Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Трещеник

xижа Трещеник

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Трещеник. Представлява масивна четириетажна сграда с
капацитет 77 места със собствени санитарни възли и бани. Хижата е
водоснабдена, електрифицирана, с централно отопление.
В съседство се намира старата хижа. Представлява масивна двуетажна сграда
с капацитет 51 места с вътрешни санитарни възли и бани. Хижата е
водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво.
Има туристическа кухня и столова. Между двете сгради има паркинг. За повече информация http://treshtenik.hit.bg .
Съседни турстически обекти:
- х.Семково - 3.30ч.
- х.Грънчар - 2.30ч.
Пътеките са маркирани.
- Якорудските езера - 3.00ч.
Изходно място: гр.Якоруда - 14 км. по асфалтово шосе, 3.00ч. по маркирана пътека.
Снимки: 1)->Swet, 2)->Zahi/хижа Трещеник/, 3)->Zahi/хотел Трещеник/
  
Спални места 70
Address
Телефон 088/9371508
E-mail
Надморска височина (метри) 1764
GPS Северна ширина (градуси) 42.077408
GPS Източна дължина (градуси) 23.632290

Коментари (47)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jun 2006 04:09 PM
Който не е бил на Трещеник може само да съжалява че не се е докоснал до красотата на българсата природа!!!Такава красота и чистота че ти спира дъха!Гостоприемството на леля Мария от х.Трещеник те кара само да мечтаеш да се върнеш там...в спокойствието на плнината и чистотата на водата и въздуха!Не може да се опише дори и в цял роман...трябва да се изпита,а след това не спираш да мислиш за това как да се върнеш отново!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2009 03:09 PM

ами семково!?Намира се на почти същата надморска височина ,малко по_ на запад.Идва се откъм Белица.
А,когато се настанитенякъде по хижите взимате тояжките,раниците и тръгвате нагоре по южния тревист скат на Главното Мусаленско билоПътеката започва веднаха зад х. Семково След 3 часа ще стъпите на билната заравненост Опитайте се с думи прости да ми опишете какво виждате във всички посоки!!!????

Архивен коментар.

Galicia 11 Sep 2006 04:21 PM
Хижата е много добре поддържана,разполага със баня и топла вода, механа.Домакините са изключително приятни и отзивчиви хора!Наистина ще останете очаровани!

Архивен коментар.

анонимен 16 Oct 2006 07:50 PM
Хижата е страхотна!Към нея има и механа.Собствениците са много свестни хора.Природата е чудесна,заслужава си да отидеш.Който не е отишъл може само да съжалява.
Ако сте тръгнали на почивка
хижа Трештеник е мястото на което ще
си починете и ще се разтоварите!!!
Отидете там!

Архивен коментар.

shv 29 Nov 2006 03:47 PM
a nqkoi da me svetne kak moga da stigna do tam ot sofia...avtobusi??

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Dec 2006 11:57 AM
Отиваш до гр. Якоруда, жп гарата има прелез, пресичаш го и само нагоре, ама си вземете вериги, че .сняг тесен път и т.н. (прелеза се пада от лявата страна на главния път, ако разбира се идваш от Разлог, а от към Юндола съответно от дясно

Архивен коментар.

якоруда 29 Jan 2007 08:58 PM
наи-добре е с влака до гр.Септември, а от там със теснолинейката до гр. Якоруда.предоставя ви се възможноста да видите наи- високата гара на Балканите-г.Аврамово

Архивен коментар.

Илия Шурелов 03 Aug 2008 11:50 AM
Ако сте с кола пътувате до Белово-Юндола-Якоруда и оттам по асфалтов път до Трещеник...Паркиране , настаняване и с широко отворени очи и ноздри,се адаптирате...Стягате раничките и още от следващия ден къси турове до езера, циркуси и съседни хижи...Задължително посетете циркуса на Якорудските езера...Качете се до Мъртвото, минете край Рибното и нагоре край Синьото се изкачете на седловината между върховете Ковач и Суха Вапа..и ми кажете какво се вижда на север в дълбокия циркус затворен мужду вр.Суха Вапа, седловината Джанка и от Север вр.Овчарец и Песоклива Вапа...Долу в ниското ще видите красивото Грънчарско езеро и хижата на брега..Слезте внимателно надолу до хижата ,пийнете чай и по шосето се прибирате в Трещеник...Блазе Ви!!!!!!Искате ли още???Намерете този сайт, www.shurelov.data.bg1Там са
моите пътни бележки"Срещи с Рила",и ще бъда вашия гид в планината...Обадете ми се на телефон за да споделите впечатленията си о т моите планинарски изкушения!!!0898388891!Ще се радвам, ако съм предизвикал интерес!!!

