Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Мечит

xижа Мечит

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Говедарника. Хижата представлява комплекс от две сгради - стара и нова с общ капацитет 75 легла. Напълно обновена, хижа Мечит ще ви предложи уют и комфорт за вашата почивка! В района на хижата е началото на дългата 1800м. скиорска писта.
Информация и резервации:
Любомира Дикина - 0886/225576, 0896/766167
Александър Грозданов - 0888/123236
Съседни турстически обекти:
- засл.Кобилино бранище - 4.00ч.
-
х.Рибни езера /през засл.Кобилино бранище /- 8.30ч.
- засл.Страшното езеро - 5.30ч.
-
х.Мальовица /през засл.Страшното езеро / - 8.00ч.
- Рилски манастир /през засл.Кобилино бранище / - 8.30ч.
- хотел Мальовица - 4.00ч.
-
х.Вада - 5.00ч.
Изходно място: Село Говедарци - 2.00ч. по маркирана пътека от почивните станции.
Снимки: 2)->Десислава, 3)->tvoita, 4)->Gonzo, 5)->Теодора, 6,7)->хижа Мечит

  
Спални места 75
Address
Телефон 0886/225576, 0896/766167, 0888/123236
E-mail
Надморска височина (метри) 1670
GPS Северна ширина (градуси) 42.224904
GPS Източна дължина (градуси) 23.460697

Коментари (123)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 12:59 AM
Ходил ли е някой на хижа Мечит? Как е обстановката и има ли голям наплив?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 12:36 PM
Хижа Мечит и жижа Медарника една и съща хижа ли са? На едната ми карта пише Медарника, на другата (от Национален парк Рила) пише Мечит? Ама така като гледам, май са една и съща хижа, но все пак за всеки случай, моля някой да каже. Простете невежеството ми - не съм от района :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2006 11:59 AM
Хижа Мечит е направо страхотна> Ремонтирана е и хижарите са направо супер.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2006 10:29 AM
Хижата наистина е ремонтирана,има голям дървен навес и вътре е облечена с дърво,домакините са гостоприемни и храната-домашно приготвена и много вкусна.Мисле,че няма да се разочаровате,ако я посетите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Nov 2010 05:42 PM
а знаете ли че хижаря бие хората там ?

Архивен коментар.

Васкоо 02 Nov 2010 10:45 AM
... вие на такива хора ли им викате?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jan 2007 08:35 PM
ХОДЯ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА СЕДЕМ ГОДИНИ,НО ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ ПОСЛЕДНИЯТ ХИЖАР Е МНАГО ЯКО И ИМАШ УСЕЩАНЕТО ЗА КОМФОРТА НА ЛУКСОЗЕН ХОТЕЛ

Архивен коментар.

lol 12 Feb 2008 01:04 PM
Гадна хижа, кофти хижари. Ако искате да прекарате добре не ходете там НИКОГА!!!

Архивен коментар.

Божо от Варна 25 Feb 2008 11:34 AM
Тези, които са писали за хижарите, са "гадни хора" самите те са ГАДНИ хОРА -
(с малко "х"). И Сашо и жена му са чудесни Хора (с голямо"х"). Внимателни и дружелюбни. В хижата е чисто и приятно, топло. Предполагам че лошите думи за тях са писани от онези "туристи", които са отишли на хижата с голямото си куче и са го вкарали в стаята си да спи с тях, защото то така е било свикнало да спи в апартамента и в леглата им. А хижаря разбира се им направил забележка и им развалил кефа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Mar 2008 10:28 AM
аз ли4но сам ходила.Там е направо раи много е хубаво природата е много красива.които отиде няма да сажеляжа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2008 09:06 PM
Преди два дни бях там. Освен мен на хижата дойдоха няколко ангичани с коне. Посещавайте хижата. Хората там са изключително вежливи и приятни. Чак ми ставаше неудобно когато ме обслужваха.Освен това е чисто, уютно и не е скъпо. Може би най-хубавата хижа в Рила. В околностите й ще се наядате с боровинки и малини.

Архивен коментар.

вики 31 Mar 2009 03:39 PM
Утре ще ходя там и ми казаха че е яко

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Oct 2009 04:50 PM
да медарника е старото име на хижата

Архивен коментар.

Grizzly 22 Jun 2010 12:27 PM
Една и съща са, просто старото име на хижата е Мечит :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Nov 2010 05:42 PM
търся телефона на хижаря , може ли някой да ми го даде

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jan 2013 08:42 AM
Ходила съм на хижа Мечит преди няколко години, и мога да кажа че там е наистина много хубаво и през лятото и през зимата. През зимата има ски учител и ски гардероб, през ляото също е много красиво, препоръчвам да се качът връх голям и малът Мечит !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2006 01:04 PM
Всъщност има контакти в спалните помещения. На мнение съм, че това е една от най-уютните и човешки хижи в Рила (поне от тези, които съм посещавала). Базата и кухнята са чудесни, а хижарите-гостоприемни. Има баня, за която не се заплаща смешната цена от 2 лева, както в много от рилските хижи. Едно невероятно място за забавление и отдих. Препоръчвам!

Архивен коментар.

Драгомир 06 Jan 2007 01:57 PM
Хижата е прекрасно място за отдих.Пеизажът около нея е прекрасен.Само един път съм ходил и съм много възхитен от видяното.Домакините са прекрасни хора и те карат да се чувстваш като у дома си.

Архивен коментар.

Женя Тонева 11 Jan 2007 04:29 PM
Хижата е страхотна.Останах изненадана от промяната след ремонта.Подновени са леглата (наровете)в спалните помещения-съвсем новички.Самите легла са на два етажа, застилат се с нови комплекти чаршави (оранжеви на цветчета).Стаите са оборудвани с контакти и подът е покрит с мокет.Санитарните помещения не са навън,вече са вътре в хижата.Има и бани.Стаите се отопляват чрез локално парно на твърдо гориво,откъдето идва и топлата вода в банята.Хижарите са изключително гостоприемни и вежливи.Кухнята е страхотна и наистина на достъпни цени.Заслужава си да я посетите и да се насладите на невероятни гледки към Витоша и циркуса на Седемте езера.

Архивен коментар.

братчеда 03 Mar 2007 03:39 PM
хижара на хижа мечит е бракониер.убива сърни.превозва ги с една стара и малка джипка сузуки със старите номера Е.... сузукито от време на време го оставя на хижа вада зада го
крие може би.сега има др.джипка руска,зелена с бризент.не толерирайте хижара.не ходете при
него,не му плащайте.оставете го без доходи.това е начина да се махне оттам.иначе шефовете
няма да го махнат,защото на трапезата им слага месо от сърна.шибани селяндури.докога ще ви
търпиме със извратеното ви разбиране за живота?бойкотирайте хижара и да си търси др.работа
извергът му със изверг.и жена му и детето му гледат какво става и са съгласни с убийствата
те са съучастници в престъпление.не ги жалете.бойкот и това е.

Архивен коментар.

лили 03 Mar 2007 08:58 PM
виж са пич незнам кога си бил там за последно,но явно отдавна.ДАРЖА да си варнеш думите назад,защото си много заблуден.
1.Хижарите са ножи не тоя който имаше сузуки
2.простотията ти е неземна,прочети коментарите на предишните посетители и тогава говори.
3.Можеш само да сажаляваш че пишеш такива простотии наизуст

Архивен коментар.

Планинар 05 Mar 2007 09:40 PM
По повод на написаното за бракониерството на хижа Мечит ще кажа следното :
Бракониер на жижа Мечит имаше до юни 2006г и наистина хижара с джип Сузуки правеше големи мърльотии.Този хижар беше Райчо.Хижар за него е силна дума,защото той не посрещаше туристи, хижата беше крайно занемарена.На хижата се посрещаха от петък до неделя по 4-5 човека за лов.Това е тайна,която се знае от двете близки села Мала църква и Говедарци.Хижата се намира и попада в територията на Държавно лесничейсво Боровец.Стопанин на хижата е туристическото дружество в гр.Самаков.От юни 2006 хижаря Райчо бе сменен със Сашо.Причините за това са известни на малко хора, но от тогава насам се случиха следните неща:На хижата се направи основен ремонт ,който е най-голям за хижите в северна Рила и в краина сметка се появиха и туристи.За сметка на това престанаха излизанията с джиповете и явно бракониерите са ощетени с нещо.Вкрайна сметка някой бърка хижаря Райчо с хижаря Сашо.Ако някой смята, че има бракониерство нека да не съветва туристите да не ходят на хижата , а да се обърне към Директора на лесничейство Боровец-инж. Големинов,нойто ще вземе отношение, тъй нато хижата е на негова територия.Колкото до туристическото дружество то вероятно е взело отношение по въпроса , като е сменило стария хижар и е променило в по- добра посока условията на хижата.Дано и в другите хижи в Рила да се направят подобни ремонти като на Мечит

Архивен коментар.

