Вие сте тук: Начало Хижи Пирин xижа Вихрен

xижа Вихрен

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена е на левия бряг на р.Бъндерица. Пресдставлява комплекс от две масивни двуетажни сгради и бунгала с общ капацитет 196 места. Има туристическа кухня, столова и бюфет. Санитарните възли и бани са външни. Хижата е електрифицирана и водоснабдена, отоплението е с печки на твърдо гориво. Забранено е къмпирането. Има паркинг.
Съседни туристически обекти:
- вр.Вихрен/2914м./ - 3.00ч.
- Кончето /през Казаните/ - 3.30ч.
- Тодорин връх/2746м./ - 3.00ч.
- Рибно Бъндеришко езеро - 0.50ч.
- ез.Окото - 0.15ч.
- х.Синаница - 4.00ч.
- х.Бъндерица - 0.30ч. по асфалтово шосе.
- х.Яне Сандански - 5.30ч.
- засл.Тевно езеро - 7.00ч.
- х.Демяница - 5.00ч.
- х.Яворов /през вр.Вихрен/ - 10.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: Гр.Банско - 16км. асфалтово шосе /4.30ч. по маркирана пътека/.

Снимки: 1)->Боряна Кертикова, 2)->http://www.bulgarian-mountains.com, 3)->Христо
  
Спални места 196
Address
Телефон 07443/4092,4091,8279, 0889/834277,0889/293562
E-mail
Надморска височина (метри) 1950
GPS Северна ширина (градуси) 41.75670
GPS Източна дължина (градуси) 23.41638

Коментари (110)

Архивен коментар.

Gavrilova 21 Apr 2006 06:27 PM

Думи нямам! За да седнете в столовата, трябва да чакате да се хранят всички, които имат резервации, иначе- с газовото котлонче в туристическата столова.Ако си носите нещо! Обаче спазват резервациите! Искахме бунгало за двама и получихме. Е, имахме и съкватрирант, който цяла нощ гризеше пода на бараката.А банята не беше виждала почистване никога! Не знам персоналът дали се къпе и къде!

Архивен коментар.

Denis 21 Apr 2006 06:27 PM

ми то е всеизвестно 4е тази хижа ако може трябва да се пропусне ама тя и бъндерица маи маи е за пропускане така 4е туризма в тази прекрасна 4аст на пирин може да се превърне в топка нерви

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2006 09:25 PM
Преди(много много отдавна), когато хижата се стопанисваше от БТС, който получаваше субсидии от държавата, положението беше по - добро. В момента арендаторите съсипват всички хижи, не само в Пирин,
защото ги интересува само печалбата и не им пука за планинарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 May 2006 12:17 AM
Ако имаше оценка НУЛА бих я поставила за условия.Срамно е на едно от най привлекателните места в България да има такава мизерия.

Архивен коментар.

Branko 31 Jul 2009 11:14 PM
Хижата е екстра. На такива места ми е много по приятно и уютно, от колкото в дебеловратите, изцъкани хотелчета (ще спомена Новата хижа 7-те езера), които завладяха ЦЯЛАТА НИ КРАСИВА родина и превърнаха девствените кътчета в пазарски улици и мотокрос писти.

Който се качва там ЗА ДА ВИДИ, А НЕ ЗА ДА ПОКАЖЕ, може да се чувства добре! Който си е наумил да МРЪНКА си мрънка квото и да е!
На всички които са решили, желая чудесно време и приятен излет!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2012 09:38 AM
Извинявай ама това все пак е хижа като искаш 5 звезден хотел да беше останал/а в Банско сами сте искали хижа ще се съобразявате

Архивен коментар.

Жоро 21 Apr 2006 06:27 PM

По добре е да се спи на х.Бъндерица. Не че там всичко е идеално, но е по-приемливо от х.Вихрен. А и е по-спокойно.

Архивен коментар.

az 22 Feb 2007 07:46 PM
на Бъндерица е много противно

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Да Ви кажа честно по доста хижи съм бил, но такава мизерия рядко ще видите. И то мизерия при условие, че може да се стигне с кола до хижата. Може ли такова нещо? На половин час от Банско дето се вика, а е пълна скръб. За Бъндерица - същите думи. Ако не бяха изходен пункт за вр. Вихрен според мен отдавна да са изчезнали. Със стари планинари съм говорил и казват че от 20-30 години не е пипнато нищо по хижата. Всичко се руши. А че имат прилични приходи - то е ясно. Постоянно от там минават и чужди групи, които доста се изръсват. Но явно всичко отива у джоба на арендаторите, а те не си мръдват пръста за нищо. Единствено гледат лафката да е заредена догоре, та да скубят от там колкото се може повече. Как може за такава голяма хижа в умивалнята да работят само два чучура за вода. А тоалетните...Без коментар. На човек може да му се доповръща само като се доближи до тях, без още да е влязъл. Щом и жените предпочитаха да не влизат там - представете си...За осветлението-нищо не казвам. По-добре въобще да не казват че има електричество... И още веднъж казвам, не че няма и хижи с по-лоши условия, но тук човек може да стигне с автомобил, което при другите е невъзможно. Препоръчвам на всички, ако имате възможност, не преспивайте там, нито пък на х. Бъндерица. Ще останете разочаровани.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 04:26 PM
Знам тази хижа отпреди 30 години и там не е забит един нов пирон. ТОВА Е ПОЗОРНО! Язък за претенциите на банскалии да стават голяма работа в туризма. Bullshit! Хижа, до която може да стигне камион без проблеми за доставка на материали, хора и т.н. да стои в това окаяно състояние - просто е безумие!!! Сравнете я с хижа Рай в Стара планина, където се стига с конски керван - явно е въпрос на добри стопани. Позор за банскалии, евалла на Чочо (хижаря на "Рай")

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2006 04:08 PM
Много от преходите на които съм ходила са започвали от тази хижа. Да, наистина е удобно да се качиш с кола до там, рестиш сял ден вместо да се качваш по асвалта от Банско. Определено обаче има още какво да се направи за тази хижа... Срещу 7 лв получавате един чаршаф за легло и стая в която не е метено от 20 години (най-малко). Не мисля че е нормално когато хижарят види че пристигат гости да се цупи. Лятно време при него има няколко хлапета, на които определено може да им се намери по-добра занимавка от това да седят по цял ден и от време на време да трябва да проснат някой чаршаф. И имайки пред вид, че храната до хижата се транспортира сравнително лесно за тези цени мисля ,че масите в столовата могат да бъдат почиствани

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2006 04:52 PM
mizeriqta e neprostima, imaiki predwid fakta, che asfaltow pyt stiga do tam.
mqstoto i e mnogo udobna izhodna tochka, no smqtam da prenebragna udobstwoto i da zabrawq za neq, dokato neshto ne se promeni

Архивен коментар.

