Вие сте тук: Начало Хижи Рила заслон Страшното езеро

заслон Страшното езеро

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се на северния бряг на Страшното езеро. Представлява едноетажна каменна
постройка с капацитет 16 места външни санитарни възли. Не е водоснабден и
електрифициран, отоплението е с печки на твърдо гориво.
Съседни турстически обекти:
- засл.Кобилино бранище - 2.00ч.
- х.Мечит - 5.30ч.
- х.Рибни езера - 6.00ч.
- х.Мальовица - 2.30ч.
- Рилският манастир - 4.30ч.
Пътеките са маркирани.
Снимки: 1)->www.bulgarian-mountains.com, 2,3)->Zahi, 4)->Захари Симов
  
Спални места 16
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри) 2465
GPS Северна ширина (градуси) 42.180657
GPS Източна дължина (градуси) 23.399175

Коментари (48)

Архивен коментар.

НИКО ВАСЕВ 21 Apr 2006 06:27 PM

АКО НЕ СТЕ БИЛИ ОТИДЕТЕ....МЯСТОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПИШЕ С ДУМИ,ПОСЕТЕ ГО!!!

Архивен коментар.

Ангелина 21 Apr 2006 06:27 PM

Природата е невероятна, но хората не я оценявят и оставят след себе си купища боклуци.......ТОВА Е ПЛАНИНА, А НЕ БУНИЩЕ БЕ ХОРА(БОКЛУКА НЯМА ДА ВИ НАТЕЖИ, АКО ГО НОСИТЕ В РАНИЦИТЕ СИ)!!!!

Архивен коментар.

лимбони 21 Apr 2006 06:27 PM

точно така иаз се привързвам към коментара на никои ниама да му натежи.планината е наша!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2006 09:42 PM
Хиляди благодарности на Людмил, без чийто опит в планинарството, сигурно щяхме да прекараме една много неприятна нощ в изгорелия клек под Свинското езеро. При преходи от заслон "Страшното езеро" през Йончевото езеро за к-с "Мальовица" след спускането по отвесната скална стена към каменната река, маркировката се губи в преспите, затова не се подлъгвайте да тръгнете надолу по реката /нищо, че има каменни пирамидки/, а непременно търсете синята лентова маркировка. След Свинското езеро пътеката изчезва в изгорелия клек и преминаването е като през истински ад, вместо 3 ни отне 7 часа.

Архивен коментар.

mamco_musician 20 Dec 2009 02:55 AM
защото по време на буря там акустиката е невероятна и определено е Много страховито ....
чувал съм че е наистина внушително ;) ;)

Архивен коментар.

гери 05 Sep 2006 03:07 PM
На 14.08 бяхме там, природата е невероятно красива. Условията са падобни на тези които ни предложиха на х.Седемте рилски езера. за закъсали туристи заслона е добро решение.Защо му викат страшното езеро.

Архивен коментар.

красимира 24 Sep 2006 10:21 PM
приказно е,но заслона беше мн. мръсен.това зависи само от нас.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Oct 2006 04:04 PM
Вие пък какво искате, това е ЗАСЛОН, и там си пише кога се ползва !!!

Архивен коментар.

ант 04 May 2007 12:40 PM
Може ли от заслон Страшното езеро да се стигне до вр. Мальовица без да се слиза към хижата? Има ли пътека? Моля, някой ако е знае да опиеш по-подробно.Благодаря!

Архивен коментар.

рама 08 Jun 2007 12:22 PM
Може, но трудно. От Страшно езеро се качваш на Мальовишкото било и през Купените се слиза на заслон "Орловец". Оттам единият вариант е през вр. Орловец и Петлите (трудно), другият е от заслона до Втора тераса и оттам до връх Мальовица.

Архивен коментар.

mamco_musician 20 Dec 2009 02:59 AM
може ,но не ти трябва,много по- трудно е ....
трябва да се изкачиш до премката м/у вр. Камилата и вр. Ловница,от там през заслон орловец до 2 тераса и от там към Мальовица....
другият вариант е от заслон Орловец към вр. Орловец и от там през Петлите и Елени връех но там е препоръчително да имаш въже и познания за осигуряване ...... ;)
Поздрави Momchil Atanasoff ,jazz piano & vocal ;)

Архивен коментар.

Дечев 20 Jun 2007 01:50 PM
Мисля да посетим въпросният заслон този уикенд(23-24.06).Въпросът ми е -има ли място
като за една палатка наоколо, и разбира се дали няма да умрем от студ. :)

Архивен коментар.

