Вие сте тук: Начало Хижи Родопи xижа Чернатица

xижа Чернатица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Изградена е от туристическо дружество "Руен" – гр. Пловдив със съдействието на ЦС на БТС през 1974 г. Намира се на 1355 м.н.в. сред просторна поляна оградена от иглолистна гора в м.Дългата нива. Хижата е модерна триетажна сграда с 80 легла, има стаи с 2 и 4 легла. На всеки етаж има стаи със самостоятелен санитарен възел и стаи (на четири) с общ санитарен възел, добре уреден ресторант, туристическа столова. Тя е една от хижите с най-добри вътрешни архитектурни решения. Електрифицирана е, водоснабдена (постоянно течаща топла вода)и канализирана. В стаите е поставен ламинат, а в ресторанта и туристическата кухня нов теракот, претапицирани са и част от мебелите. Като най-удобен изходен пункт е гр.Пловдив, откъдето с редовните автобуси от автогара "Родопи" до хижа "Здравец" се пристига за около час. След площадката на спирката има построен параклис и продължавайки успоредно на главния мек път ще стигнете до моста на река Студенецка, откъдето право нагоре за около 35 мин. през лятото и 45 мин. през зимата ще стигнете до хижа "Чернатица". По главния път след 1 час се пристига на летовище "Студенец". От там на 10 мин., по посока Бяла Черква, се отделя добре очертана маркирана пътека с надпис хижа "Чернатица" Минава се през чудно красиви местности, където има изградени чешми от туристи ветерани. След около 30 минути се пристига на хижа "Чернатица" издигната на южния скат на плоския връх "Къркъма".
Любителите на по-големи преходи могат да отидат през местноста Кулата до летовище "Бяла Черква" за около 2.30 часа и оттам за хижа "Персенк" и "Еркюприя", до хижа "Руен" и едноименния връх (1215 м.н.в.) (за предпочитане през хижа "Здравец") за около 3.30 часа, до хижа "Равнища" през хижа "Здравец" за 4 часа.
Всички туристически пътеки за летовище "Бяла Черква", х."Руен", х."Здравец", х."Равнища" и "Студенец" са много добре маркирани. Необходимо е да се следи обозначения цвят на маркировката за посоката, в която сме тръгнали. Във всички посоки има достатъчно чешми с бистра студена вода.
Особено по пътя за Кулата – "Бяла Черква" и в околностите на хижата може да си наберем горски плодове – боровинки, ягоди, малини, билки, и гъби.
Хижа "Чернатица" е подходяща за посещения през всички сезони на годината поради удобствата, които предлага на любителите туристи и активно почиващите. Непосредствено до хижата има паметник на който е написана партизанска клетва.
Съседни туристически обекти:
- х.Здравец - 1.30ч.
- х.Руен - 3.30ч.
- х.Равнища - 3.00ч.
- лет.Студенец - 1.30ч.
Пътеките са маркирани.

Снимка: 1)->Julio, 2)->Donzezi, 3,4)->Чавдар Иванов

  
Спални места 80
Address
Телефон 0896815848, 0884548303
E-mail z.doshkov@mail.bg
URL http://www.chernatitsa.com
Надморска височина (метри) 1355
GPS Северна ширина (градуси) 41.985953
GPS Източна дължина (градуси) 24.694887

Коментари (106)

Архивен коментар.

студентка 27 Oct 2008 11:15 AM
Този уикенд бяхме в хижата, персоналът е страхотен. Хижарката е възрастна жена, ходеща с бастун, но въпреки всичко когато я помолихме да ни даде нещо тя стана и сама ни го донесе. Освен това ни сготвиха и то изключително вкусно - гъби, които хижарят беше набрал същия ден. Всички останахме много доволни и ще отидем отново там!

Архивен коментар.

управителя 04 Nov 2008 05:25 PM
Благодарим Ви за добрите думи.
Ще се радваме да споделите мнението си не само тук.
Желаем Ви винаги прекрасни дни в планината.

Архивен коментар.

петко 09 Nov 2008 09:19 PM
здравейте, може ли някой да сподели по-подробни впечатления за хижата че скоро ще ходим там и ми е интересно какво да очакваме

Архивен коментар.

Василен 10 Nov 2008 09:27 AM
Здравейте,
ние също плануваме празник на тази хижа и аз в неделя минах по двата пътя ,за да решим как ще стигнем до там , а и да видя състоянието на хижата.
Първо за пътя:НЕ минавайте по пътя, който тръгва от хижа Здравец, покрай параклиса на поляната, той е проходим само за джипове, по пътя имаше дървени трупи и няколко огромни ями.Другият вариант е отбивката в ляво след Студенец /след завоя в който има някакво заведение/само не забелязах имаше ли табела на тази отбивка.Там пътя е добър, но естествено трябва да се кара внимателно, защото гората е затрупала пътя с много шума, която беше мокра и хлъзгава.
В хижата ремонтираха пода на ресторанта-слагаха ламинат, но в туристическата кухня имаше десетина души, които пиеха чай и кафе и си хапваха.
Аз помолих да ми покажат спалните, защото сме си патили от непровервни оферти.Част от леглата не бяха оправени, но може би бяха на хора, които са нощували същата нощ.Но постелките бяха чисти, мивките и тоалетните старички, но поддържани.С две думи-прилично и чисто, но без лукс, ако сте ходили на хижа, можете да и дадете 7 от 10 точки.

Архивен коментар.

Samuil 10 Nov 2008 10:46 PM
Значи с кола може да стигнем до хижата без проблем? Надявам се за 8-ми да има и някаква музика все пак... празник ще посрещаме

Архивен коментар.

управителя 11 Nov 2008 08:20 AM
Здравейте,
с кола се стига по пътя, по който е обяснил господина.Табела на отбивката има, а както и по самия път.
Що се отнася до музиката-гарантирам Ви, че ще има.А в дните преди празниците тук ще Ви информирам за състоянието на пътя.
Благодаря, че сте избрали нас за празника.След 1 декември погледнете снимките тук, за да видите промените и състоянието на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2008 11:21 AM
За състоянието на пътя съм на същото мнение, но на 2-3 места можете да се отклоните в неправилната посока, ако не сте ходили с кола до там.
СЛОЖЕТЕ ТАБЕЛИ ПО ПЪТЯ!
НЕ ЗАТРУДНЯВАЙТЕ ХОРАТА, КОИТО ИСКАТ ДА ВИ ПОСЕТЯТ!

