Вие сте тук: Начало Хижи Рила xижа Чакалица

xижа Чакалица

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Хижата не работи!!!
Хижа Чакалица се намира на 1850м н.в. в живописната местност Чакалица, разположена в Югозападния дял на Рила планина. Постройката представлява едноетажна сграда, в непосредствена близост до нея е разположена масивна триетажна сграда (новата хижа) която е в процес на доизграждане. В момента предлага 22 места за настаняване в три стаи с по 6 легла и фургон с 4 легла, оборудван кухненски бокс, в който туристите могат да приготвят донесената от тях храна или чай от набраните по пътя билки, има и обширна столова, външни и вътрешни санитарни възли и тоалетни, баня с топла вода. Хижата е водоснабдена и електрифицирана от мини ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво.
До Чакалица се достига по горски път, който преминава през красиви и живописни места. Има и добре поддържана туристическа пътека.

Районът около хижата е подходящ за пешеходен и велотуризъм, разходки, пикници, бране на горски плодове и билки. През зимата има идеални условия за ски преходи. От тук можете да стартирате един от най дългите и красиви преходи: х. Македония - х. Рибни езера - заслон Кобилино бранище - заслон Страшното езеро - х. Мальовица също така да слезете на Предел. В миналото местността е била едно от любимите места за отдих на хората от Горна Джумая /старото име на Благоевград/ и съседните села. От хижата се разкрива и неповторима гледка към Пирин. От тук са и едни от най-красивите залези.

Съседни турстически обекти:
- х.Македония - 4.00ч.
- х.Предела - 4.00ч.
- х.Добърско - 4.00ч.
- вр.Чакалица/2298/ - 2.00ч.
Изходни места:
1. Град Благоевград - 34км. земен път - първоначално по долината на река Благоевградска Бистрица, а на 18-тия км до горски пункт Славово отклонение вдясно по маркирана пътека покрай долината на р. Славова.
2. с. Долно Осеново
3. с. Хърсово

Снимки: Павел Тодоров
  
Спални места 22
Address
Телефон 0884/033423, 0882/723160
E-mail
Надморска височина (метри) 1850
GPS Северна ширина (градуси) 41.992175
GPS Източна дължина (градуси) 23.312152
Най-новото
заслон Тевно езеро
xижа Грънчар
Facebook Like Box