Вие сте тук: Начало Хижи Пирин xижа Синаница

xижа Синаница

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположена е на 100м. североизточно от Синанишкото езеро. Предаставлява масивна двуетажна сграда с капацитет 34 места. Хижата е водоснабдена, не е електрифицирана, отоплението е спечки на твърдо гориво. Има туристическа столова и кухня.
Съседни туристически обекти:
- Георгйски циркус - 2.30ч. - пътеката не е маркирана.
- вр.Синаница/2516м./ - 1.30ч. пътеката е маркирана.
- циркус Голямо Спано поле - 1.30ч.
- х.Вихрен - 4.00ч.
- х.Каменица - 5.00ч.
- х.Яне Сандански - 4.00ч.
- засл.Спано поле - 2.30ч.
Пътеките са маркирани
Снимки: 1)->Анета Петрова, 2)->Влади, 3)->Иван Иванов, 4)->Красимир Великов, 6)->Анета Георгиева
  
Спални места 34
Address
Телефон 089/6798040
E-mail
Надморска височина (метри) 2190
GPS Северна ширина (градуси) 41.732490
GPS Източна дължина (градуси) 23.362530

Коментари (83)

Архивен коментар.

Stoicho_k 21 Apr 2006 06:27 PM

Извършени са подобрения на най-високата хижа в Пирин планина "Синаница". След стопяването на снеговете базата ще увеличи местата за нощуване, като е предвидено и създаването на нови санитарни възли и бани.

За подобряване на връзката между парка и населението в региона и туристите са изградени три заслона в м. "Пещерата", "Черната вода" и "Зиданицата", които осигуряват по 12 места. В Кресна наскоро бе открит и посетителски център под ръководството на парк "Пирин", който предоставя информация за хижите и местностите в планината.

Източник: http://www.econ.bg

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2006 04:47 PM
Там е прекрасно. Всеки уважаващ себе си планинар би трябвало да отиде там. И обещавам Ви - няма да съжалявате.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2006 06:07 PM
Съгласна съм!!! Гледките са невероятни, хижарите са много любезни и "точни". На екскурзионно летуване в Пирин през 08.2003г. на заслон Тевно езеро ни сервираха и съответно отсервираха храната, като десерта за обяд беше диня(закарана с катъри там), което не ми се е случвало на места където има път и всичко се качва със съвременни транспортни средства. Следващата изненада беше на заслон Синаница миналата 2005г. на поредното ми екскурзионно летуване. Заслонът беше препълнен от туристи. Нашата група спахме на палатки, а след вечеря столовата стана една голяма, уютна, обща спалня за последно дошлите. Бяхме над 100 човека отседнали там - невърнати и настанени под покрив и сушинка. Изненадата, която ни беше подготвила хижарката още в 6.00ч.сутринта ме върна във времето когато хората бяха хора, а не вълци. Не знам в колко часа е станала, но за всеки екскурзиант имаше по ТРИ мекици за закуска. Приветствам такива хора и бих искала да ги срещам по-често!

Архивен коментар.

Тео 24 Sep 2008 09:20 AM
Едно от най-красивите места на които съм бил. Препоръчвам го на всички. Хижата е прилична, хижарите страхотни. бях там миналата седмица и останах със страхотни впечатления.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jun 2006 11:14 AM
имам парвобитна вила на самия балкан качвал сам се 2 пати на варха и мога да кажа че не6то незабравимо.заслужава си да го видите:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2006 01:45 PM
вълшебно място.....
хижарите са великолепни, храната е страшно вкусна и наистина е много чисто

Архивен коментар.

dak_evil 23 Oct 2006 09:14 PM
Райско място, а хижара единствен става от всички хижари в Пирин.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2007 01:21 PM
не всичко е пари приятелю... трябва и сърце... но за всички, а не само от тези, от които имаш интерис

Архивен коментар.

