Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Скакавица

xижа Скакавица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в Скакавишката долина в подножието на източния склон на вр.Кабул, Северозападна Рила. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет 89 места с етажни санитарни възли. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво. Има туристическа кухня и столова.
Съседни турстически обекти:
- Скаквишки водопад - 0.30ч.
- х.Пионерска - 1.30ч.
- циркусът на Седемте езера през ез.Бъбрека - 1.30ч.
- х.Иван Вазов - 4.00ч. по Сухия рид
- х.Седемте езера - 1.45ч.
- х.Рилски езера - 1.00ч.
- х.Ловна - 1.50ч.
- вр.Кабул - 2.00ч.
- Отовишки връх - 2.30ч.
- х.Вада - 2.30ч.
- х.Мальовица - 6.00ч.
- Рилски манастир - 7.00ч.
Всички пътеки са маркирани.
Изходни места:
1.Летовище Паничище - 2.30ч.
2.Град Сапарева баня - 4.00ч.

Снимки: 1)->Диляна Драгомирова, 2->Добри Зрънчев, 3)->Zahi
  
Спални места 89
Address
Телефон 0707/903013, 0988/818931, 0882/966396
E-mail
Надморска височина (метри) 1876
GPS Северна ширина (градуси) 42.23126
GPS Източна дължина (градуси) 23.30435

Коментари (141)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

хижата е 6 точки само дето по 8-ми дек. въпреки,че беше препълнена в стаите бе леко студено.добре,че са поставили PVC дограма лятото посетете я

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2006 03:09 PM
Има ли в момента уреден транспорт от Сапарева баня до Паничище и до Пионерска?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 11:17 AM
Всеки ден има микробуси от Сапарева баня /по точно от Дупница тръгват/.Има и таксита,които возят до Паничище.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Dec 2007 05:35 PM
Здравеите ! Има транспорт от гр.Дупница од лет.Паничище.
Тръгва от гарата в Дупница в; 9.05 ч. и 13.50 ч. А от лет. Паничище до Дупнича тръгва в ; 14,30 ч. и 17,30 ч.

Архивен коментар.

Планинарче 14 Dec 2007 10:49 AM
При добро желание и ако сте достатъчно хора може да се договорите дори без допълнително заплащане маршрутката да ви качи и до местността Зелени Преслап над Паничище. Така ще си спестите скучното ходене по шосето от Паничище и ще сте само на час великолепен път през гората до хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2013 01:35 PM
Това лято ние бяхме група от почти 30 и не знам кой и как беше открил чичо Васко Маргин от Сапарева баня. Дойдоха два големи микробуса с климатик, взеха ни от Дупница и ни закараха до хижа Пионерска където се настанихме. На връщане до София пак него ползвахме, спестихме си пари и време да се прекачваме по автобуси, остави ни автогарата в Овча купел. Телефона на фирмата му е 088 772 62 22 има и сайт http://www.zornitsa-i.com/ че даже и фейсбук http://www.facebook.com/ZornitsaOOD/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2006 01:08 PM
Заслужава си посещението :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2008 11:13 PM
КОШМАР!!!

Архивен коментар.

Деян 24 Aug 2006 12:34 PM
Дайте един актуален телефон на тази хижа. на двата мобифона женски глас съобщава : "няма такъв номер"

Архивен коментар.

04 Sep 2006 04:41 PM
Ето на този адрес http://www.pss.bglink.net/forum/viewtopic.php?t=1893 има един интересен коментар за сегашното положение на хижата...
Уви, изнесените факти малко по малко станаха норма и начин на поведение по нашите планини....

Архивен коментар.

Гери 05 Sep 2006 02:25 PM
Хижата е много добре поддържена в сравнение с х. Седемте рилски езера,които през август е окупирана от белите братя и сестри. Тогава Рила прилича на магистрала, а природата отстъпва пред човешката глупост и мръсотия.Скакавица е готина хижа, ако имате възможност отидете там,хижарите са готини дават да се изолзва уредбата и да се пирува до късно.

Архивен коментар.

николай 19 Jul 2007 09:28 AM
"хижарите са готини дават да се изолзва уредбата и да се пирува до късно."
Що за идиотски коментар?!? Ако искам чалгаджийница ще ида в БИАД! В планината отивам да търся спокойствие и тишина а не джангър и простотии. За съжаление вече и планините се превърнаха в лайнарници.

Архивен коментар.

цвети 22 Oct 2007 04:11 PM
Като искаш не ходи, никой не те кара. Като те гледам и ти си селяк,щом ходиш по Биад .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2013 08:04 PM
Ами той, Човекът, иска да иде на планина, заради самата природа - естествена и непокътната. Но се оказва,че заради човешката глупост - чалготия пълна с простотия и липсата на всякаква етика и морал (замърсяване и опустошаване на същата тая природа) скоро нищо няма да остане от нея. А БИАД, каквото и да е това, е използвано като нарицателно за същата тая чалготия. Което означава, че по-скоро не е ходил там и никога няма да иде. Ама то те думичките трябва и да се разбират, цвети, не само да ги четеш и да мислиш, че си разбрала нещо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2008 09:54 PM
Напълно подкрепям

Бяхме сега на Нова година (30-31.12.2007-01.01.2008) там...те нема такава МИЗЕРИЯ...за сметка на това обаче хижарите не струват и 2 стинки...прехвърлят си топката един на друг като ги помолиш за нещо (било и то за торбичка за боклук). Хижата като цяло от вън е супер в столовата пак става, влзезш ли обаче в стаите суровата действителност те удря като парен чук в лицето. Там кадето парното работи е само мизерно, за съжаление ние не уцелихме такова при нас беше мизерно за сметка на това студено, след като беше обяснено на хижара ситуацията той ни прати в 3та глуха от незнам си кой да си вземем дърва НИЕ и да си запалим...въпросния човек беше доста очуден понеже дърва нямало (и все пак хижаря от де ще знае има ли няма ли дърва в неговата хижа) след като изяснихме ситуацията нби дадпоха чувалче въглища, до тук ОК само че с кво се палят САМО въглища трудно. След всички премеждия запалихме античната печка достойна за музеен експонат....и установихме всъщност че това не е печка а хладилник на въглища...толкова топлеше. Проблема беше нищожен предвид че вратаа се затваряше колкото някоя завеса беше разбита ключалката но хижаря ни успокой че всички ключове стават на всички врати...тогава си отдъхнахме бяхме спокойни че трябва да си мъкнем по цените неща с нас а за другите се надявахме че на никой няма да му притрябват точно тогава.

