Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Добрила

xижа Добрила

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Хижата е разположена в Националният парк Централен Балкан на седловината между вр.Добрила и вр.Левски/Амбарица/. Разполага с 50 места с вътрешни санитарни възли и умивални и локално парно. Хижата граничи с два от най-красивите резервати в "Централен Балкан" – "Стенето" от северозапад и "Стара река" на югоизток Електрефицирана е от градската мрежа. Водоснабдена е и разполага с ресторант с добре уредена кухня. Хижата разполага със сателитна телевизия. Пункт от европейския маршрут Е3.
Хотел Добрила е разположен в непосредствена близост до хижата. Представлява масивна нова сграда с централно парно отопление. Разполага с 16 двойни стаи, от които 8 стаи със собствени санитарни възели и бани и 8 стаи с общ. Ресторант с традиционна българска кухня, бар, камина и барбекю за чевермета по заявка. Хотелът предлага сателитна телевизия и високоскоростен безжичен интернет на територията на целия комплекс. Хотел Добрила е подходящ за обучения, семинари, тийм-билдинг, зелени и бели училища. Организиране на семейни и бизнес празненства, сватби, рожденни дни и партита. Идеално място за индивидуални и групови почивки. Комплекс Добрила предлага на своите посетители атрактивен превоз от гр. Сопот до хижа Добрила:
- с джип - до 8 човека
- с верижна машина снегоход - Ратрак - до 8човека
- с ATV
- с Мотор
- с Коне
Организира Фото-Сафари за любители на дивата природа.

Съседни туристически обекти:
- х.Дерменка - 3.00ч.
- х.Незабравка - 0.40ч.
- горната лифтова станция на седалковата въжена линия от Сопот - 1.10ч.
- х.Амбарица - 3.00ч.
- х.Васил Левски - 4.30ч.
- вр.Левски/Амбарица - 2166м/ - 1.45ч.
- вр.Ботев/2376м/ - 9.00ч.
- х.Тъжа - 12.00ч. през вр.Ботев.
Пътеките са маркирани.
Изходно място: гр.Сопот - седалкова въжена линия + 0.40ч. пеша или 4.00ч. по маркирана пътека.
Времето в момента на х.Добрила

Current Weather Conditions in PWS Dobrila Hut

  
Спални места 80
Address
Телефон 0884/102501
E-mail hija@dobrila.eu
URL http://www.dobrila.eu
Надморска височина (метри) 1804
GPS Северна ширина (градуси) 42.71109
GPS Източна дължина (градуси) 24.76102

Коментари (190)

Архивен коментар.

@Centaurus 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижата след ремонта е станала извънземна. Перфектни условия за каквито само може да се мечтае. Санитарни възли и душ кабини - перфектни. Дай боже скоро навсякъде по планините да стане така.

Архивен коментар.

enchevska 21 Apr 2006 06:27 PM

хижата е прекрасна всичко направено с вкус.изгледа е вълшебен и незабравим както и спомените

Архивен коментар.

TONI 21 Apr 2006 06:27 PM

Била съм там преди 3-4г.природата е невероятна,разходихме се до мястото откъдето извира р.Осъм но по път чухме мечка и разумно беше да се приберем в хижата.Минах след това по време на ремонта по път за х.Дерменка,всичко се подновяваше.И след откриването съм била там -заслужава си да се отиде.

Архивен коментар.

ЕНЧЕВСКА 21 Apr 2006 06:27 PM

А ПАНТЕРИ ИМА ЛИ ИЛИ САМО БЕЗОБИДНИ МЕЧОЦЕ?????

Архивен коментар.

Ралица 21 Apr 2006 06:27 PM

Мечоците спят в хралупите, които са си издълбали или които някои иглуващи щедро правят за тях:) Не се бойте - в района на Добрила цари белоснежна идилия и можеш да медитираш на верандата часове наред без да те смущава мечи рев или вълчи вой. И после да се гмурнеш в топлата столова, където да подхванеш ведри планински напеви под страстния съпровод на един добър импровизатор - чаровния бай Наско:) Весело изкарване на Добрила!

Архивен коментар.

Draganova 21 Apr 2006 06:27 PM

Хижаря наистина е много весел човек,посещенията ми там са свързани с много положителни емоции,има красив изглед и природа.За мечоците май наистина са безобидни.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 May 2006 09:14 PM
По една случайност и благодарение на шофирането на съпруга ми на 24 май 2006 год вечерта се озовахме на хижа Добрила.Нямахме представа за пътя до там.Донякъде ни подведоха и в Сопот , но това вече е минала работа. Много е страшно нагоре приятели. Хванете си лифта и си карайте работата. Много се стреснахме.Адреналин имаше в повече.Не бяхме на себе си.Но пък това което видяхме е..... Хижата е прекрасна. Условията са чудесни. А за Наско и Митко да не говорим .Те са си толкова на мястото. А пък каква супа готвят .... страхотна. Дори и кисело мляко правят.Много е чисто и топло.Страхотно е за почивка в Добрила. Благодарим Ви за всичко !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jun 2006 03:32 PM
За хижата и хижарите мога дълго да приказвам с голямо удоволствие. Този понеделник (26.06.2,6К) стигнахме до Добрила от х.Козя Стена и на другия ден продължихме към х.Рай. Като минавахме през Дерменка разбрахме, че на от там за Добрила е тръгнала голяма група ученици с учителите си и на хижата вероятно няма да има места. Все пак се обадих на хижара, разказах му какви са плановете ни, и въпреки, че над 50 човека вече му бяха на главата (капацитета на хижата е 40 легла) той ни прие и ни намести някак. Първото нещо, което ме впечатли като стигнахме на Добрила е приятния и спретнат вид на хижата (явно скоро след ремонт). Малко след това се впечатлих, че е много добре и разнообразно заредена. Но най - приятно ми стана от отношението на хижарите - хората са истински плнинари, харесва им да общуват с други планинари и когато си им на гости (защото според мен туристите сме гости, а не клиенти на хжарите) те се отнасят към тебе като с гост. Най-искрено препоръчвам да минете от там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 12:04 AM
За пефектните условия разбрах,разбрах и че спането е на нарове,спал ли е някой там ,дали е удобно,а?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 12:26 PM
Наровете са нови, а не просто леко "отремонтирани". Удобни са и предлагат нови одеала.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Aug 2006 07:06 PM
Благодаря ти,за отговора;

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2006 12:00 AM
Не е чак толкова важно удобни ли са наровете. Все пак да удобни са, одеалата са тип родопски, новозакупени. Не са от добре познатите с еделвайс в средата или емблема БТС. По-важно е, че хижарят е отзивчив приказлив и най-важното храна се предлага без да ти се подхвърлят анонси че си пишмян турист или нещо от сорта. Защото за съжаление доста хижи има все още в които на туристите се гледа като на неизбежно зло, което трябва да се изтърпи някакво количество часове или дни. Тази не е от тях. А е на възлово място по билото и е добре да е достъпна и приятна за пребиваване, каквато мисля, че е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2006 09:41 PM
Здравейте, може ли някой, който е минавал този маршрут, да сподели впечатленията си- лесно ли се взема, има ли трудни и критични участъци и като цяло как протичат тези 4,30 часа и толкова ли са наистина?
Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2006 10:10 PM
Дали се взима лесно разстоянието, или дали ще се вместите в 4-5 часа зависи от самия теб. Аз съм го минавал 3-4 пъти и винаги за различно време. То зависи и какво ще е времето де. От Добрила до Левски имаш два варианта: 1. По лятната пътека под билото - оттам не съм минавал. 2. По билото - горещо ти препоръчвам този вариант. Смятам че всеки, който има поне ентусиазъм може без проблеми да се справи. На Купена има помощни въжета, но не е страшно :-))). Лично аз слизам към Левски, веднага след като слезна от Купена, тръгвам право надолу от южна страна без пътека. Малко е гадно заради туфите. Май имаше една пътека, която слизаше от Кръстците или Костенурката, но от къде точно се хваща трябва да видя в картата. А бе като се замисля 4,30ч. са си малко... :-))) Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Aug 2006 02:58 PM
За лесното ... зависи от това колко са ви здрави краката, но пък за това което ще видите...думи нямам (става дума за пътя под билото, а не през върховете). Тръгвайте смело ... пътя е изпълнен със страхотни гледки. Дори има една гора, която аз лично съм си я кръстила "Гората на Гандалф" ха ха ха. 4,30 наистина са малко преувеличени но пътя не е уморителен и тежък, така че... Ако не бързате за никъде ще имате шанса да се насладите на страхотна природа - вирчета, водопадчета и т.н. Струва си. Наслука!

Архивен коментар.

demo 16 Aug 2006 06:21 PM
Хижата е отлична, хижарите са много любезни, имаше хубав боб и отлична картофена супа. Банята и тоалетните са като за хотел 4 звезди! Имаше даже парно отопление и беше необходимо, защото температурата се фиксира на 9 градуса, валеше дъжд духаше студен вятър.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2009 05:41 PM
Наистина много добра хижа, условията са перфектни, а и хижарите са много весели хора, супер си изкарахме.

Архивен коментар.

алекс 18 Dec 2006 03:50 PM
Някой може ли да даде информация дали завършиха ремонта на сградата до хижата?и как е оборудвана

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Dec 2006 09:12 PM
zavyrshiha q mnogo e qko otidi struva si priqtel:)

Архивен коментар.

goahead 03 Jan 2007 10:42 PM
аз лично не сам виждал по хубава хижа,бях там на 01.11.06 условията са прекрасни -баня(50 ст.),топло през цялото време,по няколко гозби,бири вафли и такива работи .За по марзеливите лифта не е за подценяване,а и беше почти готова втората построика която повече прилича на хотел от колкото на хижа което сащо е чудесно(можв за медени месеци).Хийаря които заварихме беше доста услужлив,преказлив общо взето добар човечец.Посетете тази хижа ще се очаровате.Така трябва да изглеждат хижите в днешно време!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2007 03:59 PM
Някой минавал ли е скоро?
Може ли да се мине по пътеката под билото по това време? За колко време се минава?

Архивен коментар.

goahead 28 Jan 2007 07:01 PM
Мда ноември минавахме,патя е лесен маркиран и за около 4 часа се взема но маркировката е само лятна така че ако има повече сняг незнам трудно ако не си минавал преди.Имам снимки в snimka.bg (автор goahead) от този поход тои беше добрила-левски-заслона ботев-рай

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Feb 2007 04:17 PM
ако имаш моторна шеина или снегоходки.

Архивен коментар.

goahead 28 Jan 2007 06:42 PM
хижата наистина е пример(мечта) за хижите в бг,ако всички са така би било страхотно,хижаря които засякахме беше готин.Общо взето една от наи гостоприемни хиви в бг посетете я.

Архивен коментар.

dobrila.eu 06 Feb 2007 05:03 PM
представям ви интернет страницата на хижа Добрила. Там ще намерите актуална информация за хижата,маршрутите и богата галерия от снимки! http://www.dobrila.eu

Архивен коментар.

деси 19 Feb 2007 03:48 PM
Хижата е страхотна.Топло,санитарни вьзли,душ-перфектно.Хижарите са много приятни и мили хора.Има много работи за ядене и пиене.Но-боб чорба 1.30лв,
вино Тьрговище 8лв , малка бира 3лв. ЛЕКО е скьпичко.Изкарахме си много хубаво.

