Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Гургулица

xижа Гургулица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Миликини ниви. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 68 места с етажни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена, електрифицирана, отоплението е с електричество. Разполага с бюфет и столова. В непосредствена близост са разположени три дървени бунгала, които се ползват целогодишно. Има оформено място за паркинг.
Съседни турстически обекти:
- х.Венетица - 3.30ч.
- х.Белмекен - 5.30ч.
- засл.Лалови чучури - 0.45ч.
- яз.Белмекен - 4.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Лет.Г.Димитров - 1.30ч. по маркирана пътека/4км. по асфалтово шосе/.
2.с.Костенец и по точно почивни станции Костенец - 1.30 ч.
  
Спални места 68
Address
Телефон 0899/555370, 0899/582113
E-mail
Надморска височина (метри) 1150
GPS Северна ширина (градуси) 42.231872
GPS Източна дължина (градуси) 23.818409

Коментари (51)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

....досещамсе за една причина хижата да е огледално обърната... ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2006 02:03 PM
От няколко години почивам със семейството си на "Констанция" и всеки път се изкачваме до "Гургулица". Моето впечатление е че хижарката е крайно нелюбезна ,хигиената е на много ниско ниво. Има една мисъл написана до името на хижата ,която най-много ми харесва. Разбира се ,че природата е великолепна. От там ходим до една разкошна поляна, която е много подходяща за пикник с преспиване на палатки.

Архивен коментар.

Антон 26 Mar 2007 04:31 PM
Към настоящия момент има ли асфалтов път до там и в какво състояние е? Питам за през лятото.
Мерси предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2007 03:38 PM
Има асфалтов път до там. от с.Костенец до вили Костенец /пътя е покрай водопада нагоре за хижа Гургулица/
Анонимен посетител 11 Sep 2022 12:21 PM
Съжалявам да чуя ,че хигиената е наниско ниво,там е минало цялото ми детство,познавам хижаря,който я е построил,той с жена си стопанисва ха хижата години наред.Правилата се спазваха,пазеше се и се поддържаше в безупречен вид.Към площадката за отдих и стаите не се влизаше с обувки,долу преди стълбите имаше рафтове с чехли ,не се допускаше нарушаване на реда и пиянски изцепки ,които да пречат на останалите почиващи.Механата се поддържаше в безупречен вид,почиващи те ,които я ползваха бяха задължени да я оставят в състоянието в което са я заварили.В района на хижата се пазеше чисто,никакви боклуци не се хвърляха по земята.Винаги имаше билков чай,набран от околността,никога пакетирани,лафката беше прилично заредена и задължително имаше и готвено,както и мезета за тези ,които не са се качили подготвени.Бай Владо и леля Мария бяха изключително гостоприемни и сърдечни хора,които вършеха всичко свързано с хижата ,района и почиващите с огромно удоволствие.Тези двама души заместиха в моя живот дядото и бабата в провинцията ,които аз кореняк софиянче нямах.Сигурна съм ,че са оставили трайни следи не само в моя живот.По тяхно време хижата беше в разцвета си,рядко имаше свободни места,резервациите се правеха поне 2-3седмици по-рано Местността Миликини ниви е много красива,поляната в долния край на хижата се казва "Мечата поляна",прекрасно е за палатки и кемпера.Водата и въздуха там сякаш съживяват.В здрасти България има много красиви места ,обиколил съм почти всички,доста съм пътувала и в чужбина,но когато имам нужда да отида някъде,където да се заредя с енергия и позитивизъм единствено тази местност изплува в съзнанието ми.Надявам се да се намери някой съвестен човек,който да я стопанисва както трябва,отдавна не съм ходила и вчера се обадих за да резервирам престой,на телефона беше някаква дребна души а,която май изобщо не знае защо е там и изключително нелюбезна личност,надявам се първото ми впечатление от телефонен разговор да е грешно ,но предстои да разбера на място!