Positron 20 Aug 2006 01:19 PM
Невероятна мизерия, имайки предвид местоположението на хижата. Как може, при положение, че през деня се събират над 30 коли пред входа на хижата (10 от които с чуждестранна регистрация), хижарят да пести от ток?!? В стаите контакти НЯМА, никъде не можеш да си заредиш телефона, а 60 ватовите крушки светят като 10 ватови... Няколко пъти станах свидетел как светлината от крушката постепенно замира и се засилва. Не ми е до лукса за телефона, но това си е позор, като се знае лесния достъп до хижата. Цените няма да ги коментирам, отново оставам без думи... на 15мин от Банско с кола не би трябвало да са толкова високи... Другото, от което се оплаквам е факта, че трябваше сами да си вземаме чаршафи да си постиламе. Поне да ги бяха оставили в стаята... Друга случка: отиваме да си купим диня от столовата, оная ни вика, че няма, а след 5 минути гледам некви немци взимат половин диня. Безумна работа, какво да кажа...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2006 04:06 PM
ve4e sobstvenika e drug i e po dobre ot predi.A na koito ne mu haresva da ne hodi

Архивен коментар.

pinguin 18 Sep 2006 03:40 PM
Всяка събота и неделя съм по палатки и по хижи - не ме притеснява мизерията изобщо.Въпреки това обаче съм крайно разочарован от факта че за последното ми ходене на тази хижа (16.09.2006) не ни дадоха чаршафи!!!под предлог че не били още изпрани в Банско или че колата не могла да ги качи до хижата(не си спомням кое от двете беше).И ТОВА Е ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СЕ СТИГА СПОКОЙНО С КОЛА ДО ТАМ.Чувството да се завиваш с одеала която не са прани от 30 години е отвратително!!- повярвайте ми.Наистина хижата е много ужасна!Явно новият хижар е по зле и от старият .......

Архивен коментар.

pirin_best 20 Sep 2006 05:29 PM
Това е най-занемарената, най-мизерна и отвратителна хижа в Пирин с най-недружелюбните, най-негостоприемни и неприятни домакини може би в цялата страна. Отседнете където и да е по-надолу, но не и в тази мизерна бърлога.
Жалко е, че на такова прекрасно място се допуска тази удобна изходна точка да е в такова отвратително състояние и с такива хижари.

Архивен коментар.

corny 20 Sep 2006 05:39 PM
Срам и позор за България и красотата на българските планини - това е хижа Вихрен и хижарят там ! Опитайте да си представите най-непоносимите условия и отношение - и това не би било достатъчно.

Архивен коментар.

trevizo 20 Sep 2006 07:02 PM
На това място преди доста години имаше хижа, която се казваше "Вихрен". Сега такава НЯМА! Преминавайте транзит или използвайте паркинга за автомобила си. Ако все пак някой реши да преспи в обора на мястото на бившата хижа, то рискът от всевъзможни паразити си е за негова сметка.

Архивен коментар.

Ники 22 Sep 2006 01:46 PM
Наистина голяма мизерия а още по-срамно е ,че баровеца от Юлен до колкото чух иска да я прави хотел .

Архивен коментар.

Денис 26 Oct 2006 02:21 PM
един хотел на неино място е абсурд, само на околко 1/2 4ас пеша зимата е адски красиво и лавиноопасно, ако някой иска да прави хотел ще построи гробище. Мястото е за планинати не за дебели шияни германци с фотоапарати,

Архивен коментар.

dak_evil 23 Oct 2006 09:09 PM
Мамка им на всички хижари в Пирин, всичките са мръсни мизерници.То бива темерути, ма чак пък толкова. Ако можете ходете на палатка,но без да правите боклуци около нея.

Архивен коментар.

габо 22 Jan 2007 09:23 PM
май никога не съм се замислял че е малко мизерийка. аз винаги използвам вихрен за начало на пиринското ми приключение. миналата година бях с едни много свежи хора от ст. загора. и ми се стори ценно в стая с 18 легла. струва си да пиеш бира гледайки върха от долу:)

Архивен коментар.

weri 23 Jan 2007 11:52 PM
Пълна гадост е там. А е такаво красота Пирин
КОЙ ДАВА ХИЖИТЕ НА ТАКИВА БЕЗБОЖНИЦИ

Архивен коментар.

goahead 28 Jan 2007 06:36 PM
на 08.01.07 отидахме да видим хижата но беше необитаема зимата така било се оказа,не ви препорачвам,все пак е отворена и може да се пренощува,мястото е страхотно хижата също но не и зимата явно.

Архивен коментар.

todor velev 05 Feb 2007 02:43 AM
МИЗЕРИЯ, МРЪСОТИЯ, ПРОСТАЩИНА, ГНУСНИ, НАДМЕННИ И ОТВРАТИТЕЛНИ ХИЖАРИ !!!
СРАМ И ПОЗОР ЗА МЯСТОТО НА КОЕТО СЕ НАМИРА ХИЖАТА!

Архивен коментар.

Joro 22 Mar 2007 01:02 PM
От три години използвам ж. Вихрен за изходен пункт по различни маршрути, като престоя ми е на хижата /демек спането/. Не мога да се оплача от хижарите, добри и приветливи хора са. По скоро причината трябва да се търси в БТС - при какви условия се дават обектите под аренда. Освен това - големия инвеститор в района. Толкова ли е невъзможно да си поставят 10 стълба от Бъндеришка поляна до хижата и се пусне нормално захранване. Сега хижата се захранва от собствен генератор на реката до туристическата спална / ако някой не знае/. Ккаво първо да захране този генератор от преди 100 години

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jun 2007 09:55 PM
Както и да го пишеш,мизерията на хижа Вихрен и на Бъндерица са си от "време оно"
Хубавото е това,че когато слизаш зимно време от Вихрен и от района има къде да влезнеш на сухо а и дърва се намират!/за х.Вихрен/При такива ситуации не връзваш кусур на условията.Иначе си е пълна мизерия!И преди 25г.беше така и сега е същото.Малко бяха свестните хижари на тези места.Ама то от банскалий-тези дето си продадоха нивите за по торба евро,тези новите, дето само гледат печалбарството- друго нестава!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jun 2007 04:56 PM
Толкова негостоприемни хижари и такава занемарена хижа, при все че има асфалтов път до там рядко ще видите някъде из българските планини - пробвайте и споделете ...

Архивен коментар.