Архивен коментар.

Georgisim 26 Feb 2007 09:19 PM
тази хижа е перфектна

хижарите са много яки, чисто, топло и уютно
гледката е прекрасна!

има и WiFi, но нещо не успях да побраузвам, щото нещо беше паднал uplink-a ... но както е да е, все пак целта на ходенето да там е друга :)

Архивен коментар.

Georgisim 26 Feb 2007 09:23 PM
тази хижа е перфектна

хижарите са много яки, чисто, топло и уютно
гледката е прекрасна!

има и WiFi, но нещо не успях да побраузвам, щото нещо беше паднал uplink-a ... но както е да е, все пак целта на ходенето да там е друга :)

Архивен коментар.

Венцислав 31 Mar 2007 11:25 PM
Искам да попитам, дали може с лифта по някакъв начин да се качат колела да горе. Или трябва с колелата по пътеката на горе?

Архивен коментар.

ppress 01 Apr 2007 10:53 PM
да, можеш да си качиш колелото с лифта

Архивен коментар.

Rogera-sevlievo 02 Apr 2007 11:06 PM
не съм ходил там,но след като видях снимките и вашите мнения,ще е грехота ако не го направя,,,,имам обаче едно запитване към тези които са ходили не веднъж там,,,,хора кажете ми имали път за кола до хижата освен лифта за който споменавате по горе и пътеките също????дано някой даде инфо и за мене,,,мерси

Архивен коментар.

weri 07 Apr 2007 07:22 PM
От Сопот има път , който минава буквално през скалите. Леска е и се пързаля много.Огромна височина набираш за много кратко време.Много е опасно според мен.Има моменти , в които си мислиш , че ще политнеш в урвите. Особенно кофти е под лифтената станция.Казаха , че преди време там се е обърнал джип и е полетял надолу.Не е важно с какво се качваш нагоре / дали си с мотор или джип/, а дали умееш да караш.Не карай бързо нагоре, а бавно.Качих се от Сопот до Добрила с джип , но за нищо на света няма да го направя пак.Даже няма и как да обърнеш и да се върнеш.Единствено напред и нагоре или на задна надолу.Маршрута е за специалисти. Такъв е Чавдар от х.Добрила.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Apr 2007 09:37 PM
Венциславе, на лифт Незабравка се изгражда в момента трасе по планинско колездене/4 Х - международни стадарти/. В началото на месец Май ще се открие трасето и ще има международно състезание. Така че ако си любител - заповядай. Дата на събитието е от 2 до 10 май. Мястото - Сопот лифт Незабравка.

Архивен коментар.

Hemma 04 Apr 2007 02:00 PM
Някой може ли да каже стои ли още предишното влекче над хижата. Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Apr 2007 09:39 PM
Венциславе, на лифт Незабравка се изгражда в момента трасе по планинско колездене/4 Х - международни стадарти/. В началото на месец Май ще се открие трасето и ще има международно състезание. Така че ако си любител - заповядай. Дата на събитието е от 2 до 10 май. Мястото - Сопот лифт Незабравка.

Архивен коментар.

Венцислав 13 Apr 2007 11:24 PM
Ееееееееееее жалко май месец няма да мога да дойда. Но лятото несъмнено съм там, но при едно условие да има къде да се ходи за риба. Не че много ми се лови, но съм с по- капризна компания.

Архивен коментар.

goahead 18 Apr 2007 08:23 PM
Някой има ли информация каде ще спът бикарите , смисъл дали на добрила ще има места за зяпачи ?

Архивен коментар.

АНГЕЛОВ-СОФИЯ 19 Apr 2007 08:04 AM
ГОСПОДА ОТ ДОБРИЛА ОСТАВЕТЕ ТУРИСТА ДА ПРЕЦЕНИ ВАШЕТО МЕСТО В САИТА А НЕ ВИЕ САМИ ДА СЕ ХВАЛИТЕ >МНОГО ПРЕКАЛИХТЕ ИМАИТЕ МАЛКО СРАМ

Архивен коментар.

filterhead 19 Apr 2007 11:44 AM
Хижата изглежда невероятно,плановете ни бяха да отидем там в края на Април:))Само че,ми се струва,че ще е скъпичко,някой може ли да ми каже някаква оринтировъчна цена ?? благодаря.

Архивен коментар.

Явор и Светла 01 May 2007 10:14 PM
....бяхме там на 29 и 30. 04.....хижата след обновяването е станала прекрасна. Запазен е духа на планината, дразнещо е само големият строеж непосредствено до нея, но...свиква се.....хижарите са малко намръщени, но за сметка на това по-възрастният хижар в кухнята прави чудесна агнешка чорба...:-)...... ето и снимки:

http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=25471&AlbumId=92629

нощувките са по 9 лева на човек в старата хижа, за новата база нямам представа......

Архивен коментар.

сис 25 Jun 2007 01:00 PM
Здравейте,

искам да изкажа мнението си за хижа Добрила - това е вдна от двете най-хубави хижи на които съм била(другата е Дерменка)! Предния път когато бяхме бе по Коледа и за първи път спахме в хотелската част,има стаи с баня и тоалетна+ легло персон и половина + телевизор, чисти бели чаршафи - абе да ти е кеф да си легнеш, има и стаи за трима души, но се ползва общата баня - като е 10.00лв леглото в троиката на човек, говоря за хотелската част, където отново стаята е с телевизор. Ако не се лъжа нощувката в хижата е по 8.00лв леглото.
По нагоре прочетох негативно мнение за хижарите и смятам да го опровегая, смятам че хижарите са строхотни и отношението, и супичките са муцка, а пък за мусаката с киселото млекце да не говорим - браво на вас!!! Доколкото разбрахме на 07.07.2007 една двойка ще се венчаят на връх Добрила, до където ще стигнат с вертолет, а после ще се празнуват долу на хижата, браво и на вас младоженци много различно и оригинално!

Архивен коментар.

Анонимен 16 Jul 2007 10:04 AM
Хижата е чудесна , храната е добра , НО ако си резервирате местата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО уточнявайте ,че ЖЕЛАЕТЕ ДА РЕЗЕРВИРАТЕ. Тъй като ние уж си резервирахме в хотелската част стаичка , където е 40лв на вечер , а се оказа ,че не са ни записали, но това не е всичко обяснявайки се с персонала идва друг човек да пита за неговата резервация и се оказва ,че и на неговот име НЯМА резервирано нищо :-D. Избирателната пропускливост при резервирането е много неприятна , но все пак нас ни настаниха някак си , а другите избесняха и тръгнаха обратно. Ама наистина наобратно , явно толкова им е бил планинарски и манталитета .... в Незабравка щеше 100 % да има места , ама....

Архивен коментар.

tania 17 Jul 2007 12:08 AM
Моят съвет е да не се спирате на вариант стая без WC в новата сграда. Или 40 лв за стая със санитарен възел или много по-добре- наровете в хижата за по 8 лв. Ние бяхме в такава стая април т.г. и вярно, наистина всичко е ново и много хубаво, но в сградата няма обща тоалетна и трябва да се ходи до хижата, което особено ако ти се наложи да го правиш през нощта и е заледено не е никак приятно. А това са си все пак 30 лв на вечер за стаята (която по принцип е тройка, ама като размер и за двойка е малка). Другото неприятно беше, че парното вървеше доста силно до степен да не може да се спи от жега, а се оказа, че прозорецът ни е затрупан или зазидан и не само, че не можеше да се отвори, ами и лъч слънчева светлина не проникваше. Ако предварително знаех, определено щях да се спра на наровете- там поне банята и тоалетната са ти в сградата, а и чист въздух можеш да дишаш.
Иначе съм много доволна от всичко останало. Хижарите са чудесни, а и определено има какво да се види.

Архивен коментар.

boyan 12 May 2010 11:43 PM
Същото нещо се случи и на нас. Имахме резервация, но нямахме места. И трябваше да отидем в неработещата през зимата Незабравка, където лифтаджията ни посрещна добре и направи всичко възможно да ни предложи нормални условия в неотоплена хижа (с помощта на 5 духалки). Всичко на Добрила се измерва в пари. Мястото е комерсиализирано (заедно с лифта) и препоръчвам на истинските туристи да го избягват. А ако просто искате да пийнете в планината или да подишате "чист" въздух, подправен с джипове - заповядайте. Хижата може да изглежда страхотно, но липсват гостоприемството и уюта, които са най-важни в планината.

Архивен коментар.

Деси 13 May 2010 11:17 AM
Здравейте приятели на планината,
Ако търсите приятно ,уютно и гостоприемно място със незабравим купон посетете хижа Дерменка.Домакините са прекрасни хора,обстановката е повече от добра ,а за настроението и заниманията се грижат самите домакини и разбира се компанията.Ние бяхме на Гергьов ден с приятели имаше повече от 10 компании и всички се веселяха и останаха доволни.Благодаря на домакините.

Архивен коментар.

зорница 20 Aug 2007 08:37 AM
хубаво е,но цените в лавката са по4ти ресторантски,носете си хапване;в хотелската част е по скъпо отколкото в комплекс "Яев",а условията са смешни-като видите апартамента ще разберете защо.Инъче управителят е уникален образ,природата е страхотна ,пътят е лек,а хижата и бунгалата наистина са хубави.Заслужава си.

Архивен коментар.

калина 27 Aug 2007 11:43 AM
вече второ лято посещаваме хижа Добрила с компанията и родителите ми- прекрасно е:) много отпочиващо и красиво, удобно и уютно, природозаобикалящо и с чист въздух; най-интересното е, че въпреки че е в планината, хижата е снабдена с всички необходими удобства. хижарят, Чавдар, е мераклия и си обича хижата, прави всичко за удобството на хората. ние и двете години спахме в бунгалата, но има вече и хотелска част, а там не ми се мисли какъв е лукс, след като в бунгалата има топла вода непрестанно, баня, тоалетна, парно и чисти чаршафи, достатъчно одеяла, всичко необходимо. има няколко трапезарии, можете спокойно да си запалите огън и да си опечете нещичко;) кухнята е от специалисти, определено знаят как да готвят, много е вкусно, като започнем от манджите и стигнем до невероятните палачинки с боровинки или кисело мляко с боровинки:)) хубавото на хижата е и това, че може човек да се разходи на всички посоки просто за кратко удоволствие, или да поеме към връх амбарица, оттам към купена и всички останали върхове по билото; от другата страна на хижата се намира връх добрила. а нощем е исключително красиво да гледаш луната и долу блясъка на сопот и други близки селища. оттам един лош спомен не може да се отнесе, сякаш всичко там е със знак + ! лошото само е, че времето ни там бързо минава, но нали винаги е така, когато човек се забавлява и му е хубаво;) един съвет-не забравяйте фотоапаратите си:) и ако ще правите походи, по-големички, слънцезащитните лосиони! иначе аз си мечтая кога скоро пак ще отидем на онова любимо място за мен, а и за приятелите ми, защото който е стъпил там, иска пак да иде;) хубавото е, че се стига и бързо, защото с лифта е приятно и може да се наслаждаваш на панорамната гледка, а и запазваш силите си за повече смях:) защото от лифта нагоре, пътят е приятен и никак не е дълъг, все по равното и широкото. прекрасно е, ах, прекрасно е!!! :) чакай ни пак, любима хижичко:) а дотогава ще си спомняме за магическото време, което имахме заедно, гледайки множеството весели и красиви снимчици:))

Архивен коментар.

