Аз съм ходил със скапан самар, зелени вихренки и памучни парцали, ходил съм и с ташевка, хубави обувки и дрехи. Ташевката е по-удобна от стария самар, дрехите и обувките са несравними.
Моят съвет е - купувайте си маркови дрехи, ако имате възможност, но не псевдомаркови (като разни чешки и полски "непромокаеми" и "дишащи" якета и панталони. Не че аз мога да си купя Mammut или Millet, обаче ако търсите повече по дрехите втора ръка може да се облечете невероятно. От секънд хендовете имам например - Уиндстопер Дъ норт фейс "Памир" (оригинален, а не китайски ментак, с каквито ходи всеки втори - цена като нов - 199 евро); панталон Мамут "Бейз Джъмп"; полари Пийк пърформанс; Фауде и Колвет; алпийски обувки Рахел - обувани пет-шест пъти, кожени, двойно зашити, вибрамова подметка щайгайзенфест - цена като нови - над 300 евро; трисезонен спален чувал Аюнгилак с изкуствен пълнеж; яке за маунтийнбайк Льофлер от гортекс паклайт; ризи Колумбия и Тимбърленд; трекинг яке джи-1000 от Фьелревен; трекинг карго панталони от Дъ норт фейс и Фьелревен... може би имам и още но не мога да се сетя в момента... Дрехите са много запазени и си вършат функциите много добре. Трябва да ви кажа, че нямат нищо общо с обикновените дрипи, които носи българина.
Недейте да си купувате шапки и ръкавици обаче, както и много износени обувки.
В аутлетите също има много добри неща - виждал съм дрехи и обувки на много сносни цени - поне с 50% намаление. Пример - хайкинг обувки Джак Волфскин, високи - 100 лв.; ниски хайкинг обувки Майндл XCR за 130 лв.... Просто трябва да потърсите. Недейте да си купувате вихренки за 60 лв., щом може да си намерите Джак волфскин за 100 лв. Апропо вихренките са изключителни боклуци. Има и западни производители, които в момента разпродават дрехи и обувки на половин цена - просто потърсете онлайн шопове за аутдор екипировка. Някои перфектни западни модели са на цени, близки до българските стоки - пример има модели раници на Фауде и Бергхаус, които са много малко по-скъпи от ташевките. Тук не говорим толкова за качество на плата и конците, колкото за функционалност и в частност гръбна система.
Не че ташевките са лоши, но имат много недостатъци, които са плод по-скоро на стремежа на Георги и Гергана Ташеви да правят по-евтин продукт, а не че не знаят как се прави хубава раница. Ако ги правят с всички екстри, раниците им ще струват най-малко два пъти по-скъпо.