Вие сте тук: Начало Форум Говорилня GPS точки и маршрути... ако се направи ще е добре!

GPS точки и маршрути... ако се направи ще е добре!

Линк към стария архивен форум можете да намерите тук.

от Anonymous User последна промяна 13 Dec 2008 06:36 PM

GPS точки и маршрути... ако се направи ще е добре!

Еми това ми е въпроса вие какво мислите!

от Anonymous User последна промяна 21 Feb 2008 03:27 PM

1159

Ориентирането на местността се извършва с няколко уреда, които взаимно се допълват - магнитен компас, висотомер, крачкомер, топографска карта и разбира се GPS-приемник. Ориентирането с GPS-приемник е много модерно днес. За целта трябва да бъдат обаче издаодени специални топографски карти с географски координати. До днес има самвмо две такива - една за Витоша и една за северозападна Рилаи Боровец. Сам по себе си GPS-приемника не винаги е достатъчен. Въобще наличието на едромащабни топографски карти с мащаб 1:25 000 и маркирани маршрути са много необходими днес. В западните страни те са широко застъпени. Ориентирането с GPS-приемник е много удобно при движение в открита, бедна на ориентири местност, при лошо време с намалена видимост и нощем. Във всички останали случаи един добър компас, висотомер, хубава карта и малко топографска подготовка са напълно достатъчни. Изграждането на на точкови маршрути за ориентиране с GPS-приемник е добра идея. За целта ще бъде хубаво да има информация и за надморската височина на повече местности, върхове, седловини и хижи. Издаването на подробен и популярно написан наръчник по ориентиране и топография също е много належащо.

[signature]

[/signature]

от nik666 последна промяна 24 Feb 2008 03:23 PM

1169

Координати за GPS успях да намеря [url=http://bgmountains.bglink.net/GPS.html urltitle=тук][/url], с уговорката че са предоставени от ентусиасти, посещавали обектите и не претендират за изключителна точност.

от Anonymous User последна промяна 10 May 2008 09:08 PM

1279

За качественото ориентиране с GPS-приемник е нажна подробна топографска карта на район. такава може да се намери в руският сайт: Библиотека топографических карт (www.topomaps.ru/ europe/bulgaria.shtml). В туристическите магазини излязоха 3 доста добри GPS-съвместими карти на Северен Пирин, Витоша и Северозападна Рила и Боровец. те са с нестандартен мащаб (1:40 000,1:30 000 и 1:35 000), разграфени са на квадрати през 1 мин., а сечението на местността е през 25 метра. по тях може да се определи местоположението с точност до 50 метра. ако разпологаш с такава карта допълнителни координати не са ти нужни. Трябва да притежаваш качествен GPS-приемник - най-добър за сега е GPSMap 60CSx на фирмата Garmin.

[signature]

[/signature]

от Anonymous User последна промяна 13 Dec 2008 06:36 PM

1738

Завърши картографирането на Рила,извършвано от фирмата IskarTour. Очакваме скоро да се появят на пазара две нови карти на Рила - Западна и Източна. С тях ориентирането с GPS ще бъде много удобно.

[signature]

[/signature]

Най-новото
Навигация
Facebook Like Box