Venci 19 Jun 2007 01:37 PM
Здравейте, от 30 години съм по планините, и като разгледах написаното тук, ще споделя и аз:
Преди години имаше хижи за туристи, имаше хижари - хора, в хижите имаше туристически кухни с печки, съдове, прибори и т.н., които бяха общодостъпни. Сега хижите се комерсиализираха (БЕЗ да има някакви значителни подобрения) - туристическите кухни станаха гнусни бърлоги пълни с буклуци, в които освен няколко натрошени стола няма нищо. Хижарите вече не са хора, а мизерни плъхове печалбари.
И това важи най-вече за хижите и хижарите в Пирин и Северната част на Рила.
Пирин е най-красивата ни планина, но за съжаление там са най-отвратителните и мизерни хижари, а хижа Вихрен е най-показателния пример за това, както се казва "класика в жанра" (разбира се има и изключения). За разлика от Средна Стара планина например - не притежава красотите на Пирин, но хижарите са хора, гостоприемни, дружелюбни и приятелски настроени към всеки посетител - просто ХОРА.
Отвратен съм от работата и поведението на всички новоизлюпили се "хижари" в Пирин - разбира се хижа Вихрен е безспорен първенец в това отношение!

Архивен коментар.

radi 23 Jul 2007 11:16 AM
прочитайки коментарите, просто няма кво повече да добавя ;добре че нощувахме в банско, а хижата беше просто изходна точка за вр.вихрен; и сега като се сетя за тоалетните , ми се повръща..добре че кърпичките бяха мноого ароматизирани , за да дишам в тях..:)
За самата хижа - inside - no comment!
грехота е да се допуска такъв отврат!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2007 10:49 PM
ама това е все пак хижа, вярно че от 25 години не се е променила,но ние доста сме се променили в изискванията си. Миналата година нощувах дам 2 дни и не си спомням чак толкова трагично положение с тоалетни и прочие, а баня става и на реката когато е достатъчно топло е супер! Пробвайте!

Архивен коментар.

Elmo 26 Aug 2007 03:02 PM
Здравейте! Другата седмица една малка група ще правим 5 дена преход из Пирин и ще се наложи да спим в х.Вихрен. Мизерията не ме притеснява, защото винаги нося чувал и шалте (препоръчвам ви го), но се интересувам дали ще има какво да хапнем след 10ч преход, има ли от къде да се заредим с храна, вода и др за следващият ден? Задължително ли е да имаме резервация, или хижарят не е чак толкова зъл. Също ако може да ми кажете приблизителни цени за една нощувка.

Благодаря!

Архивен коментар.

sara diva 26 Aug 2007 07:16 PM
Като чета за състоянието на българските хижи се питам: що за организация е БТС и с какво се занимава?!?! Защо ни събират навсякъде така нар. туристическа такса и за какво всъщност я плащаме?!?! И още - защо само в България "хижа" означава мръсотия, вмирисан кенеф, бъркочи и хижари-господари?!?! Никъде по света не е така! Семпли условия за преспиване и отдих не означава липса на такива! Че и пускат във форумите "партенки", че хижарите в България били дъновисти. Пълни издънки, а не дъновисти са хижарите в България! Да ме извинят добрите домакини. Но къде са те?!?! Пишете ни за гостоприемните хижари - има ли ги? Ами ако си надигнат д.....та онези тунеядци от РИОКОЗ/ХЕИ/, представяте ли си колко хижи ще останат да работят, ако спазят изискванията за контрол? Иначе хотелите и ресторантите ги спукват от проверки и глоби, ама в хижите явно хижарите са си като своеобразна мафия - плащане на чекмедже, липса на контрол и пълно самоуправство! Бог високо, цар далеко! Язък за красивата ни природа!!!Язък за всичко дето ни е дал Господ в тази прекрасна страна!!!

Архивен коментар.

ПАВ 28 Aug 2007 07:29 PM
Мисля, че няма да изненадам никого с впечатлениятя си от мизерията на хижата. Виждам качени снимки с красотите, ама аз съм си подготвила едни от "лукса" в бунгалата. Не искам да звуча мрънкащо, но ме е яд като всички, че такова възлово място се стопанисва така! Гледам, хижаря полага уж най-необходимите грижи, но това не стигаааа! Приятелката ми, която ме доведе преди година тук, посещава мястото от 30 години и каза, че подобрения няма. Опитвам се да не обръщам внимание на обстановката (все пак не съм дошла на спа процедури в лукс място) и да се наслаждавам на природата, но когато почакаш 2 часа, за да се изкъпеш в тъмната и разбита баня, след като те предредят една сюрия мацки на пъпчивия младеж, който прибира левчетата...е- и моето търпение свършва!
Седмица преди Пирин бяхме със съпруга ми на хижа "Въча". Предстои й освежаване, но въпреки това е 100 класи над х.Вихрен! А за хижаря бай Тодор- просто нямам думи! Ето такъв според моите представи трябва да е истинският хижар! Идете-струва си!!!!!!
Е, да живеем с надеждата, че написаното от нас ще повлияе на когото трябва и ще започне някаква промяна!

Архивен коментар.

Никола 29 Aug 2007 07:07 PM
Не знам защо се оплаквате хижа като хижа ако искате лукс стоите си в Банско.Бил сам и в ремонтирани хижи дадени под аренда НЕ Е ПО-ДОБРЕ пълтиса с туристунгели качили се с коли или лифт ходят напред назад из планината и хвърлят боклуци.Пример х.Добрила-секва измет спитам.За цените няма да коментирам.Но по-добре да е мизерно зада не ходят тези които не оценяват и малкото което е останало!

Архивен коментар.

Аз 12 Sep 2007 01:01 AM
В края на август бях за една вечер в хижа Вихрен и абсолютно потвърждавам мнението на писалите по-горе.
За мое щастие на следващия ден се качих за пръв път на връх Вихрен и бях поразен от красотата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2007 07:33 PM
Колко жалко : Искам да кажа на персонала, че с репликата "i 6e si ostanete cql jivot tapi" изгони преждевременно посетители, дори и тези, които не обичат лукс и не са "от София".

Архивен коментар.

zhasgagi 07 Oct 2007 11:36 PM
Днес е върнахме от хижата.беше прекрасно,че случихме на хубаво време.Условията не са чак толкова лоши.Бяхме 13 човека в стая за 14,2 нощувки направихме...получихме и чаршафи и калъфка.Има и стая за 16 човека.Хижарят не е лош.Условията като за хижа са добри.Нощувката ни струваше 8 лв(на човек).Ако не ви стигне храната ,можете да хапнете нещичко и там..примерно хляб,боб,леща за обяд..сутрин примерно омлет.Манджите са на приемливи цени.Хубаво беше,аз лично останах много доволна.Единственото нещо,за което се сещам с отвращение беше тоалетната (женската).Явно не почистват,мирише замайващо,но все пак не спиш там :)
Хубаво е.
До там стигнахме с микробусче от гарата/автогарата(банско).За по 5 лв на човек ни качи до горе (20-25км е пътят до хижата от Банско).

Архивен коментар.