Архивен коментар.

pavel 10 Aug 2011 09:09 PM
от асвалта в лиаво 4километра 4ерен пат,хижариа е добар 4овек хижата предлага храна,както скара и бира ваздохат е кристално 4ист а природата невероиатна!!!!!има и миасто за 4евермета препора4вам ви да посетите 4ернатица.

Архивен коментар.

kraki 19 Nov 2008 07:36 PM
Надяваме се , че и за Нова година хижата ще бъде добре отоплена и ще има някаква програма.Все пак това е голям празник.

Архивен коментар.

kraki 19 Nov 2008 07:38 PM
ако може след 8.12. някой да пише какви са му впечатленията от организирания празник там.

Архивен коментар.

Иван Боруков 30 Nov 2008 08:53 PM
Тази хижа ме очарова!! Прекарахме една незабравима вечер в тази прекрасна хижа.Вчера на 29.11.2008 събота организирахме частно парти на хижа Чернатица,мога да кажа че останах страшно доволен и от персоналат на хижата и от красотата на самата хижа и природата около нея.Беше добре отоплена от страхотна камина която грижливо се поддържаше от персонала.Стаите бяха добре отоплени и добре почистени.Наистина тази хижа и обстановката в нея и около нея ме накара да се замисля колко неща пропускам от живота и какви красоти,със сигурност отново ще отида там и ще прекарам още една незабравима вечер.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Dec 2008 09:21 PM
Сега на 8-ми декември си направихме празника там около 30 човек. Получи се изклиучително добре. Има осигурен усилвател с колони нужно е да си донесете само лаптоп (или нещо от тоя род), а за самата вечер ни беше осигурен и DJ , който домъкна допълнително техника. В ресторанта има камина дето всеки би искал да има утях си.Побира около 1-нометрови трупи и създава невероятна обстановка. В столовата има печка някаква дето беше като варел :) и по едно време щяхме да изпукаме от жега(не ни беше лошо), а и панорамните прозорци осигуряват супер гледка( седим си вътре на 40-те градуса и гледаме как се вихри бурята , която тъкмо след като пристиггнахме започна. Докато има сняг трудно ще стигнете с кола по черния път, освен ако не сте с трактор или предполагам с доста проходим джип.Баните и тоалетните са приемливи . Малко беше хладно , но след като си поискахме допалнително отопление за стаите стана идеално.Хижарите въобще са пичове - стават рано палат печките, изчистиха от предната вечер боклуците ни и приготвиха за баш ве4ерта масите. Та дори и показаха доста танцови умения в кулминацията на 8-ми :)

Архивен коментар.

Драган 11 Dec 2008 10:00 PM
празнувахме 8-ми на 6-ти т.е. студентския празник го направихме на никулден, не ни очакваха, но веднага ни настаниха, затоплиха стаите, условията в тах и баните бяха прилични като за хижа, имаше скара и салати, че и туршийка - много хубава даже, бяхме 7 човека, супер си изкарахме, хижарите са много точни и имат амбиции да развият хижата :)))
а както пише и в предния коментар - камината е страхотна, създава магическа атмосфера :)))
много сме доволни цялата група, поздрави на хижарите и да продължават все така :)))

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 12 Dec 2008 09:59 PM
БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ИЗБРАХТЕ ЗА ПРАЗНИКА СИ НАШАТА ХИЖА!РАДВАМЕ СЕ, ЧЕ СТЕ ДОВОЛНИ ОТ ПАСРЕЩАНЕТО.НАДЯВАМЕ СЕ ДА НИ ПОСЕТИТЕ ОТНОВО.

Архивен коментар.

човеК 31 Dec 2008 11:28 AM
Как е пътната обстановка до вас.Почистено ли е,има ли вазможност да се стигне с кола до вас?

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 31 Dec 2008 05:14 PM
ПЪТЯ ДО МОМЕНТА Е ДОСТЪПЕН ЗА КОЛИ.МИНЕТЕ ПРЕЗ ТОЗИ ПЪТ, КОЙТО Е ОТБИВКА В ДЯСНО СЛЕД ХИЖА СТУДЕНЕЦ.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 31 Dec 2008 05:15 PM
ОТБИВКА В ЛЯВО!!! извинете ме за грешката.

Архивен коментар.

човеК 31 Dec 2008 05:35 PM
Благодаря за информацията!!!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 31 Dec 2008 06:28 PM
при промяня в пътната обстановка ще информираме максимално бързо!

Архивен коментар.

darina 01 Jan 2009 08:28 PM
Задължително с вериги, без тях няма излизане!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 01 Jan 2009 10:39 PM
Честита Новата 2009 година!
Посрещнете я с радост,
живейте я в щастие,
изпратете я със здраве!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 01 Jan 2009 11:05 PM
ПЪТЯТ Е ПРОХОДИМ,НО НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ ВЕРИГИ.ЗИМА Е И ИДВАТЕ В ПЛАНИНАТА.ТЕЛЕФОНИТЕ ЗА ВРЪЗКА С НАС РАБОТЯТ.МОЖЕТЕ ДА СЕ ИНФОРМИРАТЕ И НА ТЯХ.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 02 Jan 2009 10:29 AM
НЕ ГАРАНТИРАМЕ ПЪТЯ/ОТБИВКАТА СЛЕД ГЛАВНИЯ ПЪТ/ ДА БЪДЕ НАВРЕМЕ ПОЧИСТЕН, А ЗАВАЛЯ СНЯГ!Решението да продължите с кола към нас си остава Ваше!

Архивен коментар.