братчеда 11 Mar 2007 08:24 PM
браво човече.най-после се изясниха нещата.ако хижара е сменен значи това е благодарение на
моят сигнал в централата на блс.всеки който види че се убиват животни,и най-вече от хижари
веднага да сигнализира в блс на бул. витоша в софия.май беше блрс.не се притеснявайте както виждате има резултат.просто бракониерите трябва да разберат,че са гадове.сега ако
новият хижар е свестен значи нещата ще се наредят както трябва да бъдат.

Архивен коментар.

планинар 18 Mar 2007 02:40 PM
Относно бракониерството.Ако си писал до БЛСи наистина си против бракониерството и не си бракониер е необходимо да знаеш следното:
То трудно се ограничава поради следните факти- всеки ловец,законен е 40 процента бракониер ,което важи и за част от ръководителите в БЛРС тъй като от години не правят нищо ефективно против бракониертвото.Хижари бракониери ще има по-малко ако горските си гледат работата. Това дали си я гледат или не ще разбереш като си в една местност и си направиш труда да послушаш дали се стреля,включително и в ловния сезон .Понеже си бил в този район може лесно да разбереш контингента от бракониери- в селата се знаят-има хижари има служители на водохващанията има и горски бракониери Горския бракониер е най мърляв щото от него няма отърване -всеки ден моше да излезе на лов и него няма кой да го проверява, напротив пазят го.А го пазят защото директорчето вземе нещо даде на софиянци,софиянци ги оставят на работа и така Далаверата е за всички с изключение на дивеча и най редовните ловци.Особена група бракониери са студентите задочници.Те обикновено са станали студенти с помоща на някой добър чичо доцент от ВЛТИ и топла роднинска връзка , която работи в горското ведомство.За тях ограничения няма.Техните задължения се свеждат до това -да не ходят на работа за да идат на изпити-да браккониерстват- лов и дървен материал- лов за връзки за изпити-дървен материал пари за пътуване до ВЛТИ.Двама такива има в Мала Църква и Радуил, които следва да се разграничат от другите студенти, да не ги излагат.
Друга сериозна група са служителите на водохващанията.Тук е момента да ти кажа като минаваш от Говедарци за вада около водохващането на финансите да внимаваш защото там се стреля като на стрелбище.Естествено една синя нива или една лека кола идва там не служебно,
Напоследък във всяко село има група от по 3-4 ма които излизат на лов когато им падне- знаят ги и кметове и квартални и клюкари и горски и полски.По между дрругото хижара на седемте преди време го търсеха за убита сърна и откарана с УАЗ.Важно е обаче че има хижари които не са бракониери и са много точни.Те си личат от пръв поглед.

Архивен коментар.

планинар 18 Mar 2007 02:40 PM
Относно бракониерството.Ако си писал до БЛСи наистина си против бракониерството и не си бракониер е необходимо да знаеш следното:
То трудно се ограничава поради следните факти- всеки ловец,законен е 40 процента бракониер ,което важи и за част от ръководителите в БЛРС тъй като от години не правят нищо ефективно против бракониертвото.Хижари бракониери ще има по-малко ако горските си гледат работата. Това дали си я гледат или не ще разбереш като си в една местност и си направиш труда да послушаш дали се стреля,включително и в ловния сезон .Понеже си бил в този район може лесно да разбереш контингента от бракониери- в селата се знаят-има хижари има служители на водохващанията има и горски бракониери Горския бракониер е най мърляв щото от него няма отърване -всеки ден моше да излезе на лов и него няма кой да го проверява, напротив пазят го.А го пазят защото директорчето вземе нещо даде на софиянци,софиянци ги оставят на работа и така Далаверата е за всички с изключение на дивеча и най редовните ловци.Особена група бракониери са студентите задочници.Те обикновено са станали студенти с помоща на някой добър чичо доцент от ВЛТИ и топла роднинска връзка , която работи в горското ведомство.За тях ограничения няма.Техните задължения се свеждат до това -да не ходят на работа за да идат на изпити-да браккониерстват- лов и дървен материал- лов за връзки за изпити-дървен материал пари за пътуване до ВЛТИ.Двама такива има в Мала Църква и Радуил, които следва да се разграничат от другите студенти, да не ги излагат.
Друга сериозна група са служителите на водохващанията.Тук е момента да ти кажа като минаваш от Говедарци за вада около водохващането на финансите да внимаваш защото там се стреля като на стрелбище.Естествено една синя нива или една лека кола идва там не служебно,
Напоследък във всяко село има група от по 3-4 ма които излизат на лов когато им падне- знаят ги и кметове и квартални и клюкари и горски и полски.По между дрругото хижара на седемте преди време го търсеха за убита сърна и откарана с УАЗ.Важно е обаче че има хижари които не са бракониери и са много точни.Те си личат от пръв поглед.

Архивен коментар.

Жоро 06 Sep 2008 03:15 PM
Този Райчо наистина е неземно мръсно същество.По-голям нещастник от него няма да се роди?

Архивен коментар.

лавината 06 Jun 2011 12:08 AM
това с лова дали е така

Архивен коментар.

Ваня и Енчо 22 Jul 2007 10:20 PM
Хижата е чудесна, стопаните са млади и са направили образец за планинска хижа.Условията са чудесни, уютна столова, чисти стаи, нови чаршафи,красива природа ,прекрасно място за почивка.

Архивен коментар.

Лили 27 Aug 2007 10:26 PM
хижа Мечин е великолепна хижа!много е хубава хижата и определено си заслужава усилието на човек да я посети!обстановката е страхотна и мн луксозна!сравнява се и е по добра даже и от някои хотели!страхотна,невероятна хижа!много добре е поддържана!няма в никакъв случай да съжалявате ако я посетите!!поздрави!

Архивен коментар.

Пламен Пеев 05 Nov 2007 10:25 PM
Посещавам хижата от 1996г всяко лято с прекъсване от 2004 до юли 2007г.На нея са ученическите ми спомени,минаха много хубави лета на нея.Това лято заведох един приятел,който учи в щатите и много ни хареса.Хижата е обновена,чиста и гостоприемна.Понеже не си падам по зимния период ви препоръчвам летните месеци юли и август за релаксация на хижата.Заслужава си мястото.Забавляваите се на нея,но и пазете хижата като собствен дом защото е кофти да се съсипе нещо направено със сърце и ум.Бъдете щастливи и правете любов на хижата!!!

Архивен коментар.

geshev_1981@abv.bg 06 Nov 2007 12:06 PM
Страхотно място за хората които обичат природата.Ходил съм там два пъти и е супер.Сашо е много готин човек и ни даде на разположение цялата стара хижа която разбира се след ремонта е супер.Механата която е долу е екстра има си музикална уредба на разположение винаги е било чисто и уютно абе за купони и излети сред природата е несравнимо.Дано Сашо се задържи повече защото има много добри идей за в бъдеще,дано успее да ги изпълни.Пожелавам успех на него и цялото му семейство и нека винаги бъдат така гостоприемни както досега. УСПЕХ

Архивен коментар.

m.m.b. 23 Jan 2008 12:45 PM
Може ли малко повече информация за пистата,и какви са цените за нощувка?

Архивен коментар.

Васко 23 Jan 2008 04:22 PM
Хижата е страхотна!
Нощувката 12-14 лв (не съм сигурен), ските под наем са 10 лв/ден, пред хижата има бейбивлек на поляната - 10лв.
Баш пистата започва на 6-7 минути пеша под хижата - в неделя беше оголена на стръмните участъци, влека е паничка.
Не пропускайте хижа Мечит

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2008 09:30 PM
Радвам се,че има такива хора, като хижарите на х.Мечит, които да осигурят на любителите на планината такъв уют и гостоприемство. За природата там думите са излишни, но престоя в хижата засилва положителните емоции. Чисто, обновено, направено с жилание, спокойно (нещо забравено по такива места в България). А за скиори- райско- за начинаещи е влека срещу хижата, за каращи по пистите е говедарския влек, който е съвсем близо (ако можете да се абстрахирате от поведението на съдържателите на големия влек). Приярно изкарване!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2008 12:46 PM
04.02.2008 Туристи и алпинисти бяха бити на хижа Мечит

Туристи и алпинисти бяха бити в събота вечерта на хижа Мечит. До инцидента се стигна след като в един и половина през нощта направихме забележка на развилняла се чалга компания в старата хижа, а хижарят показа безразличие към молбата ни да изпълни задълженията си на домакин

Прочетох тази новина и чесно казано не се изненадвам от подобни прояви. Напоследък до подобни инцеденти се случва във все повече лесно достъпни хижи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2008 07:35 PM
Не вярваите на хора които не искат да се регистрират като гости на хижат,и да си заплаштат ноштувките,да разхождат куче в столовата и да го хранят от чинийте на туристите-и да го вкарват в спалните помештения и да спи по леглата на туристите!сами преценете какви "туристи и алпинисти"са тези хора.По коментарите преценете дали е истина това

Архивен коментар.