емили 30 Jul 2007 10:34 PM
Добър вечер,тъкмо се чудихме с една приятелка къде да си изгубим времето в очертаващите се почивни и горещи дни,а тъй като искахме от дълго време да отидем в Пирин се решихме да пишем за съдействия в сайта ..искаме само информация за маршрута и цени на нощувки..ако е възможно някой да ни помогне с информация ще бъдем благодарни

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2007 09:47 PM
Здравейте, Емили! Искате приятни изживявания в Пирин! Ще ги намерите! Започнете със Синаница - прекрасен циркус с интересни форми и цветове; хижа, предлагаща прилични условия с цена 8 лв.; хижари - любезни,и с усмивка удовлетворяващи вашите желания. Знаете ли колко е вълнуващо, когато уморени от преход и от жега седнете в столовата, а хижарката Снежа ви поднесе охладена диня просто ей така, да ви почерпи?! В такъв момент човек се замисля за чисто човешките ценности... Продължете към заслон Спано поле - ще изживеете най-интересното забавление с импровизираната баня - маркуч с течаща вода без параван!!! Където и да продължите, все ще е хубаво - само се заредете с положителна нагласа и всичко ще е супер! Само една важна препоръка - направете резервации за хижите, иначе е рисковано /повярвайте, от опит го знам, върнах се от Пирин на 30.07.07г./ Пожелавам лек път и приятни емоции!

Архивен коментар.

Jimmy 28 Nov 2007 03:00 PM
Имам въпрос..? Работи ли зимно време така хвалената от вас хижа Синаница.
Благодаря ви предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Dec 2007 02:38 PM
не, не работи

Архивен коментар.

васил 05 Mar 2008 11:18 AM
не е хвалена - синаница е най доброто което може да срещнеш в рила и пирин. може и да е 2 лва кафето ама е направено със сърце. това е забележителното на тая жижа - хижарите. очарован съм. само бай янко липсва там - той се отказа от хижарстването. но и без него висчко е супер.

Архивен коментар.

Ася 22 Jul 2008 11:19 AM
Моля за актуални телефони за връзка с х.Синаница и информация за варианти на маршрути до нея.Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Юли 07 Aug 2008 01:30 PM
Мобилният телефон на хижаря Бойко Стоименов е 0896 79 80 40.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2008 04:14 PM
Мобилният телефон на хижаря Бойко Стоименов е 0896 79 80 40.

Архивен коментар.

Ивка 24 Jul 2008 07:58 PM
За хижарите на хижа Синаница просто не мога да ги опиша те просто са много приятни хора :))))) А мястото където е хижата е великолепно !!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2008 03:17 PM
Това е истинско райско кътче в Пирин. И с най-гостоприемните хора. Преди 5 дни бях там и очаквам с нетърпение следващото ми посещение.

Архивен коментар.

Denis 04 Aug 2008 03:37 PM
От Яворов до синаница листва маркировка на много места , а както се разбра от парка не ги еня за това , някои съгласен ли е да доиде смен да я вастановим към края на август

Архивен коментар.

Eвгени 06 Aug 2008 07:05 PM
Преди две седмици минахме по маршрута Яворов - Синаница и наистина губихме маркировката няколко пъти. А пряката пътека отклоняваща се на Черната вода е маркирана само с една табела, която при това е настрани от пътеката.

Архивен коментар.

Ивка 19 Aug 2008 07:05 PM
Преди 2 седмици бях там според мен това е най - красивото място в цял Пирин!!!!Хижарите са великолепни и гостоприемни !!!!

Архивен коментар.

стоян 01 Sep 2008 08:41 PM
С най добър тон споделям за разбойническото отношение на хижарите на х.Синаница. Садират по десет кожи с цените от кухнятя.Не отчитат нито стотинка от приходите /там няма как да идат данъчни и хеи/ и не влагат нито лев за някакво подобрение на хижата.Отвратителна мизерия.Всичко е от преди 40 години похабено, разрушено, разпаднало се.Поне табелата СИНАНИЦА да боядисат тези апаши.

Архивен коментар.

