Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Иван Вазов

xижа Иван Вазов

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в северозападния край на циркуса Голяма Мокрица над десния бряг на р.Бистрица. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 73 места с външни санитарни възли и умивални. Електрифицирана е от ВЕЦ, водоснабдена, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с кухненски блок и столова. До самата хижа има 6 малки и 3 големи бунгала с по 2 или 4 легла.
Съседни турстически обекти:
- х.Отовица - 4.30ч.
- х.Скакавица - 3.30ч.
- х.Седемте езера - 2.30ч.
- х.Рилски езера - 3.00ч.
- х.Мальовица - 5.30ч.
- Рилски манастир - 4.30ч.
- Вазов връх/2670м./ - 1.00ч.
- вр.Калин и Калининските езера - 2.00ч.
- Отовишки връх/2697м./ - 1.00ч.
- Черното езеро - 1.00ч.
Изходни места:
1.Село Бистрица - 7.30ч. по маркирана пътека.
2.Рилският манастир - 6ч.
  
Спални места 65
Address
Телефон 0887/727772
E-mail ventsi_dao@yahoo.com
URL http://www.ivanvazovhut.info/
Надморска височина (метри) 2300
GPS Северна ширина (градуси) 42.1897
GPS Източна дължина (градуси) 23.2836

Коментари (365)

Архивен коментар.

тина 21 Apr 2006 06:27 PM

Бях там преди повече от 12 години. Мечтая си пак да отида, надявам се че не е било плод на детско ми въображение впечатлението за най-прекрасното място на което съм била.Имаше някаква магия... Даже малко ме е страх да не би да се развали ако отида сега. Незнам как е сега, но тогава нямаше удобства, за сметка на това се чувствах уютно, и приятно. ЩЕ СЕ РАДВАМ НЯКОЙ ДА СПОДЕЛИ ПО ПРЕСНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ МОИТЕ

Архивен коментар.

Jod 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижата е от най-труднодостъпните в Рила, понеже е далеч от всички пътища и голямата й надморска височина. Но това е и привлекателното в нея. Бих добавил като обекти върховете Поличите, яз. Калин, вр. Дамга, вр. Харамията и др. Иван Вазов има предвид този район, като го нарича Великата Рилска пустиня. Тя е още по-трудно дъстъпна през зимата - по Зелени рид от района на хижите Вада и Ловна, Гьолечица; от х. Седемте езера; от Рилски манастир; от х. Мальовица. Всички маршрути за достъп през зимата изискват подходяща екипировка и да се познава района, в противен случай не са изключени неприятни ситуации. Зимните маршрути имат зимна маркировка, но при достатъчно лошо време трябва да се осланяте на опита и планинската си интуиция. Ако ходите през зимата не забравяйте да вземета фотоапарат, камера. При хубаво време гледките са невероятно запомнящи се за години напред. Желая на всички любители на природата и на силни преживявания весели дни през предстоящата зима в планината.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2007 11:31 AM
Не приятелю. Това място е просто прекрасно, дано само не се наруши уединението му. Аз когато се върнах от там всичките ми колеги и жена ми, която не можа да дойде този път, си помислиха, че съм влюбен. Ако имаш сърце, няма как да не трепне на това място.

Архивен коментар.

elsss 09 Mar 2008 06:13 PM
Хмм някви ремонти прават ,да ама пак е доста мизерничко,иначе като обстановка е супер,красиво... !!! а относно до бистрица-точно толкова си е времето с багаж :D =]

Архивен коментар.

Илия Шурелов 02 Aug 2008 06:33 PM
През тези 12 години , са се случили толкова много неща ,и с живота в планината и със самата вас!!!Но дано сте запазили глада за общуване с Нея!!!Тя си може и без нас! Но на тези които сме влюбени в Нея , винаги ще ни е нужна...Така,че давайте,нагоре.....далеч от битовизми....да попиваме суровата естетика на планината....

Архивен коментар.

кирил петров 13 Oct 2008 02:35 PM
не се притесняваи супер е !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2010 10:12 PM
И аз съм била там преди вече 25 години.Тогава бчх на 15.И сега искам пак да отида,защото там звездите са най-близко.Чувсваш се колкото велик,толкова и малък в сравнение с природата.Радвам се, че тези места все още съществуват.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

виждам,че като изходно място за хижата е дадено с.Бистрица.Ако някои го е минавал за 5.30-6ч да каже по кое време на годината е било това,защото според мен това може да стане само,ако си без багаж.Които му е мил живота и няма физическа и ПСИХИЧЕСКА подготовка да не тръгва от там.маркировка няма,освен пирамидки на няколко места.Успехи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2006 11:49 AM
Без багаж най-дългия преход до хижата (от манастира или с. Бистрица е 3 часа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2006 11:49 AM
Без багаж най-дългия преход до хижата (от манастира или с. Бистрица) е 3 часа

Архивен коментар.

goahead 11 Feb 2007 06:21 PM
Хм, аз съм варвял от с.Бистрица 08.12.05.Една дълга и интересна история която ще сакратя много много пак и с думи не може да се изрази.Ден първи тръгване с нощния от Бургас,сутринта след лек престои в Сф. рейса, Дупница,такси Бистрица и вече часът е 13.00 времето прекрасно.Така вървяхме вървяхме и в към 18.00 се стъмни,имахме сили до кам 22.30-23.00 без да почиваме много много,е нямаше как намерихме нашето спасение под една скала и дърво до нея, което спаси премразнали те ни тела,понеже успяхме да запалим огън(вярваи ми тва на 1800м няма много дървета).Сутринта продължаваме по реката за нашата цел х.Иван Вазов, но след преживяното с големи резерви и така след още 4 часа вървене и вече затъване до над колене в сняг към 13.00 решихме да тръгнем да се връщаме защото замръкнешме ли там без огън ни е спукана работата.Ден втори завърши кам 18.30 успяхме да слезем до Самоковищв-прекрасна хижа(на водното стопанство),не стопанисвана зимата,без одела или такива разни екстри(а ние бяхме тръгнали на хижа и не си носихме спални чували).Преспахме там силно казано спахме.Ден трети тръгнахме кам Бистрица отново,дърветата,реката мъха ни накараха да забравим кошмара от двете вечери мръзнене,сега като се замисля не сажалявам за преживяното,та на третия ден ранен след обед се върнахме в Бистрица.Това е патя кам Вазов по река бистрица зимата.Година и малко по касно през лятото трагнахме от седемте езера към Вазов и от предела(раздела)от високо имах възможност да разбера до каде бяхме стигнали онази зима и знаете ли какво били сме в низината под хижата!Пожелавам успех на всички които искат да минат по този маршрут.Ни неоспелите имаме уговорка да го преминем само че на пролет( и с едно на ум).

Архивен коментар.

demo 21 Apr 2006 06:27 PM

Ако някой се чуди защо местността Голяма Мокрица се казва така, нека се качи до х. Иван Вазов през м.юни и после ще се радва на сухата хижа и няма да му пука за разни там малки неудобства (трябва да сме над тия неща:). И наистина, като че ли най-хубавото на хижата е, че е адски отдалечена и наоколо е толкова пусто, че дори и хижаря ник'в се не вижда :) (ако това сега го чете хижаря: Sorry за мизерията, ама кучетата са виновни).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2006 12:51 PM
Отлично е там :) Ние обаче тръгнахме от с Бистрица през лятото. Времето беше идеално, стигнахме там обаче за 9 часа! Така че който не е подготвен добре да не тръгва въобще! Няма маркировка по пътя който минава през реката.

Мястото е величестено и приказно ! Заслужава си бъхтенето, но веднуж качиш ли се там , после преходите са лесни :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jun 2006 12:38 AM
Просто самите снимки изглеждат величественно от тях се излъчва спокоиствие с голама радост бих посетил хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2006 09:30 AM
Здравейте. Това е една от любимите ми хижи в Рила. Много обичам да правя прехода Рилски Езера- х. Иван Вазов, а от там където вятъра ми повее:). Просто е прекрасно. А и хижата е супер. Старата печка с дупката отстрани още стои, но това не прави хижата по малко уютна. Тази година(мисля) са и правили ремонт и вече дупките по прозорците ги няма. Всичко е алуминиева дограма... Дори и тоалетните са супер. Абе какво повече може да искате от една хижа. :) Последният път когато бях там хижаря го нямаше, но за сметка на това имаше една тлъста черна котка ( която ми изяде пастета... :( ). Мазето е малко като в филма Тексаското клане, но това не ни спря да си вземем дърва от там. :) Учудващо, но имаше и течаща вода, а беше началото на Април. Ако искате да видите всичко просто отидете до хижата. Никой няма да съжалява. Аз съм там 100% на 23-24 септември. До скоро виждане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2006 06:38 PM
Страхотно е там, идете ако можете, неописуемо е!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jul 2006 11:54 AM
Предлага ли се на хижата храна по заявка? А дали има свободна консумация?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2006 08:22 AM
На хижата в момента (около 20-ти юли) има храна...обикновенно супи, омлети...а и други специалитети по предварителна заявка....с една дума ако нямаш много храна гладен няма да останеш...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jun 2007 02:12 PM

Това не е вярно за момента. Миналата неделя спах там и нямаше абсолютно нищо нито за ядене, нито за пиене, с изключение на чай. На сутринта обаче, в 7 ч., час късен за тръгване в планината, нямаше не само чай, но и будни хижари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2006 08:22 AM
На хижата в момента (около 20-ти юли) има храна...обикновенно супи, омлети...а и други специалитети по предварителна заявка....с една дума ако нямаш много храна гладен няма да останеш...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2007 02:48 PM
Хижата е високопланинска-2300м.надморска височина.Това е най-високата хижа на бълканския полуостров и никои не бива да очаква луксове.Спалните са общи но подредени и чисти.Кухнята е хубава и всичко е прясно.Киселото им мляко е страхотно,казаха ми че е местно производство.Вечерити в хижата са купонджииски и на мен ми харесва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2007 04:53 PM
Мястото наистина е прекрасно, но не и персонала през това лято. Незнам дали са наркомани или просто алкохолици, но за двата дена, през които пребивавх там персонала беше в неадекватно състояни. Въпреки предварителната резервация и заявена храна - въпросния персонал беше убъркал датите, т.е. бяхме без обяд, а по-късно за веря ни сервираха набързо стъкмената супа от обяд с долята вода. За закуската на следващия ден няма да споделям.... През цялото време персонала пиеше ракия и пушеше цигара след цигара, докато приготвяха храната...... Иначе маркировката до там е О.К, тоалетните са вече с топла връзка с хижата - чисто нови и чисти.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2010 12:59 PM
Вярно е всичко..........само си забравил ,че хижаря стои на прозореца с бинокъл и брои от далеч печалбата си.

Архивен коментар.

Иван 14 Sep 2009 10:41 PM
Сутринта аз и един приятел чакахме 40 минути за един чай като три пъти ми казваха "след три минути е готов". Разбира се, това е разбираемо на такова труднодостъпно място, но в мен изниква логичния въпрос защо 4 германски младежи го получиха веднага, а ние българите трябваше да чакаме, а и нашата поръчка беше преди тяхната?

Архивен коментар.

Maiden_Bg 13 Aug 2010 12:56 PM
Предлага се...........но не ти препоръчвам,пълни мизерници са хижаря и готвача........просто АРЕНДАТОРИ СА ТЕ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2006 12:47 PM
Здравейте!
Като едно от изходните места за хижата е посочен Рилски манастир (6,30 ч.). Някой качвал ли го е и какви са му впечатленията? Много ли е труден прехода? Ние не сме супер подготвени планинари, но не сме и супер неопитни. Предварително благодаря за съветите. Поздрави.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2006 01:14 PM
Добър преход...Стръмно качване от около 1150 м.н.в до около 2300 м.н.в. В рамките на 5-6 часа е напълно по възможностите на "средния" турист...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2006 03:44 PM
Тежко е и е стръмно.

По добре слезте от х. Иван Вазов на манастира.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2006 04:14 PM
Голяма денивелация има, но ако имате желание и не сте "кашкавал туристи" мисля, че ще се справите без проблеми. Просто се подгответе за един дълъг преход и с по-равномерно темпо ще стигнете предполагам за около 7 часа. Късмет.

Архивен коментар.

hristoto 29 Jul 2006 02:04 PM
Това изкачване до х.Иван Вазов от Рилския ще си го запомня като едно мно-о-о брутално изкачване, понеже денивелацията си е убийствена - ша знаиш :) Не ти го препоръчвам като за първи ден в Рила без никаква аклиматизация преди това, ама и не ти препоръчвам пък тъпия преход в обратната посока (надолу). По-добре да стигнеш горе и да повръщаш (м, да аз избрах варианта без аклиматизация), отколкото да слезеш и да трябва пак да се изкачваш или да си ходиш... А, да и на всеки качил се за по-малко от 7 часа и останал жив - БРАВО!

Архивен коментар.

goahead 11 Feb 2007 06:33 PM
Братле не сам го катерил но сам минавал от там,видях го като надолнище и ми се стори много много стръмно,ха а ти си го представяш нагоре хммм, ами не е невъзможно няма такива неща но едно голямо НО,тръгни сас сериозни хора и психически и физически ако искате да стигнете до хижата.Успех

Архивен коментар.

Нина 04 Sep 2011 09:16 PM
За пътечката през Дългия рид ли говорите?... Защото нормалната от Рилски манастир си е бая приятна, минаваш през горички, била - супер! А оназ през оня рид е страшна - нея съм я слизала. Страхотен опит дава, но оставаш малко без крака. Ама какво сега, отиваме на планина, за да ни е лесно?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2006 08:18 AM
Хижата е страхотна! Може да няма някои удобства на цивилизацията, но това се преживява!
И специални Поздрави за хижаря-хипар, който накефи цялата ни група с етно-индо изпълнения и ДООРС!!!

Архивен коментар.

Гери 05 Sep 2006 02:39 PM
Бях там през август 2006г.,наистина има много подобрения - вътрешни тоалетни и смяна на дограмите, освен това хижаря е много готин има две немски овчарки и слуша Металика. Всички останахме много доволни от обслужването и храната и най вече от спокойствието, защото имаше по малко хора отколкото на Седемте рилски езера.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2006 03:06 PM
От пътя който стига до язовир Калин разстоянието до хижата е 3 км - 20 минути

Архивен коментар.

nasko 07 Dec 2006 10:20 PM
Бях там в средат на септември,хижата е на страхотно място,тоалетните са ремонтирани и има ПВЦ-дограма!Готвачът ми направи порция пиле с ориз за 3 лв. а на другото ядене иамше кашкавал пане -2 квадратни плочки дебели по 1,5 см със странма около 7-8 см, с малко гранитура и това само за 3лв!!Това го няма в ресторантите,където е по-скъпо,а това е все пак хижа на 2300м.надм.вис.!Доволен съм от обслужването,хората се стремят да подобряват условията в хижата!М-тел има покритие ,но на около 300м. от хижата върху една скала:)Останах доволен от престоя си там!

Архивен коментар.

Люлин 08 Dec 2006 02:21 AM
Драги приятелю, ние говорим неточно. Аз често се хващам в употребяване на термини, които нямат място в суровата планина. В планината няма място за "обслужване". Слугите мечтаят за слуги, които да им слугуват. А Човеците се стремят за оценка по делата им.

Архивен коментар.

Тодор 17 Apr 2007 02:06 AM
Добре казано Люлин, добре казано...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2009 11:02 PM
Може би с високата надмрска височина бихте обяснили и факта, че рано сутринта в кухнята 2-3 котки се търкаляха в неизмитите чинии от вечерята и излизваха остатъците. Разбира се, всичко това под славния портрет на патрона на хижата Иван Вазов. Какъв термин от суровата планина би обяснил този феномен. Липса на елементарна организираност от страна на персонала за нещо толкова просто не трябва да се скрива зад псевдофилософски обобщения.

Архивен коментар.

Иван Гърбев 22 Dec 2006 02:05 PM
Ok - идваме.
В желанието да изразя добронамереността си бих искал да попитам - кой е вариантът според твоите препоръки, който ще ни спести на пръв поглед неизбежното наругаване: да си носим всичко, включително храна, спални чували и ТХ(как щях да я забравя!), също да избягваме по възмжност въпросите, за да може с тези способи минимално да натоварвамес с присъствието си хижаря? Или второто - де не носим дуго освен "финансовата си инициатива за проектиране на обектите"? Разбира се и двата случая чистенето, риненето на сняг и т.н. не ни мърда - то е по подразбиране.
Освен това незнам защо изпускаш от внимание факта, че поради сравнителната си труднодостъпност (най-вече поради задържащите се дълбоки снегове през зимата - тръгвайки нагоре без снегоходки рискуваш да преспиш в Кире Чугуно -например(интересно защо никой не се оплаква от битовите условия в Кире Чугуно :-))) активния сезон на Вазов е малък. Нищо подобно не важи нито за Рилски езера, нито за Мальовица. Не ми е работа да знам, но на пръв поглед ми е трудно да повярвам, че и те имат същия проблем с намирането на персонал.

Архивен коментар.

Zdravko 22 Dec 2006 06:37 PM
Ще ви помоля да оставяте мненията си по темата във форума. Има отворена тема за Рилските хижи.

Архивен коментар.

goahead 11 Feb 2007 06:54 PM
Хей,не мога да разбера защо се дразните едни други или можеби имаше една такава работа че в спора излизът отговори на някои въпроси-доно това да е причината.Люлин нещо си разочарован от българските планинари и даваш за пример норвежците така ли, ами да ти кажа аз бачкам в сл.бряг и имах удоволствието да работа с със скандинавци еми братттт няма такива прасета(ама прасета ти казвам),та мисълта ми е че здраво мислещите хора не се определят от нациолноста им,а от гледната им точка за живота.Искам да те успокоя че хората планинари които, както аз и ти обичат и знаят или по скоро усещат планината са налице.И молява си не се ругйите един друг или пък ругаите се ваша си работа, но не и в планината,там трябва да се уважаваме!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Feb 2007 06:51 PM
Имам информация от трети човек че преди един месец на хижата е нямало никой освен
една котка(в последствие му изяла половината луканка :-) ).Хижата е била затрупана до втория етаж със сняг.Туриста който е ходил там е бил влязъл през втория етаж където вятърът бил отворил прозорците.До входа бил изкопал тунел.

Доста екстремно не мислите ли.!?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2007 04:13 PM
Тази хижа е СУПЕР!!!Миналото лято бях там.Единственото неудобство е може би това,че няма баня пък жените сме малко по-капризни в това отношение :) Но тово лесно се преживява,ако на път към хижата се топнете в някое езерце :) Обстановката е страхотна,хижара е много печен и Ви гарантирам,че ако сте запалени туристи ще си изкарате много добре :))) Мисля август месец пак да съм там :P

Архивен коментар.

група туристи 10 Jul 2007 12:56 AM
Нощувахме в хижата на 07.07.2007г.Просто нямаме думи.Плащат се цени за стаи,които не отговарят на нормалните условия на живот.Ток...няма.Бяхме на свещи.Конюшни- по 15 човека в стая.Леглата са на два етажа.Но спиш като в кану.Вода само студена.За баня не може и да става дума.Енинственото хубаво нещо са тоалетните, които за разлика от х.Седемте рилски езера са вътрешни.За това удоволствие си заплащате 10 лв.Не лепсват и други обитатели в района- крави, коне , бикове- развъждащи се на свобода.Атракцията е преследване на туристи от бикове.Самата истина.Посетителите са много и ако нямате резервация печелите -спите във столовата- между веселяци с китари.Персонала просто е върха-изпокараха се кой да прибира парите от новопристигналите туристи без резервация,хрананта-3лв за наколко сварени картофчета и парче телешко месо като копче от балтон.Като десерт се предлагаха вафли Мура на цена 0,50-0,60лв ( кой колкото остави в панерката с вафлите).Приятно изкарване на всички желаещи да посетят хижата.А природата е просто неотразима.Много е красиво и заради самата гледка и щастието, че си стигнал до там можеш да се примириш и с гореизложеното.Но хубаво би било да се подобрят условията-все пак там ходят хора.

Архивен коментар.

Ваня Андреева 21 Jul 2007 02:41 PM
Хижата е високопланинска-2300м.надморска височина.Това е най-високата хижа на бълканския полуостров и никои не бива да очаква луксове.Спалните са общи но подредени и чисти.Кухнята е хубава и всичко е прясно.Киселото им мляко е страхотно,казаха ми че е местно производство.Вечерити в хижата са купонджииски и на мен ми харесва.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Dec 2012 12:10 AM
Здравейте всички, казвам се Иван Зайков, бях на хижата през есента на 2006 година. Имам невероятни спомени от там, срещнах страхотни хора горе, такива заради които се отбивам понякога да спя в хижи ,а не на палатка ,където замръкна.
Знам ,че отговора ми към горния коментар е с 5 години разлика ,но не се стърпях да не напиша нещо по въпроса, защото винаги се изумявам на такива изказвания.
Конкретно към "групата туристи" и към всички групи "туристи" ,които се качват в планината ,за да търсят БАНЯ /???????????/ - цялото ми същество се вълнува в момента и се чудя смешно ли е глупаво ли е какво е това?!? Колко искате да струва една вафла ,качена до горе с коне ,на 2300м. - защо не си носите в раницата ,тежи нали ?!? Какви трябва да са ви леглата ,за да спите удобно - може би искате единични и двойни стаи , конюшна ли ??? - направи ли ви впечатление ,че спите на чисти и бели чаршафи ,това не съм го срещал на много места в планината, но и не е нужно! ТОПЛА ВОДА ??? - по 3-4 дена се е случвало да ходя с една тениска в планината почти без да се изцапа , защо ли ,защото горе е чисто ,някой ще каже мърльо , все тая !!! "туриста" е ходил цели 3-4 часа от лифта до хижата, трябва да отмие всичката смрад по себе си събрал през пътя ,а събрахте ли си боклуците от вафлите и пр. ??? Прощавайте вие не хвърляте боклуци ,а събрахте ли боклуците ,които другите "туристи" са хвърлили ??? Какви удобства търсите в една планинска хижа - ще кажете елементарни. Имате покрив над главата ,и сте на завет!!! Вечер на свещи в планината ,с китара и истински хора - незаменимо и все по-трудно срещано за съжаление.
През 2010 се върнах в хижата, беше пълно с лелки и чичковци ,с тави с баници и всякакви меса, как бяха стигнали до горе ,защо ??? Бях разочарован ,просто бях попаднал там в неточния момент.
Всеки знае ,че удобствата са в хотелите ,вече е модерно да се ходи на СПА ,пуснете си Дискавъри или Нешанъл и гледайте предавания за планините ,надникнете през прозореца ,планината пак се вижда.
Аз не искам да ви срещам в планината, мрънкащи и изкуствени, празни. Искам да срещна истински ,сурови хора - планинари ,когато такъв човек си отвори устата ,стоиш и попиваш като гъба ,казваш си "какво нещо е живота ..."

