Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина заслон Академик

заслон Академик

Заслонът не съществува!!!
Намира се в м.Остриките, край р.Черна. Представлява едноетажна постройка
с капацитет 12 легла. Сградата е външно водоснабдена, не е електрифициранa,
отоплението е с печки на твърдо гориво. Заслонът е обзаведен с одеала.
Отворен е целогодишно.
Съседни туристически обекти:
- х.Ехо - 1.30ч.
- х.Козя стена - 2.30ч.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: с.Рибарица - 9км/асфалтов и почвен път/ или 2.00ч. по
маркирана пътека.
  
Спални места 12
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри) 1390
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (15)

Архивен коментар.

ceco 21 Apr 2006 06:27 PM

Такъв заслон отдавна несъществува!!!!

Архивен коментар.

спътник 21 Mar 2007 08:40 PM
Заслон Академик е едно русенско недоносче на тамошното университетско дружество, което майстор на спорта Стефан Георгиев си беше въобразил, че ще стопанисва. Да, ама не. той сам му тегли ножа дето се казва. Заслона се намираше в местността Остриките, където беше и началото на товарната въжена линия за хижа Ехо - построена с къртовски и всеотдаен труд от хора от горските стопанства в Рибарица и Васильова, а както и благодарение на безвъзмездния труд на русенски преподаватели и студенти. Въжената линия бе открита тържествено от тогавашния ректор на РУ проф. Борис Томов - един достоен българин - през пролетта на 1996 година, месец май. Само след няколко годино - около 2004 май, Стефан Георгиев я продаде за жълти стотинки на някакви хора... И така едно от най-сложните лифтови съоръжения в Стара планина и най-практично също, бе погребано - от един БЕЗОТГОВОРНИК...

Архивен коментар.

МИНКОВ 03 Apr 2007 06:34 PM
За мотивите за написаното от “спътник” ще се въздържа от коментар.
Но дори и да е несъзнателно, то си е чиста манипулация. Първоначално това бе една въжена линия, експлоатирана две години яко от “горските” от Рибарица, която те с взрив свалиха на земята, взеха си “есовете” и я “зарязаха”. За която Стефан Георгиев с големи мъки организира чрез Данчо Димитров, Кольо Генков, Кольо Пенчев и др. специалисти от Васильово и Рибарица изправянето и удължаването й до хижата с три достроявания и ново вдигане след прогниването на подпора и ново сриване на линията. Годините за допустима експлоатация като временна линия се изнизаха, необходимите хилядарки за дострояването й като постоянна чрез подмяна на ръждасялите обтяжки, закотвянето им към терена с бетон, доокомплектоване на лебедката и цялата линия надвишаваха многократно разходите за транспорт с коне на намалелите товари до тон - два годишно. Ако ми бяха поискали мнението, линията трябваше да се демонтира и се вземе от нея каквото може много по-рано. Тя бе нито нормално оборудвана, нито обезопасена, нито узаконена. За това са необходими много и много пари, които и да беше ЕХО 5 пъти по-голяма хижа нямаше да се върнат и за 20 години. Защото през зимата на 2003 се срина още една подпора, а с нея и цялата линия за ТРЕТИ ПЪТ падна и с все въжета гни още 6 месеца на земята.
Но евалла на русенци – и пари си върнаха и не оставиха тонове железария да прогнива в балкана, както е с доста изоставени линии по нашия край и в Троянско, над Розино, в Трите дола, сигурно и другаде.

ннж. Минков

Архивен коментар.

Здравко 03 Apr 2007 06:42 PM
Извадка от Справка за въжената линия..........
...................
..................
При това състояние на трайни отрицателни икономически резултати и доказана неефективност с непоносими за дружеството непрекъснати разходи (САМО ТЕКУЩИТЕ ЕКСПЛОАТАЦИОННИ РАЗХОДИ ПО СХЕМАТА “автомобил – м. Остриките – ТВЛ – х. Ехо” НАДВИШАВАХА С НАД 25% РАЗХОДИТЕ ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА КОНСКИ ТРАНСПОРТ), задлъжнялост за доставени резервни части, нисък остатъчен ресурс на отделните елементи на линията, намаляването на товарите за нуждите на хижата до незначителните 1-2 тона годишно) и на остра нужда от ремонти на течащ хижен покрив, наводнени и необитаеми две спални помещения и на разрушаваща се сграда – агрегатно, УС на СТПД “Академик” взе решение за отказ от понататъшно инвестиране в линията и за задействане на процедура за нейната ликвидация.
На основание доклад на комисия с председател доц. д-р инж. Вилям Манев за негодност поради изтекъл срок за разрешена експлоатация на “кратковремените” ( с/о чл. 11 ал. 2 от Наредба № 24 за устройство и безопасна експлоатация на въжени линии - ДВ бр.40 и 41/1979 г., изм. и доп. ДВ бр. 86/1989 г.). линии, със срок на експлоатация ДО ПЕТ ГОДИНИ, невъзможност за узаконяване на изградения по стопански начин и незавършен втори участък, в съответствие с Наредба № 7/1977 г. и експертна оценка от лицензиран оценител от град Тетевен бе взето решение за продажба на активите на линията. При оценка на стойност 5400 лв, линията в резултат на наддаването от общо 4 дърводобивни фирми от Троян, с.Черни Осъм, Тетевен и с.Рибарица бе продадена за 9111 лв. С получените средства бяха извършени крайно неотложните ремонти и доставени инвентар и съоръжения за хижа “Ехо” (приложение ИР).
Приложения:1) Справка за разходите за строително-монтажни работи на въжената линия до х.“Ехо” от 1991 до 2003 г.
2) Експертна оценка от лиценирания оценител;
3) Приложение’ ИРЕ Извършени строително-ремонтни дейно-сти и доставени инвентар и съоръжения за хижа “Ехо” през 2003 г.
02.2004 г.
С пълния текст на справката желаещите могат да се запозначт в офиса на дружеството и от хижарите на х.”Ехо”

