Вие сте тук: Начало Форум Рила Заслоните или х.Мусала???

Заслоните или х.Мусала???

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от Anonymous User последна промяна 11 Aug 2008 01:48 AM

Заслоните или х.Мусала???

Здравейте. Доста интересен сайт с полезна информация:) Но нещо немога да се ориентирам .... заслоните Еверест и Ледено езеро - ясно, че са две отделни постройки, но в кой от тях може да се преношува нормално!? И на много места из нета прочетох, че по-добре да се спи в заслона отколкото в х.Мусала, наистина ли е така!? Чакам някакви отзиви и коментари, че мисля да организирам едно двудневно изкачване на в. Мусала с приятели:smiley:

от Anonymous User последна промяна 24 Jul 2007 06:54 PM

547

силно ти препоръчвам заслона под самия връх - там е доста по-цивилизовано. хубаво е да се обадиш предварително за да има хижар там.

от Anonymous User последна промяна 24 Jul 2007 07:02 PM

548

[blockquote]From Anonymous User:
силно ти препоръчвам заслона под самия връх - там е доста по-цивилизовано. хубаво е да се обадиш предварително за да има хижар там. [/blockquote]

A кой точно е този заслон Еверест или Ледено Езеро или някой друг, който незнам:)

от Anonymous User последна промяна 26 Jul 2007 02:01 PM

561

Аз проучих нещата - няма вече Еверест и Ледено езеро. Всичко се води под едно ообщо име - заслон/хижа Ледено езеро - 40 места. Телефона на хижарката е 088/988-18-14. Само че там за съботни нощувки места няма - поне до средата на август, думи на лелката:) Така, че ние ще спим в хижата, с новите хижари и после ще пиша как е. А цената в заслона е 7лв. в хижа Мусала - 8

от Anonymous User последна промяна 29 Jul 2007 01:07 PM

575

Абе батка не знаеш ли, че от Боровец е най - удобно да се качиш до 2925.40м, но до засл. е 5 - 5.30 часа.
Ако ще ги издържиш БРАВО.
НО аз те съветвам да ходиш на чували пред хижата аз бях така 2006 21 и 21 Авг. и е мн топло.
Но не пробвай моя съвет ако си начинаещ в планинарството.
Успех:cool::cool::cool:

от Anonymous User последна промяна 30 Jul 2007 04:47 PM

587

Заслона е доста по-приятен от хижата, но без предварителна заявка е невъзможно. Цените и в х. Мусала и на заслона са еднакви 8 лв без и 7 лв. със туристически карти.

от Anonymous User последна промяна 25 Aug 2007 01:42 PM

680

ТРЯБВА ЛИ МИ ВОДАЧ ОТ Х.МУСАЛА ДО В.МУСАЛА ИЛИ МАРШРУТА Е МАРКИРАН.:huh:

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 27 Aug 2007 05:42 PM

695

Не, има маркировка, а през почивните дни има толкова много хора, че няма как да се изгубите...

Заслонът е много по-чист от хижата. Ние бяхме тази събота и неделя там. Платихме 8 лв. После слизахме пеша до Боровец...

от Anonymous User последна промяна 01 Oct 2007 10:29 PM

786

Някой качвал ли е в.Мусала през м.октомври.

от Иван Гърбев последна промяна 02 Oct 2007 12:14 AM

788

:laugh: Попаднах в един друг форум на изключително подробна информация за изкачването на Мусала и ми е много трудно да не я споделя:

"Голяма е тръпката при катеренето по този маршрут. До х.Мусала са 3-те красиви маричини езера от които води началото си р.Марица течаща на изток, а зад билото над езерата води началото си р. Бели искър, течаща на север. До х.Заслона е Леденото езиро. Самият вр.Мусала за разлика от каменистия вр.Вихрен е с обширен купол. На върха е метеорологичната станция и от дежурния метеоролог може да се получи печат и удостоверение, че сте катерили върха. Там е и станцията на БАН за космически изследвания. Току под нея има обширна поляна със зелена трева по която вчера бяха насядали за да отдъхнат на слънце поне 250 планинари. Интересно е, че от вр.Мусала се вижда целият маршрут по който се достига до върха - вижда се станцията на лифта на Ястребец-1, х.Мусала и х.Заслона, гр. Самоков и красивата панорама на Боровец.
При слънчево време, има опасност от изгаряне на откритите части на тялото поради това, че в планината има силно проникване на ултра-виолетовите слънчеви лъчи. Затова обезателно трябва да носите шапка и не бива да се разсъбличате за продължително време. В противен случай едва като слезете от планината ще усетите силно и болезнено зачервяване на кожата.
При хубаво време върха се катери едновременно от стотици туристи от 5-6 годишни деца до много възрастни хора и има едно неписано правило, че тръгвайки от х.Мусала към върха и слизайки обратно следва да поздравявате с "Добър ден" или "Здравейте" многобройните туристи, които изпреварвате или с които се разминавате. Вчера поздравих група от около 15 туристи и всички като в хор ми отговориха на поздрава. Тези поздрави са знак на особена планинарска солидарност за която нямам точно обяснение."

Яко! И в крайна сметка се оказва, че освен двата заслона, до Леденото езеро се намира и х.Заслона. :smiley:

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 02 Oct 2007 12:51 PM

789

Благодаря за информацията.Слизал съм до хижата със ски,страхотна ггледка.