cliente 02 Jan 2009 08:18 PM
Посрещнахме 2009-та в хижа Чернатица и мога да кажа, че ще остана само с положителни впечатления. Имахме много резерви, понеже не бяхме посещавали местността, а впечатления добивахме само от форумите. Изкарването обаче беше супер. Въпреки притесненията с кого ще посрещнем новата година, се оказа, че освен нас имаше няколко много симпатични компании от цяла България, с които споделихме празника на 31-ви и вечерта на 1-ви. Осигурено беше много прилично озвучаване, празничната вечеря беше напълно задоволителна. Камината, която явно прави впечатление на всички във форума, наистина побира огромни еднометрови цепеници, което - разбирате - осигурява идеална температура за помещението. Колкото до стаите - чистички са, но до тези на последния етаж не достигаше парно, от което момичетата не бяха във възторг. След жегата от механата обаче хладната стая не беше мъчение, а и 3 родопски одеала помагат да задържиш телесната температура. Цените от бюфета са съвсем разумни и дори бих казал ниски. От Бай Васил - хижарят - както и всички негови колеги и приятели останахме приятно изненадани: срещнахме приятелско отношение и добро настроение, които само можем да пожелаем на персонала на всяка една хижа. Относно стигането до хижата последвах съвета на Василен и избрах пътя, който започва около 5 километра след еко-хотела вляво и слиза до хижата. Просто си отваряйте очите за табелките. Пътят е проходим дори и в зимни условия. Веригите обаче са задължителни при сняг. Аз издрапах и без вериги, но мъката си беше голяма, въпреки добрите гуми и рамото, което сложиха няколко услужливи момчета, на които още веднъж благодаря. Опитахме да стигнем до мястото по пътя от югоизток през Асеновата крепост, отбелязан на повечето пътни карти, но в с. Яврово направо ни върнаха, понеже пътят бил непроходим за лека кола, а и асфалтът дотам, докъдето стигнахме, не вещаеше нищо добро, та трябваше да се върнем и да минем по околовръстното на Пловдив. Като цяло останахме много доволни. Чакаме да дойде лятото, за да проверим всичко ли си е наред с хижата. Весела планинска, честита нова година и за много ракии!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jan 2009 03:51 PM
Привет и от нас от Пловдив.И на нас празника много ни хареса!Предполагам, че горния коментар го е писал някой от групата от София с които споделихме освен масата а и празника!В началото ни беше доста криво защото в стаите беше доста студено.Но след като пийнахме и започнаха хората всичко си дойде на мястото.Ние нямахме проблеми с пътя, но без вериги ще е трудно да се мине.Пътят през Яврово е живописен, но не е проходим през зимни условия.И двете вечери беше много весело, всички се веселиха от сърце и душа! Дано и Новата година за всички ни бъде толкова хубава!

Архивен коментар.

:0 04 Jan 2009 11:32 PM
скоро бяхме там точно след нова година много ни хареса страхотно а красотата на природата е ограмна а и хижарите са много готини

Архивен коментар.

JU 16 Feb 2009 02:32 PM
Бях с приятели на хижа Чернатица и си изкарах страхотно!Имаше DJ който пускаше много хубава музика, съобразяваще се с изискванията на всички!Природата е страхотна. Малко е студеничко в хижата, въпреки че бяха пуснали във всяка стая печки,но си беше студеничко.
И другото, което е малко неприятно е че няма топла вода, но пък за една вечер какво толкова:)
Със сигурност ще отида пак:)

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 19 Feb 2009 08:48 AM
http://www.new7wonders.com

BELOGRADCHIK ROKS/БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ
Имаме възможност да гласуваме и да подкрепим предложението едно от природните чудеса на Света да бъде българско.Нека не пропускаме малкото възможности да прославим България от добрата и страна!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 20 Feb 2009 12:50 PM
НЕ ТРЪГВАЙТЕ В ПЛАНИНАТА!!!
ПЪТЯТ Е НЕПРОХОДИМ, ДУХА СИЛЕН ВЯТЪР В НЕ СИ СТРУВА РИСКА ДА ПЪТУВАТЕ!!!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 20 Feb 2009 12:55 PM
ПРЕСПИ И ВЯТЪР.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 24 Feb 2009 06:16 PM
18 часа
ЦЕНТРАЛНИЯТ ПЪТ Е МНОГО ДОБРЕ ПОЧИСТЕН.
ОТБИВКАТА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ ПЪТ Е ПРОХОДИМА САМО ЗА 4Х4,
а за останалите абтомобили е НЕпроходим и с вериги.
Вемето през целия ден беше слънчево.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 01 Mar 2009 04:20 PM
ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ НА ВСИЧКИ ЛЮБИТЕЛИ НА ПЛАНИНАТА !

Архивен коментар.

Б.Старев 23 Oct 2009 10:56 PM
Много пъти през годините съм ходил на тази хижа, но за първи път виждам реална промяна в нея."Новите" за мен съдържатели правят реални опити да модернизират хижата,а плановете им (дай боже да се осъществят) са наистина тя да стане съвременен планински хотел,защото досега тя неоснователно беше рекламирана така. Приятно впечатление прави новата подова настилка на почти цялата хижа,а в момента се правеше ново отопление по много гъвкава и ефективна си-ма с перспектива в бъдеще да използва и слънчева енергия.През дъждовния уикенд който прекарах там успях да разгледам всичко което беше направено досега и да науча всичко ,което е замислено за близкото бъдеще.Желая им успех,а аз непременно ще се върна за да разбера дали това не са само мечти. Още един път успех.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 30 Oct 2009 07:55 PM
ЧЕСТИТ ПЪРВИ СНЯГ!
От днес, всеки петък, ще се стараем да имате информация за състоянието на пътя и последна информация за времето при нас.
За снежна покривка е трудно да се говори, но снегът заваля.Постарали сме се най-проблематичните участъци от пътя, който е след отбивката,да са в добро състояние и автомобилите да нямат проблеми - запълнени са дупките и местата, които бяха с неправилен наклон са корегирани.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 15 Nov 2009 07:52 PM
Здравийте,
искам да уведомя всички, че новото парно в хижата вече работи и можем да гарантитаме, се с новия котел няма да има проблеми нито с топлината в стаите, нито с топлата вода.Ламината в 80% от спалните вече е поставен е поставен, а рестотанта и туристическата кухня са с нов теракот.

Архивен коментар.

Venci 05 Dec 2009 11:51 PM
Здравейте!
Имате ли все още свободни места за Нова година, за около 15-20 човека- за 3-4 нощувки?

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 08 Dec 2009 12:50 PM
ЗАПИТВАНИЯ И РЕЗЕРВАЦИИ НА E-MAIL ИЛИ НА GSM. ПОСОЧЕНИ СА В НАЧАЛОТО НА СТРАНИЦАТА!

Архивен коментар.

гост 07 Dec 2009 08:53 PM
Здравейте. За съжаление хижата не предлага удобства- няма топла вода(по време на нашия престой), отопление, изборът от храна се свежда до телешко варено и кебапчета. Все пак се поддържа чисто, има по три дебели одеала, хижарите са свестни хора-майтапчии, пътят до хижата е черен, но лесно проходим с автомобил(не зная как е когато има сняг). Ако ходите там, носете със себе си храна и за всеки случай мощен бързовар.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 08 Dec 2009 03:23 PM
Уважаеми безименни гости, през трите дни никой от Вас не е споделил, че няма топла вода, или, че в стаята му е студено, и не бих могъл да дам отговор, какъвто и да било.Парното работеше и бойлера също.Ние постоянно ползваме топла вода и бих забелязал, че няма.
По отношение на храната:това е ХИЖА и ако ходите отново на ХИЖА, предупредете или попитайте, дали предлагат храна и каква.
Хората, който идват при нас винаги могат да разчитат, че ще бъдат нахранени, но не с лукса на ресторант.Само тези, които са се обадили предварително и са заявили какво искат, могат да разчитат, че ще получат нещо по- различно от скара и топла супа.
Радвам се, че ни писахте, така ще бъдем по-внимателни и ще се интересуваме дали на всички им е достатъчно комфортно, според разбирането за комфорт в ХИЖА.

