Вие сте тук: Начало Хижи Родопи xижа Кабата

xижа Кабата

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Хижата не приема туристи!
Разположена е на поляната Кабата, между върховете Гургутевица и Цирикова поляна. Представлява комплекс от няколко сгради с общ капацитет 70 места. Сградата е масивна двуетажна каменна постройка с капацитет 10 легла, туристическа кухня и столова, с външни санитарни възли и умивални, водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво и на ток. В непосредствена близост са изградени две дървени бараки - едната е с капацитет 36 места, а другата - с 26 места. Санитарните възли и умивални са външни.
Съседни туристически обекти:
- х.Скални мостове - 2.00ч.
- х.Чудни мостове - 1.30ч.
- х.Персенк - 3.00ч.
- вр. Цирикова църква с параклиса Св. Дух - 0.15ч.
- пещерата Ваклите дупки - 0.30ч.
- вр.Гургутевица - 0.40ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Орехово - 3.00ч.
2.Село Малево - 3.00ч.
3.С.Хвойна - 4.00ч.
Пътеките са маркирани.
Снимки: 1)->Slayer, 2)->Георги Мендев
  
Спални места 70
Address
Телефон 0894/797225, 0878/577114
E-mail
Надморска височина (метри) 1650
GPS Северна ширина (градуси) 41.82834
GPS Източна дължина (градуси) 24.60974

Коментари (37)

Архивен коментар.

yor_dan 16 Sep 2007 12:21 PM
Интересно име има тази хижа,защото кмета на Карлово се казва така!!!!!Мисля,че ако отида там много ще ми хареса!

Архивен коментар.

Жоро 03 Feb 2008 12:24 AM
На картата на западните Родопи от 2004 година, хижата е отбелазана, с името "Слънчви поляни", а в пътеводителя от 1982г. и картата от 1983г, е с името "Кабата". Иначе мястото е много добро. Когато през октомври минахме от там, по пътя за "Мостовете", нямаше хижар, а само едно куче. Спалните помещения бяха отворени, при необходимост може да се подслониш!

Архивен коментар.

ге6а 1101 01 Jul 2008 05:47 PM
абе бяхме там хубаво си искарахме ама иначе е много красиво там ;)

Архивен коментар.

seva 08 Jul 2008 03:11 PM
моля за актуална информация за х.Кабата-телефон,цени на нощувки,важат ли чл.тур.карти,условия.Благодаря!

Архивен коментар.

Стоян 20 Jul 2008 07:05 PM
Хижа Кабата

Хижата се състои от няколко сгради, които имат общ капацитет от около 70 места.

Дял: Чернатица, Персенк

Надморска височина: 1650 м

Изходни пунктове: с. Орехово - 3,00 ч, с. Малево - 3,00 ч, с. Хвойна - 4,00 ч

Съседни обекти: вр. Цирикова църква с параклиса Св. Дух - 0,15 ч, пещерата Ваклите дупки - 0,30 ч, вр. Гургутевица - 0,40 ч, х. Чудните мостове - 1,30 ч, х. Скалните мостове - 2,00 ч, х. Персенк - 3,00 ч

Стопанин: Профилактика, рехабилитиция и отдих ЕАД, Пловдив, ул. Петко Каравелов 28А, тел.: 032/62 58 53, 63 19 87

Архивен коментар.

seva 23 Jul 2008 12:46 PM
благодаря за информацията.Ако има и някой мобилен телефон,ще съм благодарна.Доколкото разбирам не е достъпна за автомобил/Опел астра,напр./Важат ли чл.турист.карти.

Архивен коментар.

Добрин 27 Jul 2008 02:55 PM
Да бе, хайде някой ако е ходил скоро там да си даде мнението че мисля да заведа и децата...

Архивен коментар.

doni 22 Aug 2008 11:40 AM
хижа кабата не работи спряна е от експлоатация, това го имам от сигурен източник и спрете да питате по телефоните за нея.