Симеон 20 Jun 2007 10:23 PM
Точно срещу заслона има леко наклонена полянка с няколко огнища. там е най-доброто място за палатка. Аз и тайфата спахме чудесно и никак не ни беше студено, а в езерото имаше стар сняг и лед.Това е наистина великолепно място, което с думи не би могло да се опише. Отиди и виж на място.

Архивен коментар.

Дечев 21 Jun 2007 10:38 AM
Благодаря!

Архивен коментар.

Мирчев 15 Aug 2007 01:45 PM
На 09.08.2007 с 5 годишната ми внучка ,и семейството ми,без никаква подготовка от хотел " Мальовица" през "Йончево езеро" ,решихме да видим и " Страшното езеро" . Не очаквах ,че това изкачване от каменната река през отвесната стена за няколко минути преосмисли целия ми живот. Имах чувството ,че ще стане нещо непоправимо. Страдам от аерофобия, но разбрах ,че връщане назад няма. Напротив , трябваше да помагам и на внучката да изкатери тази стена. Лазейки без да поглеждаме надолу ,не вярвахме на очите си на това което направихме .

Пълна авантюра! Ако знаех за тази стена нямаше да позволя тръгване от "Йончевото езеро". А ние не си равихме труд да се информираме... Аматьорска история.
Може би ,това което видяхме от "Страшното езеро" през "Маломальовишките езеро" оправда този риск. Неземна красота! Трябва да се види! Но внимавайте с кого,и как тръгвате!
За 11 часа от хотела ,през езерата , и хижа "Мальовица" се прибрахме.
На следващия ден изкачването до 7 -те рилски езера ни се струваше като предястие.

Архивен коментар.

mamco_musician 20 Dec 2009 03:18 AM
Никога не тръгвайте без информация (достоверна и подробна ) за маршрута по който мислите да се движите ,
и моля ви Не Рискувай те живота си Неподготвени и напразно ,най много да умрете.............а полза та ще е никаква за никой :)
ПЛАНИНАТА изисква уважение респект и разбиране на сериозността на ситуацията в която изпадаш попадайки в нея,иначе може и да те убие ако реши .....
всеки интересуващ се от северозапдна Рила може да се чуства спокоен да ме потърси във Facebook -Momchil Atanasoff :)
П.П.Уважавайте планината за да се върнете живи и здрави от нея и за да ви бъде приятно ;)

Архивен коментар.

митака 29 Jan 2008 12:42 PM
хора, има ли нормален маршрут от страшното езеро до рилския манастир?

Архивен коментар.

кики 12 May 2008 05:19 PM
Лятно време съм минавал от заслон страшното езеро през заслон кобилено бранище до рилския манастир. Маршрута е дълаг но си заслужава.
Самото езеро според мен си заслужава името - усеща се нещо там ...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Dec 2008 01:03 PM
Супер е

Архивен коментар.

Симеон 14 Jun 2009 05:17 PM
Да има. От заслона се тръгва към Поповокапския превал и връх Голяма Попова Шапка. От там през Поповокапските езерасе слиза на седловината Кобилно бранище. Тука внимавайте за змии. От тук през Сухото езеро се слиза на Кирилова Поляна и Рилския манастир. Пътеката е маркирана

Архивен коментар.

Жоро 15 Nov 2009 11:05 AM
Мястото беше страхотно, особено ако случите време и сте сами (максимума за там е двама). Обичах да ходя там късния септември - октомври, средата на 90-те: беше чисто, имаше дърва, небе - и нямаше жива душа.Рила е шантаво хубава планина - скитал съм Алпите, Колорадо, Каскейдс, Рила ми пасва най-добре

Архивен коментар.

Дени 17 Nov 2009 02:59 PM
Здравей, мислим с приятели почивните дни да отидем до Страшното езеро. Учуди ме, че казваш максимум двама може да спят там, а пише, че капацитета е 16 ?!? Моля те кажи какво имаш предвид.
Благодаря :)

Архивен коментар.

Xaxas 13 Dec 2009 06:02 PM
Там съм спал заедно с 19 други човека. Просто ситуацията бе такава. Реално за комфортно спане има 10 места, после се започва по двама човека на нар, който е персон и половина, примерно :)
Не, че е зле, напротив, купон става :)
А автора на поста явно е имал предвид нещо по-интимно :D

Архивен коментар.

митко 18 Jan 2010 09:11 PM
някой знае ли дали заслона Страшното езеро е на свободно ползване и стои постоянно отключено или трябва да се резервира и заплати такса за престоя?

Архивен коментар.

иво 13 Feb 2010 08:27 PM
Заслона не се заключва и не ти трябва резервация. Има ли места си добре дошъл.

