Вие сте тук: Начало Хижи Родопи xижа Ледницата

xижа Ледницата

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Соватя. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 72 места с етажни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага със сезонен ресторант и лафка.
Съседни туристически обекти:
- х.Перелик - 4.30ч.
- х.Чаирски езера - 5.00ч.
- вр.Широколъшки снежник/2188м./ - 2.00ч.
- х.Триградски скали - 7.00ч.
- пещера Ледницата - 0.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: с.Широка лъка - 2.30ч. по маркирана пътека през мах.Гела.
Снимки: Добрин Буров
  
Спални места 72
Address
Телефон 0886/752111, 0898/534944
E-mail
Надморска височина (метри) 1720
GPS Северна ширина (градуси) 41.64973
GPS Източна дължина (градуси) 24.53393

Коментари (35)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jan 2007 12:59 AM
Условията са доста добри, в сравнение с Перелик например. Преходът оттам дотук е завладяващ! Колкото до хижата - има вътрешни умивални, прилична столова, лавка при продължитени уговорки с хижаря. Баня има отвън. Стаите са прилични. Хижарят не е много услужлив, но при търпение се преодолява. Непременно помолете хижарката да ви попее! ;-)

Архивен коментар.

zembo 10 Sep 2007 10:21 AM
Условията на хижата са нормални като за хижа. С лека кола трудно се стига, ние оставихме колата в село Гела и от там пеша около час. Хижаря е голям пичага.

Архивен коментар.

zembo 10 Sep 2007 10:24 AM
Хижаря се казва Стоян, телефон за връзка 0886 038503.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Nov 2007 10:40 PM
Хижата си я бива,няма топла вода но всичко е подредено и чисто.А хижаря наистина е много забавен а и услужлив,не знам защо някои не са доволни. Другаде няма да ви карат 12 км и да не ви искат парите;)

Архивен коментар.

Мартин 26 Nov 2007 12:10 AM
Тъкмо се връщаме от там.
Хижата е много оригинална и чувството е за оная хижа в която се събирате около камината и ядете, пиете и пеете и правите каквото искате без грижи.
Предхода с УАЗ-ката е запленяващ и вълнуващ. Не си правете илюзий, че можете да се качите с вашите коли, а се обадете на хижаря да слезе. Супер пич е и много услужлив - много ни помогна със авариралия ни джип и даже ни уреди при майстор долу в Широка Лъка. Евала!

Архивен коментар.

митака 14 Jan 2008 04:24 PM
последно бяхме там през юли 2004. хижаря се казваше стоян /представи се като стив/. невероятен пич. някой знае ли дали е същия човек сега там?

Архивен коментар.

tahtabitsa 21 Jan 2008 01:36 PM
Вчера се върнахме от Родопите и всичко беше приказно като изключим отношението на хижаря Стоян, който успя в 8:30 вечерта да ни изпрати до Гела, защота хижата не работила. Някой може ли да ми обясни как така хижата зимата не работи, няма нникъде скрит ключ за бедстващи, няма нито една барака, където човек да се скрие от евентуална виелица и защо хижаря загуби интерес като му казахме, че сме трима?
Предварително благодаря за отговорите:)
П.С. Забравих да спомена и за невероятните барикади, които заалостваха всякакви врати и брави.

Архивен коментар.

polya 08 Aug 2008 12:09 PM
Ако може някой да ми каже има ли маркировка от Гела до Ледницата и какво е разстоянието? Благодаря :)

Архивен коментар.

Станил 19 Sep 2008 09:09 PM
Ние се върнахме от там преди 2 седмици - отношението на хижаря е все същото :) - върши си работата човекът, обаче доброто отношение хич го няма - даже едно "Добре дошли" не каза...

Архивен коментар.

ТАНЯ 07 May 2009 01:26 PM
бяхме там за 01,01,2009. стоян хижаря дойде да ни вземе раниците от гела, пожелахме до там до отидем пеша. изкарахме супер - при първа възможност ще отида пак.

Архивен коментар.

