Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Мальовица

xижа Мальовица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в долината на р.Мальовица. Общият капацитет на хижата е 125 места. Водоснабдена, електрифицирана, отоплението е електрическо. Районът разполага със ски-писта, съоръжена с влек. Околностите предлагат много добри условия за алпинизъм. Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-4".
Съседни турстически обекти:
- заслон Страшното езеро - 2.30ч.
- заслон Кобилино бранище - 4.00ч.
- х.Мечит /през Страшното езеро/ - 8.00ч.
- заслон БАК - 1.30ч.
- хотел Мальовица - 0.50ч.
- Рилски манастир /през Страшното езеро/ - 8.00ч.
- х.Рибни езера - 10ч.
- х.Иван Вазов - 6.00ч.
- вр.Мальовица/2729м./ - 2.30ч.
- Мальовишки езера и вр.Ушите - 2.00ч.
- вр.Злия зъб/2678м./ - и вр.Ловница/2695м./ - 2.00ч.
- вр.Орловец/2686м./ - 2.30ч.

Снимки: 1)->tinex, 2)->Милена 3,4)->julian, 5)->Zahi

Времето в момента на х.Мальовица
Current Weather Conditions in PSW Maliovitsa
  
Спални места 125
Address
Телефон 0885/232325, 0878719844
E-mail
Надморска височина (метри) 1960
GPS Северна ширина (градуси) 42.18893
GPS Източна дължина (градуси) 23.37423

Коментари (289)

Архивен коментар.

Denis 21 Apr 2006 06:27 PM

Абе аз бях преди 2-3 дена на хижата и от стария хижар и следа няма а и кипи работа скоро ще има етажни чисто нови тоалетни парното бумка яко,изобщо много яко си изкарахме а и по неофицялна нформация срещите с Любчо /стария хижар/ на хижата от сега на татък ще са само случаини и редки.Така че народе молитвите ни са чути и хижата е с нов персонал и при това много готини хора

Архивен коментар.

Добрич 21 Apr 2006 06:27 PM

Бяхме на 5-6 ноември,съгласни сме,че това е най-красивото място в България.Наистина новият хижар и всички останали са много готини.С нетърпение очакваме следващата среща с Рила и страните хора там.Всеки трябва да заведе поне един приятел на Мальовица:)))

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 05:14 PM
Имам ОГРОМНА молба към всички ,на които им предстои да посетят х.Мальовица.Молбата ми е следната - първо да заснемете табелата с категорията на хижата(тя трябва да е на видно място и на нея трябва да има един,два или три еделвайса),както и УДОСТОВЕРЕНИЕТО за КАТЕГОРИЯ;второ да заснемете името на управителя и работното време на хижата;трето да качите тези снимки в този сайт.Това е публична информация съгласно чл.11 от "Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи на БТС" и тъй като липсва на сайта на самата хижа и сайта на БТС би било добре поне в този сайт да я има .Би било добре да се знае кой носи отговорността за посрещане и изпращане на туристите на това място.ЛЕСНО Е ДА СЕ КРИЕШ ЗАД ИМЕ НА ФИРМА(световно неизвестно ЕООД).На тези туристи ,на които им предстои челен сблъсък с настоящия персонал искам да обърна внимание добре да гледат за бройката на еделвайсите върху таблото с категорията и ако тя е две или три, да си търсят правата за банята .Тя съществува и трябва да бъде предлагана като услуга задължително за тези категории.Това е едно от минималните изисквания за такава категоризация.
Сещате се ,че при нарушения има законов ред тя да бъде понижена или даже прекратена.Де да бях чел законите преди да отида в тази хижа!Ама нищо ,надявам се все пак ,че ще се намерят съмишленици на тезата , че НИЕ ТУРИСТИТЕ не сме НАПАСТ и ходим по тези места от любов към природата и заслужаваме да получим това,което ни се полага по закон!Най-малкото трябва да има ясно изразена непоносимост към "хижарите",които не спазват писаните закони!

Архивен коментар.

Странник 26 Jul 2007 12:23 PM
Цитат:
"Молбата ми е следната - първо да заснемете табелата с категорията на хижата(тя трябва да е на видно място и на нея трябва да има един,два или три еделвайса),както и УДОСТОВЕРЕНИЕТО за КАТЕГОРИЯ;"

По въпроса с еделвайсите бих желал да Ви обърна внимание, че наредбата за категоризиране с този тип отличителни знаци е с дата 05.06.2007 г. и влезе в сила след обнародването и в ДВ, бр 53 от 30.06.2007 г. Също така съобразно същата наредба след подаване и разглеждане на документите за категоризация в срок 14 дни категоризацията става за срок от 3 месеца, а за високопланинските обекти - в срок от 5 месеца. Така че каквото и желание да имате някой да заснеме преди това удостоверение за категоризация, няма как да стане. Според нормативните документи в този период се издава единствено временно удостоверение за откритата процедура по категоризирането, което е с валидност също 3/5 месеца (Чл.8.(1)).

Архивен коментар.

Асен 20 Mar 2008 11:10 AM
Не става ясно какво точно не ви харесва горе на Мальовица. Аз ходя там редовно от три години и никога не съм имал оплаквания. Щом сте стъпили в планината незнам защо търсите удобствата на града. Ако не ви харесва нестъпвайте там. Местото е перфектно, а отностно персонала нямам забележки. Чудно е на кой свят живеете!

Архивен коментар.

бина 26 Jul 2011 11:19 PM
ПОРЕДНАТА ИЗМАМА!

БЕЗУМНА МИЗЕРИЯ, КОЯТО ЗАПЛАЩАШ С 14 ЛВ. ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА ПРИРОДА :(! ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ ТАМ, С ВАШИТЕ 14 ЛВ. ВИЕ САМО ПОДХРАНВАТЕ НАГЛОСТТА И ЛЪЖАТА!

Архивен коментар.

бина 26 Jul 2011 11:19 PM
ПОРЕДНАТА ИЗМАМА!

БЕЗУМНА МИЗЕРИЯ, КОЯТО ЗАПЛАЩАШ С 14 ЛВ. ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА ПРИРОДА :(! ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ ТАМ, С ВАШИТЕ 14 ЛВ. ВИЕ САМО ПОДХРАНВАТЕ НАГЛОСТТА И ЛЪЖАТА!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2006 01:23 PM
някой има ли тел. на хижа Мальовица?

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 12:09 PM
Абе влязох в този сайт с намерение да потърся начин да споделя мнение за обслужването на хижа Мальовица .Впечатленията ми са съвсем пресни.Като чета другите мнения подозирам,че дежурните писачи-защитници на хижата ще ме вкарат в графата "нещастен селянин" ,"комплексар" и ще ме натикат в някой
5-звезден хотел на морето."Да ама не" както се казва.Истинските планинари знаят ,че има неписани закони на ЧОВЕШКО поведение в ПЛАНИНАТА.Който се е хванал да бъде хижар трябва да му е ясно,че това не е точно работа ,а
по-скоро МИСИЯ.Като му тежи да се маха и да ходи да работи по курортите или в кварталната кръчма.Ако някой от БТС има да следи този форум искам да го попитам - нормално ли е кухнята на хижата да работи до 19ч.? Нормално ли е хижар (изпълняващо в момента тази роля е ДЕВОЙЧЕТО-главен герой на този форум) да заплашва туристите,че ще ги изхвърли от хижата ,защото питат за банята?Бях свидетел на срамно поведение към възрастни хора-ТУРИСТИ на по
70-80 години,които пристигайки откъм ЦПШ-то ,с изкривени от умора лица сядаха пред хижата и ДЕВОЙЧЕТО избълва към една възрастна дама
"кво ми се хилиш МА".Мисля ,че няма нужда от коментар.Ако така ще продължава по-добре ХИЖАТА да я прекръстят на "УСОЙНИЦА" -така поне всичко ще е ясно предварително!Ако някой го интересуват просто цените - нощувката е 12лв. в новата част.Възможно е цената да зависи колко ви е харесало ДЕВОЙЧЕТО,защото и аз не видях ценоразпис.Банята е само за ПЕРСОНАЛА И ПРОТЕЖЕТАТА МУ! Чудя се дали да им послугувам на тези така наречени "хижари"?Според мен не е добре само да им се ядосваме и да си пишем из форумите.Те може и да се забавляват с нас като ни четат мненията!Ако искаме нещо да се промени ще трябва да си защитим по някакав начин правата на данъкоплатци и клиенти.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2007 12:40 PM
Бях там преди две години но само преминавах.Тази седмица смятам да се качвам и то със сина ми.Мястото е прекрасно но ако "посрещането" ще е такова можем да атакуваме върха и от х-л Мальовица.Разрешават ли ползването на палатки?Имаше бунгала и места за къмпинг - важат ли още?Благодаря Ви предварително че за мен не е чак такъв проблем но се качвам с малко дете - не ми се иска да запомни с нещо лошо това място

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 01:43 PM
Бунгалата ги има още,но не е ясно дали са използваеми.Палатки имаше опънати зад хижата в ниското до рекичката.Дано си прекарате хубаво!Иначе мястото наистина е вълшебно!

Архивен коментар.

Лили 22 Oct 2009 07:22 AM
да там хубаво ли е?

Архивен коментар.

emo 05 Jul 2010 10:49 AM
работил съм дълги години в туризма бил съм управител на хижи и др.обекти тук в българия както и чужбина,имам средно образование,шофьорска книжка,,ц,,,бил съм водач,техник подръжка хижар,управиотел на ски влек,спасител,екскурзовод сега търся усилено работа тук но ужи удрям на камък обръщам се към всички които имат отношение към този бранш не ви ли е нужен профисионалист които да умее и знае може и иска да помогне на родния туризъм .стига сме взимали неуки и хора които обръкват обърканата ни родна деиствителност,зная чужди езици в естремни ситуации се справям отлично.за всеки работодател е гордост да има в екипа си такива хора.но тук е обратно на правилата.очаквам оферти от онези които искат да са номер 1 в бранша в туризма,аз и моя екип ще докажем че са избрали правилното решение с нас на emaila adresa;pardolina@abv.bg ил на личния ми тел;0888347044

Архивен коментар.

MARIO OT PLOVDIV 30 Jul 2010 09:28 AM
TAM E MNOGO KRASIVO XODETE

Архивен коментар.

бина 26 Jul 2011 11:16 PM
ПОРЕДНАТА ИЗМАМА!
БЕЗУМНА МИЗЕРИЯ, КОЯТО ЗАПЛАЩАШ С 14 ЛВ. ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА ПРИРОДА :(! ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ ТАМ, С ВАШИТЕ 14 ЛВ. ВИЕ САМО ПОДХРАНВАНЕТЕ НАГЛОСТТА И ЛЪЖАТА!

Архивен коментар.

NIKO VASEV 21 Apr 2006 06:27 PM

ЕДИН ПЪТ ИДИ И ВИЖ.....И ПАК ЩЕ ИСКАШ ДА ОТИДЕШ

Архивен коментар.

alex 21 Apr 2006 06:27 PM

Бяхме на х. Мальовица на 4 Февруари тази година. Условията са добри, но цените за нощувки са ужасно надути - 10 лева на легло в стая от 7 човека, чаршафите бяха съдрани. Боба струваше 2 кинта, а шкембето 2.50. Струва ми се, че за лесно достъпна хижа цените са надути. Тъжно, но факт - и по хижите почнаха да се "овълчват".

Архивен коментар.

Николай 21 Apr 2006 06:27 PM

в интерес на истината е една от най-скъпите хижи,на която сам бил,но си заслужава заради невероятната гледка!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Въпросът е не как изглежда сега, а как ще изглежда съвсем скоро!;-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2006 11:34 AM
един път отиди и ..........повече няма да отидеш на хижата имам в предвид,иначе е сууууууупер вземи палатка и отиди.Хижата е адски скъпа и мизерна!!!

Архивен коментар.

Slaveto 04 Dec 2006 01:02 PM
mdaaa :) smelo! No anonimno. Edin vid izkazvane bez nikakva stoinost. Neznam nqkoi, osven razbira se zakonite, dragi mi gospodine ili gospojo da Vi e sprql da hodite na palatka kydeto i da bilo. Priqtno izkarvane i mnogo usmivki :)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 06:10 PM
Ако ви се спи с един чаршаф - моля, тръгвайте. Кой знае тези одеала кога за последно са прани... Свикнала съм на какви ли не хижарски изненади, ама тази ми дойде отгоре преди месец...

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 02:18 PM
ората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти

не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе

чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в

това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в

условията: топла вода, изолация и уплатнение на цепнатини и

прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно

място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под

носа си.

Против съм разпространяването на негативна, ПЪК и грешна

информация, с ясната типично българска цел да очерним живота

на на който можем. Та щом ще злословите, аз ще копирам този

отговор на всяко тентенциозно изказване. До скоро.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 12:33 PM
Някой ще каже ли колко струва легло на хижа Мальовица? По колко одеала дават? В такъв случай ако е толкова мизерна, по-добре на комплекс Маьовица ли да се отиде?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2006 11:42 AM
Да - много скъпо и много мизерно - за мръсна стая с две легла ни искаха по 10 лв.
А в хотел Ален мак / до ЦПШ / нощувка в луксозна стая с две легла + закуска е 15 лв.
Тел. им е 07125 23 20.

Архивен коментар.

Мария 04 Dec 2006 01:09 PM
Да ясно. Това е реклама. Ще мине по каналният ред както всички останали реклами.
Между другото в село Говедарци има още по-луксозни стаи. Не се колебайте, че и времето не си губете да влизате по форуми. Пред хотелите има и паркинг.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Dec 2006 10:09 PM
Реклама или не - това е самата истина. И в Говедарци да отидете е по - добре, отколкото в мизерията на хижата.

Архивен коментар.

Мариана 10 Dec 2006 10:09 PM
Реклама или не - това е самата истина. И в Говедарци да отидете е по - добре, отколкото в мизерията на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 02:15 PM
В стая с 6 легла беше по 8 лв. Има 2 одеала и ти дават 1 калъфка и 1 чаршаф. Доста е мръсно в столовата, банята струва 2 лева. В момента я правят, все още е в стадий да стърчи уплътнителя от вратите. Но пък баня все пак има. По-скъпо е от х. Иван Вазов, а би трябвало да точно обратното, според мен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2006 04:10 PM
някой има ли телефон на хижа Мальовица

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2006 01:13 PM
Изобщо не е зле там. На нас ни дадоха 2 чаршафа :Р

Архивен коментар.

rsrs 16 Dec 2010 05:16 PM
0885671205

Архивен коментар.

Сокол 26 Aug 2006 01:39 PM
Супер е!Мястото е приказно красиво!Първия ден ходихме до Страшното езеро(невероятно е),а после отцепихме за Иван Вазов.Хижарката е много приветливо младо момиче,чисто е (в края на краищата който иска лукс да ходи в Пампорово),постоянно се носи музика(Любе,АЦ/ДЦ),готвят вкусно - абе с две думи - 6 точки!:)

Архивен коментар.

Гери 05 Sep 2006 02:47 PM
В хижата кипи ремонт,предполагам че другата година условията ще са по добри.Първоначално хижарката не ни се зарадва, защото бяхме голяма група и нямахме резервация , но после като се почнаха едни бири и хард музика купона стана. Инъче си личи, че бяхме по близо до цивилизацията, имаше баня.

Архивен коментар.

мечо турист 08 Sep 2006 10:46 AM
Аз бях там вчера и изключае музиката друго в таз хижа не ми хареса.Младата хижарка гледаше тъпо и с невероятно усилие на волята прие поръчката от 5 чайчета,брадатият хижар пък гледаше така сякаш са му съобщили ужасна новина от кято още не може да се отърси+опита се с едно шкембе да нахрани 5 човека,истински Исус ви казжам.Ремонта върви.Природата е чудесна,но не случва на стопани хижата и това си е.

Архивен коментар.

Голямата уста 09 Oct 2006 03:59 PM
Освен музиката в стил Висоцки и прекрасната природа, всичко друго е УЖАС, момичето става, ама не за хижарка, а момчетата май не са стигали по-далече от хижата

Архивен коментар.

Mastika 14 Oct 2006 04:06 PM
е ти какво искаш...вана и джакузи?!нали предлагат чай и кафе:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2006 04:03 PM
могат поне едно добре дошли да кажат, ама май не могат....

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 02:09 PM
Абе влязох в този сайт с намерение да потърся начин да споделя мнение за обслужването на хижа Мальовица .Впечатленията ми са съвсем пресни.Като чета другите мнения подозирам,че дежурните писачи-защитници на хижата ще ме вкарат в графата "нещастен селянин" ,"комплексар" и ще ме натикат в някой
5-звезден хотел на морето."Да ама не" както се казва.Истинските планинари знаят ,че има неписани закони на ЧОВЕШКО поведение в ПЛАНИНАТА.Който се е хванал да бъде хижар трябва да му е ясно,че това не е точно работа ,а
по-скоро МИСИЯ.Като му тежи да се маха и да ходи да работи по курортите или в кварталната кръчма.Ако някой от БТС има да следи този форум искам да го попитам - нормално ли е кухнята на хижата да работи до 19ч.? Нормално ли е хижар (изпълняващо в момента тази роля е ДЕВОЙЧЕТО-главен герой на този форум) да заплашва туристите,че ще ги изхвърли от хижата ,защото питат за банята?Бях свидетел на срамно поведение към възрастни хора-ТУРИСТИ на по
70-80 години,които пристигайки откъм ЦПШ-то ,с изкривени от умора лица сядаха пред хижата и ДЕВОЙЧЕТО избълва към една възрастна дама
"кво ми се хилиш МА".Мисля ,че няма нужда от коментар.Ако така ще продължава по-добре ХИЖАТА да я прекръстят на "УСОЙНИЦА" -така поне всичко ще е ясно предварително!Ако някой го интересуват просто цените - нощувката е 12лв. в новата част.Възможно е цената да зависи колко ви е харесало ДЕВОЙЧЕТО,защото и аз не видях ценоразпис.Банята е само за ПЕРСОНАЛА И ПРОТЕЖЕТАТА МУ! Чудя се дали да им послугувам на тези така наречени "хижари"?Според мен не е добре само да им се ядосваме и да си пишем из форумите.Те може и се забавляват с нас като ни четат мненията!Ако искаме нещо да се промени ще трябва да си защитим по някакав начин правата на данъкоплатци и клиенти.

Архивен коментар.

красимира 24 Sep 2006 10:05 PM
ужасно е.стаите са мизерни,по земята има фасове.скапо е -10 лв. леглото.хижарите са отвратително груби и нагли.нямаше храна,за да вечеряме.жалко.толкова е красиво

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 01:37 PM
Хората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в условията: топла вода, изолация и уплатнение на

цепнатини и прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под носа си.

Против съм разпространяването на негативна, ПЪК и грешна информация, с ясната типично българска цел да очерним живота на на който можем. Та щом ще злословите, аз ще копирам този отговор на всяко тентенциозно изказване. До скоро.

Архивен коментар.

Vili 28 Jan 2007 11:03 AM
Вдигни си дъ-то и се поразходи!!

Архивен коментар.

Vili 28 Jan 2007 11:02 AM
Виж кво може би пък ти си много претенциозен или разлигавен и разненжнен това е хижа за бога!!!При това условията са супер добри за хижа!Може би просто не си обикалял достатъчно за да видиж по другите хижи как е!Тази жижа неможе да се сравнява с други тя просто е супер!Разходи си до някоя друга хижа вместо да пишеш,че тази не е добра!Щее промениш мението си за нея като пообиколиш из другите хижи!

Архивен коментар.

denis 23 Oct 2006 02:21 AM
абе си4ки дето се оплакжате от скупа хижа и ми се правите на много съвестни, 6том сте толко заклети планинари бягаите на заслон орловец. Или ви е скомина. хижата предлага достатачно добри условия за алпийски торизам 24/7 365 дни аре да го имаме предвид , да наи скупата хижа е но ако си член да бтс имаш 20 процента намаление , атмосферата е невероятна изобщо новия персонал преобрази занемарената хижа . Ако някой има въпроси за хижатас , месноста , и сичко мойе да пише на denis_montana@abv.bg с кеф ще съм полезен

Архивен коментар.

dak_evil 23 Oct 2006 09:23 PM
Да на заслон Орловец или Страшно езеро си заслужава много повече отколкото на х.Мальовица. Скоро бях там,но хич не съм очарован от обслужването. Всички чужденци бяха избягали на палатки, що не избягах и аз. Страшна мизерия за 10 лева. Луда работа! Има две скокарджи от персонала, много смотани и нагли. Проверяват да не им открадне някой миризливите чаршафи. Ужас! Такова гадно отношение никъде не съм видял. Да ме зивинява Иван Масларов! Иначе са почнали ремонт, дано подобрят обслужването. Иначе за свои хора, кво да ви кажа... отидете и вижте!