Архивен коментар.

Сергей 20 Jul 2010 12:37 PM
Бях там вчера. Страхотно е. Заслона е чист. Има одеяла и възглавници, даже с калъфки.

Пазете планината чиста.

Архивен коментар.

Пеев 20 Oct 2010 05:48 PM
Заслона е мръсен от туристите!!!Пренощувах тази нощ в него (19.10.2010) и умрях от студ!!!Няма дърва,но има одеала,ако не ви гнус ползвайте ги има и възглавници!!!Някой е оставил пакетчета Нес кафе и кубчета булъони неупотребявани има и аптечка С фЕРВЕКС,АУЛИН,ПРЕВРЪЗКИ,а друг не си е изхвърлил боклуците!!!Та в заклЩчение да знаете,че има печка,но няма дърва,а вътре е като хладилник!!!Иначе гледката към езерото беще мъгливо,дъждовно и ветровито и красиво!!!

Архивен коментар.

огнян 24 Oct 2010 12:05 AM
големи сме измекяри туристите. няколко дена преди паневритмията на рилските езера минах през заслона и спах там. беше подредено, но..... някой (били са повече от 2) туристи са решили да си оставят боклуците, щото разбираш ли му тежали. играх си 3 или 4 часа да изгоря цялата лайнария. накрая останаха само тенекиите и неизгпрели пластмаси. прибрах ги в 1 торба с надеждата някой ,който слиза към мальовица да ги свали. но уви-излъгал съм се. дано поне бележката ми да си стои на масата и всеки,който мине и я прочете, се замисли поне малко дали да остави нещо след себе си.

подобна мръсотия беше и на кобилино бранище.
трагедияяяяя

Архивен коментар.

Пеев 26 Oct 2010 11:18 PM
Отидох с цел найстина да преспа на Страшното езеро!!!Имах хубави спомени от заслона през 2002 година,беше чист,подреден с дърва!!!Онзи ден там заварих мръсотия и остатъци от консерви,хартий,пакети и торбички!!!Гнус ми беше,но октомври месец в 17-ч вечерта да си там горе няма връщане назад до сутринта и то в мъгла,дъжд,сняг прехвърчаше!!!Умрях от студ мислех,че ще има дърва,но уви завих се с 10-одеала и смятайте от 18ч до 8ч сутринта само на нара в тъмница и мисли,мисли,мисли и Радио Белград :-) Актуално е,че има нещо в аптечката като Фервекс,Аулин и разни превързочни материали!!!Имаше неупотребени кубчета булъон и нес кафе!!!Бележката на някой турист,който е писал да се пази заслона чист беше закачена на прозореца!!!Уви не е чист!!!Има Райд срещу хлебарки :-) и две прави лопати!!!
И тогава нея нощ си мислех като туристи обичащи планината защо някак си не се организираме да заделим по 1,2 или 5-лв и с тяхната стойност да се закупи нещо необходимо за заслона (свещи,кафе,газена лапма калъфки,одеала,чаршафи,лекарства и т.н и т.н чрез тур.дружество Рилски турист или ПСП да ги оставят там или някой от нас,който минава през заслона!!!Нека си го направим малко ей така за наш уют!!!Въпреки,че ми казаха мизерията май я правили чешки и полски планинари,които минавали от там това лято!!!Незнам слухове!!!Айде със здраве!!!

Архивен коментар.

Станимир Николов 28 Oct 2010 02:34 PM
Планинарски привет!
Хубавото време (23 и 24 октомври)позволи на група планинари ,
начело с Румен Грънчаров,да осъществи третия поред ремонт на заслона.
Основните дейности бяха свързани с измазването на
Южната стена и допълнителна хидроизолация на покривната плоча.

Заслонът е почистен основно и старателно отвътре.
Почистено е около заслона и около езерото.
Боклуците са свалени до ЦПШ.

Сменени са калъфите на дюшеците и на възглавниците.
Също така пердетата и покривката за маса.

Ремонтът е извършен благодарение на събрани лични средства.
--------------------------------------------------------------

Поздравления и благодарности на всички участвали в това благородно дело!


Малко снимки!

http://cho2.snimka.bg/mountain/na-strashnoto-s-s-st-lba.544504.21187928

Архивен коментар.

Пеев 28 Oct 2010 06:34 PM
Поздравявам ви и съжалявам,че не съм бил между вас!!!

Архивен коментар.