Стефан 10 Feb 2008 09:08 PM
доколко е истина това, вижте тук: http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=turizym&Number=1948468047&page=0&view=collapsed&sb=5&part=4#Post1948474121

Архивен коментар.

milena 02 Mar 2008 05:52 PM
ох,омръзна ми да чета за "битите туристи на Мечит" айде стига досадно е вече.Оставам с впечатление,че правите от мухата слон и преди да ми отговорите че незам за какво говоря ще ви кажа че ходих на хижата малко след вас и чух за случая от мястото на субитието.Предлагам следващия път да отидете на самотен остров и може би ще ви хареса повече,аз лично пак ще се върна на х. Мечит и то още това лято.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2008 02:53 PM
Хижата е много приятна и српетната. По стаите е топло, а храната която предлагат вкусна. Но относно почивката не мисля, че човек може да се наслади на тишината на природата. Да послуша птичките, шума на листата. Изкарана е колона на вънка, която е пусната доста силно и оглася всичко наоколо. Музиката, която се пуска е в зависимост от гостите на хижата.
Мойто скромно менние е че ако някой иска да отиде на планина за да е на тишина, мястото му не е точно там.

Архивен коментар.

Светлана 11 Feb 2008 10:00 AM
На 09 и 10.02.2008г. се качихме за втори път в хижа "Мечит".
Чухме за станалия инцидент и за идиотията, че туристи са били бити там.
Обстановката горе е такава, че няма как да повярвам на такива глупости. Хората са прекрасни, храната, приготвена там, е великолепна, стаите са отлично отоплени и чисти, за разлика от повечето хижи. Ако някой си е мислел, че отива в тризвезден хотел, е друга работа. Според мен за инцидента горе са си виновни самите хора, защото аз съм свидетел, че ако на някоя от групите не и харесват действията на другите и помолят УЧТИВО хижарите за съдействие, хората моментално се отзовават. Просто не трябва да се нарушава добрия тон и всеки трябва да е готов да направи компромис, защото хората са различни, интересите им са различни и няма как всеки да се чувства добре там, без да е склонен на компромис.
Стопаните са проявили повече от разбиране, като са позволили на въпросните "бити" да вкарат кучето си в ПРЕДВЕРИЕТО на спалнята. Те не само, че са го вкарали ВЪТРЕ В спалното помещение, НО И СА МУ ДАЛИ ДА ЯДЕ ОТ ЧИНИЯ, В КОЯТО СЕ ХРАНЯТ ХОРА, а просто е можело да поискат от хижарите някакъв съд. Повярвайте ми-хората са страхотни и никога нямаше да им откажат. Те самите си имат великолепно куче, което стои вързано ОТВЪН.
Не съм съгласна и за музиката, която се пуска. На мен лично ми беше кеф да карам ски на фона на музиката на "Ретро радио". Да, пуска се чалга-за хората, които слушат чалга, но се пуска и рок и метал и т.н. музика - хора, осъзнайте се, всички сме различни, вкусовете ни са различни и разберете, че не живеем сами, не може да бъдете такива егоисти, очаквайки всеки да се съобразява само с вашите желания. Хижарите горе правят каквото могат, ПРЕКРАСНИ ХОРА СА - мили, любезни и винаги готови да откликнат на нуждите на всеки, но не са богове!!! Ако самите ние, посетителите, не се научим да бъдем толерантни, да се държим човешки един към друг, как очаквате двама души да се справят с всички ни?!
Ние бяхме 12 възрастни с 3 деца, едното от които бебе-изкарахме си страхотно и честно казано на никого не му се слизаше от хижата, просто в неделя не ни се тръгваше от там - великолепно е!!!

Архивен коментар.

Петя 11 Feb 2008 12:18 PM
Ех, Светлана хубаво си го написала за хижата, ама не говори за неща, за които не знаеш и не си присъствала на тях. Нормално е хижарите да се опитват да си позъкърпят имиджа, но това не става с явни лъжи. Кучето никога не е яло от чиния, защото ние си носихме храна и си ядохме собствената, а тъй като стопаните му не консумират месо, Бенджи си яде суха храна. Помолих хижарката да ми даде някаква пластмасова опаковка в която да сипа на кучето вода и тя ми даде кофичка от която кучето пи. Та такива ми ти работи....
За да не се мъчат заинтересованите и да отварят линка, ето и пълното описание на случая:
04.02.2008 Туристи и алпинисти бяха бити на хижа Мечит

Туристи и алпинисти бяха бити в събота вечерта на хижа Мечит. До инцидента се стигна след като в един и половина през нощта направихме забележка на развилняла се чалга компания в старата хижа, а хижарят показа безразличие към молбата ни да изпълни задълженията си на домакин.