КОГАТО СТЕ ПРИ НАС И НЕ ВСИЧКО ВИ ХАРЕСВА, МОЖЕТЕ ВЕДНАГА ДА ГО СПОДЕЛИТЕ!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Dec 2009 09:44 PM
Здравеите,
хижата е страхотна,изкарахме си много добре!!!Хижарите са невероятни хора и се опитаха да направят всичко по силите си за да ни баде на нас добре.Не бяхме предупредили че искаме някаква храна и затова те не бяха подготвени(все пак е хижа бе хора-балкан,храната не расте по дарветата трябва да се достави някакси),но за сметка на това ние в последствие донесохме храна те бяха толкова добри та дори ни предложиха те да ни я приготвиат и ни предоставиха на наше разположение циалата кухниа.В хижата има няколко зали сас камини които са запалени направо е страхотно.Много е уютно и красиво!!!Изкарахме си страхотно когато ни се отдаде вазможност пак ще отидем!!Благодарим на хижарите за положените усилия!!!Весели празници!!!!!

Архивен коментар.

сем.Григорови 01 Jan 2010 08:35 PM
Здравейте и от хората, които трябваше да посрещат 2010г. в хижата.
Ние имахме резервация за две нощувки на 31.12.2009 и 01.01.2010г. с изпратено капаро, както си му е реда.
Пристигнахме там в 14,30ч три коли хора и честно казано се изненадахме колко мръсна и студена е сградата. Хижа, в която някой е започнал ремонт, но явно не му се довършва.
Чакахме хижаря половин час да се появи. Беше изключително ангажиран, за да се занимава с нас и не учтив. Когато говорихме с него се оказа познайте какво: НЯМА МЕСТА!!!!Можело да се наложи да спим по двама на легло, нищо че имаме запазени места.
Хората, която бяха пренощували там ни обясниха да не се надяваме на топла вода и че по стаите е студено, а ние бяхме с малко дете.
Естествено, тръгнахме си.
С няколко думи логото на хижата трябва да е "Добре дошли и отишли веднага"!
Снимките не отговарят на истината, там където е камината няма паркет, липсва и фото тапет на стената. Интересно ми е защо няма снимки на стаите, нали са ремонтирани преди година и половина?
Благодарим, че ни съсипахте почивката и ни вкарахте в излишни харчове за бензин!
Много се надявам да не бъде изтрит коментара ми!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2010 02:00 PM
Здравейте и от нас! ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА НЕКА ДА Е ВЕСЕЛА И ЩАСТЛИВА
Да и аз искам да ви кажа, че съм КРАЙНО РАЗОЧАРОВАН от всичко което беше предложено за НОВА ГОДИНА
И ние си имахме резервация и платено капаро, но когато пристигнахме в 15.30 часа в нашите стаи се оказа, че има други хора, които "ТРЯБВА ДА ГИ ИЗГОНЯ" за да се настаним! Е до тук все пак беше добре и можеше да се преглътне ужаса.
От тук нататъка започва нашия кошмар за новогодишната нощ:
- Почистване на залата
- Молба за посуда и след това си я измихме ние, защото беше доста мръсна
- Молба и то доста голяма за всичко което беше предложено като куверт за новогодишната вечер платено от нас и пак не го получихме в крайна сметка.
- Салатата си я нарязахме сами.
Е това е една малка част от кошмара. Иначе парното го запалиха и се стопли, е не чак толкова много но беше добре. Ама сутринта като станахме за голям ужас нямаше топла вода, даже от кранчето нищо не капна дори и студена вода!
Слизам доло в залата и искам кафе да си купя, но за мое очудване няма никой да те обслужи и сдлед малко се появява хижаря и "МНОГО РАНО СТЕ СТАНАЛИ БЕ" Е все пак си получих кафето, но беше трудно да намеря място къде да се свия и да го изпия. Една дама и тя чакаше милата с нас за кафе и тя като всички нас нямаше къде да си свие да си изпие кафето. Нищо не беше пипнато от вечерта, и тя какво да прави се сви до камината на едно столче за да си изпие кафето, което би трябвало да е безплатно, но си го плати както тя така и всички ние.И цените са доста добри:
- един път кафето 0,80 стотинки
- един път 0,70
Изобщо неможеш да му хванеш края на ценообразуването;
с две думи кой колкото има на сърце да даде!!!
Е и ние си тръгнахме, но ако някой иска може и да отиде и да се обеди сам какво е там!
Е това е за сега имам и снимки но по-късно ще ги кача

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 18 Dec 2009 09:43 AM
В момента пътят към хижата е проходим,само на някой места има сняг от предишния снеговалеж.Ако до края на деня има промяна ще я допълним.Приятна събота и неделя на всички любители на планината!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 30 Dec 2009 12:47 PM
ПЪТЯТ Е СУХ, НЯМА СНЯГ И СПОРЕД ПРОГНОЗАТА НЕ СЕ ОЧАКВАТ СНЕГОВАЛЕЖИ.ТОВА НЕ ПРЕЧИ ДА СИ СЛОЖИТЕ ВЕРИГИ В КОЛАТА-ЗИМА Е.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 30 Dec 2009 12:54 PM
ПОЖЕЛАВАМЕ НА ВСИЧКИ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!Нека новата 2010 година бъде по-добра, по-щедра и изпълнена с усмивки и реализирани начинания!Здраве и доброта да изпълват дните на всички!

Архивен коментар.

Божидар Илиев 03 Jan 2010 11:14 PM
С групата ми изкарахме чудесни 3 дни около нова година на хижа "Чернатица", поздрави на екипа!

Архивен коментар.

излъганата група от стара загора 04 Jan 2010 11:26 AM
За съжаление, не можем да се присъединим към хубавите коментари във форума. С голямо желание да празнуваме Новата 2010, точно но това място, направихме резервация още в началото на ноември. Още по- голямо беше разочарованието ни, като след пристигането ни на 31.12.2009, хижарят отказа да ни настани, с оправаднието, че всички места вече са заети. Макар че, може би това бе за добро, защото хижата беше в ужасно състояние. Като определението "ужасно" е "меко казано". По- голяма бъркотия и мръсотия не сме виждали, при условие, че сме посетили доста хижи в България. Искрено се надяваме тази неприятна ситуация да е била изолиран случай и всички хвалебствени слова да са написани от наистина доволни туристи.

