Вие сте тук: Начало Хижи Родопи xижа Преспа

xижа Преспа

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се в м.Горелата хвойна, северно от с.Славейно. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 70 места с вътрешни и външни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.
Съседни туристически обекти:
- х.Момчил юнак - 2.30ч.
- х.Студенец - 7.00ч.
- х.Пашалийца - 8.30ч.
- х.Свобода - 2.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.С.Славейно - 3.00ч.
2.С.Манастир - 1.30ч.
Пътеките са маркирани. Хижата е пункт от европейския маршрут "Е-8".
Изходи места: с.Славейно - 3.00ч., с.Манастир - 1.30ч. Пътеките са маркирани. С превозно средство може да се достигне през лятото по макадамов път до м.Хайдушки поляни. Оттам до хижата е 1.15ч. по маркирана пътека. От с.Славейно до м.Хайдушки поляни е 16км., а от с.Манастир - 7 км.
Снимки: 1)->alex, 2)->Катя, 3)->Татяна, 4)->Чавдар Иванов, 5)->Ива
  
Спални места 70
Address
Телефон 0887/904077, 0886/052250
E-mail
URL http://prespa.dir.bg
Надморска височина (метри) 1785
GPS Северна ширина (градуси) 41.68868
GPS Източна дължина (градуси) 24.85413

Коментари (37)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:28 PM

На тази хижа нашата група от туристи на възраст от 6 до 71г. останахме приятно изненадани от вниманието на хижара Асен и жена му.Всичко за което го питахме ни беще обяснено най-подробно.Нито един път не бяхме подминати без да бъдем поздравени най-учтиво и внимателно ,за което им благодарим от все сърце.

Архивен коментар.

Елена Дишлиева 21 Apr 2006 06:28 PM

От тази хижа при ясно време се вижда една от най-красивите гледки на Родопите. Жалко, че не е публикувана снимка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:28 PM

Хижата сигурно е много хубава ама много трудно е с логистиката има един единствен автобус от Лъки до село Манастир и то в 17:00 така че по препоръчително е да останете в село Манастир -> най високото село в България и освен това хората там са много добри

Архивен коментар.

demo 01 Sep 2006 10:00 PM
Ще слезеш на Рожен, от там имаш един ден до там, пътьом през ц Момчил Юнак. Ходенето си го бива! И отплатата на Преспа :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2006 08:25 AM
Само преди месец карах колело с приятели по тези места и ни застигна дъжд. Скрихме се в хижата където имаше майстори и хора дошли да поставят макировка на обектити в съседство. Всички така мило се отнесоха с нас че ми се ще просто да благодаря.
Гледката от там наистина удивлява а на хижата се слушат и хора.

Архивен коментар.

Р.Ангелова 17 Jan 2007 05:06 PM
Изкарахме незабравими дни в хижата!Въпреки,че беше в ремонт,хижарят Асен Апостолов направи всичко възможно да се чувстваме като у дома си!Този човек е НЕВЕРОЯТЕН-всеотдаен,грижовен,с чувство за хумор и добра душа!!!А за пейзажа.....няма как да Ви го опиша.....Едно от най-красивите места на света!Идете и се уверете в истинността на думите ми!!!!

Архивен коментар.

Стойчо 03 May 2007 11:54 AM
Често ходя с байка от Смолян до х. Преспа и е невероятна гледката...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2007 11:04 PM
Хижата наистина е невероятна!Два пъти по 8-ми декември съм прекарвала с компания там и преживяванията наистина си ги биваше.(макар, че 2-я път вървяхме пътя до хижата от обсерваторията на Рожен през Момчил юнак и Хайдушки поляни и после нагоре в сняг до кръста през цялото време. Хижаря наисита е един много мил човек, който винаги помага и е на разоложение на туристите! Красиво е особено сутрин като видиш как цялята планина е скрита в мъгла като в пелена.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2007 11:42 PM
Каква е възможноста до хижата да се стигне с кола? Виждам на снимките кола, предполагам, че е възможно.

Архивен коментар.

Маринела и Валерий 01 Sep 2007 07:22 PM
Ако искате да почувствате духа и дъха на Родопа планина идете в х.Преспа, където ще ви посрещне с цялото сърце на планинар хижарят Асен и за "добре дошли" ще ви предложи планински чай с мед от магарешки бодил. Невероятна красота, която се открива пред очите ти от това място те кара да отдадеш душата си на непреходните неща.
Р.S.Във всичко това ще се убедите и като видите нашщите снимки по - късно.

Архивен коментар.