калина 27 Aug 2007 11:49 AM
безспорно най-прекрасната хижа, в която сме били! красиво, достъпно, удобно и никак не е скъпо. време на горната земя- магнетично и завладяващо преживяване, подаерете си го, няма да съжалявате! :)

Архивен коментар.

Стар, ама много стар хижар! 27 Aug 2007 02:05 PM
Хижата наистина е невероятна! Има всички необходими удобства и всеки, който иска да се откъсне за малко от големия град, може да го направи точно там! Аз съм хижар от 27 години и не съм виждал по-добра никъде. За храната там - тя също е супер... Можете да пробвате всякакви балкански специалитети, а за палачинките с боровинки - нямам думи. Най-хубавото е, че всичко е естествено и няма разни консерви и такива неща, които ги пробутват на други места! Последният път, като бях там (а там ходя всяка година за няколко дни), всичко беше ново - бяните са с постоянно топла вода, отделни санитарни възли... А природата наоколо е невероятна, гледката към Сопот и околните села, особено през нощта, е неописуема!
Пожелавам на всички да отидат до там, за да се убедят в думите ми!

Архивен коментар.

Ани 27 Aug 2007 02:17 PM
Хижата е уютна.Природата е прекрасна,има много хубава гледка.Хижарите са много готини и мили хора.Просто няма начин да не си изкарате добре.

Архивен коментар.

тони 27 Aug 2007 03:09 PM
Всички хубави думи дотук са истина! Искам искрено и лично да благодаря на Чавдар! Много красиви кътчета има в България, но на такива хижи не съм била! Благодаря ти затова, че когато идваме с гости(и от чужбина)не ме е страх и срам какво ще видят, подушат и опитат. Спокойни сме, че в хижата няма мръсни ъгълчета, на които "заблуденият турист" да се натъкне, санитарните възли блестят от чистота, постелки, завивки- светят, а такъв бюфет никъде няма- най-малко 3 супи, разнообразни ястия с планинско отгледани "мръвки" и изкушаващи десерти...
Съвременият човек е свикнал с хубавкото и тук се чувства обгрижен и сигурен. Така спокойно може да разтвори сърце за красотата наоколо!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2007 10:49 PM
не съм се качвала след ремонта ,дали наистина е много хубаво сега?

Архивен коментар.

konfeta 02 Sep 2007 12:02 AM
Да, хижата е супер! Не по-лоша от Дерменка. Има отделна пристройка, в която предлагат само двойни стаи със собствен санитарен възел - 40 лв. за стаята, но пък си е лукс :-) Иначе столовата вътре е по-уютна от преди ремонта. За стаите с повече легла не знам, но мисля че на тях не е правен ремонт.

Архивен коментар.

Графа 08 Oct 2007 02:02 PM
Може ли някой да ми даде информация за пътеката за хижа "Добрила" която излиза от Карлово/състояние ,маркировка ,времетраене приблизително,има ли вода по пътя/?Моите далечни спомени са ,че маркировката е зелена и се преминава за около 3-4 часа.

Архивен коментар.

asko 19 Oct 2007 01:01 PM
от коментарите оставам с впечетление, че до хижата няма достъп с нормален автомобил, това така ли е. Моля отговорете ми.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Oct 2007 10:25 PM
път има...ако си с джип и е служебен...има голема вероятност да се счупи:-)

Архивен коментар.

аско 22 Oct 2007 12:02 PM
благодаря за отковора, явно с Опел кадет да забравя на горе да ходя :))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Nov 2007 10:17 AM
Мястото е страхотно. Останахме много доволни. Топло е и много добре поддържано. Отделно, че има какво човек да си поръча я за пиене, я за хапване. Посетете хижата - няма да сбъркате!

Архивен коментар.

Светла 11 Nov 2007 04:02 PM
Има ли свободни места за Нова година?

Архивен коментар.

Margo 29 Nov 2007 11:52 PM
Абе, хора, на хижа ходи ли се с кола бе!!!! Тва е само за кашкавал туристи!

Архивен коментар.

поли 02 Dec 2007 12:08 PM
Какво ти обновление! Те наново са я вдигнали - лелеее, какъв беше порутеняк... Браво виквм аз - при първа възможност съм там :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jan 2008 04:54 PM
Все пак при толкова много писане не разбрах - колко струва нощувка в хижата? В двойна стая със санитарен възел.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jan 2008 10:25 AM
за тази цел има телефон,обади се и ще разбереш :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Feb 2008 01:26 PM
Двойна стая със санитарен възел - 50лв.
Стая без санитарен възел - 35лв.
Наровете - 10лв.

Архивен коментар.

ShoSho 14 Mar 2008 02:53 PM
Здравейте , реших да добавя и аз нещо към форума ...или по точно един въпрос.

С мой познат се интересуваме дали прехода от x. Дерменка към x. Добрила е проходим за байкове?
Намислили сме преход(който още се разработва :) ) от Беклемето - x. Дерменка (нощувка) - x. Добрила - х.Незабравка (нощувка) - x. Амбарица - с. Черни Осъм.

Ако някои го е минавал или части от него , моля за мнение.... ще ми е полезен много.
Благодаря преварително !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2008 09:27 PM
нямате никакъв проблем да го минете .... не съм минавал само прехода връх амбаритца хижа амбаритца до осъм ...иначе останалата част е като магистралка за байковете !

Архивен коментар.

aandronov 03 May 2008 01:29 PM
Хижата е №1. Най-добрите условия, при които аз лично съм бил. Не знам кога точно е била обновена, но отвътре е като чисто нова. Проблемът беше, че като слизахме (27.04 Великден) ни хвана ураганен вятър. Имаше места на които просто не можеше да се задържиш прав, като се излезе на откритото, над средната станция на лифта.

Архивен коментар.

:) 24 Jul 2008 10:46 AM
:) ехоооо здравейте много яка хижа

Архивен коментар.

ели 19 Aug 2008 10:03 AM
хижата е най-доброто място за нощувка в тази част на стара планина, а хижарите са отзивчиви и добронамерени

Архивен коментар.

Morrowind 26 Aug 2008 11:04 AM
Абе, за парите, които искат, не бих казал, че предлагат много, но...определно не ни беше лошо там.
Вечерта беше топло, което ми хареса(че и летем съм зъзнал на други места). Големия фарс обаче си беше таксуването за баня - 50ст за баня(при платени 37лв за стая). Не, че не бих ги дал, но това е протично на всичко хижарско.

А за лифта, споменат по-горе - тия хора са супер зле. За да пестят ток пилея от времето на хората. Не ми се описва до какви глупости можеше да се стигне заради тях. Просто имайте предвид, че са яко меркантилни и ще трябва дап очакате, за да е качите, та си планирайте времето.

Архивен коментар.

от лифта 05 Nov 2008 08:06 AM
ЛИФТА НЯМА ДА РАБОТИ ДО 1.О3.2009г

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Nov 2008 11:21 AM
ЛИФТА НЯМА ДА РАБОТИ ДО 1.О3.2009г

Архивен коментар.

Veso 10 Nov 2008 09:26 AM
лифта до нова година ще го пуснат
може да се извозиш с джипове-много е гот

Архивен коментар.

Veso 10 Nov 2008 09:27 AM
лифта до нова година ще го пуснат
може да се извозиш с джипове-много е гот

Архивен коментар.

хижа Добрила 05 Nov 2008 06:00 PM
Лифта няма да работи идните месеци , но хижа Добрила е отворена за всеки по всяко време. Предлага се извозване на групи и хора от гр.Сопот до хижа Добрила с високопроходими машини (до 30 човека) след направена резервация на 0888757578. Времетраенето на похода до хижата е около 1 час. Всички желаещи да посетят хижата могат да го направят.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Dec 2008 08:33 PM
колко е висок лифта?

Архивен коментар.

Сашо 05 Jan 2009 11:51 AM
Хора, не се подлъгвайте и не ходете там, особено зимата. Собственикът Чавдар е местния дерибей, който лъже и изнудва хората, държи се отвратително и грубо с гостите. Храната е отвратителна, персонала е супер зле, а за Чавдар не ми се и говори. И прословутото извозване с рак- трак е 100 лв в едната посока, та мислете преди да тръгнете за Добрила. Стаите са добри, природата е страхотна, но не си струва нервите и парите.

Архивен коментар.

валентина цветанова 05 Jan 2009 01:41 PM
Същото важи и за хижа Козя стена,само където не те извозват.Дървата си ги режеш и цепиш сам,чешмите си ги размразяваш също със свои сили.Човекът,който е там,не може дори да се нарече хижар.Той не знае да запали агрегата и след като си платил 10 лв. нощувка,ти искат още 2 лв. за дърва.Арендаторът остава обикновено доле в селото и "ни-чул-ни-видял".Мястото е страхотно!

Архивен коментар.

Natalia Sevdanova 05 Jan 2009 12:54 PM
Хижата е страхотна. Бяхме там на 30, 31, 01.09 и на 02.09 си тръгнахме. Децата Никола на 6г. и Яна почти на 4г. останаха възхитени. Те за първи път бяха на Нова година с нас, високо в Балкана. Беше много топло, уютно. Децата играха на воля. Благодаря на всички от хижа Добрила!

Архивен коментар.

Ники Дряново 08 Jan 2009 03:14 AM
хижа Добрила е най хубавата хижа досега кадето сам ходил изкарахме си чудесно и при парва вазножност бих заповядал отново условията са страхотни от всяка гледна точка.

Архивен коментар.

ничо 26 Jan 2009 09:59 PM
Хижата е без забележка. Ужасен е само пътя между нея и Дерменка. Почти постоянно се разминавахме с някакви мотори. Хубавите гледки са рядкост. Чух обаче че имало и друг път между двете хижи. Колкото до местата няма да имате проблеми ако ходите през седмицата.

Архивен коментар.

boriana 26 Jan 2009 11:17 PM
от Сопот по алтернативната на лифта пътека към Добрила НЯМА маркировка. има точно две табели и то в началото на пътеката. след крайната станция на лифта вече си има достатъчно табели, но дотам - нищо! не че е толкова вероятно да се загубиш,но е доста неприятно, ако не си ходил да не знаеш на прав път ли си или не. и обяснението, че то всъщност нямало туристическа пътека, някакси не ме убеди - тая хижа предполагам е съществувала и преди да построят лифта! та ако някой тръгва натам да попита първо откъде и как да мине!!! хижата е лукс категория! вие си преценете дали за вас това е плюс или минус :) възрастният човечец,който работи в кухнята е много симпатичен и прави прекрасни пържени филийки! и хижарят Чавдар се държа адекватно: помогна с насоки по телефона, когато се бяхме залутали и също помогна да извозим багаж и един закъсал с краката младеж (много благодарим за което!)

Архивен коментар.