Архивен коментар.

ванка 23 Apr 2007 02:18 PM
супер!АМА НА КОЯ ХИЖА Е ЗА ТУРИСТИ,ЩОТО ТАЯ НОВАТА ИЗГЛЕЖДА КАТО ХОТЕЛ И МАЙ 4Е Е СКЪПА.СТАРАТА РАБОТИ ЛИ, ИМА ЛИ НЯКАКЪВ ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА И КАКВИ СА УСЛОВИЯТА?
БЛАГОДАРЯ

Архивен коментар.

galicia 23 Apr 2007 04:39 PM
Бях през август 2006 там, искам само да отбележа ,че за първи път я посещавам.Хижата е страхотна, много добре поддържана и чиста.Престоя ми там беше чудесен, а стопаните са прекрасни хора.С две думи няма как да не останете доволни.

Архивен коментар.

Mr.J 02 May 2007 11:38 AM
Здравейте, на Великден бяхме на Трещеник и искам да спомена впечатленията си и евнтуално да предпазя хората от авантюри. Отидохме 3 семейства, не бяхме ходили там, по споменаване от приятели и отзивите тука от сайта. 2-те семейства бяхме във вила Десислава, 3-тото - в хижата, и двете са на едни собственици, не е важно кои са. Ето какво видяхме там:
1. Природата е без коментар - страхотна е!
2. Вила Десислава вътре е много добра обстановка, хижата обратно - не е пипана от соц. времената
3. Ресторанта на вилата е скъп, но затова пък изпразнене от съдържание - има кратко меню и половината от нещата ги няма. Всичко е купено от София, който очаква да яде пъстърва от близкия рибарник се лъже.
4. Ресторанта на хижата е по-добър, но само на закуска успяха да го пробват нашите приятели, иначе и на обяд и на вечеря беше пълно и не можахме да се класираме.
5. Обслужването - за цените на вилата предполага да не е вяло и отпуснато, а то си беше точно такова.
6. В крайна сметка, не е от местата където бих препоръчал да се отиде.

Архивен коментар.

galicia 11 Jul 2007 03:57 PM
Да но все пак коментарите до тук се отнасят за х.Трещеник , която е чудесно местенце , а не за вила"Десислава" и двете не трябва да се бъркат.

Архивен коментар.

Васкоо 11 Jul 2007 04:46 PM
за вила Десислава забележки нямам - много екстри за много пари, но си струват - имах удоволствието два пъти да я посетя, единственото място, където съм виждал специална поставка за планинарски тояги (отляво в антрето). иначе собственик е Антоан Николов.
Новата хижа Трещеник е всъщност хотел Трещеник - за хижа е супер, за хотел е мизерно, най-вече храната. Стопанин - УС на БТС
Старата хижа Трещеник е частна и е между двете горепосочени. За хижа е супер
Всички са на страхотно място и така има условия за всеки вкус

Архивен коментар.

believer 03 Nov 2007 03:01 PM
хм, оттук каквото подразбрах че 3те построики се държат от различни хора
може ли някой да пусне контакти и на новата и на старата хижа и на вилата, че този ГСМ който е даде предполагам е на хижата пък и никои не вдйга на него

Архивен коментар.

хотел 29 Apr 2009 01:48 PM
Реновираният хотел " Хижа Трещеник " е отворен за гости от м. януари. Съществуващият сайт на хижата не е актуален, но в процес на изработка е нов такъв. В момента хотела е процес на категоризация и предлага всичко за една спокойна и комфотна почивка.
Телефоните на рецепция там са 0887 523 242 , 0886 799 600 и телефони за резервации в софия 02/959 33 35

Архивен коментар.

Нов сайт на Хотел Хижа Трещеник 12 Jun 2009 01:56 PM
новият сайт на хотел " Хижа Трещеник " е http://www.treshtenik-bg.com/

Архивен коментар.