СТПД “Академик” – Русе
Председател: / п /
( доц. д-р инж. Ст. Вичев )

Архивен коментар.

Miro 09 Apr 2007 03:09 PM
Яворе, твоят коментар, вече заличен, би разкрил на доста люде истината за заслона. Нейсе, че припомнянето на онази поучителна акция от май 2002 г. доста ме натъжава. Но изглежда не си разбрал, че написаното за сайта на латиница веднага се изтрива. Бъди така добър, повтори го на КИРИЛИЦА!

Архивен коментар.

Явор 14 Apr 2007 10:15 PM
Здрасти Миро!Знаех за кирилицата!Просто в момента не съм в България и в залата от която писах този коментар нямаха кирилицата на компютрите.Значи,както вече писах,това,което стана и по-точно направихме със заслона,беше най-правилно.А решението взето от СТПД "Академик"-Русе и изпълнено от г-н Стефан Георгиев беше най-логичното,предвид състоянието на заслона.Явно малко хора знаят в какъв вид беше заслона до момента на събарянето и още по-малко,че в тогавашното си състояние беше повече опасен,отколкото необходим и годен за употреба.Освен това само от вън приличаше на заслон.За сметка на това картинката от вътре беше трагична,даже жалка.Помещението беше препълнено с празни(стъклени) бутилки от алкохол,леглата изпотрошени,а и самата постройка беше доста нестабилна.Та,значи,г-н Георгиев се погрижи за намирането на хора(аз,Миро и едно момиче),за които беше осигурил безплатни транспорт,подслон в х.Ехо и пари за храна,инструменти за работата и камион за извозването на отпадъците до сметището в гр. Тетевен.След като пристигпахме на мястото започнахме първо изнасяме всичко от заслона,след което събрахме празните стъклени бутилки в найлонови чували,качихме ги на камиона,след което аз отидох с шофьора на камиона да ги хвърлиме на сметището в гр. Тетевен.На следващия ден започнахме със събарянето на заслона,след което събрахме използваемия материал.Тръгнахме си с надеждата,че нещата няма да спрат дотук.Сега не знам дали са построили нов заслон на мястото на стария.Много бих се радвал ако са,но като видях как се го използвали посетителите му,направо ми става мъчно за това начинание.
Миро пиши ми на esqobar@mail.bg

Архивен коментар.

Антон 02 Aug 2007 02:38 PM
Както е написал сесо в началото такъв заслон НЕ СЪЩЕСТВУВА. Историите след това може да са интересни, но фактът е, че там не може да се разчита на никакъв подслон, поради което считам, че администраторът следва да премахне наименованието заслон от страницата, за да не се заблуди (фатално) някой.

Архивен коментар.

Ivan Petkov 02 Jan 2013 12:09 AM
Към днешна дата има ли нещо там?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jan 2014 12:18 PM
малко купчина стари греди

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jan 2014 12:18 PM
малко купчина стари греди

Архивен коментар.

Ivan Petkov 13 Jan 2014 05:16 PM
Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jun 2015 10:12 AM
Как най лесно и бързо мога да стигна до този заслон ?
Предварително ви благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Nov 2016 03:07 AM
Заслона не съществува от 2002-ра година. Хубаво е да си обновите информацията!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Nov 2016 05:38 PM
Копирам ви коментара на администратора за друга хижа:

"Здравейте,
Няма как да знаем всичко и да поддържаме толкова обекти. Затова е нужна помоща на туристите като Вас - т.е. ние сами си помагаме като споделяма информация.
Това можем, това правим от 14 години.
Поздрави
Иван"

Може би, за да актуализират информацията за дадена хижа, трябва да минат поне 14 години... :-). Разчитам на чувството за хумор на поддържащите сайта.
Поздрави,
Запрян С

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Nov 2016 11:20 PM
Не казвам, че е лесно да се поддържа актуална информация за толкова много хижи и заслони и определено оценявам работата която вършите и информацията която предоставяте в този сайт. Предишния ми коментар не беше укор а препоръка. И администратора е прав, че трябва и хора, които са били по тези места също да споделят информация.
Най-новото
Навигация
Facebook Like Box