--

В събота имахме уговорката да се съберем с приятели на х. Мечит, които се бяха качили от предната вечер. Искаше ми се да оползотворя деня и затова се спрях на малко по-непопулярен маршрут. В 13 часа тръгнах от с. Мала църква, по посока вр. Средонос. В гората пътища много, но посоката е ясна. Периодически се натъквах и пак изчезваха остатъци от някогашната, червена, лятна маркировка. За около два часа излезнах на билото и от там възкачвайки се на едно възвишение за първи път зърнах разположените на югозапад скали на върха. Стана ми ясно, че не сме успели да го изкачим при предното ни посещение на района, просто беше доста встрани от Царския път и нямахме никакъв шанс да го открием в мъглата. Действително, бяха ми необходими още 50 минути, провирайки се из смърчите, а после и внимателно лавирайки из неизцяло затрупания клек, в чийто въздушни джобове понякога пропадах. Изненада представляваше старата, почти заличена, единична диря на снегоходки, чийто следи зябелязвах от време на време. А от горе гледката във всички посоки, освен пленителна е и с подчертана опознавателна стойност, за доста пикантни маршрути. Някак от самосебеси се наложи решението да продължа напред по билото. Понякога се затъваше друг път стъпвах на относително твърд сняг, но така или иначе мощната снага на вр. Будачки камък не беше толкова достъпна колкото изглеждаше на пръв поглед, а до изнизването на светлата част от деня, времето - кът. В 17:30 се добрах до връхната кота. От запад се задаваше мъгла, носена от изведнъж понамалелия вятър. Не я изкачах а бързо се спуснах към премката и жалоните и след 40 мин. бях на х. Мечит. Тук свърши преходът ми за деня, както за съжаление и положителните емоции, от разходката из позабравената Пашаница.
Още с приближаването на хижата, в сумрака имах неприятна среща с два джета. Не си бях запалил челника, защото достатъчно се виждаше, а те на фарове профучаваха нагоре и надолу с бясна скорост, на метър от мен, без дори да намалят. Всеки път се налагаше да се отмествам, за да им направя път, а от чистия въздух и спокойствие не беше останал и помен. Движението на подобни превозни средства, едва ли е законово регулирано, но те все по-масово нахлуват из нашата природа и с това увеличават обективните рискове. Стигайки, оказа се, че положението е още по-трагично: пространството пред новата сграда - обърнато на паркинг, където се забелязваха също и поне десетина джипа, че дори и една по-висока лека кола. Пътят бил опесъчен.
Оказа се, че сме настанени в старата хижа, защото там имало свободни места, а в столовата й от предната вечер, с кратко прекъсване, се вихреше ученическа компания, почитатели на чалгата. Хапнахме в новата хижа и изчакахме до 1 след полунощ, когато вече много ни се спеше. Хижарят беше започнал да почиства помещението и явно смяташе също да си ляга. Учтиво му обяснихме, че предната вечер не са си легнали приятелите ми до 3 през нощта заради шума, а сега вече времето също доста е понапреднало и го помолихме като домакин, да вземе мерки, така че поне да се намали музиката. За наше учудване, обаче той само смутолеви нещо от сорта, че днес им бил направил забележка и повече не ни обърна внимание. Прибрахме се в стаята си, разположена точно над столовата. Стана ясно, че в подобна обстановка не може да се спи и затова слезнах да направя някакъв опит за диалог. Долу данданията беше в стихията си, а много от хората по масите и столовете. Компанията се състоеше основно от тийнейджъри, ученици, на различна възраст. Но се забелязваха и няколко "девойки" на границата на малолетието. Естествено имаше и батковци, качили се с джипове от Самоков, но и от тях е съмнително дали някой беше прехвърлил 20 годишната възраст.
Тактично оставих песента да свърши и пробвах да взема думата в паузата. Не ми обърнаха внимание и затова отидах до лаптопа в ъгъла и спрях музиката. Насочих се към най-нормално изглеждащите от групата и им обясних молбата ни за толератност, както и това че цял ден сме ходили и утре също ни чака преход, а това все пак е туристическа хижа. Искахме единствено да се съобразят с нас и да намалят звука. Първият отговор, който ми даде един младеж, беше: "Кво да се съобразяваме, ние сме трийсет човека". В същото време от различни краища на помещението скочиха неколцина с намерение да ми се нахвърлят. Един пикльо, гол до кръста, който допреди малко беше зает усърдно и със злоба да удря с обувките си и да тъпче де що види върху масата, сега ми се появи в гръб и ме дръпна за косата. Обърнах, се но го бяха задържали. Искаше ми се да го фрасна за наглостта, но почти не бях пил и трезво прецених ситуацията. Просто щеше да бъде голяма грешка от моя страна, защото засега все пак повечето от компанията им проявяваха разум, тъй че задържаха най-агресивните от тях и обещаха да намалят музиката. С тях купонясваше и момчето, което помагаше в хижата и днес ми бе подало бирата, така че и то се зае да успокоява положението. Използвах обстановката бързо да се измъкне от столовата, тъй като беше въпрос на време някой да се отскубне и да ме удари. И добре че сторих така, тъй като веднага след мен се появи затичан, голият до кръста, а след него и цялата сурия. Пред хижата тъкмо бяха излезли и част от компанията ми, която с мен се състоеше от четири момчета и три момичета. Така двете групи се засякаха, а този дето търчеше отпред за момент се спря. Реши че изпитва физиологични нужди и започна да си ги задоволява на пътеката. Това предизвика веднага възмущение и Мира му се развика за простотията. В резултат скоро той се нахвърли с намерението си да я удари, но в последния момент се спъна в снега и не я уцели. Приятелите му го хванаха и някой пак ни обеща, че ще намалят музиката. Общо взето обстановката се бе нажежила доста и беше нужна искра да я разпали. Прибрахме се в стаята, която беше преходна. От нея се влизаше в две по-малки. Останах с впечатлението, че всички си легнахме, тъй като си пожелахме лека нощ и загасихме осветлението, но скоро се чу отвън дандания. Влезе Стефан - пушел пред вратата на сградата и изведнъж 4-5 човека започнали да го удрят. Здраво го бяха бушонирали, каза че Светльо и Данчо също са излезнали, но не знае къде са. Обляках се бързо и ги срещнах на вратата. Бяха прилично овъргаляни в снега, а са се измъкнали с охлузвания и малко бой, благодарение на появата на хижаря. Ситуацията беше загрубяла и за полиция, но Глобул нямаше сигнал в помещението. Скоро нахълта някакъв, който имаше отношение към дейността на хижата и ни се развика за кучето, което кротко си лежеше под леглото?!? После друг дойде да ни обясни, че нямало смисъл да се оплакваме на когото и да било, тъй като хижарят и арендаторът били много силни и въобще не можели да им направят нищо.
Оказа се че, в едната от съседните стаи са осемте най-малки момичета от чалга компанията, а в другата - учителката им, със съпруга си бивш военен. Чак като стана данданията тя слезе да си ги прибере. В резултат пък те се заеха да допиват намерена в стаята пълна бутилка водка и да пушат, шумно приказвайки си. Направихме им забележка, като наблегнахме и на крехката им възраст, при което едното от тях се изцепи: "Е па я съм на петнайсет".
За останалата част от нощта вратата я барикадирахме с едно легло, но почти не заспахме.
На сутринта всякви планове за деня ни се бяха изпарили. Желанието ни беше, единствено да се махнем от тази хижа, на която преди това толкова й се радвахме, за поддръжката и реконструкцията в последно време. Надявахме се, че й е провървяло на хижари, във форума също се чуваха само положителни отзиви, каквито бяха и личните ни впечатления допреди случката. Всъщност основните виновници за всичко са именно домакините:
Затова, че допуснаха да се стигне до тук: да се наливат непълнолетни до безумие, да не се съобразяват изобщо с мястото, времето и останалите посетители. Отгоре на всичко после се държаха с нас така, все едно ние сме някакви натрапници и причина за проблема. Отказаха да ни регистрират и вземат парите, както и да ни издадат някакъв документ за ползвани стоки и услуги. Нищо чудно, по-късно и да отрекат че въобще сме ходили там. Колкото до бабаитчетата дето ни набиха, те бяха една групичка около 15-тина души и си заминаха с джиповете за Самоков. Та те не за първи път идвали там и за разлика от нас, бяха и си останаха в близки отношения с домакините.
А доколко сме прави, това ще кажат компетентните органи, които са сезирани за случая.

Архивен коментар.

Деян 11 Feb 2008 02:45 PM
Хижата е невероятна. За втори път отиваме с компания и мисля, че няма да е последен :))) Хижарите са семейство и са невероятно мили и гостоприемни хора. Успяли са да създадат много добър уют и атмосфера. Пред хижата има малка писта със самостоятелен влек, която е много подходяща за деца и начинаещи. Храната е домащно приготвена и всичко е на доста поносими цени, но може да се носи и храна от вкъщи - никой няма да направи проблем за това. Има ски под наем.

Архивен коментар.

лавината 11 Feb 2008 06:45 PM
отнодно инцидента сдружение Рилски турист има определени правила по които работи с наемателите- хижарите На неговия адрес Самоков бул Искър № 2 няма постъпило оплакване .Има ли такова ще се разгледа вед

Архивен коментар.

krasi lazov 22 Jun 2010 08:49 PM
Много си е добре на хижата а на вас господа като не ви харесва си запазете коментарите за себеси.И не овъртаите нештата заштото знаеме за какво става вапрос.Заеме че вие сте направили скандала и даже боя ви е малко штом не ви е срам да си кажете.И между другото това са шеини а не джетове и ги карат хората които имат вазможност а вие като нямата и ви е яд си гледаите вашата работа а не работата на другите.

Архивен коментар.

Вили 11 Feb 2008 08:49 PM
За съжаление такива неща се случват :-((( За такива гамени трябва полиция, но тя няма как да се качи до повечето хижи. Има си учители и някой трябва да потърси отговорност от тях. Иначе хижата е много хубава и хижарите са много приятни хора. Въпреки неприятната случка ви препоръчвам да се разходите до там и да прецените сами. На мен лично много ми хареса и със сигурност ще повторя :-)))
А за тези, които са пострадали - търсете си правата, всичко друго е напълно безмислено чесане на езици! Има училищни власти, има си полиция. Тези с които сте се сбили, трябва да си понесат последствията. Дължите го на другите, които могат да налетят на същите гаменчета!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2008 10:42 PM
да се направи бойкот на хижата,само това е вариант да се накарат хижарите да спазват някакви правила,а не да превръщат хижите в евтини бордей за хора със съмнителна култура.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2008 10:53 PM
то не се разбира хижара и арендатора в какво са силни,може би на шах. То България не случи на печалбари,то такива бизнес пънове кат наште не е имало и по сухият режим в Щатите,ама това е друга тема.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Feb 2008 11:13 PM
Малко прекалихте, та това е хижа, не хотел, за какво печалбарство става дума? Защо да я бойкотираме, за да я посещават компании като въпросните хлапета ли? Мислите ли, че на човека, който поддържа мястото му е приятно да му пикаят на пътеката. Имам усещането, че и двете компании са искали да си изкарат агресията някъде и „са хванали гората”. Хора всякакви, хижи много, а може и на спални чували, и ще ви бъде тишина.

Архивен коментар.

Пламен Пеев 17 Feb 2008 01:37 AM
Хора писал съм и на по горните редове,но вижте сега.Сашо е готин човек защото лятото като закарах моя човек от щатите на хижата той отвсякъде беше Ок също и жена му.Имаше обаче проблем с едни селянчета от Говедарци,който празнуваха рожден ден и това бяха групичка от 6-момичета и 2-момчета.Момичетата съжалявам за израза бяха нагли курвички дълга и широка стана,а момчетата бяха Ок.Колкото до Музиката много лета сме я надували от старата столова и отгорната стая се чува минимално,което според мен непречи стига да няма в групата невротик.Та това е Мечит е супер място за почивка,Сашко е готин пич,а селянчетата дето се качват да празнуват по далече от Самоков няма да стигнат.Приятно прекарване на всеки посетил хижа Мечит.Пазете я като собствен дом

Архивен коментар.

Румяна 19 Feb 2008 04:20 PM
Здравейте, имам няколко въпроса отностно хижа Мечит. Много Ви моля, който е ходил, да ми отговори с какво се ходи до там - кола може ли да се качи чак до там и има ли къде да се паркира? Бихме искали да отидем за 1-3 март, но все още не сме се ориентирали дали е по-добре в центъра или в местата със пистите.Някой може ли да ми помогне? По коментарите разбирам, че пистата там става и за начинаещи скиори и за деца, тъй като сме с малко дете...Благодаря Ви предварително!!!

Архивен коментар.