от Иван Гърбев последна промяна 02 Oct 2007 01:54 PM

790

А имаш ли удостоверение и печат, че нещо съмнителна ми се вижда работата? :smiley:

[signature]
На върха на планината има толкова мъдрост, колкото сам си занесеш.
[/signature]

от Anonymous User последна промяна 04 Oct 2007 02:11 AM

798

Здравей,съмишленико Гърбев!
Имам една молба към теб-продължавай да следиш онзи другия форум,с толкова очарователни пътеписи.НЯМА начин да не се появи нещо, което все още не знаем!
Имам намерение тази седмица да се кача в района на Леденото езеро.Ще направя задълбочено проучване на сградния фонд,инфраструктурата и други забележителности,май там наблизо се намираха и някакви 7 езера?!?:huh::huh:
Поздрави и до среща!
п.п.интересна ми беше темата за бързото ходене на "добрите планинари" в началото на септември! :rolleyes:

от Anonymous User последна промяна 04 Oct 2007 02:13 AM

799

[blockquote]From Anonymous User:
Някой качвал ли е в.Мусала през м.октомври.[/blockquote]

През месец октомври никой не се качва на вр.Мусала:tongue:

от Anonymous User последна промяна 04 Oct 2007 03:31 AM

800

Как така през м.Октомври никои не се качва на в.Мусала?????:huh:

от Anonymous User последна промяна 17 Jun 2008 05:26 PM

1336

....ИСКАХ ДА СТИГНА ДО Х."МУСАЛА" НА 26.О1.07г....ВЪЗМОЖНО Е С ДОБРА ПОДГОТОВКА И АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВРЕМЕТО В РЕГИОНА!!!,ЛЕКА РАНИЦА И СНЕГОХОДКИ...GSM С И РАДИОВРЪЗКА С ХИЖАРЯ И ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА,ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА... И ПО ЗИМНАТА ПЪТЕКА...ИМАХ 40 кг. САМАР,БЕЗ СНЕГОХОДКИ...ТРЪГНАХ ПО ЛЯТНАТА ПЪТЕКА,ПО СЛЕДИТЕ НА МАРИО(ХИЖАРЯ),КОЙТО СЕ ДВИЖЕШЕ 2 ЧАСА ПРЕД МЕН,ЗАТЪВАХ ДО КРЪСТА,ДОКЪДЕТО ПОЗВОЛЯВАШЕ САМАРА...ОТКАЗАХ СЕ И СЕ ВЪРНАХ В Х."ЯСТРЕБЕЦ"...В КЪСНИЯ СЛЕДОБЕД РАЗБРАХ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО...

от Anonymous User последна промяна 11 Aug 2008 01:48 AM

1460

Здравейте,
виждам, че отдавна не е писано по тази тема, а аз както може би много други първо проверявам информацията по форумите преди да тръгна за където и да било.
Ще се постарая да бъда кратък и възможно най-съдържателен.
Лифта /към днешна дата/ струва 9 лв в двете посоки, или 6 лв. в едната. Незнам в колко започва да работи, но последните кабинки от долната към горната станция са в 18:00ч. а от горната към долната в 18:30.
Относно паркирането въпроса стой по следния начин. На паркинга на лифта ще Ви искат 15 лв за 24 часа, но в момента в който прескочите тези часове си плащате допълнително. На платените паркинги зад хотел Рила, положението е същото но там цифрата е 10 лв. Единствения шанс за безплатно спиране е някъде преди самият лифт около Етно Бар, който в момента не функционира.
След 15-20 минутното возене с лифта се озовавате на хижа Ястребец. От нея се вижда покрива на все още строящият се хотел до старата хижа Мусала. От лифта до х.Мусала се въври по равна пътека и разходката отнема един час.
дълго време се чудех защо всеки препоръчва заслона, но след като видях външния вид на хижата всичко ми стана ясно. В момента тече ремонт/разширяване/ на бюфета/кухнята, но като цяло хижата изглежда силно неприветлива. Около нея има къде да се опънат палатки, което си мисля, че е по-добрия вариант при хубаво време.
От х. Мусала до заслон Леденото езеро /GSM за връзка: 0888 590 342/ по лятната пътека с темпо на добре натоварени и не много опитни 7 човека се достига за един час и половина. Но тук пътеката и лятната, и зимната /двете се съединяват в една някъде по средата на пътя до заслона/ са доста стръмни и изискват внимание, както и добър заряд от сили.
Заслонът представлява пирамидална постройка с точно ЕДНО единствено прозорче :) Има 2 помещения за спане. Едното е за 20 + човека, другото в което се помещавахме ние е за 7. Разполага с кухня/бюфет, който предлага не много богато меню, но все пак е нещо. Супите и бирата са за по 2,50 лв, червено вино - 2 лв, солети - 0,50 лв. Вечерта стана доста щур купон, най-верояно поради лошото време, което завари доста хора около заслона. Някои от тях дори спаха по масите и столовете. Нощувката струва 10 лв. Инвестицията си заслужаваше и беше напълно разумна, от гледна точка на исзипалата се в продължение на около 20 минути уграшица.
От заслона до върха катеренето отнема 30-40 минути.
На върха.... няма да Ви описвам чувството, да си там, всеки сам ще си го изпита, щом чете тези редове.
Там се намира базова екологична обсерватория, както и дървена постройка, от която видях само една стая, в която имаше най-различни постери и надписи, както и снимки на изчезнали хора :(
Връщането обратно по пътя не се отличава с нищо от изкачването. Освен с това, че вече знаете какво е да си на върха на Балканите ;)
Пожелавам приятни мигове на всеки, който реши да покори върха.
P.S. до няколко дни ще се опитам да кача и сними :)

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box