Цецо 05 Mar 2009 09:13 PM
На 28.02, 1 и 2.03.2009г.бяхме на "Добрила". Изкарахме си чудесно. Чавдар, Ангел, Митьо и останалите хора от хижата просто бяха НОМЕР 1. Коментарите, че Чавдар не бил адекватен за мен са плод на някой, който не е бил оставен да се лигави и да се самозабрави. В хижата се срещнахме три или четири групи, място имаше за всички а атмосферата бе незабравима. Цената на нощувката никак не е висока-10лв. на легло в хижата.Който иска по евтино и да се лигави да си остане в тяхси. За мен "Добрила" е много добра хижа а природата - незаменима.

Архивен коментар.

марко 15 Mar 2009 02:34 PM
Интересува ме дали лифта вече работи? И изобщо дали му правят някакъв профилактика на тоя лифт като пишат или просто е спрян за зиминат?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Mar 2009 04:41 PM
от както ЧЕЧНЦИТЕ ГО КУПИХА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ПОЖЕЛАЯТ НИКАКЪВ РЕМОНТ НЯМА ПРОСТО НЕ РАБОТИ

Архивен коментар.

Дидо 26 Apr 2009 07:31 PM
На 25.04 тръгнахме за Добрила 4 човека ,имахме намерение да се возим с лифта, но той не работеше и тръгнахме по баира пеш, маркировка в началото няма, все едно тази хижа не съществува.Добре , че беше един човек от поддръжката на лифта да ни обясни на къде да вървим.Хижата е хубава и е построена на добро място , но до такива хижи , до които се стига с превоз , някак си поддръжката на туристическите маркировки остава на заден план.Съветвам, който тръгва пеш от Сопот да се информира за маршрута, защото при нас се случи да падне мъгла и това в комбинация с липсата на маркировка доведе до отклоняване от правилната посока.

Архивен коментар.

хаджи инка 26 Apr 2009 10:27 PM
А така! Аз питах изрично хижаря ще работи ли лифта на 1 май, когато ще се качваме ние (неслучайно искаме лифт, не защото ни мързи) и той ме увери, че след 20 април ще работи!

Архивен коментар.

Дидо 28 Apr 2009 10:42 PM
Лифта не работел , защото нямал необходимия лиценз,така казаха хората от поддръжката.Казаха още, че ще работи от 1 май, ако може да се вярва де !

Архивен коментар.

bastun 18 May 2009 02:21 PM
от къде тръгва пътят, по който човек би могъл да се качи с джип до хижата? Има ли разклонения и вероятност за объркване?

Архивен коментар.

Биби 27 May 2009 11:35 PM
Та работи ли този лифт или не

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2009 12:41 AM
za vmomenta ne,no mai njkoi den slan4ev 6te trjabva da tragne.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2009 09:36 PM
някой знае ли работи ли лифта и ако не - откога вероятно ще е пуснат? не че не мога да се кача без него ,но за ден искам да кача Амбарица,Купена и да се видя с бай Дончо от х.Амбарица. От работа няма време за планината :( Ще съм много благодарен ако някой ни осведоми.

Архивен коментар.

koko 24 Jul 2009 04:50 PM
lifta bachka!!! vyrvete

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2009 02:22 PM
хижата е страхотна и стига да сте с добра компания ще си изкарате прекрасно!

Архивен коментар.

danihh 02 Aug 2009 02:22 PM
хижата е страхотна и стига да сте с добра компания ще си изкарате прекрасно!

Архивен коментар.

Нова 03 Aug 2009 12:13 PM
В събота една група /десет човека/ направихме преход от Беклемето, през заслон "Орлово гнездо" - хижа "Дерменка" - хижа "Добрила" /нощувка/. Хижата външно е много хубава. Не знам как е общото спално помещение или хотелската част, тъй като всичко беше заето. Настаниха ни в едно от новопостроените бунгала, което се състоеше от две стаи за по осем човека. Банята и тоалетната бяха в едната стая, което не е много приемливо, ако ти се наложи да ползваш тоалетната нощем. Душа в банята почти не функционираше /нямаше налягане/. , едва-едва капеше леко топла вода. Принудихме се да ползваме двете бани, които са общи за хижата. Ако си носиш кърпа - душа струва 0,50 ст., с тяхна кърпа-1 лв.
Всичко това не е болка за умиране, никой не очаква супер лукс за 10 лв. на вечер /на човек/. Това което ме впечатли повече, са високите цени и нелюбезното отношение на един господин от персонала. Агнешка чорба - 3,00 лв., фанта портокал /0,500 л./ - 2,30 лв. Реших да поръчам за вечеря омлет по балкански. Предупредиха ме, че преди са слагали в него картофи и други екстри, но сега го правят само със сирене. Съгласих се, омлета беше вкусен, но цената му си остана същата - 3,50 лв., макар и да не е "балкански" омлет. По-неприятно беше сутринта. Към 7,45 групата слезе в столовата, за да закуси. Един-единствен човек "обслужваше" хората. Слагам думата в кавички, защото той КАТЕГОРИЧНО отказа да ни обслужи, дори по един чай да направи, да не говорим за цитираните по- горе в някой от коментарите "най-вкусни пържени филийки". Предлога беше, че подготвя обяд за 50 човека. Това също мога да го разбера, но на молбата ми да купя "3 в 1" /за което трябваше да завърти само копчето на машината да пусне гореща вода/ последва изключително груб отговор "Вие не се ли научихте, че нищо не мога да ви правя..." Сигурно съм добила доста озадачена физиономия, защото господина все пак извърши толкова сложното действие и аз имах голямото щастие все пак да пия кафе /което между другото струваше 0,80 лв./. Сигурно трябваше да бъда доволна и на измърмореното с половин уста нещо като извинение: "Не, че не искам да ви обслужа, но..." Така и не разбрах какво.
Разказвам ви всичко това, защото съм съгласна, че хижата изглежда добре, нова е, ремонтирана, замисъла е хубав. Но от така хваленото гостоприемство на хижарите, поне аз не видях нищо. Напротив - всичко ми се стори прекалено комерсиализирано.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2009 03:07 PM
ами това все пак е хижа, не хотел. за да се пренесат стоките до нея се използват или специални машини или катъри. за да нямате друг път такива проблеми си носете по едно две пакетчета "3 в 1" и едно малко примусче и си го направете. Така хем пари, хем нерви ще спестите.
А за обслужването и гостоприемството не съм съгласна, хижа Добрила и хижа Дерменка са най-хубавите хижи в България, а хижарите и на двете винаги са усмихнати, гостоприемни и готови да помогнат. Друг е въпроса, че има изключително капризни пишман туристи. На такива препоръчвам изобщо да не ходят на хижа, а да ползват услугите на хотелите.
Ние бяхме на 30.07.09 на Добрила и както винаги остахме очаровани от хижата, от природата и от хората, които ни обслужваха. Просто планината и планинските хижи са за хора, които могат да оценят чара им, а не за мрънкащи и капризни надути дами и господа, свикнали да не правят нищо!!!
радка от пловдив

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2009 05:54 PM
Радке,какво му е специално на джипа или лифта, та да са толкова високи цените?Може би са най-високите в Централен Балкан.И,моля те, другия път да снимаш катърите с провизиите,защото това ще бъде уникална снимка.За другото си права-хижата и персонала са невероятни.

Архивен коментар.

Нова 03 Aug 2009 05:07 PM
Аз писах не за каприз и закуска в леглото, а за елементарна култура на обслужване. Може би сме уцелили лош момент, но не това е начина да привлечеш хора.

Архивен коментар.

none 07 Sep 2009 03:16 AM
точно за тази хижа мога да ви кажа ,че всичко си го качват с джипа или с АТВ-то...не е като да е непроходима за 4х4(примерно) да трябват катъри за провизиите(да не говорим за лифта)...но явно трябва да се свиква вече с новите цени навсякъде...защото тази година ми направи впечатление ,че навсякъде всичко е поскъпнало...а качеството си е едно и също :(

Архивен коментар.

baudolina 16 Aug 2009 05:43 PM
За да сте в добра форма и за да не загубите тренинг, никой от хижа "Добрила" и околностите не споменава, че лифтът работи само до първата станция. Делтапланеристите скачат и висят из околностите, лифтаджиите са доволни на 5-те лева, но ако имате планове за по-далечни разстояния след лифта, доста ще се поизпотите, защото жегата все още е около нас. Иначе удоволствието си заслужава, трябва да се види, не може са се опише.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2009 09:35 PM
оооо тва е най-изванземната хижа ,на която съм била-просто неверояни условия,мн голяма чистота ,което си е голяма рядкост по българските хижи,в хотела не сам била ,но предполагам , че и там е уникално.хаха добре че пратиха джип да ни вземат цялата камара от барбекюта,цър-пър меса,домати ,даже и бирата си бяхме понесли през 2 та лифта-то да не очакваш ,че горе може да има нещо повече от легла.Условията са перфетни ,не се мъчете да носите нещо ,насладете се на прекрасната гледка от лифтовете,а после и на разходката до хижата,а не да ви се измъкнат ръцете от носене:)))))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2009 09:35 PM
оооо тва е най-извънземната хижа ,на която съм била-просто неверояни условия,мн голяма чистота ,което си е голяма рядкост по българските хижи,в хотела не сам била ,но предполагам , че и там е уникално.хаха добре че пратиха джип да ни вземат цялата камара от барбекюта,цър-пър меса,домати ,даже и бирата си бяхме понесли през 2 та лифта-то да не очакваш ,че горе може да има нещо повече от легла.Условията са перфетни ,не се мъчете да носите нещо ,насладете се на прекрасната гледка от лифтовете,а после и на разходката до хижата,а не да ви се измъкнат ръцете от носене:)))))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2009 11:04 PM
Посетихме хижата на 20.08.09,невероятно е,благодарим на Краси за вкусно приготвения лаврак и на Ангел за обстановката която поддържа.Очаквайте ни отново! http://tdraganova.snimka.bg/mountain/dobrila-20-08-09.413320

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2009 11:58 PM
а работи ли лифта от понеделник до петък? Тогава са ми почивните дни.

Архивен коментар.

анонимен 03 Sep 2009 10:40 PM
работи разбира се ......малко е скъпичко ,но пък е удобно....

Архивен коментар.

хижа Добрила 02 Sep 2009 01:33 PM
насладете се на прелестите над "Вазов град" и хижа Добрила. http://vbox7.com/play:0fbb90bf

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2009 06:35 PM
ето информация за лифта в Сопот http://shambhala-center.ru/bg/skylift/ той вече работи !

Архивен коментар.

Здравко 24 Sep 2009 05:52 PM
Това е хижата с най-добри условия, в която съм бил :)

Архивен коментар.

Ивайло Георгиев 28 Sep 2009 09:56 PM
За мен също това е хижата с най-добри условия и ако го нямаше този строеж да загрозява всичко щеше да е много по-красиво.Това е кусура,иначе за гледката наоколо и могъщата осанка на Амбарица - без думи.Обслужването и вниманието от хижаря е супер,перфектни условия за почивка и отдих.Заслужава си да отидете,а и лифта също вдига адреналина,е по-малко от планината,но достатъчно.

Архивен коментар.