Като цяло мястотот е райско ако изклучим хйжата а за да ти хареса вътре трябва да имаш манталитет малко под този на пещерен човек.UndecidedUndecidedUndecided

Архивен коментар.

Chilio 04 Jan 2008 10:38 AM
Боклука най-напред би трябвало въобще да не се натрупва там. Има едно правило - "Кошчето за боклук е собствената раница". Колко от вас го спазват? Знаете ли че Скакавица е в резерват? И изхвърлянето на боклук там е недопустимо? Да, ама като си зарежете боклука там, хижарите трябва да се чудят какво да го правят... По-добре да го изгорят, отколкото да го трупат на нерегламентирано сметище в резервата.
И е много смешно да обявявате хората, които работят по хижите за инвеститори и печалбари. Мислите ли, че някой от шефовете на Рила спорт примерно ще се забие да работи на Скакавица за да прави печалби? Не, драги ми критикари, става дума за бедни местни хора, които са се навили да работят срещу някаква мизерна заплата, колкото да не бъде ударен ключа на хижата. Не става дума за печалбарство. Просто въглищата и дървата, които трябват за отоплението струват хиляди левове, но по-лошото е, че там освен с коне няма как да се закарат. Знаете ли как се карат 50 кубика дърва и 20 тона въглища с коне?
Вратите на стаите са разбити не защото на хижаря така му изнася, а защото такива туристи са спали по стаите. Хижаря не обикаля по хижата да разбива наред и да цапа по стаите. Вратите се отварят с еднакви ключове, защото такива са били бравите от едно време - от туристическото дружество. Защото така е много по-лесно, защото пияните глави забравят да си върнат ключа примерно и трябва да има вариант да се отреагира, без да се качва ключар дотам.
А и нали сте истински планинари? Истинските планинари не крадат. Истинските хижи не се заключват, дори когато хижар няма в тях. Какво ви притеснява, че не се заключва вратата? Няма хижаря да ви окраде. Притесняват ви "туристите".
Мен никога не ме е притеснявало да си оставя багажа и в общата спалня с 50 места на Тевното езеро, и в "сепаретата" с наровете на Демяница, които се затварят точно със завеса, и в обща стая с други непознати туристи по други хижи по нашите планини.
И като говорите за печалбарство, мислите ли въобще, че такъв обект може да е на печалба? За парите които сте дали - толкова. За 9-10 лева какво очаквате? Отидат 80 човека за Нова година, платят по 10 лева... и какво? Това покрива само заплатите на половината персонал... Ами другите заплати? Ами въглищата? Откъде да останат пари за нови брави, врати и прочие? В останалото време няма кой да те напсува в гората... минават епизодично по 2-3 туристи и толкоз...
Хората ходят на Банско и Боровец в стаи по 250 лева и пак се оплакват. Но дотам се стига с кола, всичко се кара от доставчици, всички материали и пр. се карат лесно, има общинско сметоизвозване и т.н.
Много прав е Владоффф във форума на ПСС. А що се отнася до отношението - то трябва да е взаимно. Хората са казали - "за да искаш, трябва да дадеш".

Архивен коментар.

Катерина 07 Feb 2008 10:41 AM
Не мисля,че е нормално в хижа зимата да ти искат 20 стотинки за топла вода.Да не говорим ако си поискаш чай.И за тези 9-10 лева,които плащаме не ни дават и една виличка или чиниика,но иначе ни взимат 1 лев туристическа такса.Парното,което го има там повече пуши и обгазява,но не топли.Аз такова нещо на друга хижа не сам виждала,а съм обиколила доста.Преди години сам ходила на Скакавица и беше 10000 пати по-добре,но вече кракът ми няма да стапи там!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Feb 2008 01:14 PM
Мисля, че е несериозно това което пишете! Замислете се тая топла вода как се грее на това място. Аз мога да ви кажа - на газов котлон. Не че газта струва толкова много, но вие лично ще мъкнете ли газовите бутилки на гръб в гората, за да заредите хижата? Защото ако на всеки се раздава безплатно топла вода, това ще е крайно наложително. А чай да си поискате - няма проблем, продава се. Безплатен обяд няма.
Също така крайно нелогично е в цената на нощувката да очаквате да ви се полагат прибори и посуда за хранене! Каква е връзката между едното и другото? Колкото до туристическата такса - не ви я взима хижата, взима ви я община Сапарева баня. Тя е 50 ст на вечер на човек, и не е обвързана с условията на настаняване. Ако искате и на открито може да спите. Таксата се събира от общината за пребиваващите в района, за подобряване на инфраструктурата. Примерно с парите събрани от нея (тя се събира във всички хижи и хотели наоколо, включтелно и в Паничище и С. Баня) се чисти и опесъчава шосето.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2013 08:21 PM
Момчиле, кво си се набрал?! Говориш глупости след глупости. Работили били за мизерни заплати. Някой да ги кара насила?! И след като РАБОТЯТ там какво е тва пиене на работното място?? А откъде пари за алкохол с тея заплати?? И като всички брави са еднакви, а вратите така или иначе не се затварят - за какво са ключовете? за да оправдаят 10тте лева ли? Посетителите били цапали ... ми че то и да не цапа човек, след всеки престой се изисква да се почисти! А то от години явно не е чистено. И изобщо ... Що за тъпотии!
    А иначе, няма друга държава като нашата, която да няма грам представа как се разработва истински туризъм! Мнооого тъжно!

Архивен коментар.

Йонка 22 Jul 2008 10:55 AM
Точно така- НЕ ХОДЕТЕ!!! Съвсем пресен ми е спомена, защото се върнах вчера от там. Мръсно - колкото си искаш. Хижарите от сутринта започват да пият. За баня изобщо не питаш - реката е близо. Ако много те е гнус да влезеш в мръсната тоалетна трябва да си я измиеш преди това... Много са ни хубави планините, но някои хижари правят така, че да не ходиш повече там - или просто ги заобикаляш. Съветвам Ви, да заобиколите х.Скакавица.

Архивен коментар.

kin kin 22 Jul 2008 11:20 AM
Не ходете на хижа Скакавица ако нямате вкус към мръсотията, пиянските изстъпления и чалга удоволствията!
Тук освен от дребната търговийка хижарите не разбират от друго. Всичко е потънало в мръсотия, бани има, но няма дори студена вода в тях, топлата е лукс. Храната е мизерна, а очите на персонала са насочени само в съдържаниеито на портмонетата. Да приготвят обикновен планински чай от билки с които планинате е пълна е някакво немислимо усилие за тях, защото сутрин са махмурлии, на обед вече здраво подпили а вечер..... им е много тежко.
По добре си вземете палатката, храната в раниците - останалото планината ви го дава с удоволствие!