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Nov 2013 12:47 PM
Ха, много добре казано. Наскоро се опитах да обясня, че не всички хора имат място в планината и ме обвиниха в дискриминация, но аз предпочитам да го наричам здрава логика.

Архивен коментар.

HUNTERA 19 Jul 2007 04:21 PM
Много песимистично и критично,бе човек!
Все пак ако ти си в пустинята и си решил да посрещаш хора от цивилизацията, даром ли ще го правиш или на цени като долу?)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2007 02:56 PM
Всичко се дотавя на коне.Това е дота скъпо и трудоемко не мислите ли ???????

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2007 09:34 PM
Вярно - на коне - но от къде. Виждал съм джипове на Карагьол, а от там са 20 минути пеша(или нещо такова - не съм го засичал) и то надолу. Нека не прекаляваме с превземките. :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2007 09:05 PM
Така... Бях на хижата. Не мога да кажа, почти нищо лошо за собствениците и/или хижаря. Лично мойте препоръки могат да се изчерпат само с две неща: Баня и оправяне на генератора за ток. Понеже предполагам, че публикуваната информация тук се чете от собствениците, то нека да ме разберат правилно. Свака чест за дограмата, тоалетната-евала. Ама без баня, бе хора, как се кара???

И много моля, поправете и времето за маршрута: х. Отовица-през връх Черни връх-по рида на реката Бистрица (Дупнишка Бистрица)Е ПОНЕ 8 ЧАСА. А ОСВЕН ТОВА, ПЪТЯ НАЗАД КЪМ ОТОВИЦА Е ТРИГИЧЕН. ДОРИ НЯМА МАРКИРОВКА ПО-ДОЛУ!

Архивен коментар.

Ваня и Енчо 22 Jul 2007 09:27 PM
Направихме две нощувки на хижата.Чудесна е, активно се работи за подобряване на условията.Дограмата е нова, тоалетните чисти , ще се направи и баня, плочките бяха приготвени , но трудно се намират майстори , които да отидат да работят на тази височина.Така че ,търпение!Видяхме за пръв път от години, че наистина скоро тази любима на много хора хижа ще ни посреща с по-добри условия.
А иначе красотите наоколо не могат да се опишат.Задължително си правете поне две нощувки, за да можете с малки ранички да се порадвате поне един ден на красотата на Калините,Полич, Воденичарските езера , Черното езеро и др.

Архивен коментар.

Виктор Калев 25 Jul 2007 09:48 AM
Много хубаво казано.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2007 02:57 PM
х.Мусала е най-високата,а не Вазов.Разочарована съм от стаите-страхотна мизерия за 10лв.С липсата на ток човек ще се примири за една вечер,но с мръсните нарове и одеала...

Архивен коментар.

Планинарче 18 Aug 2007 10:46 PM
А дали случайно не си обяснихте мръсните одяла с липсата на ток? Как мислите се перат на такова място одеалата, или ако не на това място, как се превозват на коне и за колко килограма пране става въпрос?
Все пак чаршафи чисти ви дадоха, нали? Нека оценяваме нещата които получаваме и мястото, на което ги получаваме. Ако търсите лукс, защо го търсите на хижа?

Архивен коментар.

Mim 07 Oct 2013 12:32 PM
Явно бъркате хижата с върха малко :)
А чисти завивки има в Боровец колкото Ви душа иска.

Архивен коментар.

иван вазов 27 Jul 2007 12:55 PM
Тази хижа е връхта просто, няма такава хижа и много поздрави за готините хижари!
Ама хич не ме изкефи някви хора които очават да отидат на хотел едва ли не, това си е хижа, в средата на нищото, обаче атмосферата която се създава от околността и хижарите е прекрасна!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2007 01:09 PM
Хижа "Иван Вазов" е чудесна, има много атмосфера, много е величествена природата. Чувството, че си далеч от градовете, липсата на обхват, на който и да е оператор и прекрасната атмосфера те въвеждат в неописуемото чувство да спиш на хижа, истиснак хижа, а не хотел! :)

Архивен коментар.

Петър Велков 14 Aug 2007 12:26 AM
Явно не съм аз единствен, за когото "хижа" означава "палатка с покрив и приятна компания".

Който иска баня - реката е наблизо, а малко по-надолу има и водопад - става за душ! За претенциозните, които са свикнали да се къпят във вана - Карагьол и Калин не са кой знае колко далеч.

На 25-ти се качвам с приятели на Езерата, след което на 26-ти отиваме на Вазов и няма мърдане от там поне 3 дни!

Архивен коментар.

Evil 22 Aug 2007 05:20 PM
Това е най-отвратителната хижа в Рила, само ако знаете какъв е бълхарник. Според мен единствено може да ти хареса хижата ако не си ходил на други места, а и хижаря е много особен човек, на въпроса има ли свободни места в хижата отсреща само мълчание като че ли е комунист. След пет такива запитвания отговорът му беше: изчакайте до 10:00 часа и ще видим.Да го е.... у шибания дзен будист/Дъновист/

Архивен коментар.

Иван Гърбев 22 Aug 2007 08:36 PM
Наскоро преспах на Вазов. За битовите условия не съм се заглеждал чак дотам старателно, но те едва ли са по-лоши от тези в 98% от хижите. Това, което е неоспоримо обаче е, че последното нещо, в което може да бъдат обвинени хората на Вазов (а те принципно са доста :)) е в липсата на отношение към туристите! Не знам що за човек може да остане с горното впечатление. То отговаря на истината точно толкова, колкото е вярно, че сред хижарите има дъновисти. :)

Архивен коментар.

sara diva 26 Aug 2007 10:21 AM
Едва ли на някого му е нужно хижар-дъновист. Всеки отсяда в хижа, за да отдъхне и очаква, че като си плаща, към него ще се отнасят любезно. Имам убеждението, че всички хижари, вероятно с малко изключения, се държат все едно правят лична услуга на тези, които всъщност им поддържат работата и заплатите.Хижа не означава мръсотия, смотан кенеф, липса на душ и намръщен помияр-хижар. Никъде по света няма такива хижи и хижари. Само в България е така - хижар-господар! Само че по ми иде да повторя предното - хижар-помияр!Да ме извинят любезните домакини! Но къде са те??? Моля ви пишете за готините хижари, та само там да ходим!!! Малко от малко може да е по-чистичко - не са важни само чаршафите, нали? Ако тръгнат от РИОКОЗ /ХЕИ/ по хижите, доста ще бъдат затворени! Ама в нашата държава доверие на контроли органи не гласувам. Красива България - лоша държавност!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2007 10:59 PM
Ако е въпросът да си чешете устата, купете се чесалка за венци от някой магазин за бебета! Колкото за хижарите на Вазов - това са най-готините хижари, които аз съм срещал. Това е мое впечатление естествено, но ще е хубаво поне да сте се качвали до там, за да имате свое!

Архивен коментар.

Обикновен хижар 11 Sep 2007 12:39 AM
Ако правим сравнение с хижите из Европа например с Френските Алпи условията там са същите само с тази разлика че цените не са по десетина лева т.е. 5 евро, а от 35 евро нагоре. Така че да очакваме за 10 лева хотелски конфорт трябва да се отбием във френските Алпи и където нямат амбиции и очаквания да влизат в Европа, защото отдавна са там и да разберем, че това няма как да стане. Колкото до х. Иван Вазов това, че вече дограмите и тоалетните са направени и има доста строителни материали е знак, че ремонта ще премине към спалните помещения. Доколкото разбрах проблемът с банята е свързан с липсата на ток поради липсата на вода за хидрогенератора, но с времето мисля, че и това ще се оправи при тази посещаемост в хижата. Колкото до хижаря това че не се държи като мазен хотелиер не значи че не е готин. Напротив обърнете се към него с желанията и претенциите които имате и със сигурност те ще бъдат удовлетворени разбира се според възможностите на базата в хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2007 08:45 PM
Ако България беше Франция и Рила беше Алпите, цените щяха да са от 35 евро нагоре. Но не е. Истината е, че с тези цени за преспиване х.Ив.Вазов е една най-скъпите хижи(да не кажа най-скъпата между тези, които нямат претенцията да са нещо повече от хижи) в БЪЛГАРИЯ. Това е факт.

Архивен коментар.

Люлин 12 Mar 2008 10:13 AM
Хора, аз съм горе. Мнозина се обърнаха към мен със своите проблеми и бяха решени на място. От форума не мога да реша проблеми за горе, когато съм там. Това е много просто и упреците отправени тук са изключително неубедителни, както всяка друга плитка клеветническа сплетня.
Ето някой резултати за 2007 г.:
Приход от кухнята и бара - 21005 лв.
Печалба от кухнята и бара(за първи път от четири години вместо загуба)- 1720 лв.
Повишение броя на туристите - 50%.
Повишение на годишния приход - 100%.
Изплатени заплати за персонал и ремонти - 11 000 лв.
Направени отстъпки на пенсионери, малки деца или просто неплатежноспособни -
3200 лв.
Свръхдоволни (надплатили услугите) туристи - 18%.
Очевидно няколкото промила помия бездарно плисната във форумите върху мен и тези чудесни млади хора, с които работихме през миналото лято, нямат минимален шанс да разклатят политиката на хижа Иван Вазов, която през 2008 г. остава същата: все по високи цени, следователно все по високи заплати за персонал и разходи за ремонт и, разбира се, все повече туристи.
Чудно е и че някой се интересува от хижари дъновисти и коментира подобни нетолерантни глупости. Не зная някой от колегите да е дъновист, за себе си декларирам, че изповядвам Никейското Католическо Църковно Вероизповедание без добавката "филиокве".

Архивен коментар.

Той 19 Oct 2007 03:54 PM
Ако се намирате в Рила, и по точно рилските езера или някаде около района посетете всичките 7 на брой езера, и от там качете се на билото за да усетите истинската природа.А за по смелите и упорити предлагам да идете до х.Иван Вазов, бяхме с моята приятелка за 20 минути хапнахме по една супа и тръгнахме обратно.
За първи път бях там толкова на високо и смея да твърдя че не беше трудно стига да имате желание.Това е
ако искате нещо допълнително като информация пишете на psybnc@vip.bg :) До скоро.

Архивен коментар.

готвача палача 09 May 2008 11:15 PM
ходи и си закарай балхарският задник на някоя по цивилизована хижа 3.800 напримерно в тибет да те наядат калинките.дановисти са куфарите дето идват като вас ,иосират вирчето..... тиииииииит.....смятам се сещате. САМОРАЙ КООК

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2008 11:34 AM
Evil, ти наистина си зъл, но изобщо не си прав. Хижа Вазов е най-страхотната хижа в България, а не най-ужасната. Освен това, сигурно е хижата, която най-много се променя към добро в последните години. Ти имаш ли представа как се поддържа такава огромна хижа на височина, до която не се стига с никакъв друг транспорт освен с коне??? Аз самата също не мога да си представя, как въпреки трудностите всеки път като отида на хижата в последните години има и топла храна, и напитки ... има и ремонти, за които поздравявам хижарите. Не съм виждала по-хубави и чисти тоалетни в друга хижа в БГ. А з априродата наоколо, нямам думи. КРАСОТА!!!

Архивен коментар.

анонимен 21 Jul 2008 04:22 PM
Не съветвам никого да ходи на тази хижа. Държанието към гостите от страна на хижарите е грубо, просташко и неуважително.Храната която се сервира е полусурова и неразпознаваема. Да - тоалетните се ремонтирани и изглеждат чудесно, но тава едва ли може да компенсира отвратителното отношение. Ако не Ви е абсолютно наложително, просто не ходете там!!!

Архивен коментар.

Бургазъ 11 Aug 2008 08:17 PM
Не знам колко са обективни предните мнения, но за хигиената в умивалните, тоалетните и столовата просто могат да завиждат доста 3-звездни "хотели". А храната..... готвачът Дидо е просто уникален. Това е, другото е завист, субективизъм и някакви супер очаквания.

Архивен коментар.

Denis 26 May 2009 01:43 PM
Evil, ти изобщо каде точно си ходил другаде та пускаш тия коментари.....хижара е много земен и приветлив човек,изкарахме страхотно...непременно ще се върна има много места които могат да се видят....усеща се духа на планината там

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2009 08:14 PM
Готин,ходя на тази хижа от години и мога най отговорно да кажа,че при тази надморска височина и произтичащите от това трудности се компенсират с нелекия труд на хижаря и момчетата които му помагат.Дали е Дъновист,Дзен или Кришнар има ли значение след като е много стабилен и готин пич?Никак не са много хижите в които вечерта не ти се ляга за да не изпуснеш готиния купон които винаги се случва и не рядко причината е в хижаря които свири добре на китара.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2009 07:11 PM
Kолко пар е ношувката ???

Архивен коментар.

МГ 15 Jul 2009 10:25 AM
Ние платихме нощувката по 12 лева на човек

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2009 07:36 PM
Нощувката е 12 лв. на човек и хижа Иван Вазов върви по възходящ път.Хижарят се казва Венци и е готин пич.Условията са добри като се има в предвид,че това е високопланинска хижа.Има кухня и добър готвач.Природата околу хижата е невероятна.Заслужава си да отидете и да видите това място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2009 07:50 PM
Хора, тази година не може да познаете хижата.Всичко е променено!Хижара е много готин тип и персонала е супер.Хижата е чиста,а кухнята е великолепна.Природата е невероятна,а и който желае може да язди коне.Аз лично съм впечатлен от чистя въздух красивите гледки и киселото мляко и сирене , което ядох на хижата.Препоръчвам на хората да си правят резервации предварително за да са сигурни че ще имат легло за нощувка :))Аз си направих резервация на имейл:hija_vazov@abv.bg

Архивен коментар.

Мишо 20 Aug 2009 11:44 AM
А струва ли си да се спи там?
Бунгалата или хижата е по-приятно?
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2009 01:50 PM
Моля Ви кажете ми има ли кучета.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2009 05:00 PM
Хижата е прилична. Има чисти чаршафи. Има столова и готвят добре. Продават бира Каменица - 3.00 лева; Леденика - 2.50 лева. Имаше хубава домашна ракия - 4.00 лева за 100 гр. Салатите бяха Шопска - 5.00 лева; Зеле - 3.00 лева. Сутрин задължително имаше кафе и чай, а както и закуска приготвена. Природата е прекрасна. Заслужава си да се отиде. Относно кучетата имаше една немска овчарка, но тя е безобидна. Мен много ме е страх от кучета, но с нея нямах проблеми. Аз спах там на 21 и 22 август 2009. На 22 хижата беше препълнена. Хубаво е все пак да се обадите предварително, въпреки, че там никой не връщат. Винаги се намира още едно - две места за спане. Дали бунгалата или хижата не мога да преценя. Бунгалата са с по-малко места за спане, но като, че ли по-зле ми изглеждаха. Въпреки, че ако сте 4 човека примерно може би ще сте по-добре отделно в бунгало (имаше такива).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Dec 2007 08:58 PM
Зимен преход от хижа Мальовица до хижа Иван Вазов преди 2 дни, група от 3 човека:
Ако не сте добре подготвени и в добра физическа форма, съвета ми е да предвидите поне 8 часа път от връх Мальовица до х. Вазов. Ние тръгнахме в 10.00 от долу (даже не от хижа Мальовица, а от ски пистата по-надолу, не знам как се казва). Двама от групата бяхме в добра физическа форма,другия не толкова, всички добре екипирани като облекло и обувки, но без снегоходки. Изкачихме връх Мальовица към 12.30 и оттам тръгнахме към хижа Вазов. Към 17.30 бяхме горе-долу на средата на пътя и вече доста уморени. Липсата на снегоходки е сериозен проблем. Имахме страхотния късмет да случим на пълнолуние и никакъв вятър. Иначе бяхме заминали във вечните ловни полета - като погледнеш местността там между Мальовица и х.Вазов, разбираш смисъла на понятието Великата Рилска Пустиня...Ако искате да идете до х. Вазов - предвидете си около 8 часа път за да ви е спокойно - иначе като нас ще бъхтите през пустинята на тъмно, а вероятността да случите на такова хубаво нощно време е минимална, да не кажа никаква. Ние успяхме да издрапаме дотам към 22.30 часа, а това за планината е ужасно късно. Освен всичко друго имайте предвид, че в хижата през зимата няма ток и не може да я видите лесно в тъмнината трябва да има или луна или да сте с уреди за нощно виждане - даже ние като я видяхме отдалеч доста се чудехме дали не е някаква скала. Общо взето маршрута не е никак лесен и кратък. Ако смятате да го минавате през зимата - обезателно снегоходки. За самата хижа: мизерно е, ама кво очаквате - то ако не се върнеш вонящ от такъв преход, все едно нищо не си правил:)Тоалетните поне са хубави и са вътрешни. Отоплява се само една стая и всички спят в нея.Другите стаи са мизерни и студени, има койки и бъхливи одеала, ама и 5 одеала да сложите пак ще студувате, ако нямате спален чувал.За храна не знам как е - пихме само чай, храна си носехме, а и аз не разчитам на храна по хижите - хигиената е малко занижена, а на такъв преход само едно стомашно разстройство ти трябва.
Хижаря се казва Люлин, готин, малко е странен,ама може би беше леко пийнал и затова да беше така. Каза, че е там от февруари, слизал до долу много рядко.Та така: прехода през зимата до хижата е доста труден, обезателно снегоходки, добро облекло (алпийско, гортекс, мембрана, зарежете, че може да оцелеете с вълнен пуловер и скиорско якенце), течности в раницата и високо въглехидратни храни (мед, шоколад), карта (макар, че има маркировка), слънчеви очила. Връщането обратно до пистата, която е под хижа Мальовица ни отне около 10 часа - от Вазов тръгнахме в 8.00 сутринта, долу бяхме към 18.00 вечерта.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2008 09:33 PM
И аз бях на прехода и беше много яко (и наистина бяхме късметлии с времето) :)

Архивен коментар.

Мери 12 Mar 2008 08:58 AM
А как е летния преход от х.Мальовица до хижа Вазов? Непременно за подготвени туристи ли е, или може и съвсем аматьори да го минат?

Архивен коментар.

митака 10 May 2008 11:30 AM
минавал съм прехода х. мальовица - х. рилски езера и е доста тежък. до иван вазов е по близо. според мен може да се мине без проблем, но все пак е добре, ако имате опит

Архивен коментар.

Sony 10 May 2008 01:47 PM
няколко пъти съм го минавала този участък и не бих казала, че е тежък, има едно стръмно изкачване и едно стръмно спускане, които ако може да се каже са по-тежките но като цяло не е труден. Изобщо не е страшен. Просто е дълъг самия преход, нищо повече. Заслужава си да се мине - гледката от билото е невроятна :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 May 2008 08:30 PM
от всички на хижата най съм доволна от виктор който изкарва багажа до хижите в района с конете си.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2008 09:33 AM
Това определено е най-красивото място в Рила,поне за мен!Наистина хижата е лишена от всякакви екстри,макар че лятот правеха бани и сига с нетърпение чакам да се кача на горе и да ги видя!
Много кофти е слизането към Рилския манастир,пониже има много пътища,този,който е право надолу от хижата не е маркирован и пътеката се губи постоянно,не го препоръчвам!!

Архивен коментар.

ваня 21 Jun 2008 08:15 PM
Моля,да ми помогнете!Искам през месец Август да отида до хижа Иван Вазов с дете на 12 години съм>Обучено е да ходи пеша в планински ословия .Дали ще се справи като имате в предвид че е ходила пеша до хижа Дерменка?Имам и 2ри вапрос.Някои които е ходил скоро да ми каже ако е удобно и е сигурен дали има баня и дали е подходящо за мен детето и още няколко приятели?Моля отговорвтв ми по-скоро защото трябва да направя резервацията ми много скоро>ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ МНОГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2008 06:08 PM
nqma banq!! truden e putq ,trqbva da precenite dali deteto moje da hodi,tam qnma mn malki deca

Архивен коментар.

албена 16 Jun 2008 08:57 AM
Интересува ме прехода от Паничище през Седемте езера до х.Иван Вазов.
Ако някой е ходил скоро и има информация за транспорта от Дупница до Паничище? Благодаря!

Архивен коментар.

дидо 14 Jul 2008 12:04 AM
здравей,тръгнахме на 10 07 08 от дупница към сепарева баня с автобус към 10 00 4аса веднага като слязохме в сепарева баня ни предложиха да ни ка4ат с едно бус4е до хижа Пионерска.като ни ка4и до там ни предложиха със джип да ни закарат до хижа рилски езера до там пътя е 2 часа без раници ,ние отказахме и тръгнахме пеш до х.рилски езера стигнахме за около 4 часа с раници от 15-20 кила /имах Р.Д. и носихме много алкохол/отклонихме се мако от пътя за да отидем до водопад Скакавица това ни отне 1 час в двете посоки и един 4ас любуване на водопада като стигнахме х.рилски езера по4инахме малко и тръгнахме към х.7-те рилски езера до там е около 1 час.там но6тувахме .на сутринта ка4ихме връх Харамията/Хайдута/от там се виждат вси4ки езера на куп без окото и сълзата и още две които не са от групата на седемте-от тях извира Искър.Слязохме до хижата и тръгнахме към хижа Иван Вазов до там го дават 3 часа ние го направихме към 4 ,но сме спирали на всяко езеро а и по пътя има много красоти които трябва6е да запе4атаме във нас и в апарата като стигнахме х.Иван Вазов хапнахме и се разходихме из околноста ,не описвам видяното за6тото и вси4ки ре4ници по света да прелистя нама да намеря думите,ве4ерта изкарах един невероятен рожден ден,на сутринта станахме и тръгнахме към Рилския манастир до там го дават 4:30- 5:00 часа ние го направихме за около 6 ,при положение 4е се отклонихме по по гре6ка на едно място- следете непрекъснато маркировката има я достатъ4но ,в 17:10 има автобус до дупница от Рилския манастир.Колкото до детето на х.7-те езера има6е дете на не пове4е от 4 години а и на езерата видях 9,10 годи6ни.колкото до баня в х. Иван Вазов и х.7-те рилски няма .в хижа Рилски езера има.Приятно изкарване.

Архивен коментар.

икипемико 21 Jul 2008 03:20 PM
От Паничище до 7-те езера (минава се през новата хижа Рилски Езера) има добре обозначена пътека - както се казва дори някъде да се объркате - всички пътища водят към Рим. От 7-те езера до Иван Вазов има 2 пътя - единият през всичките езера и Раздела , другият от окото през Отовишки връх и след това спускане към Иван Вазов. И двата са добре маркирани - с нова маркировка. Първият е много по-посещаван тъй-като минава през всички езера, а вторият е малко по-труден, но гледката от върха е много величествена.