лили 10 Oct 2009 09:30 PM
Хижарите са страхотни!! Когато бях ни дадоха китара акордион и си прекархме незабравима вечер. имаше телевизор във всяка стая. Имаше заек и беше чудесно.

Архивен коментар.

Ябълка 05 Nov 2009 01:44 PM
Здравейте!Поздрави на всичко живо.Тази Нова година ще празнуваме на Добрила.Като Ви чета коментарите мед ми капе от сърчицето.Миналата година бяхме на Дерменка, а за там няма кво да ви пиша.Прекрасно е!
А бре в Балкана си е най-хубаво.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2009 04:35 PM
знаете ли подробности около т.нар. "извозване" до самата хижа със снегохода?Цена и т.н. Никъде не намирам инфо. Става дума точно за нова година.Иако е удобно - какви цени Ви предложиха за Нова година, защото аз два пъти се обаждам и двата пъти ми казват различно!:) Благодаря предварително, запътили сме се натам и ние за 31-ви!:)))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Nov 2009 11:49 AM
И какво има да ти извозват?Да не мъкнеш акумулатори нагоре?
Пътя дори и от междинна станция до хижата зимно време не е повече от час и половина...

Архивен коментар.

Почивка 18 Nov 2009 11:35 AM
Мисля,че извозването тряа да се оговори с хижаря.Колкото до куверта-струва ни по 100лв. на човек.Пък и то от краяна спирка на лифта до хижата са 40-50мин. така че си е ходене съвсем на шега.Поздрави!

Архивен коментар.

бачето 08 Mar 2010 09:53 PM
Перфектна хижа с идеални условия и гостоприемни хижари.
Хижарят бачо Митко прави страхотна агнешка супа и разкошни пържени филийки, меки като мекици или женски ......
Другият хижар не му помня името, но ти той е много готин. Идете, прекарайте си добре и качете някой връх!

Архивен коментар.

dobrila 20 Apr 2010 11:48 PM
Лифта над Сопот вече работи !!! От 15.04.2010г. до 15.05.2010г. лифта ще работи всеки ден от 9:30 до 17:30ч. След 15.05. ще рабоди всеки петък, събота и неделя. През останалите дни ще има дежурно въртене в 9:30ч.Цена на билет за първата линия - 6лв., на втората - 4лв. Лифта се пуска при закупени билети на стойност 60лв

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Apr 2010 11:04 AM

Лифта над Сопот вече работи !!! От 15.04.2010г. до 15.05.2010г. лифта ще работи всеки ден от 9:30 до 17:30ч. След 15.05. ще рабоди всеки петък, събота и неделя. През останалите дни ще има дежурно въртене в 9:30ч.Цена на билет за първата линия - 6лв., на втората - 4лв. Лифта се пуска при закупени билети на стойност 60лв

Архивен коментар.

Мирослав Тонев 12 May 2010 09:16 PM
Качете се до Добрила и няма да съжалявате,гарантирам ви го:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2010 08:49 AM
Сопотският лифт не работи през седмицата, а само петък, събота и неделя.Тази информация е от първа ръка, защото ние бяхме принудени да отидем на друго място.Даже и молби не помагат, защото просто през седмицата няма обслужващ персонал.Бяхме две групи над 10 човека и всички недоволстваха от липсата на точна информация/едната група беше от Варна и разочарованието им бе голямо/.Ето телефона на лифтовата станция 0893/542204 съветвам Ви да сесвържете с тях преди да решите да го ползвате.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2010 11:36 AM
Лифта работи и през делничните дни , но само с предварителна заявка . Подробна информация може да получите на тел:0895010260

Архивен коментар.

Петя 06 Aug 2010 07:50 PM
Ходила съм веднъж и никога не бих отишла пак.
Ако си търсите място където да се съберете с компания и да се забавлявате, мястото не е там.

Архивен коментар.

Емил 19 Aug 2010 11:46 AM
Бяхме на хижата в края на Юли. Планирахме да останем за една нощувка и да продължим, но тъй като бяхме много уморени от един 13 часов 26 километров преход решхме да останем още един ден. Хижата е превъзходна! Отново ще отидем с компанията там. Винаги има топла вода, храната е чудесна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Sep 2010 02:50 PM
Хижата е чудесна, бях там в началото на септември. Изглежда не е било възможно да се обособят и малки стаи /дори и да се предлагат на по-висока цена/, защото в големите спането е невъзможно, за беда и хотелът беше пълен, иначе бих си платила за спокойствието. Имам само една препоръка - хижарите да контролират плазмата в столовата, защото през повечето време се надуваха чалги и се надвиквахме. Верно е, че всичко опира до културата на туристите, но докато няма култура, по-добре дистанционното да е в едни ръце.

Архивен коментар.

mediator37 02 Oct 2010 10:13 AM
Подготвям едно тридневно походче от Русе до Арката при Троянския поход с кола, после пеша транзит покрай Дерменкая, спане на Добрила и качване на върхове, после наобратно при колата. Когато подготвям походче чета ВСИЧКО и разглеждам ВСИЧКИ снимки в интернет. Хабя по 15 часа, обаче и най-незначителното мнение или ракурс на снимка се оказва, че впоследствие ми помага. Като търсех в гугъла по ключова дума "връх Лепенят" попаднах на един доклад от стотици страници по българо-швейцарска програма за опазване на биоразнообразието в безлесната зона на НП"Централен Балкан", който изчетох целия. В раздела за мерките за опазване на гръбначната фауна и местообитанията й се натъкнах на неща, които малко ме шокираха. Две от мерките касаят хижа Добрила. Мисля, че са пресолили манджата, вие как мислите ми е интересно. Цитирам:

4.2 Финансово-икономически механизми (за опазване на гръбначната фауна-б.м.)
.......
Въвеждане на такси за различни ползвания в парка (за посещение, за плодоползване и др.).
4.3 Административни мерки
• Забрана за увеличаване на леглофонда в хижите и заслоните.
• Ликвидиране на бунгалата и две от изоставените сгради на Туристически комплекс Вежен
(общо около 100 легла), ограничаване на леглофонда на хижния комплекс Добрила.
• Затваряне на черния път от Троянския проход до хижа Добрила за МПС.
• Забрана за алпийски изкачвания по скални стени извън зимния период и без разрешение от
МОС, както и безконтролното посещение на пещери и пропасти.

Според този кавал писал доклада трябва да плащаме такса за да ходим в Балкана и да искаме бележка от министъра ако решим да се наврем в някоя дупка в скалата. Като не на последно място да срутим поне половината от хижа Добрила. От всичките 80 хижи така и не ми стана ясно защо държи карес най-яко на Добрила.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Oct 2010 09:00 AM
Векове наред балканът е давал препитание на много хора, лятото е побелявал от стада и много мандри са работели - нищо не е пострадало или унищожено. Сега някоя писарушка от безбройните ведомаства, за да си заслужи заплатата, може да реши и да въведе входни билети, видеокамери през 50 метра, писмени разрешения, ако решим да се отклоним на метър от пътеката и прочее глупости. Впрочем, няма да се учудя, всичко в държавата е за пари, а дали е уместно или не, на кого му пука. Творците на подобни простотии едва ли са се качвали по-високо от собствения си офис. Други, по-важни проблеми има за решаване в планината.

Архивен коментар.

ТУРИСТ 30 Dec 2010 08:59 AM
Елате на хижа "Младост" в Търговищки Балкан да разберете ,че за "ДОБРЕ ДОШЪЛ" ти вземат левчето.

Сравнете Добрила и Младост !!!

Архивен коментар.

dak_evil 28 Feb 2011 11:07 PM
Мислихме да ходим до х.Добрила за 3-ти март. Но няма да отидем. Бил съм там неведнъж и ми е харесало, но... Много се учудих, че ни искат 100% предплата за 2-те вечери, които щяхме да сме там. Това не е нормално, ебаси печалбарщината. Лифтът не се знаело дали ще работи. На мен не ми пука, но сме с две жени, които предпочитат с лифта да се качат. Все пак над 1400 метра денивелация не е на всеки по силите. Това за лифта наистина не зависи от собствениците на Добрила, а от собственикът на лифта. От там пък казаха, че до последно щели да решават дали ще работи. И тук не става дума за лоши атмосферни условия, а дали изобщо мислят да го пускат. Лошо, Седларов, лошо!!!

Архивен коментар.

х.Добрила 01 Mar 2011 11:06 AM
Седларов " да ние не се срамуваме ,че искаме 100% капаро и сигурно има за какво. Отидете на Планински Извор там не иска абсолютно никакво капаро , за да си направите равносметка защо ги искаме .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2011 01:40 PM
Не веднъж сме ходили по пътеките на Стара планина, но никога до сега при обаждане за резервация в която и да е друга хижа не са ни искали плащане на капаро- никакво, какви са тези 100% предплащане. Такива цифри дори и туристическите агенции, организиращи екскурзии в чужбина не искат за резервация!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2011 01:51 PM
Може ли през месец март човек да реши да отиде в планината за две или три нощувки и то с деца и да му поискат 100% предплащане седмица или повече предварително, и да рискува да загуби повече от 100 лв. при заплатите в момента в България, при условие, че през този сезон времето е изключително нестабилно????? Естесвено, че ще отиде другаде, например на х. Васил Левски или х. Дерменка при почти същите предлагани условия!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Apr 2011 09:41 PM
"пре пачте същите условия"-хехехехе-да сравняваш условията на Добрила с тези на хижа Левски значи само че не сте ходили на нито едно от двете места....

Архивен коментар.

gdobranov 31 Mar 2011 08:37 PM
Бяхме на хижа Добрила в началото на март, ще се опитам да споделя безпристрастно впечатленията си, дано помогна :)
Обадихме се да резервираме легла седмица предварително, действително хижарите искат 100% предплата по банков път, което лично аз не намирам за нормално, понеже всичко се случва. Но пък бяха любезни да ми дадат телефон, на който да се обадя за да питам за лифта. Лифта работи в петък и събота, трябва да се съберете група от 10 души или казано по друг начин, минималното заплащане до междинната станция е 60 лева (по 6 лева на човек), а до Незабравка е още 4 лв на човек. През останалите дни лифта работи само с резервация.
Качихме се с лифта до междинната станция. По време на изкачването около нас беше зимна приказка - висиш си в нищото, качваш се нагоре в облаците, а около теб навсякъде зимата е ... неземна красота! Малко преди станцията излязохме от облаците и под нас остана море от облаци, накъсвано тук-таме от островчета, образувани от върховете на Средна гора, Балкана, Рила и Пирин в далечината. Друг свят! От междинната станция тръгва едно яко изкачване към х. Незабравка, което предоставя възможности за страхотни гледки и обилно потене :) Сериозното изкачване е до х.Незабравка, оттам нататък пътя е почти равен и се вие сред иглолистна гора, поляни и много прогледни места. До Добрила се стига сравнително бързо, максимум 2 часа от междинната станция. Първото ми впечатление от хижата бе красивото място, загрозено от излятия и зарязан бетон... Кому е било нужно на това място да се почва да се строи хотел - не знам. Но изоставеният строеж седи някак си не на място.
Хижата предлага условия, близки до хотелски. Навсякъде е чисто и уютно, а такива бани и тоалетни няма почти на никоя друга хижа. Бобът беше добър, макар и леко редичък. Бирата беше...студена :) Качихме връх Амбарица, видяхме Ботев,Кръстците,Купена, Малка Амбарица и Вежен като на картичка, и се порадвахме на гледката на половин България... Красиво, макар и леко трудно нагоре :) После се попързаляхме на найлони пред хижата и отидохме да си приготвим вечерята. Вечерта компанията бе страхотна - бяхме 2-3 компании по-млади и една голяма компания стари планинари от Сопот. Песни, танци, хора, веселба... Накрая имаше дори и заря, макар че не знам до колко е хубаво да се правят такива неща в Балкна. Но беше хубаво :)
През нощта спахме добре, стаите са сравнително малки (по 10-на човека в стая) и не е като на хижа Рай например, където постоянно някой влиза, излиза, вика Стойчо (примерно) и т.н. На сутринта пихме по едно кафе и дим да ни няма наобратно :)
Въобще, хижата е много хубава и може би случихме на хубава компания. Но това си е задължително условие навсякъде. Впечатления от хижарите нямам - винаги се чудя когато хората пишат основно за хижарите. Бил съм на много хижи, но мого рядко ми се е налагало дори да си говоря с хижарите, какво остава да се стига до конфликтни ситуации.
А, щях да забравя - още от междинната станция по петите ни тръгна едно невръстно паленце, което дойде чак до Добрила. Понеже беше изнемощяло му направихме пуловерче от вълнен чорап и го нахранихме. Пренощува в един хамбар и на сутринта го върнахме до междинната станция. Ако го видите - да знаете, обича кашкавал :)

