Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Люляк

xижа Люляк

Намира се в м.Мараша, в Терзийски баир. Състои се от двуетажна постройка и пет бунгала с общ капацитет 50 места с външни санитарни възли и умивални. Хижата разполага със 17 места - две стаи по 5 легла и една със 7. Ползва се санитарния възел извън хижата,който е голям и хигиеничен - има душкабини и умивалници. На долния етаж има камина и малка заличка за около 15-20 човека. Банкетната зала побира 50 и повече човека, свързана е със кухня, където посетителите могат да си приготвят ястия или да се обслужат с донесената от тях храна. Има четири бунгала с по две, пет, три и едно двойно легла, единичното ползва санитарния възел както хижата, а останалите си имат собствен санитарен възел. Дървената вила, която е на два етажа, разполага с 4 легла, банкетна зала с кухничка и санитарен възел. Другите две помещения тип барака разполагат: едното с две стаи по 5 легла, тоалетна и голяма банкетна зала, другото е разделено на три секции със собствен санитарен възел всяка с по 2, 3 и 2 легла. Извън помещенията има дървени маси и пейки с добър вид и при хубаво време посетителите ползват за хранене. Запазена е старата беседка със места за десетина човека. През зимата отоплението е със радиатори, духалки или печки дърва-въглища,но тук е само със дърва. На поляната има разположени две оръдия и самолет, както и снаряди, които са атракция за децата. От поляната тръгват две пътеки с циментирани стъпала, едната към паметника на Панайот Хитов, като на място с чудесен изглед на запад през люляковите клонаци има покрита беседка. Другата води към заслона със кладенец и пътя за горския дом и Събкина чешма по посока с.Терзийско. На Калето също има покрита беседка.
Пътят до хижата е асфалтиран, има паркинг.
Съседни туристически обекти:
- м.Калето с останки от средновековна крепост от 5-4в. - 0.20ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Петолъчката - след 2.5км. по пътя за Бургас, отклонение вляво - 2км. пеша.
2.с.Лозенец/по пътя за Бургас/ - 1.15ч. пеша.
Снимки: 1)->Десислав Захариев, 2)->Вики
  
Спални места 50
Address
Телефон 04575/8730, 0887/244470
E-mail
Надморска височина (метри) 303
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (24)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jun 2007 08:18 PM
Днес се прибрах с мой колеги от хижа "Люляк". Мога да споделя само, че хижата е много добра! Намира се малко след Петолъчката в ляво по посока Бургас. Пътя към хижата е добър и тя е лесно достъпна. Самата обстановка е чудесна, всичко е в много добър вид, стайте са чудесни, чистотата е на ниво има и бонгала. Хижарите са много приятни и дружелюбни хора.Чистотата в района е учудваща. Има интересни места за разходки.На поляната пред хижата (която също се потдържа старателно)освем задължителните дървени маси и пейки, гордо стоят две истински оръдия и един истребител Миг 17, който очароват всеки пристигащ. Препоръчвам ви това чудесно местенце, заслужава си!

Архивен коментар.

:) 05 Nov 2007 07:15 PM
Х. "Люляк" е едно прекрасно място в Стара планина, вапреки сравнително ниската си надморска височина. Ако сте любители на авто-туризма - можете да стигнете до хижата по асфалтов път, който е в добро състояние, а любителите на разходките могат да стигнат до хижата и по туристическа пътека, началото на която е непосредствено, зад паметника на П.Хитов. Разтонието от паметника до хижата е 15-20 мин. Маршрута е лесен. По пътеката могат да минат дори мн. малки деца. Лично аз съм посещавала хижата много често за по няколко дни. Условията са добри. Цените на нощувките са различни, в зависимост от сезона. В отоплителния са 1-2 по-високи. Най- впечатляващо е през пролетта, когато са цъфнали люляковите храсти и въздухът ухае много приятно. Ще останите очаровани ако я посетите.

Архивен коментар.

braqn86 26 Oct 2010 08:48 PM
а колко е нощувката през зимния сезон

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2015 02:07 PM
12 лева на нощувка

Архивен коментар.

:) 05 Nov 2011 04:08 PM
колко е нощувката през зимния сезон

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 May 2008 08:52 AM
нямали телефони за връзка ?

Архивен коментар.

Атанасова 23 May 2008 05:13 PM
Няма ли телефон за връзка с хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2008 09:34 PM
По повод на Вашето питане, г-жо Атанасова ще кажа, че х. "Люляк" има телефон на БТК и мобилен също. За съжаление не ги зная, но ще се опитам да помогна като ги намеря и напиша тук във възможно най кратък срок.Още малко търпение, моля!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2008 01:05 AM
телефона за връзка е 0887 24 44 70 - г-н Едрьо Шидерски;и стационарен 04761/21 90

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2015 02:09 PM
0887244470

Архивен коментар.

Влади от Кнежа 12 Aug 2008 06:03 PM
На път за морето се отбихме да я видим, останахме очаровани от местноста и гостоприемството на домакините.ЗАСЛУЖАВА СИ ДА СЕ ОТИТЕ НА ПОЧИВКА ТАМ.Които обича тишината и спокойствието няма да бъде разочарован.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2009 06:34 PM
Ако сте имали щастието да сте пренощували там късно на пролет и началото на лятото - моля станете много рано сутринта около 5-6 часа и чуйте птиците из цялата гора около хижата, това е най-невероятната синфония на света...
Там изкарахме незабравими дни, просто е превъзходно!

Архивен коментар.

меги 06 Apr 2009 04:36 PM
Интересуват ме цените за нощувка.
За възрастни и деца.Необходима ми е стая за двама възрастни с две деца през м.Юли 2009г.

Архивен коментар.