Стефан и Любка 16 Dec 2007 01:48 PM
Здравейте.Ние всяка година ходим на хижа Преспа.Ходим лятото стоим там цял месец а зимата празнуваме там Коледа и Нова година.Направо е великолепно.Лятото топличко е спокойно и с красива природа по цял ден се разхождаме.А за нова година се събират много хора от всички крайща на България и посрещаме новата година с много настроение и приятно прекарване.Хижаря Асен Апостолов е страхотен човек.Никога не те оставя да скучаеш.Колкото и туристи да има винаги намира време да обърне внимание на всеки.В момента се прави ремонт на хижа и ще стане чудесно.

Архивен коментар.

Теодор Тодоров 16 Feb 2008 09:52 PM
Хижата е наистина страхотна, прехода е много лек и който отиде няма да съжалява.Хижаря е страхотен, прие ни много гостоприемно, а като се запали камината и като се настаниш до нея ... просто няма такива прекрасни думи, с които да опиша осещането.

Архивен коментар.

Стефан 20 Feb 2008 01:05 PM
Ако искате може да посетите сайта които направих за Хижа Преспа prespa.dir.bg и ако имате снимки или коментари пишете в сайта или на prespa@dir.bg

Архивен коментар.

ontheroad 16 Oct 2008 10:36 AM
Здравейте! В началото на месец септември посетихме тази хижа.Условията не са лоши.В стаята,в която бяхме настанени беше чисто,но всичко е много старо и има нужда от обновяване.Чаршафите бяха чисти.Сложили са нова дограма.В тоалетната и банята беше голяма мизерия.Тя е обща и е само на първия етаж. Цената на нощувката беше 8,50 лв. без карти и 7,50лв. с туристически карти. Препоръчвам Ви, ако решите да посещавате тази хижа се обадете предварително за да си запазите места. Ето телфончето,което открих с много услия и позвънявания на БТС-0896688362.
Хижарят беше много дружелюбен.Настани ни в стая с невероятен изглед.Рано сутрин наблюдавахме изгрева.Беше много вълнуващо.На този линк може да разберете за какво говоря. Местността е много красива.За съжаление скоро ще ликвидират всичко,тъй като има план за постряване на големи хотели точно на местността "Хайдушки поляни",която се намира между двете хижи - Момчил юнак и Преспа.

http://picasaweb.google.com/doncheva82/uUdSVC#

Архивен коментар.

Антон 16 Aug 2009 12:17 PM
На 10 август 2009 бяхме там. Хижарят ни помоли да дадем в интернрт новия номер на GSM-а му - 0887904077-Асен Апостолов. Старите телефони не са валидни.

Архивен коментар.

Делчо 24 Sep 2009 05:34 PM
По празниците 19-22.9.2009 бяхме на хижата. Впечатленията ни са отлични. Хижаря Асен е много отзивчив и гостоприемен. Хубаво е, че е започнат ремонт на хижата и дограмата е сменена. Трябва да се продължи в този дух. Хижата е на много добро место и заслужава да бъде поддържана добре.

Архивен коментар.

Радостина 12 Oct 2009 09:56 PM
Отидох там за първи път на 8 дек. 2006 - бяхме група габровци и смолянчани. Първи студентски празник, първи досег с вътрешността на Родопите, началото на приятелство с родопчани, скъпи за мен хора!:)
Изгревът, който наблюдавах тогава от хижата е един от най-ценните мигове в моя живот! За първи път наблюдавах изгрев - всеки един нюанс на събуждащото се слънце! Невероятна красота и спокойствие!

Хижа "Преспа" за мен е ключово място! Бай Асен е страхотен човек!:) Вярно е , че който я посети един път, отново се връща!:))Оттогава насетне си ходя периодично там:)


Архивен коментар.

rusnaka 14 Oct 2009 12:49 PM
nai dobrata hija s naia gotinia hijar
koito ne e hodil e nai golemia proposk za nego

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Dec 2009 01:17 PM
хижата е чудесна , има нова дограма , малко е мизерна кухнята и банята но се търпи , хижаря Асен е много добър човек но алкохола много му пречи , от 05.12.2009 до 09.12.2009 бяхме там , останах разочарован от хижаря защото беше казал че ще има най много 10 души освен нас които бяхме 18 , а накрая се изтръскаха грума от около 25-30 души , които бяха много нахални , ние се настанихме на 05.12 те дойдоха на 06.12 и се започнаха скандали за музиката и местата за сядане , едвали не ние трябваше да отстъпим , в хижата се носише миризма на трева , просто ужас бяхме отишли да си правим купона а само нервите си изхабихме , но все пак хижата е добра и си заслужава да се посети ,

Архивен коментар.

