Вие сте тук: Начало Маршрути Стара Планина с.Рибарица – м. Остриките - х. Ехо

с.Рибарица – м. Остриките - х. Ехо

с.Рибарица – м. Остриките - х. Ехо (3,45–4 ч)

От последната автоспирка "Стара Рибарица" на курортното селище се тръгва по пътя за с. Шипково. Минава се покрай Хайдушкото кладенче-чешма и крайните къщи на махала Дебелщица. На 2 км от спирката при водослива на реките Черна и Дебелщица (м.Хаджийското) е разклонението на маршрутите: направо по основния асфалтов път за с.Шипково и на дясно по долината на Черна река по тесен асфалтиран път – за х. Ехо. След няколко остри завоя пътят извежда в открита местност, където има рибарник и постройки, обслужващи ловния туризъм в района (50 мин).
След мост над реката пътят, вече подходящ само за автомобили с висока проходимост, се раздвоява. Левият по Драгоманов дол води до седл. Печковец на билото на Васильовската планина и оттам за с. Чифлик, а десният продължава по Черна река. Подминават се отклонението на пътя вдясно към кошарите, м. Горни Зелениковец и отлонението вляво по Зеленишки дол, по който може да се отиде до м. Кашка и слезе към х. Хайдушка песен. Върви се покрай местностите Неновия камък, Динките, Мали Червени бряг, Мечи улей, Кривия дол и се достига м. Остриките (1,30 ч). Тук може да се ползва кът за отдих, състоящ се от масивни пейки и маса, огнище и "въжена" чешма с чучур, впит в многолетен бук. От м. Остриките се тръгва в южна посока по тясна пътека над реката, продължава се на серпентини в юг-югоизточна посока по стръмен склон с хубава смесена гора и се достига билото на хребет и първoто “почивало”, оборудвано с две масивни пейки. По-нагоре пътеката следва хребета с още едно почивало. Достига се кръстовището “Ехо–Козя стена” по билната пътека (МАРШРУТ Е-3) в м. Долни ветровити преслап (1,10 мин), намиращо се по тревистата ивица на главното било малко над и южно от седл. Кар-чов преслап. Продължава се с изкачване в южна посока през гора и открит алпийски терен до седл. Железни врата (Демиркапия) и х. Ехо (25 мин).

ОТ М.ХАДЖИЙСКОТО /РАЗКЛОНА ЗА С.РИБАРИЦА, ЧЕРНА РЕКА И С.ШИПКОВО/ МОЖЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ ПО ПЪТЯ ЗА С.ШИПКОВО ДО ПРЕВАЛА БОГОЙ, ОТКЪДЕТО ПО МАРКИРАНИ ПЪТЕКИ НАЛЯВО СЕ ОТИВА ДО Х.ВАСИЛЬОВ, А НА ДЯСНО ДО Х.ЕХО(5 ч.)

Автор: Емо

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box