Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Марица

xижа Марица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се на водослива на Лява и Права Марица. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 50 места с вътрешни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агргат, отоплението е с печки на твърдо гориво. В отделна сграда се намират кухненски блок, столова и лавка.
Съседни турстически обекти:
- х.Чакър войвода - 1.30ч.
- х.Венетица - 7.00ч.
- х.Заврачица - 1.30ч.
- вр.Мусала /край Маричини езера/ - 3.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: кур.Боровец - 3.30ч. по маркирана пътека или с лифт Ситняково +
2.30ч. по маркирана пътека.

Снимки: Владимир Стоичков

  
Спални места 50
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри) 1900
GPS Северна ширина (градуси) 42.190250
GPS Източна дължина (градуси) 23.640783

Коментари (34)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижата е едно от най- чистите и приветливи.Бяхме есента на 2003 год хижара беще затоплил всчки стай за спане, дори ракия ни предложи за загряване.

Архивен коментар.

demo 17 Jul 2006 09:38 PM
Направихме двудневно походче от Боровец, през х. Марица до Мусала. Определено си заслужава, защото няма почти никакви хора, а и така не се налага да минаваш по един и същи път на отиване и връщане. Пък и виждаш така познатите върхове от другата страна. Пътеката започва от х-л Олимп (където можеш да паркираш срещу 4лв.), който е на 20мин. пеша от х-л Самоков. Минава се през Ситняково и Саръгьол. Въпреки че е към 4 часа въобще не е уморително. В хижата предлагат прилично ядене. Хижарите са приятни. От там до върха са 3.30ч., като на моменти се минава през мочурища (за което е хубаво да си с обувки, поне) и клек, който обаче в по-голяма си част е "подстриган". Последният час и половина обаче си е яко катерене нагоре. Точно преди да почнеш атаката към върха можеш да се отбиеш да видиш Маричините езера (сгушени в подножието на Маричин връх, и Голям и Малък Близнак), от където започва и р.Марица.
След това слизането надолу е ясно:))))

Архивен коментар.

oxy 05 Sep 2007 07:58 PM
Утре тръгваме през Боровец, за хижата, Петък до Мусала и обратно, Събота ще я мислим на място. Неделя се надявам да кача подробна информация (понеже е писано недостатъчно) за прехода, пътуване, условия, хижа, хижари, време и снимки ;)

Архивен коментар.

Ганчев 05 Sep 2007 09:26 PM
преходът е супер, но го направете от Боровец чрез Ситняковския лифт и по Кайзеровия път до х. Марица,а след това х. Заврачица, Мусала.

Архивен коментар.

oxy 08 Sep 2007 05:22 PM
Качихме се от Боровец по пътеката, през х. Чакър Войвода, за около 4,5 часа съвсем кротко ходене и много спирания. От х. Чакър Войвода до х. Марица си е направо песен.

Хижата е идеална, бяхме само тримата които тръгнахме, вечерта преспаха двама чехи, следващата - компания от 6 души, с които пихме по няколко ракийки.

Хижаря направи чудна лещена чорба, стаите са чисти, стоплят се бързо, има си чисти чаршафи, достатъчно одеяла, има печки на дърва, имаше и достатъчно дърва.

Хижаря е стабилен, помага във всичко ако имаш нужда.

В столовата освен лещата имаше хубав чай и Каменица, друго не ни трябваше ;)

На следващия ден се опитахме да качим в. Мусала покрай Маричините езера, но след езерата, по средата на пътеката към самия върх решихме да се върнем, понеже не ни беше по силите, а и времето взе да става грозно, започна леко да прехвърча сняг, после ръмеше, малко след като се прибрахме в хижата и долу заваля сняг, до сутринта натрупа около 50-60 см.

Прибрахме се за същото време по шосето към Боровец, покрай Черната скала.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jun 2008 05:35 PM
Много моля за актуални телефони на които мога да се обадя за информация.Предварително благодаря :).

Архивен коментар.

Кирил Христов 17 Jun 2008 04:26 PM
единия хижар е Пламен - 0887/170-585

Архивен коментар.

Радослав 25 Jun 2008 10:55 PM
Някой да знае дали иа възможност да се достигне с кола до хижата. Гледам на различни места, на едно място има път, на друго няма и се чудя. А Юли месец планираме да ходим на там. Мерси предварително за всяка информация.

Архивен коментар.

Radoslav 27 Jun 2008 11:24 AM
Успях да се свържа с хижаря. Има път от Боровец около 15км. Черен път, не е асфалтиран. Втората седмица от Юли ще ходим там с една компания, така че след това ще напиша подробности.