Архивен коментар.

Иван Тягов 05 Jan 2010 12:53 PM
Сега на нова година бяхме там. По-голяма мизерия не сам виждал. Сигурно от 8 дек. не беше чистено. Във всеки ьгьл по коридорите имаше насметен боклук. В 13.30 14.00 столовата беше пълна кочина, масите заринати с остатаци от предната вечер, а пода, пода да си е... м.....а. Марляча така наречения хижар ни посрещна както си му е реда. Вашите легла са заети, настаняваите се. Неразборията с леглата продължи около 2 часа. Настанихме се с децата в ремонтирана стая ауууууууууууууууу. Искахме да отидем до тоалетната ууууууужжжжжжжжжжжжаааааааааааассссссссс. Стига съм писал да си губя времето, те не заслужават това. ПО ГОЛЯМА МИЗЕРИЯ НЯМА, НЯМА. От 16 годишен ходя, за тези 27 години такова чудо не съм видял. Иначе мястото е готино.

Архивен коментар.

венелина илчева 06 Jan 2010 06:07 PM
Хайде и аз да си кажа мнението.На тази хижа празнувам за втора година.Че хижаря беше ядосан на 31 е меко казано.Ние когато пристигнахме също бяхме в ужас от състоянието на ресторанта и столовата, а също и групата хора, които спореха с него за някакви места, и на които им върна парите.Ние останахме до 03.01.2010.
Като стари планинари, ние от своя страна сме възмутени от групата, която беше празнувала на 30.12 и след която ресторанта и столовата бяха в това състояние.Те си почиваха, очаквайки някой да почисти след тях.
ХИЖАРЯТ БЕШЕ ПРАВ.Беше им дал всичко, за да си сетвират собствената храна...а те очакваха той да им измие и изчисти.
Направи ,колкото можеше.Не го оправдавам, в никакъв случай.Ина мен ми беше некомфортно.Беше надценил организационните си възможности и факта, ЧЕ ХОРАТА, КОИТО НЕ СА ТУРИСТИ ОЧАКВАТ ХОТЕЛСКО/РЕСТОРАНТСКО ОБСЛУЖВАНЕ.
А на тези, които не са видяли фототапета, ще кажа че сие там...всеки вижда, каквото иска, някой само лошото, други само доброто, въпрос на гледна точка.
Съжалявам, че не нямате база за сравнение, за да направите разлика какво е постигнато, но няма и да убеждавам никого.
НО МОГА ДА КАЖА, ЧЕ МИНАЛАТА ГОДИНА СИ ИЗКАРАХМЕ ПРЕВЪЗХОДНО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ТАЗИ!

Архивен коментар.

иван 06 Jan 2010 07:50 PM
бяхме на 31и1 но бяхме разочаровани от отношението на хижарите посрещането беше отвратително а на другия ден хижаря и неговия син се бяха напили до безобразие едно че неможяхме да си починем от новогодишната нощ но хижяря попиѝнал хвърляше чаши музиката беше надута до дупка празнуваѝки баща и син ето това представляват хижарите на персенк

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2010 09:53 PM
Мнооого писаници бе,Иванчо, ама сигурен ли си на коя хижа си бил последно, на Чернатица или на Персенк, или просто от скука си пишеш където попаднеш :)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2010 12:23 PM
Re: xижа Персенк
Изпратен от иван на 06.01.2010 20:28
бяхме на хижата на 31 и 1 една компания която си мислехме че ще си изкараме готино но за съжеление бяхме разочаровани не ни посрешнаха както трябва всичко беше разхвърлено във заведението нямаше каде да си оставим багажя нямаше топла вода човек да се поизмие а да не говорим за къпане на 31 една компания бяха стигнали до боѝ а за 1 да не говорим хижяря се беше напил и захвърляше чаши и одари един човек а сутринта вече добре почерпен с неговия син бяха надули музиката колкото може без да се замислят че има и хора които искат макар и за малко да си починат все пак сме давали пари и за малко спокоѝствие

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2010 12:26 PM
Това го копирах от страницата на хижа Персенк, защото ми писна от драскачи, коитооооо......все пишат, че по форумите положителните мнения са само от самите хижари или от техни приятели.

Архивен коментар.

юлиана 08 Jan 2010 01:35 PM
Така...., и аз да се включа в коментарите относно пребиваването ми на хижа Чернатица в периода 30.12.09-1.01.2010. Няма по-отвратителна и мизерна хижа от тази бе хора. Все пак живеем в 21- ви век и нормалните хигиенни навици, като къпане с топла вода и чистота мисля, че не трябва да са ни чужди.Но уви, там бе невъобразимо мръсно навсякъде, не само в ресторанта, но и в стаите, баните и т.н., личеше си, че не бе чистено с месеци, да не говорим за завивките и огромните дупки по родопските одеяла. Чистотата иска един парцал, препарат за 2 лева и желание, дааа желание да се размърдаш и да почистваш редовно. Че е стара хижата, личи си, ок няма проблем, но за мръсотията и липсата на топла вода, не мога да оправдая хората, които уж управляват това място.
Иначе, добре че бяхме супер компания, имахме чувство за хумор, на моменти черно,веселихме се, и така успяхме да оцелеем.
Да живее хижа ДЕРМЕНКА!!!

Архивен коментар.

Бургас 12 Jan 2010 10:51 PM
Чета тук и се чудя как е възможно да има толкова различни коментари.Бяхме за 3 дни на Нова Година и преди това се бяхме информирали само от тук.Почти всичко написано се оказа истина.Наистина човек вижда това, което иска да види, а недоволните винаги преувеличават нещата.Посрещнаха ни много добре, ние бяхме първите, които пристигат, хижата беше празна.Никакъв проблем нямаше с резервацията.Хижарите бяха отзивчиви и за отношение не мога да се оплача- точно обратното.Пълни глупости са за фототапета- всичко си е на мястото.Който отива с нагласата за хотел, разбира се, че ще бъде разочарован.В стаята беше топло, а проблемът с топлата вода се случи, защото хижата беше пренаселена.Когато се поизпразни- се възстанови (трябва да се изчака 5 мин.да стане топла водата).Вечерята и всичко останало си беше както трябва.Гледката, природата, гората са прекрасни, особено за тези, които обичат разходки.Жалко само, че нямаше сняг. Поздрави.

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 15 Jan 2010 01:09 PM
Да отбележим с карнавал идващия "ВТОРИ ФЕВРУАРИ"
Нощувка + вечеря = 12 лева

Архивен коментар.