Филип 07 Sep 2008 09:36 PM
Здравейте,

Преди няколко часа се връщам от хижа Синаница, мястото е много красиво, хижарите гостоприемни и любезни, цените сносни (спане -8лв, чай 50ст.,кафе 1лв.) Най-горещо я препоръчвам хижата!!!
Из много хижи съм бродил и това което най много ме отблъсква е лошото държание на хижарите, тук такова няма да намерите.
Лек път на всички!

Архивен коментар.

Коко 08 Sep 2008 11:22 PM
Вървях от хижа Яне сандански за хижа Синаница и маркировката ме отведе до хижа Вихрен.
Изобщо не може да се разбере как да се стигне до хижа Синаница - от Муратовото езеро пътя
си продължава към хижа Вихрен. Мисля че не е правилно и надеждно, а е и рисковано да се
предлага такава маркировка (на такова място - там понякога си е доста студено..)хм

Архивен коментар.

K2 09 Sep 2008 10:27 AM
Здравейте!
Относно маркировката до заслон "Синаница" искам да спомена(Ви поправя), че същата си е съвсем налице поне от заслон "Спано поле"(от х."Яне Сандански незнам). Преди 2 седмици минах от там и съм свидетел. Това, че е разположена по камъните не означава, че такава въобще няма, напротив - дори от Синанишка порта до заслон "Синаница" е и двойна (синя и червена), при това нанесена върху такива участъци, които се виждат отдалеч. Вашият проблем вероятно е произтекъл от може би изпуснатите две отклонения в ляво, още долу, в началото на Голямо Спано поле или второто, малко по-горе, по течението на Спанополска река, точно срещу Синанишка порта. Изисквало се е по-голямо наблюдение и внимание от Ваша страна. Иначе да, пропуснат ли се и двата разклона, които мисля, бяха обозначени и с указателни табели, се излиза право на Бъндеришка порта, а от там главната пътека води до хижа "Вихрен" през Муратовото езеро, пътека, по която изглежда сте вървели.
Едно пояснение: долното отклонение за з."Синаница" в действителност е по-трудно да се открие, понеже трябва да се слезе и премине през Спанополска река, след което пътеката изкачвайки се по отсрещния склон взима почти обратно направление, но само в началото, а и самата порта се открива пред погледа след доста набиране на височина, с последващо плавно извиване на пътеката в ляво. От портата до заслона слизането е не повече от 15 - 20 минутки. Извинявам се, ако с нещо съм Ви засегнал. Желая бъдещи успехи и приятни мигове в планината!

Архивен коментар.

марин 16 Oct 2008 12:23 AM
Здравейте приятели, които като мен обожавате това приказно кътче от Пирин!За мен Синанишкият циркус е един от най- красивите и заредени с мистика феномени!Тръгнах от х. Яворов с огромно нетърпение да видя любимия си циркус.Минах през кончето, изкачих заснежения северозападен склон на Вихрен и минавайки покрай влахинското езеро влязох в георгийския циркус.Нямаше следи в снега от хора, но изобилстваше от следи на мечки, да, големи стъпки и то- много....., много!Да си призная, започнах да си свиря, макар и да не ми беше весело, за да заглуша страха си, признавам си!Е,следите за щастие свършиха и мечка не срещнах!Нямах и хляб, така, че с нетърпение очаквах да зърна заслона.За мое малко нещастие, хижарите бяха слезли в Кресна до пролетта, но пък си изкарах незабравима вечер, макар и сам.Целият циркус, заслона, езерото,луната през ноща, бяха създадени за мен!Запалих си пушещата печка, намерих оставени от хижаря сухари, за което съм му много благодарен и си изкарах самотна, но незабравима нощ! Някой преди мен беше оставил и 3 ябълки, благодаря!Опитах се да съпреживея, макар и частично миговете на човека, загинал и погребан между клековете преди няколко години.Итой като мен е бил сам в оня миг, просто не е успял да стигне до заслона.С огромната разлика, че е било декември, люта зима,а аз заварих много малко сняг и хубаво време.Тъжно..., но все пак, почива в прегръдките на планината, която съм сигурен, че много е обичал.....!!!

