Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Чакалица

xижа Чакалица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Хижата не работи!!!
Хижа Чакалица се намира на 1850м н.в. в живописната местност Чакалица, разположена в Югозападния дял на Рила планина. Постройката представлява едноетажна сграда, в непосредствена близост до нея е разположена масивна триетажна сграда (новата хижа) която е в процес на доизграждане. В момента предлага 22 места за настаняване в три стаи с по 6 легла и фургон с 4 легла, оборудван кухненски бокс, в който туристите могат да приготвят донесената от тях храна или чай от набраните по пътя билки, има и обширна столова, външни и вътрешни санитарни възли и тоалетни, баня с топла вода. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от мини ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво.
До Чакалица се достига по горски път, който преминава през красиви и живописни места. Има и добре поддържана туристическа пътека.

Районът около хижата е подходящ за пешеходен и велотуризъм, разходки, пикници, бране на горски плодове и билки. През зимата има идеални условия за ски преходи. От тук можете да стартирате един от най дългите и красиви преходи: х. Македония - х. Рибни езера - заслон Кобилино бранище - заслон Страшното езеро - х. Мальовица също така да слезете на Предел. В миналото местността е била едно от любимите места за отдих на хората от Горна Джумая /старото име на Благоевград/ и съседните села. От хижата се разкрива и неповторима гледка към Пирин. От тук са и едни от най-красивите залези.

Съседни турстически обекти:
- х.Македония - 4.00ч.
- х.Предела - 4.00ч.
- х.Добърско - 4.00ч.
- вр.Чакалица/2298/ - 2.00ч.
Изходни места:
1. Град Благоевград - 34км. земен път - първоначално по долината на река Благоевградска Бистрица, а на 18-тия км до горски пункт Славово отклонение вдясно по маркирана пътека покрай долината на р. Славова.
2. с. Долно Осеново
3. с. Хърсово

Снимки: Павел Тодоров
  
Спални места 22
Address
Телефон 0884/033423, 0882/723160
E-mail
Надморска височина (метри) 1850
GPS Северна ширина (градуси) 41.992175
GPS Източна дължина (градуси) 23.312152
категории:

Коментари (7)

Архивен коментар.

Мечо 07 Jun 2011 12:47 PM
Привет ! Вече има хижари Надежда Хаджииска и Павел Тодорор .

Архивен коментар.

Мечо 12 Jun 2011 04:52 PM
Привет ! Това ето тел. 0882723160 и Email; tarikata_es@abv.bg

Архивен коментар.

Павел 15 Jun 2011 07:57 PM
В началото на месеца започнахме ремонт на кухнята и столовата на хижата, в момента малката сграда в която се намират те, плюс баня с топла вода и вътрешна тоалетна. От сега нататък винаги ще има човек който да ви посрещне, предлагаме обичайните Боб, Леща и чай от горски билки. Лятото има и бюфет. Заповядайте! :) Ето и телефони за връзка: 0884 03 34 23 и 0882 72 31 60.

Архивен коментар.

TheKnight 30 Nov 2011 01:27 PM
За съжаление,
въпреки ремонта на столовата, спалното помещение е под-всякаква критика.
Спал съм във всякакви хижи и места, но тази хижа не бих я препоръчал на абсолютно никой. Ако знаех какво ни предстои да бяхме изтичали до Благоевград дори и това да значеше, че ще бъдем долу към 12, 1 сутринта... толкова е зле. Хората които са писали по рано до колкото знам са се отказали от хижата и не се занимават с нея. Направили са хубаво ремонтче на столовата, но спалното помещение....
Та там стои само един ... човек от ВиК и си взема 5 лв за нощувката. Жалко че не си носих фотоапарата да покажа в какъв строеж ти предлагат да спиш. В гората щеше да е по добре.
Препоръчвам да не се спи там.

Архивен коментар.

Иван Калоферов 31 Oct 2013 08:41 PM
верно ли

Архивен коментар.

buba4ko 12 Aug 2014 12:20 AM
Аз ходих там миналалото лято (август 2013г) и трябваше да пиша по рано защото много интересни неща имам за споделяне.
Аз много се подлъгах, че има пътека от Предела до хижата, въпреки че на картата на Рила няма пътека. <b>Наистина пътека има, но маркировката е ужасна, особено първите 2-3 часа липсва почти напълно</b> и има голяма опасност да се въртите по пътеките от дървосекачите, както аз загубих може би час и половина в лутане в началото защото завих наляво на едно място а пътя беше направо :)

Бъдете сигурни, че ще губите пътеката постоянно до края! Особено има ключови места където и маркировката и пътеката изчезват за дълго и има да се лутате докато я намерите. Отделно - не се надявайте да срещнете хора.
Аз срещнах само 2-3ма човека. Един джип, една помакиня и един косач накрая на маршрута. Помакинята бе на бивак с мъжа си и ми разказа, че предния ден имало момчета които са изгубили пътя и се върнали и са спали при тях и на другия ден са тръгнали директно за хижа Македония.
Има и 3-4 трудни участъка които са доста опасни - едното е 100м изсе4ена гора а после има ходене до лека пропаст. Маркировка - няма! Като цяло ви препоръчвам да спазвате принципа да вървите направо ако маркировката липсва. Само на едно място в средата маркировката се губи като слизате в едно дере - там пътя е вляво и нагоре по баира.
Към края на маршрута маркировката става доста добра и може да засилите темпото, но точно тогава тя изчезва изведнъж и наоколо само гора, и пътеката изчезва. Аз там се въртях 30 мин, даже се обаждах на ПСС, очертаваше се да нощувам там, защото се смрачаваше, а аз не намирам пътя! Точно тогава продължете направо! Има около 20 метра гора и после пътеката изведнъж пак се появява :)

<b>Та да кажа пак с 2 думи накратко за маршрута:</b>
Пътя е лошо маркиран и често се губи пътеката която не е утъпкана и често ще сте извън петеката.
И пътя е доста дълъг, аз го взех за може би 8 часа, но поне 3 часа съм се лутал, така че препоръчвам маршрута Предела-Чакалица само за опитни планинари свикнали да се губят и тръгнете преди обяд, не като мене в 12 и нещо. Желателно е да имате и спален чувал ако замръкнете.

<b>За хижата:</b>
Вярно е, че вече не е хижа. Има само станция на ВиК. Хората там даже много се учудиха като ме видяха. Но дават подслон ако искате, което е супер.
Явно рядко има хора. Но са много любезни и приятни хора.
Аз спах за 5лв на бунгало. По щастлив не съм бил - спиш на матрак на земята, но е топло, тихо...супер ми беше.
При положение, че цял ден се лутах САМ и щях да спя сред гората, видях и 5-6 едри диви прасета през деня, спането на бунгалото беше едно от най-сладките в целия ми живот :D

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2015 05:15 PM
САЙТА ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА. На 12.09.2015 год. се запътихме от х. Бодрост към х. Чакалица. Това че маркировката е занемарена, е един от проблемите. Когато пристигнахме се оказа, че хижата играе роля на заслон. Старата хижа е в окаяно състояние, но все пак ако замръкнете там, човек на ВиК /Методий - 0889 626319/ ще ви настани за спане и ще ви прави компания. Жалко че голямата триетажна сграда е недостроена, а са хвърлени толкова много пари на вятъра. САЙТА ТРЯБВА ДА СЕ АКТУАЛИЗИРА. Не всеки чете коментарите.
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Facebook Like Box