Архивен коментар.

inpopovvv 13 Jul 2008 06:17 PM
НА 12.07.08 със съпругата ми посетихме х. Марица.С автомобил стигнахме до Боровец и по Кайзеровия път до хижата.Кайзеровият път започва от бирария 'Марица', намираща се в началото на курорта откъм Радуил.Минава се покрай новостроящи се хотели единия от които е с име Секвоя.Пътя е от трошено-каменна настилка и в продължение на 6-7км е приемлив за движение даже и на ниска лека кола.След това е доста изровен и осеян с различни по големина камъчета по мое мнение лош за движение с автомобил.За по ясно с луксозна кола по добре да се отиде само до мястото откъдето започва национален парк Рила /има карта на парка и кът за почивка/.От Боровец до хижата са 15км.За хижата не мога да кажа добро,навсякъде е занемарено и мръсно.Тревите са превзели някогашните алейки и площадки,някои от околните постройки са с изпочупени прозорци и ограбени.С една дума и хижарите и БТС не си дават труд за поддържане.

Архивен коментар.

alyoha 06 Feb 2009 07:27 AM
Тел. за връзка:0887 170585; 0896 715199

Архивен коментар.

Диана 05 Aug 2009 03:51 PM
През юли 2009 минахме на път за х. Заврачица покрай хижа Марица. Имаше един пазач, който ни каза че хижата е вече частна собственост, но отказа да уточни на кого.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2010 09:36 PM
хижата работи не вярвайте на слухове

Архивен коментар.

Петър Георгиев 19 Jul 2011 12:10 PM
Често през годините минавах покрай хижа Марица.Тази година за първи път се отбих и нощувах в нея.Хижата е след основен ремонт.Чиста и приветлива.Има вътрешни таолетни на етажа и най-важното има баня.А хижарите са много мили и гостоприемни хора.Имате ли път отбийте се в хижата.Местото е красиво!

Архивен коментар.

Н.Пончев 07 Aug 2011 07:38 PM
Бяхме на 5.07.11 в хижата.Не съм съгласен напълно с коментара за битовите условия, но все пак на хижа човек не търси лукс.Е, тоалетните са си ужасни, в банята не течеше водата през душа. Искам обаче изрично да отбележа адмирациите си за хижарите:бяха много любезни и по предварителната заявка ни гостиха с такива пилешки пържоли, каквито скоро не бях ял.

Архивен коментар.

Ева 18 Aug 2011 10:24 AM
Здравейте, искам да попитам има ли асфалтов път до хижата? На картата е отбелязан такъв, но в инфото не се споменава. Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Велина 07 Sep 2011 11:03 AM
Здравейте на всички, които по някаква причина четат това :) Бих искала да изразя добрите си впечатления от тази хижа и най-вече от топлото посрещане на хижаря - бай Иван. Всеки, който пренощува там, ще разбере защо го казвам :) Пристигнахме изморени след дългия преход от хижа Мусала, през вр.Мусала, и през хижа Заврачица (общо около 7-8 часа ходене с почивките), настани ни, успяхме да си вземем топъл душ и накрая ни сгря и с блага ракия :) Хижата е стара, но е чисто, има печки на твърдо гориво в стаите, има санитарен възел и баня! Самият хижар предлага и разходки с коне в местността, заслужава си изживяването, ние не го направихме, защото нямахме достатъчно време, но ако ви се отдаде възможност - възползвайте се! Конете са много кротки, галихме ги и си направихме кратка фотосесия с тях :D
Нощувката е 10 лв. 100 гр. ракия са 2 лв., но никъде не съм пила по-блага ракия :) Изкарахме си страхотно, препоръчвам на всеки, който е решил да прави преход, да не се разколебава, заслужава си умората и дългото ходене, приказно е!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2012 08:36 PM
Наи клошарската хижа която сам виждал

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2012 11:47 PM
Хижата е в ремонт и затова някои неща може да изглеждат в окаяно състояние. Посрещнаха ни добре, дадоха ни чисти чаршафи, одеалата са скоро прани.Ползвахме банята, имаше топла вода.Има вътрешна тоалетна.Хижаря е приветлив и отзивчив.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2013 08:00 AM
  Да така е.

Архивен коментар.

