Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина заслон Голям Кадемлия

заслон Голям Кадемлия

След близо двугодишна работа вече е факт новата придобивка на ТД "Сърнена гора" и разбира се на всички туристи в страната. Това е най-високият заслон у нас в Стара планина-"Голям Кадемлия 2276 м" разположен на самия втори по височина връх на Балкана! На 9 октомври точно 12 часа Предсадеталят на ТД "Сърнена гора" Алексей Стоев отвори бутилката шампанско и след "Многая лета..." на 14-те присъстващи планинари вече отвори врати...новия заслон.
Разположен на самия връх, първенец на масива Триглав, той е притегателно място за туристи, дръзнали да атакуват едно от най-дивните и красиви кътчета на Балкана. От хижа "Тъжа" отстои на около 4 часа, от хижа "Мазалат" на около 3 часа и от хижа "Соколна" на около 4,30-5 часа. Той не е пригоден за преспиване, но при екстремни условия и лошо време поне 8-10 планинари без проблеми могат да пренощуват в него. Вътре има посуда, масивна маса за храна и прекрасни скамейки. Тепърва и още неща ще бъдат качени на тази висока кота в Стара планина. На откриването бе и секретарът на ТД "Сърнена гора" Велко Велков, както и още планинари от Стара Загора, между които и Митко Жечев, човекът отдал най-много воля, енергия и сили за да го има този заслон!!!
Благодарности към всиички дали и частица от себе си в откриването на този прекрасен заслон на едно наистина идеално място, недотам познато на много българи! Любопитното е, че буквално минути след откриването му се...появиха първите посетители въпреки много лошото време-2 планирари от Свищов и 1 от Габрово, които бяха тръгнали от хижа "Мазалат"....
За многая лета!!!
Съседни туристически обекти:
- х.Мазалат - 3.00ч.
- х.Тъжа - 4.00ч.
- х.Соколна - 4.30ч.
- х.Триглав - 3.00ч. /по немаркирана пътека/
Всички пътеки са маркирани.

Текст: Чавдар Иванов

Снимки: 1-5)->Чавдар Иванов, 6,7)->Митко Жечев, 8)->Стефан Гешев
  
Спални места 10
Address Стопанин: ТД "Сърнена гора" - гр.Стара Загора
Телефон 042/638435, 0896/688560
E-mail td_sarnena_gora@abv.bg
URL http://www.tdsrgora.com
Надморска височина (метри) 2276
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (49)

Архивен коментар.

Чавдар Иванов 10 Oct 2010 09:31 PM
Вчера открихме заслона на един прекрасен връх, втори по височина в Стара планина. Надяваме се доста истински туристи да посетят това прекрасно място. Преходът х Тъжа-х Соколна минава оттам....8-9 часа е, наблизо са хижа Мазалат и х Триглав/Равна/, заповядайте и пазете това наше богатство на билото на Балкана!

Архивен коментар.

stoyan komnev 11 Oct 2010 09:34 PM
да ни е честит и даси го пазим , както надявам се и заслона нас .

Архивен коментар.

goahead 17 Oct 2010 10:15 AM
благодарство на всички планинари които са го възтановили

Архивен коментар.

туристчето 24 Oct 2010 01:51 AM
браво.кажете моля какъв е този прозорец които се вижда на заден план.това някаква постройка ли е

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2010 08:25 PM
Заслонът е бил част от бившите постройки на военните на върха.
Много ме зарадва новината, като научих за заслона. Браво на ентусиастите, които са го направили и дано труда им да остане за дълго!
Млако ме притеснява варатата, която се отваря навън, че снегът може да я затрупа и някой да си остане вътре, но дано да греша.

Архивен коментар.