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 01:25 PM
Хората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в условията: топла вода, изолация и уплатнение на цепнатини и прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под носа си.

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 01:38 PM
Хората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в условията: топла вода, изолация и уплатнение на

цепнатини и прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под носа си.

Против съм разпространяването на негативна, ПЪК и грешна информация, с ясната типично българска цел да очерним живота на на който можем. Та щом ще злословите, аз ще копирам този отговор на всяко тентенциозно изказване. До скоро.

Архивен коментар.

Мариана 10 Dec 2006 10:36 PM
Хубаво е Борко,че се явяваш в защита на "добрите хора", дето се борят с тази напаст - туристите, ама по-добре първо се научи да пишеш правилно. МНОГО ГРЕШКИ правописни, бе човек. Губи се ясната ти мисъл. Коя е тази учителка дето не те е научила как се пише "тентенциозно","единсвенно" и т.н. А за препинателни знаци да не говорим...........

Архивен коментар.

dak_evil 29 Jun 2007 10:31 PM
Брато, където искаш си го копирай това! Не ми дреме! Не аз, а ти трябва да си отвориш очите! Ако ще хотел 5 звезди за 10 лева спането да направят хижата пак няма да ида докато те са там. За мен туй са най-скапаните хижари в цяла България. Ако се натъкна на други по-скапани /не дай си Боже!/ ще те осведомя.

Архивен коментар.

dak_evil 23 Oct 2006 09:28 PM
абе, кво си въобразявам, че тия ще подобрят обслужването? МАХАЙТЕ СЕ ОТТАМ!!! ОСТАВКА!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Oct 2006 02:07 PM
а ходил ли си докато любчо беше хижар мисля 4е няма база за сравнение в отнмошението им кум тористите, а колкото за тъпите 4ершафи да гадни са ама то за това хората са измислли спалните 4овали

Архивен коментар.

Vili 28 Jan 2007 11:07 AM
Вижте КВО ако изкате по добро обслужване вдигаите си задниците качваите се в лъскавите си коли и хайде на морето!!!Там със сигурност някой 5 или 6 звезден хотел ще ви дойде SUPER!!!!

Архивен коментар.

pile 30 Oct 2006 12:25 PM
„ТУКA Е ТАКА”

Решаваме с приятели да се поразходим в района на Мальовица тази събота. Времето приказка, пекнало едно слънце и грам вятър няма, абе само за разходка в планината.
Качваме се сутринта на х.Мальовица. На външната стена на сградата, в която са барчето и столовата виси един надпис „ТУКA Е ТАКА”. Аз естествено набързо интерпретирам въпросния надпис по свой си наивно-позитивен начин, под въздействието на чистия въздух и прекрасната гледка, и спирам да се занимавам с него. Пийваме чайче, хапваме и преди да тръгнем питаме за места за нощувка в хижата. Част от нея е ремонтирана (добре, че държавата най-накрая е отпуснала малко пари за ремонт на българските хижи, че повечето от тях са пред разпадане) и ние доволно потриваме ръце с надеждата да се намери някоя ремонтирана стая, и за нас. Момчето на бара ми отговаря, че Катя можела да ни настани, но нея я нямало и трябвало да изчакаме да дойде. Аз информативно питам какви са цените на нощувките, тъй като никъде няма изложен ценоразпис, при което той ми казва, че ремонтираните стаи са по 10 лв. на легло, а останалите по 7 лв. Едно от момичетата остава да изчака Катя, а ние тръгваме към Страшното езеро. По някое време ни звъни нашата приятелка, говорила с Катя и тя казала, че ще ни настани, но ремонтирани стаи нямало свободни, така че сме щели да бъдем в другите. Ние дружно решаваме, че ще останем на х.Мальовица, въпреки че имаше идеи да слезем и в ЦПШ-то, защото там условията били по-нормални.
Връщаме се вечерта, доволно изморени от преходчето и сядаме да хапнем в хижата. Малко сме изненадани от цените, една супичка 2.50 лв., но няма да издребянваме сега, хижарят сигурно носи продуктите на гръб от Самоков.
Това, което най-много ни впечатлява е Катя - младо и симпатично момиче, но много изнервено беееее. Катето се кара с всеки, който се осмели да попита каква супа има, защото хората трябва да знаят отговора на този въпрос още преди да са прекрачили прага на хижата. За няколко часа толкова пъти биваме нахокани, че вече започваме да съжаляваме, че не сме слезли в ЦПШ при усмихнатите лелки. Както и да е, оставяме Катето да се оправя с лошото си настроение и се качваме в стаята, която се оказва в доста мизерно състояние. Двуетажните легла са истинска антика и почти са станали едноетажни, а подът не е виждал метла и парцал от години сигурно. Но и с това се примиряваме, нали е за една вечер само, няма да си разваляме настроението я.
Слизаме да си оправим сметките за стаите (една четворка и една осмица) и съответно сме събрали по 7 лв на човек. Да, ама не! Катето ни обявява сумата от 120 лв., което означава по 10 лв. на човек. И се започват едни спорове...
Нали ни беше казано, че в ремонтираните стаи леглото е 10 лв., а във всички останали 7 лв., как така се оказва, че всички са с една цена? Ами то всъщност от другия месец щяло да има увеличение на цените и тогава ремонтираните стаи щели да поскъпнат, но сега ги „давали така”. Катето твърди, че никога не са имали стаи за под 10 лв. на легло и че никой друг освен нея и хижаря не знаел какви са цените, така че било невъзможно някой да ми е обявявал цени предварително. От очите й хвърчат искри, а от устата й излизат „красиви” думички.
Добре де, къде е ценоразписа? Няма такъв. Хубава работа, така могат да ми кажат и 50 лв. за нощувка! В този момент идва хижаря, когото Катето е запознала със спора и подминавайки ни с пренебрежение казва: „К’во искате бе, прочетете надписа отвънка”.
В този момент пред очите ми изплува „ТУКА Е ТАКА”.

Оставам без коментар!

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 01:59 PM
Ех, бай пиле този път съм се заел да протестирам чрез копиране на един и същи постер на всички злословещи под една или друга форма същества, но ти обешавам да впрегна и аз таланта си за един файлетон със същото заглавие, но далеч по неограничени мисли, наблюдения и информация. И да знаеш, че не държавата е отпуснала пари за ремонта. хехехе доста хубаво би било, но тия времена минаха. Сигурен съм, че условията и обслужването в хижата ще продължат да се подобряват каквито и пречки да се появават по пътя на хората заели се с това. Пожелавам им УСПЕХ от все сърце.

Всичко най-добро.Хората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в условията: топла вода, изолация и уплатнение на цепнатини и прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под носа си.

Против съм разпространяването на негативна, ПЪК и грешна информация, с ясната типично българска цел да очерним живота на на който можем. Та щом ще злословите, аз ще копирам този отговор на всяко тентенциозно изказване. До скоро.

Архивен коментар.

dak_evil 01 Mar 2007 08:29 PM
Ами да ти кажа, Брато, напиши наистина фейлетон, нямам нищо напротив, само че ще те помоля да бъдеш искрен в оценките си за много от хижарите в Българските планини. Защото много от тях са само на думи хижари, но по дух са много далече от гостоприемството и планинарството. И това най-вече се среща в Рила и Пирин - едни страхотно красиви планини. Успех!!!

Архивен коментар.

dak_evil 01 Mar 2007 08:32 PM
А, и още нещо! Ако пак отида на х.Мальовица и се убедя, че облужването се е променило в положителна насока, обещавам че ще съм първия, който ще приветства това и ще се извиня за предишното си мнение! Дано така да стане!!!

Архивен коментар.

Бумеранг 28 Jan 2007 07:00 PM
Ами не им плащайте да видим какво ще ви направи Катето ...пък качете данъчни да проверят сметките на тези планински разбойници

Архивен коментар.

Mim 28 Aug 2013 03:34 PM
Туй Катето ми напомня за един виц: "То кучето не е зло, просто има слаби нерви" :)

Архивен коментар.

dak_evil 02 Nov 2006 09:29 PM
ех, Pile, "Тука е така". Тия глупаци на х.Мальовица един ден ще се махнат от там. Катето - класически темерут. Иван Масларов - един път съм го виждал - о той същия. Извинявам се за израза (ако искате изтрийте коментара) ама тия ще ебат мамата на имиджа на това райско кътче. и пак казвам:ОСТАВКА!!!

Архивен коментар.

Борис 04 Dec 2006 02:14 PM
Личи си, че си голям дявол. Неоспорими са и правоговора и правописа ти. Да не говорим за позитивизма и богобоязнливостта ти.

Смяташ, че аудиторията на този форум са подрастващи? ... че духът на всяко изказване, за да има успех, трябва да е изгнил и облечен в псувни?

Голям умник си, така че очаквам да избълваш змии и гущери за благото на твоята кауза.


Хората наистина са голяма напаст. Та като си говориме за напасти не ви притесняват май вас бълхите на Страшно езеро. хехехе чуден свят. Новите стопани толкова усилия и средства вкарват в това още първата година да има ЗНАЧИТЕЛНО подобрение в условията: топла вода, изолация и уплатнение на цепнатини и прозорци, включително ремонт на тоалетните и не на последно място ново котелно.
Хора осъзнайте се! Опитайте се да не гледате единсвенно под носа си.

Против съм разпространяването на негативна, ПЪК и грешна информация, с ясната типично българска цел да очерним живота на на който можем. Та щом ще злословите, аз ще копирам този отговор на всяко тентенциозно изказване. До скоро.

Архивен коментар.

Люлин 03 Nov 2006 11:04 AM
И Катето и Масларов са много добре възпитани и скромни хора. Въпросът е, че ако някой е решил да избива примитивните си комплекси може да прави това на морето - в планината никой няма да го търпи. Извинявам се на всички посетители на хижата за неудобствата на 28.10.2006 г. - бях резервирал новите стаи още преди два месеца.

Архивен коментар.

??? 21 Mar 2007 10:26 PM
това винаги е било така на тази хижа. Бях там преди две-три години-мизерия по-мизерна хижа не съм видяла въпреки че съм походила доста и ужасно отношение и скъпотия цените- все едно си на хотел

Архивен коментар.

Д.А. 29 Mar 2007 12:01 PM
Хижата се управлява вече от други хора и
сега х.Мальовица е вече едно доста приятно място.

Архивен коментар.

dak_evil 04 Nov 2006 01:16 AM
ха, морето! аз не съм голям фен на морето! А планината обичам наистина много! И по много хижи съм ходил, но гадно обслужване като на Мальовица рядко съм срещал. Не е въпрос на комплескси, много грешиш! Може хожата е страшно мизерна, но ако хижарите са готини не ми пука, и 20 лева ще платя. Но за тия няма да се впускам в коментари. Достатъчно има. ОСТАВКА!!!!!!!!!

Архивен коментар.

Люлин 04 Nov 2006 05:22 PM
Доколкото също съм в бранша гледам на идеята за двайсетте лева със симпатия. Наистина не мога да си представя какво толкова неприятно си преживял с тези хора.

Архивен коментар.

Kito 29 Nov 2006 10:33 AM
Защо преди никой не казваше нищо за х. Мальовица, когато предишният хижар там се напиваше всяка вечер и стреляше по хората около хижата а сега когато някой се опитва да оправи нещата, да ремонтира и стегне хижата, да прави ледена кула, да организира алпиниади, всички почват да мрънкат, да недоволстват и да злорадстват. Ще ви кажа защо?
Защото сме една скапана държава. А и някой погоре беше писал че държавата се била погрижила за хижата. Е, объркал се е. Хижата е скъпа защото ремонтите, тока и всичко останало струват пари, както в града, така и в планината.

Архивен коментар.

Люлин 16 Dec 2006 12:59 AM
Защото всеки търси лошото, братле. А ти, идиота, виждаш доброто.

Архивен коментар.

dak_evil 25 Jan 2007 08:50 PM
Виж,приятелю,на х.Мальовица тогава отидох за първи път, въпреки предупрежденията от приятели и познати, че там е мизерия и хижарите се държат не особено вежливо с тези, които не са тяхни приятели. Заведох хора, които бяха ходили на планина 2-3 пъти през живота си. И повярвай ми след това отношение от тогава изобщо не горят от желание да ходят пак там. Аз през цялото време нищо не съм казал на хижарите, само стоях и наблюдавах отстрани. В интерес на истината Масларов много много не се появи, но две момичета просто се държаха отвратително с почти всички. Дори навикаха едни чужденци щото не знаели как е хляб на български. А иначе вечерта там беше Николай Петков и компания, на тях огън им запалиха, внимание колкото искаш. На мен не ми пукаше тогава много, но след това си направих сметка, че заради това отношение дори чужденците бягат от хижата. Както ида е. За стария хижар съм чувал от приятели, кво да кажа - върла простотия. Аз по принцип си ходя горе по заслоните и за в бъдеще пак там ще ходя.

Архивен коментар.

Dido 25 Jan 2007 09:10 PM
Ей,тая х.Мальовица!Чак ми идва да тръгна и да видя кои са тия Катето и Масларов дето често са герои в писанията.Със стария хижар Любо трудно можеше да се погоди човек но ако го улучиш в настроение или пък разговаряш с жена му що годе биваше.Били сме много пъти там и не мога да кажа че сме имали кой знае какви стълкновения или проблеми.Знаехме си, че банята е само за определени хора и че кой знае какви условия и любезно отношение не може да се очакват.Но пък винаги са ни очаквали и за разлика от някои др.места не е пропадала резервацията ни.Сега с тия новите незнам как ще е ама като чета какво пишете май е станало по-зле от преди.

Архивен коментар.

Vili 28 Jan 2007 11:29 AM
Яво и вие не сте обикаляли много!А пък и като предпочитате АХ МОРЕТО ходете на море обичате планина ТОГАВА НЕ СЕ ОПЛАКВАИТЕ!!!!!!Свиква се с всичко,а пък и на Мальовица е МНОГО ДОБРЕ смело мога да твърдя!!!

Архивен коментар.

турист 03 Jan 2007 05:22 PM
и Катето и целия персонал са съвсем човечни, приветливи и нормални хора... както вече казаха - ако някой селяк е решил да си избива комплексите - да го прави другаде...

бях по нова година там - и обслужването, и храната бяха страшни... от стаите има още какво да се желае, но да не забравяме, че това все пак е хижа, а не хотел...

цените няма да ги коментирам - скъпички са, но това е като навсякъде другаде... все пак, като не ви изнася, носете си храната!

Архивен коментар.

Martityy 08 Jan 2007 11:45 AM
вчера вечерта се върнах от Мальовица.Изкарах си 6 незабравими дни в това райско кътче и освен инструкторите и ръководителите на групата с която бях,спомогнаха много за доброто и хубаво пребиваване Катето,Масларов и Стефан!Те са страшно земни и човечни.Не мога да разбера какъв ви е проблема и защо толкова мрънкате?!Като искате по-добри условия вървете на 5 звезден хотел.Това е хижа!И въпреки,че надписа "Тука е така" вече го няма,там още си е така-яко,неземно,незабравимо,изпълнено с емоции,чувства и приключения!В Мальовица наистина е така и на който не му изнася да ходи в някой Пампоровски дворец!
Респект Кате,Иване,Чефо!

Архивен коментар.

dak_evil 11 Jan 2007 11:37 PM
Еееееееее, съгласен съм с вас! Даааааааааа, много ги бива Катето и Масларов:) Ама до тук! Бива ги за само за определени хора! Които не са повече от 10% от посетителите на жижата! И не ми приказвайте за 5 звездни хотели! Един хотел или хижа не се определя по цените само колко звезден или звездна е. А най-вече по обслужването. А аз не съм много претенциозен, повярвайте ми! И единия от Вас трябва да знае, че и той е селяк от така нареченото село България. Аз лично нямам нищо напротив да се нарека селяк от това село. Обаче, както прочетох на една стена в София: Хубава Родина, калпава Държава! Също като х. Мальовица: хубава хижа, калпави хижари!

Архивен коментар.

dak_evil 11 Jan 2007 11:43 PM
А, забравих да кажа нещо! Дано както е изчезнал надписа "Тука е така" да изчезнат и т. нар. хижари! Колкото по-скоро, толкова по-добре! Само да не дойта по-темерути от тях! И Наздраве за Рила и Мальовица!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jan 2007 09:08 PM
ВИЕ СТЕ НЕЩАСТЕН И СЕПЕРПРЕТЕНЦИОЗЕН КОМПЛЕКСАР,КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА ХОДИ НА ЛУКСОЗНИ КУРОРТИ И НЕ ИСКА ДА ПРИЗНАЕ КАКВО СА НАПРАВИЛИ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ТАЗИ ХИЖА ЗАЩОТО В НЕЯ СЕГА ИМА АТМОСФЕРА И ДУХ !!! НО КАКТО СЕ ЗНАЕ МОЖЕШ ДА ИЗБЯГАШ ОТ СЕЛОТО НО ТО НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЯГА ОТ ТЕБ

Архивен коментар.

dak_evil 01 Mar 2007 08:22 PM
Аз не мисля да се заяждам с хора като теб, но ако с теб се бяха държали така както се държаха с нас сигурно и ти щеше да станеш супер претенциозен селянин, от който селото не може да избяга. А, и още нещо да ти кажа - аз съм ходил по Мальовица, но по заслоните само преди да отида на хижата. И пак ще си ходя и пак само по заслоните или на палатка. И май не си прочел/а много внимателно мнението ми за хижата! Хижата може да е много мизерна - хич не ми пука, ама почва да ми пука когато хижарите са такива.

Архивен коментар.

Vili 28 Jan 2007 11:57 AM
Moга само силно да твърдя,че Мальовица е една от най-хубавите и красиви хижи!Страшно е уютно и прекрасно!Добро обслужване, а и след ремонта,който направиха е просто.....ВЪЛШЕБНО

Архивен коментар.

Кристина 18 Apr 2007 04:50 PM
Искаме на 24;25 Май да ходим там с малко дете - 1,5г. Моля който е бил скоро да сподели как са условията и подходящо ли е за детенце! Не сме много претенциозни, но все пак трябва да е чисто и топло - резервирали сме си в "ремонтираната" част. Предварително благодаря!

Архивен коментар.

wtyrkel 04 May 2007 02:15 PM
Не е подходящо място за малко дете. Останете долу в комплекса и се разходете до хижата, за да останете с приятни спомени. Много е красиво, както знаете, но условията не са за деца. Приятно прекарване на празниците!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jun 2007 12:41 AM
Найстина е много красиво там,нооооо си мислех че сигурно само аз не съм доволна а сега като прочетох вашите мнения ми се изясниха нещата.Значи преди 2 години отиваме 3 момичета на хижа там.Предварително се обаждаме и говорим няколко пъти с хижаря,питахме го изрично за цени защото ни бяха ограничени финансите. Каза ни тогава 3 лв на нощувка.Отиваме ние и така се завъртяха нещата че ще платим на следващия ден.И ние си се разхождаме след като пристигнахме,абе много хубаво и красиво.Преспиваме и на другия ден ставаме и тръгваме към едно от езерата,мисля че е страшното,но не съм сигурна.Връщаме се към 6-7 вечерта разбити и много уморени и ще палщаме на момчето за предната и още две нощувки е да ама изведнъж нощувката се оказа от 3 на 9 лв на човек на вечер,ние естествено нямахме толкова пари и можехме да платим само предната вечер ,наоколо няма банкомат да изтеглим и се почва супер скандал с няква мома.Аз исках да се видя с хижаря щото той ми обади тея цени е да ама не щял да се вижда с мен .Всичко това се развива около 1-2 часа с събирането на багажа и в един момент тая тъпа патица изгони 3 момичета в 9.30 вечерта в гората.Това доколкото разбрах е недопустимо,да те гонят от хижа щото не можеш да си платиш.Иначе найстина е много красивоооо ноооо бирата е 3 лв и обноските са много зле.

Архивен коментар.

dak_evil 29 Jun 2007 10:25 PM
Тия смотаняци пак са се проявили! Ако искат модераторите и администраторите на сайта да ми изтрият коментара, но аз едно се моля дано тез измислени хижари бъдат изтрти от хубавата хижа, защото само я загрозяват!

Архивен коментар.

Снежана 21 Jul 2007 09:32 PM
Бях в хижа Мальовица към края на Октомври 2006 и определено условията бяха добри. В сградата имаше топла вода, нови тоалетни и баня. Стаята беше задоволително чиста, но доста студена. Леглата бяха леко паянтови, но се преживява. Цената на 1 легло в стая с 7 беше около 10 лева. Цените на храната бяха наистина надути. Опаковано десертче беше 2 или 3 пъти по-скъпо от обикновено. Чаят и кафето бяха към лев. А супите по 2-2,50. Но тези неудобства могат да се избегнат с предварително подготвена храна.
Персоналът се състоеше от млади хора. Специално си спомням един 6-7 годишен господин, който имаше завидни умения при играта на Шах и който активно разнасяше (гушнал) една котка.
Като цяло вечерта в хижата беше мнооого приятна :) Не знам от какво се оплакват всички.