Архивен коментар.

Denis 16 Jan 2009 09:51 AM
някоой да има представа кога пролетта се качват хижарите и по принцип до кога се задържа сняг, като покривка там

Архивен коментар.

Ведрин Желязков 04 Mar 2009 05:19 PM
Здравейте,

Разказ, който отговаря на част от въпросите, включително и със снимки, карта и GPS следи можете да намерите тук:

http://forums.acad.bg/viewtopic.php?f=13&t=35

Сърдечни поздрави,
Ведрин

Архивен коментар.

Denis 10 Mar 2009 09:27 AM
Мерси много, ние така или иначе го отложихме, сабрахме се повечко хора и прецених че ще се надценим ако правим синаница, сменихме го с родопите. Все пак е важно да се прекара хубаво а не да се предизвикват ситуации. А ние като гледам и чета не сме толкова добре подготвени, а и сме разнорода група, 2-ма ходиме целогодишно другите.....
още един път мерси за инфото

Архивен коментар.

ikipemiko 23 Apr 2009 09:43 AM
Привет, знаете ли какви са условията към момента -22 април и дали са се качили хижарите горе?

Архивен коментар.

Denis 23 Apr 2009 02:43 PM
По принцип по това време са горе, н тая година зимата е малко по дълга ....обади се на Бойко, /единия хижар/ и го питай , ако няма6 тел 6те ти дам. пи6и на скаип denislav.petrov

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2009 10:14 AM
Много магнетично място и приветливи хижари. Просто човек трябва да посети това място. Този уикенд бяхме там и въпреки лошото време, което случихме останахме много доволни. Хижарите са много учтиви и готини хора. Задължително трябва да се опитат мекиците, които правят за закуска, а дори на други посетители спретнаха и палачинки. Посетете това място и нямма да съжалявате.

Архивен коментар.

GJK 26 Jul 2009 04:17 PM
Ако минавате през Пирин в никакъв случай не пропускайте това великолепно място и велик (макар и нисък) връх .Ако някой ходи в хижата да прати много поздрави на хижарите от групата от гр.Шумен :)

Архивен коментар.

VLADO 17 Aug 2009 03:45 PM
ок си е и хижата и хижаря. Може да не е от добрягите, но си върши съвестно работата човека. Хапването е ОК. Хижата си е мизерничка(в рамките на познатото), но пък чиста и има и топла вода и нещо като баня.
10лв за нощувка на калпак.
Има и палатки отвън поставени на дървени скари (макар, че народа се пооплака, че пропускали)

Мястото няма какво да се коментира - 10/10
Яд ме е че нямахме сили и време за върха.

Архивен коментар.

Тони Зошева 19 Aug 2009 06:46 PM
Тази седмица смятам да посетя това място от Пирин, за което съм чувала само прекрасни неща.Смятам да стигна до х.синаница през х.вихрен. Дано има хубава маркировка.Никога не съм ходила по този маршрут.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2009 06:47 PM
Другата седмица се надявям да мога да коментирам какво съм видяла и преживяла

Архивен коментар.

Георги 21 Jul 2010 09:53 AM
Превъзходна хижа подържана,освежена и стопанисвана с голямо желание от семейството хижари.Топла вода,чисти чаршафи и хубава кухня.Околноста е пълна с великолепни гледки препоръчвам на който не е ходил да отиде.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2010 03:59 PM
Понеже скоро мисля да посетя района, случайно някой знае ли, дали има възможност в близост до хижата да спя в собствената си палатка...?

Архивен коментар.

Ася 01 Sep 2010 06:14 PM
Пред хижата има опънати няколко палатки, но дали можеш да си опънеш твоя не знам. По-скоро ми се струва не.

Архивен коментар.