Архивен коментар.

KoLIo 24 Oct 2006 10:15 PM
Малко полезна информация.

НА МЯСТОТО НА ТАЗИ ХИЖА Е БИЛА ПОСТРОЕНА ПЪРВАТА ХИЖА В БЪЛГАРИЯ през 1922, но изгаря при стихиен пожар през 1951. 1958-1960 на мястото на старата хижа е построена настоящата хижа.Независимо от хижари и каквото и да било, там е поставено началото, а то е най-важно!
Иначе който го интересува ето 3-те първи хижи в България!

Първа хижа: х.Скакавица (Рила) 1921-1922 (построена отново през 1958-1960)
Втора хижа: х.Алеко (Витоша) 1922-1924
Трета хижа: х.Васил Левски (Стара Планина) 1923-1925

Архивен коментар.

Zealod 22 Feb 2007 05:58 PM
След превръщането на хижа Рилски езера във място невъжможно за почивка и отдих ,където не вирее туристическата душа.Хижа Скакавица е за хората които обичат планина ,не е луксозна но винаги е чисто, печката в барчето гори има топла храна , дърва и въглища ,ако в хижата има повечко хора дори може да има и парно и ток.(хижата е на генератор)Хижарят Евгени е много готин човек общителен,държи се много добре с туристите.

Много яки спомени имам оттам.
При първа възможност пак се качвам!!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2008 11:39 PM
Моляяяяяяяя! Хижата е ужасно място, а персоналът е съставен от пълни тупани и пияници! Не мога да разбера какво ви е харесало там! Естествено никой не очаква някакъв лукс, но нищо не пречи да е чисто и спретнато, по-дяволите! И това с изгарянето на боклука изобщо не е решение! Било по-добре да го изгарят, вместо да го трупат - какво безумие, та то си е едно и също, а пък и се надишваш хубаво с дим от горящи найлони! При добра организация всичко е възможно! Ами по-добре да я затворят тази клоака! Който иска нормални условия, се настанява в Гюндера, а после без проблем може да си направи прехода от Пионерска до което и да е езеро!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2012 07:32 PM
Аз също имам уникални спомени от там.Преди18 години ядох най вкусната мусака.

Архивен коментар.

Странник 30 Apr 2007 09:42 PM
Ремонтът на хижа Скакавица се финансира от същите хора, които стягат и хижа Рилски езера... Проблемът не е със собствениците (арендаторите), а с персонала... трудно се намират читави хора, които да се качат да работят горе в планината целогодишно и да не се мусят... Туриста идва и си заминава, хижарите остават... Туриста един ден да го напсуваш, на другия ден вече си е отишъл и е забравил... Хижаря всеки ден като му се цупят туристите и го псуват, утре пак е там и посреща поредните...
Но въпреки това ще се работи за подобряване на отношението и обслужването към клиентите, както на Скакавица, така и на Рилски езера.
Колкото до малката вода по 0.70 лв на Скакавица, онзи ден си купих такава по левче в кафе до Народния театър... Разликата е, че до там я карат разпространители на борсови цени, докато на хижата в планината хижарите сами си я качват от Сапарева баня. Помислете къде е редно надценката да е по-голяма...
Това което ме учудва е защо в резерватна зона в Рила търсите да пиете бутилирана минерална вода, която най-вероятно е много по-замърсена от чистата планинска вода по каптажите на хижите... или дори в съседните потоци и реки.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2007 01:56 PM
Телефони на хижа Скакавица-0896/668-432 и 0896/688 434

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2007 05:16 PM
Когато отидох за първи път, реших на всяка цена да заведа и децата си. Заведох ги. Заведете ги и вие.

Архивен коментар.

maryska 13 Jul 2007 06:54 PM
Тези телефонни номера не са верни. Някой да ми каже кои са верните?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2007 04:37 PM
От миналата събота: 089 668 84 32 - хижарят е все още Евгени

Архивен коментар.

Таня 18 Jul 2007 11:12 PM
Здравейте!Може ли някой да ми каже каква е цената на нощувка в х.Скакавица?
Благодаря Ви предварително.

Архивен коментар.

mi6a 19 Jul 2007 11:25 AM
Може би зависи в каква стая сте, но ние платихме по 8 лв. в стая със 7 легла.

Архивен коментар.

Таня 19 Jul 2007 12:31 PM
А запазват ли места,като им се обадиш?И какви са вариантите за стаи?Има с повече легла ли?

Архивен коментар.

Биба 18 Jul 2007 11:13 PM
Здравейте!Може ли някой да ми каже каква е цената на нощувка в х.Скакавица?
Благодаря Ви предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2007 07:28 PM
9,50 leva v staya s 4 legla

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2007 10:22 PM
Мане, мане мане! В тая хижа пове4е пари да ми дават няма да стапя!!! Ето ги и при4ините за това изказване:
1.Цялата група с която бях на екскурзионно пипна жирус. Вси4ки си изповръщахме 4ервата,хвана ни разтроиството и дигнахме температура! Сигурно ще си кавете е откъде си сигурна 4е е то4но от тая хижа?Еми поради простата при4ина 4е след като се замакнахме с 300 зора към хижа "Рилски езера" (бяхме ве4е болни и едва едва се замъкнахме на хижата беше истински ад!) и там ни казаха 4е и други групи прди нас които идвали от Скакавица били болни със същите симптоми. И на следващия ден като трагвахме беше дошла и др жена и тя се оплакваще по-същия на4ин.
2.Само като слязах на обяд първия ден и като жидях колко мн мухи кръжаха около яденето и ми се догади.
3.Вярно 4е в хижите не е като по хотелите ама да не дадат по един 4аршаф които да се слага под одеалата се пак, жъобше не е нормално.Направо е гнусно!
Направо съм отвратена от там!!!Егати мизерната хижа!!!!!

Архивен коментар.

Странник 05 Aug 2007 12:10 AM
Сегашните стопани явно съвсем са го ударили през просото и не им пука... нали знаят, че тяхното свършва. Хижата преминава скоро в по-добри ръце и на тях не им пука какво ще е реномето й. Жалко че следващите й стопани съвсем скоро ще трянва да оправят разваления имидж.

Архивен коментар.

nutz 27 Aug 2007 02:54 PM
не ходете там!!!!!или поне докато не сменят хората които обслужват хижата в момента.За да ползваш банята ти искат 1,50лв.а в тоалетните мизерията беше пълна.