ПЪТНА ОБСТАНОВКА 15 Jan 2010 01:13 PM
В МОМЕНТА ИМА ОКОЛО 15см.СНЯГ И ВАЛИ СЪВСЕМ ЛЕКО.ПЪТЯТ Е ПРОХОДИМ ПРИ ЗИМНИ УСЛОВИЯ, НО НЕ ТРЪГВАЙТЕ БЕЗ ВЕРИГИ В БАГАЖНИКА.

Архивен коментар.

ПЪТНА ОБСТАНОВКА 22 Jan 2010 05:20 PM
СНЕЖНАТА ПОКРИВКА Е НАД 20 СМ.ОТБИВКАТА ЗА ХИЖАТА Е ПРОХОДИМА САМО ЗА ВИСОКИ АВТОМОБИЛИ 4Х4.ВРЕМЕТО НЕ Е ПОДХОДЯЩО ЗА ИЗЛЕТ!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2010 09:35 AM
като чета коментарите за хижата,възможно ли е да са се други хижари сега?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2010 09:10 PM
Я сподели какво ти е мнението, че са ме поканили другата седмица там и аз съм малко разколебан, като чета такива противоречиви мнения.А групата ги познавам, били са там ...Ти кога беше за последен път?

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 10 Feb 2010 01:35 PM
ПЪТЯТ КЪМ ХИЖАТА И ПЪТЕКИТЕ ЗА ТУРИСТИ СА НЕПРОХОДИМИ!!!СНЕГЪТ НА МЕСТАТА С НАВЯВАНИЯ Е ПОВЕЧЕ ОТ 60 СМ!

Архивен коментар.

матей 17 Apr 2010 12:08 PM
Какъв е преходът, маркиранили са пътеките и възможен ли е маршрутът от х.Чернатица-х.Равнища-х.Академик-тур.спалня Перущица.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 May 2010 04:04 PM
На 07 май имахме "щастието" да посетим х.Чернатица,но какво да Ви кажа.....Издържахме само една вечер,а имахме резервация и за 08.05!Мизерия е малко да се нарече!!!Мръсотия голяма,няма топла вода,кухните са ПЛЕСИНЯСАЛИ,а за стаите не ми се говори!Всички снимки,които са сложили тук са стари!Мизерията е пълна!!!

Архивен коментар.

УПРАВИТЕЛ 18 May 2010 07:41 PM
Много ви харесвам АНОНИМНИТЕ ............./сами си сложете определение/, дето сте мазнички и лицемерни докато осерете всичко и когато се събудите в собствените си лайна, които очаквате някой да е изчистил, си вземате гъзовете и отивате да осерете и на друго място. НО НЕ ПРОПУСКАТЕ ДА СЕ ПОЯВИТЕ ТУК И ДА ПИШЕТЕ>>>>>>>>>>>>>>>>АРОГАНТНОСТ ЗА АРОГАНТНОСТ!!!

Архивен коментар.

неанонимен 27 Jul 2010 08:39 PM
Преди години явно е била хубава хижа, но сега ми изглежда занемарена.

За хижаря може да се съди по неговия коментар по-горе "Posted by УПРАВИТЕЛ at 18.05.2010 19:41".
След всяка вечер от престоя си в Чернатица ние почиствахме след себе си. Така че не е редно да обвинявате гостите си за лошите условия, които предлагате. Ние не сме очаквали удобствата на хотел. Ние просто очакваме да има топла вода и отопление в стаите през зимата. Това е.
Вие пишете, че е имало топла вода, но е трябвало да чакаме 5 мин. Ако това е било така защо не ни го казахте, защо трябваше да ви молим да стоплите с бързовар малко вода за да измием посудата?

Май вие хижарю визирате себе си в коментара, който сте написали на 18.05.2010 в 19:41ч.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Oct 2010 07:21 PM
ХИЖАТА НЕ РАБОТИ !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Oct 2010 11:55 PM
Защо не работи ?

Архивен коментар.

elka 14 Oct 2010 10:32 PM
Хижата ще работи от 7 Ноември 2010.Сега е в ремонт.телефон за контакти 0882 966398 и 0898 426711. управител Елка Дошкова.Заповядайте!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2011 08:20 AM
http://www.marica.bg/show.php?id=36799

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2011 08:34 AM
На 6 октомври т.г. в хижата влиза частен съдебен изпълнител Тодор Луков. Василев изнася личните си вещи и осигурява достъп до сградата. В констативния протокол е вписано, че злоумишлено разрушаване на имота няма>>>>>>>>>>>>>>>>>>>...a на Re: Re: xижа Чернатица (Posted by elka at 14.10.2010 22:32)
Хижата ще работи от 7 Ноември 2010.Сега е в ремонт.телефон за контакти 0882 966398 и 0898 426711. управител Елка Дошкова.Заповядайте!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Галина КОНСТАНТИНОВА, 16 Октомври 2010; 10:02

ТД "Руен" поема стопанисването>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Маршрутът по Родопите за неделя 12.12.2010 беше: Храбрино - х.Здравец - х. Чернатица!
На х.Чернатица (с нов хижар - Здравко) е много уютно - топло и приятно.
Имаше чай, фасул за хапване и бяло вино за пийване!
Наздраве! :)))>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> НАЗДРАВЕ !!! :) :) :)


Архивен коментар.

vainless53 14 Dec 2010 09:09 AM
Маршрутът по Родопите за неделя 12.12.2010 беше: Храбрино - х.Здравец - х. Чернатица!
На х.Чернатица (с нов хижар - Здравко) е много уютно - топло и приятно.
Имаше чай, фасул за хапване и бяло вино за пийване!
Наздраве! :)))
Препоръчвам ви тази хижа, ще я харесате!

Архивен коментар.

Гъзенсекс 14 Dec 2010 12:33 PM
Какво стана със старите хижари?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2011 10:08 AM
Re: xижа Чернатица
Posted by unknown at 09.10.2010 19:21
ХИЖАТА НЕ РАБОТИ !!!