Младен 03 Sep 2010 03:33 PM
Палатките опънати пред хижата са на самата хижа. Явно ги ползват като разширение, иначе официално единственото разрешено място за бивакуване е на Бъндерица (което е малоумно). Все пак хижаря е разбран и няма проблем да си опънете палатките извън неговата зона на отговорност. Съвсем наблизо има чудесни полянки, така че давайте смело натам - няма да съжалявате.

Архивен коментар.

Ася 04 Sep 2010 08:14 PM
Така е Младене, и аз това имах предвид, че палатките са на самата хижа. Иначе хижарят е наистина много свестен човек, но все пак има си правила и трябва да се спазват.Както ти каза, всеки може да го направи на своя отговорност. Поздрави! :)

Архивен коментар.

ангел 08 Sep 2010 11:27 AM
ангелско място

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jan 2011 03:29 PM
местността е една от най-красивите в Пирин според мен. Разрешено е да се опънат до 5 броя палатки до хижата

Архивен коментар.

планинар 28 Jun 2011 03:53 PM
телефон за връзка с хижаря - х.Синаница 0896 79 80 40

Архивен коментар.

Yordanka 30 Jul 2011 01:01 PM
Здравейте,
Опитваме се да се свържем с хижа Синаница вече втори ден (около 7-8 обаждания).
Публикуваният номер 0896798040 е недостъпен ("Абонатът не отговаря, моля опитайте по-късно.").

Някой може ли да предостави друг номер за връзка с хижата?

Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2011 04:49 PM
Хижата е разположена на по-добро място от всички останали хижи, на които аз лично съм бил. Гледката към Синаница и ръба е незабравима, ако видите цветовете на скалите по залез слънце или езерто на луна светлина, едва ли ще го забравите. Препоръчвам горещо, когато отидете освен това задължително опитайте домашното кисело мляко със сладко! :)

Архивен коментар.

коко 17 Jul 2011 10:42 PM
на заслон Синаница местността е красива, но хижарят не ни позволи да си изсушим дрехите, след като ни бе валял проливен дъжд

Архивен коментар.

Дамян 26 Jul 2011 10:18 PM
Поздрави! Може ли малко актуално инфо за състоянието на маркировката от х. "Яворов" до х. "Синаница"...:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2011 07:18 PM
Страхотни снимки ! Поздравления на автора им !!!

Архивен коментар.

Дамян 26 Jul 2011 10:25 PM
Моля за актуално инфо относно състоянието на маркировката от х. "Яворов" до х. "Синаница", Благодаря предварително! :)

Архивен коментар.

Росица 02 Aug 2011 02:31 PM
Дамян, маркировката е в добро състояние - няма проблем!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2011 01:39 PM
Благодаря, Роси! :):):):) След няколко дни излитам...

Архивен коментар.

Цецо и Буба 25 Aug 2011 04:53 PM
Нямаме самочувствие,че сме дългогодишни планинари но тази година останахме крайно разочаровани от хижите в Пирин.Относно хижа Синаница-невероятно високи цени.12лв.струва нощувка на палатка с още 5 човека без значение познати или непознати шопска салата е с цена 5лв. една мекица 1лв.не ми се дават още примери защото се ядасвам.не е нормално да избичиш такива цени а в същото време да не си мръднеш пръста за да направиш някакви подобрения по хижата.не приемам факта да няма баня и ток да се пуска за 2 часа.Живеем в 21век и е съвсем в реда на нещата след 6-7часа преход да има къде да си вземеш един душ.Като щяло нашето мнение за хижа Синаница е-не ходете там.Изобщо не ходете в хижите защото освен високи цени и мизерия друго няма да намерите.Иключение прави единствено хижа Яворов там ще отидем отново.Нашият призив е не ходете по хижи докато тези така наречени"хижари"не се опомнят.Надяваме се да не се повтори историята с БГ черноморието.Ние обичаме планината но не желаем да спонсорираме тези дребни душици и печелбари-"хижари".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2012 06:02 PM
на 2200 очаквате постоянен ток? Вие ли ще изнесете на гръб нафтата за агрегата? Давате за пример Яворов - да, Яворов е еталон за хижа, но не забравяйте че до нея има път.
12 лв за нощувка в палатка е абсурдно, както и повечето цени в хижите - в моменти дори това, че нещата се изнасят с коне или на гръб не ги оправдава, карат я на принципа "ден година храни" - в случая летния сезон.
но за неща като ток и баня не може да се оплаквате, не забравяйте къде се намира хижата все пак..