Пешо 18 Jul 2009 01:38 PM
Две основни грешки правите в коментара:
1. Старата хижа и вила "Десислава" нямат абсолютно нищо общо. Те са от съвсем различна категория.
2. Двата обекта изобщо не са на един собственик Хижата се стопанисва от наследниците на собствениците на сградата от преди 9 септември, а вила "Десислава" беше почивна база на "Технопрогрес" /или нещо подобно/ - т.е съвсем нова сграда до 1989 г, закупена на безценица от Антоан Николов на цената на един софийски апартамент. Сега е доста луксозно местенце за сбирки на известни муцуни.
И още нещо: хотел "Трещеник" - сградата срещу старата хижа, вече също е собственост на Антоан Николов, както и доста земи и гори, изкупени от този кристално чист бивш шеф на софийския общински съвет от времето на Софиянски. По-високо - в местността Нехтеница, същото лице изкупи бившо серище на строители със земята и ще строи спортна база, има проект и за ски писти.

Архивен коментар.

ганчев 05 Aug 2007 10:44 PM
бяхме на 03.08.07 на хижата. новата е в ремонт, но явно я стягат за хотел. спахме на старата хижа, тя е само на 50 метра след нея. условията са точно като на хижа, но е чисто. стаите са големички, но веднага ни стоплиха вода, за да се изкъпим.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2007 09:55 PM
Някой може ли да ми каже коплко струва нощувката в старата хижа и да ли е нужна някаква резервация или виняги има свободни места

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2007 11:46 AM
спането е 7,00лв на вечер и е много приятно

Архивен коментар.

Борис 02 Nov 2007 10:13 PM
Посещавам хижата от 3-4 години през зимата и мисля че е супер готино.А по-наниво ще е ако готвача се старае повичко.Става въпрос за русия.

Архивен коментар.

мите 30 Jun 2008 05:13 PM
прочетах коментарите,за хижите и хотела,мога да ви дам точна информация,старата хижа,работи,по новата в близост до нея е в ремонт,и не от бтс а частна,вила Десислава работи,а забравих,някои спомена за пастьрвата,пастарва има колкото щеш и то прясна,на около 50м до хотела и хижите има рибарник,които предлага не само прясна риба а и три масивни вили на по два етажа сьс сениарен вазел и баня,всяка така,че много ви моля не пишете неща коит не знаете.ЗА ПОСЛЕДНО БИХ КАЗАЛ НА ВСИЧКИ,ТОВА Е МЯСТО ЗА ИСТИНСКА ПОЧИВКА,ТИЩИНА,ЧИСТ ПЛАНИНСКИ ВЬЗДУХ,ПРЕКРАСНА ПРИРОДА.А ЗАБРАВИХА ДА СПОМЕНА НА НЯКОЛКО КИЛОМЕТРА ОТ ТРЕШЕНИК,ПО АСВАЛТОВ ПАТ СЕ СТИГА И ДО ПАРК РИЛА И НЯКОКО ЕЗЕРА ПРЕКРАСНИ З АРИБОЛОВ,САЖАЛЯВАМ ,ЧЕ СПОМЕНАВАМ РИБОЛОВ НО САМ ЗАПАЛЕН ПО ТОЗИ СПОРТ,ТАКА,ЧЕ НЯМА ДА САЖАЛЯВАТЕ.

Архивен коментар.

К2 30 Jun 2008 06:15 PM
Мите, ще ме извиняваш, брат, ама един съвет от мен приеми, ей така като на приятел. Та съветвам те, не пиши повече на компютъра, щото се излагаш неимоверно с правописа. То бива бива неграмотност, ама с твоята ще вземат да ти връчат някоя "нобелова" награда и виж вземали че те вписали в "Рекордите на Гинес". Иначе, разбирам те, искаш да дадеш полезна информация, ама помисли и за тези, които ще прочетат това, което си написал.

Архивен коментар.

Диан Палов гр.Бургас 25 Aug 2008 04:36 PM
Хижа Трещеник е невероятно място за релакс.Собствениците са много приятни и отзивчиви хора.Препоръчвам я на всички бургазлии които искат да се отърват от летните жеги.За сведение температурата на въздуха на 23.08.2008г в 22часа беше около 12-13 градуса.

Архивен коментар.