Архивен коментар.

seva 13 Oct 2008 01:12 PM
чудно,какви интереси има някой да дезинформира в интернет пространството!Сигурно не са безкористни...През август 2008г.отседнахме на х.Скални мостове и направихме преходи-единият ден до х.Кабата по пътеките.Там похапнахме на масичките отвън с наша храна,имаше и биричка,същата цена.За инфо:8лв е нощувката,в бунгала,има 70-80легла,има столова,може да се поръча и храна.Телефони:0899/123-926,048/86-38-30-Катя и Ивайло.Така,че вярвам на очите си,а не на горното писание!!!Проверете и вие!

Архивен коментар.

rosiiliicheva 08 May 2009 03:48 PM
тази хижа никога да не затваря хора ходете там нишщо че пътя до някъде е асвалтиран хижата е страхотна незабравяите хубавата природа на българия

Архивен коментар.

ScreenOS 19 Jun 2009 09:09 AM
В петък минахме от там, и се спряхме до човека от чайната. По лично негови думи, някакъв софиянец я бил взел "хижата" , и кротко си докарал един "гатер" . Не знам дали точно така се изписва. Да си бичи дъски на спокойствие . Супер западнало изглежда. Каза че можело да се спи, ма май в същата постройка, където е чайната .

Архивен коментар.

Тодор 22 Jun 2009 06:37 PM
Здравейте,моля ви дайте някакъв номер на хижата,защото тези не стават.Званях на 0899/123926 и ми казва ,че такъв номер не съществува,а на 0899/123929 се обажда някаква жена и казва,че хижата не съществува.Моля ви бих желал да отидем там със семейството ми.Благодаря ви предварително !

Архивен коментар.

ScreenOS 23 Jun 2009 01:04 PM
Не знам за телефони. Гледам, по нагоре са писали, че става за спане, и имало бунгала. Както писах и аз по нагоре, има един лавкаджия там, който като го питахме за спане, каза -"Абеее може да спи, ей тука ..." , ма не стана ясно къде е това ей тука. Бунгалата и изобщо базата е супер, супер запусната и западнала. Ако си на зор , ще те подслонят някъде предполагам, ама за почивка със семейство, аз лично не бих отишъл .

Архивен коментар.

ХРИСТО 19 Feb 2010 03:14 PM
август 2008 хижата се стопанисваше от бившият фудболист Иваило Стойнов и жена му моб.0899 123926 беше чисто и прилично за спане.

Архивен коментар.

minchu 21 Mar 2010 12:21 PM
здр ас искм да ви кайа че хижата е супер там сам работил и см бил 6 месца сичку е супер а хижарат и хийарката са супер стбилни

Архивен коментар.

gdobranov 16 May 2010 05:52 PM
Точно се връщам от походче, което си спретнах по синята маркировка между Орехово и Чудните мостове. Ето ги и впечатленията ми:

Тръгнах рано сутринта от Орехово по синята маркировка, която започва от разклон в южната част на селото (има 2 табели - едната за х.Кабата, а другата за х.Персенк, няма как да ги изпуснете). Още в самото начало на пътеката, докато сте още в селото, в ляво от пътя има отбивка за едно китно параклисче с беседка до него точно над реката - много беше примамлива беседката, но все пак още не бях тръгнал както се казва, и вече да сядам :) Та продължих по маркираната пътека. Маркировката е много добра, но същото не може да се каже за пътеката. Всъщност това е черен път (който някога май даже е бил асфалтиран), по който очевидно ежедневно минават голям брой камиони, джипове, ATV-та и не знам какво още. Пътят е изключително каменист и кален. Е, в началото не беше така. След около час стигнах до дървен заслон с маси и пейки, починах малко и продължих. И ето от там нататък вече стана страшно - такива коловози и такава кал... След още половин час стигнах до параклиса Св.Илия - тук зелената маркировка на екопътеката "проход Елидже - Хвойна" пресича синята, по която бях тръгнал аз. От там зелената маркировка продължава през местността Костен камък към Цирикова църква, а синята маркировка - директно към х.Кабата. Реших да остана на синята маркировка - там ми беше грешката!! От тук нататък вече на места калта беше почти непроходима, а пътят представляваше грозна гледка - огромни коловози, които загрозяваха пищната хубост на Родопите и страхотните гледки наоколо. След около 500 метра попаднах на притулена пътечка, която тръгваше направо стръмно през гората, и реших да хвана нея вместо да продължавам по грозния и труден път. Пътечката се виеше стръмно в гората и бе означена със старата зелена маркировка (на по-старите карти синята маркировка, за която говоря, е означена със зелено). След 15-20 мин катерене излязох отново на черния път със синя маркировка, тук вече беше относително по-добре. Тук срещнах и собственика на х.Кабата - приятен човек, поговорихме си много неща за хижата, хижиТЕ, планината, туристите и т.н. :) Каза, че е завършил ВИФ, може да е същия футболист цитиран по-горе. От Пловдив е, така че не знам за софиянеца с гатера :) След 20-на минутки излязохме на поляната северозападно от хижата - красота,красота... Имаше и 10-на коне с малки кончета - просто Родопи :)
Хижата ми изглеждаше в не много добро състояние, но не влязох да огледам спалните помещения. Изглежда запусната. Отвън има приятни пейки и маси за почивка и хапване, направиха ми и хубав ароматен чай, за който платих 40 ст. и си заслужаваше всяка една от тях :) Самият хижар (не собственика, а един друг човек, който постоянно седи там) ми направи впечатление на нормален хижар - нито преливаше от гостоприемство, нито бе зъл и неприятен. Мисля си, че всички хижари са такива, а крайно противоположните мнения в този форум за всеки един хижар са следствие на различните очаквания на хората.
Но както и да е. Поиграхме си малко с новороденото кученце (забравих му името), и тръгнах към Чудните мостове. От хижата тръгвате по синята маркировка, но малко след нея тя се пресича отново със екопътеката от Хвойна и нейната зелена маркировка. Известно време двете пътеки вървят заедно (пак коловози, пак кал...) и след 20-на минутки се разделят на една полянка с руини на овчарски колиби (предполагам). Зелената маркировка тръгва стръмно надолу през гората (тясна пътечка), докато синята продължава през любимите ми коловози и кал към х.Скалните мостове. Стигнах до хижата бързо, понеже освен всичко останало, бях и с колелото си :):), а от един момент нататък пътя става първо добър, а след това и асфалтов.
От х.Скалните мостове до Чудните мостове сте за 15-20 мин. Може и по асфалтовия път (синя маркировка), може и през гората по пътека (червена маркировка).
От Орехово през Кабата до Чудните мостове стигнах за 3 часа с почивките и газенето в калта :)

От Чудните мостове мислех да поема по екопътеката (жълта маркирана пътека до Забърдо) и дори тръгнах, но предната вечер там е имало страшна буря и 20-метрови изкоренени дървета бяха блокирали пътечката, която в интерес на истината в първите 500 метра не е много поддържана. Стигнах до някъде с огромни трудности, но се отказах и се върнах.

Това е надълго и нашироко моето половин-днешно пътешествие :) Дано съм бил полезен на някого :)
Обичайте планината и я пазете, а изисквайте от другите да правят същото! :)

Архивен коментар.

gdobranov 16 May 2010 05:56 PM
Само да се поправя - от Орехово до Чудните мостове стигнах за 4 часа - не съм чак толкова добър планинар хехех :)

Архивен коментар.

Учител 19 Feb 2011 01:02 PM
Миналата година ходихме с ученици до хижа Кабата. Останахме разочаровани от помещенията за спане - вратите не се затваряха, стаите бяха неугледни, леглата с провиснали пружини, без тоалетен възел.

Архивен коментар.

Явор 15 Jun 2010 09:00 PM
Здравейте,

Ето и моя коментар за това прекрасно кътче от България.

Бяхме там уикенда който току що мина и беше прогнозиран като много горещ. Въпреки това, горе температурите не надвишиха 25 градуса, като имате предвид, че надморската височина на хижата е около 1700 метра и на всеки 100 метра надморска височина температурата пада с 1 градус. По най груба сметка, Пловдив се е пържил на поне 40 градуса :)

Преди да отидем там, исках да получа повече актуална информация за хижата от тоя сайт, но уви. За това по обяд се добрахме до хижа "Чудните мостове" с колата и бяхме посрещнати от любезната руса лелка с хищен поглед, която обгрижва колите на туристите срещу сумата от левче на час и не издава никакъв документ срещу това. Като и казахме, че сме за малко и мислим да ходим към хижа "Кабата", ни бе отговорено: "Ама къде ще ходите с това малко детенце сега към Кабата, ще вземе да ви навали някой дъжд.." (бяхме с малкия ми син на годинка и три месеца и приятелката ми). Разочаровах я, като и казах че, в прогнозата няма дъжд, а и да има, си имаме екипировка.