Архивен коментар.

Ивайло Ковачев 30 Aug 2011 08:39 AM
Само да вметна,че това не е най-високата хижа в Пирин планина, както твърди предишния коментар.Най-високата е хижа Безбог,но това няма никакво значение,защото това е наистина едно много красиво място,което мисля да посетя точно след............4 дена.

Архивен коментар.

Алекс 30 Aug 2011 09:58 PM
А някой знае ли състоянието на пътя от Кресна до Пещерата. Явно е черен път, но въпроса е да не е само проходим с джипове, защото смятам се качвам с количка до там и после пеша до Синаница. Мерси предварително.

Архивен коментар.

goahead 07 Nov 2011 04:58 PM
малко няма никой в хижата през седмицата, но въпреки това ако сте подготвени за това, мястото е невероятно красиво

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2012 05:21 PM
Пътя до Пещерата проходим ли е за обикновен автомобил?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2012 10:00 AM
Мястото - умопомрачително красиво,близкия връх Синаница - харизматичен и опасен(внимателно ако го качвате по сипея откъм езерото),залезът към Кресна - неповторим,нощното звездно небе е приказка,мекиците за закуска - не са за изтърване,и на последно но не по значение място - банята която е там(дървено копторче) е с такава гледка към околните красоти,че си заслужава човек да се качи до там само за да си вземе душ гледаки наоколо:))

И отношението на хижара е 6 точки

Архивен коментар.

Боян Дочев 30 Jul 2012 09:55 PM
Изключително сме разочаровани от посещението ни в х.Синаница на 29.07.2012г. Знаехме, че трябва да спим в палатките пред хижата, поради липсата на свободни места, сторихме го срещу скромната сума от 12лв., която на друго място ти дава нормални условия на закрито, а не шушляци с дебелината на комарник. Хижарят ни съобщи, че първо ще трябва да нахранят голямата група отседна в хижата и след това, едва ли не с каквото остане ще трябва да се задоволим за ядене, а ако случайно искаме закуска трябва от предишната вечер да си заявим точна бройка, за да не се набута случайно... Ще я пропускаме при следващи посещения на Пирин.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2013 05:58 PM
Някой ходил ли е скоро в хижата и как е положението със самата нея и още по-важно с хижарите, защото чух не добри неща и не искам да си разваляме прехода?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 01:06 PM
ok

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2013 03:36 PM
За съжаление нищо не се е променило от 2011-2012г на хижа Синаница-невероятно красиво място с невероятно върховна мизерия. Всичко негативно написано е напълно вярно. Бира-3лв.,два домата/нарязани/-5лв.,топла вода от езерото/чай/-1.50лв., спане-несравнимо и с най-несретния коптор-12лв. на човек. Говорим за найлон с формата на пирамида с ухание на засъхнал пикоч примесен със силно пиандурски бълвоч. Знам за условията и възможностите на надм. височина-2200м., но също така познавам подобни варианти с несравнимо по-добри условия!Болката е голяма...никога не бих посетил хижата, нещо повече-не бих го препоръчал на никой. Пиша защото е добре на подобно място да е възможно човек да преспива не във вертикално положение. Съдбата е от три работещи месеца в годината до три години да бъде закрита! Успех към върха! Със средна подготовка всеки би се върнал обратно.

Архивен коментар.

Elgin 11 Aug 2013 11:25 AM
Винаги си обичам да ходя там след 15 септември. Времето става и по-прохладно и няма вече навалици, няма нужда от палатка и заявки, има места в хижата. А и есента на Пирин си е готино време, няма глъчка и лудница от потоци туристи. Мястото си е хубаво за 2-3 дни с траверс по върховете около циркуса и обхождане през клека към Георгийския циркус. Много приятно място е "Синаница".

