряте. Бог да благослови всички ви.
                                     

                                                                                                              Отец Иван
        

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2012 03:21 PM
 Напълно съм съгласен с Иван! Превърнаха хижите в капища на дявола!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 04:20 PM
Поздравявам отец Иван, който е решил да напише една ГОЛЯМА ИСТИНА, истината за Бог, такава каквато е според Библията. За съжаление Библията присъства на много места и в много домове, наред с други окултни предмети,но хората не я отварят и не знаят какво пише в нея.
Мили хора,които не знаете, моля отворете тази свята книга, и ще разберете, че Бог не дели славата си с разни предметчета, изработени от човешка ръка,и с никой човек тук на земята. Заради това неправилно поклонение,Бог изсипва гнева си днес върху земята. Отворете си очите за правилните неща/ще ги намерите в Библията/.
Благодаря на отец Иван, когото не познавам... Радвам се, че все пак се среща/макар и рядко/ православен свещеник, който да вижда и открива истината по този начин. Извинявам се, не искам да ги обиждам, но повечето свещенници не ги е грижа за хората и не им казват истината, такава каквато е в Библията.

Архивен коментар.

deno.bg 15 Aug 2013 12:06 PM
Пълно е с боровинки. Още ми се синеят пред очите. Спахме в "гъбките" Не са лоши условията. 10 лв на човек.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Apr 2014 12:55 PM
Христос воскресе!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Apr 2014 01:14 PM
Воистина Воскресе!

Архивен коментар.

Захари Симов 22 Oct 2014 11:27 PM
На втория етаж на заслона вече има 4 спални помещения с по няколко легла. Чисти и спретнати са, отопляват се с въздуховоди от голямата печка в столовата. Много приятни са за спане, много по-добре отколкото в бунгалата през студения сезон. Ако ще ви се наложи да спите на Спано поле, първо поискайте по възможност да спите там.
Има външна баня - една колиба между бунгалата в която има печка на дърва затопляща вода и душ. Реално може да се превърне и в малка сауна. Много е приятна след изморителен преход.
Заслонът работи непрекъснато, ако ще нощувате там все пак се обадете предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2014 12:10 AM
Само Дончо ли е горе или са двамата със Стоян

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2015 07:08 PM
До всички, решили да посетят заслон Спано поле: не си губете времето, хора, защото както хижарят, така и обастановката ще станат причина за неприятни емоции. За двата дена, които изкарах там, не чух нито една добра дума от хижаря към всички пристигащи и заминаващи гупи. Единственото, което се чуваше от устата му, бе мрънкане и каране с хората, такива "хижари" трябва да бъдат рециклирани!!!
Мястото е страхотно, и преди съм бил там, но честно казано доста изоставено и занемарено, дори ток нямаше в бунгалата, защото хижарят "не можел да спи". Жалко за хубавото местенце...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Nov 2015 09:32 PM
Стахотно място, със страшно дружелюбни хижари :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2016 04:19 PM
Гостоприемни хижари, вкусна кухня с големи порции на добри цени, чисто, топла вода на бойлер на дърва, прекрасна природа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Aug 2016 07:08 PM
Хижарите са екип от няколко мъже и жени ! Но главния хижар, така да се каже , е един комплексиран мъж с голям корем ! Жално ти е да го гледаш , а невъзможно и непосилно - да го слушаш ! Мрънкане , мрънкане и само мрънкане ! Иначе - момчето което готви - е много добър готвач и бих казал - приемливо вежлив и учтив !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2016 01:20 PM
Къв екип кви 5 лева. Има точно един хижар и един готвач. Това е екипа, други хижари няма. При нас никво мрънкане нямаше, напротив даже се държаха с нас като с приятели,ама вие сигурно сте се издразнили от правилата му. Човека си държи на тях и затова навсякъде е супер чисто и подредено.На 21 бяхме в заслона и всичко беше перфектно. Порциите са огромни с цени по-добри от София. Аз пих домашна ракия за 3лв 100 грама, като всяка следваща беше по-голяма :D Има бойлер на дърва, абе всичко необходимо за хубаво прекарване. Ние си тръгнахме с много положителни емоции и при следващото ходене в Пирин задълже ще минем отново

