Вие сте тук: Начало Хижи Родопи xижа Сини връх

xижа Сини връх

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Катранище. Представлява масивна триетажна сграда с капацитет
116 места със собствени и етажни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена и
електрифицирана, с централно отопление. Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг.
Съседни туристически обекти:
- х.Марциганица - 7.30ч.
- х.Свобода - 10.30ч.
- х.Аида - 9.00ч.
- вр.Сини връх/1537м./ - 2.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.С.Новаково - 10км. по асфалтово шосе / 2.00ч. пеша по маркирана пътека./
2.С.Искра - 16км. /4.00ч. пеша/
Снимки: 1)->Румен, 2)->Християна
  
Спални места 116
Address
Телефон 0896/688352, 0888/362428
E-mail
Надморска височина (метри) 1050
GPS Северна ширина (градуси) 41.862048
GPS Източна дължина (градуси) 25.065519

Коментари (33)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:28 PM

От Сини връх до Белиташ е 3,30ч.

Архивен коментар.

видял 21 Apr 2006 06:28 PM

през съботата и неделята чалга до 4 часа сутринта от местните ергени и моми. условията са приятни, но няма едно кафе и една супа на кого да поръчаш. иначе за през седмицата навярно е много приятно. стаите са по две легла с подово отопление, а нощувките от 5.5 до 6.6 лв.

Архивен коментар.

TODOROVA 26 Aug 2006 05:08 PM
ЗДРАВЕЙТЕ!
МОЛЯ ,ВИ ИСКАМ КООРДИНАТИ НА ТАЗИ ХИЖА!
rradka@abv.bg

Архивен коментар.

сат 28 Aug 2006 09:51 AM
До хижата ще стигнете по следния маршрут: Асеновград-Червен-Долнослав- Тополово-Новаково /това е пътят Асеновград-Кърджали/След като стигнете Новаково-веднага в дясно има указателна табела за хижа Сини връх. Подгответе се за асвалтов път, разбит като от бомбандировки около 5-6 км. и 5-6 км. по-добър. Носете си кафе, храна и всичко необходимо за пребиваването ви. Има пътеки около хижата, които откриват невероятни гледки из Родопа и към Горнотракийската низина.

Архивен коментар.

турист 14 Dec 2007 03:24 PM
половината стаи са ремонтирани /2 легла и шкафче+баня+подово отопление/-цена за тях-14,90 на легло!!!
Храната и пиенето от вас,можете да ползвате кухнята.
Има две самостоятелни зали в ресторанта малка и голяма.
Пътя след Новаково е 5км-ужааас, и 5км-бива.Желателно е използването на руска кола.;-)
Впечатления от 20.11.2007г.

Архивен коментар.

Яна Тодорова 28 Jul 2008 02:31 PM
Бяхме на тази хижа на 26-27 юли. Направихме си роднинска среща. Хижата е чудесна и макар да имаше с нас и бебета и възрастни хора всички са доволни. Има всякакви удобства. Топла вода на бойлер по стаите. Повечето стаи са с по 2 легла и малка баня - ремонтирани и обзаведени с нови мебели. Всяка стая е с тераса. Цената е 12.60 на легло. Има стаи с 3 и 4 легла, неремонтирани с мивка и с обща баня и тоалетна. Те са по 7.60. Имаше и луксозен апартамент с две спални, хол, голяма баня, хладилник, кухненски кът. В кухнята също имаше топла вода през цялото време. Има всякакви необходими кухненски съдове, печки, достатъчно голяма фурна, но за ядене и пиене трябва да се носи абсолютно всичко. Имаше автомат за кафе и други топли напитки, но не знам дали винаги е зареден. Има и една хладилна витрина. Има голям телевизор в залата и сателитна антена, така че могат да се хванат всякакви програми. Природата е невороятна, около хижата има борова гора и тръгват няколко туристически пътеки. Изкарахме невероятно. Да, ако голяма група като нас купонясва цяла нощ, няма начин другите да не чуват. При нас предимството беше, че бяхме сами.Нямаше други хора, на които да пречим и да ни пречат. Пътя наистина не е добър. Чак малко преди хижата пътя става по-добър. По голямата част я минахме с няма и 20 км., защото асфалта е доста изровен. Но минават вясакакви коли и си заслужава.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2009 05:39 PM
Зравейте планинари.Хижата е много добра.Направен е ремонт и бих казал че условията са отлични.Освен описаните маршрути мога да ви предложа да се изкачите на вр.Сини връх.При ясно време ще разгледате цялата Горнотракийска низина,ще видите Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък.На юг погледът ви ще достигне до вр.Преспа.Пътеката е маркирана и до върхът е около 1.30ч.За по сериозните туристи бих препоръчал да се спуснат по маркираната пътека до Бекировият хан след това до Белинташ и обратно до хижата.Преходът си е за по опитни туристи и ще трае около 9ч.Ако сте много ентусиазирани бих ви препоръчал следният маршрут:х.Сини връх-Белишки връх-вр.Свобода.Спокойно ходене преходът е възможен за два дни с преспиване на Белишки връх/Аква тепе/.За целта обаче трябва информирате хижаря че ше правите този преход защото ловната хижа е заключена и има опстност да спите навън.Пътеката минава по древен римски път и е историческа забележителност.Все пак ако решите да правите преходът трябва да знаете че вода има само на Бекировият хан и на Аква тепе и след това водата не е проблем.За най-големите ентусиасти преходът е възможен и за ден но е повече от 12ч.С преспиване на х.Свобода може да продължите до х.Преспа-Хайдушки поляни-Рожен.
Успех.
За по подробна информация:makk9@majl.bg
Благодаря Ви

Архивен коментар.

val 10 May 2009 10:14 AM
iskam da se dopitam kakva e cenata na dvoina staq i moje li da se stigne s kola do hijata

Архивен коментар.

