Вие сте тук: Начало Форум Стара планина Хижа Видима - връх Ботев

Хижа Видима - връх Ботев

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от Anonymous User последна промяна 21 Jul 2009 09:47 PM

Хижа Видима - връх Ботев

Здравейте, интересувам се за по-подробна информация за преход от х.Видима до връх Ботев, времетраене, сложност на маршрута, препоръки и съвети...ще съм ви много благодарен....от Варненска група туристи ако имате желание, моля пишете на ел.адрес fotev.com@abv.bg Благодаря предварително!

от Anonymous User последна промяна 21 Jul 2009 09:47 PM

2155

Миналият уикенд ходих в Северен Джендем и целта ми беше да намеря тази пътека, както и да видя доколко е проходим участъка от вр.Михова планинка до х.Тъжа без качване на билото. Най-доброто изходно място наистина е х.Видима (не знам обаче дали работи в момента), но аз нямах още един ден на разположение, така че пътувах с нощен автобус от Варна през Севлиево до Острец. В 10:15 бях на ВЕЦ Видима. Влиза се през големия портал в двора (забранено е по принцип, но не са ми правили проблем), заобикаля се сградата на ВЕЦа от дясно и там където свършва полянката се вижда началото на пътеката, която завива на ляво и излиза на тръбата. Пътеката вървейки стръмно нагоре покрай тръбата извежда до водосборника на ВЕЦа, който заобиколих от дясно по пътя, под който върви водата след водохващанията. От първия ляв завой на пътя се отклоних на ляво и тръгнах по билото на ребро, което катери нагоре и извежда на основното ребро на Голям осрядък. Оттам се върви по основното било стръмно нагоре като само на места се вижда нещо като пътека, докато се излезе на поляните горе. На първата полянка излязох малко преди 12:00. Самият връх Голям осрядък е малко по-нагоре на голямата поляна, на която се излиза след още малко ходене. От горният край на поляната се влиза в гора, като отново се следва билото. В един момент се вижда пътечка, която върви отдясно на билото, но тя извежда само до ръба на скали извън гората, от които има хубава гледка на запад, но за да продължа нагоре отново се върнах на билото и продължих докато видях края на гората и една вертикална скала пред мен. Заобиколих я от ляво и излязох от гората, там терена става по-труден и човек трябва да си помага и с ръце. Оттам тръгнах право нагоре отново към билото. След като качих Михова планинка (на върха бях в 14:00) ми се стори, че има по-лесен вариант - след като се излезе от гората да се продължи малко хоризонтално и тогава да се катери върха. Между върха и основния масив на Стара планина има интересен улей, по който може да се слезе на запад, но това следващия път.
Нагоре към Ботев терена изглежда по-лесен - повече трева, по-малко камъни и не толкова стръмно, но аз реших да видя как е положението на запад. Убедих се, че наистина има начини да се премине този участък от Северен Джендем без специална екипировка. На билото се качих чак след като подсякох Юрушка грамада и в х.Тъжа бях в около 20:00 ч.
Тия дни ще сваля GPS тракa и ще кача снимки. Ако някой се интересува от още подробности или може да даде някаква информация да ми пише, надявам се скоро пак да имам възможност да отида там.

evgeny_5@yahoo.com
skype: evgeny_5

Най-новото
xижа Момина поляна
Навигация
Facebook Like Box