иван марков 03 Jan 2008 12:26 PM
Да,бе нека ги направят супер достъпни, супер оборудвани тез хижи,че после като се втурнем по тях с това Европейско възпитание,с таз турбофолк култура,че като ще си ги освиним пак точно така както си е в момента!
Мисля си че напълно си заслужаваме положението в което сме!
Първо малко съзнание-след това натрупване на качество!Четете немските философи!
Другари...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2008 10:58 AM
Много може да се говори за лошите условия в х.Вихрен,но преди да обвиняваме някой трябва да си зададем въпроса.
1.Кой стопанисва хижата?
2.Кой е отговорен за днешните условия в хижата?
3.Защо тази хижа не е дадена под аренда?
4.Кой има интерес да не се прави нищо по хижата
МНОГО ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ РЕШЪТ УСЛОВИЯТА В ХИЖАТА


Архивен коментар.

Радостина 17 Jan 2008 09:32 AM
Добре, че прочетох постовете ви...Синът ми е на 14 години и реших, че вече е време да го заведа на мястото, което преди 20 години беше моята църква. Тогава мислех, че ако някой ден стана хижар на Вихрен, това ще бъде връх в кариерата ми - толкова много обичах това място. Откакто Банско стана моден зимен курорт от бетон, престанах да ходя в района.
Преди имаше едни хижари на Вихрен - Боби Мацурев и Кольо, те си обичаха работата и макар и леко високомерни като всички банскалии, бяха добронамерени и поддържаха относителна хигиена (ако може да съществува такова понятие...:); така мизерията не успяваше да убие радостта от зимната красота на Пирин.
Но сега съм сигурна, че това убийство ще се състои. Затова няма да заведа сина си на Вихрен. Колкото и да ми е мъчно.

Архивен коментар.

vasil 19 Mar 2008 08:37 AM
Е НЕ МОГА ДА НЕ СЕ ЯДОСВАМ И АЗ ЗА Х.ВИХРЕН - ЕДНО ЕЛЕМЕНТАРНО СРАВНЕНИЕ САМО - НА ТЕВНО Е ПО ЧИСТО И ПО УЮТНО ОТ ДОСТЪПНАТА ХИЖА ВИХРЕН. НИЩО ЧЕ НЯМА ЧАРШАФИ НА ТЕВНО. но айде сравнете тевно с вихрен а цените са същите. на синаница поне са сложени нови нарове и чаршафите бяха супер чисти. Усещането за мизерия на Вихрен е колосално - кви ми ги дрънкате че хижата си е хижа, а не е хотел - защо на тевно, дето е на 2512м на майната си беше по чисто и по приветливо. защо на Иван Вазов (това е в Рила за пояснение за нетуристите) направиха тоалетни поне? вместо да пишем само нещо трябва да се направи - лускав лукс в банско и две вонящи дупки 15 км по нагоре - бъндерица и вихрен.

Архивен коментар.

Ваня 24 Jul 2008 07:11 PM
Пристигнахме следобед в събота 19,07,2008г. Отначало бяхме стъписани от многото коли, но към 18 -19 часа повечето изчезнаха, явно към Банско.Направихме две нощувки на х.Вихрен , на 19,07, и на 20,07,2008г. в бунгало,чарщафи долен, горен ,калъфка.
Столовата вътре в хижата за пръв път , поне за нас си беше напълно достъпна и отворена за всички туристи,като можеше да се консумира без проблем собствената храна.Другата приятна изненада беше безплатната баня.Към тоалетната нямам забележки, чиста ,доколкото може да бъде от този вид.Сутринта умивалника беше малко запушен и то естествено от всички нас, но една пръчица оправи набързо работата.
Така ,че общо взето мога да кажа, че условията в хижата с нищо не ме ядосаха и не ми развалиха настроението, дори напротив, мисля ,че върви на добро.
За природата няма какво да говорим , неописуемо е, и пак ще идвам ,и пак и пак.
забравих да кажа и за друга прятна изненада-чисто новите вагони на тоснолинейката,нови тапицирани седалки и нова дограма на прозорците.

Архивен коментар.

Ваня 24 Jul 2008 09:35 PM
Макар да не е тук мястото, искам да споделя за истинския героизъм на група деца-почти цял вагон, от Варна , 7-ми клас , които пътуваха също в теснолинейката и бяха тръгнали горките посред нощ от Варна и едва издържаха до заветното пристигане на влакчето следобед в Разлог, откъдето трябваше да продължат към х.Яворов.Чудесни деца, пожелавам на всички да заобичат планината .

Архивен коментар.

мама на двама малки туристи 30 Jul 2008 06:44 PM
И ние бяхме до хижата на 18 юли. Присъствах на заковаването на табела, забраняваща разпъването на палатки в района на хижата. За който се интересува го поствам, мисля, че е важно.

Архивен коментар.

Ивка 19 Aug 2008 07:08 PM
Искам да попитам какви са условията на хижата до колкото разбрах са добри :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2008 09:37 PM
Условията са прилични е само чершафите да бях по читави . Ние спахме в бунгало до хижата платихме по 10 лв.на човек .

Архивен коментар.

Роман 25 Aug 2008 11:28 AM
СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИА. Най-отжратителната хижа в БГ. не е мруднала от преди 20г. И се чудя за какжо хората плащат по 10лж. на легло. каде отиват тези разходи?????? 7 човека бяхме =70 лева за стая. Направо нямам думи за хигиеничните условия. Трябва да бъдат глобени и то здраво заради условията които не отговарят на никакъв стандарт. Ще се погрижа за това. И поради тези условия. Хижата наоколо е осрана защото хората не могат да ползват тоалетните които не приличат и на тоалетни и на концлагер. Да не говорим за отношението на персонала.
Каквотрябва да се направи за се стегне всичко това?
Някой ще буде изританоттам скоро си мисля, и хижата ще бъде оправена.

Архивен коментар.

неопланинар 30 Sep 2008 09:50 PM
Каквато е хижата,такъв е и хижарят.Даже по-зле.Заради него отказахме хижата и си спахме на палатка.

Архивен коментар.

Иван 04 Sep 2009 04:42 PM
БългариЯ, Романе, България се пише!

Архивен коментар.

azis2000 31 Oct 2008 07:34 PM
Хижарят е абсолютен олигофрен и пълен идиот

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2009 01:21 AM
УЖАС!.Лайна с кофите е тая хижа смърди от далеч....бягайте.По-зле от кочината на прасета.Жалко ,че мястото е толкова стратегическо.ПОМИЯ!!

Архивен коментар.

Denis 02 Jun 2009 12:23 PM
по добре не мога да се изразя и аз :) браво за коментара точно така си е там

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2009 01:31 PM
хижата е повече от ужасна. Миналата седмица бяхме там дори контактите са отрязани ,влага и мрасотия навсякаде.Мястото иначе е страхотно.

Архивен коментар.