Архивен коментар.

dak_evil 10 Aug 2007 11:52 PM
Снежана, каква късметлийка си! Завиждам ти! Аз също да ти кажа не си изкарах лошо, но просто не мога да не изказвам мнението си за тези псевдо хижари. Това е.

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 11:55 AM
Абе влязох в този сайт с намерение да потърся начин да споделя мнение за обслужването на хижа Мальовица .Впечатленията ми са съвсем пресни.Като чета другите мнения подозирам,че дежурните писачи-защитници на хижата ще ме вкарат в графата "нещастен селянин" ,"комплексар" и ще ме натикат в някой
5-звезден хотел на морето."Да ама не" както се казва.Истинските планинари знаят ,че има неписани закони на ЧОВЕШКО поведение в ПЛАНИНАТА.Който се е хванал да бъде хижар трябва да му е ясно,че това не е точно работа ,а
по-скоро МИСИЯ.Като му тежи да се маха и да ходи да работи по курортите или в кварталната кръчма.Ако някой от БТС има да следи този форум искам да го попитам - нормално ли е кухнята на хижата да работи до 19ч.? Нормално ли е хижар (изпълняващо в момента тази роля е ДЕВОЙЧЕТО-главен герой на този форум) да заплашва туристите,че ще ги изхвърли от хижата ,защото питат за банята?Бях свидетел на срамно поведение към възрастни хора-ТУРИСТИ на по
70-80 години,които пристигайки откъм ЦПШ-то ,с изкривени от умора лица сядаха пред хижата и ДЕВОЙЧЕТО избълва към една възрастна дама
"кво ми се хилиш МА".Мисля ,че няма нужда от коментар.Ако така ще продължава по-добре ХИЖАТА да я прекръстят на "УСОЙНИЦА" -така поне всичко ще е ясно предварително!Ако някой го интересуват просто цените - нощувката е 12лв. в новата част.Възможно е цената да зависи колко ви е харесало ДЕВОЙЧЕТО,защото и аз не видях ценоразпис.Банята е само за ПЕРСОНАЛА И ПРОТЕЖЕТАТА МУ! Чудя се дали да им послугувам на тези така наречени "хижари"?Според мен не е добре само да им се ядосваме и да си пишем из форумите.Те може и се забавляват с нас като ни четат мненията!Ако искаме нещо да се промени ще трябва да си защитим по някакав начин правата на данъкоплатци и клиенти.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2008 07:56 PM
Този август ходих в хижата. Бяхме двама души - аз и един приятел. Пристигнахме около 20.00ч. пребити от умора. Влизаме в столовата и зад бара седят две девойчета на по около 20-22г. Слушаха някаква музика на уокмените. Едната пишеше нещо, може би решаваше кръстословица, а другата гледаше писанията и.
- Добър ден.
Отговор няма.Стоим и чакаме. По едно време, след около 3-4 минути, явно свърши песента, която едната девойка слушаше и тя ни обърна внимание. Доста усилия ни костваше за да разберем какво предлагат като храна и напитки. Обхвана ме срам, че не знам менюто на хижата. Нейсе. Въодушевен подмятам: Важното е да има бира. Отговорът:
- Гледайте само да се напиете, и ще видите какво ще ви се случи.
!?!?!? Наскоро бях чел за подвизите на хижаря на "Тевно". Мина ми през ума, че може ние да сме следващите набити.
През деня някой ни беше казал, че в хижата има баня. Питаме за баня. Отговорът:
- Трябва да питате шефката.
Питаме къде е Шефката. Отговорът:
- Спи.
Питаме кога ще стане. Отговорът:
- Утре.
ОК, казахме си, девойчетата, явно са расли в планината, разговарят с хора предимно през лятото и не са свикнали с това, та ще изчакаме Шефката да се събуди, пък ще опитаме с нея. По едно време Любака влезе вътре и излезе омърлушен. Разговарял с шефката. Няма баня. Отговорила му е така, все едно е питал за проститутки или дрога. Погледнах надписа на един транспарант, който се намираше над вратата на хижата "Хижа "Мальовица". Тука е така.". Както и да е, трябваше да останем две вечери защото имахме нужда от почивка. На следващия ден се стараехме да избягваме какъвто и да е контакт с Шефката или с което и да е от двете диворасли девойчета. Не си струваше да си разваляме удоволствието. Сутринта, в която тръгнахме (около 7.30-8.00 ч.) естествено нямаше кой да приготви закуска, чай или нещо такова. На бара имаше единствено две стъклени чашки, пълни с вода, с по една лъжичка във всяка от тях. На чашките имаше надписи "Чай" и "Кафе". Имаше и една хубава котка, която пиеше вода от едната от чашките.

Тогава си казах: Тука е така. А на мен това "така" изобщо не ми харесва.

Архивен коментар.

КалекоАлеко 24 Jul 2007 05:10 PM
Имам ОГРОМНА молба към всички ,на които им предстои да посетят х.Мальовица.Молбата ми е следната - първо да заснемете табелата с категорията на хижата(тя трябва да е на видно място и на нея трябва да има един,два или три еделвайса),както и УДОСТОВЕРЕНИЕТО за КАТЕГОРИЯ;второ да заснемете името на управителя и работното време на хижата;трето да качите тези снимки в този сайт.Това е публична информация съгласно чл.11 от "Правилника за вътрешния ред в туристическите хижи на БТС" и тъй като липсва на сайта на самата хижа и сайта на БТС би било добре поне в този сайт да я има .Би било добре да се знае кой носи отговорността за посрещане и изпращане на туристите на това място.ЛЕСНО Е ДА СЕ КРИЕШ ЗАД ИМЕ НА ФИРМА(световно неизвестно ЕООД).На тези туристи ,на които им предстои челен сблъсък с настоящия персонал искам да обърна внимание добре да гледат за бройката на еделвайсите върху таблото с категорията и ако тя е две или три, да си търсят правата за банята .Тя съществува и трябва да бъде предлагана като услуга задължително за тези категории.Това е едно от минималните изисквания за такава категоризация.
Сещате се ,че при нарушения има законов ред тя да бъде понижена или даже прекратена.Де да бях чел законите преди да отида в тази хижа!Ама нищо ,надявам се все пак ,че ще се намерят съмишленици на тезата , че НИЕ ТУРИСТИТЕ не сме НАПАСТ и ходим по тези места от любов към природата и заслужаваме да получим това,което ни се полага по закон!Най-малкото трябва да има ясно изразена непоносимост към "хижарите",които не спазват писаните закони!

Архивен коментар.

илиян панов 24 Jul 2007 11:18 PM
Човека е прав. И аз бях там на 23.07.2007г. към 15часа. Бирата е 2,00лв.Не предлагат нищо за ядене, защото имали група. За обикновените туристи подслона е навън.

Архивен коментар.

fitil4o 05 Aug 2007 03:10 PM
Ами аз бях там на 1-2 август и мога да кажа, че хижата е в прилично състояние. Тоалетните са оправени, има нова дограма. Одеалата бяха изпрани. Леглата единствено бяха доста разбити. Но като обслужване мога да кажа, че беше добре като за хижа. Нощувката беше 10 кинта. Съжалявам, че пропуснах боб-чорбата. Вярно, не е евтина супата, но порциите са двойни на тези в чайната на Черни връх, така че не мога да се оплача. Като си носиш и храна, няма начин да останеш гладен :)
Единственото, което мога да отправя като забележка към хижарките, е да понаучат английски, защото при толкова много чужденци е задължително да се знаят поне основни фрази на английски.

Архивен коментар.

dan 27 Aug 2007 12:41 PM
Ето, една подобна тема в дир.бг за обслужването в Техномаркет, където и клиентите и продавачите са прави.
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=blackfirm&Number=1942545076&page=15&view=collapsed&sb=5
Та за обслужването в хижите - наистина, ако е казана една цена по телефона, а после да ти поискат повече пари е гадно, но и хора които се качват на хижата да се напият, напушат и купона да продължава до посред нощ, при положение че има други които са изморени и искат да спят, и те не са прави! И после се оплакват по форумите, иди разбери кой крив, кой прав!

Архивен коментар.

sandr0 07 Sep 2007 07:09 PM
абе вие нормални ли сте!!!!!!???????!!!!Човека направи хижата "жива" а вие ми разправяте за някакви от БТС.Какви бяха тези в БТС??????

Архивен коментар.

Николай 09 Sep 2007 08:29 PM
...а именно двете девойки, с които имахме вземане-даване, си нямаха понятие как да се държат с гостите си.
На тези девачки очевидно им е длъжен не само всеки турист, който дойде да ги беспокои, но и целият свят! Искрено им желая никой повече да не дойде там да ги притеснява. За съжаление, местността е твърде красива това мое пожелание да се сбъдне.

такова бескултурно, грубо и нагло обслужване не бях срещал никъде другаде. нека всеки има по едно наум за тази хижа.

Архивен коментар.

. 15 Sep 2007 01:34 PM
Хора много ме плашите с тези коментари.Миналата година по същата причина избегнахме х.Мальовица/от Страшното езеро директно до х.Иван Вазов/,но в края на септември няма да успеем.Уби ми се ентусиазма.
А след страхотните хижари,на които попаднахме из Стара планина разочарованието ще е пълно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Sep 2007 01:16 PM
Вчера се върнах от Мальовица и мога с чиста съвест да кажа, че аз повече в тая хижа няма да стъпя! Добре че имах палатка, защото иначе вероятно просто щях да умра от студ някъде по поляните. Отидохме там аз и още една приятелка, и двете сме на по 18 години. Опънахме си палатката и отидохме да пием чай с ром в хижата понеже бяхме премръзнали. Когато поисках да си купя въпросното питие, реакцията на милата хижарка беше следната: "Тука в тая хижа алкохол не продаваме, гъби също не продаваме. Гъбарите са нежелани тука, за тва се махайте, защото ще си имате главоболия." И така бяхме изгонени от хижата.
Мисля, че няма нужда да коментирам всичко това, можете да си направите изводите.

Архивен коментар.

минаващ 16 Sep 2007 09:43 PM
Честно да си кажа, аз одобрявам това, че не продават алкохол и не понасят такива, които ядат гъби. И аз не понасям хора, които отиват на планината и пият алкохол или се друсат. А за да си защитя донякъде мнението (макар, че не знам дали имам нужда да го правя), мога да кажа - в много страни по света и то цивилизовани, за пълнолетни се смятат лица над 21 години. А на непълнолетните не им се разрешава алкохол. Но по принцип, си мисля че и за пълнолетни планината не е място, където да се пие алкохол. А вие по принцип сте искали да си спите на палатка, доколкото разбирам. Ако обичате планината, не много любезния отказ, не може да ви накара "да не стъпите повече там"

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2007 01:36 PM
Казах, че няма да стъпя повече там, защото намирам за недопустимо който и да е да бъде изгонен от хижа в планината при положение, че навън е кучешки студ.Единствената ми цел беше да седна да се стопля защото цял ден бях ходила по чукарите и бях премръзнала. И всъщност не, не бяхме отишли там заради гъбите представяш ли си. Ходя на планина заради самата планина въпреки, че съм на 18 :) Това е. Мисля, че хижите са точно за това, да приютяват хората в нужда.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2007 08:05 PM
Честно да си кажа, аз не одобрявам малоумно мнение като твоето и не понасям такива, които не понасят такива, които ядат гъби. И аз не понасям хора, ей такива като тебе да ми се мръщят насреща и да се праят на света вода ненапита, като си извадя да пия една ракия преди ядене. А за да защитя донякъде мнението ( макар, че не знам дали има нужда да го правя ), мога да кажа - дреме ми на (сещай се на коя) работа за тези страни, където за пълнолетни се смятат лица над 21 години, като толкоз много ти харесва при тях, взимай си парцалите и изчезвай. А за това дали аз като пълнолетен ще си пийвам в планината(винаги в рамките на разумното), не си ти човека, който ще ми прави забележки. И откъде накъде ще говориш за алкохол и друсане, без да познаваш хората, за които говориш. И последно: Ти малоумен ли си или наистина не разбра, че момичетата са били изгонени от хижата.
П.С. Момичетата не ги познавам и не се опитвам да ги защитавам, просто ме подразни коментара ти. Айде със здраве...

Архивен коментар.

Иван Гърбев 17 Sep 2007 08:43 PM
Аз си направих извода.
Колкото до човека, който се изказва за пълнолетието, така и не схванах какво иска да сподели.
Аз лично свалям шапка на 18 годишните, които са тръгнали в планината. За съжаление никак не срещам такива, освен разни около хижите, на които на лицето им е изписано, че са попаднали там погрешка.
А колкото до ракията - :-) - епа няма по-хибаво от това да си пийнеш една, след като си се счупил от ходене!

Архивен коментар.

bobi 18 Sep 2007 12:31 AM
Хахаха, какви са тия тъпи забележки за тва кой къде бил пълнолетен?! Дреме ми на оная работа кой за кво е отишъл на Мальовица, хижата в планината е за ВСИЧКИ В ПЛАНИНАТА.
Различните хора ходят по различни места с различни цели. Кой има право да ги съди, най-малкото един човек, който има МИСИСЯ да помага.
Не знам, тъпа работа.

Архивен коментар.

Ивайло Илиев 16 Sep 2007 06:49 PM
х.Мальовица e гнездо на плъхове което задължително пропуснете от маршрута си.

Архивен коментар.

Скитник 25 Nov 2007 06:15 PM
Абе ХОРА, капризни и недоволни, разберете, че ХИЖА значи подслон за една нощ. Насладете се на величието на Планината и престанете да одумвате хижарите. Ако не Ви харесва - опитайте на хотел Мальовица.

Архивен коментар.

янко янков 27 Nov 2007 11:11 AM
Дайте малко прясно инфо за хижата че ще ходим натам и не ми се иска да бием хижара :)

Архивен коментар.

нина 08 Dec 2007 03:26 PM
хижарят и готвачът са супер.Момичето на бара е невъзпитано,нагло,истерично,абе нуждае се от психиатър.В хижата мирище и се разхождат много котки.Всичко останало е супер.

Архивен коментар.

Е 11 Dec 2007 02:41 PM
Явно не съм единствената, сблъскала се с характера на Катя. Веднъж е усмихната и мила, а друг път крещи и обижда. Разбирам, че е сама и няма кой да й помага, но не е права да си го изкарва на първия, когото срещне!!!

Бяхме на Алпиниадата на 8 декември. Искахме да сме в планината, да има много сняг, да сме с приятели и да няма чалга. Вечерта беше весела, срещнахме познати, хапнахме, пихме домашно винце, което си носехме, залитахме малко и се смяхме много
На сутринта станахме рано, за да хванем първата маршрутка от ЦПШ. Копнеехме за един топъл и ароматен чай. Слязохме долу и похапвахме бисквити. Катя седеше до камината. Дойде един човек (познаваше го), попита го: „Искаш ли да ти направя чай или кафенце?“ На нас не ни обърна внимание. Отидох на бара и я попитах: „Може ли и за нас два чая?“ Отговори рязко и троснато: „Не може!“ Опулих се: „Защо?“ Каза ми нещо от сорта на: „Защото сте свини и направихте ужасна кочина, трябваше да ви чистя цяла нощ! Уж ми били алпинисти и природозащитници, пък толкова чували с боклук изхвърлих! Напиха се, надрусаха се, сбиха се даже...“ и т.н. и т.н. Цялата „помия“ се изля върху мен. Казах й: „Не мога да поема вината за всичко това. От дете ходя по планините, защо на мен ми крещиш? Имам едно малко пликче с боклук, което ми е в раницата.“ Тя пак отсече: „Не може!“Обясних й, че я разбирам, но не е редно да си го изкарва на хората, които не са виновни. Не искаше да ме слуша. Казах и „Чао!“. Толкова криво и обидно ми стана. Значи за познатите може да направи чай, а ние нямаме право да пием?!!

А после очаква да й помагат... Е, няма да стане! Това е унижение, така ще изгони сума ти хора. И ще си идват при нея само познати и приятели.

Архивен коментар.

Станимир 13 Dec 2007 05:48 PM
Привет ! Можели някаи та ми каже дали има транспорт от Самоков од комплекс Мальовица ? Благодаря ви предварително л

Архивен коментар.

Е 14 Dec 2007 11:19 AM
От Самоков до ЦПШ Мальовица има микробусчета в 8:15 и в 16:15.
От ЦПШ Мальовица за Самоков са в 9:00 и 17:00.

Архивен коментар.

кирил 02 Jan 2008 01:15 AM
не ходете там.обслужването е отвратително и не се предлага храна.разхаждат се много котки и хе можещ да пиеш едно кафе на спокойствие.

Архивен коментар.

илия 15 Jan 2008 09:06 PM
От къде се взе това тъпо Кате на това чудно място.Да си хваща пътя за говедарци или от което село е дошла тази комплексарка.В хижите трябва да живеят хора с отношение към природата и планината ,а не селянки без елементарно възпитание.

Архивен коментар.

нели 15 Jan 2008 10:32 PM
най тъпото място на земята както и тъп и Удев - секретаря на БТС този тъпанар хи хи

Архивен коментар.

нели 15 Jan 2008 10:35 PM
защо го държите това говедо Удев ами не го пустете да пасе дано се задави от някой магарещки трън

Архивен коментар.

muay thai 17 Jan 2008 12:22 AM
Предстои ми ходене на тази хижа....искам да попитам последно има ли баня или няма...какви са стаите....явно е имало някакъв ремонт,защото изчетох всичките мнения и към края все пак има доволни хора.аз съм от тези хора,който смятат сами да си направят шоуто и няма да позволя на никой да ми го развали(говоря за въпросната Катя,която цяла България псува.Последно оправена ли е хижата като условия ме интересува.Разбрах също,че трябва яко да заредя с храна,че такива цени на супите и тука в ресторантите в големия град няма.не ям супа и не ма интересува,но от техните цени виждам,че всичко ще е надуто яко.Друго значи освен бира по 2-3 лв алкохол не сервират така ли?Това в планина да няма нещо 40 градуса си е направо за трепане.И не знам ама май ще платя 20 кинта за стая,което ми са видя много.Става въпрос за РОДНИ БАЛКАНИ.70 лв 3 нощувки.Искам прясна информация....от някой който е ходил тази година.Мерси предварително на отзовалите се.

Архивен коментар.

никола 25 Jan 2008 07:14 PM
отговярям на въпросите ти,малко късно но дано ти е полезна информацията.Ремонт на х.е правен частично в някои стаи,около5.Таолетната и банята ги бива.Нощувките са скъпи и зависят от кефа на тъпото кате ,зависи от настроението и или бог знае от какво.Храна имаше и много добра ,но от известно време не се предлага,бог знае защо.Явно хижарите са решили да забогатяват продавайки само бира и кафе,чаи също не винаги има.АКО ПИТАШ КАТЯ ЗА АЛКОХОЛ ПО ДОБРЕ СИ ХВАЩАИ ПЪТЯ ОТ КЪДЕТО СИ ДОШЪЛ.нЕ СЕ ПУШИ,ЗАЩОТО КАТЯ НЕ ПУШИ,нЕ МОЖЕ И КИТАРИ,ИТОВА ДРАЗНИ КАТЕТО.АКО ТИХАРЕСВАТ УСЛОВИЯТА ТРЪГВАИ ,АКО НЕ НА ШКОЛАТА Е СУПЕР.

Архивен коментар.

Miron 04 Feb 2008 12:45 PM
То и аз ще ходя, но мисля, че става дума за хотел "Мальовица" . Така или иначе вече съм платил, и билет съм си купил - главата е в торбата :) Здраве да е, предполагам, че ще е весело :)

Архивен коментар.

Планинарко 25 Jul 2008 04:05 PM
Бях на хижата преди месец и малко...Ценат на ночувката е 12лв...хижаркате беше малко вкисната като пристигнахме,но по-късно нещата се пооправиха...явно си имат ядове хорета горе,но аз съм им простил :).Попитах любезно за ракийка на бара и хижарката рязко ме отряза ,че това не ми било кръчма (и до някъде си е права).В последствие обаче ме извика на бара да си взема ракийята която ми бяха наляли и даже не ми взеха пари...така че,носете си алкохолче когато отидете...Нормално е хора когато са напрегнати да са кисели в началото и затова не се и ядосвам...Още по-късно вечерта когато вече бях пиинал и ракийката :) хаха останах на в тясен круг с хижарката и успях да поприказвам с нея...и двете кученца (които не дава много много да се галят...)и останах щастлив..Хижарката е свежа и смятам да отида пак там някой ден...