Replies to this comment
Re: Re: xижа Чернатица (Posted by unknown at 10.10.2010 23:55)
Защо не работи ?
Re: Re: xижа Чернатица (Posted by elka at 14.10.2010 22:32)
Хижата ще работи от 7 Ноември 2010.Сега е в ремонт.телефон за контакти 0882 966398 и 0898 426711. управител Елка Дошкова.Заповядайте!
Re: Re: xижа Чернатица (Posted by unknown at 02.01.2011 08:20)
http://www.marica.bg/show.php?id=36799
Re: Re: xижа Чернатица (Posted by unknown at 02.01.2011 08:22)
http://www.marica.bg/show.php?id=36799
Re: Re: xижа Чернатица (Posted by unknown at 02.01.2011 08:34)
На 6 октомври т.г. в хижата влиза частен съдебен изпълнител Тодор Луков. Василев изнася личните си вещи и осигурява достъп до сградата. В констативния протокол е вписано, че злоумишлено разрушаване на имота няма>>>>>>>>>>>>>>>>>>>...a на Re: Re: xижа Чернатица (Posted by elka at 14.10.2010 22:32)
Хижата ще работи от 7 Ноември 2010.Сега е в ремонт.телефон за контакти 0882 966398 и 0898 426711. управител Елка Дошкова.Заповядайте!
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Галина КОНСТАНТИНОВА, 16 Октомври 2010; 10:02

ТД "Руен" поема стопанисването>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Маршрутът по Родопите за неделя 12.12.2010 беше: Храбрино - х.Здравец - х. Чернатица!
На х.Чернатица (с нов хижар - Здравко) е много уютно - топло и приятно.
Имаше чай, фасул за хапване и бяло вино за пийване!
Наздраве! :)))>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> НАЗДРАВЕ !!! :) :) :)


КРАТЪК КОМЕНТАР :"Защо пиша анонимно :) ? Защото съм член на туристическо дружество, ЗА ЩАСТИЕ НЕ ТД "Руен", и ми е странно поведението на НЕСМЕНЯЕМИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТД"Руен" и .......... поведението, което той има!

Резултати от търсенетоКлуб "Пешеходен Туризъм" - ТД РУЕНКлуб "Пешеходен Туризъм" към ТД РУЕН Пловдив. Годишно отчетно събрание на ТД " Руен" състояло се на 30 ноември 2010. Събранието се проведе с посочени от ...
alboinvest.com/Ruen.htm - Кеширана версия - Подобни

не се отватя тази страничка :) И най-вероятно има защо :) Там пище за МИЗЕРНА ЧАСТ от своеволията на ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на ТД"Руен" .....................КРАЯТ ОСТАВА ЗА ТЕЗИ, КОИТО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ ТУРИЗЪМ и КАКВО СТАВА В "Руен"................собственик и на БУНГАЛА НА ХИЖА ЗДРАВЕЦ .......НО ЗА ТЯХ НИКОЙ НЕ СПОМЕНАВА :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2011 10:37 AM
НИЩО ЛИЧНО, НИТО КЪМ Васко Василев, хито към Галина Константинова от цитираната публикация,НИТО КЪМ Управител Елка Дошкова
или х.Чернатица (с нов хижар - Здравко) , КОИТО СЕГА СА ПОРЕДНИТЕ ЕНТУСИАСТИ, КОИТО СА НА ТАЗИ ХИЖА.
Това, което пиша е провокирано от разговор с туристи от ТД "Руен", на който станах неволен свисетел, порових се в нета и СТРАННО подредените неща от ПУБЛИКАЦИИТЕ, КОИТО СЪМ ЦИТИРАЛА ме доведоха до идеята да попитам :"Дали е спазен законът при отдаването на хижата ??????? КАК ТАКА >>>НА 6.10.2010 СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ ОСВОБОЖДАВА ХИЖАТА ........И НА 14. 10.2010 госпожа Елкка Дошкова обявява в сайта, че вече е назначена за управител и е започнала ремонт, и от кога Здравко /така е публикувано в сайта/ е новия хижар ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jan 2011 03:37 PM
Форум на пътешественика :: хижа Чернатица - Родопи7 публикации - Последна публикация: 9 Окт 2010
Беше топло и чистичко.Направиха ми впечатление букетите от шипка на масите.На съседната маса имаше хора, които явно бяха нощували в хижата. ...
for.journey.bg/topic.php?topic=1494 - Кеширана версия - Подобни

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jan 2011 03:52 PM
Аз продължавам да се изумявам, ровейки се в нета,и намирайки твърде противоречива информация.Странно е , че тук коментари няма?!

Архивен коментар.

Планинар 21 Jan 2011 01:55 PM
И на какво точно се изумявате ? Написали сте го съссем точно:

1. На 6 октомври т.г. в хижата влиза частен съдебен изпълнител Тодор Луков. Василев изнася личните си вещи и осигурява достъп до сградата.
2. ТД "Руен" поема стопанисването.
3. Хижата ще работи от 7 Ноември 2010.Сега е в ремонт.телефон за контакти 0882 966398 и 0898 426711. управител Елка Дошкова.Заповядайте!

Нали не очаквате хижата да бъде оставена без надзор ?

А това ,което мен ме интересува е :
след като сам казвате, че не сте член на ТД "Руен" защо чак толкова се интересувате от "НЕСМЕНЯЕМИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ" НА ТД"Руен" ? Или може би имате други прикрити интереси ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2011 08:02 PM
Абе тая хижа сега на дружеството ли е, по аренда ли е,че вече като чуя за арендатори и не ми се ходи на хижа :)Все са накачили едни надписи:"Тук е така !" и когато ги попиташ нещо, с ехидна усмивка ти посочват надписа. Я накой да каже нещо, ама скоро да е ходил, че искаме тази седмица да му дръпнем едно малко походче и да преспим на хижата.А като звънем по телефоните на някой, дето е арендатор, 10 минути ти обяснява, че е като в хотел Шератон :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Feb 2011 09:28 AM
Хижата е на ТД Руен, не е под аренда вече. Условията са много добри, миналия weekend бяхме там и си изкарахме чудесно !
Непременно отидете и ще ви хареса !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Feb 2011 11:19 AM
След дълъг период на отдаване под наем на х. "Чернатица", през който не случи на добри стопани, от м. ноември 2010 г. хижата се стопанисва от ТД "РУЕН". Тя е гостоприемна и посреща както туристи, така и гости за различни празници

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Feb 2011 10:12 PM
Хижа Чернатица работи. Със съпругата ми я посетихме на 12.02.2011 г. Хижарите ни посрещнаха много приветливо. Храната е отлична и на добри цени.

Архивен коментар.

Гъзенсекс 16 May 2011 02:20 AM
Бачка ли хижата?

Архивен коментар.

Туристката 15 Jul 2011 07:10 PM
Бачка,Хижата за доброто настроение на туристите добре се грижат новите хижари Здравко и Елка.Посетете я ще останете доволни:))

Архивен коментар.

турист 21 Aug 2011 05:55 PM
средата на ноември мислим да посетим хижата, тъй като в нашата група има малки деца - може ли с кола да се стигне до самата хижа.