Георги 19 May 2009 08:01 PM
Цената на двойна стач е 16.00 лева и има път до хижата от село Новаково. Пътя е асфалтов но с малко дуки, както повечето пътища в България.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2009 02:35 PM
В двойна стая леглата са по 12.80. Два лв. е таксата за ползване на кухнята. Спокойно може да се стигне с кола от село Новаково, но пътят е лош. Минава се, все пак. Има и друг маршрут през село Узуново, но не съм минавал от там.

Архивен коментар.

ина 18 Sep 2009 05:18 PM
Все още ли се слуша чалга до 4 сутринта?:)

Архивен коментар.

Венци 21 Oct 2009 11:47 AM
Здравейте,може ли някой да даде по-подробна информация за маршрута от хижата до Белинташ и обратно. Добре обозначена ли е пътеката и дали от някъде може да се намери карта на маршрута.

Архивен коментар.

Олимп 05 Jan 2010 03:08 PM
Здравейте:Искам да попитам да ли е възможно да се отиде да хижата през зимата и имали възмжности за ски ??? Поне така прочетох в друк саит?

Архивен коментар.

anonimen 14 Feb 2010 06:26 PM
Хижата е супер с голяма и весела компания купона е до зори. Наистина си носете хапване и пийване защото там няма нищо има кухня, в която може да си сготвите. Стаите са супер с подово отопление супер топличко и приятно е. Препоръчвам тази хижа горещо.

Архивен коментар.

гост 10 Jan 2011 09:53 AM
На 08-09.01.2011г. бях в хижата :) В стая за двама нощувката е 14.80 лв на човек, но пък си заслужава заради подовото отопление, самостоятелният санитарен възел и поддържаните стаи. Персоналът е много отзивчив, хижарът е добър човек. Изкачих се до в.Сини връх - гледката е красива :)
Приятно изкарване на всички решили да посетят тази хижа :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jan 2011 08:24 PM
Искам да попитам колко е цената на апартамента?

Архивен коментар.

Осведомен 20 Jan 2011 10:00 AM
50 лв на вечер - а с мацка по 100 лв. на вечер !

Архивен коментар.

gdobranov 03 May 2011 07:39 PM
През м.април тази година ходих 2 пъти до хижа Сини връх. До хижата се стига и с лека кола, отбивката е в източния край на село Новаково (има табели). Пътя от Новаково до хижата е асфалтов и е 10 км, но първите 3-4 км са в много много лошо състояние и скоро ще могат да се преминават само с джип. Иначе самата хижа изглежда много добре, долу има туристическа кухня и страхотна просторна зала (столова). Готви се само с предварителна заявка, което е нормално, понеже няма чак толкова много туристи на тази хижа. Стаите също са реновирани и като цяло условията са много добри.
При първото си ходене до хижата оставих колата на самата хижа и хванах червената маркировка в посока Беланташ и хижа Марциганица. Първия половин час се върви по черен път и е постоянно изкачване, докато не се озовете на голяма широка поляна под в.Тръна (май така се казваше). Гледката от тази поляна е неописуема - на север се вижда голяма част от Тракийската низина, Средна гора и Балкана, а на юг - морето от планински ридове на източните Родопи... Ясно се виждат Три могили и село Бор, а при ясно време сигурно и други махали. Красота! На тази поляна има 2 чакала за броене на диви животни. От там пътеката тръгва стръмно нагоре през букова гора и излиза на ново разкошно каменисто място с подобна гледка. Оттук се отделя немаркираната пътека за с.Изворово и в.Сини връх - единствения начин да я познаете са вече почти изтърканите надписи по някои камъни "Кокез чал" (така местните наричат в.Сини връх - на турски кокез значи билка, а през пролетта и платото на Сини връх е отрупано с цветя и билки, същински цветен килим). Към Марциганица продължавате по червената маркировка, отново през гората. От това място нататък почти няма изкачвания - пътеката върви или по равно, или по надолнище, и е много красива. Постоянно се излиза на поляни с чудна гледка, минавате покрай интересната Синя скала и в крайна сметка се озовавате в махала Врата, малко преди Беланташ. Хубав преход, който може да бъде удължен и до х.Марциганица (червена маркировка) или до Кръстова гора и Караджов камък (синя маркировка през с.Мостово).
При второто ми посещение в района на хижа Сини връх целта ми бе живописния маршрут от хижата през селата Узуново и Жълт камък до с.Паничково. По принцип, този маршрут можете да минете пеша, а може и като мен с велосипед. Пътеката тръгва с жълта маркировка от самата хижа Сини връх и след съвсем кратко ходене излиза отново на пътя за хижата, малко преди самата хижа. От там тръгва червено-жълта маркировка за Узуново, Паничково и хижа Аида (на места е червена, а на места е жълта, но след Узуново вече е само жълта). До хижа Аида прехода е дълъг, по карта е 9 часа. Именно на това място аз оставих автомобила и се качих на колелото. Пътят е много приятен, а гледките са страхотно красиви, само в Родопите можете да ги видите такива - борови гори, поляни, каменни махали, стада овце, причудливи скали, и зад всичко това - необятното зелено море на Източни Родопи... Не може да се опише, трябва да се види! В крайна сметка финиширах на ханче Езерото на главния път Асеновград-Кърджали. От там мисля, че тръгва червена маркировка на юг към махала Женда и резерват Женда, по която може да се стигне и до х.Боровица на язовир Кърджали. Аз предпочетох да се върна до автомобила по същия път. За 1 ден си беше чудна разходка, която рпепоръчвам на всички :)