Архивен коментар.

Планинарче 27 Aug 2007 04:04 PM
Слава богу поне тези хора ще се сменят по-скоро и се надяваме условията да се подобрят...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2007 10:59 AM
И аз бях на "Скакавица" през август. Обслужването е под всякаква критика.Водихме пазарлък за да ни даде по два чаршафа на човек. Не знам от къде измисли хижаря, че в хижите се полагал само по един чаршаф. Мухите бяха хиляди. Стаите са мръсни и непочистени от месеци може би. Бойлерът се пали с въглища, а коминът явно не тегли добре. Денонощно в хижата има дим и отвратителната миризма, когато се горят въглища. Пребиваването в тази хижа ти разваля цялото удоволствие от красотата и чистия въздух на месността. Ако наистина тези хижари ще бъдат сменени, това е най-хубавото нещо, което може да се случи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Feb 2008 08:38 PM
Вируса е заради смяната на водата.От нищо друго.сумати хижи съм обиколил вирус не ме е хванал вас как ви хваща ви се чудя изнежени.Мухи има и вкъщи на село.Айде без да откривате топлата вода

Архивен коментар.

Момчил 02 Oct 2007 12:58 PM
Нов телефон за резервации, информации и препоръки за хижа Скакавица - 0886 509 409 (същия както и за хижа Рилски езера).

Архивен коментар.

П.Пеев 04 Jan 2008 08:36 PM
Леле какъв добитък се катери по планините.Абе ей аз дето идвам чак от Варна да катеря планините нямам претенции и знам за какво посещавам планините,а тука един се оплаква нямал торбичка за боклука,друг бравата му пречи,трети вятъра им пречи само на вас нищо ви няма бе пумпали.Някой бил ли ве е,за да ходите по хижите в Рила бе.Ами стоите си по кафенетата на София,пийте си кафенце,клюкарете си,слушаите чалгица и вървете в Хилтън,ама там ще ви излязат други кусури скъпо и не си заслужава и т.н.Аз работя в Гранд Хотел Варна и незаменям нито една хижа в Рила за почивка пред каквато и да е категория хотели по нашето черноморие с единствената цел,че бягам поне замалко от глупоста и лукса,които вървят ръка за ръка заедно в Бг

Архивен коментар.

alex 22 Jun 2008 09:07 PM
Хайде сега не се оплаквайте толкова много, платилистеси за хижа а не, за 5* хотел . Спокс не е толкова зле, задължително трябва да отидете ;) ;) :):):)

Архивен коментар.

Игор 23 Jun 2008 03:40 PM
Аз тез дни минах оттам и кипи освежителен ремонт, боядисват, стягат, чистат, ваобще ми направи добро впечатление хижата, низнам какво толкоз се оплаквате наистина.

Архивен коментар.

Планинар 13 Jul 2008 12:45 AM
Има и възможност за превоз на багаж с коне - от Паничище до Скакавица или 7-те езера (въобще из целия район от Паничище нагоре до Иван Вазов).

0878 64 80 80 Генчо
0893 85 47 15 Георги

Архивен коментар.

планинарче 13 Jul 2008 10:57 AM
Във вторник ще ходим до хижата, запазихме си места, и ще пиша после как е било...

Архивен коментар.

Павел Димитров 21 Jul 2008 10:10 AM
Обстановката е доста мизерна. Наистина е правен ремонт (сменени са дограми и са оправяни тоалетните), но явно хижарите са го ударили през просото. Не се поддържа елементарна хигиена. Вратите на повечето стаи не се заключват, а да си намериш работещ контакт е истинско предизвикателство. Общите помещения на първия етаж са обърнати на кочина - да те е гнус да седнеш на някое от диванчетата. На всичкото отгоре не ти дават касова бележка.
Единственото хубаво което мога да кажа е, че готвачът в малката хижа (тая дето е до голямата) е свестен човек и готви хубаво.

Архивен коментар.

Георги Величков Станчев 21 Aug 2008 09:18 PM
Към август.2008

Телефон - 0878 648 080 (хижаря)

Цена - 10лв. на човек

Архивен коментар.

Turist 08 Sep 2008 01:02 PM
Посоченият телефон дето завършва на 8080 е на Евгени на малката хижичка, иначе 0886509409 е на голямата хижа телефона. Аз лично предпочитам на голямата хижа, че и храната е по-добра, да не говорим че не искам да си имам работа с ония мошеници на малката, дето определят цената на око като видят туриста... А едни приятелки оня ден са ги изгонили от малката хижа, въпреки че са си били предплатили. държали са се арогантно с тях, псували са ги. И после казаха, че на другия ден дошла полиция и арестувала готвача на малката хижа за някви ексцесии дето ставали...

Архивен коментар.

Вандал 30 Jul 2008 05:19 PM
Хижата е супер. Едно от малкото запазени истински планинарски места. Няма лукс , но нали това е планината. Ходя там от както се помня и всички хижари които се смениха винаги са били точни и отзивчиви. А , що се отнася до постовете които недоволстват за касови бележки и едва ли не джакузита и други тем подобни - ходете си по хотелите . Това не е място за вас , защото явно вие сте от тези тОристи за които важи израза : "Пази гората чиста , убий турист" ! .
Ай , останилтие ви чакам горе в столовата ! :)))

Архивен коментар.