Ивка 12 Jul 2009 11:49 AM
За тази хижа няма какво да се каже толкова много пари влизат в нея а тя е голяма кочина за диви прасета.Миналата година като ходих там имаше толкова много чужденци направо незнам как издържаха там толкова е мръсно.Все пак има асфалтов път до нея а нищо не правят и е много близо до Банско дано да се осетят и да направят нещо а на този хижар като му занесох ключовете от бунгалото и му казах " Ето ключовете от бараката ",защото наистина си е барака.

Архивен коментар.

Здравко 15 Jul 2009 10:51 AM
Условията наисинта не са особено добри, но не са и толкова лоши, колкото ги описват коментарите тук (освен тоалетните - те наистина са ужасни). Има къде да спиш, има къде да се изкъпеш, яденето е вкусно - какво повече му трябва на човек :) А мястото действително е много "стратегическо".

Архивен коментар.

GJK 26 Jul 2009 04:22 PM
Не мога да се оплача от хижата . Банята е 1 с 3 душа , а на когото не му се чака може и в реката (като мен) .Може да си давате GSM-ите долу в столовата .Много поздрави на хижарите от групата от град Шумен :)

Архивен коментар.

марио 03 Aug 2009 11:00 AM
телефоните по - горе, особено МОБИЛНИТЕ, актуални ли са ?
трябва ли да се прави резервация ? Говорим сега за лятото.
Мерси !

Архивен коментар.

Planinar 14 Aug 2009 05:09 PM
Преди 2-3 години посетих със семейството си хижата с намерението да пренощуваме, но се отказахме по гореописаните причини, явно хижата е под аренда и се източва, без да се прави каквото и да било за поддръжка. Бъндерица беше същата кочина, та се наложи да се върнем към Банско и пътьом попаднахме на база на ДСК / или ДЗИ / , от която сме възхитени. Ако и сега хижите са в подобно състояние, жалко за славата на Банско и Пирина.

Архивен коментар.

Nevermind 24 Sep 2009 11:50 AM
Евала на такива като теб истински планинари, туристи и обичащи планината хора които не отиват в планината за лукса и удобствата на големита хотели в банско и боровец а заради самата планина ! Пък офертата за реката е адски приемлива и сега разбирам 4е не съм единствения направил го :D

Архивен коментар.

ник 28 Aug 2009 05:30 PM
Мдааа, както се изрази един турист - де да можеше да мине лавина и да я отнесе чак в Банско тази хижа.
Душовете вече не са 3, а 1(ЕДИН) за всички гости., но за сметка на това банята работи от 18:00 нататък. В допълнение вода можеш да ползваш от ЦЕЛИ 2(ДВЕ) чешми.
В тоалетните вода?! Моля Ви се, няма такова нещо, това е планина, вие Хилтън ли искате ?!
Ток(електрически) няма по бунгалата и по стаите, освен по една мизерна крушка.

На каменната чешма пред входа на хижата се мъдри крив надпис с блажна боя "Пиенето забранено" !!!???. Тази чиста 2000-метрова пиринска водица не е разрешена за пиене ?!(но пък е разрешено купуването на минерална вода от бара) И понеже българинът по принцип не спазва правилата(и явно е продължавал да пие), е взето кардиналното решение - от средата на м.Август(2009) чешмата вече не тече. Хубавата каменна чешма, направена някога за красота и за да опиташ студената свежа вода... От извора дето се казва... Не работи/не тече... На който не му харесва - да се оплаче на арменския поп.

В столовата е същото - 4 енергоспестяващи крушки, от 7 вата(=25Внормална). Парадоксът е че светят 24 в денонощието. Заедно с няколкото подобни поставени отвън.
Да си заредиш телефона - дааа, ама някой друг път. Всички контакти са прекъснати, а единствения работещ е на бара. Дали ще е милостив бармана(ДжорджЕ, както му викат местните банскалии)да ти сложи телефончето да се позареди за 10 минути, това зависи само от моментното му настроение.
Иначе ПСС тръбят да ходим със заредени телефони в планините.

Аааа, и нещо отдавна забравено - металните столове на решетки...Такива не бях виждал от мнооого години. Направо предизвикаха носталгия у мен.

Архивен коментар.

Асп.Язаджиев 02 Sep 2009 12:40 PM
На 27.август хижа Вихрен е затворена за ремонт.

Архивен коментар.

goahead 21 Oct 2009 09:10 PM
Здравейте някой знае ли в момента хижата работели ? Мисля в понеделник да пренущувам там или нямам такъв шанс???

Архивен коментар.

Dreadmakers 24 Oct 2009 12:39 AM
в последния меесец 3 пъти ходих на там но не съм спал в хижата се на палатка и нямам проблем иначе последния път като влезнахме в хижата бяха я затрупали с нови диушеци и легла току виж са решили да я оправят

Архивен коментар.

think green 17 Jun 2010 03:50 PM
Здравейте,
Някой има ли информация за текущото състояние на хижата - дали работи и претърпяла ли е ремонт миналата година в действителност?

Архивен коментар.

Тодоров 28 Jun 2010 12:07 PM
Искам да попитам, възможно ли е в момента да се спи някъде около хижата или в района на палатка... Прочетох, че къмпингирането е било забранено, което меко казано е доста тъпо....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2010 09:48 AM
Съществува ли още мястото за палатки до хижа Бъндерица

Архивен коментар.

Ивелина Милева 01 Jul 2010 02:02 PM
Много съм възмутена. Бях резервирала спане на тази хижа но уви хижара го нямаше!!?? Не хадете там.

Архивен коментар.

поля 14 Jul 2010 06:41 PM
Хижата е шестак, миналия уикенд спахме. Не знам дали всички стаи са след ремонт, но нашата беше чистак нова - нови легла, дограма, под, стени, одеала - муцка. Нощувката е 12 лв. Има баня. Не сме имали абсолютно никакви проблеми с нищо. Готвят хората, цените са съвсем нормални, даже повече от приемливи за хижа. Кола - 1.2о лв, омлет - 2.50 лв, пържени филийки по 50 ст. Като почнете с това "не ходете там", смешни ставате направо... :)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2010 11:12 PM
Време беше да я оправят тази хижа :))))))

Архивен коментар.

danivas 28 Jul 2010 02:03 PM
Моля, да ми дадете актуални телефони на х. вихрен. Тези, които са написани по-горе не оговарят.

Архивен коментар.

Ани 02 Aug 2010 07:43 AM
Аз пък също да допълня, че в хижата ужасно се краде. Всеки път да оставиш багажа си дори за няколко секунди не наблюдаван, сбогувай се с него. Не само аз, ами и доста изпатили пред мен съм виждала. Още не сме сигурни в извършителя, но е възможно както да са многбеойните минаващи прииждащи с коли там, така и самия хижар и работещите хрътки около него, които гледат и дебнат да приберат нещо през цялото време.

Архивен коментар.