Архивен коментар.

Nikii Zagorskii 18 Oct 2010 03:24 PM
така си е!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2013 11:38 PM
Здравейте,

Бих искала да споделя мение за хижата. Недоволството ми е огромно и дори не знам откъде да започна. Да кажа, че очакванията ми се оказаха неоправдани, ще е недостатъчно. Отсядали сме и в други хижи, но това място е под всякакава критика, а отношението на хижаря дори не желая да коментирам. Колкото до информацията за наличие на санитарен възел - ако някой смята дупката в пода и импровизирания душ точно над нея за баня, то моите представи са различни.

Поздрави,
Жени Стойканова

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2013 11:38 PM
Здравейте,

Бих искала да споделя мение за хижата. Недоволството ми е огромно и дори не знам откъде да започна. Да кажа, че очакванията ми се оказаха неоправдани, ще е недостатъчно. Отсядали сме и в други хижи, но това място е под всякакава критика, а отношението на хижаря дори не желая да коментирам. Колкото до информацията за наличие на санитарен възел - ако някой смята дупката в пода и импровизирания душ точно над нея за баня, то моите представи са различни.

Поздрави,
Жени Стойканова

Архивен коментар.

tresor 04 Apr 2007 09:20 AM
Посетихме тази хижа - мощна група от над 40 човека. Ще кажа едно: природата е невероятна, планината е уникална, настроението зависи от компанията. Изкарахме един невероятен уийкенд!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2007 10:29 PM
хигиената е зле

Архивен коментар.

Борис 02 Nov 2007 10:01 PM
Хижата е на много добро място.Пристига се с превоз а може и пеш.Хигиената е на ниво.Хижара е много гостоприемен а природата уникално КРАСИВА.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Nov 2007 12:43 PM
Мда, красива природа, но има далеч по хубави места,а за хижата- мръсно и неподдържано.

Архивен коментар.

лилия 14 Mar 2008 11:18 PM
просто хижата е невероятна,на красиво място и хижарите са мн любезни.Всяко лято почивам там

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Apr 2008 12:55 PM
Дайте някакъв телефон за връзка с тази хижа??

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 May 2008 04:38 PM
Преди 3 дни се прибрах от хижата беше невероятно природата е супер само да кажя че доло в хижата няма обхват на мобилните телефони трябва да излезете горе на паркинга и то само глобул имат обхват там.Телефоните на хижата ще ги дам сега намира се на 3 км от с.костенец GSM:0887163159 и 0888841177;07144/52-32 Управителя се казва Владимир Долдуров.Хижата е невероятна в петък ще кача нови снимки от вън на хижата така и на стайте.Приятно прекарване на всички които ходят там :)

Архивен коментар.

Бунчо 13 Feb 2009 02:56 PM
каде са снимките????

Архивен коментар.

Ангел Иванов 27 May 2008 09:21 PM
Ако преминавайки или пребивавайки на х."Гургулица" разполагате с час-два непредвидено в графика ви време,не пропускайте да посетите почти неизвестния но изключително неповторим като природна забележителност водопад на т.н."Скаловитско дере"!

Архивен коментар.

Михаил Георгиев 29 Oct 2008 04:03 PM
водопада наистина е страхотен, около него има много хубави места също така, а може и да се слезне в селото от там :)

Архивен коментар.

Атанас Георгиев 10 Jul 2008 11:48 AM
Моного ми е трудно да спазя изискването на модератора да се избяват груби изрази , след като се наложи да си тръгна от 'хижата' в 2.00 през ноща ! Само фактите тогава , прирадата е супер , в хижата е гнусно , хижарите са меко казано отврат. Оставиха хижата без надзор и изчезнаха нейде на свечерчяване и се почна .. един чалга купон с представители на Софииските села , пиратки , пистолети, всички екстри. Ако искате да сптие там гледаите да сте повечко за да можете да се 'справите' с чалгарите носете и оръжие защото те си имат.
Надявам се да съм Ви бил полезен, по-полезна би била полицията ,но къде ти !
Да пази господ от Идиоти !