Архивен коментар.

Планинарко 24 Jul 2008 11:29 PM
Привет на всички любители на планината:)
Искам да попитам някой ,който е ходил скоро да хижата,в какъв диапазон варират температурит в района по това време на годината,може ли да се спи на палатки в района,и каква е цената на нощувката в хижата...
благодаря предварително :)

Архивен коментар.

Планинарко 24 Jul 2008 11:33 PM
О да,и забевих най-важното ...дали се е стопил снега напълно ? Палатките не са никак от хубавите :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2008 07:09 PM
аз ходих -днес се прибрахме-с кола до вин4ето и оттам пеша...сняг няма,но времето е супер променливо,така,4е-подгответе се добре.палатки имаше

Архивен коментар.

Росен 27 Jul 2008 11:46 PM
Здравейте планинари. Чета аз всички изказвания за наистина такава велика хижа каквато е Иван Вазов и се чудя. Абре хора никой ли не се е качвал през язовир Калин? Аз лично винаги когато съм ходил през лятото на хижата съм виждал леки автомобили горе където има една постройка над язовира.
Аз преди две години с едно Рено 19 под наем стигнах до водоема под язовира края на ноември месец !!! Вярно след това не ме пуснаха с кола, а то и пътя не беше изчистен ама лятото може да се стигне по нависоко!
Няма ли хора качвали се с джип? Моля споделето своя опит!

Архивен коментар.

pirin 16 Sep 2008 11:04 PM
За мой срам да си призная, откакто е дошла "демокрацията" само ведбъж съм бил на х. Вазов. Но тогава не беше хижата,която помня от времето на БАЙ НАСКО!!! Ako някой помни този прекрасен човек, нека сведе глава пред паметта му! Вечна ти памет, бай Наско! Ние, туристите от "онова време" те помним!
Чета отзивите сега и се чудя... Някога бай Наско с няколко катъра осигурявяаше хижата целогодишно - и с дърва, и с провизии, два генератора беше монтирал, със собствени сили ремонтира хижата, направи топла връзка с тоалетните и баните, винаги при него бепе чисто и топло. А да не забравим и чудесните вечери с неговите диапозитиви!
Момчетата, които са закупили сега хижата, нека им пожелая здраве и късмет, нека възвърнат славата на оная, старат хижа Иван Вазов, ние ще помагаме!!!
Георги Георгиев, Козлодуй - дългогодишен планински водач и спасител

Архивен коментар.

Туриста 02 Aug 2008 08:49 PM
Тази хижа е като конюшнал. Спах в нея и не ми хареса. Не казвам,че трябва да е лукс, но ту си е направо конюшна.А хижарите са направо идиоти. Не ви е препоръчвам.

Архивен коментар.

Джеси 04 Aug 2008 11:21 PM
Здравейте любители на природата. Опитвам се да следя всички мнения за хижа Иван Вазов. Вчера се върнах от там. Според мен трябва да се подбират епитетите (или както се казва от организаторите на този сайт "да се поддържа добрия тон") при тези форуми, особено от хора, които наистина обичат планината и спорта. Има доста негативни впечатления за лошите битови условия. Вярно е, че те не са много добри (не само за тази хижа) и не могат да бъдат оценявани по "звездната" система, но това не е основният проблем, а с какво допринасяме всички ние и държавата условията по туристическите маршрути и обекти да се съхраняват и подобряват. Добре е, че напоследък има все повече туристи и любители на нашата хубава природа. За съжаление обаче увеличават се и нейните рушители. Вижте как се съсипват пътищата, въздуха, тишината и въобще всичко красиво в планините от всевъзможни комплексари, и превзети псевдотуристи, жадуващи да демонстират новите си придобивки - коли, ски, екипи ... пари. Ами новите "бизнесмени" по супер-проекти - Боровец, Банско, Пампорово. А липсват средства за подобряване на елементарни условия на живот в планината и развиване на туризма. Кой мисли за това сега - шепа ентусиасти. Добре че има такива хора като момчетата на хижа Иван Вазов и много други планинари, които се мъчат да снабдяват с провизии, с продукти от първа необходимост, да поддържат маршрути, да подновяват маркировки, да помагат в беда. Нека да са живи и здрави. Аз съм доволен от тяхната експедитивност, ентусиазъм и добро отношение. Защо само еколозите, а не и всички ние любители на природата не мислим по-често по тези въпроси: за финансовото и материалното обезпечаване, за опазването на природата! Затова има европейски проекти - и за финансиране на туризма, и за опазване на природата. Нека по-масово и смело ги популяризираме и подкрепяме. За следващата финансова година могат да се въведат различни данъчни промени за подобряване на туризма.

Архивен коментар.

Той 10 Aug 2008 06:05 PM
ше гледам и тази година(след 4-5 дни) да ида до хижата и да покажа на мойте приятели къде съм бил мин. година..


Хижата не е за глезли, глезльовци.

Не очаквайте хотел на 2300 метра.

Една сграда готвят добре, скъпо е, но всичко е нормално.

Аз отидох и ще отида здраве и живот пак, за да се разходя не да оценявам хижата, хижарите и козите.

Все ми е тая какви са, важна е природата.
А на залупените хора ще кажа: " седете си у домаааааааааааа

Архивен коментар.

Лазур 11 Aug 2008 08:27 PM
Хората там заслужават пълен респект за това, че се опитват да направят нещо по-добро и най-важното успяват!с малко ток, работливи и способни хора и желание се постигат чудеса. а ястията на Дидо просто нямат равни!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2008 05:19 PM
каква хижа бе какви хижари дай парата и аиде

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2008 05:27 PM
кави глезотии ви гонят никакво развитие пълна нула ихижари и хижа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Nov 2008 09:20 PM
Този август спах в хижа "Иван Вазов". Впечатленията ми са добри. Спахме в бунгалата на чисти чаршафи. Хората в хижата имаха проблем с тока, поради малкото вода в реката (хижата не е електрифицирана, а сами си произведат ток) поради което лампите светеха добре около само час, но това се компенсира от доброто отношение към гостите. Имаше една приятна жена в кухнята, която дори ни почерпи с наденица. Цените не са от най-ниските, но това е лесно обяснимо с оглед на възможностите за снабдяване - само с коне. Определено бих отишъл пак, за разлика, примерно от хижа "Мальовица", където има всичко, но не и човешко отношение.

Архивен коментар.

Спльок 26 Sep 2008 07:05 PM
Хижата посетихме в началото на септември и останахме с отлични впечатления. Планински хора сме и не търсим кой знае какво, но пък получихме повече. Колкото до самите условия, спалните са като на хижа - типични. Тоалетни има чисто нови и доста по-приятни от някои обществени в града. Банята тогава все още беше в процес на изграждане и хижарят изрази надежда за новия сезон (2009) тя да е готова - а засега се ползва вир или водопад на дерето до хижата, което е доста вълнуващо! ;-)
Цените са определено доста високи - в сравнение с кварталните супермаркети, но не и с ресторант например. А храната е разнообразна и вкусна, пък и се сещате, че на тези 2300 м. няма много път, така че в крайна сметка сме доволни. Най-хубавото там са хората - особено хижарят, много свестен човек, при това - което е много важно - доста добре познаващ маршрутите и предоставящ информация за тях. Задължително ще се върнем пак там! Направете го и вие!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Oct 2008 05:08 PM
Току що се връщам оттам.Перфектно време, вкусна храна, топла столова и спално, невероятна природа. През езерата има доста сняг горе на Раздела, да кажем поне метър, маркировката я няма , а аз се качих при нулева видимост, малко неприятно беше. На самата хижа и Голямо Пазар дере няма сняг, много приятно топло време, страхотни гледки към покритите наполовина със сняг върхове, нямам думи.За 3 те дни там дойдоха само чужденци туристи , Не се плашете от 2 те кучета които ще ви посрещнат, не хапят просто ви се радват.Хижата ще работи нон стоп цялата зима, пожелавам на всеки да отиде там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2008 10:47 PM
септември 2003 направихме преход хотел мальовица -> хижа иван вазов ...не помня колко на обяд тръгнахме от Мальовица(може би 14) но ни смръкна преди да видим х. иван вазов...веселба позагубихме пряката пътека(синя маркировка в/у единични вкопани в тревата камъни), бяхме освирепяли от жажда(непредвидливо 1.5л вода за 8 души и млада каракачанка, а по билото логично-суша).
Обаче, като си затрихме маркировката в банално лесна широка поляна си намерихме за раздела една жълта която беше с коловози...тамън за слепци(8 души на 2 фенера), по едно време си намерихме в коловоза шише с вода...гнус не гнус пихме, от раздела обърнахме надолу към иван вазов..все още не се виждаше хижата в тъмното, газиш вода обаче все още жаден...мислех си да имах една сламка да смуча от локвите, локвите преминават в потоци и вече нацелихме хижата. Посрещнаха ни в хижата други туристи 23 часа, след близо час ни настаниха...леглата са много влажни и добре че имаше свещ в стаята от друг турист. На сутринта някой от туристите който си отработваше престоя ни таксува и изпрати като нямаше никакви консумации да се предлагат, а цената не си я вече спомням но беше завишена спрямо другите хижи(да речем ако на х. Вихрен е 4 лв, х. иван вазов бе 7 лв).

много е яко мальовица-> иван вазов-> рилски езера/или скакавица

Следваща година минахме транзитно: Боровец-лифт -> връх Мусала -> х. Грънчар -> х. рибни езера -> заслон страшно Езеро - х. Мальовица -> транзитно през раздела директно на х. Скакавица...понеже лятно време места няма по езерата..а наш приятел ни спретна номера че не си носеше неговата палатка...та за десерт беше разчекване до най-любимата ни скакавица.

2005 си потроших стъпало и хубавите преходи секнаха и намаляха като разстояние.

От един от горните постове "бикове преследващи туристи" си спомних, мен ме преследват често кончетата..дали заради солта от изпотяване или са любопитни, но не съм навита в бъдеще да се надбягвам със едри селскостопански животни в стада по над 40 бр + овчарски безстопанствени кучета, не е редно, а е факт край 90% от високопланинските хижи в рила, пирин и стара планина.

Архивен коментар.

кончо 10 Nov 2008 03:15 PM
Те кончетата може и за друго да са те преследвали, да са били и те навити ;)

Архивен коментар.

goahead 18 Nov 2008 07:22 PM
12.11.08 бяхме там
Хижата е много готина,хижара Емо който ни посрещна е много гостоприемен човечец. Заслужава си 8.30 - те часа поход(от с.Бистрица по р. Бистица).Ако имате време качете се на Калините,има красиви есера/язовири,ще ви коства един ден (+%

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Nov 2008 09:59 AM
Бяхме там на 09.11.2008 и 10.11.2008. Предлагам ви по лесен вариант (ако въобще има такъв) за достигане до хижата. Малко преди паркинга на ЦПШ Мальовица се хваща пътеката за х.Вада. Губите малко височина слизайки за около десет минути до черен път. Вървите около 30 мин по него докато стигнете до голям дървен автомодилен мост с маси и огнище непосредствено до реката. Пресичате по моста и веднага след това завивате на ляво покрай други огнища и навес (подходящо място за почивка). След 5-10 мин по равното следва яко изкачване (душевадка). Това е най стръмната част от прехода, почивайте често защото скоро равно няма. Излезете ли от гората вървите все по билото. Тук ще се натъкнете на невероятни гледки. Към края на билната поляна има изворче забравих да напиша, че друга вода няма така че носете си. От изворчето до раздела ви остава 10-20 мин, страшно красиво е виждат урдини езера от дясно и част от рилските езера от ляво. От раздела до хижата се минава през огромна поляна, пред вас са калините, отделете им поне един ден струва си повярвайте ми.
Хижата е на прекрасно място, хижаря Емо (Емката както сам се представя) е много гостоприемен и добър човек. Мисля, че това е най-важното в планината. Бих ви посъветвал да помислите какво може да занесете на тази хижа, а не какво ще ви предложи. Човек рискува живота си за да има кой да ви посрешне, най-близкото място за доставка на продукти и медикаменти е на поне един час път от хижата и то само през лятото, а през зимата забравете. Каквото донесат туристите това е.
Един приятелси съвет занесете леща и го помолете да ви наготви "Леща ала Иван Вазов", ще си оближете пръстите, по-добра не може да ви направи и най-добрия готвач.
Благодаря ти Емка за топлото посрещане!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Feb 2009 11:43 AM
Към края на Август с баща ми направихме прехода новата хижа Мальовица - връх Мальовица - Додов връх - х. Иван Вазов - х. Скакавица. Времето беше чудесно.Хижа Вазов не блестеше с нищо, освен с новите тоалетни.Баня нямаше и се къпехме долу в реката (докато печеше водата беше О.К.:) ) Цените не отговарят на условията, ТОКЪТ беше прекъснат вечерта към 7-8.Спалните са за по 15 човека, легла тип НАРОВЕ.Чаршафите и одеалата бяха гадни, но все пак сме в планината.Най-хубавото беше ОВЧЕТО мляко, което струваше 4лв :)Цените са ОК на фона на това,че до там се стига само с коне. Храна не видяхме.Мисля че имаше само за голямата група от 14 човека, а другите - Кучета ни яли ! Това е....

Архивен коментар.

azis2000 19 Mar 2009 01:16 AM
Уникална хижа

Архивен коментар.

зевси 08 May 2009 12:24 AM
Няма друго такова място...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2009 12:24 AM
на палтка условията са по добри през зимата от това, което предлага хижата "Иван Вазов". Затова и ходим с палатки.

Архивен коментар.

някой 18 Jun 2009 05:40 PM
Кажете да си нося ли много храна в Рила,защото ще ходя за 10 дена и на някой хижи може да няма нищо за хапване

Архивен коментар.

Kiko 21 Jun 2009 11:05 AM
На хижата има ядене целогодишно, лятото особенно разнообразно:)

Архивен коментар.

някой 12 Jul 2009 11:44 AM
Много благодаря за информацията в сряда заминавам за Рила миналата година бях в Пирин и много ми хареса.Досега не съм ходила в Рила надявам се да ми хареса :)

Архивен коментар.

Zen Cho 25 Jun 2009 08:29 AM
Честито Лято на всички! Хижа Иван Вазов ви очаква!Поздрави на всички които тази зима посетиха хижата и на тези които това лято ще я

http://www.ivanvazovhut.info

Архивен коментар.

Христо 11 Jul 2009 12:52 PM
Преди 3 дни Тара, кавказката овчарка на хижа Иван Вазов е тръгнала с група туристи и оттогава я няма, моля ако някой я види из Рила, или научи нещо за нея да се обади на 0889937369, Христо

За съжалие нямам възможност да приложа снимка в момента , за тези които не я познават Тара е на 1 година, голяма кавказка овчарка, черно бяло оцветяване.

Благодаря предварително!

Архивен коментар.

МГ 13 Jul 2009 11:52 AM
При моето посещение в хижата се предлагаха само посни ядената. Ето защо бих препоръчала на хора, които не могат без месо, да си носят някаква мръвка. Иначе боба и салатките бяха добри.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2009 12:42 PM
здравейте, искам да попитам дали според вас е възможно да се запазят места в х. Иван Вазов за този уикенд- 1-ви и 2-ри август, или през този месец и тази хижа е почти изцяло заета от дъновисти? Има ли смисъл изобщо да събирам група, а да се окаже, че до края на месеца нямаме шанс за места?

Архивен коментар.

Здравко 11 Aug 2009 07:08 PM
Хижата е на прекрасно място в сърцето на планината. Там видях един от най-красивите залези през живота си.

Хижарите ми се видяха странни типове, но това си е част от чара на хижата :)

Архивен коментар.

f0f0 19 Aug 2009 11:40 AM
Някой може ли да каже, трябва ли да си носим спални чували ако ще спим в хижата? В смисъл има ли одеяла, ако няма свободни легла, позволяват ли да си пльоснеш спалния чувал на земята в спалното?

Архивен коментар.

Самознай 22 Aug 2009 09:30 PM
Бяхме вчера в хижата. Пристигнахме доста късно вечерта и въпреки, че имаше немалко хора, се намери място за спане и топла храна, другото няма значение в планината. Условията са напълно типични, като за хижа. Чисто е. Кухнята е абсолютно прилична, да не говорим, че чаят, който правят е един от най-хубавите, които съм пил. Хижарят ми се стори много готин човек, въпреки, че не говорих много с него, а разбирайки, че свири на китара сега ме загнете съжаление, че не останах по-до късно, да посвирим заедно! Останалите от персонала също бяха много любезни хора. Хубаво местенце, ходете смело.

Архивен коментар.

Галя 30 Aug 2009 01:27 PM
Бях от 15-23 август 2009 г. на хижата. Очарована съм от природата и хората, които ни посрещнаха и обгрижваха през това време. Голямо "благодаря" на Господ, че имах възможност да бъда, да видя и усетя това място. Благодарност и към Венци, Тошо, Мравката, Стоян, Ива - хората, които освен че се грижеха за нас с вкусни манджички и чистота, създаваха уют и атмосфера. А към Виктор имам специални поздрави, за това , че успя да ме убеди да язда конче. Викторе, страхотен си! Догодина ще съм в групата ти за напреднали:) Ще стане ездач от мен:)
И накрая, но не на последно място благодаря на Ави и всички останали от групата за това страхотно преживяване. Ако не бяха те, нямаше да е това, което изживях.
Думите не стигат понякога :)))))

Архивен коментар.

dr_Rammstein 31 Aug 2009 01:40 PM
На 26.8 направих втория си преход в Рила, като х. Иван Вазов бе плануваното място за преспиване. Това, което искам да ви кажа, ще групирам в три раздела:
За хижата: Места през седмицата се намират, въпреки, че има доста народ, дето щъка около езерата, включително и през хижата. Цената за легло в т.н. туристическа спалня е 12 лв. За тези, които се интересуват – да, дават чисти чаршафи. Но, ако сте тръгнали да преодолявате разстояния и да катерите връхчета, луксът е последното нещо, което търсите, така че няма да коментирам войнишката обстановка в общите спални - това все пак е високопланинска хижа. А лично на мен обстановката ми беше забавна (вечер може да чуете интересни разговори). Вечерта старите планинари си спретнаха хор и огласиха нощта с весели песни. Единственият минус е, че някой субект ми сви челника, та сега се притеснявам да не вземе да се претрепе някъде, че не му бях сменил батериите. Хижарите са много готини хора, жалко, че повечето време скитах наоколо и не успях да си побъбря с тях, а и те бяха много заети покрай гостите си. На другия ден хижарят ни помогна да си определим маршрута.
За прехода: От Пионерска на собствен ход до Рилски езера, после покрай старата хижа и езерата към х. Вазов през Отовишки връх. Сетне един кръг х. Вазов – Черния гьол - Калините. На втория ден през Раздела се отправихме към Езерния връх, изкачихме Хайдута и поехме към Пионерска. Времето беше прекрасно, така че нищо не ни притесняваше. За часови разстояния няма да споделям, в сайта са дадени. Само за по-дългите от тях си предвитете още поне час отгоре.
За превоза: Вариантите, ако нямате кола, са с бусче от Дупница или Сапарева баня. Но забравете да стигнете рано. За връщане, събота и неделя имало много бусчета около Пионерска, но през седмицата е мъка. Не разчитайте на графика на бусовете на чичко Калин Гелев. Тръгват, когато си поискат, а ако им се обадите за превоз и сте двама-трима, ще ви отсвирят. Нас ни пратиха да търсим някой си Явор, който трябвало с групата си да се качи от Пионерска. А търсете вие Явор в цяла планина. Това да не е градски парк. От х. Пионерска могат да ви повикат такси – левче километър. Иначе приятна разходка (само 14 км) до Сапарева баня. Стягайте раничките и хайде по Рила !!! Успех !!!

Архивен коментар.

Пацо 31 Aug 2009 04:18 PM
Здравей. Имаш ли представа колко часа е до Урдини езера...или някой ако е ходил по този маршрутмоля да сподели,..за един ден може ли да се вземе от х. Иван Вазов до езерата и обратно.Благодаря на всички предварително

Архивен коментар.

ДКГ 05 Sep 2009 02:13 PM
Здравей,
Определено може да се вземе за един ден от езерата до хижата. Разбира се ако няма гъста мъгла, която да затрудни ориентацията. От Урдини езера стигаш Раздела и от там хижа Иван Вазов. Няма да съжаляваш. Хижата е разположена на удивително место. Пълни душата.

Приятна разходка!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2009 12:02 AM
Хижата е уникална, и храната е много вкусна. Може да се разходи цховек и до двата Калина :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2009 12:03 AM
И... звездите са много близо , наистина пълни душата :)

Архивен коментар.

Димо С 14 Sep 2009 11:10 PM
Прекрасно място, изключително зареждащо с енергия. Дай Боже всеки да го види! Що се отнася за хижата, искрено съжалявам, че нощувах там-високи цени, мръсни завивки, персонал наливащ се с алкохол, а всички те третират сякаш ти си натрапник в тяхната планина. Развали ми се доброто настроение и от природа и от всичко. Не си го причинявайте и вие. Но обезателно вижте Рила.

Архивен коментар.

Martin_fmi 22 Sep 2009 10:29 AM
Прекрасно е наистина - вчера бях там. Но не мога да разбера какво очаквате в хижата освен чисти завивки и място за спане. Най-малкото на такова разположение не знам дали си давате сметка колко е трудно да се занесе/отнесе каквото и да било при липсата на адекватно финансиране.

Архивен коментар.

айсиктир 22 Sep 2009 07:59 PM
не виждам кво плюете по хижаря
на мен пък ми е втръснало да виждам хижари дето ти се усмихват и гледат да те прекарат
ако го давате по-скромно и сте по-скромни в исканията си (т.е. наистина туристи!) ще сте доволни и от отношение, и от природата, а няма да си разваляте почивката!
поздрави за хижаря, особено ме накефи котката дзен ... и карма разбира се:)

Архивен коментар.

