Вие сте тук: Начало Хижи Рила заслон Кобилино бранище

заслон Кобилино бранище

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се на седловината Кобилино бранище. Представлява едноетажна дървена
постройка с капацитет 20 места с външни санитарни възли. Не е електрифициран
и водоснабден, отоплението е с печка на твърдо гориво. Обзаведен е с одеяла и е
на самообслужване.
Съседни турстически обекти:
- х.Мечит - 4.00ч.
- х.Мальовица /през засл.Страшното езеро / - 4.00ч.
- хотел Мальовица /през Йовчево езеро/ - 5.00ч.
- х.Рибни езера - 4.30ч.
- Кирилова поляна - 2.00ч.
- Сухото езеро - 0.40ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: Рилски манастир - 4.00ч. по маркирана пътека през Кирилова поляна
и Сухото езеро.
Снимки: 1)->mutio, 2,3)->Любомир Лямов, 4)->Zahi
  
Спални места 20
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри) 2145
GPS Северна ширина (градуси) 42.172324
GPS Източна дължина (градуси) 23.453373

Коментари (28)

Архивен коментар.

муньо 21 Apr 2006 06:27 PM

много траперско ми се вижда - много красиво да се посети си заслужава , а да се пренущува е мечта...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2006 03:32 PM
Бях там, но през деня.Изходен пункт х.Мальовица през Страшното езеро за х.Рибни езера .Страшен маршрут 12 часа с малко вода е ад.По добре да се спи на палатка отколкото в това мръсно и зловещо място.Е все пак аз съм жена ,някой мъж би спал.Успех на оставащите на това място.
Елвира

Архивен коментар.

П.Пеев 03 Jan 2008 05:30 PM
Теб въобще кой те е пуснал в планината!?

Архивен коментар.

Миро 01 Dec 2011 08:21 PM
Какво хулиш жената? И моето мнение е, че на палатка е по-добре да се спи отколкото в много от хижите и заслоните. Не трябва да търпиш настроения на хижари не спиш с непознати хъркащи дъртаци и цвърчащи деца, разчиташ на себе си. Хигиената също е по-добра. Аз поне ходя на хижи само когато е вече твърде студено за палатки.

Архивен коментар.

красимира 24 Sep 2006 10:12 PM
ходила сам два пъти.чудесно е.заслона е по-чист от някои хижи.на красиво място е,има печка с дърва и сте сами.наистина усещането е прекрасно.пазете го чист.

Архивен коментар.

ivcho1 24 Sep 2007 07:53 PM
Бях там през зимата, страхотно е! Много уютно, ако си си запалите огън, а що се отнася за хигиената - зависи само от нас. Приятни разходки из Българските планини :)

Архивен коментар.

gog 06 Mar 2008 08:32 PM
приказно :)

Архивен коментар.

кики 10 May 2008 03:04 PM
Заслона е много добър. Има печка, одеала и съдове за готвене. Става и зимата и лятото, само че лятото имаше доста мухи.

Архивен коментар.

Лазар 24 Jul 2008 12:47 PM
Знае ли някой как може да се купи или рентира за по-дълго време този заслон,бих могъл да изградя малка спретната хижа.Ходил съм там няколко пъти много е красиво,не говоря за комерсиални цели а за начин на живот,така или иначе съм по планините 25 години

Архивен коментар.

alyoha 06 Feb 2009 06:05 AM
Заслона не може да се купи. Той е на ТД "Рилски турист" Самоков,но за стопанисване може да се помисли.

Архивен коментар.

Емилия 11 Oct 2010 05:29 PM
Да се чуе и да се мае човек,къде са тръгнали тези жени(та то и аз съм жена де),но нали това все пак е заслон.Аз също съм ходила там да си призная страшно ми хареса,даже се запознах и с човека,който стопанисва заслона през лятото-Христо Гигов.Разказа ми откъде идва името на местността.Страшно приятен човек,другата година пак ще отида.Рила е едно от най-красивите планини в България.Горе в планината е сякаш измерение на друг свят.Посещавайте по-често планината

Архивен коментар.

Наско 28 Oct 2010 01:42 PM
Здравейте, не съм бил на това прекрасно място и поради тази причина с моята група правим план за преход от този заслон до хижа Рибни езера за средата на ноември, от опит знам, че ще има сняг по това време и сигурно няма да е малко и за това ще се подготвим и ще си носим снегоходките, ... Искам да попитам има ли зимна пътека от заслон Кобилино бранище до хижа Рибни езера?

Архивен коментар.

Сузи 13 Nov 2010 07:19 PM
Има разбира се,желоните са зимната маркировка.Ако си ходил там,значи знаеш,че пътеката от Кобилино бранище към Рибни езера започва с един голям баир а после само спускане към Рибните езера.Надявам се да съм ти помогнала с това :) Успех!! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Bulgaria_-_Rila_-_Musala_april_2006.jpg

Архивен коментар.

fena73 28 Jul 2011 12:40 PM
"баирът",за който говори колегата се нарича Водния чал(су-чал) и лятната пътека го подсича леко юго-западно,близо до връхната му точка а зимната е през него...Успех!

Архивен коментар.

Санде 02 Aug 2011 04:59 PM
Здравейте, пиша Ви защото имам един въпрос.
На снимката по-горе е показан заслонът на Кобилино Бранище, и отстрани в информацията е дадено, че има 20 места. Въпроса ми е следният: Това така ли е защото от снимката ясно личи, че няма как 20 човека да се поберат вътре. Моля Ви за отговор понеже съвсем скоро искаме да отидем натам, пък някои от нас може да са без палатки, а в планината шега не бива дори и през лятото.

