Вие сте тук: Начало Форум Говорилня Състояние пътеки в Родопа

Състояние пътеки в Родопа

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от HristoV последна промяна 13 Aug 2010 08:15 AM

Състояние пътеки в Родопа

Привет съфорумци!:grin: Интересувам се от състоянието на пътеките по следния маршрут: [i]х.Студенец -> х.Момчил юнак -> х. Пашалийца -> гр. Лъки[/i] Ако някой е минивал по някой/част от тези маршрути ще съм благодарен да ми даде прясно инфо за състоянието на маркировката и като цяло на пътеката. Благодаря предварително! ПП Няма да питам за мечките в Родопа, достатъчно се тръби по телевизиите... :shocked:

от HristoV последна промяна 21 Jul 2010 03:52 PM

2870

Утре тръгвам за натам, има още време некой да сподели инфо...:rolleyes:

от HristoV последна промяна 26 Jul 2010 12:24 AM

2879

Е...
Ще ви разкажа за състоянието на пътеките аз. След като се върнах успешно!

Пътеката от х. Студенец до х. Момчил юнак е премаркирана :) - няма какво повече да кажа. Представлява горски път с изходна точка до хотел ресторант Рожен на отбивката за Рожен и Обсерваторията, после маркировката я има, но малко е объркваща/там се катери здраво нагоре, ама наистина здраво/. Следва спускане и излизане успоредно на асвалтов път. Точно там липсва маркировка, че трябва да се поеме по пътя, но човек бързо схваща, защото направо е само маркировка за Момчиловци. По пътя до хижата е ясно, но отегчаващо трамбоване по хасвалт..

От х. Момчил юнак/ отварям скоба - хижата е с намален леглови капацитет, защото част от бунгалата са отдадени на частни лица, които са собственици на земята на хижата. Хижаря го нямаше, но разбрах, че се качвал през уикенда и при отправена заявка от туристи.../ Та пътеката посока х. Пашалийца е ясна. От разклона за Лъки-Момчиловци-х. М.ю. се хваща фронтално нагоре по билото както си вървите по пътя от хижата към разклона. От там само по билото на Радюва планина се трамбова с приятни изкачвания и спускания, чешми не липсват, маркировка също. Тук маркировката е достатъчна. На места липсва, но къде поради паднали дървета къде незнайно поради какви причини, но се върви само направо и на ключовите места е с добър статус. До Пашалийца си е маане доволно, не липсват следи от мечки, за щастие без срещи.

От х. Пашалийца до гр. Лъки. Думите на хижаря бяха следните: [i]"А, то надолу се слиза за 40мин.. Теее, тия от дебелариума от долу го качват за час и половина, та вие ли ще се мотате..."[/i]

Е да, ама не! Да е жив и здрав, но такова зверско слизане, без раница ко ще да си, за 40мин нема как да стане, освен с хеликоптер :)))
Денивелацията от хижата до града е 1000м и е зверски склон почти постоянно косо надолу. Маркировка има, доста е кът, но на ключовите места е с добър статус. Забележката ми е чак след 2/3 от спускането маркировката изчезва - тотално до града, което ме навява на мисълта, че сме я изтървали, но с оглед на единствения възможен път за ходене това малко ме съмнява. След като се стигнат махалите на града е добре да се ориентирате за некоя козарска пътека слизаща по бързичко до града, че има да си виете по пъто още маса време. Обаче... тия козарски пътеки са по едни сипеи и едни камънаци, дето след час и половина слизане краката са вече по инерция и требе се внимава. Бързо се слиза, но е доста натоварващо, доста стръмничко, постоянно трябва човек да е на спирачката. Слизането го направихме за 2ч. Хижаря нещо ни прекара, но не очаквах да го направя за 40мин с оглед на дължината на пътеката на туристическата карта, която имах...:grin:

Живи и здрави, има страхотни гледки, маршрута си заслужава!
Задължително си носете малко пиратки за сплашване на некой неприятел и е желателно да спите край или в хижите, огън е препоръчително. Вървете шумно и си пейте или свиркайте, за препоръчване е да си носите свирка. Рядко се вижда жив човек там..
Горските от Чепеларе /срещнахме ги на средата на марщрута М.ю. -> Паш./ рекоха [i]"Тука в района имаме 3 мечки и няма от какво да се боите. Те са дрюжелюбни, но не им оставяйте сладко."[/i] След което ми видяха пиратките и се засмяха и одобриха.