Надежда 31 Jul 2008 12:45 PM
Какво означава „Няма лукс , но нали това е планината”? Не прочетох изказване, в което да става въпрос за неполучен хотелски лукс. Върнах се от там в неделя и смело мога да кажа, че в хижата цари истинска мръсотия. Поне да бяха ударили по една метла вместо по цял ден да висят пред телевизора на онези гнусни диванчета, припалвайки цигарките една след друга. Това не изисква особени усилия, не е нужен ток или вода! Покривките в столовата бяха... толкова гнусни... имаше засъхнали остатъци от храна на всичките покривки и от всичките им страни. Не става въпрос за петна, а за остатъци от храна. Очевидно не бяха прани от месеци. Едва хапнах нещо набързо и избягах навън на студа, тъй като бяха запалили вече котела за банята и от там бълваха облаци задушлив дим, като притурка към наслоения цигарен дим. А част от чаршафите съхнеха там – в столовата, сред описаната вече обстановка. Другите чаршафи висяха на простора до хижата два дни (може и още да са там, аз просто си тръгнах на втория ден). Валя, грееше слънце, пак валя и т.н., но чаршафите си висяха отвън. Явно така ги перат, знам ли...В неделя толкова бяха натежали от водата, че долните части бяха потопени в калта. Тоалетните не бяха почиствани отдавна, едва ли тази смрад може да се разнесе така за една седмица независимо от броя на туристите. Не става въпрос за това, че липсва топла вода, сапун и други характерни за хотелите екстри, говоря за миризма, характерна за изоставена обществена тоалетна. Била съм и на други хижи, до които се стига трудно и всичко се изнася на гръб, но такива купища буклуци не съм виждала никъде. Под терасата беше сметище. Най-много ме трогна безхаберието на персонала – отпуснати на миризливите диванчета с цигара и чаша в ръка. А там наистина могат да се изкарат пари ако някой има желание. Ние вечеряхме в съседната хижа и останах очарована от отношението на персонала там –хората бяха любезни, храната беше превъзходна, столовата чиста, покривките чисти.
Подчертавам, че не става въпрос за лукс. Чистотата не е лукс дори и в планината. И изобщо не разбирам, защо планината трябва да се отъждествява с мизерия. Толкова ли е трудно веднъж седмично да се помете, дори да се измие, да се изперат покривките, да се изтупат одеялата, или и това е лукс?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2008 11:35 PM
Браво, напълно съм съгласен!!!!!

Архивен коментар.

Марина 25 Aug 2008 08:14 PM
Аз посетих хижа Скакавица миналото лято с приятели.Да оставим мизерията настрана,бяхме потресени от отношението на персонала.Жалко за красивата природа и огромното ни желание да прекараме няколко дни в планината.И на всичкото отгоре както разбрах са увеличили и цената на нощувката.На какво отгоре?И ако на хижарите не им харесва да работят там в пущинаците нека да си намерят друга работа,едва ли някой ги държи там насила.След като бяхме настанени и ни беше обяснено ,че ключът става за всички брави видяхме къси бели косми върху едното легло.Слязохме да поискаме да ни дадат чисти чаршафи.Във фоаето видяхме една жена да сгъва току що свалени от простора чаршафи,но тя каза че трябва да говорим с управителя.Добре.Той се разгорещи и каза че всички чаршафи били сменяни и не било място където можем да търсим лукс.Съгласни сме,но все пак имаше косми по леглото!Както сам си призна след малко един човек само веднъж бил спал с кучето си в стаята,но то било легнало на земята,а не на леглото и няма смисъл да се сменят чаршафите.Тук се намеси и госпожата с чаршафите:"Ние и без това ги перем със студена вода и без прах,защото няма."Колкото и да беше голямо желанието ни да останем,не можахме и така вместо да прекараме 3 дни в Рила,3 ценни дни от кратката ни отпуска,останахме само един.Още същия ден отидохме на рилските езера и то само до бъбрека защото вече беше станало 6 часа вечерта и трябваше да се връщаме.Бяхме оставили колата на Зелени преслап и в 9 часа точно бяхме там.Радвам се за тези,които все пак намират хижата за приятна за почивка,но повечето хора не са търсачи на силни усещания и ако не друго поне заслужават добро отношение,а не погледи изпълнени с досада за прекъснато спокойствие.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2008 11:33 PM
Лелееее, колко си зле, човече!!! Никой не иска лукс, а просто нормална и хигиенична обстановка - да се изкъпеш, да идеш до тоалетна и да спиш, без нито едно от тези действия да се превръща в преживяване! Недей кара хората да си правят изводи за теб по коментара ти!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2008 02:50 PM
Извинете искам да попитам тези които са ходили на Скакавица дали има писта с влек или само писта.Надявам се да ми отговори някоил :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2008 05:27 PM
Само писта, влекче има детско в подножието, ама не е работило от години... то там няма ток, трябва да палят агрегат за него и не е рентабилно. Ако искаш ски-писта, горе има на Рилските езера много по-добра

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Nov 2008 06:28 PM
Може ли някой да каже дали има транспорт от Дупница до Х.Скакажица, или поне до някаде? Благодаря преджарително:)

Архивен коментар.

турист 03 Feb 2009 05:02 PM
Има транспорт от гарата в Дупница до летовище Паничище и от там до хижата на собствен ход.

Архивен коментар.

dazy 25 Jul 2009 06:37 PM
Има маршрутки от Дупница и от Сапарева баня. За контакт и информация търсете Калин Гелев - GSM 0885 148 906 и 0896 77 85 12

Архивен коментар.

blanja 28 Dec 2008 04:55 PM
Здравейте!!С голяма компания приятели решихме да празнуваме нова година на х.Скакавица.Може ли някой да ми каже има ли отопление.В смисъл дали наистина то функционира като такова.И с няколко думи какво да очакваме.Има ли място където да си направим скара?
Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Антоан сапаревобанец 01 Feb 2009 07:54 PM
Отопление има печки на дърва.

Архивен коментар.

Антоан сапаревобанец 01 Feb 2009 07:53 PM
От Дупница до Сапарева баня има рейс 1,60 лв билета а от Сапарева баня до Зелени преслап с такси за 13 лв.От зелени преслап до Скакавица пеша е 40 минути има си маркировка.

Архивен коментар.

Антан 03 Feb 2009 03:56 PM
Качихме се за 3 дни найстина е много хубава хижата хижарите бяха много добри с нас тъй като сме от Сапарева баня а и те са от там.Само ше ви кажа че софиянците много не ги харесват.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2009 07:03 PM
Какво значи софиянци не ги харесват.В София вече има повече хора от провинцията от колкото софиянци.Пък и какво значение има от къде си щом обичаш и цениш планината.

Архивен коментар.

софиянец 04 Feb 2009 11:28 AM
Никакъв проблем,като не ни харесват. Просто няма да ходим там....

Архивен коментар.

july morning 02 Jun 2009 04:03 PM
Бях тази неделя на Скакавица - има нови хижари Станимир и Юлия. Много гостоприемни и свестни хора. Мобилен на Станимир: 0898705659.
Стаите са прилични, печките са заредени, хижата е чиста и поддържана. След като всичко се качва с раница - това си е достойно за уважение.

Архивен коментар.

Пешко 05 Jun 2009 08:15 AM
Е, нови, те са там от есента още ;) Като че ли най-после арендаторите на хижата са намерили кадърни и отговорни хора, че предното лято се извъртяха меко казано "странни птици" преди тях...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2009 07:49 PM
Моля някой да каже мога ли да си опъна палатка до хижата и дали е безопасно

Архивен коментар.