Архивен коментар.

кики 12 May 2008 05:08 PM
За последно бях на хижата ноември месец. Наистина има много подобрения,нова дограма, стаите са с ламинат даже матраците по леглата са нови. Тоалетната даже е добра. Има я още и тенис масата и може да се играе за без пари, от което се възползвахме. Обслужването беше нормално, нямахме проблеми. Много спретната хижа почти като хотел :)

Архивен коментар.

Боян 14 May 2008 03:02 PM
Ако ходите на х. Мальовица и сте по-голяма група, направете резервация през информационния център на БТС (в подлеза на спортната палата, повече информация на http://www.btsbg.org). Ако говорите с хижарката, тя ще Ви каже, че няма да Ви приеме. Ако Ви изгонят, държат се грубо, не Ви приемат или по някакъв начин нарушават вътрешния правилник на БТС, ПУСНЕТЕ оплакване в туристическия съюз. Така при изтичане на договора за стопанисване, той няма да бъде подновен, а ако оплакването е по-сериозно и нарушава вътрешния правилник, може да бъде и незабавно прекратен. Търсете правата си! (NB! Не говоря за оплаквания от сорта на "няма топла вода" или "леглото е твърдо").

Архивен коментар.

Gancho 16 May 2008 02:10 PM
И все пак имайте предвид, че ако успеете да си направите резервация директно на хижата ще ви е по-изгодно, защото информационния център на БТС е посредник, който си начислява комисионна, като туроператор, макар служителките в него да спестяват тази подробност на туристите

Архивен коментар.

Maria 22 Jul 2008 02:01 PM
Здравейте! Искам да ви кажа, че тази сабота и неделя бях на х. Мальовица и всичко е супер, много чисто, мн приятно! Хижарката е много готина! И призовавам всички - не си хвърляйте боклуците в планината, хора - тъпо е!

Архивен коментар.

lz_ 30 Jul 2008 04:30 PM
Трябва ни телефон на хижата

Архивен коментар.

Grosskopf 12 Aug 2008 05:30 PM
Минахме от там на 10.08.08. Група от 5 души. Влязохме вътре да пием по един чай (много вкусен). От самото начало навсякъде те посрещат недружелюбни надписи. В един момент видяхме кучето, което също беше в столовата и попитахме можем ли да го погалим - и тогава се изля един един словесен бълвоч от Катя или-както-там-се-казва, въпреки че не питахме нея. Ние не сме конфликтни личности, еле пък в планината. Така че си затраяхме. Преди да тръгнем се разходих около хижата да потърся тоалетна (на нас не ни е проблем, но момичетата да има къде да отидат на спокойствие), но не намерих и реших да питам момичето на бара. Отново същата рошава изкочи от някъде и каза, че тоалетна нямало, щото нямало вода, ако сме си изчистели - може. Спрях да я слушам на второто изречение. Само после малко ни вгорчаваше в устите при мисълта - как ли са ни приготвили чая:)))
Тази женица не може да ми развали настроението или ядоса. Но я съжалявам за скапания, мизерен, скучен и безрадостен живот, който живее и в който е принудена да понася самата себе си. Но в края на краищата - кой, както си го направи.
Поздрави...

Архивен коментар.

dakevil 24 Aug 2008 07:38 PM
Ще се опитам да запазя добрия тон на сайта, но като прочетох някои от горните коментари едва ли ще мога. И аз съм се сблъсквал с темерутлъка на т.нар. "Кате". Затова мога само да кажа пък ако ще да го изтрият администраторите на сайта - "А, бе, няма ли кой да я сайдиса тази Катя, че да спре да се цупи на целия свят!"

Архивен коментар.

dakevil 24 Aug 2008 07:39 PM
Ще се опитам да запазя добрия тон на сайта, но като прочетох някои от горните коментари едва ли ще мога. И аз съм се сблъсквал с темерутлъка на т.нар. "Кате". Затова мога само да кажа пък ако ще да го изтрият администраторите на сайта - "А, бе, няма ли кой да я сайдиса тази Катя, че да спре да се цупи на целия свят!"

Архивен коментар.

Радост 04 Sep 2008 02:22 PM
Вчера се завърнах от хижата и нека споделя новото и старото.Катето си е там с усмивка за близки и безразличие за други.Всъщност почти можеш да игнорираш персонала в повечето време той просто липсва, а при редките контакти се стараеш да си делови и толкова.Ремонт е имало някакъв(виждала съм и по-добро и по-лошо),притенции нямам да има покрив стига.Нови са цените-14лв.Храна няма,освен тази,която си носиш сам.Алкохол няма ,задобро или зло ,не зная.Просто станах свидетел как в дъжда пристигнаха три премръзнали момчета,които според мен имаха нужда от топла супа и може би коняк,но останаха само на чай и си тръгнаха бързо щом постихна дъжда.Не ги виждам аз така нещата,нещо връзката в традицията се къса.Топлината ми идва само от огромното желание да съм там пак и отново,да общувам с чукари,клекове и езера.Работа върши и някоя капка в чая,но какво пък и така става.

Архивен коментар.

Аз 07 Sep 2008 02:08 PM
Е, при моето посешение имаше супи и бира - Шуменско 0.5л - 2.50 лв.

Архивен коментар.

Сесилия 08 Sep 2008 03:05 PM
Здравейте! На хижа Мальовица съм ходила около 5 пъти в продължение на няколко години, тъй като семейството ми са запалени планинари, но последният път, смея да твърдя, ще си остане такъв. Беше 2007 година, аз бях на 18 и с една приятелка на моите години, сами, отидохме там с идеята да си опънем палатките пред хижата за една вечер, на другия ден да се разходим до върха и въобще да си прекараме чудно. Пристигнахме там към 4 часа след обяд май беше, опънахме палтката, събрахме дърва за огъня и вече по тъмно си викаме айде ще отидем в хижата да се посгреем, да хапнем, да изпием по бира. НО!!! В момента в който попитахме жената, отговаряща за поръчките явно дали можем да си вземем супа и бира нейната реакция беше: "Ние в тая хижа алкохол не продаваме, а на наркомани нищо не даваме за тва изчезвайте от тука, щото ще се разправяме с вас по други начини." И двете с приятелката ми бяхме изгонени вечерта и добре, че беше август месец и бяхме на палатка. Това е накратко моята трогателна историйка без преувеличения. Ще ви спестя мнението си за т.нар. "хижари".

Архивен коментар.

никола 15 Sep 2008 12:14 AM
ходих няколко пъти до хижата тази година и с неприятна изненада откривам това тъпо невъзпитано същество катето отново да се кара и бие с туристите.Кате хижата не е твоя а на бтс и това че те чука хижар незначи че си хижарка Всъщност надали те чука щеше да имаш по благороден и спокоен вид и нямаше да си привързана към кучета и котки което издава само едно самотен и празен живот Драги туристи да изгоним тази кучка катя от хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Oct 2008 09:47 PM
Това лято посетих хижата с моето семейство. Впечатлението ми от хижата е добро, с изключение на това, че не ни бе позволено да ползваме банята. Също не сме притенциозни хора, напротив - обичаме подобни разходки и походи в красивите ни Български планини, но при почти целодневен поход и особено ако си решил да останеш на това място за няколко дена, не виждам причина човек да не може да ползва банята за 10-тина минутки поне!!! През цялото време беше зкалючена и едва на втория ден, когато забелязахме, че едни от туристите си имат приказка с хижарите, видяхме банята отключена и се ползваше от същите тези хора! Изводът: "Банята е само за познати!" (Ако искат могат да си добавят и този надпис някъде...). Освен това съжалявам много, че ще трябва да съм поредната, потвърдила характерът и отношението на Катя към посетителите на хижата, но когато помолихме за нещо на бара също не ни беше отговорено с много мили думи. Да не кажа хич! В завършек на своя коментар ще кажа следното: още с първите секунди, в които пред нас тепърва се разкриваше гледката на самата хижа, бяхме свидетели на такава сцена, такъв скандал, породен от кучето Барс, от който дори филмът "Куджо" вече не ми се струва страшен! Седях, не можех да повярвам на очите и ушите си, и дори ако зависеше от тази гледка, аз бях готова да се обърна обратно и да си тръгна! Представяте ли си семейство, обмисляло дълго и решило къде и как най-сетне да прекара единствената си за годината почивка заедно, сред природата, откъснати от еднообразното ежедневие, и още със стъпването си на тази хижа да бъде свидетел на нещо подобно?!? Мога да кажа, че тази случка беша като един ужас, протекъл за около 1/2ч. Седях с подкосени крака на пейката и накрая дори се разплаках! Съжалявам, ако ви изглежда пресилено описанието ми, но не - това ви го казвам като човек-очевидец! Няма да описвам подробностите, само бих могла да кажа, че ситуацията беше до голяма степен усложнена от девойката-хижарка. Крещеше истерично и провокираше с думтие си, вместо да обясни спокойно и човешки онова, което трябваше на човекът срещу нея. Съмнявам се, че той и семейството му ще се върнат някога там при случилото се... Много жалко за хубавата хижа, наистина. Според мен или хората там трябва да оправят отношението си към гостите-туристи, или просто да бъде потърсен друг персонал. Иначе всичко друго си е много хубаво - обстановката, другите хора,които минават и с които обменяте опит и информация, и на последно, но не по значение място - неописуемата гледка от и към връх Мальовица! Заслужава си да бъде видяно! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2008 03:17 PM
Хора, колеги планинари - някой от вас да се е опитал да завърже контакт с въпросното "Кате", ама по-настоятелно? Не е.
Аз, обаче успях! - защото ми стана интересно що за човек е тя. Преди да отида на хижата четох постовете за нея и ми стана любопитно що за птица е тя...
Тя действително е социопат, но е ЧОВЕК, малко труден, но човек. Просто й задавах въпроси, които бяха от нейната сфера на познание - спорта. И тя се отпусна и започна да отговаря съвсем нормално и се получи контакт.
Иначе - Кате - мястото ти не е там - просто не умееш да контактуваш с хора! Нищо повече...

Архивен коментар.

ipon 18 Oct 2008 10:01 PM
здр наистина готина хижа красива.но неможе ж 21 4аса да ни казжат 4е няма места при това с контузен в екипа.грубо и гадно е да ти кажат ходете 20 мин до вилното сели6те.някои искат само пари да вадят.колко по незнаина хижа толко по истински хора

Архивен коментар.

Икипемико 03 Dec 2008 01:39 PM
Здравейте, някой знае ли какво е положението със снежната покривка в момента?
Чудя се за еднодневно изкачване на върха за тази събота, само зимната ли маркировка е достъпна или все още няма достатъчно сняг и може да се ползва летната?

Архивен коментар.

goahead 05 Dec 2008 12:06 PM
Здравейте и аз да споделя мнението си за хижаря(наемодател)на х.Мальовица-гъъъъз.Чичо прочети всички тези коментари, помисли(още малко помисли) и тогава говори за маркетинг.Не е нормално да вземеш хижа в планината и да не ти пука за мнението и пресъствието на хора дошоли заради планината, тези хижи са за тях! Tе обичат планината и искат само да се разхождат из нея и единственото от което се нуждаят в хижите, е хижарите и те да обичат планината и да разбират защо тези хора бият по 5-6-7-8-9 часа път и се чустват заредени, и малкото добро което може да им се предложи(като храна,чай,усмивка).ТИ човеко наемодател алпенист-непланинар си голям чукондур, намери си друга работа в която хората от цяла българия да не те споменават като ЧУКОНДУР, неразбираш ли объркал си се с тази хижа незнаеш, неискаш да разбереш защо тя е била там преди теб и защо трябва да е там без теб.Има достатачно коментари за да обяснявам и аз какво точно ни се случи когато попаднахме на х. Мальовица след 8 часов преход, но съвета ми е ако е възможно пропuснете я или ако не сте се сблъскали ще разберете ако стъпите там. А колко е хубава хижата и на какво прекрасно място е, а тези хорица смеещи се да се нарекът хижари или собственици дори - СРАМОТА. човешката глупост няма граници!!! Съвета ми е хора подминавайте, докато този алПЕНИСт-непланинар е арендатор няма да се оправи отношението към хората (дано да греша).

Архивен коментар.

ед 04 Jan 2009 09:53 PM
Значи положението остава същото на хижата с въпросната Катя,аз лично съм бил свидетел на нейното отношение към хората,не лично към мен защото бях от познатите(покрай мои познати)но със сигурност вярвам на вашите оплаквания и сте абсолютно прави.Всичко там ми хареса, но си тръгнах с едно гадно чувство оставено от нея.Иначе хижаря Иван е добър човек.

Архивен коментар.

Александър 02 Mar 2009 03:10 PM
Днес се върнах от там, вечерта на 1ви Март искахме с още двама приятели да нощуваме в хижата след 10-часово ходене от Рилските езера, през Раздела и вр. Мальовица. Мокри, след 10 часа в сняг до кръста, бяхме отпратени с коментара "няма места", въпреки че бяхме готови да спим и по пейките в столовата. Вместо това, ни беше предложено да отидем в т.нар. "стара хижа", която си е един неотопляван хамбар, в който разболяването ни би било гарантирано. Случката става около 19 часа, вече по тъмно.
Не става дума толкова за нарушения Правилник за вътрешния ред в туристическите хижи на Българския туристически съюз, Чл.6/2/, съгласно който "При липса на свободни легла за нощуване във високопланинските и отдалечени обекти задължително се осигурява подслон." Моралът в планината винаги се е крепял на принципи, които макар и неписани, доскоро се спазваха. Сега се оказва, че и да ги напишем, файда няма.
Имената на главните герои в създалия се скандал не заслужават споменаване - и без друго достатъчно са оплюти във форума, а пък това хубаво място на България ще продължи да привлича туристите дълги години, след като тези нещастници напуснат хижата по един или друг начин.

Архивен коментар.

Iv 12 Apr 2009 05:58 PM
С две думи хижата е наистина перфектна и съм съгласен с един мой колега че който иска луксове да посето к.к.Боровец,Пампорово, Банско и мн.др.

Архивен коментар.

Нели 29 May 2009 12:57 PM
Искам да питам- колко време се варви пеш от Хотел Мальовица до старата Хижа "Мальовица" и от с. Говедарци до Хижа Мальовица???
Лесно проходимо ли е ??Някви снимки има ли на стаите вътре??Чух че скорло да првили ремонт!!Ще ви чаам с нетърпение да ми отговорите!!!

Архивен коментар.

Димитър 31 May 2009 01:43 PM
От Говедарци до ЦПШ Мальовица е около 2.5-3 часа по асфалт (ако ви качи някой на стоп - 20мин), от ЦПШ-то до хижа Мальовица е половин час по добре утъпкана горска пътека.

Архивен коментар.

никой 03 Jun 2009 01:37 PM
Тези дни се върнах от въпросната хижа.Искам да споделя впечатленията си,които за съжаление,не са никак положителни,относно отношението на хижарите.По-негативно настроени хора,едва ли би могъл да си представи човек.Грубо,арогантно,цинично...няма да навлизам в подробности,защото са излишни,но в планината всеки турист се нуждае от нормално посрещане,каквото не намира в хижа "Мальовица"!Срещу скромната сума от 3 лв.човек може да си поръча студена супа.Ако пък реши да бъде възпитан и каже нещо любезно на хижарите,в отговор на това получава нещо мучене или друг вид нечленоразделно сричане.Красивата гледка няма нищо общо с овълчените собственици,затова все пак си струва да се изтърпи една нощувка,която струва 14 лв.За мизерията също няма да говоря...може би,само ще спомена непоносимата миризма на кучешка пикоч,която се разнася навсякъде...а чаршафите-по добре въобще не ги ползвайте,защото личи,че не са прани с месеци,ако не и с години...

Архивен коментар.

никой 03 Jun 2009 01:38 PM
Тези дни се върнах от въпросната хижа.Искам да споделя впечатленията си,които за съжаление,не са никак положителни,относно отношението на хижарите.По-негативно настроени хора,едва ли би могъл да си представи човек.Грубо,арогантно,цинично...няма да навлизам в подробности,защото са излишни,но в планината всеки турист се нуждае от нормално посрещане,каквото не намира в хижа "Мальовица"!Срещу скромната сума от 3 лв.човек може да си поръча студена супа.Ако пък реши да бъде възпитан и каже нещо любезно на хижарите,в отговор на това получава мучене или друг вид нечленоразделно сричане.Красивата гледка няма нищо общо с овълчените собственици,затова все пак си струва да се изтърпи една нощувка,която струва 14 лв.За мизерията също няма да говоря...може би,само ще спомена непоносимата миризма на кучешка пикоч,която се разнася навсякъде...а чаршафите-по добре въобще не ги ползвайте,защото личи,че не са прани с месеци,ако не и с години...

Архивен коментар.

UBIGI 23 Jun 2009 05:00 AM
Аз пък имам добри впечатления от хижарите на Мальовица и смятам е нормално едно безалкохолно да е 2лв. в града нали е левче, единствения транспорт до там е високопроходим автомобил/УаЗ-ка/ и за този транспорт има грижа хижаря !
Хижар е Байно, майстора на спорта по алпинизъм- Иван Масларов има и държавни отличия.., с Катето се запознах само бегло, но достатъчно говорихме за сайта на хижата разменихме снимки и т.н.
Не ми се е налагало да ползвам никакви сервизни услуги, затова не мога да кажа, но имаше топла храна, чай, бири, безалкохолни... нищо не ни е било отказано -напротив, бяхме подканяни да хапнем. Има си отделен готвач и още помощен персонал, а кучетата са две и са огромни.
http://maliovitsahut.com/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=60&lang=bg
има web-камера, така че всеки може сам да прецени каква е обстановката в момента, по-подробна информация, стр. на хижата е в разработка:
http://maliovitsahut.com
за закъсалите туристи -хора знаите си правата, никой не може да ви изгони от хижа в планината !! въпреки коментарите, не вярвам алпинист, човек отдаден на планината да изгони някого !
Хижара е такъв и в това му качество се обръщаите към него !
Заслоните в този район са направени с доброволния и безвъзмезден труд на алпинистите - планинарите, не са ги направили селяните от Мацакурци !
За интересуващите се има си телефони. За резервации и оплакавания също има телефони на адр на хижата.

Архивен коментар.

Аспарух 08 Jul 2009 01:26 AM
"аман" от неграмотни хора - толкова ли е трудно да пишете правилно бе?!!!

Архивен коментар.

ЮБИГИ 13 Jul 2009 04:46 AM
кои точно са неграмотните хора и какво общо има това с темата БРЕ !?!

Архивен коментар.

петър 13 Jul 2009 10:35 PM
Годината е 2008!студентския празник 8 декември.Организирахме се с приятели и решихме да отпрануваме празника на хожа Малювица. До хижата стигнахме,вървеики по пътека осеяна от множество растителност,иглолистна. Пътят бе тежък и дълъг. Бе навалял сняг може би около 1,5 м. . Когато стигнехме хижата очаквахме че ще ни посрещната топло, но уви. Посрещна ни едно огромно куче, а въпросната хижарката се показа след половин часово търсене. Насочи ни към стаите които бяха в ужасно съсътояние. С извенение за вулгарния изгаз кучето се бе "изсрало" на едно от леглата в една от стаите. Това бе нещо отвратително, условията в хижата са ужасни! Нямаше парно и топла вода нито ток. Банята небеше чистена може би от месец или повече. Кучето ядеше от масата до която бяхме седнали да вечеряме, ако може така да се нарече. Треперещ да се храниш да спиш с дрехите и обувките! Цялата хижа се отопляше от една камина около която бяха насядали хора опитваики се да се стоплят! Добре че червеното вино ни беше в повече това ни спаси до някъде! Мястото е невероятно отгледна точка на приридата, сигорен съм че и самата хижа може да стане нещо много добро. Иска ми се да повторя това пътешествие, надявам се другият път след като посетя хижата тя ще е стопанисвана от друг човек които ще ни предразположи за едно по-добро прекарване. Това е от мен. Моля Ви пазете приодата на България това е нещо което няма никъде другаде на света поне за мен е така, грях ще е ако загубим тази ценост!!!!!!!!!!!!!!!!!

Архивен коментар.