Петър Андонов 09 Aug 2012 02:24 PM
Бяхме там на 08.08 2012 г. Тръгнахме късно от ЦПШ Мальовица през Йончево езеро и пристигнахме късно около 0 ч. Преди това никога не бях минавал този маршрут. Но светлината от челника, желанието ни и добрата маркировка направиха изкачването в мрака приятно, възбуждащо сетивата изживяване. Оказа се, че в заслона спяха 2-ма мисля немски туристи (мъж и жена), които поразбудихме в късните часове :)) Всъщност спахме на палатка отвън, но впечатленията ни от заслона са, че е страхотен. Чистота зависи от всички нас. Иначе условията в него са повече от добри за 2465 м.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Sep 2012 05:07 PM
Привет ! През почивните дни съм се запътил към з.Страшното езеро. Та имам едно питане . Имали вода за пиене в близост до заслона ? Благодаря предварително .

Архивен коментар.

Иван Тягов 05 Sep 2012 08:38 AM
Здравей, да има вода точно до заслона. На практика водата изтича от "Страшното езеро", но лятото пиехме от нея без проблеми :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2013 07:15 PM
Тоя заслон за свободно ползване ли е

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2013 03:54 PM
Ако питате дали има хижар - слава богу, няма.

През зимата не разчитайте на дърва за горене, носете си въглища! И оставяйте заслона почистен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2013 10:04 AM
Здравейте,любители на природата! Посетихме заслона на 29.07.2013г. Беше в ужасно състояние.Мръсотия и зловоние се носеше отвътре, но нямахме избор! На сутринта извадихме всички дюшеци,възглавници и одеала, които изтупахме и оставихме на слънце за дезинфекция.Почистихме и събрахме отпадъците на "съвестни" туристи, които ги бяха оставили за спомен и ги свалихме долу! Няма обяснение за поведението на такива хора, които отиват в планината и я замърсяват, защото ПРИРОДА и мръсотия са две несъвместими понятия!!!
  Заслоните са нашия приют високо в планината! Грижетесе за тях! Пазете ги чисти!!!

Архивен коментар.

cho 08 Oct 2013 09:18 AM
Планинарски привет!
Отново хубавото и свежо! време позволи на група приятели планинари ,
начело с Румен Грънчаров,да осъществи поредния ремонт на заслона.

Дейностите бяха свързани главно с вътрешни подобрения.
-изолация с фибран на част от Южната стена на заслона.
-укрепване на таванната изолация
-боядисване на нарите и тавана
-смяна на калъфките на възглавниците и на дюшеците
-и на пердетата
-сменен е прагът на заслона
-запълване на фуги
-осигурени са 3 метални табуретки
и други ......

Заслонът е почистен основно и старателно отвътре.
Почистено е около заслона и около езерото.
Боклуците (стъклени и метални отпадъци) са свалени до ЦПШ.

Подготвени са дърва за горене.

Ремонтът е извършен благодарение на лични средства и труд .

Поздравления и благодарности на :
-майстори-планинари,извършили специализирана дейност
-приятели планинари,от далечен Ямбол,активно подкрепили усилията ни
и всички участвали в това благородно дело!

Малко снимки!
http://cho2.snimka.bg/[…]/na-strashnoto-s-priyateli.779525.31710362http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=6525

Архивен коментар.

Захари Симов 08 Aug 2014 10:17 PM
01.08.2014 В момента заслонът е в много добро състояние. Покривът и прозорците са здрави, вътре е чисто и сухо. Наровете са здрави, има оставени одеяла за завиване. Вътре има печка и маса, в предверието малко изсушен клек, но за огън трябва сами да си донесете дърва. Има оставени и някои неща от първа необходимост. При нужда вътре могат спокойно да се съберат 20 човека за нощуване.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2014 06:16 PM
Бяхме преди седмица на мястото,заслонът наистина е в отлично състояние.Това се случва,благодарение на грижата на посетителите,тъй като заслонът се поддържа главно от тях.Затова и ние спомогнахме с каквото можем,проблема беше,че не знаехме предварително затова и не бяхме подготвени да оставим по-стойностни неща.Затова приветствам,който ходи натам,да помогне с неща от първа необходимост или просто да остави нещо (без боклук :)).Надявам се по този начин заслонът да продължи да бъде все така уютен и гостоприемен.Пак ще отидем...задължително :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Dec 2014 09:15 PM
Здравейте, да споделя пресни впечатления от заслона.
На 06.12.14г нощувахме там, зима си е там, снежец почти до коляно особено от Йончево езеро нагоре. Страшното не го видяхме но пък бялата приказка беше уникална, пълнолунието със звезди се откри и нямам какво да добавя щото не ги знам тея думи дето да се опише това. Нощес вална малко пресен сняг и на слизане към х.мальовица се рихме като малки деца в пухкавото...не че сме мн. големи де :) Заслона беше в идеално състояние за заслон, чисто и подредено, одеала, възглавници вкичко на 6. Бяхме 13 човека и качихме горе 30 гк. екобрикети (пот яко) от които може би 10 или малко повече изгорихме. Един брикет гори около 1 час и малко и прави баня вътре, пали се мн. лесно със сух спирт който съм оставил почти цяла опаковка там. Не сме пипали нарязания клек който е там и има поне 15 брикета. Щом държахме отворено 20 мин преди да заспим си правете сметка как топли...и то по гащи и тениска само, тея на втория етаж им се пресече белтъка, не слагайте по две след като отоплите първоначално, изолацията е страхотна след тея ремонти топлото не мърда въпреки, че вън минимално беше -12 което не е мн.страшно. Забърсахме, заметохме, боклука на топло в печката другия в раницата и ако има нещо забравено не е нарочно. Само едно нещо ме терзае, четох, че има три метални табуредки...е няма ги, видях ги и на една снимка някъде из постовете нагоре, завирах се под наровете къде ли не търсих...не че има мн.помещения ама ги няма...а така ми трябваше една да си изпъна краката айляшки към печката...както и да е, ако някой ги е гепил..да му ръждясат :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Aug 2017 03:10 PM
Здравейте,