Еко 08 Jul 2009 10:25 AM
Ами ако смятате, че е нормално да се опъва палатка в резерват - давайте. Опасно е - може да дойдат рейнджърите от охраната на Националния парк и да ви съставят солен акт :)

Архивен коментар.

atnas hristov 08 Jul 2009 01:06 PM
а нормално ли е да се карат атв и да се изсичат дървета

Архивен коментар.

Eko 08 Jul 2009 10:08 PM
Страхотен довод! ДАйте понеже някой някъде сече дървета или кара АТВ, всички дружно да опънем палатки в резервата и да серем на воля в гората! Така много ще помогнем на природата! Типичната българска логика - защо да спазвам законите и правилата, щом сульо не ги спазва. Утре обаче Сульо като сгази детето ви с АТВ в националния парк, той ще каже - защо аз да спазвам правилата, като те не ги спазват и си опъват палатките където си искат. Ако искате да сте същите като тях - давайте!

Архивен коментар.

atnas hristov 09 Jul 2009 09:58 AM
основно спиме на палатки и със нищо не сме замърсили природата проблема е във културата на човека

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2009 05:02 AM
Въпросът за палатките го зададох,защото се страхувам от мечки.
Според теб по-добре ли е да отида до хижата и хижарят да ми каже ,че няма свободни стаи?Тогажа ,ако сера пак ще сера,ама под звездите,нали?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2009 06:45 PM
Първо никой няма да ви забрани да ползвате тоалетните в хижата, дори и да не сте настанени в нея, по този начин фекалните води ще отидат в септичната яма. Второ, Хижа Скакавица не се намира на три дни път с камили от други обекти в района, а резерватът Скакавица сам по себе си не е много голям като територия. Лесно е ако няма свободни места за половин-един час да идете другаде, където или ще намерите места, или ще разпънете палатката си на разрешено място. Аз пък това имах предвид.

Архивен коментар.

Митака 09 Jul 2009 11:25 AM
Искам да попитам може ли с лека кола да се стигне от хотел Енергоремонт - Паничище до тази хижа.... и колко часа е прехода до Рилските езера..
Никога не съм ходил в Рила досега..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2009 09:30 PM
Хижа Скакавица се намира в резерват и до нея се стига само пеша. Ако толкова искате да отидете с кола по-близо до Седемте рилски езера, отидете до хижа Пионерска, докъдето има асфалтов път, а оттам можете да се качите със седалковия лифт до новата хижа Рилски езера. Иначе до Скакавица от колата ще имате поне един час път, а оттам до езерата поне час и половина, и то с темпото на опитен турист. От новата хижа Рилски езера до езерата са само 30 минути.

Архивен коментар.

някой 09 Jul 2009 03:58 PM
Колко пари е нощувката ако може да ми отговорите малко по бързо ???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2009 09:26 PM
То си пише, ама кой да чете...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2009 05:21 AM
Някой ще каже ли за прехода от рилски езера до скакавица-водопада?Навръщане от езерата,от кое всъщност да се тръгне?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2009 06:48 PM
От петото (Бъбрека) има директна пътека към Скакавица, която слиза по неизползваемата писта срещу нея... Също така има и стръмна пътека покрай самия водопад пак откъм Бъбрека и покрай Скакавишкото езеро, но тя е за опитни туристи. И по двата маршрута разстоянието се преодолява за около час и половина. Другия вариант по маркирани пътеки е през новата хижа Рилски езера и оттам до хижа Скакавица за 1 час.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2009 05:47 AM
Благодаря!Последният вариант е за мен.

Архивен коментар.

марин 20 Jul 2009 07:16 PM
а тъй като за пръв път смятам да се кача на хижа в планината искам да попитам какво точно означава "туристическа кухня"

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2009 07:23 PM
искам да попитам какво точно представлява тази туристическа кухня че не ми е много ясно

Архивен коментар.

Здравко 11 Aug 2009 07:16 PM
Условията са нормални като за хижа. Не ми направи добро впечатление обаче отношението на хижаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2009 11:53 PM
Моля уточнете за голямата или малката хижа на Скакавица говорите?

Архивен коментар.

Здравко 26 Aug 2009 02:45 PM
За голямата хижа става въпрос

Архивен коментар.

Данчева 04 Jun 2010 12:46 PM
Моля тези , които са посещавали скоро хижата да напишат актуална информация за нея : може ли да се стигне до нея със собствен превоз, а после как се стига до езерата, в какво състояние е хижата , има ли кухня и всичко което Ви е направило впечатление!!!!!!!

Архивен коментар.

Тони 04 Jun 2010 04:15 PM
До хижата се стига само със собствен превоз - двата Ви крака!:)
Хижата се намира в резерват и е забранено движението на МПС до нея.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2010 12:51 AM
По-добре идете в малката хижа на Скаквица-хижарите са страхотни хора и атмосферата е спокойна и уютна. В голямата хижа отношението е ужасно.

Архивен коментар.

Боби 21 Sep 2010 01:29 PM
Ако някой е запознат може ли да ми каже дали Евгени е още хижар.Благодаря

Архивен коментар.

туристунгелчо 21 Sep 2010 06:29 PM
Евгени е още на малката хижа ама има сериозен проблем с алкохола... освен че повечето време не е въобще там, много зависи в какво настроение ще бъде открит, понякога се държи ужасно с хората, друг път добре... В голямата хижа хижар е бай Иван (едно време когато и двете сгради се "стопанисваха" от туристическото дружество двамата бяха заедно, Ванката беше готвач), от него оплаквания нямам...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2010 12:20 AM
Посоченият най-отпред телефон 0898/705659 е личен телефон на бившия хижар Станимир, който беше изгонен още през пролетта от хижата заради злоупотреби и лошо държание към туристи (включително изхвърлени такива с резервации)...

Архивен коментар.

Maq 08 Nov 2010 03:51 PM
Molq ako moje nqkoi da mi dade aktyalen telefon za vrazka s hijata:)))blagodarq vi predvaritelno

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2010 09:01 AM
0886 509 409 и/или 0879 883 825

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Dec 2010 12:15 PM
Ако все още не сте решили къде искате да посрещнете новата 2011, а искате да се потопите в магията на дивата природа, зимната приказка в Рила - тогава може би хижа Скакавица е добра възможност да направите своя избор на ниска цена. За непретенциозните туристи, харесващи спокойствието на планината в типични хижарски условия - стаи с печки на дърва и въглища в хижа, сгушена в заснежена борова гора (докъдето стигате за около час ходене пеша), предлагаме настаняване в стая с 2 легла (по 13 лв/човек), стая с 3 легла (по 12 лв/човек) и няколко общи стаи по 8 легла (10 лв/човек). Освен това по желание може да се осигури празнична вечеря с цена на куверта 35 лева.
За допълнителна информация и резервации - 0886 509 409

Архивен коментар.