Теди 26 Oct 2010 04:47 PM
Здравейте планинари,
На 21 октомври вечерта, аз и още двма приятели пренощувахме в заслона. Бяхме доста поизмръзнали от ледения вятър, който ни духа по билото, не знаехме точно какво да очакваме от заслончето, но то надмина всичките ни очаквания :-). Вътре имаше сухи дръвца, запалихме си печката, стоплихме се и изсушихме дрехите си. На 200 метра под заслона има и вода. Всичко в заслончето е ново и чисто, ако се пази все така, това местенце би било идеално убежище за туристите години наред :-). Хубаво би било горе да се занесат брадва(тънките дървенца за разпалка на печката не са много) и съд в който да може да се приготви чай или супа. Усещането да прекараш нощта на връх като Кадемлията е уникално, в заслона бе така топло и уютно,ледения вятър вееше навън, но ние бяхме спокойни и защитени :-).
Все пак ви съветвам да не ходите повече от 4-5 души там, капацитета на заслона не е чак толкова голям.
Благодаря от сърце на хората, които са се постарали да възстановят това местенце. Нека го пазим и наслаждаваме на романтичната атмосфера вътре :-).

Архивен коментар.

Явор Митев 26 Oct 2010 09:11 PM
Поздравления......чудесна работа в чудесно начинание. При първа възможност ще го посетя.

Архивен коментар.

Чавдар Иванов 28 Oct 2010 02:07 PM
Радостно е, че вече първите туристи са пренощували на 2276 метра! Дано се пази заслона, това бе и целта на хората, които се заеха с реализацията на тази идея!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Nov 2010 07:33 PM
Днес заслона се сдоби с http://media.snimka.bg/7543/021341006.jpg и http://media.snimka.bg/7543/021340923.jpg за повече уют. Може би, ако се намалят размерите на масата за сметка на 1-2 нара, ще е по удачно.

Архивен коментар.

Чавдар Иванов 10 Nov 2010 09:26 PM
Похвално е това, което е поставено и най-вече медицинското кътче...надявам се идното лято да има още хубави неща ....горе!

Архивен коментар.

mediator37 13 Nov 2010 07:17 AM
Добра е идеята изказана по-горе да има повече нарове вместо тази голяма маса. В друг планинарски форум писах отдавна, че повече от 3-4 души не могат да се поберат там за нощувка, защото постройчицата е малка. А целта е нощувка за колкото се може повече хора. Радвам се, че заслонът има сефте. От снимките виждам, че металната врата е сдвоена отвътре с дървена, което е чудесно за студена зима. А за затрупване със сняг няма страшно- с повечко сила и натиск се отваря малко навън, колкото да се провре човек, после лека полека се разрива. В казармата сме го правили многократно.
Ако могат от ТД Сърнена гора да изтребват от военните съседната дълга едноетажна постройка- направо става перфектният заслон, че дори и малка хижа.

Архивен коментар.

mediator37 13 Nov 2010 07:50 AM
Пиша пак, защото чак сега прочетох до край презентацията на заслона. По билната (зимната) пътека от хижа Соколна до връх Голям Кадемлия 4:30 часа са съвсем грешно дадено време, не заблуждавайте хората. Това време е непостижимо. Тръгвайки от хижа Соколна по билната пътека, което значи изкачването (и слизането) на всички върхове времето е 6:00 часа поне. Може и за 5:00 часа, но да е лято и то ако се подсекат поне Пиргос и Малък Кадемлия. Но за подсичане никой не говори в презентацията. Има една пряка пътека от преди х. Соколна, която подсича и Мазалат дори, но пак казвам за подсичане никой не говори. Време от 4:30 часа е постижимо само в обратна посока- от връх Голям Кадемлия към хижа Соколна. Но на обратно повече се слиза, а не се качва. Сега... ако съм без раница, да съм със свежи сили,навън да е 23 градуса, да не духа вятър, да съм изпил два редбула и да ме чака в заслона Памела Андерсън може и да го взема за 4:30 часа от Соколна. Ама туристите не тръгват без раница на гърба и не пият каптагон на Соколна. Не ми е ясно защо само по картите и маршрутите в Стара планина се прави такова изхвърляне с времената. Голямо изсилване, голямо изхвърляне, голям напън. На всички други планини времената ми отговарят на реалността, а в Стара планина винаги по-дълго вървя от указаните по карти и сайтове времена.
Маршрутът по билната пътека е много тежък, с много загуба на височина. Още на Танастепе джигера ви ще е някъде в гърлото. Вервайте ми! Но е много красиво и панорамно. Така че слушайте вуйчо си и си сложете 6:00 часа време от Соколна, за да не се мотате на челници по нощите и да се въртите като пумпали в кръг.