Victory 23 Sep 2009 04:28 PM
Аз бях тези дни..Има две неща които много НЕ ми харесаха и всъщност само тях ще споделя. Първо, бунгалото беше обградено от купища конски л...а, в които стъпваш и после влизаш вътре:) Второ, чаят и там и на Скакавица - гола вода. И аз правя такъв за домашна употреба знам за какво става въпрос..и не мисля, че е редно да е така точно в планината:) Като цяло има някакъв неуют..има кухня, искаш да си поръчаш, но малко трудно става, висиш пред вратата и се чудиш да влизаш ли или не. Някои неща може и да са по-добре, сигурна съм. Иначе успех ви желая !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2009 10:55 PM
Victory
чудно, и аз бях точно тия дни, даже съм сигурен, че се засякох с ФМИ-то и на скакавица и на Вазов, може и и с теб
за лайната и пред нашето бунгало ги имаше, позапомням пътя и не стъпвам в тях, ако не може що не го каза на хижаря?!
и пак казвам, по-скромно
по другия въпрос, честно казано имаше поне трима, които си бяха много на ти с хижаря и така да се каже бяха от постояното присъствие
спокойно и към тях си се обръщах и хората откликваха
как аз мога а ти не?!
сигурен съм, че никой няма да те отреже! в хижата очевидно няма рецепция и рум-сервиз:)
със здраве!

Архивен коментар.

Victory 24 Sep 2009 03:28 PM
Нямаме претенции.Само казвам какво не ми хареса. След като сме се качили в Рила, естествено, че не желаеме рецепция и рум сървиз. Поръчвах си доста и хората откликваха,не сме имали проблеми. А л..а си ги вкарахме вътре, нямах желание да правя забележки. Ако е толкова трудно, и другият път пак е така, ще спим в хижата:) Но пък тоалетната - готина - поздрави за това:)

Архивен коментар.

Жоро 15 Oct 2009 02:45 PM
Съгласем съм че мястото е отдалечено и трудно достъпно никой не търси лукс,но може да се измете и да изтупат одеалата(това не е лукс). Похвално е за ремонта на тоалетните,но мястото е мизерничко в стаята която спахме имаше ниша пълна със стари дрехи и други боклуци защо?!Иначе хижаря е свестен и коментарите са в насока мястото да стане по-хубаво.

Архивен коментар.

Николай Петков 14 Oct 2009 11:57 AM
През август спах на хижата и ми се стори мизерно местенце.Чаршафите дадоха чисти но от одеялата се вдигаха облаци пепел.Като цяло ми се стори че им куца хигиената.Тока от веца е толкова слаб че нощно време не разчитаите на осветление.Храната беше разнообразна но столовата не можа да побере всички посетители.Персонала ми се стори любезен.

Архивен коментар.

Hristo 21 Dec 2009 09:32 PM
За желаещите и планиращи да прекарат Нова Година на хижата - както всяка година ви очакваме - купона е гарантиран,поръчали сме слънчево време и много сняг:)

Архивен коментар.

тити 05 Jan 2010 03:09 PM
не тръгвайте без добра екипировка съобразена със зимните условия към х.Иван Вазов

Архивен коментар.

dimask 12 Jan 2010 02:13 PM
Бях на хижата в началото на август 2009 за първи път. Това е хижата, където съм се чувствала на най-прекрасно. Истинско усещане за хижа и планина. Гледките са невероятни... ! Хижата е уютна, а храната - превъзходна! Беше една незабравима вечер. Качихме се до язовир Калин. Стана чудо - целият беше скрит в мъглата и само за 2-3 минутки, колкото да направим снимки, завесата от мъгла се вдигна. Бих се връщала пъти в тази хижа.

Архивен коментар.

Pepa Kowalski 09 Feb 2010 07:16 PM
Как да разбирам информацията. Иван Вaзов - Рилски манастир 4,5 ч.. А изходен пункт Рилски манастир - Иван Вaзов 6 ч. Кое е вярно?

Архивен коментар.

Pepa Kowalski 09 Feb 2010 07:20 PM
Запланували сме преход за около 10 дни и имаме раници с по 15-20 кг. Това също е от значение за времето :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2010 08:09 PM
Ами досети се в коя посока е качването и в коя слизането ;-). Приятно изкарване в планината!

Архивен коментар.

Христо 22 Feb 2010 09:19 AM
От манастира нагоре е ГОЛЯМ гърч, ама мноого голям.

Архивен коментар.

Pepa Kowalski 28 Feb 2010 05:57 PM
Ами след като нагоре е голям гърч, се питам как ли е тогава надолу, защото ние мислим да слизаме от Иван Вазов към манастира :((( Сега ме уплаши наистина ;)

Архивен коментар.

Lucks 09 Jul 2010 11:30 AM
Слизането от Вазов към Рилски манастир е доста дълго, та чак досадно на моменти. Ако е жега, ще се изпържите.
Имайте предвид, че наистина е над 5ч (даже 6), колкото и да си мислите, че сте по-бързи от другите и че не може да е толкова - баш толкова си е :)
Само слизане е, ако някой има проблем с колената - ще му се обадят :(

Архивен коментар.

Минчо 14 Jul 2010 03:35 PM
Някой знае ли със сигурност дали има функционираща баня в хижата ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2010 07:02 PM
Има баня с джакузи и теляк

Архивен коментар.

Минчо 19 Jul 2010 05:53 PM
Питам сериозно бе , не ми се лигави

Архивен коментар.

Mim 07 Oct 2013 01:02 PM
Сериозно, и аз зарад джакузито ходя :)

Архивен коментар.

Николай Петков 23 Jul 2010 04:57 PM
Няма баня, а водата на чешмите е толкова студена че ще ти опадат зъбите от нея.

Архивен коментар.

Иво Иванов 26 Jul 2010 04:08 PM
Вчера 25.07.2010 бях на хижата за първи път. Няма баня, но това да е проблема. Като цяло съм повече от доволен. Хижарите са добри хора и условията не са никак лоши. Спах в бунгало вътре има 4 легла. Нощувката е 13 лв.

Архивен коментар.

Иво Иванов 26 Jul 2010 04:08 PM
Вчера 25.07.2010 бях на хижата за първи път. Няма баня, но това да е проблема. Като цяло съм повече от доволен. Хижарите са добри хора и условията не са никак лоши. Спах в бунгало вътре има 4 легла. Нощувката е 13 лв.

Архивен коментар.

Стефан 28 Jul 2010 11:57 PM
Здравейте :) Да питам и тук - могат ли да се разпъват палатки в района около хижата?

Архивен коментар.

Иво Иванов 29 Jul 2010 05:29 PM
Палатки може. Пътя от Дупница си е към 8 часа.

Архивен коментар.

Стефан 29 Jul 2010 12:00 AM
Понеже съм много прост и забравих да питам, а няма възможност за редакция :) Я кажете колко време е преходът до Дупница, или до Сапарева Баня и от къде е по-лесно да се хване превоз до София?

Архивен коментар.

жени 05 Aug 2010 11:41 AM
Привет на всички.
Този уикенд бях на хижата за пръв път и реших и аз да споделя впечатленията си тук. Като цяло сме много доволни - обслужването си беше супер, като се вземе предвид че хижата беше пълна и около 70 човека се опитваха едновременно да си поръчат чай и закуска или пък вечеря. Чак ми стана мъчно за момчетата и момичето които помагаха в кухнята, но все пак те се справиха и в рамките на 20-30 мин, всички бяха обслужени. След всички теси похвали за храната там, мога само и аз да добавя своята :). Да скъпо е (ако ви се струва че 10-15лв е много за вечеря+закуска, по-добре си носете храна), но определено си заслужава.
Също така препоръчвам да се обаждате предварително за да проверите дали има места и да си запазите легло, тъй като хижата наистина се пълни и когато отидохме ние, нямаше свободни легла.
Банята е ремонтирана и е вътре в хижата. Вода има само студена, а електрическия генератор понякога не издържа на натоварването и тока спира. Разбира се това са съвсем нормални неща, като се има предвид местоположението, но е хубаво да го знаят някои по-изнежени хора, за да си преценят дали ще се чувстват удобно на подобно място.
Това е от мен, поздрави на всички ;)


Архивен коментар.

M 23 Aug 2010 06:54 PM
Здравейте, дали някой може да ми даде информация за прехода от Иван Вазов до х. Мальовица ?

Архивен коментар.

Юрий Стоянов 01 Sep 2010 04:32 PM
В края на август 2010 група планинари-туристи посетихме х.Иван Вазов. Плюсовете на тази хижа са известни - добро местоположение, прекрасна природа, възможност за много преходи.
Въпроса е за състоянието на тази хижа - преди 3 години са поставени ПВЦ прозорци - но не е измазано около тях и преминава вече вода при дъжд. Ремонтирани са и има нови тоалетни. Банята е проблемна заради липса на ел.ток , а може би и на достатъчно вода. Някои неща не направиха добро впечатление : в момента (а може би и през юли) се прави ремонт, който не се знае докога ще продължи.Т.нар. майстори са настанени в бунгалата с жени, деца, любовници. А туристите се настаняват в хижата в стаи, които меко казано не са за 21 век или 2010 година. Готвача готви добре и вкусно, но хигиената в кухнята не е на необходимото ниво. Трябва да се направи основен ремонт на стаите. Да се осигури съвременен мощен и икономичен агрегат. Единствената чешма отвън с хубава вода е заета да охлажда мляко, бира, ракия и т.н. Трябва да се направи нещо. Защото хижа Иван Вазов трябва да е номер 1. Туристите-планинари обичат тази хижа и я посещават.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2010 06:17 PM
Що не вземеш да спонсорираш ремонта.На думи е лесно.Това да се направи ,онова да се направи.Имаш ли си идея как се поддържа хижа на такава височина .Аман от всезнайковци.Стойте си в градовете и не мрънкайте.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2010 06:18 PM
Махни си тоя ник,не е за теб изнежено гражданче

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2010 11:14 PM
група планиинари, пък толкова забележки
не знам от кога сте "група планинари", но аз от как се помня (първо посещение на хижа иван вазов - на 8 годинки бях), никога не съм питал за баня!
специално там, на 8 като бях, си се изкъпах в реката с баща ми!
вярно, уж забранено ама ..
зимата ше минеш и без, препоръчвам ти да се посъблечеш покрай кюмбето, да поизсъхнеш и да се преоблечеш, това решава проблема до слизането долу, вкъщи ще се измиеш (ако не и в първия град)

много ми е странно, такива хора като теб, като отиват по трудно достъпни хижи, какво очакват?! джакузи?!
туриста отива заради природата, ако искаш баня стой си долу!!
или посещавай хижи в по ниската част от планината
виж на скакавица, ако си мацка, бай ти иван може да ти запали банята

Архивен коментар.

Владимир Иванов 17 Sep 2010 11:25 PM
и още нещо, одобрявам баня, но само ако е възможно!
и то главно за хората от постояното присъствие (аз не съм от тях)
такова място трябва да остане непокътнато, далеко от шампоани и подобни отрови!
така, че ако планирате да ходите, съобразявайте се с възможножностите, колкото до изстудяването на бира и ракия в чешмата, вие чая ли искате да изстудяват сутрин :)

Архивен коментар.

harvy 07 Nov 2010 05:25 PM
Благодаря от името на целия екип на хижата на всички които дойдоха това лято и го направиха незабравимо

Очакваме ви през цялата зима, а както винаги около Нова Година сме горе всички замесени

Лек живот

http://www.ivanvazovhut.info

Архивен коментар.

harvy 08 Nov 2010 08:35 AM
http://www.youtube.com/watch?v=pSUjiH5KdYk

Архивен коментар.

Harvy Pen 30 Mar 2011 05:09 PM
http://www.facebook.com/group.php?gid=13640481119

Архивен коментар.

Иван 26 Aug 2011 03:11 PM
Бях скоро до жижа Иван Вазов и ме учуди каква хубава баня имат.
Тръгнахме пеша с един приятел от с.Пастра,през яз.Калин и стигнахме по тъмно в хижата.Доста тежък преход.Само нагорник и семпертини.Нянаше места.Хижаря ни настани при готвача.
Всичко много ми хареса.Не мислех,че в толкова недостъпна хижа ще има толкова много млади хора.
Всичко се качва там с коне.Имат си собствен ВЕЦ.
Евала правя на хижаря,пускаше яката музика,класическите хитове-"Уайт снейк","Дееп Пърпъл" и компания.АЦ-ДЦ (roch)

Архивен коментар.

Борислав Борисов 08 Jul 2011 11:34 PM
Моля споделете някакви актуални цени за нощувки.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2011 02:21 PM
Здравейте, цената за нощувка е 13 лева. Бях там началото на юли. Както винаги съм много доволна от всичко, не мога да опиша чувството което изпитвам там. Природата там е несравнима, персоналът винаги ни е бил от помощ, така че насладете се и вие.....сигурна съм, че ще се върнете, както се връщам всяка година и аз. Мястото е за хора ,които имат очи да видят и сърца ,да почувстват красивите неща в живота.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2011 02:42 PM
избягваите маршрута кам с.бистрица.на мен ми отне 5 часа на слизане при положение ,че сам спортист.за жени е почти невазможно.все пак може да се мине, но вав времето от 01.06 до 30.09 за обикновени туристи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jan 2012 12:24 PM
Коя точно пътека към с. Бистрица имаш предвид по реката или през билото?

Архивен коментар.

Харви 06 Aug 2011 03:43 PM
Цената на легло в хижата или в бунгалата е 13 лева, кухнята е страхотна готвача е главния готвач на вегетарианския ресторант Dreem House в София, запознатите знаят за какво става дума, тоалетните са уникални едва ли има такива тоалетни в хижа в цялата страна, за природата няма какво да говорим, уникално място с невероятна енергия...

Архивен коментар.

Харви 06 Aug 2011 03:43 PM
Цената на легло в хижата или в бунгалата е 13 лева, кухнята е страхотна готвача е главния готвач на вегетарианския ресторант Dreem House в София, запознатите знаят за какво става дума, тоалетните са уникални едва ли има такива тоалетни в хижа в цялата страна, за природата няма какво да говорим, уникално място с невероятна енергия...

Архивен коментар.

123 09 Aug 2011 02:00 PM
ИЗВИНЕТЕ ЧЕ ЩЕ ПИША САМО С ГЛАВНИ И БЕЗ ПРЕПИНАТЕЛНИ ЗНАЦИ АЗ СЪМ МНОГО ДОВОЛЕН ОТ ПЕРСОНАЛА В ХИЖА ИВАН ВАЗОВ СИМПАТИЧНИ ИНТЕЛИГЕНТНИ МЛАДИ МОМЧЕТА И С МНОГО ОПИТНИ ПЛАНИНАРИ ВКЛ. И ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ТОПЛО ПОСРЕЩАТ ОТЛИЧНА КУХНЯ НЕ МОГА ДА СИ КРИВЯ ДУШАТА ЧЕ УСЛОВИЯТА СА ВОЕННО ПОЛЕВИ НО ВСЕКИ ЩЕ РЕАГИРА КОЙТО ЧЕТЕ ХИЖА СИ Е АЗ ДОЙДОХ СЛЕД ОБЕД ОТ 7-ТЕ Р Е ПРЕСПАХ НА Х.ИВАН ВАЗОВ НА ДРУГАТА СУТРИН СЕ ОТПРАВИХ КЪМ ВР.МАЛЬОВИЦА И ЦПШ
МОЙ ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ ПОЛЗУВАЙТЕ ХИЖА САМО КОГАТО ВИ СЕ НАЛАГА Т.Е. ПОПАДНАЛИ СТЕ НЕПРЕДВИДЕНО В МЕСТНОСТ КЪДЕТО В РАДИУС ОТ ГОЛЯМО РАЗСТОЯНИЕ НЯМА ДРУГ ВИД ОБЕКТ ЗА НАСТАНЯВАНЕ ИЛИ МАРШРУТА НЕ ВИ ПОЗВОЛЯВА ДРУГО КАТО ИЗХОДНА ТОЧКА Х. РАЗУЧЕТЕ СИ ДОБРЕ ПО КАРТА МАРШРУТА И ВИЖТЕ КЪДЕ КАКВО ИМА ЗА ПРЕСПИВАНЕ АКО НА БЛИЗО ИМА ХОТЕЛ ПЕДПОЧЕТЕТЕ ГО МАЛКО ПО- СКЪПО ЩЕ Е А УСЛОВИЯТА МНОГО РАЗЛИЧНИ ХИЖАТА Е ЗА ПОДСЛОН НЕ ПЛАНУВАЙТЕ ТАМ ДЪЛГОДНЕВНИ ПРЕСТОИ ТЯ НЕ Е ЗА ТОВА ДАЖЕ СЪМ ЧУВАЛ ЧЕ В ГЪРЦИЯ НЕ РАЗРЕШАВАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ 1 НОЩУВКА НА МИНУВАЧ ПРИМЕР ИСКАТЕ ДА НОЩУВАТЕ В Х.ГРЪНЧАР ПО ДОБРЕ СЛЕЗТЕ НА 10КМ ПО НАДОЛУ ДО ХОТЕЛ ТРЕЩЕНИК ПО ХУБАВ КОЛАРСКИ ПЪТ ПОЛОВИНАТА ОТСЕЧКА АСВАЛТИРАНА АКО СТЕ БЛИЗО ДО ХИЖА МАЛЬОВИЦА ОТИДЕТЕ В КОМПЛЕКСА НА ПО-МАЛКО ОТ ЧАС ПЪТ ПОНАДОЛУ ЗА ХОТЕЛА ЩЕ ДАДЕТЕ 20ЛВ ЗА ХИЖАТА МИНИМУМ 13-14ЛВ СПОРЕД МОМЕНТА КАК ВИ ПРЕЦЕНИ ХИЖАРЯТ НАИСТИНА ПЕРСОНАЛЪТ СЕ ВЪЗПОЗУВА ОТ ФАКТА ЧЕ НЯМАШ ИЗБОР И СИ ЗАВИСИМ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО Е ТОЧНО ТАКА ИНАЧЕ ЗА Х.ИВАН ВАЗОВ ПАК ЩЕ ГО ПОТВЪРДЯ ПЕРСОНАЛЪТ Е НА НИВО ПО ОТН. МАТЕРИАЛНАТА БАЗА СА НАПРЕНИ ПОДОБРЕНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ХИГИЕННО САНИТАРНИТЕ ВЪЗЛИ СИГУРЕН СЪМ ЧЕ ЩЕ НАПРАВЯТ И ОЩЕ ТЕ СА БУДНИ МОМЧЕТА ЗАБРАВИХ И 2 МОМИЧЕТА СА СЪЩО ЧАСТ ОТ ПЕРСОНАЛА БЛАГОДАРЯ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 2 ЛЕГЛА В СЪБОТА 06.08.2011 ЩЕ СЕ СЕТИТЕ ...

Архивен коментар.

Людмил 01 Sep 2011 10:16 AM
Разглеждам презентацията на БТС за Хижите в България (http://btsbg.org/download.html) и ме обзема тъга - на снимките виждам хотели, почивни станции с рекламни пана, чадъри, ресторанти, асфалтови паркинги паркинги с коли... но не и хижи. Тук-таме има някоя по-девствено изглеждаща. Дори на сайта на БТС вървят анкети (http://btsbg.org/polls.html) с въпроси от рода на "Бихте ли почивали в хижа, ако имате всички съвременни условия (интернет, gps, битови условия)". Ами то хижа с баня, интернет, телевизия, интернет и ресторант вече не е хижа, а хотел, като хилядите други. Дали идеализирам нещата, незнам, но сякаш не виждам вече хижите от детството ми. Останаха ли въобще такива недостъпни за джиповете, еснафщината и градската суета?

Архивен коментар.

иво 03 Sep 2011 03:48 PM
Абе хора защо една хижа трябва да е мизерна? не става дума само за "Иван Вазов" - имам чувството, че БТС и разни организации собственици са заебали всичко коет им е работа. Има разлика между нормални условия и хиперлукс нали? - В България хижите буквално са в ниското - просто планините са ниски. До всички хижи има накакъв трнспортен коридор и никой не може да ме убеди, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ нещо по въпроса. Оправданието ние сме бедни но за сметка на това мързеливи просто ни прави още по-бедни и още по-мързеливи мърлячи. Ако някой иска да му е мизерно може да си седи в София например, не е нужно да катери по чукарите.

За справка някой да разгледа хижите в Гърция например може и в Румъния не говоря за Алпите или Колорадо.

Архивен коментар.

Миро 03 Sep 2011 04:47 PM
Наскоро бях в Алпите. Въпреки че планината е несравнима по мащаби с нашите там до такава степен са я урбанизирали че става малко гадно. Може пък аз да съм бил в такива райони, но впечатленията са ми такива - довсякъде докъдето е възможно е постоено нещо - я лифт, я влак, я път. Там хижите са с голям ресторант със сервитьори и т.н. и горе някакви стаи. Като вървиш по пътеката около нея има малка оградка - тел опъната на колове. Общо взето всеки метър се използва с изключение на пекрасните зъбери. Поне на мен нашата дива планина повече ми допада. Но пък там има супер условия за ски, колела и всякакъв спорт. Според мен просто в България трябва където е диво да си остане така. А примерно на Витоша може да се обновят лифтове за да стане планината достъпна всеки ден от седмицата и от всички. Не може единствениа начин да се стигне там през седмицата да е кола.

Архивен коментар.

Harvy 05 Nov 2011 07:49 AM
До Иво > "В България хижите буквално са в ниското - просто планините са ниски. До всички хижи има накакъв трнспортен коридор и никой не може да ме убеди, че НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ нещо по въпроса"

Това не важи за Хижа Иван Вазов, наясно си нали...:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jan 2012 11:16 PM
Всеки път, когато прочета "Голяма мокрица" и имам чувството, че съм се завърнал във втората половина на 80-те и Възродителния процес е в разгара си... Какво небългарско има в оригиналното наименование "Пазар дере", което е обвързано с историята на района на хижа Иван Вазов като тържище за едър рогат добитък в края на сезона на паша? И двете думи "пазар" и "дере" се използват повече от активно в българския език и е време да сложим зад гърба си желанието на тогавашния режим да преименува вся и всьо по нашите планини, за да няма никакъв турцисизъм в произхода на имената... Голяма Мокрица е пълна измишльотина и подигравка с историята на района на хижа Иван Вазов. Поне споменавайте и двете наименования... Някои от нас пазят в библиотеките си стари пътеводители и туристически карти и не желаят след време някой попаднал на тях, да се чуди къде се намира.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jan 2012 11:18 PM
П.П. хижата е строена от дядо ми, затова и не мога да остана безразличен.
http://bg.wikipedia.org/wik[…]BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%B2_(%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Feb 2012 04:00 PM
По хижата се извършиха тази есен и продължават да се извършват масивни ремонтни дейности, външна изолация,цялостен ремонт на стаи (2 са готови вече), както и има вече соларен панел и съответно ток през зимата...