Тянка 08 Aug 2010 04:58 PM
Здравейте, ще ви разкажа как това лято решихме да почиваме на хица Преспа, за съжаление. Пътя е много лош да стигнеш до там, както и да е спираме колите до хижата и чакаме някой да ни посрещне. Останахме си с чакането, гледам входната врата отворена влизам и какво да видя както са чли пили всичко така хижаря спи на пейката неможе да си вдихне главата да ни види. Повиках и другите да видят кво става викнахме му на човека посъбуди се, само се потпря на масата и до там. Пиянството е голяма работа. Реших да се разходя да видя стаите нагоре, МНОГО ЗЛЕ. И от там се измъкна още един човек той поне говореше макар че неможеше да стой на краката си. Почнахме да разглеждаме къде ще оставим храната, къде ще се готви, немога да опиша глетката като отворих хладилника беше страшно, а в тоалетна долу беше още по страшно. Качихме в колите и обратно на долу.НЕ ХОДЕТЕ ТАМ НАПРАЗНО.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Feb 2011 02:42 PM
Мдам... хижата не е за "принцеси". Както и всяка друга хижа в България! Очевидно няма как да се угоди на всички, щом и за Асен започнаха да се пишат простотии тука. Аз продължавам да ходя там поне 1-2 пъти годишно. Ако и на вас не ви пука, че тоалетната била мизерна и... "О, Боже, там се пие алкохол!", заповядайте! Асен е пич, мястото е нечовешко, Родопите са планината!

Архивен коментар.

пипилянка 05 May 2011 12:34 PM
ха ха е, случва се да се почерпи човек. ;)

Архивен коментар.

Ммм 30 May 2011 09:20 PM
На 28-29.05.11г бях в хижата и мога само и единствено топли и приятни думи да кажа за хижаря Асен :) Приятен, спокоен и с чувство за хумор :)
Хижата й предстои да се направят етажни мивки, тоалетни и бани. Всички материали са качени на хижата и се започва лекият ремонт, но няма да се затваря заради ремонтните дейности. Удобства има всякакви в хижата като кабелна телевизия (за което се изумих), а скоро и интернет ;) Не мисля, че са необходими такива технологии сред природата, но хора всякакви.

Добавям още един телефон за връзка с хижаря Асен 0886 05 22 50

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2013 01:45 PM
Работи ли хижата?

Архивен коментар.

тотю минков 30 Aug 2013 11:09 AM
хижара е страхотен пример да взимат другите хижари невероятна агнешка чорба ни беше направил

Архивен коментар.

fena73 29 May 2014 09:30 AM
Обаждайте се предварително,че преди няколко дена хижата беше заключена!Цял ден висеше табела"в района съм-Асен"

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2015 01:30 PM
Уникална хижа с още по-уникален хижар! Изключително гостоприемен и мил човек.Препоръчвам на всички да я посетят. А гледките, които се откриват от самата хижа са балсам за очите.

Архивен коментар.