Пепа Георгиева 24 Apr 2009 03:31 PM
има ли свободни легла за 1 ви - 6 ти май?

Архивен коментар.

СИСИ 31 May 2009 12:46 PM
КРАЙНО СЪМ НЕ ДОВОЛНА ОТ ХИЖАТА, ПЪЛНА МИЗЕРИЯ,НЯМА ТОПЛА ВОДА,МРЪСНО И СТУДЕНО ! НА ВСИЧКО ОТГОРЕ ИМ ПЛАЩАШ 15ЛВ.УЖАСНА МИРИЗМА СЕ НОСИ В СТАИТЕ,НЯМА КОНТАКТИ ДОРИ! ИМА НЕКАКВИ ПОДОБИЯ НА РАДИАТОРИ (КОИТО СА ОТ НА БАБА МИ СВАТБАТА) ЗА 15 ЛЕВА В БАНСКО ХОДЯ ЛЯТОТО НА ПОЧИВКА!

Архивен коментар.

АНИ 18 Dec 2009 02:01 PM
Аз съм ходила там няколко пъти и никога не ми се е случвало да е мръсно и вмирисано.Верно, базата е стара, но се съгласете, че това не е хотел, чрез който се препират нечии парички :) С топлата вода също не съм имала проблеми-бойлерите се включват от самите гости-кой когато си пожелае.Извинете ме за забележката, но не можете да сравнявате хижа в ГОРАТА с къща за гости в курортно селище.
Мястото е тихо и спокойно,чисто и уютно,хората който го стопанисват са много мило и услужливо семейство, за съжаление ми е доста далечна дестинация и няма как да я посещавам често,но определено я предпочитам пред Банско :)! Ако имате път на там не се колебайте,дори да не останете да нощувате,ще се разведрите и ще релаксирате от еднообразната градска обстановка!

Архивен коментар.

XX 01 Jun 2010 02:06 AM
Скоро ще ходя на тази хижа бихте ли ми казали какво има в нея.Смисал музика,храната на самообслужване ли ще е , че не сам много запознат с тази хижа.

Архивен коментар.

инж.А.Баялъкчиев 08 Sep 2010 10:56 PM
Учудващо е,че информацията е толкова стара.Прегледах набързо написаното и като човек,който често сменя титуляра взел хижата под аренда , искам да осведомя интересуващите се.Първо,стационарният номер е:04575 8730 , JSM 0887244470 ,на който се обажда Едрьо Шидерски и приема заявки.За празници заявките се правят доста по-рано и с предплата.Местата с които разполага комплекса от хижа и бунгала е 50.Хижата разполага със 17 места-две стаи по 5 легла и една със 7.Ползва се санитарния възел извън хижата,който е голям и хигиеничен-има душкабини и умивалници.Хижата е двуетажна,а не както е написано едноетажна.На долния етаж има камина и малка заличка за около 15-20 човека.Банкетната зала побира 50 и повече човека,свързана е със кухня,където посетителите могат да си приготвят ястия или да се обслужат с донесената от тях храна.Има четири бунгала с по две,пет,три и едно двойно легла,единичното ползва санитарния възел както хижата, а останалите си имат собствен санитарен възел. Дървената вила,която е на два етажа,разполага с 4 легла,банкетна зала с кухничка и санитарен възел.Другите две помещения тип барака разполагат:едното с две стаи по 5 легла,тоалетна и голяма банкетна зала,другото е разделено на три секции със собствен санитарен възел всяка с по 2,3 и 2 легла.Извън помещенията има дървени маси и пейки с добър вид и при хубаво време посетителите ползват за хранене.Запазена е старата беседка със места за десетина човека.През зимата отоплението е със радиатори,духалки или печки дърва-въглища,но тук е само със дърва.Госпожицата/жата,която роптае не е дошла да се радва на живота и природата и при нейната взискателвост и препоръчваме 5-звездни хижи и хотели супер лукс.Всеки знае цената на ел.енергията,която през зимата се черпи изобилно,около хижата винаги нещо се обновява и подобрява и това прави цената на едно легло такава,че да покрие разходите и да се плати на хора като мен , които заместват титуляра.В момента се довършва една бъчва за двама,която ще бъде предпочитана от двойки посетители.На поляната има разположени две оръдия и самолет,както и снаряди,които са атракция за децата.От поляната тръгват две пътеки с циментирани стъпала,едната към паметника на Панайот Хитов,като на място с чудесен изглед на запад през люляковите клонаци има покрита беседка.Другата води към заслона със кладенец и пътя за горския дом и Събкина чешма по посока с.Терзийско.На Калето също има покрита беседка.Ако някъде се занемарява и руши,тук се полагат усилия да се запази съществуващото,да се изгражда и подобряват условията за пребиваване,да се поддържа чистотата в района и както се досещате,това не зависи само от нас.Този кът предлага отмора,за разлика от други места,все още не е уреден бюфет,но и това е предвидено,само финасови са причините да не се задейства.Добре дошли на хижа "Люляк"и ако съм пропуснал нещо важно и съществено,обещавам да допълня написаното.

Архивен коментар.

:) 05 Nov 2011 04:06 PM
Колко е нощувката през зимния сезон ??

Архивен коментар.

:) 08 Dec 2011 08:23 PM
Има ли свободни места за Нова година? :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Apr 2013 09:02 PM
Работи ли хижата?

Архивен коментар.

Elgin 23 Apr 2013 11:59 AM
Наши туристи ще бъдат там уикенда ще имаме повече информация след това! Принципно последното инфо е, че нещата са наред там и всичко си е ок!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2013 10:57 AM
Как е там сега? Уютно ли е ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2021 10:39 AM
Хижата работи ли?Може ли да се правят резервации за Нова година?
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box