Оставих колата, нахранихме малкия и попитахме хижарите на Чудните мостове дали може да сложим малкия да спи на обяд в някоя от стаите. Казаха че може, и дори ни настаниха в най хобавата и нова стая, за което съм им много признателен. Оставих малкия и майка му да нюнкат, а аз драснах към Кабата да проверя какво е положението - има ли хижа още, може ли да се спи, как са хижарите.

От хижа "Чудните мостове" до хижа "Кабата" се стига по два пътя - единия започва преди хижа "Чудните мостове". Той е отбивка в дясно от пътя и в началото е черен път, който малко по късно преминава в пешеходна пътека, която е добре маркирана. Много приятен и кратък преход, с леко изкачване. Минава се пред борова гора и поляни, като по пътя има две чешми. Стигнах до Кабата за около час, като малко преди самата хижа се залутах в черните пътища понеже са доста и много на гъсто и маркировката трудно се разбира за кой път е точно. Стигнах хижата и приятно изненадан я заварих работеща с двама приятни хижари - Ката и Ивайло. Нямаше други гости, аз попитах дали може да се спи и дали може да сложа сина ми и майка му в някое бунгало, а аз да си опъна палатката на някоя от прекрасните полянки около хижата. Казаха ми че няма проблем за палатки и че нощувката при тях е 8 лв. Почерпиха ме една студена вода от близкия връх "Гургутевица" и си казахме "до после". Запалих подметките обратно към мостовете за да може да взема малкия и жена ми и да стигнем Кабата по светло, понеже до там няма асфалтиран път, което е едно огромните предимства за мен на тази хижа. Заварих ги още спящи, събудих ги колкото и да не ми се искаше и стегнахме багажа. Нахранихме малкия звяр пак и се приготвихме за тръгване. Хижарите не искаха да ни вземат пари, но ми беше неудобно и им платих за следобедната почивка. Те се оказаха много добри хора и се надявам да нямат общо с бизнес дамата от паркинга.

Тримата обаче решихме да хванем по по лекия маршрут, понеже имахме доста багаж. Този път е асфалтов до някъде и е продължение на пътя до чудните мостове. Около колометър два по нагоре е хижа "Скалните мостове", а асфалта продължава още километър два след нея. След това преминава в черен път проходим само с джип или пеша. Оставихме колата в края на асфалта и тръгнахме. При този маршрут почти няма изкачване, то се взе с колата, а пешеходната час е почти равна. Стигнахме Кабата на време и прекарахме там един страхотен уикенд в компанията на хижарското семейство и още една двойка приятели на хижарите които дойдоха в събота. Природата и компанията бяха страхотни, а това е повече от достатъчно за една пълноценна почивка, макар и с малко дете. Който има деца, знае какво имам предвид :)

Оказа се че хижарите са същото семейство, което стопанисваше хижата преди 14 години когато бяхме с една група от училище и когато тази хижа и така ми легна на сърцето.

Искрено препоръчвам на всеки който обича природата да отиде там непременно, няма да остане разочарован. Телефона на Ивайло е 0894797225. И да кажа че това е хижа, а не хотел. Който иска лукс и удобства - ще остане разочарован.

Поздртави и до скоро

Архивен коментар.

emilangelo 24 Jul 2010 09:34 PM
0894797225, 0878577114 :: Кабата :: Телефони, взети от хижарите вчера - 23.07.10 :: от Скалните с велосипеди за доста под час пристигнахме, било е валяло предишната нощ или вечер и бая кал обрахме, но пък ако беше сухо нямаше да е толкова романтично... Пеша качихме Цирикова църква и видяхме параклиса и пропастта, като преди това стопанката на хижата ни бе дала да попрочетем от една книжка за Родопите какъв е бил случая с върха и района...

Архивен коментар.

emilangelo 25 Jul 2010 07:30 PM
Ако ви се гледа и малко [url=http://video.photo-cl.com/kabata/]видео[/url]... Приятно гледане!