Васкоо 20 Feb 2008 08:27 AM
Колата се оставя на около 2 км след Говедарци - излизате от селото в посока ски-пистата и сте на разклон - надолу и надясно през рекичката е за пистата, но вие продължавате нагоре и леко наляво покрай строеж и през поляни виждате изоставена голяма постойка отляво - продължавате направо и нагоре в гората. На разклон продължавате надясно и по мост пресичате реката, заобикаляте отдясно ремонтираща се сграда и продължавате нагоре. Отляво има изоставени бунгала, а отдясно ново хотелче и дървени бунгала. Веднага след тях се оставя колата на нещо като импровизиран паркинг. Хубавите зимни гуми и вериги са задължителни. Досега не сме имали проблеми с оставянето там. За начални уроци на дете за ски на хижата е идеално. За останалото питайте Любомира (хижарката) на дадените телефони. Засега места няма за посочените дати, но все пак се обадете. Аз ще съм там най-вероятно.
Успех

Архивен коментар.

Васкоо 20 Feb 2008 08:29 AM
Забравих да допълня, че от този паркинг до хижата се ходи пеша около час и половина. Има и варианта хижарите да ви вземат с джип, но е въпрос на договорка.

Архивен коментар.

Робин Худ 22 Feb 2008 08:18 PM
Ако някой от вас има малко мозък в главицата си ще се усети,че въпреки възможноста да се стигне до хижата с кола е по-добре поне на това място да няма бензинови,газови и дизелови изпарения.Така 4е с колата до селото,а в планината вече пеш,за да нестане така че да се ядосам и да ви причакам зад някой храст защото обърнахте и планината в магистрала инвалиди такива.

Архивен коментар.

milena 27 Feb 2008 12:14 PM
хижата е страхотна!! аз лично ходя всяка година от 1987 с мали прекъсвания и помня какво беше преди време с другите хижари.Не мога да разбера как е възможно някой да има претенции към стопанисването на хижата от сегашните хижари - Сашо и Бубето.Хората са различни и е ясно ,че не може да се угоди на всеки.Съжалявам за инцидента с "битите туристи",но не мога да се примиря с подобно крайно отношение.Познавам лично хижарите и ви уверявам ,че тези хора живеят за планината и приемат хижата като свой дом.

Архивен коментар.

r 27 Feb 2008 02:42 PM
След случилото се там в тая хижа вече мога само да мина да посетя тоалетната за да засвидетелствам уважението си към "хижарите".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Mar 2008 06:00 PM
ами то при такова "уважение" и аз бих те уважил.

Архивен коментар.

Дракола 10 Mar 2008 04:26 PM
аве искам само да ви питам дали е хубава обстановката

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Mar 2008 05:24 PM
като за хижа е много добре,има си всичко

Архивен коментар.

Ал 01 Aug 2008 02:50 PM
Повечето добри отзиви са верни: в хижата има храна, топла вода, парно, контакти в стаите, телевизор в столовата, хижарите са учтиви и т.н., но има и няколко уточнения, които за мен поне се оказаха СЪЩЕСТВЕНИ:

1. Пътищата до хижата са отвратителни. От 15 години ходя по планини и по-отвратителен път от този Мальовица-Мечит не бях виждал (в частта му Овнарско-Мечит) – на практика е трудно да се каже, че има път. Иначе маркировката е доста добра (за което, както се разбра от хижаря, от БТС взели 12хил. лв!, но не решили за нужно да разчистят падналите дървета), на доста места е поставена върху падналите дървета! Хиляди паднали дървета, неразчистен отсечен клек, незаконни сечища, срутени мостове и т.н. – на практика няма пътека, а само джунгла и маркировка. 10 мин. преди хижата изгубих пътеката, което ми удължи пътя с около 2 часа (слязох почти до Говедарци, а бях на нивото на хижата). Пътят към Жълтото Езеро също е на практика заличен, до с.Мала Църква също не можахме да стигнем, тъй като изгубихме пътя малко преди края, предполагам, че и към Кобилино Бранище е така. Единственият начин да се стигне до хижата на практика е от Говедарци. Ако все пак решиш друго, си вземи GPS, брадва и бензинова резачка :)
Хижарят обещава, че щял да разчисти пътя, въпреки че това не е негова отговорност (което е така), но според мен той не е наясно колко е зле положението и че това не е работа за 1-2 дена. Малко е странно той да само да събира "отзиви" за пътеката от туристи, при положение че тя започва да се губи още едва на 10 мин. от хижата.

2. Храната е наистина добра, но има приготвена предимно скара. Тъй като всичко се приготвя на момента от хижарката, за 1 тараторче може да ти се наложи да чакаш към час-два. Учуди ме, че и за чая ми се наложи да чакам към час. На практика трябва да кажеш сутринта какво искаш за обяд, на обяд за вечеря и т.н., ако не искаш да си прекараш по-голямата част от времето в столовата. Бих те посъветвал да си носиш собствена храна, ако искаш да имаш време за баирите.

3. По телефона ни казаха, че има баня с топла вода. Наистина имаше, но КАКВА!!! Душът е поставен над тоалетната, която е от старите с дупка на пода. Просто не можах да повярвам какво гениално решение... Трябва много да внимаваш да не изпуснеш нещо на пода, докато се къпеш, аз не бих имал сили да си го прибера обратно като знам къде е паднало...

4. На хижата наистина се събират доста неприятни субекти, които явно са уважавани или поне не-отхвърляни от хижаря. Още първия ден се качиха около 10 (десет!) мотора, които не само че вдигаха невъобразим шум, но и замърсяваха въздуха и разкаляха пътя. Излишно е да казвам, че веднага реших да им спукам гумите на всички, но впоследствие прецених по-трезво ситуацията и се отказах. След това видяхме всякакви възможни "туристи", от джипове до 4-колесни мотори, които се качват да попърдят малко с моторите догоре, изпиват по 2-3 бири и слизат пак надолу. След разговор с горския се оказа, че за съжаление всичко това е съвсем законно, тъй като защитената зона започвала по-нагоре. В този смисъл не се учудвам за битите планинари, тъй като някои от въпросните посетители не блестят с присъствие на интелект, ако трябва да го кажа учтиво. А хижарят вероятно не иска да влиза с конфликт с тях, тъй като първо те са преобладаващата част от клиентите, и второ вероятно и той самият би имал проблем с тях. Така че го разбирам, макар и да не го оправдавам.

Архивен коментар.

Ал 04 Aug 2008 11:55 AM
P.S. Искаше ми се да добавя снимки от "банята" и "пътеката" до хижата, но тъй като очевидно единствената идея на тази страница е "да запазим и подобрим приятния вид на сайта", а моите снимки определено не се връзват с този имидж, не мога да прескоча цензурата на модераторите... Жалко, щеще да е добре да се види и другата страна.

Архивен коментар.

П.Пеев 23 Aug 2008 06:06 PM
Човече прав си за повечето неща,който си написал,но невярвам Сашо да е виновен за тях.И ти да си на негово място срещу селянията ще бъдеш безсилен.Детските ми романтични и приятни спомени от Говедарци,Мечит и Овнарско с всеки изминал ден ги заличават.Мечит е хубава хижа има добър стопанин,но пречат диваците от Самоков и околните села.Не напразно съм чувал,че по големи животни от Самоковчани нямало.И аз съм много против тази моторизация в планината на двуколесни,триколесни и четириколесни моторни средства,но държавата я няма.Слаба е няма закони.Скоро четох,че Христо Ковачки смята да застроява раъона на Говедарци със спа хотели,ски писти и т.п глупости.Съжалявам тъжно ми става,но трябва да кажем сбогом на Рила.Бавно и сигурно я убиват!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Dec 2008 04:54 PM
Впечатленията ми от хижата са много добри. Хижарите са внимателни и учтиви, изключително чисто е както в стара хижа, където спахме две нощи, така и в новата. Беше много топло, парното работеше "до дупка" и имаше топла вода в банята. След като се прибрахме след дълъг преход от Мечит до к-с Мальовица и обратно, в дъжд и сняг, в столовата ни посрещна топла пилешка супа, по-вкусна от която не бях яла!
Заслужава си да я посети човек!

Архивен коментар.