Архивен коментар.

neptun 03 Apr 2011 10:38 PM
Заедно с още трима човека бяхме на хижа Добрила на 2 април вечерта. Качихме се от Сопот.Изкачването ни отне 3 часа и половина с добро темпо. Най-стръмната част е до междинната лифтова станция. Нагоре вече изкачването е по-умерено а след горната лифтова станция си е направо почти равно. По отношение на лифта разбрахме от човека на междинната станция, че му правят профилактика и скоро ще работи. Времето беше добро в началото но после падна мъгла и задуха доста силен вятър. Местността е много красива и панорамата, която се разкрива при изкачването е невероятна гледка. По отношение на самата хижа впечатленията ми са много добри. Ние спахме в нормалната хижа а не в хотелската част. Цената на нощувката там е 12 лева и наистина за да се направи резервация се превеждат парите по банков път, но това не е особен проблем. Хижата е много добре обзаведена и отоплена. Стята в която ние спахме беше за 8 човека и наистина си личеше, че всичко е ново и много добре поддържано. Хижата има и голяма и добре отоплена трапезария, където човек може да си направи хубав купон както и стана. Хижарят Ангел е много точен и весел човек. Благодарим за топлото посрещане и със сигурност ще отидеме пак там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2011 11:36 PM
Не знам какво да кажа за хижата...беше просто чудесно. Но това, което ще запомня за дълго време, е киселото мляко в боровинки. :D

Архивен коментар.

pepuna 21 Jul 2011 02:22 PM
Хижата е много хубава без абсолютно никакви забележки!

Архивен коментар.

сем. Деневи 18 Aug 2011 12:45 PM
На 11.07.2011 бяхме на х.Добрила. Посрещнаха ни страхотно и вечерта бе невероятна в компанията на Чавдар и останалия персонал. Изживяването бе неописуемо. Поздрави на всички от Шумен.

Архивен коментар.

Пламен Петков 30 Aug 2011 01:30 PM
на 07.08.2011 нощувахме на хижа Добрила. В туристическата част. Има всичко от което човек има нужда в планината: баня с топла вода, тоалетна ( клекало), сушилно помещение. Столовата предлага богат асортимент: скара, бира, безалкохолно, вино, готвена кухня, салати. Има телевизор в столовата. Спалните помещения ( туристическата част ) са двуетажни нарове. Прекрасно място.

Архивен коментар.

Тодор Христов 28 Sep 2011 12:55 PM
Бяхме на х.Добрила на 24-25.09.2011г компания от 8 човека. Всичко е на ниво -посрещане, помещения, храна, озвучаване.
Нека Бай Димитър да е жив и здрав още дълги години за да посреща и изпраща туристите!
Лифта в Сопот работи само до междинна станция в петък, събота и неделя от 9,30ч до 17,30ч (6 лв в една посока)
От х.Добрила до вр.Амбарица качване и слизане 1,30-2часа. Има много червени боровинки на западния склон под върха.

Архивен коментар.

Цецо Василев 29 Sep 2011 09:44 PM
Бяхме през почивните дни на х.Добрила. Вечерта в х.Добрила - нормално подпийнали младежи, но общо взето в рамките на приличието. Персоналът е нормален, всичко е точно, пословично чисто и с всички удобства, но там вече постепенно се губи усещането за хижа - високопланински ресторант със спални.

Архивен коментар.

kolev 07 Oct 2011 03:07 PM
много добре казано

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2014 03:29 PM
Абсолютно съгласен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2012 02:44 PM
Пламен Петков

На 29.06.2012 нощувахме на хижа Добрила. В туристическата част.

НАСТАНЯАНЕ: Двуетажни дървени нарове. Стаите са с различен брой места 8, 10.

ХИГИЕНА: Вътрешни тоалетни и бани на първият етаж. Две мивки, две тоалетни (клекала), две бани. Топла вода.

ХРАНА: Столовата предлага богат асортимент: скара, бира, безалкохолно, вино, готвена кухня, салати.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: В спалните помещения има по един контакт за зареждане на мобилни устройства. В столовата има разположени почти зад всяка пейка. Има предпоставка за развихрянето на шумни купони точно под туристическата част.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2013 07:00 PM
Била съм 3 пъти на х. Добрила, първият път преди ремонта и хотелската част и мн. ми хареса, но в последните 2 пъти всичко е комерсиализирано. Останах в стая за 50 лева на вечер в хотелската част и имаше 1 умряла мишка под възглавницата.

 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Feb 2013 09:59 PM
Ако някой не ми вярва ще му изпратя снимки.
И един съвет - давайте касови бележки.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2013 05:26 AM
Здравейте и от мен, аз съм човека който водеше група от 14 човека да отпразнува рождения си ден в х.Добрила. За съжаление от тази група бяха поканени само 10 човека а другите бяха решили , че знаят какво е природа и зимна красота и решиха да се прикачат към нас. Не мога да откажя на хора които твърдят , че обичат природата. За много голяма моя радост се оказа , че всичко беше на много високо ниво , прекарахме си отлично. Чавдар ни прие и транспортира с джип до където може а след това с моторни АТВ-машини и шейни ни извози до хижата. Предостави ни да ползваме всичко налично , даде ни информация как да се предвижим до връх Левски , обясни кое е правилно и кое не...Нивото на обслужване и настроение беше отлично до момента в който едно девойче което твърдеше , че е турист се оказа много криво! Затова и сега пуска подобни коментари под анонимен профил. Та това девойче се оказа ,че не знае нищо за природата, че там има мравки , паяци , елени , мечки и други красиви животни. Реши да прекъсне една еуфория която имаме всички от невероятното си прекарване тези 3 дни с оплаквания за цени , гадини. Всеки знае ка къде е тръгнал , всеки знае какво струва ! Цената на легло в хотелската част беше 25 лв със санитарен възел и топлина която малко хижи предоставят на планинарите, налагаше се да намаля ме парното за да не се сварим. Малко хижи предлагат уюта на домашна обстановка, лукса на скъп хотел , гозбите на добър готвач за 25 лв на легло! Смятам за напълно излишно да коментирам описаното от въпросната мома защото знам и вярвам , че всеки който е бил там знае за какво райско кътче става дума. Аз съм там за 4-ти път и не мисля да ми е последен , не го мислят и останалите от групата с които бяхме, но искрено съжалявам за хора които не се срамуват да споделят подобни коментари и да изложат неверна информация за цени , качество и ниво на обслужване. Радвам се на всички които бяха там с мен , харесва ми да чета коментарите им във фейс-бук , обичам да разглеждам 800 снимки които направихме за 3 дни , да гледам над 5 часа видя от най хубавия ми рожден ден през живота. Съжалявам , че всяко стадо си има мърша, но се радвам , че стадото е голямо! Скоро всички ще се върнем , по весели , по качествена група с повече мечти и реализирани хубави моменти. Поднасям извиненията си към Чавдар , човека който даде всичко за нас но не бе от-ценен от един човек. Поздрави от Шумен! Йордан Йорданов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2013 03:58 PM
Скъпи Данчо,
мисля, че 100 лева за 2 вечери за сам човек мога да спя и в луксозени четиризвездни хотел във Варна и Балчик без умрели животни.
Това, че не ни предупреди по колко пари ще са необходими и също няма да коментирам!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2013 04:49 PM
права е девойката...
Като обичате толкова планината, защо не спахте в хижата, а в хотела?
За качването с джипове и шейни не ми се иска да коментирам, я хванете баира от Сопот и после го хвалете това хотелско нещо, което няма нищо общо с хижа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Feb 2013 01:37 PM
Скъпа Лигло,
Точно под възглавницата ли е решила да умре, бедната мишка. Колко болен мозък трябва да си, за да измислиш подобна драма ? :)
Щом предпочитате "луксовете" на черноморските ни хотели, ходете там, планината не е за разглезени лигли:)
Прекрасни впечатления, качихме се от Сопот пеша и ни посрещнаха прекрасно, чай, пача и усмихнати хора.

Архивен коментар.

Loyola 28 Mar 2013 04:56 PM
Здравейте.

Бях февруари месец в хижата. Много добре поддържана е (не знам за хотелската част, говоря за самата хижа) и хората там са добри и гостоприемни. С приятелите се качвахме пеша от гр. Сопот и при мен се случи така, че при Горната станция на лифта (около 17:00 часа) получих крампи (схващания) на бедрата и кръста и всяка втора крачка беше придружена със силна болка. Успях да звънна на хижарката (предполагам) и тя ми каза, че хижаря ще може да ме прибере с моторната шейна. Казах на мойте хора да продължат към хижата (тя е на по-малко от час от горната станция) и изчаках хижаря. За мое успокоение, той ме намери бързо и ме откара благополучно в хижата, за което съм му много благодарен, тъй като се стъмваше и колкото и близо да беше, доста щях да се озоря с тези болки. На всичкото отгоре хижаря не ми поиска пари, което си е негово право, все пак бензина струва пари. С компанията спахме в чиста и уютна стая в хижата, а най-големия лукс (според мен) за една хижа си е наличието на хубава баня и топла вода, каквито там има. :) Освен това цари ред в хижата, какъвто на много малко места се поддържа. Яденето също така беше вкусно и на нормални цени. Природата към и около хижата е непосилно красива за описване и просто трябва да се види. Дори в моментите, докато чаках хижаря и си мислех, какво да правя, ако не дойде, нямаше как да не се наслаждавам на красотата около мен и на последните слънчеви лъчи за деня. :) Разходката си заслужаваше всяка крампа. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2013 02:54 AM
Работи ли лифта?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Jul 2013 10:06 PM
Не

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2013 01:44 PM
Вероятно някога Добрила е била хижа, но в момента това място по-скоро прилича на Слънчев бряг и като обстановка, и като отношение към посетителите на хижата. Всичко е комерсиализирано и се прави с цел печалба - за съжаление това е впечатлението, което ми остана след посещението. Някога красивото място насред планината е превърнато в строителна площадка, а в страни от хижата се издига недовършено бетонно чудовище, което сигурно ще си остане там завинаги. И въпреки, че природата извън загражденията е прекрасна, определено изключвам Добрила от списъка ми с хижи занапред.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2013 11:24 PM
Място,където може да получите почти всичко.
   Но аз лично ,ще избягвам старателно гостуването на тази "хижа".Имам против стопаните и това,че са едни потомци на Бай Ганя,без всякакви нравствени корективи и пълни с еврейски мурафети.
   