Турист 10 Aug 2010 01:48 PM
Вчера вечерта минах, за малко, тъй като ако бях останал повече щеше да ми се развалят натрупаните хубави впечатления от деня в планината. Хижарят е лицето на хижата, а в случая то е грозно. При отношението, което срещнах не смятам повече да стъпя в сградата, докато не се променят кардинално нещата. Не искам и да си помислям колко подтискащо действа обстановката на хората допуснали грешката да нощуват в момента там.

Архивен коментар.

littleL 19 Jun 2011 04:24 PM
Относно хижаря: С мен лично се държеше добре, явно е до настроение!
Хижата: Много мръсна! когато ние ходихме тъкмо беше сменена дограмата! Това е добре! Но хигиената е ужасна....
Не говоря за ЛУКС! Човек, тръгнал в планината се е отказал от лукса! Но поне да е мнлко по-чисто (тоалетните, банята и спалните)!
Иначе природата там е повече от прекрасна, но такива обекти само я грозят......

Архивен коментар.

Георги Тодоров 17 Jul 2011 06:16 PM
Пътували тази година маршрутката до хижа Вихрен и кога тръгва от Банско?

Благодаря предварително!

Архивен коментар.

TinaJ 25 Jul 2011 07:44 PM

Миналата седмица бях на хижата и от това което прочетох тук 98% не е вярно.Условията са повече от добри, чаршафите са чисти, помещенията също.Отношението на хижарите беше много добро.Има голяма баня(с топла вода и е ремонтирана).Ние бяхме настанени в едно бунгалце, беше чисто ново, с дограми, щори, нови легла(още миришеха на прясно дърво).Единственото кофти е че няма бюфет и храна, трябва да си носиш всичко-кафе, храна, пиене.... , но ако сте с кола това не е проблем, защото пътя до хижата е асвалтиран и бих казала , че е в много по-добро състояние от много пътища в БГ. Природата е уникална, прехода до върха е около 2:30ч. а от там до Кончето още 1ч., на 20 мин от хижата има езеро "Окото", което лятото става за къпане и може да си направите страхотен плаж.Пожелавам на всеки да отиде там, УНИКАЛНО Е :)

Архивен коментар.

Горец 27 Jul 2011 06:53 PM
"Окото" определено става за къпане........ако си ескомос или си живял в Сибир

Архивен коментар.

123 11 Oct 2011 03:19 PM
ОТ ГОРЕНАПИСАНОТО ЕДИНСТВЕНО ВЯРНО Е ТОВА ЗА АСВАЛТИРАНИЯ ПЪТ НЯМА ДА ИЗЧИСЛЯВАМ ПРОЦЕНТИ ХИЖАТА Е ДОСТЪПНА И В БЛИЗОСТ ДО МНОГО КОНКУРЕНТНИ ОБЕКТИ ПО-ДОЛУ ЗАТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДОБРИ ДО ПОЧТИ ХОТЕЛСКИ УСЛОВИЯ ИЗВИНЯВАЙТЕ ЯВНО СТЕ ПЛАТЕН ДЕЗИНФОРМАТОР

Архивен коментар.

Георги Тодоров 12 Aug 2011 06:58 PM
Голямо жалване,голямо чудо!До сега само преминавах покрай хижа Вихрен тази година нощувах 4 нощи и написаното горе е силно преувеличено.Хижата е ремонтирана нова дограма,санитарните възли,бунгалата,банята,нови легла и продължават да ремонтират.За съжаление кухнята не работеше,но иначе е хижа като хижа чисти чаршафи,топла вода и подслон от лошото време на мен това ми е достатъчно.Относно хигиената вътре, доста пишман туристи са се навъдили една голяма група си оставиха стаята на кочина,не е толкова трудно да си изхвърлиш боклука и да си сгънеш одеалато.

Разписанието на маршрутката от Банско до х.Вихрен Валидно от 24.06.2011 до 19.09.2011

От Банско тръгва пред ЖП гарата 08:30,14:20,17:00

От х.Вихрен към Банско 09:30,15:00,18:00

цената е 6 лв


Архивен коментар.

Планинар 25 Aug 2011 10:02 AM
Дали работят вече бюфета и столовата на хижа Вихрен ?
Ще бъдем там около 10.09.2011.

Архивен коментар.

Георги Тодоров 28 Aug 2011 06:57 PM
Не тази година няма да работи.Носете си храна, или може да хапнете на къмпинга до Байкушевата мура.

Архивен коментар.

Юлия Халачева 17 Sep 2011 11:14 PM
Бях на х.Вихрен от 16 до21 август в предварително резервирано бунгало.Бях приятно изненедана от това,че и бунгалата са ремонтирани -нова дограма,легла,матраци.Столовата беше затворена за ремонт,но по нея не се работеше.Новите тоалетни и умивални бяха заключени,има по една тоалетна на етаж,крайно недостатъчни и неподдържани.Банята също е ремонтирана.Най-големият проблем е липсата на храна и затова много групи бяха отменили резервациите си.Добре,че красотата наоколо е непокътната,ако не броим стадото крави,което буквално опустошава поляните около Муратово и Рибно езеро.Все едно,че си в обор - безброй изпражнения и непоносима смрад.Но Вихрен е там - горд и величествен,извисен над всички нас и глупавите ни проблеми.Ето за това си заслужава да се отиде в Пирин!

Архивен коментар.

kinev 25 Sep 2011 04:59 PM
Току- що се връщам от там. Наистина, спалните са след основен ремонт, нови легла, дограма, теракота по пода ...
Столовата вече работи и готвят много вкусно.
Актуални цени - 12 лв. за нощувка, 11 лв. за членове на БТС.

Архивен коментар.

Соколов 27 Sep 2011 01:49 PM
Това с кравите е истинско безобразие. Трябва да се направи нещо, от страната на Каменица има стадо от близо 200 крави които са навсякъде - всичко е покрито с изпражнения и не ми се мисли какви вреди се нанасят на екосистемата. Някой знае ли към кой орган да се обръщаме и от кого да се иска сметка?

Архивен коментар.

Пламен Петков 28 Sep 2011 08:19 AM
Бях на х. Вихрен в периода 22.09-25.09.2011г. В резюме малко информация:

1. ХРАНА: на хижата има храна – супи ( боб, леща, пилешка), закуска ( омлет, пържени филийки, сладко, сирене), скара – кюфтета, безалкохолно и фреш, бира ( в стъклена бутилка!) Според хижарката, храна се предлага само когато има групи с туристи Независимо дали това е така или не, на лавката има освен изброените по-горе напитки още: бейкролс, шоколад, вафли, който според мен се предлагат целогодишно. Който я окъса в планината, няма да умре от глад

2. ХИГИЕНА: на хижата има ЕДНА баня – долу в приземният етаж, с вход от към бунгалата. В банята има ДВА душа и мивка. Никъде на друго място няма топла вода ( за масова употреба). На етажа на който е столовата има тоалетна и мивка. На вторият етаж (първи жилищен), от стъпалата в ляво, по коридора, първата врата в ляво има тоалетна с мивка. Мивката е с ДВЕ чешми. Има душ батерия БЕЗ душ и бойлер ( вероятно не работещ ) Навсякъде водата е ледена.