Архивен коментар.

notna 25 Jun 2011 01:35 AM
Ходих миналата седмица на хижата,т.е. от хижата до Сини връх и обратно и ме впечатли доста всичко там.Много ми се иска с колело да измина същия маршрут.Колко са километрите приблизително от разклона за Узуново преди хижата до Паничково през Жълт камък,вижда се ,че тръгва път натам, става ли за по-обикновен байк?

Архивен коментар.

Владимир Стоичков 21 Aug 2012 10:51 AM
Някой знае ли дали може да се пренощува в Женда или някъде наблизо. Искаме да направим един преход от Сини връх до хижа Боровица, но с преспиване някъде по средата, ако е възможно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2012 08:54 PM
Току що се връщаме от тази хижа със семейството (2 деца на 5 и 9 и жената) . Пълно разочарование от посрещането и отношението, иначе хижата е страхотна и природата наоколо също. Нощувката на легло ни казаха че е 13 лв. но пак казвам не бяхме явно желани там изобщо...... дори вода не ни попитаха дали искаме... Щяли да ходят някакви ловжии, и общото ни мнение е (на мен и жена ми ) е че хижата се ползва най - вече за такива неща и външни хора не са желани. Няма да е зле ако собствениците "МК Инженеринг " София помислят по този въпрос , ако желаят разбира се . Явно в България така си стоят нещата просто. Както и да е зарязахме хижата и си направихме страхотно приключение из дивната природа наоколо... Наистина е място което трябва да се види. Пожелавам го на всички...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2013 06:08 PM
Напълно съм съгласен.Искахме да празнуваме рожден ден на 5-декември,но от хижата ни отрязаха.Казаха ни,че чакат студенти за 8-ми декември.Казах им,че има цели дни до 8-ми и имат време...но уви,просто не им се занимаваше с нас.Останах отвратен от поведението им и никога повече няма да стъпна там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Feb 2014 02:40 PM
Хижата работи ли?Дайте актуални телефони.
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Feb 2014 10:45 PM
Хижата работи. Хижарят отговаря на тел. 0896 688 352.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Mar 2014 08:53 PM
 Втория телефон не е актуален

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Mar 2014 01:15 PM
Някой може ли да ми опише маршрута от връх сини връх до Караджов камък,има ли маркировка?
Благодаря Ви!

Архивен коментар.

fena73 10 Feb 2015 09:33 AM
От Сини връх трябва да се излезе(слезе) на пътя"Белинташ-Три могили",върви се по него и на голям десен завой (десен в посока Белинташ)се изоставя като се тръгва вляво-маркировката(червена) е стара и трудно различима.Слиза се на черен път минава се покрай вр.Турската куля и се излиза в подножието на вр.Проглед.От там се завива надясно(северозапад) по вече синя маркировка и се отива под Караджов камък.Общо взето трудно и дълго:)По-лесно е от Кръстова гора.Има и други варианти но ме мързи да пиша.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Mar 2014 03:05 PM
На върха има ли каменна пирамида?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Mar 2014 01:29 PM
Да има.

Архивен коментар.

atanas bakalov 11 Jan 2015 09:44 PM
не няма то е един камък не е връх

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2016 11:48 AM
Уикендът бяхме горе. За около 3ч.с багаж си е качването/10 км път/,към 8 км.подсичаща пътека. Част от групата стигна и Узун махала. Хижата е добре като условия/не всички стаи/,не предлага нищо,кухнята е фрий човек сам да си оправя храната. Неделя част от групата направи преход до село Тополово/5,30 ч/. Маркировката не е мн.добра.u

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2019 11:23 AM
хижа "Сини връх" - 0896688352 - Румен
(актуален на 16 май 2019)
Анонимен посетител 15 Aug 2022 08:23 PM
Хижата не работи. Добра база, но за лично ползване на ловната дружинка.
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Навигация
Facebook Like Box