Архивен коментар.

deno.bg 15 Aug 2013 12:04 PM
Красива природа, красива Синаница и....незабравими пирински "хижари". Спахме в палатките пред хижата (нямало място в нея :))) ) за 12 лева на човек, за което ни дадоха по една калъфка. Чак смешно ми стана.

Архивен коментар.

Захари Симов 22 Oct 2014 11:34 PM
20 Октомври 2014
Актуалният телефон на хижаря Бойко е 0896798040.
През зимата няма да има хора на хижата постоянно, затова ако планирате преминаване или спане задължително се обадете да попитате ще има ли някой, или ще има ли отключено помещение.

Архивен коментар.

fena73 04 Mar 2015 09:49 AM
И да се обадите-файда няма-хижарят не се е качвал от есента...иначе са оставени две лопати за разриване на вратата(налага се) а и дърва има доста.Лошото е че печката е малка и не е в столовата а в стаичката на хижарите-практически няма отопляване...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2015 10:31 AM
Моля, някой да сподели актуално мнение за хижата и условията. Говори се, че нещата са започнали да се оправят напоследък.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2015 05:36 PM
Ми значи ... кво да ти кажа, казармена работа. Не съм видял нещо да се е променило, ама много хубави мекици правят нищо че са по заявка и струват 1лв броя.
Стигнах по светло, окупирах една пейка и си ядох навън като цар. Дръннах две големи с някъв пич от Петрич отидох и си легнах.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2015 12:41 PM
В края на Юни бяхме в хижата - освен хижаря и трима местни нямаше никой друг (беше петък вечер). В столовата беше приятно затоплено от печките в кухнята, имаше нелоши супи. Хижаря ни предложи неговия шах като видя че нашия е малък. Срещнахме любезно отношение. Като минус мога да отбележа че се пушеше вътре а ние са хранехме.
Обстановката - спартанска, което е нормално за хижа във вътрешноста на планината на над 2000 м н.в.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jul 2016 01:56 PM
здравейте,
малко натъжени от хижата(хижарите), т.е. обстановката беше меко казано занемарена - доста мръсничко навсякъде, отношението доста лошо - третираха ни като някакви досадници, при все че за условията цените са доста надути! Удобства няма много, даже никак, и не се мисли в тази посока - като отидохме валеше и бяхме много хора, и нямаше места за някои, докато в това време 3-мата хижари си седяха на 2 маси без никакво притеснение, леглата са наврени в стаите максимално, може да са мислили и за 3-ти етаж :), тоалетната ... по-добре някъде отстрани! Голям мързел ..., иначе природата красива! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2017 04:05 PM
Прекрасно място. Хижарите са готини и отзивчиви, стаите чисти, а и самата кухня си я биваше. Бяхме групичка от 8 човека и всички бяхме доволни от това, което получихме. Мястото го препоръчвам на приятели и познати.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2017 10:37 AM
Пътеката към Синаница
https://www.youtube.com/watch?v=JsUxcDhgFDU

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2018 10:02 PM
АЛООО...мишки аре пишете си имената,от 15 години ходя там и никога не е било мръсно.На 2200м метра какви условия учаквате.Всичко се пренася с 3 кончена на 3 часа път.В София пия кафе за 3лв а там за 1.50лв.Хубавите условия са в Банско ,ходете там ако искате добри условия.Де да беха хижарите като Бойко.Да е жив о здрав.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2020 10:13 PM
Абе пичага, като искаш имена от другите поне си напиши твоето.

