Вие сте тук: Начало Форум Екипировка Трябва ли всеки турист да разбира от ориентиране?

Трябва ли всеки турист да разбира от ориентиране?

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от Anonymous User последна промяна 08 Apr 2009 12:11 PM

Трябва ли всеки турист да разбира от ориентиране?

Отговорът е "Да". Започвам тази тема, защото уменията за ориентиране в планината за свързани с оцеляването на туристите. Всеки турист винаги трябва да знае къде отива и "ако се загуби как да се намри". Всеки от нас , дори и най-опитния, се е губил поне веднъж в живота си. Някой път това може да бъде фатално. На първо място трябва да познаваш и правилно да "разчиташ" туристическата маркировка. Това обаче не е достатъчно. "Сляпото" движение по нея не се препоръчва. Нужни са и други неща. Хубавата карта, професионалния компас, висотмера и качествения GPS-приемник са неоценими вещи, без които не може. Те не са взаимно изключващи се, а напротив взаимно допълващи се туристически атрибути. Да разчиташ само на една от тях би било голяма глупост. Същевременно те биха били излишни и безполезни вещи, ако туриста не може да си служи добре с тях. Ако не можеш да "четеш" карата и да пренасящ информацията от нея върху местността и обратно тя е само лист хартия, с който можеш да си запалиш огън. Същевременно картата е безполезна ако нямаш компас за да я осевериш и ориентираш. Без карта компасът също би бил ненужна вещ. Висотомерът допълва картата и компаса, но без тях не може да се използва. Напоследък станаха модерни GPS-приемниците. Най-качествените апарати имат детайлна електронна кара, лектронен компас, висотомер, крачкомер и др. Той обаче трудно може да се използва без хартиена карта. За целта най-полезна би била специална GPS-съвместима карта с координати. Тя ни дава голям обзор и по нея точно може да се установи точката на местостоене. Лошото на всеки GPS-приемник е неговата ограничена автономност. Батериите му бързо се изтощават - до 24 ч. за целта ти трябват няколко резервни комплекта. Грижете се за своята навигационна апаратура. Подберете грижливо туристическата си карта. По възможност се снабдете и с топографска. Носете винаги картата във водонепромокаем калъф. Винаги носете поне 2 професионални компаса със себе си - един ръчен и един джобен. Най-добър е механичния компас. Висотомерът също би трябвало да бъде механичен.Поставете своя GPS-приемник във водонепромокаем и удароустойчив калъф и вземете няколко резервни комплекта батерии. За препоръчване е да имате слънчево зарядно устройство и поне 4 резервни акумулаторни батерии. това ви прави независими и носите по-малко излишни наща със себе си.

от Anonymous User последна промяна 24 Jan 2009 10:28 PM

1817

Като цяло съм съгласен с изложението в горния пост. Има някои случай когато само карта или само компас са достаъчни за бързо вземане на решение за посоката.
Например в лошо време със силен вятър и дъжд не може ей така да разгънеш чаршаф и да четеш.Трябва да търсиш завет или да се криеш под дъждобрана. Ако знаеш основния релеф на месността, то само с компаса са възможни корекции в посоката (грубо ориентиране). С компас само може да се движим по азимутната маркировака ако има такава.
Трябва да се съблюдават и естествените указатели: мъхове, слънцето, преобладавщи ветрове, посоки на реките, вододели.

Преди години имах едно коварно изгубване на Витоша от към Железница Ярлово на слизане от Черни връх. Идеята беше да се слезне през Синята стрела до Железница. Изпуснахме пътеката и карахме по прва линия (ясно време).Гледайки от горе три ребра (долини)надолу те станаха десет с неприятни чимове. Резултатът беше 4 часа подсичане.

Това е леко загубване, в хубаво време, а съм имал и по сериозни.

от Anonymous User последна промяна 22 Feb 2009 02:32 PM

1901

Всеки планинар, дори най-добрия, се е губил поне един път в живота си. На някои това е коствало здравето или дори живота. Аз имам такава сентенция "За да се намериш първо трябва да се изгубиш". това е врамките на шегата разбира се.

За да нямаш проблеми с дъжда, картата ти трябва да бъде във водонепромокаем прозрачен калъф. Много добри са калъфите на фирмата Ferrino.

Следенето на формите на релефа и определянето на посоката по местните прзнаци и небесните обекти също е полезно.

Много лошо е, че в България липсва подробно и достъпно ръководство, от което да се усвоят тези знания.

от Anonymous User последна промяна 24 Mar 2009 01:56 PM

1948

Все още в България нямаме истински туристически карти - такива каквито са възприети по света. Тоест нямаме карти 1:25000 или 1:30000. Няма и кой да се занимава с правенето на такива, освен ако някой ентусиаст изработи нещо по някой проект. Твърде жалко, но е факт, че страна със повече от стогодишни традиции в планинския туризъм няма една свястна туристическа карта.
Оттам да се върнем на темата - добре е всеки турист да има понятие от ориентиране, но това няма да му бъде от полза, ако няма вярна карта. Трябва много да се внимава и да се ходи самостоятелно в планината, само ако си опитен турист. Иначе - по-добре си вземете за водач някой, който много добре познава маршрута, за да бъдете спокойни. С опитен водач всичко е спокойно, докато без водач се получават в най-добрия случай недоразумения така да ги наречем...

от Anonymous User последна промяна 08 Apr 2009 12:11 PM

1955

Да,всеки турист трябва да разбира от ориентиране и според мен трябва постоянно да търси начини за придобиване и затвърдяване на знания по ориентиране ,топография.един турист според мен не е просто един обикновен "баирбудала" , а човек ,който обича природата,знае как да я пази,има познания по ориентиране, топография,първа помощ интересува се от заобикалящата го природа и т.н.
Лошото е ,както се спомена и в горните постове,че няма хубави карти.Тези карти ,който се печатат от Картография ,според мен са повече ориентировъчни и са далеко от представата за една хубава топографска карта.В интернет има много руски военни топографски карти, но много от тях са доста стари и неактуални.Така ,че става малко трудно дори и човек да има компас и висотомер при липсата на хубава карта да даде с точност своето местоположение.
Ивелин

[signature]

[/signature]

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box