Николай Киров 13 Aug 2009 09:08 AM
Бяхме 2 дни на тази хижа, на 7 и 8 август 2009 година. Впечетленията ни са отлични - класическа хижа с горяща камина в столовата, баня с топла вода, чисто и приятно. Забележителен хижар - Стоян, направи ни отлична пъстърва и яре по родопски.

Архивен коментар.

митака 05 Oct 2009 03:35 PM
тази година в началото на юли бяхме за втори път на х. ледницата при стоян /или, както го знаем ние - стив/. отново прекрасно прекарване, смях, весели спомени и също така откриване на неподозираното умение на стоян да прави гъбена яхния /от набрани с общи усилия-манатарки, рижики и пачи крак/! да си жив и здрав, стояне! скоро пак ще те посетим /пловдивската група/

Архивен коментар.

stelatasheva.com 06 Jan 2011 03:10 PM
Останах с изключително смесени чувства от тази хижа и хижаря.

Първо, прехода от х. Перелик до х.Ледницата през зимата (04.01) си е изключително преживяване, особено при паднала мъгла и посната маркировка(по-голяма част от нея се крие под клоните на заснежението борове, ако въобще я има. Пилоните са на голямо растояние и въобще не може да се разчита на тях). Спускането към хижата се оказа проклятие (лед, лед, лед, скъсани гети и изривени щеки).

Хижаря Стоян ни очакваше, тъй като се бяхме обадили преди нова година. Както стана ясно от разговорите ни по-късно, по-малки групи от 4-ма души НЕ приема. Тъй като се спускахме по тъмно, гърмеше капси за да го чуем... от друга страна не си вдигаше телефона като му звъняхме. Хижата е голяма, но доста занемарена. Стоян не ни допусна до столовата, но пък ни пусна да се изкъпем в личната му баня. Оттам нататък имаме големи премеждия с хижаря, но тях ще ги запазя за себе си, а който го интересува може да ми посети блог-а за повече инфо. (stelatasheva.com)

На мен х.Перелик ми хареса в пъти повече.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Aug 2012 10:01 PM
Да споделя и аз впечатленията си за хижаря Стоян. Ние сме група от 30- тина човека, семейства с деца, приятели. Всяка година ходим някъде. На Ледницата сме за втори път. Но преди 5 години и хижарката беше тук. Сега Стоян е сам, затворен в себе си, дръпнат и злобен на моменти. Никаква услужливост или намек за възпитание и добро отношение. Може би вече е време да смени попрището си. Нямам идея коя институция отговаря за хижарите, но бих се погрижил този човечец да намери щастието си, което определено вече не е тук. Чета положителните коментари и не мога да повярвам, че са за същия човек. Спали сме и при много по-лоши условия и в по-бедни хижи, но отношението и човешката топлина са това, което остава и това, което има значение. Стоян е вече време да отстъпи своето място. Лично ние няма да дойдем повече в хижата докато той е там

Архивен коментар.

NOMAD 19 May 2011 10:38 AM
ЛЕЛЕ,леле,лелееееееееееееееееее...................колко и какви спомени имам тукаааа.........от преди хиляди години......Да ще ви хареса!

Архивен коментар.

Ммм 21 May 2011 01:08 PM
На 15 и 16.05.2011г бяхме на тази хижа двама човека. Въпреки горните постове ( главно заради поста и премеждията на stelatasheva.com ) ще изразя моите впечатления.
Хижата е хубава и до колкото може поддържана. Стаите са спретнати. Умивалниците са вътрешни, банята външна. До тук нищо ново и непознато ;)
По повод отношението на хижаря.....
Няколко дена преди качването ни се чух с хижаря да потвърдя, че ДВАМА души ще се качим. Подчертавам двама. Като пристигнахме имаше топла вода в бойлера и приветливо отношение. Стегнахме малките раници и тръгнахме веднага към Широколъшки снежник. Красотата по пътят и обратно няма да я описвам. Невероятно е и трябва да се види. Като се прибрахме ни бе предложена топла леща, домашен омлет, салата, овче мляко, овче сирене, вино, ракия и какво ли още не :) Поканени бяхме в самият офис на Стоян да вечеряме и да си бъбрим :) Весело и приятно изкарахме. Наспахме се и преди обяд тръгнахме за пещера Ледницата да разгледаме. За да не го задържаме Стоян го попитах дали е удобно да оставим големите раници някъде за да не ги влачим с нас, а той услужливо ми даде ключ от катинара на хижата за да може раниците да останат в предверието, че в района имаше дървосекачи и разни майстори. Та за да не ни изчезне нещо човекът ни даде ключ от хижата с уговорката къде след това да бъде скрит ;)
Няма да споделям скромната сума за която спахме, ядохме, топла вода имахме и цяла нощ дърва в стаята горихме в печката, че чак неудобно ми става.
Е явно към всеки е различно отношението му, но мисля, че това е нормално.
Винаги ще има доволни и недоволни, но в крайна сметка отиваме там заради природата и красотите на планината.