Зимата е един от най=прекрасните сезони там, очакваме Ви , има постоянно хижар, топла печка, хубава музика и добро настроение:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Feb 2012 08:06 AM
Ски, сноуборд маняци заповядайте в хижата на за денонощно каране, пантене картите за "влека" са безплатни. На хижата има ток за музиката, в спалните има нови печки, чаят е от хижара. Който иска може да спи в новото иглу пред нея. Носете си добро настроение, хляб абе вие си знаете...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Feb 2012 10:44 AM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2012 01:18 PM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jun 2012 10:20 AM
Миналото лято, в началото на юли посетихме хижата. Времето се развали точно като стигнахме до нея (мъгла, дъжд, суграшица), та ни се провали качването на Калин. Вътре беше много уютно (в столовата де). Атмосферата беше много международна, българите май бяхме по-малко, а и по пътя след езерата срещахме само чужди туристи. Като цяло останах с усещането, че там ходят предимно хора с повече опит в планината пък и хижата е известна извън България.

По-миналата година минах от там в началото на септември, в работен ден, и ми хареса колко е пусто, освен Венци, една малка групичка и магаретата, нямаше никой.

Искам да похваля и младият хижар за гостоприемството и страхотните пържени филийки :P

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2012 10:58 PM
Преди няколко дни бяхме на хижата.Мизерия колкото си искаш.Бунгалата нямат осветление,в контактите няма ток.Вратите на бунгалата се завързват с въженце,иначе не може да ги затворете.Над вратите имате по 2-3пръста дупка за проветрение,когато задуха навън,вътре става доста студено.Одеялата са ужасни-стари,мръсни, мизерия голяма.В спалното на хижата мирише ужасно.Лъжат че са електроснабдени.ВЕЦ,АЕЦ бля,бля.Светят две-три светодиодни лампи в столовата и това е.Баня няма.За цялата тази мизерия трябва да платите 15лв на човек.Всяка хижа си има някакъв санитарен минимум, ама там е ужас.Жалко за хижата и посетителите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2012 12:37 PM
Съгласен съм напълно с последните два коментара,преди 3 дни бях на тази хижа,абсолютна мизерия!Вярно че е планина и трудно достъпен район но там е тотална мизерия.Вечерта хижарят здраво се напуши с трева,миришеше в радиус от 100 метра,условията са тагични.Наистина забравете за електичество ВЕЦ и тем подобни.Сведлодиоди в двете столови помещения.Иначе мястото е страхотно,природата и маршрутите са уникални !

Архивен коментар.

Ventsi 28 Aug 2012 03:15 PM
  Ето само няколко лични коментара от туриси:

From: Snezhana Dimova <dimova.snezhana@gmail.com>
To: ventsi_dao@yahoo.com
Sent: Monday, 13 August 2012, 14:54
Subject: Blagodaria

Венци,

пише ти Снежа от Варна:-). Изпращам ти моите и на Мира благодарностите.
Вие бяхте едно от най-хубавите неща, които ми се случиха тази година в планината. Наистина съм много впечатлена от хора като вас, от това как превръщате хижата в нещо специално, как се отнасяте с хората. На мен ми хареса изключително. С удоволствие ще дойда пак, живот и здраве.

Прегръдки,
Снежа

From: Emil Boyanov <eboyanov@key-success-indicators.com>
To: 'Ventsi Zlatarev' <ventsi_dao@yahoo.com>
Sent: Monday, 16 July 2012, 12:23
Subject: отзиви :)

Венци привет,
 
1. Първо, екстра си изкарахме при вас. Хапката беше екстра, също както и готвачката J А това с къпането в реката беше супер за малки и големи. Ако имаш профил с Google + можеш да видиш снимите на моя профил.
 .......

Архивен коментар.

Ventsi 28 Aug 2012 05:21 PM
Казвам се Жанет Йовчева,жена съм на 'гуруто'-хижар, бремеменна съм в осми месец и до преди три дни прекарвах лятото си на хижата."Абсолютната мизерия" ми се отрази прекрасно здравословно и с всеки ден удължавах авантюрата на престоя си,не ми се слизаше в града.И повярвайте не съмнителните чарове на мъжа ми ме задържаха,а факта,че никога не е било толкова хубаво на хижата и че се чувстваме много близо до мечтите си: Залата за йога е готова, имаме уникално чаено меню("самодивския чай" съдържа 53 билки,например),прекрасен персонал от четирима души,всичките с висше образование!,чисто е и е мнооого вкусно!Целият този "лукс" се оценява веднага от чужденците,разбира се,а тази година и от все повече българи- променяме се не само ние, а и манталитетът на българския турист,който обикновено изживява чувството си за значимост,като забелязва само лошото. Истина е това,което казвате за бунгалата,например,и тази година наистина ВЕЦа се повреди,все много стари неща,подръжката,на които на тази височина е шокиращо скъпа.Търсим начини как да се справим с проблема извън "печалбата от 15 лв.на легло".И сме повече от обнадеждени от този сезон и ще продължаваме да работим за нашите гости,защото вярваме,че хората помежду се намират и не е нужно да се харесаме на всеки. Така,както вашата анонимност и клевети за мен са дълбоко противни. И понеже на хижата ще става все по-хубаво,моят съвет е, неприятели, да се въоражите с въображение- единствено условие за дълъг клеветнически живот.:)))

Архивен коментар.

harvy 03 Sep 2012 07:32 AM
"I would rather sleep in Ivan Vazov hut: very atmospheric hut and excellent, young hosts."

http://www.lonelyplanet.com/[…]/thread.jspa?threadID=2042974

От форума на Lonely Planet...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2012 05:01 PM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2012 05:01 PM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Sep 2012 03:07 AM
Във връзка с последните коментари ми стана доста гузно като чета какво силно въздеиствие оказват... а не мисля че е много справедливо , и заслужено пък - никак!! Та затова ето и моето мнение: За красотата на природата и гледките горе - няма да пиша - всеки които се е качвал може да напише много.Посрещането си беше съвсем както подобава , да не казвам че и на прищевките ни удисваха - разбира се според възможностите.Колкото до хижата - минусът няма топла вода- добре факт е!Мизерия обаче - е това е прекалено - и е нормално да разстрои всеки които се опитва да създава нормални условия на такава височина.Аз видях едно - ЖЕЛАНИЕ за промяна към по-добро и на мен това ми е достатъчно за да кажа няколко топли думи! Надали ще има някои посетител които да не е забелязал че в тази хижа се работи по въпроса за подобряване на условията за туристите.(няма да ги изреждам просто недоволните да се позамислят и да си го признаят)За светодиодното осветление - ами при неработещ ВЕЦ - си е направо идейка и решение на момента.Светеше ли ? - напълно достатъчно даже!Бунгалата си бяха заредени с чисти чаршафи и калъвки - отбелязвам горен и долен - че май единият ни го спестиха някаде на други места... Колкото до пушенето - ами не съм пушач и не ги толерирам но никакви проблеми с тази компания не е имало.Ами то на тази височина като не можеш да се напушиш - каде тогава? Щом си кротуваш и хортуваш нормално с хората къв ти е проблема - давай! Един се напушил , друг се напил , третииии - сигурно и друго е измислил - който каквото му е на душата!Стига да не притесняваш околните разбира се!Друго какво да спомена цени -ето Ви : 0.5л.КОКА ;о) - 3лв. на 2300 м. н.в. ; 0.25л. от същата на х. Малъовица - 2.5лв.Предвид на какво отстояние е от цивилизацията смятаите да видим каде ще му излезе краят!
Истината е такава - ако някои търси хотел 3-5 звезди на това място - няма да го намери - изобщо да не напускат курортите
такива и да си знаят местата.За всички останали мястото е чудесно , домакините са готини има хубав чай, кафе , топла храна , алкохол на който му трябва , прекрасна "прясноизстудена" РИЛСКА вода , чисти чаршафи , и светлина в хижата вечер .
Не е лошо да не си забравяте настроението обаче - то е от вас ! :))) Макар че и повечето хора на място помагат за това нерядко !!! Аз си изкарах чудесно! Благодарности на всички с които стояхме до късно и на персонала разбира се!Желая Ви късмет - Вярвам че ще се справите с всичко което сте започнали - не се отказвайте и Бог да ви пази от зли езици и лоши настроения!!! Посетил на 24.08.2012 и държа да отбележа и аз съм от Варна.
Идвам пак със сигурност! До скоро - когато и да е това!
Кам.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Sep 2012 05:56 PM
Преди да отида на хижата изчетох всичките коментари и останах със смесени чувства и очаквания. Бяхме голяма група 20-на човека с колела, маршрута беше определен и спането трябваше да е там. При пристигането ни бяхме приятно посрещнати от хижаря Венци, който се оказа много готин и точен човек. Хижата се оказа доста прилична, в никакъв случай не може да се нарече мизерна. Условията са си нормални, хубави тоалетни, чисти чаршафи и завивки, много добра кухня, много добро отношение и обслужване като цяло. Единствено няма топла вода, но не е болка за умиране, а и предполагам, че след време и това ще се направи. Цените няма какво да се коментират, напълно нормални за такова място. Пил съм и чай в пакетче на 3 пъти по висока цена до пистата на Боровец, както и същата бира на 2-3 пъти по висока цена на плажа.
Общо взето впечатлението ми е добро и пак бих посетил хижата, а гледката и атмосферата са невероятни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Oct 2012 10:54 AM
Въпреки всички негативни мнения, които бяхме прочели за тази хижа, решихме да отидем точно там (от любопитство, а и не искахме да променяме маршрута). Ами останахме много доволни. Храната- много вкусна, спалните помещения- като навсякъде, отношението- едно от най-доброто от всичките хижи, в които сме били досега.На сутринта-пържени филийки с невероятно сладко. Колкото до липсата на ток- слагаш челника, вършиш си работата и всичко е ок.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Feb 2013 10:07 PM
Много хубава хижа, с мн приятни хора!!! Бях настроен малко отрицателно от коментарите, а то се оказа най-готината хижа от прехода ни в онзи район!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Feb 2013 01:52 PM
"мизерия" е последното нещо, което мога да кажа за тази прекрасна и много любима хижа!
Една елементарна /дори и не на място/, съпоставка със "седемте езера" /стара/ и ще разберете точното значение на думата "мизерия".
От цените и кухнята също съм доволен, обслужването и хората са прекрасни! Особено ако са същите хора от лятото на 2011.
Поздрави и все напред!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Feb 2013 08:35 PM
Много НЕтрезво мислещи хора си изливат душевния мензис тук... Първият си преход направих преди 3 години, стояхме горе 8 дни. Бях "въоръжен" с 25кг раница с една напречна презрамка, по един плик във всяка ръка, гуменки с тънка подметка и без защитен крем... :D Тръгнахме от под лифта в Паничище, през рилските, а за "по-пряко" минахме покрай Окото през Отовишки връх хахахах 8 часа мъкааааа :))) За тези 8 дни забравих за цялата материална гняс, а щастието от най-дребните неща (привилегията да пиеш от реката, някой да те почерпи чаша вино и все такива малки неща) и всички тези гледки, чист въздух, и усещане за свобода и ненатовареност бяха несравними!!! Хората с претенцииките изобщо не разбират смисъла на подобно място и аз искрено ги съжалявам.... Е, за 3 години, 4 качвания и близо месец престой горе ме направиха малко по-добър човек!:))) Сега се подготвям за първо зимно качване и нямам търпение да седна в йога залата с поглед към снежните Калини....КРАСОТА!:))))) Поздрави на Венци и Ради, бъдете все така пичове!
Петър от София (френда на Миксера)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2013 10:49 AM
Привет ! Имам следния въпрос - някой минавал ли е скоро по маршрута : ЦПШ Мальовица-Яворова поляна-река Урдина-Урдини езера-Раздела-х.Иван Вазов ?
Какво е състоянието на пътеките ? Група туристи смятаме да идем през юли за 2 дни до х.Иван Вазов, като тръгнем от ЦПШ Мальовица.
Благодаря предварително !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2013 09:17 AM
То и да е минавал някой сега, това няма да ви е от полза, сега горе има още много сняг. Към 2 юли единственият възможен проблем, според мен, ще бъде качването от Рибно езеро към зелени рид (предполагам от там ще минете). Склонът е стръмен, пътеката е на серпентини ие възможно все още да има преспа, трябва да се прецени на място. Аз минавах от там миналата късна есен, пътеките са си нормални, там се изкарва много добитък, но маркировка няма. Ако ви е за първи път и сте опитни с една карта ще се справите. Но ако нямате и опит, по-добре от ЦПШ през връх Мальовица и Дододов връх.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 May 2013 11:11 AM
Човекът за през Урдините пита :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2013 11:49 AM
Ами аз и за през Урдините му отговарям. Там също има Рибно езеро, и Зелени рид е пак там ...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2013 01:38 PM
Благодаря за орговора на моя въпрос.
Надявам се за около 9-10 часа да стигнем от ЦПШ-то до х.И.Вазов.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jul 2013 08:27 PM
Преди ден се върнах от хижа "Иван Базов" и с една дума мястото е просто чудесно.Преди да тръгна бях прочела коментарите и бях много предубедена, с лоши очаквания,направо не ми се ходеше там, но с радост мога да кажа, че съм супер доволна и пак ще се върна при първа възможност.Няма баня, но тоалетните са обновени и се поддържат чисти(за разлика от Скакавица).Ние спахме в бунгалата където е доста студено затова моя съвет е ако има възможност да изберете общите стаи. Хижарите са приятни хора, усмихнати, добрички и имат едно голямо красиво куче.:))А колкото до околността, няма нужда да казвам, че е най-прекрасното място, на което съм била!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2013 10:56 AM
Условията в хижата са добри и ако хижарите бяха по-приятни хора бих я посетила отново. Това ми е девета година по нашите планини и за първи път чувам репликата" еми чая свърши, няма!" цените са надути, дори като се има предвид че това е обичайно за по-трудно достъпните хижи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2013 10:23 AM
Наскоро се върнах от хижата и мога да кажа че съм много доволен. Да мизерията е пълна, не знам в спалните помещенията в хижата как е, но в бунглата си е направо страшно, но за сметка на това хижарите са супер приятни хора, направиха всичко възможно за да ни е удобно. Такова топло лично отношение към нас не съм виждал в никоя друга хижа. Тоалетната е супер чиста, баня няма. Храната е хубава, да скъпа е ама какво очаквате на такова място. Природата невероятна. Като цяло въпреки огромната мизерия в бунгалата, много силно препоръчавам хижата и с удоволствие бих се върнал там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2013 08:19 AM
Привет! Върнах се от там преди седмица, след две прекрасни нощувки и мога да споделя единствено добрите си впечатления от нея. Не е като да не съм ходила по хижите из България и най-отговорно мога да заявя, че тази е сред най-спретнатите и добре уредени места за туристически отдих. Чисти чаршафи, ухаеши на омекотител, топли, мекички одеала /а не от грубите родопски черги, които се чудиш дали не са вдигнати току- що от пода/, вкусна храна на цени, по-ниски от средно статистическа софийска кръчма. Дограмата е нова, което прави сградата топла дори и без допълнително отопление. Домакините са неповторими шемети, стараят се да угодят максимално на гостите според условията, свирят превъзходно и , ако имате късмет, може да се насладите на уникален концерт на 2300 метра височина /научете някоя и друга песен , за да не се излагате, те имат доста богат в жанрово отношение репертоар ;)/.Тоалетните са много чисти, вечер в тях и по коридорите има чаени свещи за осветление и допълнителен уют. Вярно няма баня /в колко ли пък хижи има?!/, но два по-дебели пакета мокри кърпички, решават този проблем. Сутрин рано има кафе, чай и пържени филийки. За самото място като природна даденост няма как да го коментирам, защото магията и романтиката му не могат да се предадат с думи - трябва да се види и усети. Горещо препоръчвам да се посети и благодаря на стопаните за топлото посрещане и купон, който ни спретнаха от името на габровската групичка!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2013 12:21 AM
Казвам се Миро. Четейки мненията тук, реших и аз да добавя едно. Миналата година с група приятели посетихме хижата. Беше събота или неделя, юли месец, пристигнахме около 16:00, а до 20:30 продължаваха да идват туристи. Наложи се да спим в столовата върху маси, защото хижата се препълни. Това, което искам да отбележа, както си личи и в други коментари, е ОТНОШЕНИЕТО на хижарите. Те полагат големи усилия, за да обновят мястото и проявяват грижа за хората. Донесоха изолация, за да подложим върху масите и пейките в столовата. Да, почти не можахме да спим, но пак казвам, важно е отношението. Храната е малко скъпичка, но пък вкусна.
Ако някога ви се е случвало да се загубите в планината и да стигнете до хижа точно преди залез, едва ли ще се оплаквате от условията. Предполагам че условията в бунгалата не са страхотни, но на който не му допадат, по-добре да си носи палатка и да я разпъне до хижата, както бяха направили някои във въпросната нощ.
Бъдещето е в млади хора, които подхождат с желание, полагат усилия да модернизират застарялата материална база по планините и имат човешко отношение към гостите. Други примери за това са хижа Заврачица отново в Рила, хижа Дерменка и заслон Ботев в Стара планина. Хижарите там правят чудеса от храброст!
Опознавайте планините, пазете природата, търсете красивото и... не се оплаквайте!..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Sep 2013 04:39 PM
Всяка година група почитатели на красотите на Бългярия обикаляме по няколкодена планините. Тази година минахме за седмица по Рила. Красота!
Бях чел тези коментари за хижа "Иван Вазов" и наистина неочаквах много.
Но.
Това което е на тази хижа не съм виждал другане.
Вярно подновена дограма, нови тоалетни, ароматни /на омекотител/ чаршафи и .... май само толкова хубаво.
За хижарите - група хора, облечени в нещо като пижами. Част от тях любезни при контакт, но другите те разминават като голям камък. Имат хубаво куче, което е занимавка и за всички гости. Но да си играеш с него и да влезешв кухнята и да сипваш храна, а дори и кучето влиза там. Като пгледнах какво е вътр /в кухнята/ ... и не си поръчах нищо, макар да миришеше апетитно.
Вечер светят няколко диодни лампи в столовата. В стаите няма никакво осветление, но в кухнята е достатъчно за да се хранят хижарите. За песни - не са ни пели и незнам за репертоара им, но отрязаха всички в към 12 часа, защото трябвало да се спи а неможело. Предполагам сме пречели на тях - доколкото разбрах те са над столовата /голямата реновиран в жълто етаж/. Единственото което видяхме от този етаж е сутринта, от отворения прозорец и само резбования таван. Сигорно това е йога стаята. Бил съм на много места с много по спартански условия, но толкова разочарован не съм бил. Имахме намерение да останем още ден и да обиколим Калините, но бързо се измъкнахме.
Завиждах на хората с палатки наблизо. Явно като мен са стигнали до следното - В ХИЖАТА САМО АКО СА НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯТА ВЪН.
ХОРА НОСЕТЕ СИ ПАЛАТКИ И НЕПРЕМЕННО ХРАНА.
Незнам какви са тези хора. Наематели или са купили хижата. Но според мен е комуна на секта, пък била тя и на йоги.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Sep 2013 10:01 AM
     Отговаря Ви собственика на хижата,която е и негов дом вече повече от 20 години. Нямам намерение нито да се оправдавам,нито да влизам в полемика с Вас. Но за някои неща откровено лъжете,а за други сте посредствено неграмотен,а не на последно място подвеждате и туристите. Че има още много мизерия в нашия дом – има, че адски много неща още трябва да се оправят- ще се съглася,... че кухнята трябва да се срине и да се изгради наново-да. Ще ми се да ви кажа доста неща,но само по същество – Човекът с ‘пижамата’- Емо ,това лято беше единственият от персонала извън кухнята, другият персонал бяха само миячката и готвача...,отвреме-на-време приятели и туристи помагаха. Когато сте в чужд дом и Ви се каже в полунощ, че сте шумни,значи наистина не са Ви дигнали от масата защото сте си седяли, тихичко сте си пили и приказвали. Когато сте вдигали шум сте пречили не само на десет месечното ми бебе спящо над вас но и на други гости. Дефицитът на интелигентност и липсата на елементарна обща култура не е достатъчно основание да се влага негативен смисъл в понятието секта. Стараем се да обърнем внимание на всеки, но сме хора,които не работят в макдоналдс, а в собствената си къща и работата лятото от 5 сутринта до 1 след нощ понякога ни прави не особено приветливи, но ми кажете Вие успявате ли да сте всеки ден усмихнат на най-близките си хора....., а това че някой(който твърде вероятно не е бил и от персонала) Ви е подминал като камък – съжалявам. Пътувал съм на няколко континента с обща продължителност повече от 2 години и съм спал на всевъзможни места , бил съм на хижи на които цената за спане е един долар,бил съм и на такива на които е над сто и знам че всяко място си има свое собствено лице и то не се харесва на всички. Нашия дом може да е неугледен,но се стараем да го подържаме чист, тепърва предстоят и подобрения, а който не го харесва, а и ние сме му несимпатични,просто може да не ни посещава. А за палатките е много дълга тема, но само с две думи. Рила е Национален парк и в него е забранено къмпингуването и бивакуването освен на точно определените за това места. Така че ако искате да сте прнципни – разпъването на палатки – извън парка(като е добре да си вземете и боклуците,ние лично след палаткаджии сабираме една дузина чували такива). И последно ако се чувствате ужасно прецакан – обадете ми се ще Ви върна лично паричките. Казах че не искам да водя полемика, но ако искате да ми кажете нещо , в нета има личният ми меил.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Oct 2013 08:50 PM
Пич, щом си планинар би следвало да знаеш, че на тази височина почти не съществува бактериална основа. Ти самия си по-голям източник на зарази и бактерии качвайки се отдолу, отколкото огромният Кабир (така се казва кучето)!:) За твое сведение, кубик дърва за огрев горе стъпва на 200лв/м3, представи си за останалите продукти и си направи сам аритметиката защо омлета е 5лв и тнт.... На чужд гръб и 100 тояги са малко, разбирам те! Ти едва ли си представяш как се перат 2 пъти по 120 чаршафа на вода 5 градуса + 120 калъфки за възглавници във висок сезон при пълна заетост, за да настаниш "на чисто" следващата тълпа от туристи? Едва ли се досещаш, че туристи си тръгват в 6ч сутрин за дълъг преход, а хижарите ги чакат с топло кафе, чай, пържени филии и мекици!? Същите тези хижари си лягат след полунощ, пак заради такива като теб, които искат топла супа в 23ч, драги ми г-н Турист!! Едва ли си даваш сметка, че целия този обем работа се извършва от 4-5 човека - миене на чинии, чаши, прибори, пране на чаршафи и калъфки + слагане/махане по леглата, готвене + внимание за всеки един турист, чистене на подове, печки (пак зареждане), упътване по маршрути, бране на чай, отделно организиране поетапно качване на дърва, продукти, нови дограми, изолации (качване на работници за подобрения и ремонти), газ за печката, храни, напитки....всичко това с коне, за които се заплаща скъпо, след като е напазарувано 30км по-надолу и продуктите са качени до оптимална точка на 2500м при разход 30л и отгоре на 100км. И всичко това, драги ми г-н Турист се случва по време на активния сезон, защото до юни месец до Язовир Калин няма проходимост и качването на продукти се прави на ръка и всичко е кът. Едва ли си даваш и сметка, че тези хижари стоят сами в хижата на смени през зимата, за да я поддържат, че тогава харчат изключително умерено от дървата по 200лв/м3 цяла зима (а там тя не е от най-късите), за да могат гъзове като теб да си почиват там и следващия сезон! Ясно е, че когато се натресеш горе с незнанието и негативизма си ще получиш съответното внимание и отношение... Или очакваш от хора, които са се счупвали от работа дни и седмици наред да се усмихват на киселата ти физиономия и то при положение, че има много други позитивно настроени хора там??:) Не те са сектанти, а ти си обладан от сектата на модерното общество и евтини претенциики, с объркан ум и промит мозък! Дори красотата на мястото не е успяла да те оттърси от душевната помийна яма, в която живееш. Жалко за теб и дано, след като Венци (хижаря) не пожела да влезне в полемики, за да ти обясни колко не си прав, поне сега да си дадеш малко по-реална сметка и защо нещата са такива на най-изолираната хижа в България! И да допълня само, и аз съм като теб турист и знам до толкова, доколкото съм видял....бъди сигурен, че е още много по-сложно и трудоемко от това да поддържаш горе, от това което ти описах за грижите за това място! Поздрави на всички горе от Пешо Русия и до скоро, винаги с ОГРОМЕН КЕФ!:))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2013 03:54 PM
Хора не можете да си представите колко много неща остават скрити от вас. Не можете да си представите как когато Вие ходите на 20-ти юни по джапанки в някой мол, как се носи 25кг.пясък по река Бистрица, /8 часа и реката се прекосява 7 пъти в ледено студена вода и внимаваш да не те сабори защото снеговете се топът и реката е бурна/ към хижата в раницата за текущи ремонти, защото конете още не могат да пробият снега горе във високата планина. Не знаете че всяка Събота се носят пресни продукти на гръб за да има виниги нещо вкусно за ядене. Не знаете как по същият този мършрут се качва в раница газова бутилка за готварската печката, която преди това е свалена пак на гръб. Остава скрито и как за един сезон, който е практически юли-август 2 месеце, от хижата изчезват 90 чаршафа, непрекъснато се крадът прибори и одиала. Вместо хората да донесът нещо и до оставят те взимат. Скрито остава и запушването на санитарните възли с всевъзможни неща, умишлено поставени там. Остава скрито и какво се намира в спалните помещения след поредното напиване до безпаметност на някой които е дошъл да распусне горе. Остава скрито как всяка пролет преди активният сезон се носи боя на гръб и се боядисва целия под за да може мизерииката да заблести поне малко. Остава скрито, че когато ти свърши препарата за прозорци или времето рязко с влоши а си изпратил преди няколко часа "туристи" дошли по дънки и маратонки, колкото и да си уморен трябва да ходиш 10-тина минути в мъгла с риск за твоя живот до мястото където има връзка мобилните оператори и да поръчаш препарат за прозорци или да кажеш да се обадят на спасителите да тръгнат да търсят хората и същите ги намират в 2часа през ноща загубили се и премръзнали някъде на 3часа път от хижата. После пишат по форумите за мизерията горе.Остават скрити часовете недоспиване на персонала, за да може в 6 часа сутринта групата от Варна да има 80 пържени филиики, топъл чай или кафе. Остава скрито как в най-напрегнатия момент някой ти иска игла и конец за да си зашие панталона, или ножичка за да си оправи маникюра, как някой ти се сърди защото си му поднесъл кафе вместо чай, как някой сутрин не знае какво му се прави. Остава скрито как 20кубика дърва са изгорени за полвин година, които са донесени, нарязани, нацепени, прибрани... Остава скрито как непрекъснато се носят забравени от хората телефони, фенери, якета, шапки към столицата и им се връщат. Някой може ли да си представи как се качват от село Бистрица 20 хляба защото същият е свършил предния ден а чакаш голямата група от Пловдив да дойдат на челници от Мальовица, която ще остане два дни. Някой от вас излизъл ли е в мъглата да вика защото камбаната не се чува надалече а чакаш 7 души от езерата и мъглата е толкова гъста че като си протегнеш ръката напред не си виждаш пръстите на ръката. Остава скрито ча когато водата в санитарните възли замръзне някъде по трасето, трябва непрекъснато да проверяваш кофите с вода и ако са празни да ги напълниш. Остава скрито как ти взимат кучето и ти трябва да ходиш до Мальовица да си го вземеш и да се пребереш преди бурята. И всичкото това докато ти си на топло в някой мол, било по джапанки или кожухче. Ние персоналът от хижата правиме всичко възножно хората да си тръгнат с колкото се може по-голяма усмивка на лицето...и веднага почваме да переме чаршафите за групата от Казанлък...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Oct 2013 06:28 PM
Изключително посредствени словоизлияния на дълбоко комплексиран човек. Какво го интересува туриста, който е дошъл в хижата и си плаща чинно по ценоразпис, какво правят стопаните, за да бъде всичко наред? Взе едно да ръкопляскаме на влака, че е пристигнал навреме. Нали това ви е работата. Аман от такива хижари!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Oct 2013 03:07 PM
Всеки си е прав за себе си, кой където иска да ходи важното е да е на високо...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Nov 2013 12:58 PM
Хм, отговор на човек, който не разбира смисъла на това да ходиш на планина. Ако говорим за планински хотелчета като х. Рилски езера (б.а. до лифта), да така е. Там си плащаш чинно и друго не те интересува. Но в случая говорим за истинска хижа - там, където помагаш, ако можеш и най-вече държиш се човешки. Някъде горе във форума срещнах много хубаво изречение - "Слугите в града търсят слуги в планината"(извинения към автора ако не го цитирам точно). Мисълта ми, простичко казано, е следната: Това е планина, а не градски мол. Никой не е длъжен да изпълнява капризи. Колкото до животните, без тях животът в планината е абсолютно немислим. Ако някой не го приема за нормално, мола винаги е насреща. Всичко е въпрос на елементарно възпитание и уважение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2015 11:23 PM
Само мола ви е довода на хижарчетата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2014 08:55 PM
Пич, като не ти харесват условията не ходи там. Някой да те кара насила?