Щастливи потърпевши 13 Jul 2009 11:13 AM
След прочетеното тук се оказва, че ние сме били направо щастливци с минимума от безобразно поведение на хижарката, с който сме се отървали! Нашите отзиви едва ли ще променят ситуацията /гледам, че е една и съща от 2006 г./, но поне да спестят неприятните преживявания на други хора, защото мястото е много красиво и си заслужава. Ние определено няма да повторим в хижата. И ще се постараем да научат повече любители на планината за условията /които все пак могат да се пренебрегнат/ и отношението /което е повече от безобразно и недопустимо за планината/.До хижата стигнахме в ранния следобед в началото на юни при чудесно време. Посрещна ни едно огромно куче, което така и си остана най-гостоприемното и дружелюбно същество там. Вярно - покривът на старата сграда се ремонтира. Вярно - нова дограма на прозорците. И дотук с хубавите неща. В "новата" сграда навсякъде мирише на урина, в столовата е мръсно /остатъци от непочистена храна, по канапетата косми от кучето, което се разхожда навсякъде/. Зад бара стои Момата-Хижарката-Катето-Или-там-както-Ви-харесва, която едва на третото-четвърто запитване отклони поглед от компютъра и на въпроса за нощувка първо ни дръпва едно конско, че нямаме резервация, няма места и не е длъжна да ни настани. След като казахме - ОК, обратно надолу са само 20-30 мин. и време бол - тя все пак прецени, че може да ни приеме. Взема ни по 14 лева на човек /няма ценоразпис, няма касов бон – това пък какво ли е?!/, питаме за баня - няма /каквото и да значи това/,с мърморене ни дава мръсни и прокъсани чаршафи с назидателната заръка на сутринта да си ги сгънем и да й ги занесем в столовата. Не попитах трябва ли и да преметем стаята, която беше ужасно мръсна и очевидно невиждала почистване от години; с разнебитени легла, олющени стени, изтръгнати кабели. Сгрешихме, че платихме предварително - иначе щяхме да си тръгнем веднага. Следва последно благоволение - чаени чаши, пълни с някаква мътилка с неопределен вкус, оценени на по 1,50 едната като кафе. Последвани от самодоволна тирада как се ходи в планината и на хижа - слушаме „прехласнати и очаровани” и решаваме, че за 20 години ходене по хижите из страната ни сигурно сме пропуснали нещо важно, което трябва да научим от това болно момиче. Вярно, че хижа не означава хотел и това е ясно на всички, които ходят във високата планина. Съжалявам, но и хижа, и дори просто подслон в никакъв случай не означават коптор! Затова се радвахме на природата навън до смрачаване и наблюдавахме как действително дойдоха около 15-20 човека, но повечето се връщаха след кратка почивка надолу към комплекса и само 3-4 се настаниха в хижата. Другите, които останаха, явно бяха наясно с гостоприемството и условията в хижата и се разположиха наоколо в палатки или само със спални чували, въпреки все пак студеното време. Имахме възможност и намерение да останем и на следващата вечер, но вече бяхме наясно, че няма да го направим. Рано сутринта потеглихме към Страшното езеро - чудесно време, чудесна природа. Специално надникнахме в заслона на езерото - условията бяха много по-добри, отколкото на хижата. Продължихме към Йончевото езеро и втората вечер нощувахме на ЦПШ "Христо Проданов" - за 15 лв. на човек в чиста стая с баня и топла вода, чисти чаршафи и любезно отношение. Не говорим за лукс - говорим просто за съотношение цена-качество на предлаганата услуга, защото работата им е да предлагат именно услуга на клиенти.
Обичаме планината и ще продължим да ходим в нея. Но тази хижа и хората, които я "стопанисват", нямат нищо общо нито с планинарството, нито с хижарството.

Архивен коментар.

Ц.Петкова 14 Jul 2009 11:12 AM
Райско кътче с една хижа,която не се поддържа от настоящия персонал!Тръгнахме от комплекс Мальовицана 13.07.2009 сутринта и към 10ч.стигнахме хижата.Посрешна ни едно освиряпяло куче,полузавързано и ако не се беше появил 1 мъж от хижата щяхме да бъдем нахапани.Влязохме в хижата,за да се спасим от свирепото животно.Въпросния мъж се оказа от персонала и реакциите му бяха меко казани неадекватни.Вътре беше някаква кочина,незнам кога е чистено там.Междувременно се появиха няколко младежи,които също се оказаха персонал и един възрастен мъж.За обслужване няма да говорим!?!,но и ние 4 жени сами в този ад,само мислехме как да се измъкнем!В хижата освен нас нямаше никакви туристи-да останем там беше немислимо,цена на легло-14лв.,хигиена под всякаква критика,никъде не видяхме какво се предлага за консумация,а и видимо рафтовете бяха празни.Питахме кой е хижар,никакъв отговор,само:ама защо питате.Предния ден 1 мъж от нашата група беше идвал и каза,че в хижата е ужасно,чакал в дъжда 1 час да му направят чай!И ние поседнахме за около час само в коментари как да излезем навън.Тръгнахме си,но вместо 1 навън беше още 1 куче,а мъжа който ни посрешна беше се качил в оаската с едно девойче и се готвеше да потегли надолу.Ние молехме да спре кучетата,но той не реагираше и се подсмиваше.С камъни и един кол успяхме да избягаме.Направо ужас.На 200-300м. срешнахме група чужденци,как ли щяха да ги посрешнат и дали щяха да се сетят да дойдат на Мальовица.Лично аз ще се върна на Мальовица,но заради върха,ще се въоръжа и съветвам всички,които имат намерение да минават от там,поне противошокова палка да имат.Ето как градим имиджа на туризма и на държавата ни.Незнам кой е собственик на х.Мальовица,но трябва сериозно да се замисли за хората на тази хижа,докато не се случи нещо фатално.Имам чуството,че за хижари се назначават хора с опасно поведение.Това не ни е първи случай.Разбирам,че хижарството не е лесно,но да не става опасно.Преди 2 години изживяхме подобен ужас на х.Пробойница!Хижите не се нуждаят толкова от ремонт,колкото от добре стопани!Едвали някой,от когото зависи туризма ще чете подобни писания,но аз като редови член на БТС съм длъжна да предупредя останалите-ПЛАНИНАТА НЕ Е ТОЛКОВА ОПАСНА,КОЛКОТО ХОРАТА!ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ НА ЧЕТИРИ!ТУРИЗМА СЕ ГРАДИ ОТ ДОБРИ ЕНТУСИАСТИ!ВЕСЕЛО ЛЯТО!

Архивен коментар.

един добър 20 Jul 2009 10:52 PM
Исках да напиша нещо подобаващо, но трият мненията тук.
Явно са решили че са на нещо като "Безбог" :)

Архивен коментар.

един добър 20 Jul 2009 10:53 PM
Също ходих миналото лято на тази странна хижа, също не ми хареса обслужването , а имаше и доста повече кучета.Това лято(само след няколко дена тръгвам пак по планините и разбира се влезнах да проверя каква е ситуацията на Х.Мальовица.Ясно ще си носим храна , кафе и ще им ползваме само пийките.Но стана ми интересно, какви точно връзки имат тези въпросните хора- персонал, хижар и прочее и толкова ли са непоклатими?На другите хижи персонала се сменя непрекъснато, как след толкова жалби тук не е направено нищо?
И понеже е сигурно, че Катето и сие и хижаря включително поглеждат този форум- "Другарчета" постоянни позиции няма нали знаете, не са се хванали не са ви оправили.
Айде всяка жаба да си знае гьола.Алпинист и хижар нямат нищо общо.

Архивен коментар.

ТУРИСТ 21 Jul 2009 03:56 PM
Сегашното ръководство на БТС / Паскалев, Удев и пр. / да знаят че им е последният мандат.Причините : Те искат БТС да бъде като ОФ - Калабалък. Т.е. много дружества,дори и такива които с години не си плащата членски внос и не се изключват от редовете на БТС. И защото държат такива хижари като на Мальовиица.Ами туристите не искат да чуят не за Мальовица а за хижарите на Мальовица.Въвеждайте ред господа иначе минаваме към ОПОЗИЦИЯТА ВИ .Те откога чакат.Вече водим тайни преговори,но Ви изчакваме !

Архивен коментар.

yanitsa 03 Aug 2009 05:24 PM
Здравейте,
уикенда бяхме 4 човека и по обедно време пристигнахме в хижата. Настаниха ни в стая 102, което трудно можеше да се нарече стая, защото леглата бяха много стари – дюшеците с дупки, като легнеш върху леглото талашитената дъска отдолу висва, застрашавайки да падне върху човека, който ще спи отдолу. Имаше и хубави стаи с нормални нови легла, но те бяха за чужденци.
Не съм ходила на тази хижа преди, но ако това ви се струва ок, незнам:
1. Хижарката, чието име не знаем, ни заплашваше с пръчка, защото запалихме огън на вече съществуващо огнище, направено от хора преди нас и обезопасено освен с камъни беше в близост до реката. Липсваха табели „Забранено паленето на огън” или нещо подобно. Цитирам думите й: „Виждате ли я тази пръчка, днес няма да я използвам, защото съм в добро настроение, иначе не бих се поколебала да я използвам”
2. Вътре в самата хижа нямаше обозначения, че това помещение е за непушачи или че е забранено пушенето вътре. Влизайки вътре да попитам къде е тоалетната, невиждайки знак, че пушенето е забранено, влязох с цигара, при което отново хижарката казва: „Изчезвай с тая цигара от тук, че да не ти счупя главата”. Няма проблеми, спазвам ограниченията, но при все това, че няма обозначения не разбрах какво съм направила.
3. „Черешката на тортата” беше, когато пред хижата околок 21ч си печахме кюфтета и кучето на Мадам на има Барс (московска стражевая – 70кг) без каишка, без наморник се разхождаше свободно и надушвайки кюфтетата дойде при нас. Дадохме му едно, после второ, но на третото кюфте което кучето получава от нас, хижарката излезе и се разкрещя публично „Ще ти размажа физиономията”, при което аз се опитах лично и спокойно да и обесня, че не и тровя кучето, а го храня с месо. Опитах се да и обесня, че не може да се отнася така с клиентите си, при все че няма предупредителни табели „Не хранете кучетата”. Понеже от забележката ми тя се засегна, ми налетя на бой. Благодарение на човека, с който съжителствам, жената неуспя да ми нанесе физически травми. В последствие тя ни изгони от хижата – в 21:30ч. вечерта.
4. Другият казус беше, че давайки парите за нощувки 4души по 14лв на вечер, тази госпожа не ни даде нито касов бон, нито какъвто и да било друг документ, че сме платили нещо – консумирахме напитки, храна и т.н. За мое щастие поне парите за нощувките ни върна.

Архивен коментар.

rainman 05 Aug 2009 02:15 PM
След толкова много оплаквания по адрес на въпросната хижарка (доколкото знам се казва Катя) просто не мога да разбера какви протекции има, че още не са я изгонили или направо линчували...

Архивен коментар.

Здравко 11 Aug 2009 07:23 PM
Хижата скоро е ремонтирана, условията са доста добри. Дори има топла вода на чешмата в тоалетната.
Четох тук доста негативни отзиви за хижарите. Вярно, че ми се сториха доста отвеяни, но пък не мога да се оплача от отношението им по някакъв начин. Бих отишъл отново там - за предпочитане е пред хотела, където взимат неоправдано много пари.

Архивен коментар.

Турист 18 Aug 2009 08:55 PM
Би ли споделил, цените какви са?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2009 02:50 PM
14 лв е нощувката. Ние конкретно бяхме в стая за 8 души, но не знам дали има разлики в цените.

Архивен коментар.

Iskra 01 Sep 2009 03:19 PM
Не съм ходила на тази хижа и мислех да поканя приятели и да си празнувам рождения ден там и тъкмо да разгледам, но при всичките тези лоши коментари се чудя вече дали си заслужава. Наистина ли е толкова зле?? Все пак не очаквам някакъв лукс, но пък да е мръсно и някой да ми мучи или да ми крещи не ми се иска. Все пак отиваме там за приятно изкарване... и сега вече не знам какво да правя :о( Някой няма ли да каже нещо доброоооо :о)))

Архивен коментар.

стефан 08 Sep 2009 11:11 AM
Уникална природа (спане другаде) това е.

Архивен коментар.

Йонев 16 Sep 2009 10:13 PM
Възмутени сме от огромното отвързано куче,което ни посрещна със злобен лай. След направена от нас забележка,ни бе отговорено,че е нормално-до сега няма изяден.

Архивен коментар.

ее 27 Sep 2009 10:28 PM
в това време, докато някои туристи са заплашвани с физическа саморазправа, други са гонени от кръвожадни човекоядни кучета, няколко спортни организации са се захванали с доброволен труд и огромно желание, да помогнат на Катя и Байно. Техния начин, да променят мястото за добро:
- почистване на района около хижата. Организатор - алпийски клуб Планинец. Събрани са железа и боклуци, извозени с 2 курса на виетнамка, собственост на местни хора от Говедарци;
- маркиране на нови и възстановяване на стари катерачни маршрути. Организатор - разноцветна група алпинисти;
- цялостен ремонт на старата, каменна хижа. Етап първи включва събаряне на стария покрив, изриване на каратавана, махане на изгнилите греди, укрепване, махане на врати и прозорци, изкъртване на мазилката на първия и втория етаж то камък, изнасяне на боклука от хижата. Сега постройката е с нов покрив и е зазимена. Една от включилите се организации с труд е БАССЕС.
Да не забравяме и момчетата от клуб планински ангели, които прокараха безжичен нет на хижата, уеб камера.
Предстои монтирането и на малка метеостанция.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Oct 2009 06:50 PM
имам мнение за хижата и хижарите драги туристи:Та значи аз не мога да разбера какво повече може да се желае от 1 хижа,има си легла одяла прани чаршафи миришешти на пролет,което не съм виждал в друга хижа в България,храната е добра банята струвала пари,та на днещно време кое не струва пари бе хора.Тоалетната в заведение се плаща вие за 1 баня.Това място е люлката на алпинизма в България,аз като такъв нямам оплаквания за мястото,кучето било лаело,че ходете си на хотел където няма кучета хаха !!!!

Архивен коментар.

eric 22 Oct 2009 02:07 PM
Сравнително скоро бях на хижата. Мястото си е уникално красиво. Хората, с които се засякохме бяха много позитивни и весели. Към хижарите нямам забележки. Да, Катя ми се видя намусена и в първия момент не я харесах особено, но всъщност се оказа свежа мацка :) Може и да е имала кофти дни, но кой ги няма. Дали стаите са мизерни, одеалата са прани или банята се плаща... как да Ви кажа... това няма особено значение. Кафето е хубаво, супата е топла (каквато има, без претенции :)) Няма по-голям кеф от това да се насладиш на природата, да послушаш хората, които с години обикалят по чукарите, да походиш по маршрутите, да изпиеш по питие на огъня, докато припръсква снежец...
А кучетата са страхотни :)
И котараците, които се топлят в хижата - също ;)
Изобщо с удоволствие ще отида пак, и пак, и пак :)))))

Архивен коментар.

mr Crowley 11 Nov 2009 11:21 PM
Да, явно нещата не са се променили. Тези хора искат да направят така, че на тази хижа да отсядат само техни приятели - нещо като сараите на Доган, където не всеки е добре дошъл. Явно са си преценили, че такава напаст като обикновените туристи не им трябва на хижата и ще разчитат само на приятелите им - алпинисти. Добрееее, аз пък съм инат. Следващия път като ми поиска 14 лв. за нощувка без да ми издаде касова бележка ще подам един сигнал до съответната дирекция на НАП. Глобата за неиздаване на касова бележка е до 10 000 лв. Ако проверяващите открият още някое нарушение (каквото със сигурност ще има) се налага отделна глоба - още толкова колкото предишната. И не е само НАП, току-виж съм решил да звънна в Комисията за защита на потребителите - за липсата на ценоразпис, работно време и т.н., до БТС - за някой изгонен от хижата след свечеряване, до ХЕИ, ДВСК, пожарна и т.н. Може и до общината - за да ги питам дали е плащан данък за кучетата или пък до Съвета за електронни медии за да ги сигнализирам за каквото ми дойде наум. Ако много са ме амбицирали ще отделя 5-6 часа от времето си за да открия къде-що има контролен орган в България, който да сигнализирам за нарушения в хижата. От 10 сигнала все една-две проверки ще им направят и ще ги одрусат с някой лев. Следващия месец - пак така. И така, когато съм кисел (като Катето) или пък съм се насвиркал (като Иван Масларов - Байно) ще си го изкарвам на тях, както те си избиват комплексите върху туристите. Ако се намерят още един-двама, които да възприемат и доразвият тази идея, то съвсем скоро може да имаме късмет на Мальовица да бъдем посрещани като хора от истински хижари като например Ангел от Грънчар.

Архивен коментар.

Ася 18 Mar 2010 12:34 PM
Абсолютно съм съгласна с теб, но моето впечатление от посрещането на Грънчар е различно от твоето.Бях там август 2009г. и никак не съм очарована.Нямам намерение да очерням хората,които стопанисват хижите, просто и аз като всички останали искам отивайки в хижата след дълъг преход, да има къде да се стопля, да има поне елементарните хигиенни условия. Не виждам иначе смисъл да плащам за нещо,което не получавам! По добре,както казват и други,да спя на палатка.

Архивен коментар.

mr Crowley 14 Nov 2009 04:05 PM
Пропуснах да добавя нещо. Щом съм тръгнал с 10 кг. багаж на гърба, който трябва да мъкна 6-7 дни нагоре и надолу, в слънце и дъжд, жега и студ, не очаквам да ме настаняват в еди-колко си звездни хотели, нали се сещате? Така че моля, не ме пращайте в тези хотели, били те по морето, в Банско или на друго място. Това което очаквам в планината е, на първо място, ако не топло, то поне човешко посрещане, гостоприемно отношение от хора, с които имам нещо общо - любов и възхищение към природата. За такова съм се отблагодарявал неведнъж, точно как няма значение. На следващо място, щом съм в хижа очаквам чисто легло, баня и тоалетна, иначе бих спал само на палатка, нали така? За храната - топла супа задължително. Иначе спокойно мога да ям това, което си нося. Сутрин кафе, следобяд - в зависимост от времето - горещ чай или студена бира. Всичко това не мога да си го нося, иначе не бих посещавал хижи. Много ли искам? Да, нямам нищо против да си плащам на по-високи цени, защото на връх Мальовица няма складове за търговия на едро, но държа тези неща да ги има. А какво ми предлагат Катето и Байно? Ще отседнеш ако те приемем, ще спиш на каквото има, ще ядеш каквото ти дадем, ще ползваш банята на куково лято, кафенце - около обяд и ще си го бъркаш с лъжицата, която е почти облизана от котките. Е, при това положение аз не съм техния клиент. Дреме ми за новото им котелно или за новите дограми, ако трябва да спя там където сере кучето и да ям с приборите, облизвани от котките, аре сиктир. А това, че тук има клакьорки, които са приятели на тези двамата не е от значение. Не можете да ме убедите колко ми е хубаво в хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2013 06:07 PM
Хмммммммммм,
ма ти май много искаш,ако хижарите рещат и имат желание ще ти предложат храна,това е напълно тяхно право и никъде,ама никъде не е казано ,че са длъжни да ти предлагат храна и напитки!!!!
Що се касае до мизерията,студа /в помещенията/,лошото отношение на хижари и персенол към туристите,тук вече всички сте прави! Да такива хора нямат място изобщо в планината,а какво остава да са и хижари!
Относно това кой е виновен тия неприветливи,зли и тям подобни хора да стопанисват хижата,ми то е ясно ЦСнаБТС и никой друг.Така,че господата Паскалев,Удев,Д.Йорданов и цялата шайка македонски разбойници вземете и направете нещо както за въпросната хижа така и за много др. хижи,и поне малко оправдайте заплатите който всички ние туристите Ви плащаме.

П.С.
И не се оправдавайте,че не вие сте стопани на хижите а ТД,в края на крайщата тия ТД-та са членове на БТС и Вие за това сте ЦЕНТРАЛЕН СЪВЕТ, а не само да прибирате държавни собсидии и да ги пренасочвате най-вече във вашите бази /като например туристическия дом в Сандански от където е и г-н В.Удев/.

Архивен коментар.

Han Solo 03 Jan 2010 11:55 AM
Хижата е добра, обаче онова същество с очевидни симтоми на хормонално разтройство, за което се разбра, че се казва Катя, е просто ужасно. То лае повече от песовете дето е навързало наоколо. Моят съвет е: подминавайте хижа Мальовица като малка гара! Единственият начин да се възпитават подобни същества е да се оставят да огладнеят! Аз лично няма да похарча повече и 1 лв. на тая хижа, пък ако ще да е последната останала в планината! И дето са дръзнали да сложат табела с надпис "Тука е така"... Веднага да я махат! Нямат право да използват логото. Ако случайно не разбират защо - да идат на х. Дерменка в Ст. Планина и да открият десетте разлики!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Mar 2010 06:58 AM
вървете на хижа мазалат

Архивен коментар.