fena73 06 Sep 2015 10:59 PM
Актуално инфо от вчера(то май не е хич актуално а традишънъл...)
Ще разкажа на две на три нещата пък секи да си прави изводите....
Пристигаме,значи, към 16ч.-бай Асен-отвън на масата с компания(в последстие разбрахме че не е променял позата и питието от престигането и на предишните "досадни туристи" към 14ч.)казва "а,браво-имате време да съберете дърва за камината":):)веселяк ве-силно се надявам да се е майтапил, ама....
настаняваме се криво- ляво(няма да описвам как-той не мръдна да покаже къде-кво-само заяви гордо че е направиЛ баня) и вечерта сядаме да хапнем-имаше компания с Жипки-еденье-пиенье-аве купон...по едно време Асенчо идва и ни моли да се преместим че трябвало да настанява "голямата група" пред камината-най нагло даже искаше след като освободим масата да му помогна да сглобим софрата за юнаците...!?Обясни ни колко много е зает като заетостта му се заключаваше в това да обикаля между външните и вътрешните подретби на чашите без да престава с обедното си занимание...пичовете нямаха против да нацепят дърва,да запалят камината,да се самонастанят както нас...към 22ч. тази негова"заетост"даде отражение и човека не издържа на напрежението и залитайки(от умора,вероятно)се изнесе и се строполи в несвяст на миндера в коридора на 2-я етаж-на 2 метра от стаята си...юнаците му метнаха приятелски две одеала и купона продължи...
на сутринта в 8ч. него го нямаше-дори да си платим-не говоря за кафе,чай,камо ли закуска...оставихме паричките до телевизора!
Нека да се разберем-бил съм на почти всички хижи в България,присъствал съм на доста купони със или без участие на жижарите но такова нещо не бях виждал!!!Мисля че не съм разглезен-преживяхме нещата на х.Преспа и не искам да давам мнения-нека сам всеки да си прави заключенията-на хората с Жипките, примерно, им хареса...
п.п.обстановката в хижата не искам да описвам!
п.п 2:гледката от почти всички кюшета на хижата искам, но не мога да опиша-наистина е невероятна...за съжаление е единственото нещо за което си заслужава да си там!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jan 2017 04:04 PM
година по-късно, ситуацията не се е променила:
1. настаняване - ако така наречения "хижар", е буден и евентуално трезвен /почти невъзможно/
2. дърва - ако си нацепиш - ще спиш/стоиш на топло
2.1. дърва - ако изобщо има нарязани шайби и те разбира се, са крайно незаконни /горските минават на стада, да се напият с "хижаря"
3. чай/кафе - ако си направиш
4. супи/готвено - абсурд!
5. ракия/бира - по-вероятно да има ракия, тя е с приоритет!
6. хигиена - нулева, стаите са мръсни /евнтуално чисти чаршафи и то само лятото/, старите тоалетни на приземния етаж са крайно мизерни, "новата" баня и тоалетна /единствена/ - мизерна, с пълни кошчета и неприятни миризми /т.8/
7. леглова база - в някои стаи са добре, в други възглавниците са набор на "хижаря"
8. вода!! - ако я има /в повечето случаи няма/, изключително слабо течаща
8.1. топла вода - ако си пуснеш бойлера
9. гостоприемство - "най-доброто" в Родопите /т.1-т.8/
10. местоположение - това е единственото хубаво нещо, което мога да кажа за хижата!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2021 08:08 AM
Събота бяхме на хижата. Имаше доста хора, приятно бе и времето и обстановката. Страхотни гледки на юг се откриват от поляната пред хижата към Гюмюрджински Снежник и най-южния връх в България-Вейката, както и към масива и върха Циганско Градище южно от град Рудозем. Виждат се и планински разклонения в Гърция от Родопите. Приятно място е.
Анонимен посетител 26 Aug 2022 10:56 PM
Липсва пътека и адекватна маркировка от с. Манастир, без навигация е невъзможно да се придвижиш.
Хижарят е постоянно пиян с неадекватно поведение, в хижата е погром - мръсно, занемарено, храна с изтекъл срок от преди година.
Никога не отивайте там!
Анонимен посетител 09 May 2023 07:19 PM
Хижата е красива и на прекрасно място, но вътре е мизерия. Решихме да отседнем, но се отказахме при вида на столовата и миризмата. Хижаря беше още пиян от предната пиянска сбирка. Мръсотията и липсата на грижа личат още отвън.
Потресаващо е как в празнични дни на чудесно и достъпно място липсват туристи. Позор за БТС.
Жалко е.
Анонимен посетител 13 Sep 2023 09:42 PM
Хижата има нужда от помощ. Хижарите са младо семейство и се опитват да оправят това,което стария не е направил никога. Дори още отговаря на телефона,казвайки,че хижата не работи. Моля помагайте кой,както може да възродим една икона.0884959182 това е телефона на хижаря..
Анонимен посетител 21 Sep 2023 03:53 PM
Мястото и гледката са прекрасни, но хижата от доста години бе много занемарена. Ще има нужда от работа и помощ на новите хижари. Дано се справят! Успех!
Анонимен посетител 08 Oct 2023 08:41 PM
Хижа Преспа има нови хижари, които я възстановяват и подобряват. Сградата е била стопанисвана мърляво с години. Ще работи целогодишно. Има топла храна. Все още има нужда да се правят много неща по нея след като е била много занемарена. Намира се на хубаво място.

До нея има черен път и може да се достигне с високо проходим автомобил.

Пътеката от Хайдушки поляни към връх Свобода която минава край хижата е много хубава, ясно видима и много добре маркирана.

Актуалният телефона за контакт е 0887904077
Анонимен посетител 11 Oct 2023 07:21 AM
Радващо е, че най-сетне след дълги години меко казано мизерия на хижата, сега има нови стопани. Надявам се ноември да видим обновонета хижа, макар и скоро да бяхме на х Момчил юнак и ходихме до х Преспа, но още бе стария хижар. преди 2 месеца време бе...Димитър Благов /Карлово/
Анонимен посетител 03 Jun 2024 03:31 PM
Направена ли е маркировка от хижата до връх Преспа?
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box