Архивен коментар.

група от гр. Кърджали 26 May 2011 11:23 AM
На 21.05.2011г.група туристи от гр.Кърджали нощувахме на хижата.Стаите са подредени и чисти,в столовата гореше камината.Хижаря Стоян ни почерпи с "бърканица"от овче мляко и подробно ни обясни всички пътеки по маршрута,който трябваше да извървим.По долината на РЕКИЧКАТА Крушев дол слязохме и разгледахме пещера"Ледницата"/на 20 мин.от хижата/.Водопади нямаше,но навсякъде грееше цъфналата иглика,а омайничето хитро се усмихваше,защото знаеше,че е успяло да ни омае и ние пак ще посетим тази хижа.

Архивен коментар.

usi4ka 17 Jun 2011 05:00 PM
Здравейте,
някой може ли да ми каже от къде е по добре да се мини с кола до хижа ледницата от село мугла или от гена и дали от хижата може да се стигне и да се върнеш по каниьона на водопадите?ако неможе мойе ли някой да ми обясни от къде е по лесно да се стигне до водопадите?
Благодаря ви предварително за отговора!

Архивен коментар.

usi4ka 17 Jun 2011 11:19 PM
какви са цените в хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2011 09:24 AM
Цените в хижата са ниски - 8лв спането и 1лв курортна такаса. Тя се събира вече навсякъде ;) За храната - има всичко и гладен няма да останен никой :)

Архивен коментар.

TheGrave 15 Aug 2011 08:17 PM
Хах, от Мугла абсурд, освен ако не сте с верижен трактор. От Гела има маркирана пътека, мисля че още известно време може да се продължи с колата, но от там ще да е на не повече от час и половина хижата.

Архивен коментар.

Simona Georgieva 27 Aug 2012 10:55 PM
Хижата беше в добро състояние, но отношението на хижаря не. Като отидохме, той едва ли не се разсърди, че го безпокоим при положение, че се бяхме обадили предварително. Едва ли не, трябваше и да го молим да ни готви, след като при резервирането искахме и храна.

Архивен коментар.

Петко Петков 10 Jun 2013 11:27 PM
Явно и тук в този форум действа така наречената шуробаджанащина...

Коментара ми от август 2011 изказващ за негативното отношение на хижаря Стоян е изтрит, незнайно от кого и защо......?

Нали за това е създаден форума....за да си помагаме... или бъркам...?

И така накратко да сподела с вас едно приключение през лятото на 2011год.

Към 09ч. на 24 07 2011год., сигурни че имам тройно потвърдена резервация за две нощувки в хижа Ледницата от хижаря Стоян, поема 3-ма души от х.Перелик към х.Ледницата - един от най-красивите преходи на Родопа планина.

След страхотния преход към 17:30 приситгаме в х.Ледницата и какво установяваме, хижата заключена и бележка на вратата...."За провизии съм, ще се прибера на следващия ден".
...
"Шах с пешка"....звъннах му и той започва да мънка....."ама...иначе....ама така.....не си спомням точно разговора".......получи се много лошо........не бяхме готови за нощувка на открито..

В крайна сметка се оказа че чакал група на следващия ден от 20 или 30 души а ние тримата "кучета ни яли"......