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2016 06:59 PM
Актуален телефон за връзка с заслон Спано Поле -0882 700 077

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2016 10:06 AM
Мога само да подкрепя това прекрасно мнение: и аз бях там август. По-добре не съм бил посрещан в хижа отдавна, и то от непознати хижари... Това са много добри хора, които не само са направили много подобрения там, но и продължават сърцато да кроят планове за още. Искам пак и пак да минавам по този маршрут - както заради планината, така и за престоя на това чудно място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2017 02:37 PM
Много добро място, хората са добри и услужливи. Бунгалата са уютни, останах много доволен и от банята! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2018 04:11 PM
Мястото е чудничко. Идвам тук редовно и виждам подобрения всеки път. Чисто, има си баня с бойлер на дърва, вкусно готвено на прилични цени, WiFi. Препоръчвам.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2019 04:07 PM
Невероятно място с невероятни хора дано и занапред нещата да са така

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2019 02:17 PM
Нелюбезен хижар с арогантно държание . Не бил негов проблем че нямало къде да спим.Да сме си съберяли силите и да сме ходили на синаница след 8 часов преход. Да свали табелката туристически заслон и да окачи почивна база .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Oct 2020 12:13 PM
доста си прост, никой не ти е длъжен !
резервация имахте ли, едва ли ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Oct 2021 07:33 PM
Посетихме заслона през октомври 2021 и останахме очаровани. Хижарят беше много отзивчив, готви прекрасно, напали ни банята, стаята ни беше топла и чиста, гледката - невероятна. Столовата е малка и уютна, има wifi. Пътеката, по която стигнахме (от х. Беговица) също беше много живописна, препоръчваме.
Анонимен посетител 17 Aug 2023 07:31 PM
Не бях ходил там от 2018-2019 до преди няколко дни, но сега само минахме от там.
Интересно е че мой коментар от 2018/2019 го няма. Тогава спахме там за последно и реших, че повече няма да спя на този заслон никога повече, защото тогава (2018-2019) имаше един бая дебел чичак с жена чантичка, които дойдоха с един пикап и караоке колона на която цяла нощ (до към 4-5часа) цвилиха и никой от гостите не успя да спи. На сутринта хижарите се правеха, че нищо не са чули, нищо не са разбрали, а това няма как да е вярно, защото никой от гостите не се беше наспял (макар, че ние конкретно бяхме в бунгало). Оказа се, че бил 'спонсор' на заслона и явно затова можеше да си прави каквото иска и хората да не могат да се наспят заради неговия кеф. Нищо, че на следващия ден те очаква тежък преход.
Сега при преминаването се сетихме, че е хубаво, банята е топ, кухнята е прекрасна, най-хубавото на заслона е че могат да стигат с автомобил и това я прави в топ форма с топ условия и супер кухня, добре заредена, добре поддържана. Надявам се пълния господин вече да не е спонсор или да го мързи да отиде или да не се падне докато сме там следващия път. Надявам се и вие да не го уцелите.
Анонимен посетител 03 May 2024 10:58 AM
Минахме на 02.05.2024г през заслона и спряхме да хапнем набързо каквото носехме в раниците. От преливника на р.Мозговица нагоре има нова маркировка и нови метални табелки указващи посоката на движение към з.Спано поле. Браво на Любомир и неговия син!
Анонимен посетител 07 May 2024 10:34 AM
Поместените снимки от заслона са стари и не актуални. През последните години има направени много подобрения с цел по-голям комфорт за туристите. Освен механата пред нея има изградена покрита тераса с дървени маси и столове -новата тераса е оградена от всички страни с ветроупорни завеси. На нея има допълнително газово отопление тип колона. В ляво на механата има ново помещение с печка и 14 двуетажни дървени нара. В края след 10 -те бунгала има уютна външна баня с топла вода. Под бунгалата има площадка с метални маси и столове -гледката към околните върхове е впечатляваща.
Хижаря Любомир е вложил доста средства и сили в това прекрасно място от Южен Пирин.

Нека Да бъде Жив и Здрав!
Анонимен посетител 01 Jul 2024 07:58 AM
Невероятно място с невероятни хора! Дай Боже и занапред нещата да са така !
Най-новото
заслон Тевно езеро
xижа Грънчар
Facebook Like Box