Павел 09 Jan 2009 04:07 PM
Вчера се върнах от хижата. И останах мноооого приятно изненадан!!! Ходил съм 3 поредни зими там, но за последно бях там през 1998г - преди 10 години. Тогава хижар беше Милко. Не съм сварил следващият хижар - Райчо, но чух че той не е направил много за хижата. Това което ми направи най-силно впечатление е сегашния хижар - Сашо. Той ни посрещна - изключително гостоприемен и приятен човек. Там живее и работи с жена си и двамата си сина. Мога да кажа, че са направили страшно много подобрения, които изместват Мечит в челните места сред хижите в Рила. Преди цепехме дърва в хижата да се стоплим, имаше само 1 баня в която не винаги имаше топла вода и тоалетната беше навън. Сега всичко е променено - има нови легла. И в старата и новата хижа има нови бани с фаянс и теракот, локално парно, постоянно топла вода, нови легла, чисти чаршафи, вкусна храна. В новата хижа даже има кабелна телевизия и безжичен интернет (безплатно). Пистата която е пред хижата е подходяща за деца, начинаещи и хора, които се страхуват да развият по-големи скорости. За почитателите на адреналина и на големите скорости има 1800 метрова писта с паничков влек, която се намира на 10 мин от хижата. За 5 дена там платих 20 лв за ски, а влека на Мечит е безплатен. Влека на голямата писта в Говедарци струваше 17 лв на ден. Мога да кажа, че това е най-хубавото място в Рила където съм ходил някога (а аз ходя много вярвайте ми)!!!

За хората, които са имали неприятни преживявания в тоалетните мога да кажа, че те вече са ремонтирани и нови! Не съм имал проблеми с купонясващи простаци и бих казал, че хижаря е виновен за каквото и да било. Той е виновен само и единствено за това, че е направил Мечит една от най-уютните хижи в Рила.

Аз отидох там сам и се запознах с други ентусиазирани туристи и скиори. Всичко беше приятно и след 1 месец отивам пак!
Ето малко от моите снимки: http://www.facebook.com/album.php?aid=48842&l=0518f&id=600459880

Съжалявам много за случката с битите

Архивен коментар.

Невена Христова 02 Feb 2009 01:37 AM
Преди два часа се върнахме от Рила. Пренощувахме на хижа Мечит и сме очаровани от милите и внимателни хижари. Страхотни са! Хижата е много добре отоплена и изключително чиста.Чаршафите и одеялата са нови. Топлата вода в банята почти ме накара да забравя, че се намирам в българска хижа.Ястията в ресторанта са много, много вкусни - тип кухнята на мама.
Препоръчвам на всички желаещи да стопансват хижи, да посетят Мечит за да видят, че освен място за печелене на пари, хижите могат да бъдат превърнати и в уютен дом за любителите на планината.

Архивен коментар.

Ицо Кърпата 13 Mar 2009 02:47 PM
Преди седмица две решихме дружно с другари да отидем някъде на планина за два три дни. Поогледахме се попитахме попрочетохме по форуми и се спряхме по отзивите на тази хижа. Мечит. Не винаги вярвам на писаното във форумите, и се оказа правилно. Написаното за хижата и за хижарите тук не само е вярно, а дори и умаловажено :-) Те са едни страшно мили, отзивчиви и сърдечни хора. Ние бяхме с група в която имаше и не чак добри планинари - особенно в зимни условия. Имаше и доста деца... от 6 месечно бебе до 12 годишна тинейджърка.И всички останаха доволни, удовлетворени и най-вече развеселени. Тези хора там са пример как се работи със сърце а не за пари. Имат мила дума и внимание за всеки и имат решение за всеки проблем. В хижата е топло и уютно, топлата вода стига за всички пожелали банята, в кухнята приготвят едни МММММ вкусни манджички. Отпред има прекрасна пистичка за начинаещи скиори, и деца които да се забавляват в снега. И не случайно в хижата редовно има групи, които са си резервирали отдавна местата, че дори и готвачка си водят :-) ...чак от варна и то :-) Така че ако сте решили да опитате тази дестинация, препоръчвам ви я с две ръце:-) Дано има места за вас ...от нас :-)))))

Архивен коментар.

bajdmityr 25 Mar 2009 09:03 AM
хижата е чиста и подредена и с топла вода което не е за пренебрегване, но нека да се има предвид и нещо друго. Дори през зимата се качват субекти от самоковския район и пречат на туристите почиващи в хижата. В нашия случай бяхме запазили местата в цялата нова сграда имахме уговорка да празнуваме рожден ден и да си пускаме музика, което не се осъществи точно така. Група бандюхи от района се настани в столовата и пиеше вдигаше шум и пускаше музика. След лягането ми са налитали и на бой, но затова да разкаже някой който е бил там. Аз съм свидетел на лошото държание на хижарите сутринта, което не съм предизвикал с нищо, ако имат претенции към някой от групата да го кажат на него лично.
Чистите чаршафи и топлата вода са хубаво нещо, но съм си изкарвал по добре на мръсни хижи където не са ни пречили да си празнуваме добре. За това някои от нас изминаха много километри качиха се по пътеката с тежки раници и платиха престоя по 15 лева. Обичаме да пътуваме много, но като даваме пари искам да получавам това за което съм платил особено във времена когато туризма е в криза и всеки гледа да привлече клиенти. Каква е връзката на хижарите с въпросните бандити не искам да гадая, но пият заедно и допуснаха да ни развалят купона, въпреки предварителните уговорки.

Архивен коментар.

bajdmityr 25 Mar 2009 09:25 AM
И още нещо за самоковския район който познавах само от телевизията. На слизане от хижа мечит установихме че всичките коли са разбити и обрани, което ни забави допълнително и ни докара доста щети в пари и време. Като се има предвид че пътувам много в страната и чужбина с тази кола от 5 години и това е първия случай да бъда обран, може да се извадят изводи как в района на севрна рила привличат туристи които са дошли да си изхарчат парите там. Хората които бяха горе не са изключение те са като тези които ни обраха /може и да са свързани/.Когато ходихме на хижа козя стена хижаря ни прибра колите в собствения си двор като ходихме на хижата - това е готин хижар нищо че не беше толкова чисто в хижата.

Архивен коментар.

Васкоо 25 Mar 2009 12:43 PM
Каквото повикало - такова се обадило!
Поведението на Сашо и Любомира е много приятно, търпеливо и човечно.

За колите си прав - още от миналата зима има проблеми с колите! Оставяйте си колите в края на селото пред кръчмата до спирката или в някой двор да ви я пазят срещу 5 лева.

Архивен коментар.