Архивен коментар.

трошка прандачка 09 Oct 2008 09:13 PM
Не знам. Ще видим. Тази събота и неделя сме на рожден ден там. Казаха че е изпитано, хората са гостоприемни, природата и т.н и т.н. Дръж се курорте. Ще споделя после. Айде за сега!!!!!!!

Архивен коментар.

трошка прандачка 13 Oct 2008 05:53 PM
Както Ви споменах, след като се върна от хижата ще споделя това - онова. Хижата е в много добро състояние предвид това, че е хижа, а не пет звезден хотел. Домакините полагат усилия мястото да е приветливо, гостите да изкарат добре и да не им липсва нищо. Хижарката е много гостоприемен човек, усмихнат и приветлив. Изкарахме един прекрасен рожден ден с много веселба и настроение сред изключителната природа. Който се запъти на там няма да съжалява. Та затова слагайте малко храница /в хижата има какво да се хапва /, дебела абица и газ нагоре. Няма да съжалявате. Още един път благодарности на домакините, карайте я все така, а на който не му хареса да си остане в УРБЪНТА!!!
Айде за сега и не забравяте, че важна е компанията, настроението и мястото. За последното гаранция. За първите две, както го направите. ОЙЛАРИПИ!!!!

Архивен коментар.

невена 20 Oct 2008 08:02 PM
върнах се вчера от там, малко гнусно одеалата миришеха на напикано, а пред каратата на Рила има поставен фризер :) и така да се каже нищо не се вижда от едната й част. Има приятен водопад на близо. Посетителите май са по скоро пияници дошли с коли отколкото хора тръгнали из планината, чая е в пластмасови чаши...
Иначе хижарката е особенна, но мила,

Архивен коментар.

рами 22 May 2009 03:00 PM
Хижата се намира на приказно място.Предлагат се храна и сладолед.Има място, човек да си направи пикник, да порита топка или децета да поиграят на федербел.Чудесно място за отдих.Мисля, че чистотата за хижа е на ниво, има даже и баня.Хижарите са мили и добри хора.Дерзайте все така. До следващия уикенд.ЧАО.

Архивен коментар.

Васко 10 Jul 2009 12:48 AM
какви са цените на нощувките за групи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2009 09:43 AM
Мръсно,много мръсно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2009 09:44 AM
Мръсно,много мръсно.

Архивен коментар.

гост на хижата 02 Jan 2010 05:53 PM
Пълна скръб.има бълхи. Хижата е пот всякаква критика .Не бих отишъл втори път там за нищо на света.Проучете преди да ходите.или отидете да видите за какво става въпрос!!1!!1

Архивен коментар.

друг гост на хижата 30 Jan 2010 10:14 PM
Айде моля те първо се научи да пишеш и чак тогава можеш да продължиш със забележките! Толкова ми е писнало от селяни с претенции без никакво покритие!

Архивен коментар.

me 26 Feb 2010 05:30 PM
Скоро посетихме хижата с приятели.Мога да изкажа само добри отзиви за това място.Природата е уникална,а хижата е на много добро ниво.Поинтересувахме се и се оказа,че миналата година е направен ремонт;хигиената е на ниво,а хижарите бяха много отзивчиви и се стараеха да ни осигурят доброто прекарване...е,успяха.Планираме да посетим хижата повторно съвсем скоро.Това място заслужава да бъде посетено.

Архивен коментар.