Архивен коментар.

Тодор Коев 25 Aug 2011 06:57 PM
Кобилино бранище не става за спане!!! Може и да се съберат 10-15 души, но мизерията, която другите са оставили след себе си е невъобразима, направо депресираща. По пътя до там бях изключително горд, че живея в такава красива страна, но след като стигнах до заслона се почуствах засрамен. Минахме от там на 03.08.2011г. от хижа Рибни езера до хижа Мальовица. По-добре да повървите още няколко часа и да стигнете до заслон Страшното езеро - там е по-добре.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2012 04:26 PM
Бяхме там през юли. Беше мръсно , да , ама бях толкова уморена ,че се увих в чувала и спах като бебе. Имаше буря , чувах я и изпитвах задоволство че съм вътре. В такива моменти е за предпочитане пред палатката.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Oct 2014 03:04 AM
Ами така е, като никой не го е еня за следващите след него... И аз ходих преди две седмици... изчистихме, оставихме тва-онова за следващите след нас и като се върнахме онзи ден всичко беше ошушкано до дупка... не свещи ами и сухарите ги нямаше и дървата и найлоните, които покриваха долните легла, доста мръсно, и кво от тва, пак си го заредихме и изчистихме. Другата седмица пак сме там, защото е уникално красиво, неземно и прекрасно. Да са живи и здрави хората които са го построили и го поддържат!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Oct 2014 12:32 PM
Евала,че има такива родолюбиви и точни българи. Масово за съжаление по планините се навъдиха "измислени" туристи и хора без грам любов към природата!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Dec 2015 02:29 PM
някой ходил ли е скоро , в какво състояние е заслона?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Mar 2018 11:48 AM
Бяхме там на 03.09.2017г. Спахме на палатки защото вътре беше мръсно и занемарено.
Приятели израелци спаха вътре с запалена печка и не се оплакваха.
От вънка е страшна кочина поляната е засипана с боклуци.
Има крави инстада.

Една лисица пригриза въжетата на палатката на един авер. И му разнесе дрехите от раницата из местността.
Имайте го в предвид

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2018 10:41 AM
Стигнахме до заслон Кобилино Бранище на 11 Юли 2018, след дългия преход от хижа Рибни Езера. Заслонът е в доста лошо състояние, мръсен, с изпотрошени столове, дори някой беше опитал да счупи желязната скара за огнището. Въпреки всичко решихме да пренощуваме вътре, защото комарите щяха да ни вдигнат палатката. Дърва за огрев в района не се намират лесно, но пък наблизо има рекичка, от която може да се снабдите с вода. Препоръчваме да ползвате филтър, ако ще я ползвате за пиене, защото има стада с крави и коне.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2020 02:32 PM
Заслон Кобилино Бранище се намира на важно кръстовище на туристически маршрути в Рила на височина от 2150 метра. При него се кръстосват пътеките от хижа Мечит, Рилски Манастир, хижа Рибни Езера и заслон Страшно езеро. Постройката е стара и много лошо поддържана въпреки средишното си местоположение и аварийните си функции при лошо време. Последно частичен речонт и боядисване е правен от членове на Ленд Ровър Клуб България, УАЗ Клуб и Оф Роуд-България.сом преди повече от 10 години. Въпреки това в последните години заслона е в аварйино състояние – течащ покрив, пълен с боклуци, тотално нарушено покритие на стените, излющена боя, разбита входна врата, изгнили дюшеци и одеяла и огромно количество боклук както вътре в постройката, така и около нея. Затова на 12 и 13 септември тази година, Ленд Ровър Клуб България ( за нас повече тук - https://lrclub-bg.eu/ ), съвместно и под контрола на Дирекция на Национален парк Рила извърши основен ремонта на цялата коснтрукция на заслона.
 Успяхме да изпълним програма максимум, която си бяхме поставили. С донесените инструменти – генератор, компресор, пълен комплект електро- и ръчни инструмент и над 20 чифта работливи ръце за двата дни имаме напълно ремонтиран покрив, покрит със слой битумен грунд и отгоре със асфалтова хартия с посипка,изцяло боядисан отвън заслон, ремонтирана и поставена на нови панти входна врата, уплътнени наново прозорци, почистена, ремонтирана, боядисана и поставена върху нов ламаринен под печка, заредено с донесени от нас сухи дърва за аварайини ситуации,
основно почистено помещение, подменени 50% от наличните дющеци и одеяла с нови, донесени от нас, почистен основно целия район и изнесени над 20 чувала отпадъци. От тук занапред остава на добрата воля на посещаващите го туристи да го пазят в този вид. Да се надяваме, че постройката ще получава нужните грижи от всички, които я ползват, а ние ще продължим с периодичната и поддръжка и занапред, поне веднъж годишно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Sep 2020 03:25 PM
Браво за положените усилия! Дано хората, които използват заслона имат съвест и запазят направеното.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Dec 2020 08:48 AM
Хвала на такива люде

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2021 09:16 AM
Дълбок поклон добри хора !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2021 04:24 PM
Мисля (а и не само аз), че най-подходящо е в такъв тип постройки да няма дюшеци и одеала, а само дървени нарове. Дюшеците и одеалата винаги са мръсни и само създават усещане за неприветлива и мръсна среда. Поради това посетителите най-често предпочитат да не ползват заслоните за пренощуване.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2021 04:52 PM
за такива люде като вас-шапки долу
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Facebook Like Box