хижарите 30 Mar 2009 12:56 PM
Хубаво е,когато има две страни,всеки да изрази гледната си точка,благодаря Ви за което.Въпросното посещение беше на 14 и 15 март 2009 година от група която имаше 19 резервирани места за спане в новата част.Не стана ясно обаче, че ще се празнува рожден ден (за което научихме след пристигането на първите от групата,които се питаха дали рожденничката - Светлана,организаторка на групата е много назад след тях.)Това не беше проблем.Никой, обаче не беше обещавал,че цялата столова ще бъде заета само от тях.В столовата има 35-40 места,като е невъзможно да се заемат само 19,пък другите посетители да стоят отвън.За музиката казахме в предварителните разговори,че има цифрова телевизия и съответно много радиа и музикални канали,но ако имат желание да си донесат и някой диск,както и стана,но с никаква уговорка да се слуша само тяхната музика.Вечерта се редуваха с въпросните "БАНДЮХИ" - слушаше се ту тяхната музика,после друга,предпочитана от "БАНДЮХИТЕ" и свирене на китара от групата,при което се спираше всякаква музика.Но да започнем отначало.По повода с разбитите коли.Как някой нормален човек може да си представи,че ние ще сме свързани с тях и ще имаме желание да си гоним туристите.Та нали ЛИЧНО по телефона предупредихме,че има такъв проблем,който е на полицията и все още не е отстранен (случи се за пръв път на наши туристи януари месец 2009 година и оттогава непрекъснато предупреждаваме къде да бъдат оставяни колите) и е добре колите да се оставят на единствената бензиностанция в село Маджаре,където на 10-ина метра има и денонощна СОТ охрана.Разбра се,обаче,че това ще направи изкачването до хижата по-дълго и уморително и затова ЛИЧНО ХИЖАРЯ направи уговорка с момчето,което държи механата "Трите бора" в края на селото с денонощна охрана да се оставят там колите - за да бъде максимално скъсено разстоянието до хижата, за което НА 13.03.2009 В 12.30 МИНУТИ СЕ ОБАДИХ НА СВЕТЛАНА,ЗА ДА Я ПОМОЛЯ КОЛИТЕ ДА БЪДАТ ОСТАВЕНИ ТАМ.И въпреки всичко при пристигането си никой от групата не спомена,че колите не са там,където беше осигурено безплатно и безопасно място (предишната седмица имаше случай с един микробус,оставен близо до пистата без предварителен разговор с нас от наши гости и лично хижаря заедно със собственика на буса в 21.30 слязоха,за да го преместят на сигурно място).И ВИЕ ЩЕ ПИШЕТЕ,ЧЕ НИЕ СМЕ СВЪРЗАНИ !!! ЖАЛКО !!!С влизането си в столовата 19 души се разположиха на маси за около 40,че даже раниците прескачахме по пода,всички бутилки,храна и друг багаж бяха разпределени на други маси,които се оказаха помощни и добре,че детето ни беше седнало на една маса с група от въпросните "БАНДЮХИ" - В СЛУЧАЯ ТОВА БЯХА МОЯТ ТАТКО И БРАТ МИ - КОИТО СЪЩО СА ХИЖАРИ,иначе и тази маса също щеше да е заета.Премълчахме си и вечерта въпреки всичко се събрахме девет човека на маса за шест,за да не нарушаваме празненството (за което пак подчертавам разбрахме,когато групата пристигна в хижата).Другата част от "БАНДЮХИТЕ" са наши приятели от София,за които ,ако желаете можем да ви дадем адресите на офисите им и фирмите,където работят,за да ги проверите.Та същата тази вечер, ПОРЯДЪЧНО ПИЙНАЛ ГОСПОДИН ОТ ПРАЗНИЧНИЯ РОЖДЕН ДЕН,най-безцеремонно се настани на нашата маса,започвайки с глупости от рода "вие знаете ли кой съм аз,на мен Щъркела ми е баща,аз съм отгледан от мутрите и още куп подобни и се заяждаше без причина.Пардон, може би имаше една:ПРЕДИ ТОВА ВЛЕЗЕ В СТОЛОВАТА С ЦИГАРА ( ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ НА ШУБЕРА С ГОЛЯМИ БУКВИ Е ИЗПИСАНО : ПУШЕНЕТО ЗАБРАНЕНО ) и бе нормално да се направи забележка.Та след всички тези словоизлияния в продължение на повече от 30 минути забележката беше направена с хващане за носа и с думите "момчета,време е за лягане".Всеки човек има някакво търпение,а повярвайте в 2.30-3.00 часа след полунощ нормално е то да е изчерпано.На сутринта "ЛОШОТО ДЪРЖАНИЕ НА ХИЖАРИТЕ" се състоеше от една (както се пише с нищо предизвикана) забележка след като , отваряйки вратата,цялата изпръскана и слизайки по стълбите на ЗИГ-ЗАГ, за да избегна повръщаното (което никой не пожела да си изчисти),влизайки в столовата се натъкнах на страхотна гледка.Масите, отрупани с бутилки,храна,вилици, столовете разпиляни по цялата столова, на всичко отгоре, кошовете препълнени с БОКЛУК ОТ ХАРТИИ,ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ,ВСИЧКО ИЗЛЯЗЛО ОТ НЕВЪЗМОЖНО ТЕЖКИТЕ РАНИЦИ,ПРИЧИНА ЗА ТРУДНОТО ИЗКАЧВАНЕ - та забележка за това , ако е възможно всичко да се отнесе в специално направения контейнер отстоящ на 30 метра от хижата.НАЛИ ВСЕ ПАК ПАЗИМ ПЛАНИНАТА ЧИСТА !!!За което беше направено следното: Взимайки голям чувал за боклук,всичко беше натъпкано в него и забележете боклука беше оставен ДО СТЪЛБИТЕ НА ХИЖАТА.ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ - ПЛАНИНАТА И ХИЖАТА БЯХА ПОЧИСТЕНИ!!! Господина с нищо не беше предизвикал забележката, но той също присъстваше на рожденния ден, нищо че беше легнал по-рано от останалите.
СЪЖАЛЯВАМЕ,ЧЕ ТРЯБВА ДА ПИШЕМ ТЕЗИ , НО ПОВЯРВАЙТЕ КРАЙНО Е НЕПРИЯТНО! БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ПРЕКРАСНОТО ОТНОШЕНИЕ И ЗА ХУБАВИТЕ ДУМИ. А,ДА - ГРУПАТА "БАНДЮХИ" СЪЩО ВИ БЛАГОДАРИ!!!

Архивен коментар.

Dedunio 31 Mar 2009 11:36 AM
Съгласен съм с всичко,казано от Вас,но ми се струва и да не беше седнал нашия човек да Ви досажда, пак щеше да се стигне дотам(на база на стари коментари).Пропуснахте да напишете,защото Ви нямаше,как единия от изтъкнатите бизнесмени си сваляше долнището на анцуга(неотменното облекло на бизнеса),за да ни покаже някой части от тялото си.Не чухте думите на брат си:"Ееееей и вие сте от ония драскачи в интернет,къде пишат лоши неша за нас!Че ви изпотрошим пръстите!!!"Некой,ако каже от вас лоша дума за К.....и, че му резнем главата и мисля че е достатъчно.Липсите по колите се възстановяват и забравят,но тези изказвания и показвания на Бизнесмени и ваши роднини,няма да забравя!Живеем на Балканите.

Архивен коментар.

ивалина 01 May 2009 11:45 PM
внимавайте с колите в говедарци се краде страшно много.хижата е хубава но се събират много прости местни идиоти които могат да ви съсипят почивката или престоят там

Архивен коментар.

елитууу.12 09 Jul 2009 01:06 PM
аз съм ходила там с едни мои приятели и тази година също ще ходя с едная друга дружка.Там е мн яко,караме ски,а пък в хижата ни правят топло какао.СТРАХОТНО Е!!!

Архивен коментар.

Емо 15 Jul 2009 02:04 PM
След като вниматилно изчетох почти всички коментари се отказах да отсядам в тая хижа и ще я отмина. Ще си опъна палатката по-нагоре, където да срещнеш група местни селяндури е минимална, а те по-единично са безобидни. Остава въпроса къде да си паркирам колата. Вече два пъти са ми я разбивали над Говедарци. И то само за да проверят дали евентуално не съм си оставил портфейла в жабката. Абе определено един от най-неприятните райони на България е това.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2009 10:17 AM
Същите селяндури унищожиха тотално, разграбиха и оплячкосаха база Овнарско - което е жалко, много хубаво място беше.....

Архивен коментар.

koko 22 Oct 2009 04:49 PM
az sum na 12 i dosega sum hodil tam 6 puti на лагер
С ТД ''Родни балкани'', Варна за вси4ки родители които искат да заведат децата си на това 4удесно място могат да го сторят в дружеството. има зимни и летни смени а лятото цената беше 189 лв. за 6 дни, със спане,пътни,храна,застраховка.Но трябва да сте от варна телефон : 052/630 283 Няма да съжалявате а в про4ем има и зимни смени със каране на ски там пистата е за на4инае6ти и е супер там цената е с 20-30 лева по скъпа за 4овек Напомням това е детски лагер.......

Архивен коментар.

chocho 15 Dec 2009 08:41 PM
хижа мечит е страхотна .това е едно от местата в българия които истински ме карат да вярвам че българскя туризъм и хижите в българия 6те се оправят и всички места ще изглеждат така както тази хижа наи вече с нормална баня и топла вода.А колкото до посетителите от самоков и околните села нещата не са така както някои хора ги описват всичко си е от човек до човек и от това какво възпитание има тои.но лично аз като планински водач в рила ви я препоръчвам като място за почивкаи приятни занимания особено през зимата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Apr 2010 04:40 PM
да -да

Архивен коментар.

Митака 01 Jun 2010 05:00 PM
А къде човек може да си остави колата, без да го е страх, че ще му я разбият?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2010 10:35 PM
По пътя към хижата преди пистата има една станция с бунгала в двора.Намира се на края на асфалта.Казва се ТТТ.На вратата има катинар,който винаги е отворен.Хубаво е колите да се вкарват вътре за по-голяма сигурност.Там винаги има пазач.Мисля,че взима около 5 лева.

Архивен коментар.

Grizzly 27 Jun 2010 08:17 PM
Уникална хижичка :)Уникални хора :)

Архивен коментар.

olelija 15 Aug 2010 05:09 PM
Днес се върнах от там. Много гостоприемни домакини. Има вътрешни бани и тоалетни с постоянна гореща вода. Винаги има какво да похапнете. Препоръчвам ви обезателно да я посетите.

Архивен коментар.

Вени 08 Sep 2010 01:27 PM
Да :)))

Архивен коментар.

гергана 16 Aug 2010 01:53 PM
Много приятно и хубаво място за почивка. Хижарите са много приятни хора. Има много добри условия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Oct 2010 06:57 AM
Това е най-чистата хижа в Рила.Чисто е навсякъде-столова,стаи,санитарни помещения.Топлата вода не свършва.Добре отоплена с парно.Хижарите са много мили и човечни хора.Цените са като навсякъде по хижите.Нощувка 15 лв. а с туристическа книжка 13 лв.Пътеката от ЦПШ през Овнарско е добре проходима и красива.Съжалявам че тези негативни коментари за х.Мечит ме спираха до сега и не отидох по-рано на това чудесно място.От х.Мечит може да се направят различни преходи.Много хубаво е през вр.Мечит към Кобилино бранище ,х.Рибни езера и Рилски манастир.Горещо препоръчвам на всички х.Мечит.

Архивен коментар.