Валя от Бургас 24 Nov 2008 06:40 PM
Здравейте, наистина всичко, което чета в сайта за хижата е така. Лятото бяхме там и прекарах чудесно.Стопаните........нямам думи,просто доказват приказката за хората от планината-добри, отзивчиви, с големи сърца и готови да направят така, че да се чувстваш прекрасно. За Нова година пак сме там. Искам също да поздравя компанията от Рупите, с които бяхме там и ако случайно прочетат това им пожелавам Весели празници.

Архивен коментар.

aura 17 Sep 2009 04:10 PM
От всичко написано дотук така и не ми стана ясно, старата хижа Трещеник свързана ли е с новата, която вече е превърната в хотел или се поддържа от други собственици? Би ли ми дал някой телефон за връзка с нея и последни актуални цени, надявам се по-достъпни от хотелските.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Oct 2009 03:36 PM
10 lv. na ve4er

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Oct 2009 03:39 PM
0889371508

Архивен коментар.

група от гр.Костандово 30 Nov 2009 01:05 PM
Вчера и предишния ден /събота и неделя/ с коли спряхме на бензиностанцията на Якоруда,подкрепихме се за малко и от там по асфалтовия път право на хижата.Пътят е в много добро състояние. Пристигнахме и там вече ни очкваха/бяхме се обадили предварително по гореизписания телефон,обади се Мария/.Чиста,уютна трапезария,спалните на горния етаж също са добри,печките на дърва бяха запалени,от това по-сигурно отопление-здраве му кажи!Хижарят Илиян /син на Мария/е високоинтелигентен,около 35-40 годишен,информиран,той ни посъветва по какъв маршрут да поемем.Поръчахме на Мария за вечеря леща чорба,много вкусна за 1,20 лв порция,за обяд на следващия ден-боб.За нощувката платихме по 12 лв на легло.Имаше групи от София и Пловдив.Много спокойна обстановка,а за това,кои езера видяхме и по какви пътеки минахме-това е друга тема с красиви и незаличими спомени!Препоръчваме на всички туристи старата хижа,спалните са с повече легла и е по-весело така!

Архивен коментар.

Тонев 14 Mar 2010 11:04 PM
Ето GPS координати на хижата:

N42°04'43.3''
E23°37'47.6''

Архивен коментар.

Спас 10 Apr 2011 12:06 AM
Здравейте!Заинтересувахте ме с добрите отзиви за природата и всичко останало за хижа Трещеник.Може ли да ми кажете може ли човек спокойно да си остави колата на хижата и да направи двудневен прод в Рила или другояче казано има ли платен паркинг?Благодаря Ви!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jan 2012 02:00 AM
Тази съботаи неделя бяхме в този хотел трещеник хотелската част беше направена добре но : Персонала беше супер НЕлюбезен тази жена на рецепцията седеше като отровена само и единствено момчето което сервираше в ресторанта беше научен на Добър ден и Добър вечер и елементарни обноски !!! Яденете в хотела е много зле на обяд ядох гъби в масло вечерта същите гъби в масло нямаха и 90гр. Когато поръчаха две порций ни направи впечатление когато друг човек от групата ни поиска порция гъби казаха че няма "Демек една порция на две зада ни вземат парите" Както казах менюто е бедно нямаш много голям избор в яденето и най-странното нямаше никаква СУПА :О Имаше груба от някви македонски цена около 15 годишни дето изтърпяхме до 00:10 с крясъците им и след това от наша страна трябваше да има забележка на висок тон зада се разберат !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2013 01:10 AM
Вече има и нова хижа, пристроена до старата. Хижата още не е завършена, но никакво обслужване взимат цени по-високи от хотелските.За седмичен престой тази повлекана, хижарката нито веднъж не почисти стаите. Поне метли да бяха поставили по стаите. Готвенето отвратително. Първо помислих, че ми дават постни пълнени чушки, после се оказа, че в една чушка има 3 трохи месо, та ги водели чушки с месо. Продават бира по 2 лв., без да ти сервират чаша и без да е изстудена, а отсреща в хотела е 1,50. И като се има предвид, че това не е хижа като Синаница, Ехо, Козя стена, да се снабдяват с коне и катъри. Само на 15 км асфалтов път от Якоруда се намират. Мандрата е до тях, но продават 200 г краве мляко за 1,50, при това без сервиране, без касов бон..Такава алчност...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2015 08:51 PM
Тази хижа трябва да се дублира и да се разделят нещата на 2 - стара и нова хижа. Новата хижа е т.н. хотел. Оставили са 5 легла в туристическата спалня, дори и телевизор има. Много е приятно, 12лв на нощувка:

http://www.treshtenik.com/accomodation.php#accomodation.php

В старата още не съм бил, но там са 2 леглови бази/сгради. В новата е 15лв нощувката със санитарен възел и всички екстри, в старата е 10лв. Това по думите на хижаря. Телефоните са както следва:

х. Трещеник /стара/ - 0885 12 17 72
х. Трещеник /нова/ - 0887 52 32 42; 0886 799 600 (вдигат от 18-ти опит и на двата)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2015 09:17 PM
Пишете за хотела, не за новата хижа. И линкът е за хотела, но там нощувките са на тройни цени.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2015 06:33 PM
Бяхме в новата хижа. То си е по-скоро хотел. Цена 15 лв за стая с баня. Столовата е обзаведена с много вкус и хижаря направи всичко възможно за приятния ни престой в хижата. Чудесно е!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2015 09:09 PM
Нощувахме на хижа Трещеник. Да се прави разлика между хижата и хотела! Те са на около 50 метра едно от друго и нямат нищо общо. Хижата има 2 сгради - стара и нова, които са долепени една за друга. Ние нощувахме в новата сграда(а не в хотела). Условията са великолепни! Самостоятелна двойна стая със баня и тоалетна за по 15 лева на легло. След кошмарната нощувка в хижа Грънчар предната вечер срещу 12 лв на легло (ако мога така да нарека изтърбушената пружина на която сън не ни хващаше) без баня, без тоалетна, с една единствена тоалетна за цялата хижа и всички бунгала, която ти навява спомени за социалистическите кошмарни тоалетни от едно време, тук на Трещеник ни се видя Рай! Освен всичко хижарят има разработена теория за местни находки и забележителности, с които ти разпалва любопитството и фантазията и те предразполага да дойдеш отново.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2015 02:37 PM
С най-добри чувства към собствениците на ХИЖА ТРЕЩЕНИК и с редица препоръки към собствениците на хотел Трещеник - все пак е две звезди, значи поне една чаша за вода следва да има в стаята; това, че няма един стол в стаята иди-дойди, ама на терасата трябва да има масичка със столове май; като кликнеш на стаята, която резервираш и ти изписва, че има това и онова, включително хладилник, хубаво е да има в стаята и хладилник, не само на линка да е писано. Има какво да се желае.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2016 05:01 PM
Актуални телефони на х. Трещеник (стара) - да не се бърка с хотела:

0889371508
074422531

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2016 12:15 PM
И още един докопах: 0885 12 17 72

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Oct 2021 02:20 PM
Някой да даде актуален действащ номер???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2021 08:27 AM
Прекрасно място и хижа. Уикендът бяхме там. Новата част наистина е като хотел. Идеално място за туризъм в посока връх Ковач, хижа Грънчар и Якорудски езера. Топла и уютна. Прекрасен хижар-Илия и майка му Мария, която готви вкусно. Струва си да се посети. Шосето от Якоруда до курорта Трещеник е ново, само на 2 години. Групата от Стара Загора.
Анонимен посетител 16 Sep 2022 09:53 AM
Звъняхме на хижата на 15.09.22 и ни казаха че е затворено. Няма да коментирам.
Анонимен посетител 19 Jul 2023 01:14 PM
Актуален тел. на старата х.Трещеник -0894 47 60 02 хижар Илиян Бучков
Анонимен посетител 03 Oct 2023 05:28 PM
През есента х.Трещеник на работи -временно е затворена до следващата пролет.

Може да преспите и да хапнете в х.Грънчар, която е по-нагоре
-5 км по асвалта до Нехтеница и 1,30часа пеша по каменен път
Анонимен посетител 17 Oct 2023 10:02 PM
Кога ли пък не е била затворена...Нищо ново.
Анонимен посетител 07 Nov 2023 01:40 PM
0894476002 - хижите, стара и нова/хотел не работят в момента
Най-новото
Горски дом Кабата
Facebook Like Box