3. КОНАТКТИ: в банята на приземният етаж ( от към бунгалата ) има един контакт ( не е проверен дали работи ). На вторият етаж (първи жилищен) има ДВА контакта до ключа за осветлението ( зад бойлера). Не са проверени дали работят. При поискване, хижарите любезно предоставят контакти за зареждане на мобилни устройства в рецепцията.

4. НОЩУВКА: Бунгалата са с 3 или 4 легла на по два етажа. Вратите са алуминиева дограма, прозорците единични, дървена дограма. Стените са много тънки, така, че е доста хладно ( студено). Измерихме температура сутринта ( 23.09.2011 г.) от 5.3 градуса Целзий. В бунгалата няма контакти! Надникнах в стаите в самата хижа – алуминиева дограма, дървени легла на един или два етажа, не видях отопление

5. ОБЪРКВАНЕ НА ПЪТЕКАТА: Както и други, така и ние ОБЪРКАХМЕ ПЪТЕКАТА. Още на 60-70 м ( по права линия и видимост от хижата) има табела която указва, че хижата е надолу. Е там, пътеката върви така, че маркировката прави 180 градуса завой “кръгом” на ДЯСНО и на ГОРЕ. Ние продължихме 20-30 метра напред но скоро усетихме грешката. Проблемът идва от леко претрупване ( за мен ) на маркировката която “унася” туриста направо, а не както е редно: на ДЯСНО и НА ГОРЕ ( със завой на 180 градуса)

6. ВРЪХ ВИХРЕН – ИЗКАЧВАНЕ: Прехода от х, Вихрен до Премката е около 3 часа и 20 мин. ( скорост на не особено опитен турист, бавещ се много за снимки и любуване, включително почивка ) Изкачването от към Премката в 2/3 от дължината си е “драпане по скалите на четири крака”. Ние изкачихме самият връх за 1 час, заради потока туристи на долу с които трябваше да се разминаваме. От сондираните мнения – изкачването от тази страна е ПО-ЛЕСНО. Слизането КОШМАРНО.

7. ВРЪХ ВИХРЕН – СЛИЗАНЕ: Слизането от към Кабата е приятно, с много гледки. ВРЕМЕ: 2.5 часа ( отново с много време за снимки и почивка ).

8. ПОДСИЧАЩАТА ПЪТЕКА ЗА КОНЧЕТО: изминатото от нас разстояние около 500м е приятна. От там започва кофти зоната, където се отказахме. От сондираните мнения по пътеката има ДОСТА ОПАСНИ УЧАСТЪЦИ с потенциален риска от падане.

Мога да опиша Пирин с няколко думи: КРАСИВ и ОПАСЕН

P.S. Ако съм отегчил някой с дълго описание, да ме извини. Постарах се да опиша подробно детайлите за тези които ще отидат за ПЪРВИ ПЪТ там. Подобно на нас.

Архивен коментар.

Д. Панделски 01 Oct 2011 09:17 AM
Хубаво е да се дават мнения за планината, но бадете по-специфични и полезни както този човек,по-горе? Благодаря му, за подробната и полезна информация.

Архивен коментар.

ТУРИСТ 31 Oct 2011 12:56 AM
ЗА ХИЖАТА И ДОБРО И ЛОШО. ДОБРОТО Е ЧЕ Е НАРАЖЕН РЕМОНТ НА СПАЛНИТЕ ПОМЕЩЕНИЯ И БАНЯТА. АЗ СЪМ СТАР ТУРИСТ И ПОМНЯ ВРЕМЕНАТА КОГАТО В ХИЖИТЕ ВКЛ. И ВИХРЕН ИМАШЕ ТУРИСТИЧЕСКА КУХНЯ С ПЕЧКА ТОПЛА ВОДА И ЕЛЕМЕНТАРНА ПОСУДА. ОТДАВНА ЗАБРАВЕНА НАВСЯКАДЕ СИТУАЦИЯ . СРЕЩА СЕ ТУК ТАМ В НЯКОЙ СТАРОПЛАНИНСКИ ХИЖИ. ТУК ХИЖАРА Е ОПЪНАЛ ЕДИН ЧАДЪР С МАСА И ДВА ТЕРМОСА ОТПРЕД И ПРАВИ ДОБЪР БИЗНЕС ЧАЙ ПО ЛЕВЧЕ КАФЕ 2 ЛЕВА И НЯКАКВИ СУХОЕЖБИНИ В ЛЪСКАВА ОПАКОВКА СЪС СОЛИДНА НАДЦЕНКА. В СТОЛОВАТА МЪРСОТИЯ И СТУД. КОНТАКТИ ЛИПСВАТ ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА ОЩЕТИ СМЕТКАТА КАТО СИ ВКЛЮЧИ БЪРЗОВАРА И 14 ЛЕВА ЗА НОЩУВКА ЧЕСТИТО !

Архивен коментар.

goahead 07 Nov 2011 04:55 PM
Аз преди седмица се върнах от Пирин бяхме замислили 5 нощувки като последната беше в х. Вихрен, но уви хижата не работеше след тея 6-7 часа преход не беше добра новина. Как е възможно да е толква близо до града и така да ги мързи и ЗАЩО се дават хижите на хора които не им се работи, БТС не трябва ли да дават хижите на хижари а не на печалбари каде ще работят само ако има кяр и то 2 дни в седмицата. Потресен съм от нехайството и така да споделя с вас.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Apr 2012 12:44 PM
xa-xa

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 May 2012 12:03 PM
Проблема не е в хижаря. Това е добре да се знае. Просто половината хижа е на Спортна академия и нещо не могат да се разберат. Дано са се разбрали вече.

Архивен коментар.

Люси Атанасова 10 Sep 2012 03:56 PM
засега не са се разбрали, на третия етаж е на НСА, долу на БТС, бяхме в стая на 3-ия етаж там 3 дни от последните почивни. В момента правят тоалетна и баня на третия етаж. Разбирам за контактите, сигурно не искат туристите да си зареждат телефони, да греят вода с бързовари и прочие, че токът е скъп. Но не видях нито парно, нито дупка за комин, брррр

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2012 09:05 PM
А хижата работи ли сега? Телефоните за връзка актуални ли са?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2012 09:52 AM
Толкова ли е трудно да се подреждат коментарите по низходящ ред по дата? Неудобно и непрегледно е.
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 10:35 AM
Разположението на хижата е изключително удобно, в полите на връх Вихрен и в началото на повечето туристически маршрути. Храната е много евтина и много вкусна (препоръчвам кюфтетата). Наскоро я ремонтираха и имат нова столова и тоалетна. Новата тоалетна е все още клекало, което не го разбирам, тъй като тоалетните не са скъпи, а има път към хижата.