Поли 17 Jun 2010 11:54 PM
Ехооо, някой ходил ли е скоро на х.Мальовица. Не ми се иска да вярвам, че е толкова зле.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2010 08:06 PM
лятото на 2008 и 2009 бях на хижата и не ме изнервиха толкова условията там колкото наглия персонал като се почне от кухнята барчето настаняването и накрая се свърши с кучето

Архивен коментар.

аз 27 Jun 2010 11:38 AM
в тая хижа са се събирали Наглите!
От там .....мда....гадно място.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2010 08:48 PM
Веднага да се изпрати инспекция по труда и да се провери дали кучето има редовен трудов договор... егати и персонала!

Архивен коментар.

пешо 28 Jun 2010 03:28 AM
Бих се радвал да чуя нещо за бившите хижари на х.Мальовица-Любо и Катя от Самоков.

Архивен коментар.

ивалина 02 Jul 2010 08:12 AM
любо почина преди няколко години

Архивен коментар.

tskostov 06 Jul 2010 10:38 AM
Почетох малко коментари..... Нека започна от малко по-далеч... последно бях на хижа Мальовица преди около 12 години... НЕЗАБРАВИМИ спомени за красотата на природата... от хижата имам само хубави спомени, за впечатления не мога да говоря, защото съм бил на 10-12 години :), но определено не помня каквито и да било проблеми и оплаквания от другите от групата... хижата беше пълна, хубава и т.н. и т.н. Онзи ден се качих пак.... Незнам, сигурно е било за добро, но не спах на хижата, а на някакъв хотел долу на комплекса, за което бях супер разочаровар (точно заради хубавите спомени, които имам от преди толкова години)... На сутринта започнахме изкачване на върха и спряхме на хижата да закусим (каквото си носихме в раниците разбира се) и когато приключихме понечих да изхвърля боклуците в КОША ЗА БОКЛУК, при което на вратата на хижата ме пресрещна някакво неугледно момиче (очевидно беше хижарката), което ми дръпна едно конско, как тя не била длъжна да ми изхвърля боклуците(от коша)... "Щом не сте се научили как се прави в планините... кога ще се научите".... не го разбирам.... хижата изглежда ужасно... боклука не го сваля на ръка... или може би хижаря, който пиеше бира когато и да го погледнех, е перманентно пиян и не може да запали джиповете да слезе до долу..... никога не съм оставял боклук в планината просто така.... дори фасовете си ги гасих и ги изхвърлях в кофата на хижата, която беше само една разбира се.... Толкова негостоприемни хора не бях виждал в планините, за малкия си житейски опит имам доста богат планинарски опит... това е общо взето... може би не бих отишъл на тази хижа.... :) Поздрави към всички хубави хора в планините!!!!!

Архивен коментар.

GIVUR 07 Jul 2010 10:13 AM
ТОВА Е НАЙ-ОТВРАТИТЕЛНАТА ХИЖА В бЪЛГАРИЯ С НАЙ-НЕЛЮБЕЗНАТА И ЗЛА ХИЖАРКА.В КУХНЯТА СЕ РАЗХОЖДАТ КОТКИ БУКВАЛНО ВРЪЗ ПРИБОРИТЕ, МИРИШЕ НА КОТЕШКА ПИКНЯ ИЗ ЦЯЛАТА ХИЖА (НЕ ЗАВИЖДАМ НА ХОРА С АЛЕРГИИ АКО ПОПАДНАТ ТАМ), МРЪСНО И СКЪПО.ЗА НИЩО НА СВЕТА НЕ БИХ ОТИШЛА ПАК ТАМ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2010 05:42 PM
тихо!
Там е секта на катерачи и други рогачи!
ако не катериш ти, катето няма да ти угоди......

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2010 08:42 PM
НИКОГА х.Мальовица

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2010 10:40 AM
Наистина, обстановката по стаите е много мизерна. Трябваше да спим на изтърбушени матраци, на които пружините им стърчат навън. Цените са високи до небесата, половината от "ремонтираните" тоалетни не работят, при "монтажа" на новата дограма - за кво е било необходимо това пък? - са нацепени стените, през дупките духа и няма кой да ги оправи. Кучета се разхождат по коридорите, включително един грамаден, колкото теле, нюфаундленд, който май че е на хижарите.... А бе, без крайна необходимост, по добре не ходете там изобщо, или пък си носете непременно спални чували.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2010 07:05 PM
НИКОГА вече на х. МАЛЬОВИЦА-на спален чувал и някоя вечер в хотела

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2010 05:54 PM
Абсолютно съм съгласна с всичко.Забравете за тази хижа!Не мога да разбера как може на такова прекрасно място да работят такива "усойници" и да развалят всички хубави впечатления на туристите от планината.
И не вярвайте на сайта им, че правят 50% отстъпка на деца под 14 год. Бяхме с видимо много по- малки деца /на 9 и на 11 год./и ми отговориха, че в планината не се правят отстъпки от цената на никого и че цените те си ги определят. По- нагли хора в българска планина не сме виждали, а ние сме ходили много!
ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ НА ХИЖА"МАЛЬОВИЦА"

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2010 08:57 PM
НЕПОДХОДЯЩИ ХОРА НА ТОВА ХУБАВО МЯСТО-ЦЕНИТЕ СА НОРМАЛНИ-НО СРЕЩУ ТОВА НЕ ПОЛУЧАВАШ НОРМАЛНО ПОСРЕЩАНЕ-ПО ТРАДИЦИЯ НА Х.МАЛЬОВИЦА Е ГАДНО-САМО ТРАЗИТ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2010 11:10 AM
Хижата е курник , мирише ужасно, за гостоприемство да не говорим, нито някой тр посреща нито те изпраща, нито те пита кой си и какво искаш, ако решиш да останеш да пренощуваш те гледат сякаш се натрисаш в личния им дом. Питах някакво недомаслено хлапе,което работеше там къде мога да си изсуша обувките, кото бяха мокри, защото ни валя голям дъжд, а то ми каза,че такова място в хижата няма, където мога да се изсуша.Нямам думи , каква хижа е това, в която мокрия турист не може да си изсуши обувките.Там са добре дошли май само катерачите , които са превърнали мястото в свое свърталище.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2010 04:05 PM
По добре на х.ЛОВНА отколкото на х.Мальовица

Архивен коментар.

Iavkata 07 Oct 2010 08:20 PM
Последно ходих преди две години до хижата,и не смятам повече да я посещавам.Мястото е великолепно,но персонала е.........нямам думи.Изключително неприветливи хора.Бяхме компания 7 човека,имахме планове да нощуваме там,но след като се сблъскахме със странните девойки се отказахме.Съветът ми е -НЕ ХОДЕТЕ ТАМ.

Архивен коментар.

Пеев 20 Oct 2010 06:43 PM
Като Манастир е!!!Почувствах се тъпо да си говоря сам и никои да не ми обърне внимание!!!Само да ме хванат в кривите ми дни ще ми козируват!!!Съжалявам когато ми е криво и ми попадне някои като тези герои направо превъртам!!!Явно планината ми действа успкояващо щом не съм ги подхванал

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Nov 2010 09:23 AM
На 31.10.2010г. минах от там и бях отблъснат от миризмата в хижата. Две момченца полутрезви приличащи на клошари с вид на типични пафкатори на марихуана ме обслужиха от немай къде. Просто не бих влезнал повече там, много е мизерно и занемарено.

Архивен коментар.

Петърчо 12 Nov 2010 09:06 PM
Спах в хижата преди около две седмици. Беше студено, парното не беше пуснато, а в стаята нямаше никаква друга печка. Само отзад в столовата тлееха няколко дървета. Водата беше ледена, макар че имаше бойлер. Жалко за хижа, която е електрифицирана. Не можах да си взема и шишето с (по-топла) вода от столовата, защото хижарката беше прибърсала, скара ми се и не ме пусна. И така се наложи да си измия зъбите с ледена вода. Носех си чашка за тях, но за моя радост си останаха по местата :)
Ако не си бяхме поискали нямаше да ни дадат чаршафи. Имах само едно одеало и ако не бях намерил още 2 от друга празна стая, щях да си замръзна.
Чудя се за какво отиват 14-то лева, които платих? Сещам се само за прането на чаршафите.
Не останах с добро впечатление от хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jun 2011 05:52 PM
никога спане на х.МАЛЬОВИЦА

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jun 2011 02:20 PM
то кой се натиска за хижата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jul 2011 05:05 PM
ха-ха х.Мальовица много по-добре на ЛОВНА

Архивен коментар.

Нели 14 Jul 2011 03:21 PM
На 10.07.2011 г. 4 човека слязохме на хижата след 9 часов преход от х. Ив. Вазов. Изморени, мислехме да спим на хижата, ноооо след като разбрахме, че спане със спален чувал (недоумявам как въобще се предлага такова нещо) е 11 лв, с чаршафи 15 лв, наоколо погром, мръсотия ...седнахме на пейките пред хижата – да починем малко преди тръгване към комплекс Мальовица. Искахме да пием по една вода (отвън вода няма, само вътре в тоалетната, в дъното на втория етаж), вътре – бира няма, взехме си безалкохолно, пихме и изхвърлихме 3 пластмасови чашки в голяма кофа за боклук пред входа на хижата. И тогава хижарката (млада, сърдита и злобна жена) като почна една истерична тирада.... какво било това, така да изхвърляме, тя не била длъжна да изхвърля боклука, почнаха се едни коментари за възрастта ни, че като остарее не иска да прилича на нас и т.н. Разбира се край хижата беше паркиран джип, с който може да се свали боклука.... Мястото е изключително красиво, хижата е запусната, а хижарката просто не е за там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2011 05:18 PM
Ние си го знаем всичко това - и вонята, и мръсотията, и кучетата из помещенията - и от доста време не ходим там....

Архивен коментар.

Преход 15 Jul 2011 11:33 AM
Здравейте, интересуваме колко часа е прехода от хижа Мальовица до хижа Рилски езера

Архивен коментар.

Георги 21 Jul 2011 12:04 PM
От хижа Мальовица до хижа Рибни езера, ако не се спира е 7-8 часа, обикновено се ходи за 10-12 часа

Архивен коментар.

бина 26 Jul 2011 11:21 PM
ПОРЕДНАТА ИЗМАМА!

БЕЗУМНА МИЗЕРИЯ, КОЯТО ЗАПЛАЩАШ С 14 ЛВ. ЖАЛКО ЗА КРАСИВАТА ПРИРОДА :(! ХОРА, НЕ ХОДЕТЕ ТАМ, С ВАШИТЕ 14 ЛВ. ВИЕ САМО ПОДХРАНВАТЕ НАГЛОСТТА И ЛЪЖАТА!

Архивен коментар.

Тодор Коев 25 Aug 2011 07:18 PM
Направо съм изумен от горните коментари. На 31.07.2011 тръгнахме от Боровец до хижа Грънчар през Мусала. Преходът бе много тежък, валя ни дъжд. Към 19:30 пристинахме в Грънчар, която е доста запусната хижа, но с приятна атмосфера и е весело вечер. На следващият ден тръгнахме към хижа Рибни езера. Там положението беше малко по-добро. След това се отправихме към х.Мальовица и в сравнение с предните 2 приличаше на луксозен хотел. Вярно е, че за чаршафи се плащат допълнителни 4 лв, но поне са чисти миришат на хубаво за разлика от всички други хижи, в които съм бил. Стаите са с луминат, леглата са нови и прозорците са PVC. Банята е обща, но поне има такава и е чисто нова. Хижарката наистина е малко сдържана, но поне е съвременна жена и не е така дива както другите хижари. Храната е много вкусна и разнообразна. Относно кучето - много е готино, чисто и възпитано. Мисля че е Нюфаундленд. Така че хора всравнение с всички други това е наистина мн добра хижа.

Архивен коментар.

Митко 09 Sep 2011 10:46 PM
Преди седмица бях в хижата. Има топла вда, има и баня ама е заключена! В столовата докато се хранихме се разхождаха 2 много големи кучета, които просеха храна от туристите. За мен това не е нормално, а истеричната хижарка ми се развика, затова че съм нарекъл едното "мастия". Замълчах си, ама редно ли е 70 килограмово животно да ме притеснява и ми лигави храната за следващите няколко дни!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2011 09:04 PM
От години се пишат лоши отзиви за тази хижа,по скоро за персонала и подържането й.Защо никой не ги отстранява,толкова ли шефовете са си затворили очите или искат да няма туризъм!Лично аз съм ходила преди 3 години и просто нямам думи-и сега чета същите хижари,кучета,кочина...докога ще ги търпим.Иначе природата там е прекрасна!В комплекс Мальовица цените са същите като на хижата,да не се пишат глупости,че са скъпи.В хижата е скъпо-нищо не се пере-като гипсирани са постелките.Четох някой по-компетентни мнения-за отстраняване на определени лица,но явно кервана си върви,кучетата си лаят.Ако някой е ходил скоро да пише има ли промяна към добро!

Архивен коментар.

питър пам 27 Sep 2011 09:06 AM
Все се каня да отида и все изпускам хубавото време.Тия весели картинки от лятото са прекрасни ама някой да пише зимата ще се мрели в тази хижа или въобще да не се тръгва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Dec 2011 02:18 PM
МЪРЛЯВА РАБОТА

Архивен коментар.

Диана 20 Nov 2011 06:31 PM
Здравейте,
Бяхме там преди две седмици. Хижата е много занемарена. Мазилката в стаята падаше, вратата беше изкъртена. Беше безкрайно студено, не пожелаха да ни пуснат парно.
Гледките и природата са вълшебни, но не бих се върнала отново в тази хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Nov 2011 10:16 AM
Абсолютно занемарена е хижата. Старата хижа се ползва за дърварник. Не знам кой има интерес от отблъскване на туристите от това прекрасно място, но със сигурност това е постоянна тенденция. Нямам обяснение за създалата се ситуация хижата не прилича на хижа, а някаква комуна.

Архивен коментар.

Цецо 22 Nov 2011 07:02 AM
Хижа Мальовица отдавна с станала противна за истинските туристи. Това, разбира се, се дължи на сегашните и стопани. Не знам, кой има интерес от това положение. Но във всеки случей това не са туристите и планинарите, които посещават района

Архивен коментар.

zwer 23 Nov 2011 04:05 PM
Здравейте!
Стар турист съм-за първи път съм бил на тази хижа преди 55 години-при славния Боре Мальовишки.
Бил съм безброй пъти там защото обожавам района-но от доста време избягвам да спя в хижата. Прави ми впечатление, че сегашните хижари никак не са любезни-жалко че са нещо алпинисти. Доброто от последните години е дограмата и банята вътре,но само това не може да ни стопли!
Липсва човещина, липсва уважение към туристите, липсва уют, липсва безкористност(например веднаж през юли ми отказаха резервация за група за септември-имали някакви платени детски лагери)
Призовавам отговорните фактори и истинските любители на планината да намерят начин да възстановят реномето на хижата-люлка на българския туризъм и алпинизъм.
Може би трябва да й се отпуснат някакви средства а не да се разчита само на самоинициативата на хижарите, които се чудят как да те оскубят, за да съберат някакви пари. И с помощта на тези средства да се върне старата слава на хижата, стопанисвана от истински безкористни планинари а не от алчни търговци.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Nov 2011 01:19 PM
Жалко е,че след толкова негативни оценки за тази хижа няма никаква промяна към подобряване.Учудвам се,че се прокрадват и мнения за чисти чаршафи и приветливи хижари-алпинисти-това са сигурно или техни приятели или сами те.Няма ли някой по-отговорен фактор да прочете и измете тези подобия на хора!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2012 10:43 PM
Още ли не са ги махнали тези хижари,къде остана така описвания от някой техни хора ремонт!До кога ще търпим подобна кочина и разсисипия на пешеходния туризъм!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2012 10:55 PM
Тъкмо обмислях да включим в плана на дружеството ни за 2012 и х.Мальовица,но като прочетох какво е писано...Ходихме преди 2-3 години-беше кошмарно,явно промяната е към все по-лошо!Мястото е прекрасно и си струва,но положението е отчайващо!Жалко,че нищо не се предприема и цари безхаберие в БТС!Хижарството е трудно,неплатено и малко хора се заемат по съвест с това.Четох подобни отзиви и за др.хижи-явно туризма си отива!Моето поколение е последното!Поклон!?!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2012 06:01 PM
Бях там през 2007 или 2008 лятото с още трима. Хижарката е за психодиспансера, не може през нощта да ми крещи и да иска да ме изхвърля после през деня хихи-михи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2012 12:05 PM
Никакви забележки нямам към обслужването,напротив-намирам го повече от задоволително.Катя,Байно,момичетата-всички се държат много радушно.Не се взимам много на сериозно и не търся специално отношение,нито лукс.
Цените наистина са височки,но се знаят предварително.А кучетата ме радват много.Вече са три,заедно с малкия фърфалак,който ще стане куче чак догодина,жив и здрав да е.:)За мен винаги е удоволствие да се отбия на хижа Мальовица.
Използвам случая да благодаря на хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2012 11:37 AM
АМИ ТАЗИ ХИЖАРКА Е ЛУДА И ОПАСНА-------------ТЯ Е С ПСИХИЧНО ОТКЛОНЕНИЕ АКО Й СЕ ДАДЕ ОРЪЖИЕ СИГУРНО ЩЕ СТРЕЛЯ АМА КОЙ ДОПУСКА ТАКИВА ПСИХИЧНО НЕУРАВНОВЕСЕНИ ХОРА ДА РАБОТЯТ НА ТАКОВА МЯСТО ОБИЖДА ТУРИСТИТЕ ДОРИ НАЛИТА НА БОЙ ГОНИ ХОРАТА ОТТАМ-----ОТ ТОВА ПРЕКРАСНО МЯСТО ПРОСТО НЕ ПОВЯРВАХ НА УШИТЕ СИ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 11:11 PM
Преди няколко дни бяхме в Рила и едно от местата където трябваше да преспим е въпросната хижа.Част от хижата е ремонтирана другата не.Цена на човек 14лв,независимо в коя част спиш.За баня още два лева на човек на къпане.Общо 16лв.16лв да спиш в мухлясала и миризлива стая.Хижарите са тъпанари ,съжалявам за обидата ама са такива.След още 50мин ходене стигнахме до хотел Мальовица където спахме за по 12лв на човек в стая с баня/с топла вода/,телевизор чисти одеяла и чаршафи и ВКЛЮЧЕНА в цената закуска.Не се мъчете да спите като говеда,спете в хотела вместо в миризливата хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2012 12:48 PM
Точно така е,14 плюс два лева за супер мизерия,хижарката и персоналът са крайно груби и нагли хора,отношението към туристите е под всякаква критика,цените са високо акцизни,кола 250 мл-2.50лв.боб чорба - 3лв.не си губете времето при тея нещастници на няма и час надолу е ЦПШ Мальовица,горещо ви го препоръчвам,жените са любезни усмихнати и приветливи,цените са по/ниски,чисто е и има баня в стаята и топла вода!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Sep 2012 09:02 AM
И без пари да беше, пак щеше да си мрънкаш. Типаж.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2012 11:19 PM
И без пари да е,никога няма да отида вече там :(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2012 09:06 AM
Каква огромна загуба

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2012 09:07 AM
Да въведат купони за храната и пиенето, безплатни. Спането да е 2 лв.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2012 12:08 PM
За всички неволи, неуредици и проблеми в тази хижа, се сърдете само и единствено на ръководството на БТС, който е собственик на недвижимата собственост.

Можете да се обърнете с всички изписани по-горе въпроси към господата Удев и Паскалев.
Те, в ролята си на представители на собственика БТС, са длъжни да инвестират в подръжката на хижата, но не го правят.
Не става само с лапане на висок месечен наем, независимо дали е слабата или силната част от годината (юни-юли-август).