от Anonymous User последна промяна 26 Jul 2010 11:37 AM

2881

Мерси за информацията,
Иван

[signature]

[/signature]

от HristoV последна промяна 26 Jul 2010 04:42 PM

2883

Моля Ванка.

от Anonymous User последна промяна 26 Jul 2010 09:53 PM

2884

:smiley: Добре разказан маршрут и полезни уточнения. Преди 11 години и кусур месеца съм се качвал с група, от Лъки до Пашалийца. По коларския път, но само до около километър от града, ни извози едно местно бусче. От там тръгнахме пеш, като за 2-ри ден още с пълни раници:undecided:. Повървяхме малко и преди да излезем горе на една махала над Лъки срещнахме една местна лелка. Хем знаехме, че местните НЕ СЕ ПИТАТ за часове и километри, любопитството ни надделя и на въпроса към лелята - колко път ни чака до Пашалийца ни бе отговорено: "...ми така кат ви гледам все млади сте, за има няма час-два сте там..." :grin: ...
Да, да, ама не. Отне ни 7 часа и половина дори, само нагоре и само нагоре, адско катерене. Че и похапнахме добре, преди да тръгнем и положението беше направо:cry:. Колкото от Пашалийца до Момчил юнак не съм го вървял и това, че има вода по пътя е много добра новина.
Между другото и аз на свой ред да попитам за един друг маршрут по-на запад - в Баташка и Девинска планина. Става въпрос за маршрута от Брацигово до хижа Орфей, но през горски стопанства Борово и Орлово(Кьошка) и Кемеров мост - проходимост, чешми, реки, места за бивакуване, бунгала, вили, къщи, мечки :grin::rolleyes: и друг вид местен дивеч. Местата по маршрута не са обхождани често от туристи и поради този факт не мога да открия каквато и да е прясна информация в Нета. Ще съм много благодарен, ако някой все пак знае и пише нещо по въпроса или посочи място, откъдето мога да се информирам!
Успехи на всички и до срещи горе по баирите!
Петър

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 10 Aug 2010 07:43 PM

2913

Привет Пешо,

Аз не съм запознат с маршрута, от който се интересуваш. Звучи ми интересен, дано намериш информация.
Освен тук не виждам къде другаде може да изпадне такава, но трудна работа, като че ли Родопа е по-малко посещавана, за щастие и нещастие... И аз не знам какво да си мисля. Горе по билото от М.Юнак до Пашалийца на 1800м надм. височина все си мислех, че ще е чисто по пътя, но и там има боклуци, за щастие по-малко отколкото на Рила и Пирин. :lipsrsealed:

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 11 Aug 2010 01:35 PM

2915

Наистина информацията, която намирам, е твърде вяла и оскъдна, но пък от друга страна може би така ще ми е (евентуално ни е) по-интересно и вълнуващо.:wink: Всъщност не e кой знае какъв проблем, но ако някой от приятелите ми изяви желание за този маршрут и ме пита къде се нощува, има ли вода по пътя, през какви хижи се минава, като първа необходимост от запознаване с маршрута и особеностите му, всъщност почти нямам за сега с какво да го(я,ги) информирам, с изключение на снимките в google earth, което разбира се е крайно недостатъчно, а и от друга страна самостоятелните изяви не са по вкуса ми. Имам още някоя и друга идея да се информирам от тук-там, но за това по-късно, като наближи време за тръгване. Иначе, ако някой случайно открие :rolleyes: някъде нещо по въпроса, нека сподели, ще съм му много благодарен!
Успехи на всички и до срещи по планините!
Петър
:cool::smiley:

от HristoV последна промяна 12 Aug 2010 11:40 AM

2920

А, сетих се нещо, което ще ти е от полза!
Тъй като картите на картография са крайно достатъчни за да се загубиш в родопите, ако решиш да питаш местни за маршрут да не те учудва, че те имат други имена на местности и била!!!
Ние имахме среща с горските на чепеларе горе по билото и като ги питах за едно възвъшение, което беше отбелязано като връх те се чудеха, изкараха техни карти /доста по подробни/ и видяха, че няма нищо общо, а думите им бяха: "Ние си съгласуваме картите на база местните хора, по техни наименования на местностите."

Което има своя резон, определено. Та така... имайте го предвид.

Не вярвам да се изгубите, но все пак вземете необходимите мерки/ карта, компас, евентуално ако имате висотомер - чрез него лесно ще знаете къде се намирате/.

от Anonymous User последна промяна 12 Aug 2010 12:58 PM

2921

"...Не вярвам да се изгубите, но все пак вземете необходимите мерки/ карта, компас, евентуално ако имате висотомер - чрез него лесно ще знаете къде се намирате/."
Благодаря, Христо! Отличен съвет! Разбира се, всички мерки ще имам предвид, на 100% :smiley:

от Anonymous User последна промяна 13 Aug 2010 12:39 AM

2922

[blockquote]From Anonymous User:
:smiley: Добре разказан маршрут и полезни уточнения. Преди 11 години и кусур месеца съм се качвал с група, от Лъки до Пашалийца. По коларския път, но само до около километър от града, ни извози едно местно бусче. От там тръгнахме пеш, като за 2-ри ден още с пълни раници:undecided:. Повървяхме малко и преди да излезем горе на една махала над Лъки срещнахме една местна лелка. Хем знаехме, че местните НЕ СЕ ПИТАТ за часове и километри, любопитството ни надделя и на въпроса към лелята - колко път ни чака до Пашалийца ни бе отговорено: "...ми така кат ви гледам все млади сте, за има няма час-два сте там..." :grin: ...
Да, да, ама не. Отне ни 7 часа и половина дори, само нагоре и само нагоре, адско катерене. Че и похапнахме добре, преди да тръгнем и положението беше направо:cry:. Колкото от Пашалийца до Момчил юнак не съм го вървял и това, че има вода по пътя е много добра новина.
Между другото и аз на свой ред да попитам за един друг маршрут по-на запад - в Баташка и Девинска планина. Става въпрос за маршрута от Брацигово до хижа Орфей, но през горски стопанства Борово и Орлово(Кьошка) и Кемеров мост - проходимост, чешми, реки, места за бивакуване, бунгала, вили, къщи, мечки :grin::rolleyes: и друг вид местен дивеч. Местата по маршрута не са обхождани често от туристи и поради този факт не мога да открия каквато и да е прясна информация в Нета. Ще съм много благодарен, ако някой все пак знае и пише нещо по въпроса или посочи място, откъдето мога да се информирам!
Успехи на всички и до срещи горе по баирите!
Петър

[/blockquote]
Здрасти Пешо, ако не си минавал по този маршрут в по-западните Родопи, аз и един приятел смятаме да минем с велосипеди точно оттам в събота (14 август): от Кьошка, през Борово, до Кемеров мост, и после към Широка поляна. Смятаме да го проучим добре, и ще го опишем (поне аз смятам да го опиша в този форум).

от Anonymous User последна промяна 13 Aug 2010 08:15 AM

2924

:shocked::cheesy::smiley: Ще чакам с голямо нетърпение да опишете видяното и преживяното!
Успех с велосипедите!:smiley:

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box