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Oct 2013 12:45 AM
Вече само името хижа е останало, туристите ги няма, за съжаление и мен няма да ме има. Съжалявам, но е станало кофти. и пак Може би зимно,.....може

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Nov 2013 01:26 PM
Всички, които имат намерение да ползват лифта на Сопот през зимния сезон, да имат предвид следните неща, които служителите на лифта казват само устно (на място) и избягват да го пишат на официалният си сайт и в facebook! Лифтът работи само в събота и неделя от 8.00 до 16.30, а през работни дни - само от 8 до 9.00, когато сменят персонала горе (а не от 9 до 10.00, както ще ви кажат по телефона, но не по този, който е публикуван в сайта (0897 / 43-01-87), там не вдига никой, а ето на този - 0893 54-22-04 ! През друго време (от 9 до 16.00 ч.) може пак да пуснат лифта дори да е работен ден, но ако се съберете поне 3-4 души - ако сте двама - горите! Още нещо: долу на касите персонала казва, че лифта работи след смяната на времето в края на октомври, до 17.00, но не се доверявайте!!! Не е вярно! В 16.30 от първа станция слиза персонала и там остава само нощен пазач, който отказва да качва пътници, защото такива били правилата, дори и да сте пристигнали в 16.45 (понеже сте се доверили, на това което са ви казали предния ден долу, а именно, че лифта работи до 17.00)! И не ви остава избор, освен да тръгнете пеш надолу. Проблема е, че не се знае как ще справите с невероятно стръмната, изровена от моторите и велосипеди пътека надолу, когато към 17.30 падне пълен мрак и вие разчитате само на челник! На всичкото отгоре пазачът на Първа станция може да ви каже на 13-ти стълб да тръгнете по пряката пътека! Не тръгвайте по нея по тъмно за да не ви се наложи да се обаждате на телефон 112 ! Вървете по черния път, макар да е по-дълго, поне не рискувате да си счупите някой крайник! Но като цяло - ИЗБЯГВАЙТЕ да планирате използването на Сопотския лифт за пешеходен туризъм в планината през този сезон! Той явно се поддържа само за делтапланеристите и любителите на екстремни спортове! Тъй като те са там често, явно добре се познават с персонала и имат вътрешна информация, за останалите простосмъртни информацията е оскъдна и не винаги вярна! А планината не бива да се подценява, така че аз лично занапред ще си правя плановете за преход, така, все едно че Сопотския лифт въобще не съществува!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Apr 2014 12:29 AM
Пътническа въжена линия "Незабравка" (Лифт Сопот)Работно време (лятно)

понеделник - Почивен ден (*служебно въртене 09:30-10:00 и 17:00-17:30 часа)
вторник - Почивен ден (*служебно въртене 09:30-10:00 и 17:00-17:30 часа)
сряда - седмична техническа профилактика (*служебно въртене 09:30-10:00 и 17:00-17:30 часа)
четвъртък - от 09:30 до 17:30 часа.
петък - от 09:30 до 17:30 часа.
събота - от 09:30 до 17:30 часа.
неделя - от 09:30 до 17:30 часа.

*По време на служебното завъртане могат да се превозват пътници при стандартни условия.
*Лифта работи и през почивните дни с предварителна заявка и предплащане 1 ден предварително и минимум 10души - за заявка info@crg.bg

Цени:

Първа - Втора станция
Еднопосочен билет: 10лв
Деца до 12г: 5лв
Деца до 7г: безплатно

Трета - Четвърта станция
НЕ работи

* в случай, че няма пътници лифта не върти, минимален брой пътници за пускане на линията в работни дни:
    - 3 пътника с двупосочен билет или 30мин след закупуване на билет
    - 6 пътника с еднопосочен билет или 30мин след закупуване на билет

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2014 05:55 PM
Скоро нащувах в хижата и останах много доволна. Условията са перфектни, за всичко е помислено - а хижарят бе гостоприемен и услужлив към нас, пешаците туристи. Човек дори може сутрин рано да си вземе кафе от автомата и да потегли преди да е отворила кухнята :) Сърдечни благодарности - Руми Илчева (rumyeah.blog.bg)

Архивен коментар.

Елена Емилова 11 Jul 2014 10:02 PM
Телефонът в сайта актуален ли е все още? Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2015 07:52 PM
Бях на Добрила миналата седмица, група от 20 човека. Условията са много добри, както е видно от сайта им и другите коментари. Местоположението на хижата е ключово и в уникално красиво място и-и-и-и до тук. Посрещнаха ни с викове, готов да скочи на бой прост мъж, който се опитваше да се скара на нашата току-що пристигнала група за отворената външна чешма от жена от друга група. За има - няма 12 часа престой се накледахме на нелюбезно отношение, скараха ни се оше няколко пъти, подозирам защото дишахме, знам ли?! Втория скандал, в който друг от "хижарите" с огромни шкембета почти ни скочи на бой беше заради отново някаква жена от друга група. Приготвиха ни храна със скоростта на полу-умряла костенурка, за почти всичко ни викаха, включително и когато поискахме да си платим. Не мисля, че това е отношението на хижар,затова и наричам персонала хижари, но в качивки, печалбари без никакво отношение и без никаква любов към планината. Смело твърдя, че бяхме кротка група, която просто се нахрани и си легна. Определено доброволно не бих отишла в тази хижа и ако мога ще я заобикалям.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2015 09:03 AM
Преди месец и половина посетих хижата-сам. Освен мен имаше една двойка-момче и момиче. Просто няма от какво да се оплача. Бях резервиран от предишни коментари, но хората бяха много любезни. Питаха ме къде ще ходя на другия ден и ми показаха подробности за маршрута дори и без да ги питам.
Това което трябва да уточня е, че ходих в работен ден. Не знам, ако в почивни дни или в дни с много хора стават проблеми - това е друго.
С оглед на моите впечатления бих отишъл отново!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2015 12:23 PM
Посетихме хижата (ако може да се нарече въобще хижа) през август 2015. Голямо разочарование от посрещането, от отношението на собствениците, вечно сърдити, фокусирани само на печалбата с никакво отношение към гостите си. Държаха се мутренски, единствената им цел е бърза печалба, реално това не е хижа, а си е хотел. Не очаквайте да ви посрещнат с планински билков чай или да се съобразят с нуждите на туристите, по-скоро ще ви нахокат ако решите да ползвате някои от празните помещения наоколо и ако поискате нещо (например по-рано закуска за да тръгнете рано на преход - например в 7 часа, което не е проблем за нито една хижа) най-вероятно ще ви бъде отказано. Не бих отишла пак там за да си развалям удоволствието от планината

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2015 03:12 PM
Нашата група посети хижата миналата седмица.
Ние сме група приятели (над 30 човека)и ходим дълги години заедно по планините, но никога не бяхме срещали по-нелюбезно отношение на хижа. Още при пристигането вместо с чаша топъл чай ни посрещнаха с груби думи. Когато вечерта влязохме в едно от общите помещения, за да се стоплим бяхме изгонени. А когато помолихме закуската да бъде в 7 часа, защото ни чакаше тежък преход с лошо време, ни отговориха, че няма да стават в 4 часа да ни обслужват и не ги интересува дали ще ни вали. Ако сме искали ранна закуска да сме си ходили в Шератон, а не на хижа Добрила.
Е аз повече няма да стъпя там, защото не отивам в планината за АТВта, ланци и да бъда навиквана. Съветвам ви да избягвате хижата, отидете на Амбарица, там ще ви посрещне топъл безплатен казан чай, прясно замесени мекички и блага дума. Така както трябва да бъде!
Мария

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2015 12:02 PM
Подкрепям горните два поста. Хижа "Добрила", е всичко друго, но не и хижа. Вярно, битовите условия са много по-добри от в много други хижи, но до там. На много места при по-скромни битови условия се чувстваш много по-добре. В "Добрила" не чакат ТУРИСТИ, за да ги нахранят, стоплят или да им помогнат при нужда. Там посрещат с лошо отношение, все едно си натрапник, позволил си да има нарушиш спокойствието. Ако поискаш нещо, което не харесва на господина "хижар", ще бъдеш навикан и заплашен със сваляне в СОПОТ. Жалко наистина за чудесното местоположение на "Добрила", защото това отношение ще продължава да отблъсква истинските туристи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2015 10:32 AM
Просто да знаете, че ще има удобно място за спане, ще се храните в ресторант (без любезност от сервиращите), баня и топла вода - да! И до тук - това не е хижа, а по-скоро хотел, внимавайте да не ядосате ( а това не е трудно въобще) някое от яките момчета с ланци там, които "се грижат" за "хижата" - все едно си в най-мутренските години на Слънчев бряг. Никога не бих си разваляла удоволствите от планината и ще избягвам среща с тези хора от това място. Хората обичащи планината, очакват хубаво и топло отношение към тях и това е част от общото преживяване заради което ходим в планината. Бих избрала място с по лоши битови условия, но с човешко отношение, никога повече в Добрила. Вземете пример от Амбарица - хората правят бизнеса, а не тухлите!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Oct 2015 09:10 AM
Абе не е баш тъй-идете в неделя вечер на Амбарица и ще видите разликата

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Dec 2015 07:52 AM
През лятото правих Ком Емине и нощувах в хижата условията няма да ги коментирам те са повече от добри хижаря Николай дръпнат но разбран човек приготви ми храна за изпът за другия ден остави я в хладилника в кухнята която остави отключена и си я взех сутринта рано на другия ден понеже трябваше да ставам и да тръгвам рано

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 May 2016 07:17 PM
На 03-05 май 2016 г. бяхме в хижата. Условията са идеални. Има храна и напитки, интернет, топла вода. Всичко е основно ремонтирано. Прекрасна хижа! Хижарят Ачо е много готин за приказки. Каквото го помолихме, направи човекът. С удоволствие бих се върнал пак там.

Поздрави,
Радослав, planinar.org

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 11:28 AM
Минах да хапна в хижата и бях посрещнат много добре от единият помощник на хижарите,много ведър човек,храната е добра,а условията в базата са като в хотел,бих казал,най луксозната хижа през,която съм минавал.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2016 06:30 PM
В края на август бяхме за една седмица на хижа Добрила. Прекарахме чудесно, за което благодарим.