Собственика не инвестира в ремонти, хижата се скапва, никой не ще да ходи в скапана хижа. Параграф 22. Този порочен кръг може да бъде прекъснат лесно, но докато БТС е една стара и закостеняла организация, няма как да стане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2013 09:16 PM
Мнението е много подвеждащо, не отговаря на истината, хижата не се стопанисва от БТС, не бъркайте ТД с БТС.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Nov 2012 05:47 PM
Здравейте. Казвам се Павел П.Х. и посетихме с половинката хижата вечерта на 9.06.2012г. Посрещна ни огромен красавец, можещ да пребори гризли. Викнаха му и той ни пусна :), все пак това му е работата. В столовата на една пейка лежеше още по-голям красавец, този път без да ни лае. Гореше камина и се дишаше сръвнително топъл въздух. Хапнахме по една леща(3,50лв/бр.) и малко хляб, зрънцата й бяха дефицит. Казаха, че няма друго. Хижаря, теглещ майните на чернокож френски тенисист по цялото родословие, за сметка на Н.Джокович, хапна мръвки с картофи, заедно с песовете до себе си. Е няма проблем, те са си семейство там в хижата. И на външен вид имаха прилики. Хапнахме, поизсушихме се и попитахме хижарката, с мъжки глас, за стаите, горе някъде си. Стаята беше с външна температура, може и по-хладно да беше. Имах проблем с премазан пръст, скоро пришит на едната ръка и не издържах на студ, посиняваше и болеше. Имаше няколко одеяла, изтъркани, и вече много тънки, с дупки. В единия дюшек имаше трап, може би някога да е имало котило мишки, избягало навън, заради студа вътре. Попитахме за отоплено помещение без никакви други претенций, но ни бе обяснено, че и те спели на студено. Обаче, тяхното студено беше излъчвано от камината, а горе беше като навън. Нощувката беше 15лв., не беше проблем. Все пак вече бяхме вечеряли и цените не ни бяха чужди. Но да спя навън, или горе, виждайки снегът на метри от нас настрани, немога. Извинихме се за безпокоиството и се пуснахме до хотела със същото име. Там също нямаше отопление, но имаше чисти чаршафи, матраци без миши нашествия, одеялата бяха здрави и топли. Нощувката беше с 2лв. по-скъпа от горе. Имаше кухня с избор. Баня/тоалетна с топла вода. Единственото, на което държах горе в хижата не се предлагаше - сръвнително топла нощувка. За цена, удобства, хигиена(а си беше мизерия) нямам претенций, все пак е хижа. Живял съм на общежитие, спал съм в 14 други хижи в общо 4 планини, но условията тук нямаха аналог. При условие, че е на 45мин пеш от асфалта, а не е подобно на х.Рай, на 3-4 часа пеш от местност Паниците (вафла Боров*ц беше над лев, но я е носил катър и съм съгласен за цената). Затова мисля, че критика към стопанисващите хижа Мальовица е справедлива на фона на красивата планина и бъдещите посещения. В противен случай, всеки турист може просто да я подмине, все пак пътя му нагоре или надолу се удължава с 45мин, а кошмара вътре не се преживява. Хайде със здраве!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Feb 2013 08:42 AM
До колкото разбрах, тази година ще има промяна :)

Дано най-после хижа "Мальовица" заприлича наистина на хижа, че от доста години (ама наистина много!) не прилича на такава. Най-вече заради гостоприемството и отношението...

Да и пожелаем успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Feb 2013 09:43 PM
Използвам цитат от някъде си, но вие господа и госпожички 'псевдо' планинарчета си правете сметката от него.

А)
"Бате, ти явно си от богопомазаните.
Защото ако прочетеш тук: http://www.bulgarian-mountains.com/Huts/Rila/Maliovica, ще видиш, че масово хората не мислят като теб."

Б)
"Хората винаги са готови да оплюят всичко и всеки, който върши нещо оригинално и различно, така че мненията в Bulgarian Mountains няма да ги коментирaм. Фактът, че по-голямата част от 90-те процента «небогопомазани» са писателствали на база на коментарите на останалата част, много от тях дори без да са отишли на място, говори сам за себе си.

Това, което ще коментирам, обаче, е:
- Когато Катя и Байно станаха хижари на х. Мальовица извозиха три камиона боклук, заровен или полу-заровен около хижата. Наследство от предишните "учтиви" стопани.
- Хижата се сдоби с нова дограма. Някои от стаите бяха обновени изцяло.
- Банята и тоалетните са в МНОГО по - добро състояние от това, в което бяха.
- Старата хижа има нов покрив.
- Същата стара хижа беше с полусрутен и изгнил дървен под(на втория етаж и съответно таван на първия). Освен това вътре имаше нещо като барче за дежурните алкохолици, които се влачеха от ЦПШ.
Откакто Катя и Байно отидоха на хижата, започна цялостен ремонт на старата хижа (който не е довършен поради липса на пари). Умишлено се продава само бира от алкохола - хем след каране/катерене/ходене можеш да вкараш 1-2-3 бири за кеф, хем няма твърд алкохол за всички идиоти, които се качваха да се напиват като свине и да трошат и буйстват.
- Има нова шейна, с която се качват провизии, старата беше мой набор вероятно, може и спокойно да е и по-старичка.
- Бунгалата около хижата са в доста по - добро състояние.
- Катя даваше възможност на млади хора от училището в с. Черни осъм за планински водачи да работят и да живеят на хижата. Не се сещам къде другаде някой осигурява възможност за тези младежи да натрупат опит, да се запознаят с подходящи хора, да работят и да живеят в планината и да се ориентират като цяло в обстановката.
- След като последните наематели на ЦПШ изгониха ПСС от сградата, единствения планински спасител на Мальовица остана Катя.
- По – ниска цена, ако не ползваш чаршафи – по – чисто, по – лесно (прането съхне доста трудно през зимата) и по – евтино е, ако си носиш спален чувал. Съответно е естествено да не ти искат същите пари като на някого, за чиято нощувка хижата е направила по – големи разходи.

В последните години хижа Мальовица се превърна в нещо повече от поредното място за нощуване в планината. Стана място, на което могат да се срещнат повече алпинисти, катерачи и хора, каращи извън пистите, отколкото случайно гравитиращи кръчмотърсачи. Стана място с малко лукс, но много уют. Място, на което бяха добре дошли и се провеждаха детски лагери, събития свързани с планината, лавинните курсове на БАССЕС, алпийски курсове.
Всичко, което се направи е благодарение на това, че Катя и Байно имаха желание, визия и ентусиазъм за нещо по-различно и по-добро. Благодарение на хората от БАССЕС, от алпийските клубове, както и на всички останали, които преди да извадят огромни претенции за това, как ресторантското обслужване там не отговаряло на категория 3 звезди положиха усилия и доброволен труд, така че нещата да се случват.
Да – хижата не е луксозна, нивото на комфорт е по-малко от това в хотелите на половин час път по-надолу и подобряването на материалната база не върви с гигантски крачки, но всичко се прави с доброволен труд и с пари, изкарани от хижата. Не с финансиране от фирми от Вирджинските острови, както се строят кабинките на Банско.

И за финал – аз самият не съм правил покрива, не съм цепил дърва и единственото, заради което съм бил от «богопомазаните» е, че съм се съобразявал с правилата в хижата и съм се държал човешки и приятелски с хората там. Съответно те ми отвръщаха със същото. Катя не е с най-милия и благ характер на света, но ако беше – нямаше да е за там. Понеже няма как да се бориш със институциите, местните мутри, туристите, които беряха цветята от саксиите, поставени от нея на прозорците и целия народ, напиращ да си запали огън през лятото на всяко възможно за целта място само с благи думи и молби. Така че не беше кой-знае колко трудно да се впишеш – нужно беше само желание, разбиране и добро отношение. А колкото до хората, които не искаха да го проявяват или не им харесваше – двата хотела и ЦПШ имат голяма леглова база и сходни цени. При това положение си струва да се запиташ, ако не е било добре, защо толкова хора избира хижата бред лукса долу."

Искате ли 'В' ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2013 06:17 PM
Съгласна съм с горното мнение, как пък аз никога не съм имала пререкания с Катя или Байно, преди да ги познавам лично и без да съм от "богопомазаните".
Тъжно ми е за това, което ще се случи сега с Мальовица. Дори и да довършат ремонта, което ме съмнява /Катя каза, че са я взели стопаните на ЦПШ/, цената за един ремонт ще е твърде голяма - ще се превърне в поредното "нещо" със статут на хижа, но дефакто хотел. С всички претенции, снобарщина и пълно с хора, които идея си нямат чий го дирят в планината :(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2013 06:21 PM
ах да, забравих да попитам писалите по-горе - каква е тая статистика дето си водите кое колко струвало!? Това ли ви е водещото? Ако не искате да плащате за бира, кола, вафла или чорба - раничката на гръб, в нея биричка, количка, вафлички, примусчето, газчицата - може и да си сготвите. Правя го постоянно, не боли.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Mar 2013 10:35 PM
Здравейте, Уважаеми Коментатори писали след моя пост. Аз описах ситуацията такава каквато я видях. Нямам нищо против някой или нещо. След като съм тръгнал в гората, "претенцийте" остават в града. Единствената ми критика беше относно сръвнително топла нощувка, оказала се мираж там в него момент. Аз обичам да спя на палатка - рекорда ми е на -9С градуса на бъндерица. Сигурен съм че и вие обичате палатки и не ви притеснява студът. Но в него момент аз имах проблем с ръката и не издържах на студ. Всичко останало - цена на храната, качество, отношение, беше споделено с информативна цел, не е оплакване. Не е за критика! Хубаво е човек да критикува, друг да критикува критикът, а трети да оплюе и двамата - така се ражда истината. Но, е хубаво и човек като чете да осмисля какво изобщо чете. Покачения ей така за секунда адреналин води до коментари от рода за "статистики" някакви и прочие. Статистики съм извадил също толкова колкото съм спазвал и китайска граматика в написаното. Хайде със здраве, става все по-топло, планината е за всички, приятни излети и разходки! Павел П.Х.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2013 11:13 PM
Би искал да споделя и нашите неволи с х. Мальовица и най-вече с хижарката Катя с днешна дата - 7 април 2013. НА КОЙТО НЕ МУ СЕ ЧЕТЕ, КАТЯ НИ ИЗМАМИ С 198ЛВ!

Преди 2 седмици се чухме с Катя дали може да ни приеме на хижата за 6-7 април група от 30тина човека - тя с охота се съгласи, обяви цената от 10лв легло на чувал + 4лв за чаршафи, за който иска - било сложно с прането, уверих я че надали някой ще бъде без чувал. Казах й, че също така тъй като си оправим организация за обучение, ще си изберем храна предварително за всички и ще съберем по 15лв на човек - като за уточняването на точното меню ще й се обади друг човек. Остана да се чуем след седмица да й потвърдя - така и стана, отново й казах, че относно конкретната храна ще се чуе с нея жена от групата и че ще съберем по 15лв за 3те хранения - вечеря, закуска и обяд - а и по-добре за всички (за да не се бавим да ги чакаме да готвят по поръчки). Речено сторено. Чуха се те, разбрали се какво ще ядем, организирахме се групата, събрахме пари, всички щастливи и весели. Дообясних й в последователен разговор докато се разбирахме има ли проектор и компютър и т.н., тъй като планирахме да имаме презентации, че става въпрос за обучение по зимна планина, ще се ровим в снега и т.н. - тя много се зарадва, даже каза, че щяла да ни каже къде да копаем в снега, че да си тренирала кучетата там.

Какво се случи в крайна сметка:

- На хижата нямаше никакво отопление, дори камината в столовата, за което *не бяхме предупредени*, иначе аз като един от организаторите *НИКОГА* нямаше да се съглася да сме там - 30 души мокри до уши от копане на снежни пещери, правене на иглута и т.н. накрая да няма къде да се стоплят и изсушат за следващия ден. В крайна сметка, след скандали и разправии, Байно отишъл с шейната и докара 1 бор, та беше запалена камината поне. (Пак повтарям Катя твърдеше, че ни е предупредила за условията, което сами разбирате няма логика да сме се съгласили при този повод - практика в сняг).

- След като всички се бяха намръзнали в събота, в крайна сметка преместихме масите долу при камината, за което тя пак направи скандал, и за което я уверихме, че ще си ги върнем - хората искат да се стоплят. Мънка, тръшка, съгласи се. В 22:30 ни помоли да си ходим, раздигахме масите, върнахме ги, столове и т.н., при което тя вдигнала луд скандал на последните 3-4 човека как столовете *не били точно, както тя си ги била наредила*, цитирам: "Я, да се връщате веднага!!" При което й било отговорено, че ще се върнат, "само ако може да си говорим като хора" на което тя избухнала и налетяла на бой на 2 от момчетата, което естествено не са й отвърнали, защото са нормални образовани хора. Единият тръгнала да го бута и пъди от хижата дори, естествено не й се получило.

- На следващия ден закуска компле, чайче и айде пак в снега, разбрахме се за обяд 13:30, приключихме заниманията, хапнахме и тръгваме да си оправяме сметките и да си ходим. И ИЗНЕНАДАААААА ..... Идва сметка по "меню", която излиза 5.50лв над уговорените 15лв/човек.
*ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ* не е, че цените са високи, това всеки си го решава сам, а че имаше предварителна уговорка, за група 30 човека (в крайна сметка 36) за 10лв нощувка и 15лв за храна, *КОЯТО ОБАЧЕ ХИЖАРКАТА КАТЯ НЕ ПОМНИ И ОТРЕЧЕ* с "Вие луди ли сте, аз за 15лв никога нямаше да ви сложа толкова много да ядете!!!"
Само за справка храната беше (с цени според нея, да не решите че е имало гъши дроб и сме недоволни):
Вечеря: Леща (3лв), кюфте+кебабче (2х1.50лв), гарнитура зеле (2.50лв), хляб.
Закуска: Компле с чай (5лв!)
Обяд: боб (3лв), кебапче (1.50лв), зеле и ориз (2.50лв), хляб.

Пак казвам, цените по меню, ако желае тройни да си ги пише, всеки ще си прецени дали да си вземе или не - НО В СЛУЧАЯ ИМАХМЕ УГОВОРКА, КОЯТО ТЯ НЕ СПАЗИ. Ако беше отказала, както твърдеше, че би била направила за 15лв - щяхме да си донесем нашата си бака 50литра и котлон и да се справим доста по-добре с готвенето!) Ако някой смее да каже, че цената е несправедлива, да ме прощава - за сравнение на хотела долу ядохме готвени неща, в много по-големи порции за същите пари преди няколко месеца същите хора.

Настояхме да си платим уговореното 36 х (10лв нощувка + 15лв храна) = 900лв и че не сме съгласни и след над 20мин караници от нейна страна и изблици на какви ли не глупости и лъжи - как сме били предупредени за условията (никакво отопление, дори в столовата!), как тя никога не би се съгласила на такава уговорка за храна и т.н. - се започна звънене на телефони и бабаитски заплашваници как "да, да, МНОГО ЛОШО ЩЕ ИМ СЕ СЛУЧИ КАТО СИ ТРЪГНАТ"! Опитахме още няколко пъти човешки да се разберем, хижарката продължи да ескалира емоционално и накрая избухна. Решихме да не рискуваме с толкова нестабилен човек и платихме и остатъка.

Съжалявам, че ще го кажа, но отговорно мога да заявя, че хижарката Катя има някакъв проблем: тя или е измамница и голям театрал, за да изкрънка още пари със заплахи, агресия и рев, или има здравословен проблем, защото не помни и си вярва как *ТЯ ВСИЧКО НИ Е КАЗАЛА И ПРЕДУПРЕДИЛА, А НИЕ НИКАКВИ 15ЛВ НЕ СМЕ БИЛИ СПОМЕНАЛИ*. Което и да е - това е ИЗМАМА и ИЗНУДВАНЕ, а във втория случай изисква и лекарско внимание за нейно собствено добро. Нас 5.50лв/човек няма да ни съборят - но тези 200лв няма да ги вкара в хижата.

Това, че когато тези хижари са взели хижата са направили това или онова, ОК - не споря, дограмите са нови наистина, баните също, но стаите са *бълхарници*! Кучетата са сладки, но са спали навсякъде, където поискат по стаите, а че и са ходили по разни нужди там се виждаше. Та, ако някога са били добри, отговорни и свестни хижари, това не означава, че сега са такива и трябва да продължат да стопанисват хижа.

Оставям преценката на вас, доколкото видях от другите коментари - далеч не сме единствените, така че си направете изводите сами. Един съвет - ако някога ви се наложи да отидете, плащайте предварително, защото с посоката на вятъра се променят и уговорките с Катя, а Байно и да е свестен изчезва в този миг.
Успех, Стефан К.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2013 09:01 PM
 И още едно мнение в подкрепа на описансто от Стефан К,за да не си мислят хората,че е само негова преценка.Аз също участвах в този курс по зимно оцеляване в планината,бях свидетел на проведените предварителни разговори и то нееднократно с хижарката
Катя във връзка с уговарянето на цената за спане и храна-съответно 10 и 15лв и сумата беше потвърждавана при всяко едно обаждане,така че мога с чиста съвест да кажа,че всичко написано от Стефан е самата истина.
 Бях настанен в стая отремонтирана с нови легла,матраци и ламинат
на пода,само че преди да влезнем в нея от там бяха изведени трите
кучета,които до този момент явно я бяха обитавали,защото миришеше ужасно а пода беше в локви.Въпреки че държахме цял ден отворен прозореца това не помогна на опиканите нови матраци да се измири-
шат.
 Искам да кажа,че да спиш като скот на опикан матрак в неутоплена и изключително мръсна хижа,в която е изградено парно и преживяването да е сравнимо със Сървайвър няма нищо общо с "раз-
глезени туристи".От отдавна бродя по планините и това според мен са пълни простотии и не е начина да възпитаваме у младите хора
любов и грижа към Планината.Хора хигиената не е враг на туриста!
Вярно ,че условията няма да са както в 5 звезден хотел,но вярвам
че хижата е място където туриста да получи подслон,топлина и човешко отношение иначе за какво да ходиш в тях и какъв е смисъла да има хижари.
 За съжаление тези неща ги нямаше на хижа Мальовица и аз за себе си знам че докато са тези хижари повече няма да я посетя и ще съветвам и другите да го правят.
 За грубото отношение,за това че топлина да изсушим мокрите си дрехи и обувки получихме късно вечерта,едва след скандал,когато
една част от групата се приготвяше да напусне хижата,за грозния театър разигран от хижарката по абсурдния сценарии,че не е правила никаква уговорко за цената на храната и то пред толкова свидетели-няма да повтарям казаното от Стефан.
 Лошото е че на едни от най красивите места от планините в България има хижи с такива хижари чиято цел колкото и парадоксално да звучи е да те откажат от туризма.
 Само че Планината е вечна,а хората не и ако сме единни в идеята да не посещаваме такива места,защото има и много добри,все пак имаме и палатки-то тези хора иска не искат ще си отидат и сами.
Просто трябва да сме отговорни към това което правим и остава и след нас!
 Бъдете здрави планинари!

  Венци Р

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2013 01:53 AM
Относно спора развил се на 07.04 не мога да взема страна, но относно изказването на Венци Р и по-точно частта с кучетата мога да кажа точно какво се случи. Аз съм собственик на едно от кучетата и обитавах въпросната стая преди вие да се нанесете в нея. Първо, кучетата в стаята не са били три и не са били изведени пред вас, защото те бяха навън през това време. Второ, локвите бяха от моите мокри обувки и ако бяхте изчакали още пет минути стаята щеше да бъде изчистена. Трето, "опиканите нови матраци" изобщо не са опикани, а петната са от времето, защото ако изобщо на някое куче бъде разрешено да спи на леглото, то това става само върху постелката на самото куче. Мога да кажа, че всички кучета без едно са преминали общ курс на обучение и всички без едно от преминалите курс кучета са работни и спят точно където им е указано. Да не споменавам факта, че и във вашата група също имаше куче, което спа в стая със стопаните си.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Apr 2013 03:49 PM
Няма да споря, ще спомена факти ! Част съм от тази група и аз съм жената, която уговаря с Катя храната. Ще призная, думи нямам, до къде може да доведе безчестието на тази жена , и не само ще взема страна , но и ще сигнализирам там , където е крайно време да го направим всички - пред отговорните институции и контролни органи !Не бива да стоим безучастно пред безобразията и своеволията случващи се от години на хижа Мальовица !
Няма да влизам в спор с когото и да е от персонала на хижата ( за 6-7 април , това бяха две момиченца, според мен едното на около 12 , другото 15 години) Разбирам , че имаме тотално различни схващания за елементарна хигиена , поради което е факт наличието на постлани по пода одеяла! за кучетата в долната част на столовата , нетърпимата миризма в стаята , в която бяхме 8 човека , и която единодушно решихме да напуснем , след като се убедихме, че и самите матраци смърдят на кучета !Обичам животните и милея за тях, но това е недопустимо! Дали защото им се разрешава , или защото са оставяни без надзор е все едно , факт е , че са били и по леглата ! Факт, е скандала вечерта , когато искахме да се нахраним около камината , която бяха благоволили да запалят точно преди вечеря и само за тогава !Факт е , че около камината бяха постлани одеята за кучетата, точно като тези , които са в стаите ! Факт е , че на следващия ден, когато искахме да платим , Катя ни сюрпризира с лъжи, обиди, истерии и заплахи ! Изнуди ни без капка срам ! Не зная каква е точната и' диагноза , но зная , че такава има и , че към нея като бонус за всички ни Катето ни дарява щедро с тотална липса на отговорност към поверената и' хижа ,възпитание, човечност, честност ! Докато тя и той ( не искам да зная името му ! ) са хижари там, кракът ми няма да стъпи ! И, този на приятелите ни !Надявам се и на разумните хора , които сега четат . Защото до сега ви се е разминало , не се знае какво ще стане следващия път ....
Камелия

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Apr 2013 02:02 PM
И аз да се включа в споделянето на впечатления - част съм от групата, посетила хижата на 6ти срещу 7ми април.