Архивен коментар.

emilangelo 25 Jul 2010 07:31 PM
http://video.photo-cl.com/kabata/

Архивен коментар.

Ценка 19 Aug 2011 12:13 AM
Привет на едно красиво и немного посещавано място!Установихме се за нощувка в х.Скални мостове и решихме в оставащия следобед да стигнем до КАБАТА.Намира се на невероятно красиво място на 2ч. от Чудните и Скалните мостове.На половин час от хижата се изкачихме на вр.Цирикова църква,където наистина има параклис.От горе се вижда каньона и величествената Родопа планина ми се стори още по-красива!Съжалявам,че нямах предварителна информация,но си струва човек да остане и в х.Кабата,да почувства по-дълго красотата на това девственно кътче от Родината ни!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2011 12:16 AM
Понякога човек не трябва да отиде в някоя нафукана обстановка,за да оцени ужасно красивата природа!В много рекламирани хижи сме посрещани с грубо отношение,скандали от хижари и от немай къде.

Архивен коментар.

Elgin 12 Dec 2012 08:50 PM
Хижата е готина и стопанисвана добре, районът е красив, наблизо е Цирикова черква и каньончето под нея..както му викаме. Няма и 1ч до "Скални мостове", има и пътека за село Малево или пък който иска и към Орехово. Прекрасно място и тихо, не така посещавано и пълно с туристи както Еркюприята.

Архивен коментар.

Elgin 12 Nov 2013 10:23 AM
Наско Пашев ли си е там хижаря, както бе преди година.....?

Архивен коментар.

Ivan Petkov 12 Nov 2013 04:02 PM
Друг бивш футболист на Ботев е хижар, казва се Ивайло Стойнов.

Архивен коментар.

Elgin 13 Nov 2013 09:59 AM
Мерси, може би грешката е моя и наистина да е бил преди година Стойнов, просто съм объркал имената, но се сещам, че бе нападател на "Ботев" Пд преди.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Feb 2014 02:40 PM
Хижата работи ли,колко струва нощувката?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Mar 2015 06:31 PM
Дайте актуални телефони на хижаря.
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 May 2015 11:44 PM
0894797225, цена на нощувка-10лв. Чисто и топло, изключително приятни хора държащи хижата вече 20 години.Ще ви приготвят храна,ще ви налеят питие ... очарован съм.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Nov 2015 09:56 AM
Миналата седмица се разходихме до х. Кабата или това, което е останало от нея. Хижарите Ивайло и Катя вече нямат общо с тази хижа за съжаление. В момента хижата не изпълнява функциите си на такава - доколкото разбрах базата и земята под нея вече са собственост на частно лице. Жалко!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2016 05:02 PM
Напълно съм съгласна! Когато те бяха там се усещаше уюта и гостоприемството. Като отидеш не искаш да си тръгваш. Много тъжно че такова хубаво място с добри хора вече не може да се посети.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2017 10:16 PM
здравейте, искам да попитам нещо и знам, че ще прозвучи странно. Лятото с приятели бяхме на хижа Бузлуджа и там се запознахме с Ивайло, който е бивш хижар на Кабата. Той ни каза, че хижата е затворена и е имало някакви инциденти свързани с НЛО-та в целия район около хижата. Моля ако някой знае повече да каже, ще съм му благодарен

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Oct 2017 07:45 PM
По принцип този район е със силна енергия, а и наблизо е Кръстова гора. Има явления, които човек не може да си обясни и не е гаранция, че е НЛО. Не съм чувал за тези истории, но личното ми мнение е, че не са намесени зелени човечета...
Анонимен посетител 09 Jun 2019 06:34 PM
Хижата не работи. НО РАБОТИ ТОВА БУНГАЛО (непосредствено до хижата), КОЕТО Е НА СНИМКАТА. Едно момче, Стоян се казва, възстановява бунгалото и още една постройка. Условията са много добри, като непрекъснато се подобряват.
Бяхме там на 24.05.19 г. и сме супер доволни.
Телефона на Стоян е 0988 983 252.
Анонимен посетител 28 Jun 2020 06:41 AM
Хижата от близо 2 години не работи. Но до нея на 20 метра има сходна която функционира и предлага много удобства.
Най-новото
xижа Малина
хижа Морулей
Навигация
Facebook Like Box