Някакъв кретен по нагоре, пък се жалваше, че му били скъпи вафлите... абре ейй нормални ли сте?

Искаш хотелски условия, ОК, готов ли си да си платиш 50 -60 лева на нощувка?

Искаш хотелски условия, но като си направиш резервация в хотел, ако закъснееш, рецепциониста или собственика на хотела няма да тръгне да те търси... а хижарите това правят, за всеки идиот загубил се в планината... хижаря няма и да те върне, ако си отишъл пък хижата е пълна... може и на земята да те сложи но ще имаш заслон...

Случвало ми се е да се загубя, на най-нелепото място, имаше мъгла, беше станало късно, аз бях в паника, сама, и нямах нищо, нито яке нито пари, беше преди ерата на телефоните, та и телефон нямах, глупаво хлапе тръгнало нанякъде... в една подобна трудно достъпна хижа ме нахраниха, преспах, хората дори не повдигнаха въпроса, че нямам пари... на другия ден ме изпратиха до маркировката, на следващия уикенд се върнах за да платя все пак, през смях ми обясняваха че нямало нужда.

Планината е за хора, не за вечно мрънкащи същества.

Един пък по надолу обяснява че си плащал по ценораспис :)

Мечтата ми е този лифт да вземат да го спрат... аман от такива пишман туристи, които само кусури намират...

Поздрави на хижарите. Прекрасни сте. Мила

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Oct 2013 05:54 PM
Хижата е на страхотно място. Хижарите са много точни, създават уникална атмосфера... Въпреки че е далече от път, хижата се реновира, условията са добри като за хижа в нищото. Не разбирам защо има толкова негативни мнения, аз останах доволен и пак ще ида. На който не му харесва, да си ходи на хотел Рилски езера, където впрочем цените са сходни, макар да има лифт и черен път до там ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Oct 2013 11:58 AM
Вижте какво открих във Фейсбук:

Ventsi Zlatarev
"Мили приятели, благодаря Ви за това , че сте фенове на Рилската ми обител. Вече 20 години мъкна това място на гръб, но самозабравилата се държава не спря да ме тормози с абсурдните си предписания и изисквания.Което ме подтикна да закрия хижа 'Иван Вазов'. От другата седмица започвам инициятива по заличаване на хижата от всички държавни институции и инстанции. Домът ми ще се превърне в частен клуб и всеки който споделя идеите ни е добре дошъл. Няма да върна никои, но ако някой не се кефи на това ще оставя малка част като заслон,където намръщените от ситуацията ще могат да се подслонят. Ще помоля администратора на тази група да оведомява всички запитали го, че хижа 'Иван Вазов' не съществува вече като такава. Ако някои има питания или свежи идеи съм насреща да ги обсъдим. Винаги сте добре дошли !"
 18 октомври в 13:16

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2013 11:50 PM
много жалко, пазя много хубави спомени от хижата, както и от хижарите, благодаря Ви за всичко, един ден с удоволствие бих се върнал пак там

Архивен коментар.

Ивайло Атанасов 10 Jan 2014 03:18 PM
Една от последните хижи, в които още се пуши. Обяснението, че това вече няма да е хижа, защото държавата имала непосилни изисквания, е абсурдно - изискванията са еднакви за всички. Идеята, че във високите части на планината и в национален парк могат да се уреждат някакви частни клубове също е проблемна от гледна точка на туристическите преходи и сигурността в тази част на планината.

Архивен коментар.

EXIIIT 10 Jan 2014 04:08 PM
Че коя собственост е тази хижа , че жижаря ще я заличава.

Архивен коментар.

Ивайло Атанасов 15 Jan 2014 12:29 PM
Хижата е частна собственост, така че собственикът може да прави със сградата каквото си реши. Обаче земята под нея в национален парк и следователно изключителна държавна собственост. Би трябвало да има разрешение от паркова дирекция, за да функционира като хижа, но не виждам защо би се издало подобно разрешение за частен клуб.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Feb 2014 09:07 PM
Искам да посетя "хижата" този уикенд 1-3 март с едно преспиване. Въпросите ми са може ли да се преспи там сега, и другия - полето до Раздела покрито ли е плътно със сняг - идеята е да се покара малко сноукайт? и още един допълнителен - може ли да се изпанти покрай Окото и Отовица напряко, или е възможно да има лавинна опасност дори в тази зима?
Ще кажа и нещо за хижата, защото безспорно е любимото ми място изобщо из нашите планини - планинарите там се познават само от един поглед или от първата дума - всички са усмихнати и щастливи, че са на покрива на света - поне от гледан от онази гледна точка. А удобствата, които им липсват - тях си ги имаме вкъщи, през всички останали 300+ дни в годината, когато не сме нанякъде. Аз лично не мога да обърна никакво внимание на това какво липсва. Хижарите там от друга страна, живеят във тези условия постоянно, и не само лятото
Владимир Кривцов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2014 04:08 PM
По реброто нагоре може и да трябва да поносиш ските - там може да бъде лавиноопасно - но после имаш хубаво плавно спускане и пантене по равното преди следващото голямо катерене на Отоворица, където също ските ще трябва да са на гръб най-вероятно.

Архивен коментар.

Манолов Д 14 Jul 2014 10:45 AM
Миналият уикенд бяхме на хижа Иван Вазов като преходът ни мина вечерно от комплекс Мальовица до заслон Бак и на следващия ден през вр.Мальовица до х.Иван Вазов (6 часа спокойно ходене с много почивки и лежане по полянки).
Хижата е в чудесно състояние. Много и чисти тоалетни (с много тоал. х-я!!!), добра и разнообразна кухня (вегетаринска/месна), билков чай и много мили, разбрани и трудолюбиви хижари, които с желание и нюх работят за привличане на млади туристи. Вечерта имаше музиканти, които посрещаха луната с гайди и кавали. Прекрасна атмосфера с автентична българска музика. Имаше много хора без резервации и предварителни обаждания, но никой не остана да спи навън, а за всеки се намери място вътре в хижата - планинарско правило, което някои "хижари" пренебрегват.
Единственото, което ми направи лошо впечатление беше един човек във видимо нетрозво състояние от Тур. Д-во Дупница. Въпросният човек се намеси по грубиянски начин и разруши сцената където свиреха музикантите. Наистина с цялото си уважение защото може да е планинар, спасител или водач, но без да намери думи и да се разбере с хората направо отиде и започна да ги обижда, да хвърля инструментите по земята, разруши сцената, която цял ден бяха правили, а на нас младите се опита да ни развали и настроението. Явно, че липсваше толерантност у тези хора. Дано един ден се позамислят за грешката си и си кажат, че планината не е място за избиване на комплекси, а е дом на толерантност и уважание между възрастни и млади.

По темата за хижата - много добре! Мисля, че е положителна промяната и пример как млади хора могат да раздвижат една хижа към добро - с трудолюбие, креативносдут и силен дух.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2014 12:15 PM
Здравейте, може ли да ми кажете какви са цените за бунгалата до хижата и какви са условията в тях?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Dec 2014 10:35 AM
Внимание!!!Тази зима дървата за горене са мокри и студът е страшен. Печката не може да се разпали и само гасне. В спалното помещение температурата е като външната, както каза хижарят: разчитайте само на одеалата.Без спален чувал е невъзможно да се спи.За ядене има само боб-много вкусен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Dec 2014 11:32 AM
Зимата винаги е имало проблеми с отоплението на тази хижа. А това са поне 8 месеца. Като човек прибави и нулевата хигиена в помещенията, напушените и намусени хижари и цените като в поне 4 звезден хотел, изводът се налага от само себе си - не стъпвайте в този плъхарник.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jan 2015 04:57 PM
Бяхме на хижата на Нова Година. Изкарахме по-вече от чудесно. Беше топло като в баня- в столовата, а в стаята приятно и доволно топло. Тази хижа е по-чиста от всички останали,които посещаваме и специално Благодарим на прекрасните хижари,които бяха усмихнати и приветливи - Петър,Андрей и Венци.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jan 2015 01:13 AM
След изминалия уикенд мога да кажа само: респект и благодарности!
По собствена инициатива хижарят Венци пресрещна нашата възголяма група на х. Рилски езера, за да ни преведе до Вазов, тъй като времето беше много лошо (бурен вятър и гъста мъгла).
Впечатлена съм колко спокойно и „дзен“ той и двамата негови приятели, които също се бяха запътили към Вазов, свършиха тази работа - без никой да ги е молил. Люто време и голяма, разкъсваща се група от (до голяма степен) непознаващи се помежду си хора, поела самонадеяно на такъв преход - налице бяха всички условия за някоя ГОЛЯМА беля. Вместо да ни нахокат (с право) за самонадеяността и дезорганизираността, тези хора "просто" избиха пъртината в урагана и непрогледната мъгла, а тяхното желязно и ведро присъствие на духа беше причината никой от групата да не изгуби спокойствие.
След над 5 часа борба с бурята, която ни превърна в ледени кубчета, всички стигнахме благополучно хижата, където моментално ни раздадоха горещ чай и направиха всичко възможно (като за такива зимни условия), за да ни е добре. А атмосферата - спокойствие и „дзен“. :)
Отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!
(А уроците за планирането и осъществяването на такива преходи са много дълга тема и просто ще кажа, че съм благодарна, че си ги взехме без жертви.)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2015 03:35 PM
Четох надолу един оптимист,че е писал,че без багаж от село Бистрица е 3 часа. Ако ще и гол да се съблечеш, пак не е толкова. Хора със средно темпо и среднобързо темпо да не го приемат това за чиста монета. Може за Дизела и половин час да е, но иначе пътят е дълъг. Аз не се наемам да казвам колко точно е времетраенето. Слизали сме от хижата към селото в много лошо време и пак ни отне близо 7 часа. Има нещо, като пътека, която на моменти се губи в едни поляни с много висока растителност, но с оглеждане и повишено внимание е окей. Моят съвет е, който и да реши да минава от там, да се оглежда много, ако в един момент загуби следа, която следва, да се върне до последното познато място, където е имало някви признаци за пътека, да следи за пирамидките, защото от там наистина е най-лесно. И наистина да погледне карта, особено ако не познава района, ако намери и описание на маршрута поне за набелязване на ориентири, пак ще е добре.

Ще опиша слизането по реката, както го помня: От хижата надолу върви пътечка, която е лесно забележима. Минава се покрай една бетонна постройка (нещо като заслон) и се продължава по реката. В началото пътечката е наистина открояваща се, има и пирамидки. Реката се пресича на две, може би три места. След това пътят продължава през поляна с висока растителност - там пътека няма и ориентирането е малко на сърдечен импулс,минава се борова гора, където пак има пирамидки, но са разредени, хубаво е обаче да се оглеждате за тях, има и морени,за да е пълен купона, след това пак високата растителност. Ние в един момент стигнахме до едно дърво до реката с ръждясала табела, която поне от наша гледна точка показваше да се премине. Прехвърлихме се на другия бряг и там - нищо. Затова се върнахме отново при табелата и там видяхме истинската пътека. Може и нямаше да се объркаме в друг случай, но беше дъждовно,мъгливо. От този момент пътеката става сравнително широка, хубава, пак се влиза в иглолистна гора, на едно място има малинак, където открихме група поляци, пропрявяйки си смело път, по-надолу започва някаква местна екопътека с беседки и широк път за автомобили и така до селото.
Надявам се с описанието да съм била полезна на някого.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2015 11:20 AM
Хижата е чудесна, а хижарите са много мили и гостоприемни, за разлика от тези в хижа "Рилски езера", тоест хотел "Рилски езера"...Хижа "Иван Вазов" наистина е уединена и не се стига много лесно до нея, но според мен си заслужава. Е, условията не са като в 5-звезден хотел, все пак е хижа, но именно това й е чарът. Планинска хижа в истинския смисъл на думата. И за разлика от много други хижи, там храната наистина е вкусна и няма опасност да хванеш диария от развален боб като на Черни връх например :D Обхватът е леко проблемен в тази местност, но си има телефонна кабина на 100-200 м от хижата, както хижарите наричат огромния камък, върху който има обхват :D Като цяло, страхотни хора и супер преживяване ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2015 06:41 PM
Здравейте! Пиша първо, за да споделя приятното си преживяване на хижата, второ, за да опровергая всички негативни коментари.
Първо, след като се опитах неуспешно да се свържа с хижарите на хижа Иван Вазов, за да си запазя място, ме потърсиха те, защото съм звъняла. До сега никой не си е правил труда да ме потърси, ако не съм успяла да се свържа някъде.
Второ, посрещането беше изключително гостоприемно, като във истинска хижа, а не като тези тип хотели, където ходят псевдо туристи с високопроходими автомобили. Имаше доста хора в хижата, но това от никого не зависи и все пак имаше достатъчно храна и подслон за всички.
Чаршафите ухаеха наистина приятно, но и да не беше така, който е отишъл трябва да знае, че в планината лукс няма. Дори да не беше така, мнението ми нямаше да се промени.
В заключение, на който не му е харесало там, просто да не ходи, на който му предстои да отиде за пръв път, ако търси уюта на ИСТИНСКАТА хижа, ще го намери там.
Поздрати, Даринка Ботева от Ловеч

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2015 11:39 AM
Някой, би ли могъл да сподели какви са цените за спане и храна на х.Иван Вазов?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2015 12:27 PM
Нощувката е 15 лева.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2016 12:37 AM
Какви са цените на храната - примерно един боб с хляб колко струва, едно кюфте и т.н. един чай... никъде няма информация.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2016 01:40 PM
Отговор ОФИЦИАЛЕН не чакай, личните ми впечатления от 2 посещения са, че цените са според човека - преценяват те на място и ти ги определят. Цена и ценоразпис на никоя услуга няма, дори нощувката за един е 15лв., а за тоя след теб 5 лв. пак лични впечатления. Отношението към клиентите е също много субективно - на едни им се слага маса веднага щом влязат в хижата, на други туристи просто не се обръща никакво внимание, все едно не съществуваш. А ко не си им приятел просто не ходи там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2016 02:59 PM
Ако "този след тебе" е висока, млада блондинка с големи гърди, то нормално цената за нея да е 5 лева, иначе за всички останали е 15 лева на човек леглото, цената е такава от 5 години...иначе всички посетили хижата са приятели...на планината:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Feb 2016 06:58 PM
Беше млад мъж висок, рижав, с брада и дълга коса, НЕ беше мадама. А отговора, че: "цените са като в другите хижи" - е доста разтегливо и относително понятие, защото цените доста се различават, понякога в пъти. В тази хижа приятелите на планината не са техните приятели.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2016 02:40 PM
Така е: почти до 10 пъти могат да се различават - на "новата" хижа на езерата - xижа Рилски езера, можеш да спиш и за 160 лева, но правиш ли го? На всички останали хижи цените са около 15 лева. А досещате ли се вие лаещите защо xижа Седемте езера е на практика затворена? Защото на П. му излиза по-евтино да тегли ключа и да не се разправя с такива като вас, както и да спести някоя и друга стотачка от дървата за отопляването на мрънкащи женчовци (съдейки по този форум, жените предимно са доволни и благодарни).

Не сте стигали в критични за живота ви условия до която и да е незаключена, макар и затрупана хижа или заслон, за да можете като си откопаете входа ѝ, да оцените изобщо наличието на какъвто и да е покрив над главите ви и това някой да ви посрещне, па дори да не ви е личен приятел и да ви иска някой лев за това че седи там и поддържа сигурното убежище в планината.

Малко ходите по планината, малко я познавате... явно малко мислите... но да пишете пасквили по форумите - царе сте.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2016 04:03 PM
На хижа Скакавица спането е 5 лв. (за чл. на БТС), сравнявайте се с нея, къде ми сочите 160 лв... иска ви се! Алчността е лош порок и няма да ви донесе нищо хубаво, особено в планината.
Както тук обиждате туристите, така го правите и с гостите в хижа Ив.Вазов.
Успех ви желая, а пък ако и теглите ключа никой няма да съжалява за опушената, мръсна и с хитлеристки - нацистки кръстове по прозорците хижа. Дано държавата си я върне час по скоро.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2016 02:56 PM
Ето официалния отговор - супите са по 3 лева, зимата има само супи...лятото менюто е пребогато и цените са както на всички високопланински хижи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Feb 2016 07:09 PM
Защо нямате табло в хижата какво ядене има за деня и на какви цени е, на повечето хижи има или табло с менюто или ценоразпис. Цените за нощувка също ги няма, няма какви стаи има свободни с колко легла и на каква цена са. Последния път ми взеха 5 лв. за една супа - вие ми казвате, че е 3лв. ето затова Ви говоря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2016 02:23 PM
Слязох от х. Иван Вазов вчера, заедно с хижаря, когото познавам добре и лично, и съм убеден, че единствено погрешка (което е човешко и допустимо, нали) или ако Ви таксува чай или кафе, които сте получили по-рано, би ви взел различна от известната цена на супата. Пък и Вие като възрастен зрял човек бихте могли незабавно да го попитате на какво се дължи разликата, нали.