Хижата е в отчайващо състояние. Единственото, което ги оправдава е липсата на път!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2018 09:41 AM
Здравейта,
Може ли да добавите малко информация за изходните точки, как се стига до хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Mar 2020 03:41 PM
ПАЛТКИ ,МОЖЕ ЛИ ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2020 06:44 PM
Здравейте,

Имахме голямо желание да стигнем до Синаница от Яне Сандански, но по жълтата маркировка не стигнахме до никъде... Бихте ли ме насочили къде точно жълтата маркировка от Яне Сандански за Спано поле и Вихрен се отделя от черния път? Следвахме я от табелата на БТС, по дървета, електро-стълбове и скали, сама или заедно с червена, но след новия голям бетонен мост и двата фургона (зелен и бял, белият с надпис БЧК) просто изчезна, не я открихме никъде по-нататък?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Apr 2021 09:47 PM
Лривет ! Можели да се бивакува на палатка в бизос до хижата ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Apr 2021 02:05 PM
Здрасти,
Аз лично съм бивакувал на една поляна малко преди хижата в дясно идвайки от хижа Вихрен.
А и доста други палатки имаше, но принципно е нелегално. Все пак не оставайте следи и боклуци :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2021 04:32 PM
А дали има достатъчно дървесна растителност около хижата за опъване на хамак?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Oct 2021 08:10 PM
Отседнахме в хижата през октомври 2021. Гледката към вр. Синаница и езерото е уникална. Пътеките до там от заслон Спано поле и х.Вихрен са добре маркирани в по-голямата си част, което си беше изненада. В същото време хижата е адски неподдържана и студена, единствената леко отоплена част на сградата беше столовата. Леглата са продънени и с много мръсни матраци и одеала. Целия двор е осеян от конски фъшкии, което създава известни неудобства, особено когато тоалетната е толкова отдалечена от сградата. Хижарят, въпреки че беше сготвил вкусен боб, беше много недружелюбен, държеше тон, каза ни чак в края на деня, че всъщност в хижата има баня, но отказа да я напали и ред други неща. С една дума - не му се занимаваше с хора, въпреки че бяхме само 2-ма човека в цялата сграда. Не бихме повторили отсядането си в хижата и не го препоръчваме, но гледката е величествена и си заслужава. Оставаме с много смесени чувства.
Анонимен посетител 17 Aug 2023 07:21 PM
За първи път спахме там миналия уикенд, както повечето трудно достъпни места в България, хижата не е в топ хигиенна форма, банята е външна и не може да се пали (или дори да се запали няма да остане топлината защото цялата е в процепи, това във връзка с предишния коментар). Както повечето високи хижи явно не се пали печката за всеки на когото му е хладно, защото дървата на такова място се носят много трудно, тоест ако не е мега студ да не се очаква палене на печка. Кухнята е разнообразна, ние хванахме точно зареждане на кухнята, но когато е пълно с хора се поизчаква, закуската се заявява вечерта. Странно е че хижаря ти показва на кое легле ще спиш, казва ти къде на масата да не сядаш, защото според него не е ок и като цяло е БАЯ нацупен и за всичко изнервен, но до някъде го разбирам. Има много хора които си качват неща за ядене и пиене и после се чудят къде да си хвърлят отпадъка - хора, когато ходите на хижа/заслон това което извадите от раницата трябва и да го приберете и свалите от планината (за боклука и отпадъка говоря), за 1 вечер - масово имаше хора които си хвърляха боклуците и отпадъците в кошчето там, както и в чувал за кенчета на който пише с големи букви че е само за кенчета. Отделно предната вечер имало палаткари които искали да си оставят боклуците на хижата, той им отказал и после ги стоварили в огнището в близост до хижата... разбирам защо е нацупен до някъде. Когато се ходи на хижа/заслон особено на трудно достъпно място трябва стриктно да се спазват правилата там, най-малкото за да са в настроение хижарите и на всички да ни е приятно отсядането там. Иначе да - леглата не са най-удобните, ама който иска удобство да ходи на спа или да си стои вкъщи. С няколко думи - храната е ок, хигиената е ок като за труднодостъпно място без ток, леглата са остаряли, хижаря е нацупен и сърдит, ама си заслужава да се отиде, мястото е прекрасно и спазвайте правилата!!!
Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Facebook Like Box