Хижарите могат да бъдат много груби освен това. Но горните неща са дребни сравнение с факта, че можеш да се събудиш и да качиш Вихрен! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2012 09:18 AM
Добре, че истинските планинари не се впечатляват от написаните грозни коментари по - горе! В началото на м. август т.г. бяхме на х. Вихрен и прекарахме страхотно. Хижата е ремонтирана, бунгалата също, тоалетните и умивалните са нови, има две бани в приземния етаж с вход от към бунгалата и само в едната има четири душа. Работят и двете. Бунгалата са с нови легла и матраци, чаршафите са чисти. Контакти няма, но като помолихме в хижата ни разрешиха да заредим телефоните. Храната е вкусна и на прилични цени. Чаят е страхотен! Хижарите бяха отзивчиви, нямаше проблем с тях, даже се шегувахме заедно. Проявяваха загриженост за туристите, включително за тези които не се чувстваха добре. Едно момиче при слизане от вр. Вихрен беше започнало да повръща и те няколко пъти ходиха да му мерят кръвното, дадоха му лекарства и т.н. Какво повече да искаме от хижа високо в планината и сред такава прекрасна природа? За разглезените "туристи" работят безбройни 4-звездни хотели в гр. Банско. Те да си останат там и да се наслаждават на удобства и лукс. Говорихме и с други туристи, които също споделиха, че са били силно разколебани от коментарите по - горе, но са рискували и са тръгнали и сега не съжаляват. Ако ходите за петък, събота и неделя си направете предварително резервация, тъй като в тези дни хижата е много натоварена. Приятни емоции и весело прекарване на всички, които са избрали х. Вихрен за своя почивка или за изходен пунк в красивия Пирин!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2012 10:05 AM
На 1 Септември 2012 нощувахме на хижа Вихрен. Хижата е с нова дограма, страшно удобни легла, беше чисто. Баните работят и имаше топла вода, в столовата се предлага готвена храна. Хората са приятни а гледката към върха е невероятна.Цените са напълно нормални - нощувката е 12 лв,пържена филийка - 50ст, бира 2лв. Препоръчвам хижата на всеки който е решил да покорява връх Вихрен

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Dec 2012 08:28 PM
В тая хижа може да се снима някакъв психотрилър,такава е обстановката,приличаше на свърталище на наркомани,дори и след въпросния ремонт,който явно се изразява с 2 ПВЦ прозореца и врати...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2013 10:17 AM
Миналата седмица бяхме на хижа Вихрен. Приятно изненадана съм, хижата е ремонтирана, спалните помещения, столовата, банята, тоалетните са доста освежени. Доста по-добре е от последния път, когато идвах преди около 6, 7 години. Хижарите бяха много любезни, настаниха ни в бунгало, както бяхме резервирели по телефона. Обстановката в бунгалото, както в цялата хижа е съвсем скромна, но мисля, че едва ли истинските планинари, дошли да се радват на красотата на природата, се нуждаят от някакъв лукс. Храната в столовата беше вкусна, цените прилични.
Общо взето, сравнявайки това, което беше хижата преди години (наистина беше една от най-мизерните хижи на Пирин, въпреки лесния достъп до нея), сега съм много доволна и препоръчвам мястото за хора, които обичат планината и нямат специални претенции.

Архивен коментар.

dminkov 24 Mar 2014 04:48 PM
Хижата е истинска хижа през зимата, когато пътят към нея е затворен. Няма ги колите и тълпите туристи - има я само типичната хжарска атмосфера. Тук-там някоя шейна разваля въздуха, но се търпи :)
След ремонта условията чувствително са се подобрили - има всичко необходимо (че и повече), чисто е, а хижарят е усмихнат и приветлив човек.
Препоръчвам в този период :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2014 02:50 PM
Някой трябва да изтрие коментарите от 2006 г защото не са актуални и дезинформират.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2014 08:45 PM
Ами напишете нещо актуално тогава.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2014 11:26 PM
Здравейте! Бихте ли дали актуален телефон на хижата и цена за нощувка, тъй като след 3 седмици ще отскочим да проверим условията ;)Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2014 03:30 PM
0889 834277

Архивен коментар.

Георги Петков 25 Aug 2014 10:49 PM
хижата е уникална !!!! стаите и бунгалата са в добро състояние.Нови матраци и чисти чаршафи.Има баня и тоалетни в добро състояние.Кухнята е богата и на нормални цени.Има доста напитки и дори Фреш :) Стопаните са добри и учтиви !!! Цената на нощувка е 12 лева.Останахме много доволни!!!! оценка :много добър 5

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2016 11:41 AM
Хубава хижа,удобни легла,тоалетните са външни но са ремонтирани и чисти,цените нормални,но за толкова достъпна хижа менюто и организацията в кухнята са много слаби (в менюто няма дори шкембе чорба,боб имаше но не се възползвах бяхме в обща стая :)Хапнах една свинска вратна пържола,която на половина се оказа пилешка :)).На тези които биха казали: "в хижа си все пак,носи си",ще отговоря,да носих си.Препоръчвам на всеки да посети тази прекрасна хижа и още по-прекрасен връх!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Mar 2017 09:01 AM
Значи в обща стая боб не може а шкембе(задължително с чесън) може,а?? :):)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2019 05:08 PM
Битовите условия на х.Вихрен са много добри. В столовата се предлагат салати, супи, скара,аламунити и десерти приготвени на място. Останахме приятно изненадани от хижата и персонала.Отпред паркинга е винаги пълен от автомобили и бусове.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2019 03:45 PM
МОЖЕ ЛИ АКТУАЛЕН ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА И РЕЗЕРВАЦИЯ !!!!!!
Анонимен посетител 03 Aug 2022 01:50 PM
Всяка година поне по 2-3 пъти ходим до хижата като част от избран туристически маршрут. Супер място за отмора, включително хранене. Тази година - изненада. Входът към столовата, където се купуваше храната на шубер, заключен. Терасата, която друг път винаги е пълна- полупразна. Сядаме на една маса и се домъква сервитьорка с меню. Поглеждам цените и ми се иска да изпсувам, по-високи от кръчмите в Банско. Майната им на боба и кюфтетата. Обаче тази простотия, да еВаВаме мамата на всичко свястно в държавата, не мога да я разбера. Не разбирам и момченцата и момиченцата, заели се да правят бизнес там, като даже не схващат разликата от туризъм в планина с кръчмарси туризъм. Иначе пак ще ходим там. Ама хижата ще я заобикаляме.
Анонимен посетител 06 Aug 2022 01:02 PM
съгласен с по горното мнение.
Печалбари.
Дори няма вода в хижата.
като правя заявка питам хижаря - Баня има ли? той ми казва - не. Кажи ми че изобщо няма вода в хижата, краката си не можеш да измиеш