Естествено по-скъпо не значи задължително по-качествено. Нека не забравяме все пак , че много стоки държат относително висока цена и заради марката си основно, но качеството е сигурно само ако е в съотния по-висок клас на оборудване - нали не очаквате в къмпингарска палатка да ви е комфортно на 6000 м в Каракорум като ви обрули един местен ветрец - а има къмпингарски семейни палатки за по 2000 евра ! Разбира си и нищо не ви пречи да си мислите през цялото време , че сте ок и че имате хималайско оборудване :-) Също между другото, спокойно можете да си купите А или В класа на известната автомобилна марка, и да си мислите че карата качествен М :-).
Та да разгледаме случая, когато не може всичко да ви е "най". Избирате си приоритетно кое да подмените с по-добро най-напред. За някой най-важно е обувката, за друг палатката, за трети - друго. Най-важното е да се чувстваш максимално дълго време комфортно. Ето ви пример за мен конкретно: не ми пука къде спя, гледам да ходя на планина когато не вали, предпочитам да спя на хижа, планирам си нощувката да е на хижа и радко замръквам на чувал, обичам да си угаждам и си нося повечко глезотии, 110 кг съм и нося здраво, мога да ходя и бос или по сандали - пришки ми излизат рядко, НО ВИНАГИ нося: брадва, ножове, подпалка. В резултат класацията ми е: 1. раница (да е удобна и с 20 кг товар) 2. всичко останало колкото по-леко толкова повече глезотийки си качваш :-) . Раницата си смених - сега е Дойтер, а следващата ми брадва ще е Фискарс твърдо :-) За останалото изобщо не ми пука. В момента не марково и не много леко: дрехи , чувал, глезотии, храна за 5 дни = 15 кг (раницата вкл. ;-) ... Е за себе си съм намерил конфорта за сега и значи мога да си спестя хилядарката за обувки и дрешки за близките няколко месеца или години - още повече, че на моето потене (дори да седя на място) няма ТЕКС материя дето да не подгизне отвсякъде.
Та това е според мен за съпо / качествено. Дано съм бил полезен с романа си ;-)