И аз съм начинаещ турист от Русе. Пиша ти само от съчувствие, защото наистина е тягостно да чакаш съвет и да не го получиш и то в специализиран форум. Мога да ти бъда полезен по-скоро с разсъждения и наблюдения, отколкото с опит. Ето за дъждобраните: два вида- едните покриват раницата, другите не я покриват.
А преди малко четох писаното от турист в раздела- х. Соколна- Триглав, който казва, че като се изкачили до билото - Тънас тепе и започнало да духа силно, при което дъждобраните им почнали да се разкъсват, поради което и те решили да подсичат от юг- по завет е все пак. От там си правя , а вероятно и ти извода, че освен горното делене, дъждобраните имат и делене според този критерий: такива които вятърът ги разкъсва и такива, които вятърът не ги разкъсва. Опитен планинар русенец ми каза: "Като завали спираш и чакаш, защото ако продължиш да вървиш ще станеш вир вода от пот под дъждобрана. А дали ще си вир вода от потта си или от дъжда - няма много разлика."
МОят дъждобран е от 1,75лв. и не покрива раницата ми. Нося го, като преди да атръгна ударям една молитва за хубаво време на добрия Дядо Господ. Дано малко съм разведрил лошото ти настроение.
[signature]
[/signature]