Може ли от връх Мальовица да се стигне до Страшното езеро без да се слиза до хижата?
Обмислям от Маловица да слезем до Втора Тераса, през заслон Орловец , после между Камилата и Ловница. Не знам какво е положението между върховете Камила и Ловница и дали е добра идея като цяло да се мине от там?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Aug 2017 09:07 AM
Няма проблем да се премине горния маршрут !
Но - хората да са добре физически !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2017 02:25 PM
На страницата на залос БАК от миналата година съм писала какви са нашите впечатления.
Иначе нямате проблем, от пътеката за връх мальовица се тръгва наляво и по серпентинова пътека преминавате Камилата и се озовавате на заслон БАК и от там към Страшното езеро. Вижте коментара от минатала година, мисля, че ще ви е полезен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2017 03:10 PM
В крайна сметка ние не минахме между двата върха. Решихме да изкачим Ловница и от там по Купените стигнахме до заслон Страшното Езеро. На места си е рисковано, трябва много да се внимава. Отнема повече време, но си заслужава гледките, адски внушителни са!
Когато пристигнахме, заслонът беше пълен, все пак края на Август уикенда си е топ сезон. Двама от нас се сместиха в него, останалите спаха на палатки отвън, както и много други туристи. Заслонът в момомента е в добро състояние, но си носете чували.

Заслонът на БАК е много добре оправен! Има дори дограма, по пътя срещахме даже хората, които преди време са се погрижили за него, eвала!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2018 10:50 AM
Заслон Страшното Езеро се намира наистина на едно от най-красивите места на света. Стигнахме до него на 12 Юли 2018 от заслон Кобилино Бранище. Останахме очаровани от състоянието, в което се намира заслонът. Вътре има всичко необходимо, ако сте закъсали за нещо - консерви, бутилки с газ, суха храна, дори малко ракия :) На входа пише да се ползва само в екстремни случаи, което ние лично адмирираме, защото така ще се запази по-дълго в това прекрасно състояние. Около него може да си разпънете палатки и да се насладите на невероятното нощно небе. Пътят от заслон Кобилино Бранище е добре маркиран, но има малка част, където се минава по скалите и трябва да се внимава, защото осигурителното въже е скъсано.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Oct 2018 02:36 PM
Направихме преход от заслон Орловец(БАК)-вр.Ловница-вр.Голям Купен-вр.Среден Купен-вр.Малък Купен-заслон Страшното езеро. Заслон БАК е в по-добро състояние от заслон Страшното езеро.
За слизане от Билото към Страшното езеро е по-добре да слезете по северо-западната пътека по реброто преди вр.Голям Купен. По каменният улей след вр.Малък Купен е много трудно слизането.
Пътеката от заслон Страшното езеро към х.Мальовица е много лошо състояние, особено при спускането към х.Мальовица. Силно изровена, обрасла от клек,много е стръмна. По-добрият варият е да минете през Йончево езеро и да слезете на ЦПШ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Oct 2018 02:44 AM
Пътеката от страшното до хижа Мальовица е разчиствана скоро. Това е доброто и състояние. Минах там на 13.10.2018.

В заслон страшното езеро има нова печка. Изхвърлени са и всички боклуци.

Със сигурност е в много добро състояние.