Sunshinesas 19 Mar 2013 12:25 PM
Телефон за контакт 0888451287 Огнян Стоянов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2013 07:01 AM
Отскоро хижа "Марица" има нов хижар. Въпреки че предишният хижар ни беше приел резервацията, но уви без да е предаде на новия, ни приеха изключително гостоприемно- за един час имаше супа, салата и сготвено ядене, чисти чаршафи и нова баня. Сутринта закусихме с пържени филийки и доволни продължахме към Ситняково

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Oct 2013 11:10 PM
На път за Заврачица минахме през х.Марица (друг път такава грешка няма да направим).Имаше двама хижари,единият дребен,се правеше на готвач и ни предлагаше всякакви буламачи а беше толкова пиян че половин час не можа да ни преброи дали сме 4ма или 6ма.Другият се криеше в храсталаците,сигурно не беше виждал жени от години и може би "лъскаше бастуна" защото се чуваха някакви странни звуци от към него, а и беше мръсен като прасе и смърдеше като пръч.Имаше и трети,някакъв шеф,ходеше наперен като паун а изглеждаше като гъсеница,носеше някаква пушка качи се на джипа и отпраши.Там не е ли парк?Пълна пародия.Не препоръчвам на никой да не замръква там освен ако не е любител на перверзни усещания.
 Не знам кой е отговорен за състоянието и персонала на хижата но бях отвратена.
  На места толкова отдалечени от цивилизацията,буквално и преносно,би трябвало съдържателите на хижите да са поне малко нормални.
   ВНИМАВАЙТЕ ако ходите там!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Nov 2013 10:17 PM
Посетихме с майка ми хижата на 24.юли, но чак сега се сещам да дам обратна връзка.
Първо впечатление-въпреки че бях се обадил по телефона да предупредя за нас, хората, които бяха на хижата, когато ние пристигнахме, не знаеха. Е, това не беше никакъв проблем, тъй като нямаше никакви други посетители.
След кратко барникане тук-там успяха да включат агрегата. Но нямаше огън или друга топлинка за нас, а бяхме пристигнали късно и беше станало хладно. Газихме по мочурищата в началото на Марица и бяха ни се измокрили краката и чорапите, но нямаше, как да ги изсушим. Хижарите и техни колеги, работещи по ремонта на хижата, бяха на топло при печката зад тезгяха в столовата. Не обичам места, където източникът на топлина е привилегия за домакините.
Имаше чорба.
След като си легнахме купонът при тях се засили и беше голяма гирлутия. Късно през нощта двама от тях, мисля мъж и жена, дойдоха да спят в съседната стая. Толкова ли нямаше други стаи в тая голяма хижа...От там, пък струва ми се и отдолу, от столовата, която е от другата страна на улицата, продължи да се чува яко шум, та не можахме да заспим до ранни зори, сигурно е станало 4-5 часа.
Иначе хората бяха приятелски настроени в контакта си с нас.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Nov 2015 09:29 PM
Няма хижар на хижата, но има отворено помещение. Имаше печка и дърва.pksqov

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2017 08:33 PM
Работи ли хижата?пътеката покрай маричини езера до връх мусала маркирана ли е?
Благодаря предварително за отговора.
Дайте телефон за връзка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jun 2017 08:39 PM
Хижата работи ли?
Има ли маркировка до връх мусала през маричини езера?
Дайте телефони за резервация.Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Nov 2017 09:25 PM
Хижата се отваря, ако се обадите предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2018 04:20 PM
Хижата работи ли? Актуален контакт? Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2018 11:18 AM
0887636603 и 0885996119

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2020 09:02 AM
Спахме на хижата на 06/08 2020. Хижарят е отваритетелен, перманентно пиян, обикаля от маса на маса и се заяжда и обижда всички. На пристигналите по-късно им отказа чисти чаршафи, предлагаше по 500 евро на жените за... Беше студено, печката беше пълна с боклуци и неизползваема. Самата хижа е разположена на усойно място без гледка. Ако спите в района ИЗБЕРЕТЕ х.Заврачица - храната беше вкусна, хижаря беше услужлив и ни упъти с подробности.
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2021 09:39 AM
На 7ми с/у 8ми август (2021) нощувахме на хижата. Хижарите са сменени и сегашните (Боби и Иво) са много гостоприемни и усмихнати! Цяла вечер сме си говорили с тях и останахме с много хубаво впечатление. Стаите бяха чисти, завивките - също. Нощувката е 15 лв. на човек. Нямаше никакви пиянски изцепки като нещата, които бяхме чули за предишния хижар!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Nov 2021 07:10 PM
Работи ли хижата?
Анонимен посетител 03 Jul 2023 06:37 PM
Актуален телефон за връзка с х.Марица 0877 11 29 13 хижаря Боби
Към момента х.Марица работи петък, събота и неделя -през останалото време след предварителна уговорка. На хижата липсва обхват и връзката е през Вайбър.