Пишете сега през зимата, но явно не сте от хората, които ходят редовно по високите планини през зимата (и по-добре), но ако го правехте щяхте да знаете или да се досещате, че няма начин да има желаното от Вас табло по простата причина, че понякога на такива хижи няма посещаемост със седмици, т.е. никой не готви предварително и няма предварително разписано меню. Пък ще знаете и че доста от тях всъщност са затворени и няма кой да ви посрещне със запалена печка и топъл чай, и да Ви предложи топла супа, па била тя и за 5 лева.
По същата причина няма защо да се описват свободните легла по стаите... важно е да има къде на топло да легне човек-турист. А цените на нощувките са известни на ходещите, защото открай време са непроменени, информация потвърдена от въпросния хижар.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2016 04:08 PM
Липсата на всякаква информация за цени, свободни стаи и т.н. е и във ваш минус. Щом не го разбирате - ок. Аз не препоръчвам вече на никой познат или приятел да ходи в такава хижа, където цените се определят на око, според настроението на хижаря. При вас не само това проблема, но толкоз. Успех.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2016 07:48 PM
Във въпроса ти се съдържа и отговора, приятелю. Нямат информация защото така им изнася. Направете си изводите. Аз от поне 5 години тая хижа или я заобикалям и/или спя на палатка някъде наоколо, но никога в нея. Те за толкова години едно бунгало не ремонтираха, важното е, че сложиха официално нацистки кръстове. Това е облика на единствената частна хижа в Рила, грешка голяма на едни корумпирани управници. Хубавото е, че други такива извращения в Рила няма и дано Господ ни пази от такива търгаши и безбожници!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2016 10:21 PM
 Как само се пените, а дори не правите разлика между свастиката като древен и съвременен символ за щастие или по-буквално на слънцето и същият, използван като националсоциалистически символ, наричан от вас "нацистки кръстове".
 Интелигентните, образовани, добронамерени посетители на хижата правят разлика, т.нар. хейтъри - не, или си търсят повод да се заяждат и да чернят наляво-надясно.
 А според Уикипедия: "свастиката съпътства цялата история на човека". И пак там: "В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6 000 - 3 000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София."
 Та какво пречи на някой да изобразява този символ, като пожелание за гостите си и за себе си? Нищо. Затова и само малцина получават уртикария по този повод.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Feb 2016 09:47 PM
Тук в Европа тази свастика е единствено и само символ на ужаса от концлагерите, избиването на милиони хора от фашисти с пречупен кръст на ръкава! В Азия - Непал може да означава друго, но повтарям тук в Европа е знак за геноцид и ужас. Ние тук не сме в Азия и да сложиш тоя символ на туристическа хижа... Ако имаше държава тоя абсурд щеше да е невъзможен. В повечето европейски страни вкарват в затвора за такава пропаганда.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Mar 2016 03:13 PM
А кой си ти, че ни казваш на нас тук в Европа кое е "единствено и само" каквото и да е?! Нещо май си назубрил някаква история, от която дори не си си взел поука.

Явно винаги ще е така - ще има някакви, които ще определят кое какво да Е, а после после като създадат окончателния си тоталитаризъм и се провалят, ще започват да размахват пръст и ще сочат всички други, за да покажат колко всички те са лоши и виновни.

А дали символът е само азиатски (малко си свил географската поява на символа - що не ни внушиш, че го има само в Катманду?) или е евразийски - напъни се малко и провери и ще го намериш НАВСЯКЪДЕ по разни архитектурни паметници из Европа. Разгледай малко по внимателно фризовете по фасадата на църквата Христос Пантократор в Несебър... А ако те мързи да отидеш лично там, има го записано в мрежата със снимки(!) и текст - търси по името на църквата ;) Иди до музея във Враца и там ще видиш символа на възраст около 7 хил. години пак по ТЕЗИ земи... Това е за да удължиш историческата си памет, а ако искаш и географско разширение на светогледа си - из ЦЯЛА Европа този символ от хилядолетия се ползва и вероятно има защо... и то още преди да има "държави".

Нещо са ти много тоталитарни разбиранията... "фашисти", "пропаганда", "затвори"... Защо не продължиш да плашиш и с по-брутални саморазправи? При толкова мерак да пращаш хората по затворите, вероятно от Нейно име, слава Богу, не си "Държавата" в Европа, че ще изпозатвориш сума ти музеи, галерии и пр., ще започне х хора да пращаш по затворите и трудовите лагери (както започнаха онези дето окепазиха символа, за който се дърлим тук), само за да се пазиш от собствените си внушени ти страхове, щото едва ли си от онези, избитите "милиони хора от фашисти", а по-скоро си от тези, които биха носили на драго сърце "пречупен кръст на ръкава" и биха изпълнявали държавна/партийна политика...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2016 11:54 PM
Ако такъв нацистки пречупен кръст някой си позволи да сложи на прозорците на която и да е хижа в Германия, Франция или Англия законите в тези Държави му гарантират бързо съдебно производство и лишаване от свобода от 1 до 3 години, а в Англия глоба от 100 000 до 1 000 000 паунда. Това са фактите.
Този кръст е означавал преди векове съвсем друго, да има го по стари барелефи и тогава е бил символ на друго не на фашизъм. Само, че след Втората световна война е само една зловеща фашистка свастика и да се поставя на туристическа хижа... УЖАС!

Архивен коментар.

Иван Тягов 10 Mar 2016 03:39 PM
Дали бихте били така добри да спрете да спорите или поне да преместите спора си другаде относно свастиките (на мен ми е интересно, но сайта е за планини все пак ..)
Благодаря Ви
Иван

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2016 06:21 PM
Абе тук някакъв дебелоглавец ни убеждава някакви дивни тъпотии.

Ако някой в свастиката вижда само нацистки пречупен кръст си е негов проблем, ама да ни убеждава в тези дивотии:

... някой си позволи да сложи на прозорците на която и да е хижа в Германия, Франция или Англия законите в тези Държави му гарантират бързо съдебно производство и лишаване от свобода от 1 до 3 години, а в Англия глоба от 100 000 до 1 000 000 паунда. Това са фактите.

Това НЕ са факти, а са просто твърдения. При това твърдения на някакъв анонимен субект, вживяващ се героична само в собствените му очи роля, но всъщност гротескна.
Цитирай закони, цитирай практики, господине дето размахваш пръст, защото иначе си въздух под налягане!

................

Иване, колега прав си. Няма смисъл от такива спорове тук, включих се щото едно време ни привикваха по улиците когато сме брадати, с дълги коси или обратното сме с обръснати глави и странно в техните очи не сме зад решетките... Та затова, щото много лесно "гарантират бързо съдебно производство и лишаване от свобода" щото не са видели какво е заради чуждата ограниченост/догматизъм/глупост/злоба/и т.н. да ти отнемат сободата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2016 10:03 PM
хора не се карайте,има разлика на коя страна е завъртян пречупеният кръст,ако е на ляво е стар прабългарски сим
вол а ако е на дясно си е хитлеристка свастика

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Oct 2017 09:46 PM
Хитлериския символ е под 45градуса, а кръстовете на хижата са хоризонтални - ляв и десен. Ако бяхте забелязали това нямаше да пишете толкова глупости.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2016 03:28 PM
Хубава хижа на чудесно място в близост до 7-те езера и Отовишкия рид. От х.Иван Вазов е чудесен прехода и до Рилския манастир. Хижата има ограничено електрифициране и светлината угасва след 22:00 ч. Има приятни тоалетни, има вода. Бунгалата не са лоши. Добре я обновиха новите й хазяи в духа на Хималаите и източната философия. :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2016 09:31 PM
Бунгалата не са лоши? май това не е същата хижа, където бях преди пет дни? Бунгалата са мухлясали от вътре! Да не говорим за пропадналите легла!!! Що се отнася до цените на нощувките- варират за пропадналите бунгала 15лв.!!!! А в хижата 15 или 20лв. според стаята.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2016 03:31 PM
сезонът мина, цените са ясни, а има ли отзиви за обслужването като цяло таз година? миналата беше добро - не бях виждал тая хижа в такова чисто състояние никога, хижарите бяха много печени, а тая година? Преди сезона се качвах нямаше никой от старите - палестинчето конярче то беше и преди година, а белобрадия от миналия сезон също го нямаше - тия бяха симипатяги. кавалджията Андро също го нямаше. През сезона чух от приятели че нямало никой от преди освен венци, дори последния готвач го нямало - защо бягат хората му, имаше преди един готвач ради, голям фен на хижата, и него го няма вече 3-4 години. за 20 и кусур години всякакви хора, и никой не се застоява. магнитът на мястото явно има силен обратен полюс... човешки. венци може да си разправя колко само той е герой, а другите такива и онакива, слушал съм му ги историите, наслушал съм се и предпочитам да ида като го няма него

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Aug 2016 08:50 AM
Хора, вие сериозно ли??? Тази хижа е в окаяно състояние, по-скоро прилича на коптор! Единственото читаво нещо са тоалетните и легендарната стая на шефчето със свастиките. Мястото, на което се намира наистина е магично и красиво, но хижарите трябва да решат дали ще се възнесяват духовно или ще правят бизнес, щото за сега наблягат на второто! Пълна пародия...за съжаление.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2016 07:22 AM
А има ли баня?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2016 02:51 PM
да, но в нея не тече вода, еле па топла... в близост на реката има 2-3 страхотни вирчета

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2016 09:11 AM
За колко време/приблизително/ мога да сляза от х.Иван Вазов през Зелени рид и Харамията до Зелени преслап?Струва ли си напрягането или да предвидя междинна нощувка на х.Ловна и оттам на следващия ден спокойно до Зелени преслап/една хубава обиколка Зелени преслап-Скакавица-Иван Вазов-Ловна-Зелени преслап/?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2016 09:58 PM
Много зле.Може би защото спахме в гълъбарниците, но определено има какво да се желае.Имайте си едно наум. Особено през съботните.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2016 10:10 PM
Наистина е много мръсно

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2016 10:33 PM
Легла от масивна дървесина, луксозни бани и тоалетни и тук приказката свършва. Няма топла вода. В една малка стаичка са 9 легла - 8 двуетажни и едно на средата на първи етаж, което е изходна точка за леглата на втори етаж. Мръсни одеяла и чаршафи. Мизерия на фона на тежката мебел.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2017 11:45 PM
Пише Петър, хижар на Вазов.

Мръсни чаршафи не даваме. Това прави написаното от теб клевета.
Ниска топка.

И следващия път ще ми кажеш на шубера горе ако имаш драма, а не анонимно в някакъв форум.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Mar 2017 09:19 PM
На 18.03. 2017 група от 16 туристи посетихме х. Иван Вазов. След 8ч. преход от ЦПШ Мальовица през снежна виелиц„ни посрещна ледено студена хижа. Хижарите иметираха запалване на една малка печица с едно дебело дърво „но несе получи естествено и опетите спряха.Ужасно миришише на мухал. Спахме е много силно казано облечени с всичко което носехме. За чаршафи не говорим защото такива нямаше„ а с цялото си нахалство обвиниха нас „че несме ги подсетили да ни ги дадат след като вечерта казаха че ще има.Сутринта им подарихме по 20лв.защото те с нищо не си заслужиха тази такса.Мизерията там е пълна „ако имате вариант да заобиколите тази хижа просто го направете

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Apr 2017 10:50 PM
Вече по 20 лв. ли искат? Миналата година през юли беше 15 лв. и ни пратиха да се изкъпем в близката рекичка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jun 2017 11:35 PM
Пише един от хижарите, казвам се Петър, и специално искам да Ви обърна внимание, че:

- зимата в планината и на нас ни е студено; помислете за това как дървата се озовават горе и как се затопля толкова голяма къща;

- запалихме ви печката поне 5 пъти, но вие не разбрахте, че за да гори е нужно да не я държите отворена;

- след като ми казахте 5 пъти за печката, можехте спокойно да ми кажете и за чаршафите. Освен вас имаше още 30 човека, които също искаха да им обърна внимание;

- 20 лв не сте ни подарили, защото ни оставихте по-малко пари. Ние не очакваме някой да ни излъже и понякога не броим парите в момента на плащането. Вашите бяха точно с една нощувка по-малко, предполагам именно вашата...;

- ще добавя следното: точно тази вечер изрично помолих всички туристи да си оставят ските и снегоходките навън. Вашите бяха в хижата сутринта, включително скрити в тоалетните и коридорите;

- ще добавя и това, че вашата група остави в спалнята ЕДИН ЧУВАЛ, около 30 литра, пълен с боклук - торбички, хартийки, шишенца...!

- за състоянието на тоалетните не мога да кажа нищо, защото не бяхте само вие в хижата, но - как, обяснете ми, е възможно на не уцелиш казанчето, когато си там?! За тези незаслужени 20 лева, аз после съм чистил след вас. Помислете върху това.

Също искам да ви обърна внимание върху проблемата, че хижата не е хотел.
И не се обслужва като хотел.
Когато дойдете след нам-си-колко-часа преход, някой обаче е горе да готви, пере, цепи дърва, чисти след предишни туристи etc.
Вие ни идвате на гости. Ние ви посрещаме в къщата, в която живеем.
Живеем - обърнете внимание.
За вас ходенето на хижа е двудневно приключение, но 9 месеца зимата, денонощно, аз съм там. На вас ви е студено една вечер, на мен ми е студено 9 месеца. Колко сериозни могат да ми прозвучат драмите ви, че нямаме фреш от манго?

Това е високопланинска къща, грижим се за нея с много усилия и ще се радваме да уважите това. Ако условията са сурови за вас - моля, не идвайте. Ако хижата не ви харесва - спете навън. Ние насила не сме ви довели в къщата си.
Ако искате хотел на 2300 метра, сбъркали те държавата.
Ако искате по-добри условия - защо се оплаквате от цените? Ние парите не ги берем на поляната, за да променим нещо.
Сметнете сами как се поддържа къща горе, помислете какви са условията.
Отново - ако не ви харесва, планината е голяма, моля, не идвайте.

П.П.
Правописът Ви може да засрами всеки мацакурски каруцар...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2017 11:10 AM
Безспорно не е лесно да си хижар и то на хижа Вазов. Но не си мисли, че си помагаш особено с подобни постове. Приеми факта, че клиентът винаги има право и направи всичко възможно да подобриш условията в хижата /отопление, хигиена и тн./, така че да се радваш само на положителни мнения сред туристите. Не забравяй и доброто отношение. Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jun 2017 03:33 PM
Не забравям. :)
Горното е конкретен отговор на конкретна случка и не би трябвало да се приема като усредняващ туристите, а също е и моето лично отношение, а не официален отговор на хижата.
Търпим много критика, но не и поднесена по начина, който господинът е избрал.

Поздрави,
Петър.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2019 12:25 PM
Аз, като читател тук, не мога да взема насериозно критиките на господина.
- чаршафи (или спален чувал) винаги си нося аз и не очаквам да има в хижата.
- дрехи също си нося
- и храна също
С две думи, високопланинските хижи не са all-inclusive хотели.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Feb 2019 12:18 PM
Някой трябва да се върне в първи клас! Българският език да не би да не ви е роден?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2017 06:28 PM
Вчера направихме преход от х. Мальовица- Еленино езеро- вр. Мальовица- вр. Додов връх- х. Иван Вазов. 8 часа бавно вървене с почивки. В хижата ни посрещнаха добре. Хижарите бяха отзивчиви. Предложиха ни стая на 1 етаж, която не е ремонтирана-15 лв или на втория етаж ремонтирана-20 лв. Ние спахме на първи за 15 лева. Дадоха ни чисти чаршафи, през нощта не беше студено. Храна имаше: аз ядох гъбена супа, имаше и боб и ориз. в столовата е уютно. Имаше много чужденци. Хижарите вежливо ни отговориха на въпросите за маршрута до Рилски манастир. Казаха, че е между 5-7 часа. Ние го взехме за 5 часа на следващия ден. По пътя има стада с кучета, но те си лежаха или спаха. Супер си прекарах и пак бих се върнала на х. Иван Вазов!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2017 06:30 PM
Само да добавя тоалетните са много чисти и миришат хубаво. Даже има тоалетна хартия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 May 2018 04:31 PM
ЦЕНАТА НА НОЩУВКАТА Е ВЕЧЕ 20 ЛВ МИЗЕРИЯТА ВСЕ СЪЩАТА

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 May 2018 04:53 PM
КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВДАЯТ УСЛОВИЯТА СЕ КАЗВА ХИЖА Е НЕ Е ХОТЕЛ
НО ЦЕНИТЕ - ХОТЕЛСКИ
ТЕНДЕНЦИЯТА КЪМ МУТРИЗИРАНЕ НА ПЕРСОНАЛА СЪЩО И НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ Е ЯВНА
НЕ СЕ ПОДМЕЖДАЙТЕ ПО ТОВА ЧЕ ВЕНЦИ Е ОБИКОЛИЛ СВЕТА И МНОГО Е ЧЕЛ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jan 2020 01:44 PM
Мизерията е най-дребния проблем на хижата. Големият е палячовците, които се разпореждат там. Жалка смес от претенция, абстрактност и примитивност в поведението. Бил съм в много хижи по света, и мога да кажа, че човечетата там са много далеч от истината.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2020 01:10 AM
Абсолютен факт. За съжаление, стараем се винаги да избягваме хижата. Положението там, и като условия, и като адекватност на хижарите е под всякаква критика.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2018 03:46 PM
В средата на май група от четирима гостувахме три нощи на хижата.Качихме се от хижа Пионерска през езерата. Посрещна ни Емо. Без да се натрапва ни предложи всичко възможно (според условията), за да ни бъде приятно - топли помещения, горещ чай, кафе, вкусен, топъл ръчно приготвен хляб и храна,полезна информация за околните маршрути.
Благодарим ти, Емо!
За всеки, който търси автентичната атмосфера на българските ХИЖИ и необременената от хорско присъствие планина, препоръчваме да посети ХИЖА "ИВАН ВАЗОВ".

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2018 10:23 AM
Абе "хората" търсят преди всичко пълен лукс, много и скъпа храна, плочки в банята и джакузи, всичко това ако може без пари, ако не то поне да са на далавера, и разбира се чешане на егото, това задължително , защото те са големи планинари, все пак са ходили 4 часа днес, по каманаци и трева, и са минали седемте езера, и требва да им е густо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2018 09:09 PM
Толкова ли са зле нещата,предстои ми екскурзионно летуване,което включва нощувка в хижата.Поне храна предлагат ли?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2018 01:51 PM
Ето какво ми разказа приятелка, която била на хижата наскоро, в началото на август 2018. Разказа ми без да знае, че познавам и лично Венци и Жанет, при това отдавна. Та накратко:
чули били, че имало там ВИП-стая (с цена 25 лв. на нощувката), но тях ги настанили в едно от старите смърдящи на мухъл бунгала и с одеала от соца, изтънели като спомените ни за онова време, и без дори да може да му се затвори врата. Тоалетните мръсни и вонящи (вечен проблем на тази хижа, по думите на други познати с едно изключение - през 2015 г.)
Общото ѝ впечатление било за отвратителна източна еклектика, безвкусица и безидейност пар екселанс - из хижата били разхвърляни предмети - каквоти са си насъбрали из Изтока, преобладаващо Индия или каквото хората са им подарили, не ѝ станало ясно.
На сутринта в мръсната непочистена столова влязъл, по нейните думи неугледен мърляв брадат индивид, водещ малко дете, който бил последван от кисела кльощава, на вид зла жена, която обаче с право му вдигнала истеричен скандал, в който той с охота се включил и си закрешяли диалогично. Темата била неизмитите съдове и непочистените кухня и столова. Кавгата ѝ изглеждала съвсем органична за участниците в нея. Всичко това разказано на едни дъх и доста по-многословно.
Тук някъде поясних на моята приятелка, че познавам въпросните герои и това са собствениците на хижата и тя премести фокуса на разказа си към явно несвикналия и все още стреснат от подобни сцени техен помощник, който се захванал да бели картофи... вместо например да отиде и да почисти тоалетните. Разказът бързо приключи с описанието на други двама не много "в съзнание" помощници. Малко съжалих, че прекъснах разказа на приятелката ми с пояснението за познанството...
Таз' ваджишка хижа, определено познава и по-добри времена - с колкото близки хора съм говорила за хижа И.Вазов, винаги 2015 г. ми е давана на пример като а-ха, а-ха нещата да тръгнат на оправяне. Но никой от тогавашните хижари не е вече там.
Необяснимо ми е как в годините Венци (и Жанет) и Иво не видяха с какви хора трябва да работят и какъв трябва да е подходът така че нещата да вървят в положителна посока. Всички, които са се задържали малко по-дълго около тях, се разбягат и кракът им с години не стъпва там. Голям егоцентризъм, голям егоизъм, много безотговорност и неуважение. Жалко.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2018 10:46 AM
Бях вчера 19.08.2018г.Ужас!До сега не съм си позволявал да коментирам хижи и хижари,винаги съм се опитвал да ги разбирам,както и трудностите,които срещат за да поддържат хижите.Но не издържах.Ще пропусна разните проблеми около резервации,настаняване,обявени и промени след това цени,хигиена,отношение на хижари и ще разкажа ще разкажа една случка.Сутринта турист иска да си плати нощувката.Хижарят му казва 20лв.туриста го пита,защо снощи му е казал 15 лв.Хижарят му отговаря,че е станала грешка,туриста се съгласява и казва,че отива да вземе още 5лв. от раницата.В следващия момент,след като туриста излиза от "столовата" хижара се обръща към чужденците от съседната маса и на английски им казва:ей това е Българаска работа,пазарят ми се за 5 лв.!Нямам повече думи!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2018 10:18 AM
Прави ми впечатление че всички са много отворени пред лаптопа, ама като се качат горе са като мишки. Защо така бе пингвини:)Ако някой от отворковците, които се изказват с големите усти и критикуват, и заплашват и се пъчат, дойде горе, нека се представи да се запознаем, да поговорим, ако все още е ербап, може и да се посбием, та дано му мине мерака да се отваря:)А иначе няма ядове, колкото по малко невъзпитани, миризливи селяни горе, толкова повече места ще има за възпитаните, чисти и оценяващи хижата чужденци, дай боже българи да не се качват горе изобщо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2018 09:41 AM
Що пък трябва да влиза човек в излишни спорове с хижари , че и до бой да се стига....???? Нещо не го разбирам този вид планинарство ПЛАНИНАРСТВО.
 Ми хората си казват мнението, не е задължително всички да пляскат с ръце да одобряват всичко......
Естествено, че като не им харесва няма да ходят пак там... На който му харесва /гражданите/ ще си ходят пак там и готово.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2018 10:29 AM
Ами кажи кой си, познаващият отдавна, и ще ти кажа защо, какво и как. Ама и така се сещам кой си, ако идваш нагоре си вземи пари за нощувка и храна;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2018 07:53 PM
Обрано, но достоверно описание на Жанет в качеството й на навигатор горе. Явно нещата не мърдат извън семейните драми. Жалко за планината. Тази долина е видяла и трябва да вижда повече от лудостта на озлобената женичка и непокриване на претенциите.
Благодаря за адекватното включване.