Анелия 04 Mar 2010 11:42 PM
хах дядо ми е основател на хижата а в момента вуйчо ми е хижар
Анонимен посетител 11 Sep 2022 12:29 PM
Сигурно си била много мъничка когато аз ходех там,моите родители бяха големи приятели с баба ти и дядо ти,идвах е и в домът им в селото ,на главния път,беше направено в същия стил като хижата и имаше препарирани животни,както и в хижата,жалко че бяха изхвърлени,създава ха атмосфера различна от всяко друго място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jun 2010 08:31 PM
мястото е страхотно и си заслужава да го посетите! А на тези които недожолстват 6те им кажа да се прибират там откудето са и да не се вру6тат пове4е след като усложията не им допадат. все пак това е хижа не 5-зжезден хотел ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jun 2010 08:33 PM
извинявам се за гре6ките не е наро4но ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jun 2010 08:35 PM
мястото е страхотно и си заслужава да го посетите! А на тези които недоволстват 6те им кажа да се прибират там откъдето са и да не се връ6тат пове4е след като условията не им допадат. Все пак това е хижа не 5-зжезден хотел ;)

Архивен коментар.

Питър 30 Jun 2010 10:51 PM
Трябва да ви кажа, че това място наистина е страхотно. Навестявам го от както се помня(30г.) Като дете ходех на летни лагери в местностите:"Юрукова поляна" и тази "Миликини ниви". Има много малини, ягоди и боровинки. Винаги се запътвам лятото на там, около 25 юли, за да вкуся от всички горски плодове. За жалост, започнах да попадам на гъбари в последните години, които също по това време навестяват планината и обират малините по път. :) А колкото до хижата,тя си е супер и нощуфката не е скъпа (6-10лв.), нещо такова. Не му мислете, а се разтъпчете до планината, та и тя да ви види :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Apr 2011 01:32 PM
Това е най-мизерната хижа на която сьм бил.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2012 01:23 PM
От началото на годината хижата се поддържа от други хора. Доста приятни и услужливи! Всичко е изчистено и дори бунгалата стягат постепенно. Има изграден навес за масички лятото. В бунгалата ще има проточни бойлерчета (в едното вече имаше, защото е отворено за посетители). Само пътят до селото е леко скапан, но дупките бяха запълнени.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Nov 2012 10:39 PM
Ще може ли да ми дадете тел.за връзка

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2013 07:07 PM
Повода да отидем на х.Гургулица е посрещането на 2013г
На кратко за нещата, които може да Ви интересуват:
 - До хижата се стига по асфалтов път от вилната зона на Косенец пеша за 1:10...1:20ч с пълни тежки раници и бавно ходене.
 - Хижарите са от 1,5г и са направили множество подобрения.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2013 07:19 PM
Причината за да посетим х.Гургулица е посрещането на 2013г.
Ето и няколко впечатления, които може да са Ви от полза:
 - От вилната зона на Костенец по асфалтов път е 4км или 1:10...1:20ч пеша с тежки раници и бавно темпо. При сняг и лед може да се мине с високопроходимо МПС.
 - Нощувката е 15лв
 - Цялата хижа е много чиста с приятна атмосфера
 - Столовата и стаите се отопляват с печки на дърва, но е изключително топло
 - Хижарите са готини
 - Най близката природна забележителност е водопад на около 1ч.
 - Телефоните на нито един оператор нямат обхват (или е съвсем слаб). Трябва да се излезе на около 200м
 - В столовата има телевизор с над 130 програми
 - Бих я препоръчал за двудневна почивка или събиране с повод и без повод
 - По 10балната ситема и давам оценка 8