Разбирах да нямахме резервации, да сме там случайно......но тя беше тройно потвърдена........и от негова страна...

Коментара го оставам на вас.....

Хубавото в цялата ситуация е че проявих човещина и здържаност и не разбих катинара на хижата заради рания час-17:30 и още по-хубаво е че към 21:00 успяхме да се доберем до колата оставена предишния ден в с.Стикъл и да поемем към Триград и да пристигнем към 22:30ч......

Съвет:
Ако имате възможност.....капарирайте.......
Мястото е страхотно.....но както всички красиви неща в тази държава се стопанисва от неподходящи хора.....

Поздрави :)


Архивен коментар.

Надежда Янакиева 18 Aug 2013 07:39 PM
На 12.08.пристигнахме в х. Ледницата към 20 часа. Хижарят Стоян ни беше запалил бойлера на твърдо гориво, така че имаше гореща вода за всички (5 души). Докато се изкъпем, той подготви предварително поръчаната от нас вечеря – пържоли, картофи, салати. Беше осигурил и всякакви напитки.
Сутринта ни приготви и закуска, а чай дори и за по път (чаят между другото беше страшно ароматен). Хижарят се постара да направи престоя ни приятен, за което сме му благодарни.
Добре е туристическото д-во, което е собственик на хижата, да се погрижи повече за нейното обновление. Без влагане на повече средства хижата, която е на чудесно място, ще загине.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2014 11:51 AM
Моля за телефон на хижаря Стоян.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2014 10:47 PM
Мобилния номер на Стоян е 0886 03 85 03

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2014 08:16 PM
Искам да попитам лесно ли се стига пеша от Широка Лъка до хижата.Ходила съм там преди 20-ина години и си спомням,че между Гела и Широка лъка ходихме по шосето.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Aug 2014 09:29 PM
Най-лесно е от с.Гела/до там се стига с кола,оставяте е пред читалището/до хижа Ледницата по черен коларски път се стига за около 2 часа ходене.
От Широка лъка ходенето е повечко и има"драпане"по прякята пътека,която на места сече шосето.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2014 02:24 PM
Посетихме хижата през 08.2014 г. Стопанина й е доста особен човек, пуфти и мрънка, все едно някой насила го е сложил там и основното, което го интересуваше беше гъбите, които сушеше на слънце.Когато го попитахме за храна, реакцията беше "аааа, че вие не си ли носите".Това много ме изненада, ходили сме в Пирин на хижи, където няма дори път, всичко се носи с коне и пак е имало 10 вида ястия,нооооо всичко е до желание.Все пак, накрая някак си се съгласи да ни размрази скара, която ни беше поднесена след 7-8 часа, към 19.00 ч. ...не мога да отрека.
Иначе местността е чудесна, хижата е голяма с много пространство наоколо и голям потенциал за развитие, въпроса е обаче някой да има желание да го стори. Пътя от с.Гела до хижата е лек и приятен за разходка, става за джипове....въпроса е обаче кой ще иска да отиде на място, където ще го посрещнат нелюбезно, всичко ще е старо и захабено и накрая ще нощува в вмирисанички камуфлажни чаршафи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Dec 2015 08:00 PM
общо взето мърлява работа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Aug 2018 02:55 PM
0886752111 -телефон за връзка с х.Ледницата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jun 2019 01:00 PM
Хижата приема ли туристи?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2019 07:49 AM
Приема,преди два дена говорихме с хижаря, но за съжаление нямаше свободни места.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2020 02:49 PM
Изключително приятни хижари
Анонимен посетител 15 Aug 2022 08:16 PM
В хижата е невероятна мизерия. Но, има топла вода и храна, става за спане на палатки въпреки табелките, че е забранено. Леглата са с продънени пружини и като цяла хижата не е пипана вероятно от както е построена. Банята е в отделна постройка навън, с един душ общо. Тоалетните са вътре, но без вентилация. Сещате се за резултата.
Най-новото
заслон Тевно езеро
xижа Грънчар
Навигация
Facebook Like Box