Бисерка и Лъчезар

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jan 2017 01:11 PM
Много съм доволен от престоя ни на хижа Добрила на 21.01.17г. При тази снежна и студена зима, там бе изключително топло, чисто и уютно. Хижарите са много отзивчиви. Препоръчвам!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2017 03:23 PM
Ми то това не е хижа, а хотел. Има голямо разнообразие от храна
бира кенче 2.50
диня порция 3 лв
свински уши 4-5 лв
ром голям 4 лв
чорба 3 лв.
Не съм спала там, но съм яла два пъти. Отношениетое добро. Навън има хубави пейки с яка гледка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2017 10:50 AM
На вниманието на сдружение "Б Т С " .Каква хижа , като не признават туристическите членски карти. Но персонала учтив. ГАЛЕН ТУПЕВ .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2017 09:18 PM
А БТС дружеството какво прави за хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2017 01:35 PM
Какво прави дружеството ? Ами двете страни си проверете задълженията в договора

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jan 2018 03:25 PM
то много работи може да пише.пише и че БТС се грижи за развитието на тур.движение и хижите в БГ.Само че аз преди 3год. им изпратих 2писма за откровени злоупотреби от техни подопечни и отговор не получих и до ден днешен.
Ми ходете в хижи в които ги признават.Чавдар направи от този пиянски коптор хижа на европейско ниво,от типа който го има в Австрия и Швейцария.И през това време БТС не си мръдна пръстчето.Мъ кво писало в договора-дреме ми кво пише там.Като обикновен гражданин ме интересува хижите да се стопанисват от добри стопани,дали ще са частни,дали държавни,дали арендовани-ми е все тая.Дали ще се спазват или не законите на феодалната организация от бански старци наречена БТС-също.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jul 2018 02:00 AM
Сега е 2 през нощта (тук на хижа Добрила) и все още не мога и да мигна от пиянския запой долу (под спалните помещения). Такъв кошмар и издевателство над истинския турист, дошъл в планината да търси спокойствие и свобода от градското ежедневие, не съм очаквала!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Aug 2018 06:06 PM
Посетихме с голяма група в началото на август 2018. Условията са добри, цените в хижата са малко високи (18 лв. за легло в общо помещение). Храната е добра, на цена като в повечето хижи в района. Може би понеже беше през седмицата нямаше изстъпления, гостите бяха истински туристи, персоналът беше ОК. Спахме част от нас в хотелската част, където беше с много добри условия.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2018 08:23 AM
 Да цените за нощувка ги вдигнаха преди беше 15 лв. Бях на 25 август и свадба аварийни чак но беше за другия ден но е уникална хижата двора пейките отвън. Гледката си беше хубава ходя там почти всеки път когато почивам.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2019 12:11 AM
Хижа Добрила НЕ Е хижа на БТС.
Табелата вън седи носталгично

Има интернет и машина с монети за кафе и тн.

Спането на палатка се заплаща 10лв като си ползваш баня и всичко което и другите.

Вече в цената има включена закуска. 20лв

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Aug 2020 09:55 AM
Това не е хижа стопанисвани от хора планинари, а е по-близо до хотел стопанисван от бизнесмени чиято единствена цел е задоволяване на техните и само техните финансови нужди.
В тази "хижа" човек няма право да си запази нощувка по телефон освен ако не предплати капаро. Капарото е в размер на цялата сума за нощувка. Не 30 процента, не половината сума - искат само и единствено цялата сума. Ако човек по някаква причина не стигне не възстановяват сумата.
Реален случай от този месец е когато трима приятели заплатиха сумата от 105лв за 3 нощувки. При дългия преход от Ком на едното момче му се схващат краката и се налага да слезне на хижа Бенковски откъдето да го вземат с кола. При пристигане на другите двама в хижа Добрила им заявяват, че няма да възстановят сумата за едната нощувка. Такива са правилата, да е дошъл човека. Ама че той бил с подути крака... Каква вина имат деветте човека персонал.
Господа хижари и собственици на хижа Добрила, пиша ви тук в случай, че четете коментарите. Вие сте пример как се прави бизнес в България и как не се прави бизнес в чужбина. Хижата-хотел си е ваша, вие си решавате как да я стопанисвате и да се отнасяте с хората, но докато ви има вас и вашите разбирания за "гостоприемство" аз, и не само аз ще ви заобикаляме.


Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2021 07:26 PM
Това не е хижа, а високопланински комплекс. Комплексът е пълен с мрънкащи хора, оплакващи се как 3.5 км преход от междинната станция на лифта е най-тежкия в животът им. Цените им за храна са по- високи от тези на високопланински труднодостъпни хижи което е напълно неоправдано при положение, че храната се доставя по път с кола, има ток и вода. Нощувката в обща стая струва 27лв??????.За палатка таксуват по 13 лв на човек??? За толкова може да се спи в стая във всяка една нормална хижа. Мястото не е за хора които обичат планината. Избягвайте

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2021 09:43 PM
Абсолютно съм съгласен с двамата прежде писали. Това е някаква идиотщина, която никъде я няма и апелирам към туристите -не нощувайте там. Жалко за хубавата природа, но алчноста е заслепила визията на хижари, най вероятно на собственика.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2021 01:24 AM
Само хейтите, пропускате фактите , че на Добрила винаги има топла вода и бани.
Винаги са чисти. винаги има по две супи..има постоянно ток и интернет. В огромният двор не пасат крави, няма лайна и трева до кръста винаги е спретнато. Столовата е изрядна . Парно навсякъде.

Това не се коментира изобщо.

До колкото знам в цената на палатката влиза закуска две мекици/филии, и баня.

Сетих се за една хумореска:
Тук работим бързо качествено евтино.
* моля изберете само две от изброените опции

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2021 11:56 AM
Ами колега ако сте тръгнали да търсите место където има ток, интернет-какво беше още, а да вода и баня- стоите си в къщи. Явно не знаете какви са целите на хижите, а относно кравите и техните изпражнения, защо не се позаинтересувате кой е причината за това състояние на въпросната съседна хижа. Да не се окаже същият собственик на Добрила, или просто си пишете глупостите защото някой ви нареди. Първо станете истински турист и тогава може би ще преоцените мнението си

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2021 09:10 AM
Благодаря турист не мисля да ставам, планинар си ми е по добре.

Аз баня не търся и интернет ако се хващате точно за това от казаното от мен.... нямам какво да аргументирам : Всичко добро

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jul 2021 11:59 AM
Ами колега ако сте тръгнали да търсите место където има ток, интернет-какво беше още, а да вода и баня- стоите си в къщи. Явно не знаете какви са целите на хижите, а относно кравите и техните изпражнения, защо не се позаинтересувате кой е причината за това състояние на въпросната съседна хижа. Да не се окаже същият собственик на Добрила, или просто си пишете глупостите защото някой ви нареди. Първо станете истински турист и тогава може би ще преоцените мнението си

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2021 11:50 AM
Бяхме на х.Добрила на 18-19.09.21г компания от 8 човека. Всичко в двете хижи и хотела е на ниво - помещения, храна и напитки. Ние сме доволни и ще повторим пак.
Нека Чавдар Делидимов да бъде Жив и Здрав!
От х.Добрила до вр.Амбарица качване и слизане общо 2 часа.
На връх Амбарица заслона е ремонтиран и обновен. При лошо време човек може да се подслони.
Анонимен посетител 27 Dec 2022 08:32 PM
Здравейте Хора,
Здравейте хейтъри,
Това е единствената хижа в бг, на която сме за 6-ти път (последните 5г).
Запазвали сме и сме спали на наровете им, в туристическата спалня, в стая без, стая с 00, както и в лукс стаята. Каквото има, такова, претенции нямаме. Топлата вода я приемаме за лукс, разбира се не са ни длъжни. Но, топла вода бол.
Храната - винаги е топла и вкусна, без забележки. Евала. Плаща се и с пос терминал.
Отношение - винаги са били усмихнати и радват с комуникация. Имали сме си запазените места, вероятно защото при запазването им изпълняваме необходимото условие - а именно 100% предплащане, както е написано и на сайта им. :) Извозват с джипки за 40мин, 20лв/човек, много по-яко е от Орлово око. Но, можете да вървите и под лифта, и пак е приятен преход.
Цените за нощувки и храна - те са такива, каквито са. В крайна сметка всички ние работим за едно и също, без значениие кой, къде, как.. Но изискваме чистота, отношение, подържани условия и т.н., но пък човешкия труд и време и вложение не ги броим. Че си били губили времето хижарите за да ни е комфортно, не се отчита. Имало лифт и високопроходими коли - лифта не е на хижата, тея коли си имат подръжка и разходи. И най-важното, някой трябва да свърши цялата работа. Ако може безвъзмездно, или на символична цена. Отделно в хижата има огромно вложение по моите разбирания.
Така, че ако вие сте човек ценящ човешкия труд на хората и си давате сметка за усилията вложени от всеки един хижар в бг, посетете хижата.
Ако вие сте над нещата, и смятате всичко в една хижа за даденост, на цена регламентирана от собствените ви разбирания, моля не Ходете! Смятам, че ще се почувствате къде къде по изгодно на заслона на връх Амбарица. Шапки долу на хората подържащи го!
Понеже, предния уикенд бяхме на х.Ловна(поздрави на хижаря Коко и момчетата около него!!! :) ), нека направим бегъл паралел между двете хижи - и двете са достъпни с високопроходими коли, и в двете имате възможност да нощувате срещу 30лв., и на двете при тази нощувка ще ползвате 00 навън, и в двете хижи можете да се навечеряте срещу 10-12лв на човек. Но, в едната хижа предлагат и коренно различни условия. Според мен, на едното място са рискували и са вложили много. На другото, може би не смятат да рискуват до такава степен, иначе убеден съм че могат да постигнат същото...Защо тогава тоя хейт към хора опитващи се да ни направят условия според аршина си.
Поздрави,с пожелания 2023г да бъде само с градивна критика. :D
Павел Х.
Анонимен посетител 08 Feb 2023 04:22 PM
Здравейте!
След рекламата на доволния турист Павел Х. не можах да се стърпя.
За пръв (и последен) път спах в хижата преди около 10 години,бях направил прзервация в новия корпус.Когато влязох в стаята не можах да повярвам,че се намирам в хижа - всичко беше чисто ново,миришеше на ново,топло оютно страхотна баня с тоалетна,топла вода,не хижа а хотелска стая.Помислих си дали наистина не бях първия,който спи в стаята,но уви не бях.Стана късно реших да си лягам,вдигнах завивката и кофелееее не,не бях първият.Долния чаршаф беше намачкан и покрит с безброй къси черни косми от незнам коя част от тялото,да речем от крака.Беше наистина късно и не исках да притеснявам никого от персонала.Казах си,все пак е хижа,а и в казарма съм ходил и по-голяма мизерия съм видял,а и в стаята има хубава баня,така че предишният обитател би трябвало да си е легнал къпан.Леглото беше много удобно,но не спах добре,защото се будех и се сещах за космите в леглото.На сутринта така и не повдигнах въпроса,не обичам разправии.Закуската беше вкусна,обяда също в столовата беше топло и чисто,цените няма да коментирам,нормално е да са малко по-високи.На тръгване от хижата преминахме през черен лют дим идващ от варел,в който изгаряха пластмасовите отпадъци,това също не ми хареса.Като цяло препоръчвам.Бъдете здрави!
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box