Вие сте тук: Начало Форум Говорилня БЕЗОПАСНОСТ в ПЛАНИНАТА

БЕЗОПАСНОСТ в ПЛАНИНАТА

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от orlin последна промяна 26 Dec 2009 08:31 PM

БЕЗОПАСНОСТ в ПЛАНИНАТА

Кръгла маса на тема „БЕЗОПАСНОСТ в ПЛАНИНАТА” се проведе в хотел-ресторант „Клуб Владая”. Форумът беше организиран от Асоциация „ПЛАНИНИ и ХОРА” и имаше за цел да обедини усилията на различните институции в стремежа им за безопасно и безаварийно пребиване в планината. В среща взеха участие представители на: • Планинска Спасителна Служба, • Гражданска Защита • Българска Федерация по Катерене и Алпинизъм, • Национална Спортна Академия • Български Туристически Съюз • OUTWARDBAUND – България • Национални Паркове – Централен Балкан и Пирин • Национално Сдружение на Планинските Водачи • Сдружение на Водачите в Природна Среда • Сдружение „Свободни Планини” • Асоциация „Планини и Хора” • Фирми работещи в сферата на планинския туризъм • Емблематични планински водачи в България На срещата бяха отчетени зачестилите нещастни случай напоследък, фрапиращото непознаване правилата за безопасност и практическата неспособност на изпадналите в беда туристи, да взимат правилни решения в екстремални ситуации. Беше направен анализ на нещастните случай през последните години и бяха посочени добри практика и стандарти за безопасност. Като цяло форумът се обедини около мнението за липса на достатъчно информация, единна система за обучение и некомпетентни действия от страна на хора и фирми предлагащи курсове за оцеляване и туристически услуги, криещи опасност за живота и здравето на клиентите. Форумът прие и конкретни препоръки към всички, които се чувстват съпричастни към проблема. Асоциация „Планини и хора” обявява периода от 16.12.2009 до 16.01.2010 като месец за безопасност в планината. След края на зимния сезон, ще се проведе втора среща, на която ще бъде отчетено постигнатото. Има идея форумът да стане постоянен.

от orlin последна промяна 20 Dec 2009 06:50 AM

2475

Кръгла маса на тема

БЕЗОПАСНО ПРЕБИВАВАНЕ В ПЛАНИНАТА

Хотел-ресторант „Клуб ВЛАДАЯ” – 10.12.2009

П Р Е П О Р Ъ К И

1 Информационно-превантивни мерки
1.1.1 Създаване на работна група с задача да разработи ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ.
1.1.2 Изработване и отпечатване на информационни материали касаещи БЕЗОПАСНОСТТА.
1.1.3 Качване на флаери по безопасност на сайтовете на участниците в кръглата маса и разпространението им по изходни пунктове, хижи и магазините за екипировка.
1.1.4 Подготовка на текст за информационни табла, който да се предложат на парковете за изработка и поставяне.

2 Подобряване на системите за обучение
2.1.1 Иницииране на срещи с М-во на образованието, М-во на спорта, М-во на туризма и М-во на здравеопазването за внедряване на препоръките за безопасност в системите за обучение
2.1.2 Работа по придаване на ново съдържание (от гледна точка на безопасността) в часовете по планинарство в училищата и спортните департаменти на ВУЗ
2.1.3 Внедряването на единна програма за масови и общодостъпни курсове по ПЛАНИНАРСТВО, като първоначална форма за запознаване с планината.

3 Медийно партньорство
3.1.1 Създаване на трайни връзки с електроните и печатни медии, отразяващи планинската проблематика.
3.1.2 Постоянен стремеж за обективна и точна информация касаеща безопасността.
3.1.3 Публикуване на материали и участие в тематични предавания

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 20 Dec 2009 12:22 PM

2476

Похвално, но така няма да решите нищо! Най-важното за безпостността е информацията!
А като се има предвид, че дори няма актуална информация кой лифт кога работи и защо точно па тоя лифт който искам да ползвам пише, че работи, пък той не работел щото някъв дебел мазник решил така.
Бе поне пийнахте ли?

от Иван Тягов последна промяна 21 Dec 2009 08:16 PM

2478

[blockquote]From Anonymous User:
Похвално, но така няма да решите нищо! Най-важното за безпостността е информацията!
А като се има предвид, че дори няма актуална информация кой лифт кога работи и защо точно па тоя лифт който искам да ползвам пише, че работи, пък той не работел щото някъв дебел мазник решил така.[/blockquote]

Тук съм доста съгласен.
Ето и едно конкретно предложение от нашия сайт:
Нека институциите, който имат отношение по въпросите за безопасността в планината да предоставят и актуализират всеки ден небоходимате и нужна информация за времето, условията в планината и т.н.

Ние (www.bulgarian-mountains.com) можем да предоставим необходимата "платформа" за това докато се създаде (евентуално) специализиран сайт?

Не се изисква почти нищо, но ефекта би бил доста по-голям от обявяването на "периода от 16.12.2009 до 16.01.2010 като месец за безопасност в планината"

Поздрави
Иван

от Anonymous User последна промяна 26 Dec 2009 08:16 PM

2479

[IMG]http://i823.photobucket.com/albums/zz157/GidoveAPH/Planini/flaeriposledenvariant_Page_1.jpg[/IMG]
[IMG]
http://i823.photobucket.com/albums/zz157/GidoveAPH/Planini/flaerivariant_Page_2.jpg /IMG]

от Anonymous User последна промяна 26 Dec 2009 08:31 PM

2480

[img]http://i823.photobucket.com/albums/zz157/GidoveAPH/Planini/flaeriposledenvariant_Page_1.jpg[/img][/img]
[img]http://i823.photobucket.com/albums/zz157/GidoveAPH/Planini/flaerivariant_Page_2.jpg[/img][/img]

Най-новото
xижа Момина поляна
Навигация
Facebook Like Box