Поздрави,
Петър

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Dec 2018 07:41 PM
"Не съдете, за да не бъдете съдени" - пишеше в една отдавна овехтяла, явно никога , нищо незначеща за Вас книга. Планината всичко е виждала - и оскотелите овчари, и откачилия,брадат сектант, и наркоманизираните момченца, и алкохолизираното педерастче, педофил,и тълпите не знаещи, що точно дирят в нея граждани. На Нея не Й е жал. Жалко за окаяните Ви душички, които никога няма да намерят покой, освен в кратките мигове, когато искат да нахранят с безплодието си някого. Добре е да поревнете, когато духовенството Ви с любезната подкрепа на управниците Ви - безмилостоно изсичат горите Й .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2018 10:27 AM
Днес слязох от хижата. Нямаше един българин през уикенда, хижата беше пълна до капата, никопй не плака че било скъпо, никой не се оплаква че един ден няма да се подмие с бидето с топла вода, всички благодариха за храната, леглото, и добрата компания, и всички казаха че ще дойдат пак. Както се казва, няма селтаци, няма проблеми.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Oct 2018 04:02 PM
Моля вслушайте се в молбата на хижаря и просто не ходете там,българи не са желани,мисля че беше достатъчно ясен!Човека се е насочил към неориентирани чужденци,които мислят,че всички хижи и хижари в България са такива.Жалко за хижата,превзета е от сбъркани кришнари и превърната в тяхна комуна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2020 01:14 AM
Подкрепям мнението ви и съветвам всеки, който може да избягва хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Nov 2018 06:30 PM
Аз съм много доволен от хижата и от обслужването. Много добре познавам местноста и само адмирации на хижарите. Това е най хубавото място в Рила

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2019 02:12 PM
Понеже виждам доста и различни коментари ще дам мнение от първа ръка. В началото на август бяхме за една нощувка на Иван Вазов. Не бях ходил отдавна на тази хижа. Моите впечатления:
Имаше страшно много хора, повече отколкото мислех че хижата можеше да поеме. Почти целият персонал се изнесе да спи на палатки пред хижата за да може да има място за всички. Ние имахме резервация за 9 човека но по здравословни причини бяхме 7. Бяха ни заделили стая за 9, и ни настаниха там като ни добавиха още 2-ма човека. Стая е силно казано - беше без врата, други "стаи" са само с параван, но леглата бяха много добри - масивно дърво с хубави матраци (поне при нас), хижарите са се опитали да усвоят максимално наличното място за спане, което е добре предвид броя туристи. Има и малка библиотека на втория етаж заета основно с йога и друга езотерична литература ако някой се интересува. Нощувката е 20 лева, храната и напитките са по-скъпи от всички други хижи на които съм ходил, но от друга страна там доставки с автомобил няма. Препоръчвам силно местната наливна бира която се прави (по думите на персонала) от един монах от близкото село, която е уникална. Не мога да коментирам личните качества на собствениците и персонала, само мога да кажа че те не подвиха крак за да обслужат огромния наплив от туристи, имаше поне 10 човека заети в хижата и кухнята, и мисля че при тези условия се справят повече от добре. Направени са тоалетни които са сравнително добри, баня няма разбира се, изобщо мисля че хижата се стопанисва толкова добре колкото е възможно. Едва ли ще повторя скоро, понеже навалицата наистина ми дойде в повече, но там няма алтернатива за нощувка. Препоръчвам силно предварителна резервация.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2019 05:26 PM
Впечатления от 31 август 2019. Не бях ходила в тази хижа от 12 години. Любезна и приветлива дама ни настани в стая с хубави нови матраци и одеяла, обстановката е хем като на хижа, хем има необичайни елементи - надписи на санскрит (мисля) по стените, източни символи, прекрасна библиотека с философска и езотерична литература. 3 вида крафт бира, богат избор на манджи. Малко по-скъпо е от други хижи, но си струва парите! Чисто и поддържано, несмърдящи тоалетни въпреки големия наплив туристи. Препоръчвам!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2019 09:35 PM
Хижата е добре поддържана и функционална, стаите бяха относително чисти, в тоалетните не смърдеше и даже бяха в изненадващо добър вид за хижа на такава височина. Вечер пускат лед лампи в столовите и тоалетните. Леглата на втория етаж са удобни, а спалните бяха относително чисти. Като цяло в хижата са създадени условия за едно комфортно пребиваване. Храната беше вкусна, малко е нестандартна, затова първо попитайте какво точно представлява. Отношението на хижаря, обаче, приличащ на корабокрушенец, реещ се на собственоръчно изградения си сал от няколко месеца в океана, беше изключително непрофесионално и направо обидно. Влезе в словесни пререкания с няколко от гостите с някакви странни претенции нееднократно.. Повечето от гостите бяха чужденци, цял ден го слушах в кухнята да се оплаква от тях и да ги обижда зад гърба им, а тези от Израел - направо в лицето.. На едни дъски под прозорците на стаята, където спят хижарите, на две места има издълбани 2 пречупени кръста... На моменти имаше и изблици на гостоприемност, но като цяло за мен този човек няма работа там. Не може да обиждаш гостите на хижата, да говориш зад гърба им и да се държиш така, сякаш са у вас в личното ти пространство, а с охота да им взимаш паричките.. За жалост хижата е добре разработена и близостта и до Раздела я прави атрактивна за много чуждестранни и не само туристи, посещаващи района на 7-те езера и отношението на хижаря към отделния индивид не е водещо за доходите му и там просто нещата са излезли извън контрол и тоя се държи като боК. Човек, чакрите ти се бяха разместили жестоко :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Sep 2019 03:05 PM
Направи ми лошо впечатление отношението на хижаря - след няколкодневни опити да се свържем с него, за да запазим места в крайна сметка успяхме. Получихме информация, че хижата е препълнена за определените дни, но ще получим обратна връзка малко по-късно същия ден. На хижата няма обхват и на хижарят му се налагало да провери точно графика, за да види дали ще успее да ни вмести (група от 2-3 души). В крайна сметка и до ден днешен, чакаме тази обратна връзка...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Nov 2019 03:14 PM
Ти па си мноо убав. бе. брат":)

"Тоя" човек горе е там от 30 години, хижата е негова, и всичко което виждаш там горе е направено така да е от него. А относно коментарите за чужденците, каквото повикало такова се обадило, ако ме разбираш. Който знае как да се държи горе, получава уважение, който не, само подслон. Лека.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Dec 2019 10:44 AM
Е, явно си някой от свитата му.. Познавам хижари, които са от повече от 30 години по хижите без да имат собственост..и не се появяват предрусали пред гостите на хижата, не им крещят безпричинно, не изглеждат като Робинзон Крузо и не дялкат пречупени кръстове по дограмата, което междувпрочем е престъпление по НК. И между другото, "чужденците", докато бях там, абсолютно с нищо не предизвикаха застигналото ги отношение. Хората си бяха тихи, кротки и възпитани.. Разтъркайте малко очите и погледнете реално - такова отношение към клиентите си, благодарение на които бизнесът ти съществува е не комично и непрофесионално, а направо недопустимо. В Индия така ли го посрещат? :) :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Dec 2019 05:02 PM
пречупени кръстове викаш...виж ти...да не са били свастики,древен символ на благополучие и късмет:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Dec 2019 05:05 PM
Кой е другия хижар повече от 30 години на хижа. че не се сешам нещо?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2019 09:19 AM
Първо "Тоя човек" не е там от 30 години, второ хижата не е негова.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2019 10:45 AM
Бай Вълко е към 30 години май вече ва В. Левски, че да не е и повече

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2019 10:45 AM
Бай Вълко е към 30 години май вече ва В. Левски, че да не е и повече

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2020 04:35 AM
Доколкото ми е известно, бай Вълко е от края на 70-те хижар на х.Левски - към 45 години вече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Dec 2019 04:48 PM
Първо, Човекът е горе от 19922 година, второ хижата е собственност на Човека. Анадъмо?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Feb 2020 08:55 PM
Ами време му е да я затвори за посетители и да се отдаде на аскетизъм, друскане с гъбки, хавайски розки, кактусчета, па като го гледам, направо и на няк'ва химия си беше.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2020 07:13 AM
Ти си пии ракийката и пафкай цигарките, за нас не мисли, се ще измислим нещо;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2020 05:04 AM
Бхаахаха, какво ще измислите? Аз цял живот употребявам ентеогени (ако хижарчето ви е обяснило думата), но хиляда пъти ще предпочета някой весел и необременен алкохолик и тютюнджия пред някъв цървул, който след две ядения на кубензис от аквариум се е инкарнирал в хибрид между Терънс Маккена, Карлос Кастанеда и Иван Рилски и така се е извисил духовно, че по цял ден се конфронтира безпричинно с нищо неподозиращите си клиенти, благодарение на чиито финанси води аскетичния си, височайш начин на живот... Честно казано малко ги съжалявам тия кудуци там, които гравитират около него (теб) и го (те) боготворят, но уязвими хора, податливи на манипулации - много, но най-често такива с нищожен интелектуален капацитет, или пък преживели тежка личностна драма, останали без финанси и т.н.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jun 2020 07:59 AM
Да ядеш на хижата кубенсис е като да си носиш пясък на плажа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2020 05:27 AM
Хижата може да е негова. Няма право да се държи унизително спрямо неговите клиенти те му изкарват прехраната. Индия е много далеч па и там са над един милиард цигани

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jan 2020 10:29 AM
Има право да се държи както си иска. Ако някой е недоволен. свят широк, хижи много. Капиш?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2020 04:39 PM
Хахаха.......... еми щом така го разбирате браво. Капиш

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Feb 2020 08:50 PM
Тоя шизофреник седи тука и отговаря на всеки негативен коментар, надявам се, 'щото ако е някой от подопечните му, си е направо стокхолмски синдром. А пречупените кръстове не са символ на нищо друго, освен неприкритата неприязън към евреите - един от основния източник на приходи за тая дупка. НАМЕСТЕТЕ СИ ЧАКРИТЕ, НАМАСТЕ!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2020 07:26 AM
Да твърдиш че един от най-древните символи на човечеството, е символна омраза, е меко казано глупаво. Това може да се дължи на много неща, но най-често е генетична обремененост, сексуална фрустрация в ранно детство, както и породените от това анална фиксация и личностна деперсонализация. С две думи зле си, образовай се, почети, помисли малко(не е трудно) и опитай пак;) Анадъмо?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 May 2020 04:49 AM
‌Да твърдиш, че древен символ, който в днешно време се асоциира най-вече с нацизма и омразата към евреите, като именно затова в българското законодателство фигурира забрана за неговото изобразяване, е съвсем случайно гравиран под прозореца на личната стая на хижар, който открито демонстрира неприязънта си към евреите в хижа често посещавана от хора от такъв етнически характер, е какво? Форма на тотална личностно себеотрицание и отказ от реалността, породена от персоналната невъзможност да изградим в социума желания от нас образ, тъй като той по никакъв начин не кореспондира с нашата личностна реалност? И на празнословие сте слаби, а може просто да си напишете, че мразите евреите и щот' хижата си е ваша (или пък на вашия духовен ментор и физически господар) и ще си правите каквото искате, сте си изпляскали малко свастики, като демонстрация на това. И без това там общността прилича да е вдъхновена повече от Чарлс Менсън, отколкото от някой духовно извисен иднийски гуру :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jun 2020 07:57 AM
Планината е видяла какво ли не, ще преживее още няколко глупаци. Но вие как живеете с дребните си душици?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jun 2020 03:54 PM
Аре бе нема ли да продължите с коментарите. Много сте ми интересни

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jun 2020 08:25 PM
И аз чакам продължанието xd

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2020 04:37 PM
Чакате, а защо ги триете? Като отиде човек в лудница трудно вижда разликите им, но на тази хижа един брадат неандерталец особено се различава от гостите и последователите си.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2020 03:50 AM
Тези който чакаме не сме админи. Обикновени планинари поне аз. Просто ми е много интересно да чета коментарите и обясненията. Което повярвай ми понякога ме съсипва от смях

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2020 05:51 PM
Прекалявате с глупостите по адрес на Венци. Много сте смотани.

Драмата на недоволните туристи е в това, че очакват някакво лично отношение горе, и това е напълно неоснователно. В хижата не се влиза с прегръдка и не се спи в стая за медитации, в която топли хижарски ръце подръпват паласки до пълно отпускане на стегнатия от липса на внимание турист. Венци масажи не прави. Ок? Може би Жана в пристъпи на отровна сервилност предлага неговите услуги, но на практика не се стига до нищо подобно.

В природата по-гаден паразит от туриста няма.

Поздрави: Петр

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2020 01:50 PM
Венци,моля те не пиши от чуждо име!Благодаря предварително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2020 06:46 PM
Пише Петър, не Венци.
Моля, не пускайте коментарите си анонимно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Aug 2020 06:19 AM
Прав си Пепи,просто трябва да се разбере, че за разлика от може би всички хижи в България, тази е ДОМ на Венци и семейството му, както и Венци е допуснал определени хора да живеят горе, в неговия ДОМ. Така че, ако се вземе в предвид това, очакванията за масаж с щастлив край стават доста неоснователни.А и планината (и Венци) едва ли се интересува от личните драми на вечно пискащия български турист.Може би оплакващите се трябва да дойдат някой път зимата, за да разберат какво прави тази ЦЕЛОГОДИШНО работеща хижа в най-дивия край на Северозападна Рила. Бай Мяу

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2020 04:45 PM
Български или чуждоземен, туристът ловко избягва да разсъждава върху разликата между хижа и хотел, разбира се в полза за удобството си.
Идеята, че клиентът винаги има право е върхът на тази наглост.
Клиентът винаги има право да избере друга услуга. Нищо повече.
Туристът е клиент.
И това е накратко цялата драма.

П.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Aug 2020 05:02 PM
От друга страна критиките са основателни.
Никой не се е оплакал от липса на дърворезби, но всеки има нужда от душ след преход.
Редно е да се потърси баланс между високите критерии за хотел на туристите и идеала за кич на Венци.
Суха и топла стая в планината струва повече от всяка декорация на стая.
Подготвени туристи ще получат повече спокойтвие от претенциозни леймъри.
Това са елементарни истини в живота.
Забележителното е как остават неразбрани и от двете страни.

Петър

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2020 07:38 AM
Така е, Пепи, добре казано. Но все пак-всичко това ГОРЕ е на Венци, и Венци го е направил ТАКОВА.Така че нека се съобразим и с неговите лудости, така както той се съобразява с нашите. И както дълго време се съобразяваше с твоите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2020 09:31 AM
Венци, конкретно, заслужава и получава уважение за усилията, които инвестира в къщата. Далеч съм от порочната практика да не призная това, при все че не посещавам мястото.

За да остана ясен - моята критика е насочена към клиентите, чието разочарование от непокрити нереалистични очаквания намира израз в дребнави и злобни публични коментари, а не към способите на Венци да стопанисва дома си. Мога да бъда критичен или съобразителен пряко към него единствено ако съжителстваме в къщата. Което няма да се случи повторно.

Поздрави,
П.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jan 2021 11:37 AM
Ще ме уморите разните Петьовци от свитата му.. Абе тука горе в заглавието, къшата на Венци, или както там му е индийското духовно име, ли пише, или хижа Иван Вазов? Па и гледам - плаща се - нощувка, храна.. И какви глупости ми говорите, туристите очаквали това и онова? Човекът барабар с жена си цяла вечер обижда група евреи на етническа основа, които с абсолютно нищо не го провокираха. Крещя вътре на гостите, че някой не си бил оправил леглата, като в това време изглеждаше физически като корабокрушенец и лепилар, а психически - абсолютно неадекватен, очевидно на няк'ва кофти дрога - лепило, бронз, или пък беше объркал семиланцеатите с някоя строфария или коноцибе.
Т'ва ако за вас е нормално в една хижа, най-искрено ви пожелавам да ви се случи - да отидете на хижа в чужбина и хижарят да ви обяснява к'ви прости българи сте. А като се приберете ще разкажете на Венцарата, той ще им направи магия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2021 01:17 PM
По-големи свине от българите по хижите няма. Медицински факт.
Въобще не зная как допускат български туристи в чужбина.

Петър

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2021 11:53 PM
Ти американец ли си, бе отпаден продукт

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 May 2021 02:59 PM
Не, не съм, ‘щото к’во?
И след теб ли съм мил кенефи или нещо друго ми казваш?
Анонимен посетител 26 Aug 2022 04:45 PM
МОЖЕ И ДА СИ МИЛ СЛЕД МЕНЕ КОЙ ЗА КАКВОТО Е УЧИЛ
Анонимен посетител 28 Oct 2022 06:06 PM
Мен са ме учили още в детската градина - след като ходя до тоалетна да позамия артефактите по себе си и тоалетната. А Вие какво сте учил/а?
Анонимен посетител 04 Jul 2023 04:00 PM
Първо - много късно са те научили, щом чак в детската градина. Второ - освен това нищо друго.
Анонимен посетител 09 Dec 2023 06:31 PM
Евалата, закопа ме. Нямам думи. Хем мъдро, хем забавно. Ура. Браво.
П.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2021 02:28 PM
А по какво се познава че са еврей. Сигурно са били скръбни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2021 02:29 PM
Скръндзи. Извинявам се

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2021 01:44 PM
По паспортитей. Близо до акълай.

Петърй

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2021 01:13 PM
Тенденцията да се пише анонимно е очевидно формата, която дава крила на мисълта.

Петър

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2021 09:56 AM
Пешо казвам се Емил Христов не се крия просто е по лесно

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2021 09:58 AM
По паспорта не определя вярата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2021 10:03 AM
И съм от Перник

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jun 2021 08:11 PM
Здравейте, Емил.
Поради тромавата комуникация в този форум и пълния хаос, до който води анонимността с неясните кой, на кого, кога и к’во, не бих могъл да отделя енергия да проследя назад връзката с какво конкретно се обръщате към мен.
В частност към написаното от Вас:
- евреите са етно-религиозна група по дефиниция, така че следва да бъдат разпознавани по повече пунктове, отколкото прилежащите само към географска област групи;
- националната принадлежност на който и да е човек не гарантира по никакъв начин неговите религиозни убеждения и нравствени позиции, тук няма спор; но конотациите са кристално ясни, така че тъпченето по тази тема е загуба на ток от сървърите;
- по-лесното много рядко води до по-хубаво; добър пример за това е хижа Вазов;
- аз съм от Дървеница, след като това има значение.

Поздрави,
Петър

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2021 07:00 PM
Благодаря. Много ясен и изчерпателен отговор. Напълно съм съгласен.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2020 07:56 AM
Благодаря ви че продължавате с коментарите. Дерзайте. Забавляваме се заедно. Моля ви не спирайте чистосърдечно нямам никакви лоши чувства към хижата хижарите и най вече туристите. Доволен съм от хижарите а за туристите все пак трябва да ги има нали за това са правени хижи за туристите. Надявам се скоро да пишете пак. Само Левски

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Aug 2020 06:21 AM
Blagodarq Pomagai Nqmam kirilica. BB

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2020 01:26 AM
Хижата работи ли зимата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2020 12:56 AM
да

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2020 02:52 PM
А вярно ли е че цените са вдигнати още повече. И за храна и за напитки, и за спане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2020 07:34 AM
не
Анонимен посетител 27 Aug 2022 12:42 AM
Да, вярно е. Всичко е вдигнато. Цена за двама човека за едно НЕСПАНЕ, две лещи и една салата е 100лв. Мизерията започва още от Пазар дере на 1км от хижата (буквално), и с наближаването и не става по-добре. Спането, ако има такова се свежда да си хъркате с абсолютно непознати на едно лего уста в уста. Не знам кой с ква гайда е уникален, ама ми дойде в повече в 23:00 часа да ми засвири гайда в съседното помещение след 7 часов преход. Но за някои хора мизерията и простотията са уникално преживяване.
Анонимен посетител 07 Aug 2023 05:52 PM
Напълно споделям вашето мнение.
Високи цени и конско гюбре накъдето и да се обърнеш.
Заповядаха ни да си измием и чиниите.
Изнесохме се на бърза ръка.
Анонимен посетител 07 Aug 2023 05:53 PM
Напълно споделям вашето мнение.
Високи цени и конско гюбре накъдето и да се обърнеш.
Заповядаха ни да си измием и чиниите.
Изнесохме се на бърза ръка.
Анонимен посетител 28 Oct 2023 04:42 PM
на 2300 метра не знам какво очаквате
Венци и къмпаниса пичове от класа ;)
Който иска 3-4 звезди хотел може да си стои в Сапарева Баня

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Apr 2021 06:10 PM
Атмосферата в хижата е неповторима, Жоро с гайдата е уникален. За съжаление топла вода и електричество няма. ВЕЦа е повреден умишлено в спор по собствеността при смяна на управлението. Жалко, но и в това си има чар.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2021 09:48 AM
Вече Венци не е ли собственик????????

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jun 2021 11:19 PM
Чул те Господ, но едва ли :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jun 2021 11:21 PM
Моля ви се, не вярвайте на всички глупости, които чувате от неадекватния персонал на тази хижа..
Сега и гуруто им го няма, вероятно е тотална анархия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2021 04:17 PM
Спахме миналия петък и събота на хижата. Благодарни сме за доброто отношение, вкусната храна и дребните жестове като зареждане на телефоните ни рано сутрин! Всичко опира до това с какво очакване отива човек на място като тази хижа! Живот и здраве пак ще отидем.
Анонимен посетител 14 Oct 2022 01:45 PM
Някой знае ли какво е положението с хижата към днешна дата? Има ли изобщо някакви хижари, ток, кухня и т.н.? Предварително благодаря ви за инфото.
Анонимен посетител 07 Aug 2023 05:44 PM
This is not a hut, but a horse stall.
Shall be excluded from the Rila routes
Never ever.
Най-новото
Горски дом Кабата
Facebook Like Box