Архивен коментар.

gdobranov 28 Aug 2011 06:13 PM
На 21.08.2011г. посетихме хижа Чернатица на връщане от Бяла черква към х.Здравец. Ще споделя съвсем повърхностните си впечатления, дано помогна :)

До хижата се стига по поне 2 отделни маршрута и по 1 черен път с кола. За да стигнете с автомобил до хижата, тръгвате от х.Здравец към Бяла черква, подминавате ловната хижа Студенец и следите за табела от ляво, указваща че до х.Чернатица разстоянието е 3 км. Пътят минава покрай бившето картофохранилище на Студенец и през красиви поляни стига до самата хижа. Стига се бързо и е лесно проходимо и с обикновен автомобил, стига да не е валяло силно наскоро. Пешеходните маршрути са от х.Здравец (80 минути, пътеката е маркирана и тръгва от параклиса на центъра на х.Здравец, на обръщалото за автобуси) и от ловната хижа на Студенец (пътеката е маркирана и има табела на самия път х.Здравец-Бяла черква, пише "х.Чернатица пеш!" - около 45-50 мин до хижата). Може би има и други маркирани пътеки, но не съм сигурен.
Самата хижа е в добро състояние, разполага с голяма столова с камина, има реновирани стаи, включително и такива със собствен санитарен възел. Предлагат се безалкохолни и алкохолни напитки, бира, кафе и т.н. За храната не съм сигурен дали е с предварителна заявка, но се предлагаха пакети от няколко нощувки с хранене, т.е. явно хората готвят и предлагат храна. Има и туристическа кухня с всичко необходимо. Не мога да кажа в какво състояние са баните и тоалетните - това е нещо, което никога не ме е интересувало така или иначе, когато отивам на хижа. Но като цяло се създава впечатление, че поддръжката на хижата е над средното ниво за повечето родопски хижи.
Пред хижата има малко футболно игрище и баскетболен кош. И двете са тревясали, но поне има къде децата да си играят. Около хижата има чудна прохладна, висока и лесно проходима борова гора, и много полянки с огнища - места за пикник бол! Когато ние бяхме там имаше много гъби и горски плодове, цветя и билки.
Това, което определено няма в изобилие, е вода. Разбрахме от хижаря, че на 10-на минутки пеша от хижата имало чешма, но дали за да ни накара да си купим вода от него или поради друга причина, когато попитах как се стига до там, отговора беше, че е трудно за обяснение. Не бих се учудил и наистина да е така - в тази част на Родопите има много и неподдържани пътеки и човек лесно се заблуждава. На самата хижа водата от чешмите не е много годна за пиене, така че е добре да си носите. Същото важи и за повечето пътеки в околността - носете си вода!
За да обобщя, мнението ми е, че ако не сте от заклетите пешеходни туристи, а все пак искате да прекарате ден-два на спокойно и лесно достъпно място в планината и да си починете, тази хижа предлага много подходящи условия за това. Ако си падате по дълги и разнообразни преходи, може би Чернатица ще ви е леко скучна и по-добре би било да се насочите към някое друго от безброй многото интересни места в Родопите.

Архивен коментар.

Pepita 30 Oct 2011 11:16 AM
Здравейте, искам да питам имате ли нещо предвидено за Нова година, ако има-дали са останали свободни места и на какви цени?

Архивен коментар.

Kenwood 14 Mar 2012 10:19 PM
Каква е цената на нощувките? От къде тръгва пътеката от хижа здравец?

Архивен коментар.

Ivan Petkov 24 Nov 2012 10:33 PM
 имате ли нещо предвидено за Нова година

Архивен коментар.

Ivan Petkov 18 Dec 2012 08:28 PM
???Работи ли хижата????

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Dec 2012 09:48 PM
Работи хижата. За нова година всичко е заето.

Архивен коментар.

Ivan Petkov 28 Dec 2012 12:47 PM
Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Feb 2013 10:47 PM
колко е цената на нощувката,защото чух,че е 20 лева.?

Архивен коментар.

Elgin 27 Feb 2013 06:37 AM
Почивните дни сега 2-3 март познати ще бъдат там, ще имаме повече информация за състоянието на хижата и цените!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Mar 2013 07:39 PM
Някакви новини отностно състоянието и цените?

Архивен коментар.

Elgin 04 Mar 2013 10:27 AM
Хубаво са изкарали мои познати сега уикенда там на път от Яврово през "Чернатица" към Косово. Топло и приятно, нощувка 12 лева.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Mar 2013 12:34 PM
Благодаря

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2013 09:48 PM
Здравейте, прочетох добрите коментари и сега искам да попитам първо дали преходът е лек, защото сме с малко дете, и второ, пускате ли с кучета в хижата, защото нашето е заклет турист :)?

Архивен коментар.

Elgin 24 Nov 2013 05:24 PM
Хубаво място, красива природа, снощи бяхме там. Преходите леки и безпроблемни, направихме от местността Студенец до хижата, днес към Здравец и село Цар Калоян. Добре поддържана хижа, готини хижари, Нормално и приятно за отдих. Супер време, навярно за последно такова за годината...слънчево и топло.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Nov 2013 10:30 PM
Има ли места за Нова година?

Архивен коментар.

Elgin 25 Nov 2013 11:04 AM
За Нова година не зная, но на 13-14 декември е резерве хижата за туристи от Стара Загора- 65 човека!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2014 06:54 PM
Прекрасни условия има на хижата!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2015 09:50 PM
Работи ли хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Apr 2017 04:47 PM
Работи с предварително обаждане, днес минахме през нея . 0896815848 това е актуален телефон за повече инфо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Mar 2018 06:24 PM
Хижа „Чернатица“ пак си е хубава, добре поддържана и даже реновирана. Идете дотам за еднодневна разходка или за няколко дни.
Различни билки изпъстрят голямата поляна пред хижата, а в началото на юли из полянките в района има много горски ягоди

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Feb 2020 07:34 AM
Надявам се до края на този месец отново да посетя района и хижа "Чернатица", след което ще напиша и информация относно мястото и всичко касаещо именно нея и условията там. Мястото е хубаво, наблизо има хижи и почивни бази, както и хотели в района на "Здравец", условия за ски при наличието на сняг, приятна обстановка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Mar 2020 07:11 AM
Почивните дни бяхме в района на комплекс "Здравец" и приспахме на хижа "Чернатица". Хубава обстановка и атмосфера се получи. Предлагат се доста неща за консумация на място, единствено от отоплението има още какво да се желае...определено е студенко по стаите. Времето бе прекрасно, слънчево и малко снежец. Добро начало на месец март!
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box