Невена Христова 19 Jun 2011 06:27 PM
Приятели не ви препорьчвам малката хижа.Персонала и храната са ОТВРАТ.

Архивен коментар.

Marto 21 Aug 2011 06:19 PM
Здравейте,

ако имате други варианти - хижи, палатки, коли и т.н НЕ ходете там. Вчера бях там, бях чувал, че има много хора със стомашни разтройства заради храната. Там е пълно с мухи - по чиниите, вилиците, масите, покривките, навсякъде са. Ако ви се налага не яжте там. Мястото е страхотно, но голямата хижа не.

Архивен коментар.

Марто 23 Aug 2011 08:07 AM
Вече два дена повръщаме и не се оправяме..

Архивен коментар.

wolf 06 Sep 2011 10:45 AM
мухи има на някои в главите но не и в хижата

Архивен коментар.

wolf 06 Sep 2011 10:45 AM
мухи има на някои в главите но не и в хижата

Архивен коментар.

:) 10 Sep 2011 11:55 AM
Хахахахахах, имаше толкова много мухи вътре, че на висящите по стените мухоловки нямаше място къде да се залепи нова..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jun 2012 06:47 PM
Всички телефони на Скакавица, обявени на тази страница, са ГРЕШНИ!

0886 509409
0879 883825
0896 688435
0878 648080
0898 705659
0896 668432
0896 668434

Има ли някой актуален телефон, моля?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jul 2012 06:30 PM
намерих ги!

0878 706531

за резервации - 0882 966396 от 8 до 12

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2012 05:09 PM
Разгледах форума. Нищо ново след 2010. Таванските стаи са в окаяно състояние. Никаква хигиена.Няма чаршафи.Одеялата не са прани от 1989г.В тоалетната дупка през която може да се изпикаеш на долния етаж. Не е толкова трудно да се смени някоа плочка при положение че не се издава фискален бон.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2012 09:33 PM
Здравейте,
аз и съпругата ми сме новите хижари на Скакавица и понеже и ние сме учудени от липсата на информация за хижата, мисля че съм длъжен да ви информирам:
ТД" Рилски езера" Дупница тел.0701/5 05 13
г-н Васил Навчев отговаря за резервациите
НОВ стационарен телефон на самата хижа 070790313
Христо-хижар- 0895 568 253
Таня- хижарка- 089 568 224

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2012 09:36 PM
Всеки ще бъде посрещнат с усмивка и добра горска кухня. Добре дошли!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2012 09:47 PM
0988818931 Димитър Атанасов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Sep 2012 04:18 PM
Здравейте,
може ли някой да ми каже дали условията в хижата са добри, чисто ли е, има ли топла вода?
Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2013 07:34 PM
Условията в хижата са ужасни!от дете ходя на тази хижа, но досега никога не е било толкова мръсно и занемарено!

Архивен коментар.

силвия таслакова 28 Jul 2013 05:23 PM
:)))) охооооо....идваме :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Nov 2012 12:02 AM
Много добра хижа с най-добрите хижари.Млади и усмихнати хора,който ще ви посрещнат гостоприемно и с усмивка препоръчвам я на всеки. :))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2013 02:43 PM
наистина са чудесни и хижата и хижарите :) Нощувките там са много далеч от луксозни, но затова пък приятната атмосфера и чудесната компания на хижарите създават неизменното усещане за уют и спокойствие. Храната също мнного ни хареса.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2013 01:02 PM
Здравейте, искам да попитам какви са актуалните цени за нощувка за 2013г.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2013 07:45 PM
на 27.07.2013г. спахме там в стая с четри легла цената бе 10лв. на легло

Архивен коментар.

Elgin 07 Jul 2014 12:02 PM
Петък и събота пренощувахме. Добре е,въпросът е само да се поддържа чистота от многобройните туристи,които минават там ежедневно. Приятно и прохладно...изходен пункт за хижите Иван Вазов и Рилски езера.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2014 02:42 PM
телефон за връска с скакавица 0895568253

Архивен коментар.

Захари Симов 14 Oct 2014 06:42 PM
Октомври 2014
Актуалният телефон за връзка и информация за хижата е 0882966396. Това е телефонът на туристическото дружество в Дупница, което стопанисва хижата.
Цената на нощувките все още е 10лв.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Nov 2014 12:09 PM
Този уикенд (22-23.11.2014) бяхме на Скакавица - новите хижари са разкошни хора, в хижата е чисто и уютно, винаги има топъл чай и супа. Глътка свеж въздух на фона на ширещата се в Рила негостоприемност!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2015 10:37 PM
Хижата като цяло ми харесва, бяхме на нея преди околу година, хижаря Ицо е млад и мн печен, малко студено само и електричество от генератор , но по-важно е доброто отношение и гостоприемство.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2016 08:42 PM
Изключително топло посрещане от хижарите. Вкусна храна и питиета. Наистина се полагат страхотни усилия хижата да бъде уютна дори през зимния сезон. Адмирации и до нови срещи!

Архивен коментар.

Захари Симов 24 Apr 2016 10:31 PM
Хижата работи и е много уютна, отоплена с парно, има храна, пътеките до нея са добре маркирани. Единствен недостатък е че няма топла вода за къпане. Нощувките са по 10 лв.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2016 08:13 PM
Чудесни домакини-чувствахме се като у дома!хижа на такава надморска височина предлага невиждани удобства благодарение на страхотните хижари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2016 07:08 AM
Дали има баня в хижата и какви са условията в по-малката сграда?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Mar 2017 11:16 AM
А бе тя не работи, вие за баня питате. Към 03.03.2017г. не работи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2017 12:04 PM
Тази информация не е вярна! На 3.03 -05.03.2017 бяхме на хижа Скакавица.Имаше групи и преминаващи туристи. Запознахме се с новите стопани на хижата- Гошо и Зойчето. Бяхме посрещнати и обгрижени прекрасно! Хижата работи и благодарение на тези мили и грижовни стопани, борещи се със снега и студа нмахме топлина, вкусна храна и приятелска грижа. Такова отношение имаше към всички преспиващи и преминаващи! Благодарим Ви, Гошо и Зоя и да постигнете това, което сте намислили в по-топлото време! от Групата на Тото

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2017 12:08 PM
Не съм анонимен посетител! Казвам се Румяна Николова - rummi@abv.bg