Пламен 20 Oct 2010 06:01 PM
Не съм идвал на Мечит от 2007 година и онзи ден видях,че хижата е станала още по-хубава (разширена,подържана,чиста) и мога да кажа браво на Сашо за хвърления труд и идеи по нея!!!Каза ми чувствай се като у дома си!!!Абе човекът си е интелигентен има за какво да се поприказва с него!!!
Приятно изкарване ви пожелавам!!!

Архивен коментар.

Венци Кочов 19 Jul 2011 10:32 AM
преди няколко дни с приятели посетихме хижа Мечит /от Мальовица, през Страшното езеро/ и искаме да искажем своите благодарности към хижарите и отличното впечатление, което ни направи хижата. На всяка цена ще я поситим отново!

Архивен коментар.

Sitra Ahra 01 Mar 2011 11:10 PM
Съжалявам че ще трябва да мърморя.. но.. като бяхме, хижарите ни накараха в 12 часа под часовник да си легнем, че да заключили помещението долу..
Инакче.. от към всичко останало - 6тица.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2011 08:03 PM
една от най-добрите хижи-поздрави на гостоприемните стопани

Архивен коментар.

нели 01 Aug 2011 09:00 AM
Хижата е страхотна. Нощувката е 13 лева. Хижарите любезни. Всяка година има подобрения. След уморителен преход това е мястото за спане!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2011 02:12 AM
БРАВО НА ТЕЗИ КОИТО СТОПАНИСВАТ Х.МЕЧИТ

Архивен коментар.

emilia 11 Aug 2011 11:48 AM
Здравейте, дали някой има актуални контакти на хижарите? И двата посочени телефона са изключени. благодаря предварително

Архивен коментар.

благо 15 Aug 2011 10:36 AM
Хижата е много добре подържана, хижарите са приятно семейство и ви препоръчвам да я посетите. На 4 ч.от хижата (ходене, бес почивкитв) се намира вр. Лопуш (2700 м.). Изобщо цялото било от вр.Мечит до Лопуш е много живописно.

Архивен коментар.

хижа мечит 31 Aug 2011 06:54 PM
Има още един актуален номер за резервации - 0896 766167

Архивен коментар.

Даниела 19 Oct 2011 05:53 PM
Член съм на туристическото дружество в Самоков и ходя всяка година по 2 пъти хижата е уникална и приветлива през всички сезони.Хижарите са супер това,че се говорят простотии не означава че трябва да вярвате.Ако се държите като нормални хора и те ще се държат добре с вас.В хижата е топло и уютно.Няма да съжалявате,ако я посетите :)(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2011 01:19 PM
Това е най-яката хижа, на която съм била! Условията са страхотни, а хижарите са супер! Препоръчвам на всеки, който не е ходил и е фен на планината да отиде, няма да съжалява!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Nov 2011 04:55 PM
OK

Архивен коментар.

планинар 10 Dec 2011 01:40 PM
една от добре стопанисваните-поздрави на стопаните - добри дни през следващата година

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Dec 2011 02:11 PM
ДОБРЕ СТОПАНИСВАНА ХИЖА

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2012 11:51 AM
Хижата Мечит ни направи чудесно впечатление - чиста и спретната, с чудесно обслужване, отзивчили
и мили хижари - Любомира и Сашо - великолепна храна, топла вода, чисти и гладени чаршафи, спокойствие
и тишина. Условия не за планинска хижа, а за поне четиризвезден хотел! С дълбока благодарност към: хижарите Любомира и Сашо, отзивчивият младеж Славчо и Зет му на Митака благодарение на които осъществихме, това което искахме и всичко бе толкова хубаво.

Весела Малеева от името на цялата група посетители на 15 - 17 юни 2012
Жорж Георгиев, Димитър Цанков, Албена Томова, Тони Йонева

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2012 05:04 PM
о.к.

Архивен коментар.

Loyola 23 Jun 2013 11:06 PM
Определено само положителни неща могат да се кажат за хижата. Бяхме 9 души там в началото на юни и сме много доволни. Хижарите са много готини, а хижата е добре поддържана. Храната е вкусна, спалните уютни и чисти. Маркировката до там е добра, а природата супер. :)

Архивен коментар.

Mim 28 Aug 2013 03:50 PM
Приятно и чисто, приветливо отношение на хижарите и много вкусни пържени картофки :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Nov 2013 05:30 PM
Поздрави на хижарите от МЕЧИТ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Nov 2013 12:39 PM
Една от добрите хижи - хвала на стопаните

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2014 11:50 AM
6

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Feb 2014 03:59 PM
Страхотно място и страхотни хора. Няма да сбъркате да отидете там! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Feb 2014 02:42 PM
Най-хубавата хижа в Рила и чудесни хижари!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 May 2015 06:45 PM
Повече не ми я хвалете тази хижа. Не е нормално в почивен ден когато се предполага, че ще има желаещи да отидат с нощувка, че даже и две, при пристигането хижата да се окаже заключена и да няма и помен от хижарите. Единствено благодарение на хубавото време и сравнителната й близост до населено място успяхме да се качим и слезем живи и здрави! Това не е допустимо за планинска хижа и никога не би са случило в Централен Балкан!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 May 2015 06:48 PM
забравих да кажа, че след пристигането ни се обадихме на оставения телефон на хижаря, за да попитаме, дали някой ще се появи и ще отвори хижата. Отговорът му беше, че имал работа в селото и евентуално утре може и да се качи!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2015 01:55 AM
хижата е параван за това което се върши многоброини кражби на коне от селото и околноста

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Oct 2014 05:09 PM
Бяхме на хижата на 4.10.2014. Около 20 души празнувахме рожден ден. За наше щастие бяхме почти единствените посетители и нямаше други компании. Храната беше чудесна и навсякъде беше топло и уютно. Хората бяха любезни и помагаха с каквото могат. Дори ни изтърпяха прищявката да си напалим огън навън :)
Преходът до хижата е по-скоро скучен и без гледки. В гората обаче изобилстваше от гъби.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Mar 2016 03:38 PM
поздрави на хижарите от мечит

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2016 07:39 AM
Хижата си е екстра, хижарите са си свестни хора и с тях е весело. Миналата година уцелихме рождения ден на един от тях и аз, лично, си прекарах екстра. Потресе ме, обаче, какви зомбита налазват планината... Екипирани като за Каракорум, навъсени и надъхани сноби. Цяла вечер различните компании си пазеха масите и опита за интеракция биваше париран по най-кифленския начин. Но пък с хижарите и приятелите им беше весело. Като условия - съвсем чисто, поддържано, но леснотата, с която се стига допринася да срещнеш доста кифльовци (например като да ти направят забележка, че си светнал за секунди че децата, видиш ли, спяли)...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2018 07:33 AM
Спах юли 2018 в хижата.
До обяд имаше много хора. След 17ч нямаще никой освен мен.

Имаше баня с топла вода , тоалетна и чиста и топла стая.


Всички бяха любезни и отзивчиви

Поздрави Павката

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2019 11:51 PM
Заицата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2018 03:02 PM
На 21.07.2018 г. бяхме там. Най-чистата хижа, в която сме била - навсякъде свети - столовата, тоалетните, стаите. По-чисти одеяла не съм виждала в хижа - бели и пухкави, чаршафите изпрани, изгладени. Топла вода имаше. В ресторанта има всичко - боб, пилешка,шкембе, скара - пържоли, суджук, пържени картофи, салати - всичко беше вкусно. Хората отзивчиви и любезни. Силно препоръчвам!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2018 10:50 AM
Чудесна хижа, гостоприемни стопани! Чисти чаршафи, удобни легла и много вкусна храна! Ще я посетим отново!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2019 05:04 PM
Здравейте, до хижата стига ли се с автомобил?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2019 05:15 PM
Да но със висока.
Леки коли не съм виждал там.
Чувал съм история за някой дето се бил качил с лека и оставил картера горе...

Успех

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2020 09:26 AM
През седмицата х.Мечит не работи -заключена е. Хубаво е предварително да се чуете с хижарите.
Вода може да си налеете отстрани към пътя има външна чешма.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Mar 2021 06:43 PM
Бяхме там миналата година, първа спирка от неколкодневен преход. Настаниха ни в старата част, а хапвахме в новата. Хижарите бяха гостоприемни, а храната вкусна. Преходът до там е с умерена трудност.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Mar 2022 03:08 PM
Страхотно място, невероятни хора, вкусна храна и много, много чисто!!! Препоръчвам!!!
Анонимен посетител 03 Apr 2024 01:52 PM

Група от Туристическо дружество "Т. Пътов
- Кремиковци" бяхме на х. Мечит.
Прекрасна хижа: чисто, топло, уютна столова и вкусна храна, с бонус Интернет. Хижарите са отзивчиви и приветливи, а Любомира е винаги засмяна. Може да се наслаждаваш на слънчевите поляни наоколо или да приемеш предизвикателството вр. Мечит.
Благодарим ви! Бъдете здрави и успешни