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jan 2013 12:46 PM
Посетихме хижата на първи януари следобед. Пътят нагоре бе заледен и на места много хлъзгав. С обикновен автомобил няма качване, само 4х4 с добри гуми. Това за мен е чудесно, защото имаше доза освежителна екстремност след посрещането на новата година. В хижата се отбихме да пийнем чайче и това ни беше голяма грешка! Поднесоха ни нещо топло в едни приятни калени чашки и пакетче "медче". Сипах си нещото от пакета в чашата с чай, разбърках после отпих. Еми... нещото има вкус на топла и вода и глюкоза! Приятелка ми не си бе разбъркала "меда" и си викам дай да опитам от нейния "чай". Топла вода дами и господа, топла! За два лева си купихме две топли води с някакво подобие на мед, които хайде.. ще оставим на мира, но чаят! Ако в хижа не изпиеш един ароматен планински чай то къде??? Приятелката ми се заинати да се разправя с човека, който ни сервира, като му спомена, че "чаят" не е чай, а топла вода... разбира се това нямаше никакъв смисъл. На вас оставям да прецените дали щом чаят в една хижа не става за нищо, дали си струва да експериментирате с друго. А за себе си знам, че хижата ще я подминавам, като дявол тамян.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Feb 2013 12:21 PM
Качихме се пеша до хижата,основно по асфалтовият път,като оставихме колата на паркинга пред водопада. Пътя до хижата ни отне около час, горе ни зарадваха с вкусна бобена чорба, хижарите са симпатични хорица. Хижата е приятна ,не отивайте с очакването да получите обслужване ,като четири звезден хотел. Ако сте склони да се примирите с това и не издребнявате с малките подробости /цитирам горният пост/ ,ще си изкарате незабравимо...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2013 02:53 PM
Само искам да кажа че този горния посетител е абсолютно прав А този отдолу който го хвали му еприятел или роднина

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2013 02:17 PM
Хижаря е негостоприемен а хижата и бунгалата отвратителни Едно бунгало четири скапани легла седем вида чаршафи икалъфки някакво подобие на баня и това за 15лв на легло На всичко отгоре на входа бариера трябваше да тръгнем в 6 часа и не можем да открием и събудим хижаря 20 мин ОТВРАТИТЕЛНО Природата ехубава но още ведъж там няма да отидем това беше през Август 2013г

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Dec 2013 11:51 AM
Хижата е много хубава,но не е поддържана. Хигиената е на нулево ниво,обслужването също. В същото време цените са високи,храната е стара,стаите са студени. Бяхме там преди около месец и няма да се върнем никога. Мой приятел получи хранително отравяне от старата храна,не стига,че порцийте са ужасно малки и скъпи,но са и опасни за здравето.

Архивен коментар.

fena73 14 Jul 2014 08:54 AM
Не знам дали ръководството се е сменило от последните коментари,НО-моето мнение е:
Бунгалата са ИДЕАЛНО ЧИСТИ,коридора и банята-с теракот,проточен бойлер, изцяло сменена алуминиева дограма,комарници и т.н....
Хижаря е харабия
Навсякъде има цветя,зеленина,чисто и приветливо е
Не сме пробвали храната на хижата-нали до там е асфалт и всеки може да си занесе каквото желае, вместо да се оплаква от малки и/или скъпи порции!Все пак това е хижа а не ресторант!

Архивен коментар.

Марияна Маринова 23 Aug 2015 04:03 PM
Здравейте, посетихме хижата на 18-19 юли 2015г. Настаниха ни в бунгало, обновено и чисто, с проточен бойлер в банята. Условията са много добри, храната е вкусна и на ниво. Хижарите са приятелски настроени и ненатрапчиви.

Препоръчвам :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Nov 2015 11:12 AM
На Гургулица е супер, както и на всички наши хижи, при условие, че човек няма свръх очаквания, а нужда от подслон, топло легло и непретенциозна храна и въпреки това - вкусна закуска, много вкусен бобец, лещичка, шкембе, салатка :) Всичко е супер и хижарите са много готини хора, просто трябва малко време да се пречупи леда ;) В момента има и котенца за подаряване ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2018 12:48 PM
Има ли добра маркировка до хижа Белмекен?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2019 11:08 AM
Уникално място да забравиш умората и стреса. Хижата е многоуютна и готвят уникално вкусно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2021 08:49 AM
От костенския водопад е приятна кратка разходка, предимно по пътя.
Храната на хижата е хубава, но прилича на ресторант.
Все пак е хижа, до която се стига с кола : )