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2017 12:05 PM
Тази информация не е вярна! На 3.03 -05.03.2017 бяхме на хижа Скакавица.Имаше групи и преминаващи туристи. Запознахме се с новите стопани на хижата- Гошо и Зойчето. Бяхме посрещнати и обгрижени прекрасно! Хижата работи и благодарение на тези мили и грижовни стопани, борещи се със снега и студа нмахме топлина, вкусна храна и приятелска грижа. Такова отношение имаше към всички преспиващи и преминаващи! Благодарим Ви, Гошо и Зоя и да постигнете това, което сте намислили в по-топлото време! от Групата на Тото

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Mar 2017 09:28 PM
Не сте анонимна, но явно бъркате хижите. Скакавица е зазимена и не работи. Имаше на 3 март само едно малко помещение отворено в малката хижа за екстрени случаи. Зоя Георгиева и Георги Косташки са новите хижари на хижа Вада.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2017 04:47 PM
Дали е нужно да си пишем само, за да регистрираме дейност? Снимките, които ще се опитам да кача са направени между 3.03.2017-05.03.2017 на хижа Скакавица.За съжаление - не сте си направили труда да влезете в хижата. Наистина в малката хижа винаги има отворено помщение, заредено за преспиване, когато хижарите слязат.И те са хора с грижи и дела освен да ни посрещат и имат хужда от макар и малко време за лични неща.Съжалявам, че толкова много туристи преспаха и преминаха през хижата по това време, но никои не написа как е. Поне за информация на тези, които искат да знаят нещо повече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2017 04:47 PM
Дали е нужно да си пишем само, за да регистрираме дейност? Снимките, които ще се опитам да кача са направени между 3.03.2017-05.03.2017 на хижа Скакавица.За съжаление - не сте си направили труда да влезете в хижата. Наистина в малката хижа винаги има отворено помщение, заредено за преспиване, когато хижарите слязат.И те са хора с грижи и дела освен да ни посрещат и имат хужда от макар и малко време за лични неща.Съжалявам, че толкова много туристи преспаха и преминаха през хижата по това време, но никои не написа как е. Поне за информация на тези, които искат да знаят нещо повече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Apr 2017 09:27 AM
Отседнахме в хижата на 14-16.04.2017 г. и сме изключително доволни от домакините Зоя и Георги. Двамата са изключително свестни хора и се грижат за всичките си гости. Хижата е идеална - има парно, топла вода /само за миене/, храната е вкусна. Всичко е прекрасно там! Поздрави, Сузана!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jul 2017 05:29 PM
Има гобра хихарска обстановка; понякога се пали "лагерен огън".
Чисто и приветливо в рамките на хижарски и зисквания.
Цената за една нощувка е 15 лв, независимо от възрастта на нощуващия.
Препоръчвам хижата. И хижарите!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2017 02:09 PM
Хижата е много хубава, но хижарите са под всякаква критика. Най-точното определение, което ги описва е "кокошкари на дребно", които безобразно ги мързи, но не пропускат и даже са изключително настоятелни да ти вземат парите. Не поддържат добра хигиена в хижата, тоалетните смърдят, като "ароматът" им се носи из коридорите и по стаите, не ти дават горен чаршаф - било по заповед на ръководството, за жените се полагало литър и половина топла вода, за да се подмият, към хранодена не е включен хляв - таксуваха ни го по 4 лв пакет най-обикновен нарязан хляб, някой си поиска чаша топла вода, за да си разтвори медикамент - такса 10 стотинки, но като си закупиш нещо, което струва примерно 1,9-1,8 лв, се правят на разсеяни и не ти връщат ресто. От малка ходя по планините и знам, че условията са сурови и трудно се стопанисва хижа, но всичките им изпълнения се дължаха на мързел, комбиниран с дребнавост и алчност на дребно!!!! Срамота. На хижа Иван Вазов, до която достъпът е много по-труден условията бяха прекрасни - чисто, топло, вкусно и приветливо, но явно зависи от хората и желанието им да направят нещо хубаво.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Aug 2017 03:59 PM
на 12.08.2017 нощувахме голяма група от ТД "Приста"Русе, наистина отношението е ужасно. направихме си резарвации преди месец казаха, че ще бъдем в стаи по 3, два дена преди тръгнем потвърдихме резервациите. като отидохме на място казаха, че тъй като сме голяма група 40 човека ще бъдем в стаи по 8 и 10, няма да ни дадат чаршафи само за една нощувка, и ще спрат топлата вода защото няма да стигне за цялата група. спали сме на места и без вода и чаршафи(хижа Мусала)но при положение че ти заявяват че няма да ползваш нещо поради това че сме голяма група е някакси неприятно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2017 10:35 AM
След Коледа 2016, около 27.12., отидохме на Скакавица. В хижата бяхме максимум 10 човека. Хижарите бяха много гостоприемни, имаше храна, запалена камина, дадоха ни дърва за стаите, чаршафи. Закуската също беше супер, пържени филийки със сладко. Останахме много доволни и мислим тази седмица да отидем пак. Хижарите тогава бяха от скоро, но си личеше, че имат желание да стопанисват мястото и да посрещат туристи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Feb 2019 11:22 PM
Хижа Скакавица работи, старите хижари са се върнали след боледуване и всичко е чудесно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2019 01:57 PM
В началото на август бяхме на Скакавица, хижата работи и всичко беше много добре, освен че бяхме 8 човека в една стая и беше малко тясно, но няма пълно щастие. Хижата е добре поддържана, препоръчвам и храната, изобщо много съм доволен, не бях ходил в тази хижа сигурно поне от 15 години, радвам се да видя че се стопанисва добре.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2020 10:34 AM
Хижа Скакавица се превърна в една от любимите ни дестинации.Преходът е лесен.От Зелени Преслап до хижата се стига за около час и малко по лека ,добре маркирана горска пътека.Подходящ поход дори и за малки деца.Няма да коментирам храна,чистота и т.н.,това не е хотел,хората правят каквото могат.Ако търсите лукс-там няма да го откриете.Ако търсите топло посрещане,уютна хижарска обстановка,красиви пейзажи ,чисто планинско място без суета и предрасъдъци-посетете хижа Скакавица.Ние със сигурност,ще го направим отново.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Feb 2020 11:27 AM
Посоченият телефон за резервации е на х.Рилски езера (0886509409). Би било добре да се коригира информацията.
Анонимен посетител 06 Jul 2023 05:52 PM
Актуални телефони на х.Скакавица

0877 388 305
0877 388 307