Напълно отговорно мога да заявя, че дамата, която стопанисва х. Мальовица, Катя, не се държа с нашата група като психически стабилен човек...

Постоянната рязка смяна на настроенията и истеричните изблици според мен ясно говорят, че тази жена въобще не е правилният човек за там, предвид че се явява лице на институцията собственик, да не говорим, че трябва да олицетворява идеята за гостоприемство и човешка грижа във високата планина.

Но докато липсата на топло и човешко отношение може евентуално да се отдаде на чепат характер, то откритата конфронтация, обвинения и заплахи срещу групата ни нямат оправдание.
Никога не бях попадала в такава грозна ситуация и не бях срещала толкова непрофесионално отношение от страна на домакин. Не знам колко е сериозно финансовото положение на хижата и нейните стопани, но подобен евтин цирк, като тази, на който станах свидетел, не е рационално решение на проблемите им.

И не на последно място, условията в хижата наистина са крайно неприемливи.
А да знаеш за планирано посещение на голяма група, която ще има практики в снега и очевидно всички ще са мокри в края на деня, и да не предупредиш че хижата не се отоплява, е меко казано безотговорно... и „вие не попитахте изрично” не е приемливо оправдание през зимата, когато навън има двуметрови преспи.

Таня Н.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Apr 2013 10:26 AM
Здравейте! Бих искала и аз да споделя своите наблюдения относно хижата и хижарите. Аз също бях част от групата на 6ти и 7ми Април. Не съм оставала преди с нощувка там, така че не мога да кажа, какви са били предните хижари и условия, но мога да споделя мнение за сегашните.
Първоначално бяхме настанени 8 човека в стая, която миришеше изключително силно на кучета, а матраците на напишкано (само да си кажа, че през ръцете ми са минали няколко кучета, едното съм го гледала 16 години, така че нямам нищо против животинките, но имам против спането в подобни условия). А колкото до един от предните коментари - когато ние пристигнахме, което беше малко преди 12:00 на обяд, отвън имаше само едно куче, всичките други слязоха 15ина минути след това от горните етажи (а който ги е виждал знае, че не може да се подминат, без да се забележат).
Както и да е! Оставихме прозорците отворени и се надявахме, някак да оцелеем. Вечерта, след като близо 6 часа и половина всичките 30-ина човека се бяхме ровили в снега и бяхме мокри ( аз лично бях с термо бельо и над него грейка за ски и пак бяха цялата мокра ), влязохме в хижата, в която температурата не позволяваше човек да седи без поларена блуза и дебело яке, тъй като никъде, освен в помещението при кухнята нямаше отопление. Има и изключително "забавни" по един леко трагичен начин снимки, които показват камината, на която всичките страни са покрити от обувки и чорапи (повечето така и не успяха да изсъхнат, тъй като камината беше запалена няколко минутки преди влизането ни и до края на вечерта тухлите така и не се стоплиха достатъчно).
В края на вечерта бях и свидетел на това, как Катя ни отправи забележка директно с груб тон относно "неподредените" столове и маси. На няколко пъти опитахме да й обясним спокойно, че нямаме нищо против да си ги подредим, но все пак тя трябва да си говори човешки с нас. Очевидно нашите смешни претенции за добро и най-вече възпитано отношение хижар-клиент не й се харесаха, което беше последвано от дърпане, заплахи и радваване на ръце от страна на Катя към момчето, което имаше "наглостта" да изиска от нея нормално отношение.
Нощта не беше по-малко вълнуваща - тъй като нямаше НИКАКВО ОТОПЛЕНИЕ в цялата хижа, аз спах в спален чувал с термо бельо, поларени дрехи над него и шапка.... и въпреки това ми беше все още хладно. На следващия ден вече настроението на всички ни беше леко посърнало, а сутринта, докато все още бяхме само 5-6 човека в столовата, Катя се държеше с нас така, сякаш сме първи приятели и нищо не е станало - никаква нотка на неудобство или каквото и да е друго чувство.

Не знак, какви точно са проблемите на Катя - дали с пари, дали са здравословни или просто си е такава, но уж би трябвало планината да е място, където хората с обща страст да се събират, да се зареждат с позитивни емоции, да трупат приятни спомени и да искат отново да се върнат... Аз знам, че докато Катя "стопанисва" хижа Мальовица, там няма да стъпя! Нямам нужда да ходя на хижа, където хижарката да се държи с мен като с нейн подчинен - хижа или не, клиентът е клиент, а ние не показахме към нея нищо друго, освен търпение и желание за нормална и човешка комуникация...нещо, което в нейно лице не срещнахме, за жалост.

Росица Р

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Apr 2013 01:13 PM
A защо не сте отишли на ЦПШ? Вярно, че снегът там е малко за ровене, но хижата и втора тераса са на някакъв си час-час и нещо от там, едва ли би ви притеснила разходката.
От 30 човека, все някой от вас е имал идея какво е положението на Мальовица, че Катя си е леко луда, че столовата е един неуютен хладилник, че в края на зимата почти никога няма отопление... имаше преди един надпис там "ТУКА Е ТАКА", та там е така - достатъчен повод са се избягва по всякакъв начин въобще отбиването в хижата, камо ли спането.
Не трябваше ли да я вземат други арендатори сега през април или аз не съм разбрал добре?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Apr 2013 10:49 PM
За лъжите на гореписачите - всяко лошо нещо се връща рано или късно.
Целият сценарий на въпросната "група" издиша, не се притеснявайте, лошото се връща под една или друга форма, няма измъкване :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 May 2013 02:26 PM
Много странно как така измисленият проблем с въпросната група, се случва точно когато предстои избор на нов арендатор?
Да, хижата има огромни проблеми, които ще се решат единствено и само с много работа и пари.
Пари, които никой от имащите желание да вземат хижата нямат.
И да имат, трябва да са луди да инвестират за 10 години срок на договора, който може да бъде развален всеки момент. Да не говорим за възвращаемостта.
Доста изтъркан номер, да оклепаш някой.
Не забравяйте, че каквото повикало, такова се обадило.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 May 2013 02:01 PM
Съгласен съм с горния коментар.

Направо си лъщи на заговор !!!

"Стефан К", "Росира Р"....е като сте толкова недоволни от това, че плана ви не успя, що не си напишете пълните имена, или ви е страх, а ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 May 2013 03:10 PM
Може и да е заговор, може и да е преувеличено донякъде.
Но аз минавам 3-4 пъти поне годишно от там и мога да потвърдя и за търкалящите се навсякъде вътре кучета, и за тоталната липса на хигиена, и за грубото отношение. Не съм спал обаче, което е разбираемо пред вид гледката, която те посреща вътре.

Тони, инициали на фамилно име няма да слагам, да не ме заподозрят в нещо :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 May 2013 04:55 PM
За колко време се взема разстоянието по маршрут : х.Мальовица-Овчарски улей-Урдини езера-х.Иван Вазов ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jun 2013 10:28 AM
Нямам нищо общо с въпросната група. Ходя на Мальовица 2-3 годишно, последно бях там на 22.06.2013г., всеки път състоянието на хижата е все по-зле. Цари разруха, напълно неподдържано е, абсолютно съм съгласна с пълната липса на хигиена,с грубото отношение и с огромните кучета, разхождащи се навсякъде. От краткия ми разговор с хижарката /не зная как се казва/ ми се стори леко лабилна. От приятели, които останаха да нощуват там разбрах, че чаршафите се заплащат отделно, това още повече ме изуми. Района е много красив и смятам, че е недопустимо стопанисването на хижата да бъде занемарено до такава степен.
Анелия

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jun 2013 02:36 PM
За мизерията и тенденциозното посрещане всички сме съгласни, обаче не разбирам какво сте се хванали за кучетата. Особено пък най-големия - Барс, той е такава душичка. лично за мен Кари, Барс и Ялк са една от малкото причини все още да спирам за 20-30 минути на хижата, ако минавам от там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2013 03:23 PM
Ами не ми е приятна миризмата на кучешко опикано и факта, че ядем от едни и същи чинии.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2013 11:52 AM
НА тази хижа , единствено свестни са ...кучетата ! Само , дето имат лошия късмет да имат Катя за стопанка , а ние нея за хижарка !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2013 10:48 PM
Не се притеснявайте другари.
В момента, 24 юли 2013, вече няма Катя, няма Байно.
Няма хижар, няма нощувки.
Има само другаря Паскалев и другаря Удев.
Честито другари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2013 11:00 PM
Молбите ни са чути, скоро май ще имаме чиста хижа, топла храна и добро посрещане и изпращане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2013 01:55 PM
Но дотогава - чалга за фон, празна хижа, никаква кухня и студено посрещане

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2013 11:08 PM
Браво.Сега вече ще ви олекне.
Няма ги "ненормалните" Катя и Байно,няма ги кучетата.
Помни ли някой как изглеждаха примерно Седемте рилски езера преди лифта и новата "хижичка"?
Как изглеждат сега?
Ми да чакаме хотел тип "Ковачки-х.Мусала",лифт до Мальовица,панорамен асансьор по северната стена и павирана пешеходна еко пътека до Урдините езера.
Да живее урбанизацията и туристите с кецове,анцузи "Адибас" и наднормено тегло.
Не ми се регистрира-дЕдо ви Мики.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2013 05:53 PM
Как е положението горе на хижата в момента?
Някой да се е качвал тия дни?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2013 11:25 AM
Дайте информация някой който е ходил.Може ли поне да се преспи там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2013 01:47 PM
На Мальовица поне вече е чисто - спи се, скоро ще има и нови чаршафи. За храна - скара, сандвичи и салати. За сега няма готвено,но до няколко дни и това ще се уреди. Няма, защото Катя си е взела всички видове котлони и посуда?!? .. барабар с камбаната - "щото и била подарък".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2013 08:28 PM
Браво другари, венсеремос.
Само така, една петилетка, за 1 месец. Ура.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2013 08:29 PM
На Мальовица и преди спалните комплекти миришеха на прано, защото имаше пералня и сушилня.
Така че тоя лаф "поне вече е чисто" на някой друг.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2013 11:26 PM
тази хижа изглежда вече доста анонимно. и тъжно. вътре некви хора дето нямат нищо общо с планината ти сипват боб. пред мен една жена върна боба, извини се че го прави, тя просто искаше да и сипат малко боб в водата.... седи един толуп отсреща и мучеше нещо.
тази хижа сега ще се превърне в моторна среща, нещо тип новата на езерата.

и гости на планината, не забравяйте да си носите анцузите за в хижата.

Камен

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 01:42 PM
Съгласна!!!!


Сиси :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 01:43 PM
Защо да не си ги вземе???Те са нейни ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 02:03 PM
щото май не разбра кво съм написал. и аз не бих оставил нищо. да видим новите дали ще успеят да върнат духа на тази хижа или ще стане поредната.. тип заврачица, където се напиват горски и техни приятели, пуцат, слушат чалга и ядат месце от планината... (очевидец)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 02:09 PM
Според мен нещата вървят натам лека,по-лека....Сегашните "хижари" са временни,така че все още има надежда

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 09:43 PM
Днес бях на хижата, след няколко години транзитно преминаване - и с изненада разбрах че от няколко дни вече има нов хижар и персонал - време беше !
М.Пенев
Ботевград

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2013 09:43 PM
Днес бях на хижата, след няколко години транзитно преминаване - и с изненада разбрах че от няколко дни вече има нов хижар и персонал - време беше !
М.Пенев
Ботевград

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2013 10:40 AM
И по-доволен ли останахте???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2013 10:56 AM
Мога да кажа съвсем откровено, че след досегашната мизерия...и миризмата и космите на кучетата на Катя....Хижата се поддържа чиста, има чаршафи, калъфки, и топла храна...Обслужването е на ниво- много сърдечно и топло...
Всеки може да се увери сам...
Приятни мигове в планината...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2013 11:34 PM
Разбирам,че сега са недоволни приятелите на старите хижари, които са посрещани с радост. Всички останали,бяхме за Катя измет и натрапници ...

Архивен коментар.

Mim 28 Aug 2013 03:44 PM
Крайно време беше да сменят хижарите - единствената причина да заобикалям хижата отдалече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Sep 2013 08:04 PM
Привет ! Колко е нощувката в хижата ? Благодаря предварително .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2013 06:53 PM
някой с актуално инфо от хижата? има ли нови хижари или са само временни?
някаква храна предлагат ли? нощувката струва?
Всички знаем, че Катя е невротичка и няма място в планината. или поне не и като стопанин на каквото и да било. Идеята е долината на Мальовица, тъй прекрасна, да не стане парти спот за мутри както се случи с езерата.

Сесш

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2013 06:24 PM
Актуална информация от хижата - от снощи.
Нощувка - 10лв. - само долен чаршаф и калъфка.
Телефон на хижаря - Васко - О87821ЗЗ4З.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2013 09:54 AM
Нощувката е 10 лв.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2013 09:58 AM
Нощувката е 10 лв. Не знам статута на хижарите,но са страхотни. Има храна - боб, леща, пилешка супа, скара, салати, сандвичи, кафе, чаят е от билки брани от планината. Това видях - това споделям.

Архивен коментар.

Laffshow 13 Sep 2013 12:49 AM
Състоянието на хижа Мальовица в момента е неподходящо за туристи. Няма баня, обаче на майтап се предлага един изгорял бойлер в умивалника. Един чаршаф в комбинация с мръсни одеяла. Ако те е валяло дъжд, то няма условия за изсушаваме. За предпочитане е хотела, цената в студио е почти същата, нищо не липсва и дори към цената има безплатна закуска.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Sep 2013 09:50 PM
Може да няма бойлер...,но това не зависи от новите хижари... Те са заварили тази мизерия и правят всичко по силите си да подобрят условията за пребиваване!
Аз бях там с нощи...много ми хареса

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jan 2014 06:08 PM
Наскоро посетих хижата и останах учуден в какво уютно място са я превърнали. Вече се вижда какъв е пода, да не говорим че комбинацията от покривки, родопски одеала и запалена камина дълго ме спираше да продължа по пътя. Лещата която хапнах не може да се сравнява с тази която ядох при Катя /Катината беше по-лоша и от казармена/. Дано тези хора да се задържат и все така да работят. УСПЕХ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2014 10:10 AM
Някой минавал ли е наскоро през хижата?
Евентуално телефон за връзка с хижаря?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2014 12:49 PM
Преди малко разбрах тел. номер на хижаря:

088 784 12 20 - Пламен.

Цената е 12 лв. на човек, завивките и чершафите се осигуряват от него.
Особеното е, че няма баня и топла вода.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Feb 2015 09:16 PM
Не знаех че Байно е умрял. Бог да го прости!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Mar 2015 11:00 PM
Хижaрите сa нови просто е удоволствие дa се кaчиш до хижaтa ! Ние ходим 5 6 пъти и хорaтa ни обръщaт внимaние !!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2015 03:20 PM
Актуалният телефон на хижата е 0885232325, горепосоченият 0887841220 е на Заврачица.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Aug 2015 07:40 AM
Преди 3 дни минах от там. На първия етаж е приключил ремонта и има баня с топла вода на етажа . Хижарката беше много гостоприемна, въпреки че пихме само по чайче и продължихме.
Поради лошите отзвуци спах в хотел Мальовица , но съжалих като видях състоянието и персонала на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2015 06:06 PM
Прекрасна хижа !
От началото на годината има нова хижарка. Направен е основен ремонт на първия етаж. В стаите - нова дограма - врати и прозорци. Нов под - ламиниран паркет. Нови легла с матраци ! Нови завивки. Доставени са нещата за ремонт и на втория етаж ! В столовата - чисто и се предлага всичко. Имаше непрекъснато топла вода. Нашата група остана 2 дни. Т.е. хижа Мальовица е супер !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2016 03:48 PM
Да, прекрасна хижа. Лека му пръст на предишния хижар, който загина в лавина. Уютна хижа, обновена, чиста. Предлага удобни легла и пухкави завивки.

Удобен пункт за преходи към х.Иван Вазов и района на 7-те езера.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2016 01:29 PM
Бяхме на хижата на 29.07.2016 г. Бяхме на втория етаж, който е ремонтиран - сменени са прозорци, подовите настилки и врати. Сложени са чисто нови легла, матраци, възглавници, завивки, всичко е копче.
В тоалетната има топла вода, но са малко занемарени. Предполагам, че те са следващите, които ще се ремонтират.
Храната е доста вкусна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2016 09:16 AM
Здравейте бихте ли споделили цени за нощувка?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2016 09:16 AM
Здравейте, бихте ли споделили цени за нощувка?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2016 01:31 PM
Мисля, че беше 14 лева - нещо такова, но най-добре звъннете в хижата и питайте.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2016 11:12 AM
Хижата е в добро състояние, тоалетните са нови и ремонтирани, но хигиената им е съмнителна. Храната е вкусна и на приемлива цена - за 2 порции боб и 5 филии хляб дадохме 7 лв. Чаят е левче. Хижарят е спокоен и любезен човек.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2017 03:34 PM
Каква е цената на нощувката?Дайте телефони за връзка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2017 11:37 AM
Хижата е на едно от най-приказните места в Българските планини.
Телефоните за връзка ги има в началото на страницата.
Цените са 12 за нощувка в обща спалня, 15 за в отделна стая (към 08.2017).
Препоръчително е да говорите предварително с хората от хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2017 06:31 PM
Така... стая с повече хора-12 лв, стая за двама или трима 15 лв. В стаите е чисто. В столовата има доста неща за ядене. Само че тоалетните са малко мръсни и миришат.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Aug 2017 02:25 PM
с карта на БТС-10лв.;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Oct 2018 03:36 PM
Битовите условия на х.Мальовица са повече от добри -чисто и топло е. Има супи(шкембе,леща,боб),омлети,салата зеле-моркови,принцеси,сандвичи,пържени картофи, шоколади,вафли,кроасани и др.Има постоянно гореща вода в баните на втория етаж.Вечер се пуска парно в стаите за спане на 2 и 3 етаж. В столовата има голяма печка, камина и телевизор 32" с Булсатком.Може също да играете шах или табла вечер.
Хижарят Вальо е много любезен и точен.

Бъдете здрави и ходете из Българските Планини!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2018 07:51 PM
хижа Мальовица е може би най-хубавата хижа в Рила, хижарят и съпругата му са много са отзивчиви и любезни. Храната е хубава на нормални цени, има напитки, кафе и планински чай. Обстановката вътре в хижата е приятна и уютна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Mar 2019 07:45 PM
01.03.2019 Любезно отношение от страна на всички.
Тук е едно от малкото места на които, няма да видите намусено отношение от хижарите.

И хижаря и жена му и другите стопани са великодушни.

Павката

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Mar 2019 11:10 AM
Бяхме там една седмица с мъжът ми, 6 годишната ни дъщеря и 4 месечния ни син.Условията са много добри.Бяхме там миналата година с един член по- малко.Това лято се надяваме пак да отидем. Поздрави от Варна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2019 02:17 PM
Бяхме група от 8 човека в началото на август за 2 нощувки на хижата. Много добри впечатления, стаите са не особено големи и леглата леко продънени но като цяло беше ОК. Храната беше на ниво. Хижата според мене страда от непрекъснатия поток туристи които минават през там без нощувка от ЦПШ към Мальовица и обратно, през деня е непрекъсната върволица от хора, което е добре за бизнеса, но убийствено за пейзажа и хигиената, особено като се има предвид че повечето туристи ползват тоалетните на хижата може да си представите какво е. Иначе в самата хижа нормални условия и приятни хижари.
Анонимен посетител 10 Aug 2022 10:49 AM
Не зная кой с какъв акъл и защо е направил проект з ареконструкция на хижата. Сто двадесе и пет места!!! За бунгалата да не говорим! Една от най-посещаваните хижи и зиме и лете! И... само ДВЕ тоалетни?! На 125 човека?!
Или тук умишлено за загробени, т.е. "усвоени" много пари или прокуратурата явно здраво е подплатена и още по-здраво спи!
Георги Георгиев - планински водач
Анонимен посетител 28 Jun 2023 04:57 PM
Някой да зкаже актуалните цени, че от 3 години не съм бил
Анонимен посетител 01 Jul 2023 04:33 PM
30лв в обща стая на човек
35лв сам в стая или на човек в бунгало
супа 4 4-50
кебапчета и кюфтета по 2лв
кола Фанта 3лв