Архивен коментар.

К2 13 Nov 2010 12:44 PM
Мерси вуйчо, верно думаш!

Архивен коментар.

fena73 26 Nov 2010 10:26 PM
Значи искам и аз да кажа-много зависи от хората дето го вървят пътя...има хора(и аз съм от тях)дето без ред-бул и митологизираната г-жа(или г-ца)Андерсън ще се качат съвсем нормално за 4.30часа от Соколна-е,ако няма 2м.сняг а ти си без снегоходки разбира се...Така че помисли си дали времената са занижени или проблема е нейде другаде....до Танас тепе се взема за 2 часа(без да ти излиза джигера) после вече е по-равно-леко качване към Булките и Мазалат-но пак казвам-всеки си знае,но не изкарвайте качването героично и граничещо с човешките възможности!!!

Архивен коментар.

анонимен 13 Feb 2011 02:05 AM
по-добре да се опише по дълго време за достъп, отколкото да има подлъгали се неподготвени туристи, добре си пише човека, описанието е нужно за туристите които не познават раьона

Архивен коментар.

fena73 21 Jun 2011 09:03 PM
Еми дайте тогава 10ч. време от Соколна та да е мирна главата на "тези дето не са се качвалли"... Ако са хора,имащи отношение към планината ще съобразят своето темпо с даденото като време и ще прибавят(или извадят)нужните минути, а ако не-нямат работа на втория по височина връх в Стара Планина без подготвен водач!!!

Архивен коментар.

Чавдар Иванов 15 Nov 2010 10:10 AM
Съгласен съм с гореопоменатото като времетраене от х Соколна до върха, но имахме предвид принципно обратния път...от х Тъжа-през върха и до х Соколна което е 8-9 часа лятото...Иначе изкачването и подсичане на някой от върховете от х Соколна до върха е към 5,30-6 часа нормално темпо и то неголяма група, зимата в снега става ...сложно!
Относно съседната сграда, нещата не са така лесни-първо тя е собственост на МВР, второ попада в рамките на НП Централен Балкан и там няма право доколкото ми е ясно да се изграждат такива обекти..имам предвид хижа или нещо по голямо от заслон без тяхното разрешение!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Mar 2011 05:30 PM
http://www.youtube.com/watch?v=_HKSHztJT0w

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Mar 2013 12:15 PM
Явно , тези тъй наречени "строители" на заслона ..... не им се е налагало да го ползват при зимни условия ,защото картинката е друга... , драги "планинари".Първо трябва да имаш познанията за зимната планина и тогава да ти стане ясно ,че такъв заслон там е немислим.Препоръчвам на всички планинари ,тръгнали да изкачват зимно време връх Г.Кадемлия да не разчитат на този "заслон ",а да си направят сметката така ,че да имат време да се върнат в близката хижа "Триглав ".Иначе ,трябва да са екипирани с ледоразбивач ,за да отворят вълшебната врата на тъй наречения "прекрасен заслон".Успех на всички и да не ви се налага да го ползвате в екстремни ситуации.С поздрав сърдечен/ М.Н./

Архивен коментар.

fena73 20 Mar 2013 06:17 PM
Аман от глупости!!!
Заслона не само си е МИСЛИМ ами е и ПОСЕЩАВАН зимно време-от хора които ходят в зимната планина и знаят къте отиват!Освен това и нощуват там!!!Така че не се изказвайте неподготвени за това, че заслона не ставал-ходил ли си скоро-ако имаш пикел и лавинна лопата(като човек тръгнал зимно време по високата планина)не е проблем да се разрие горната част от вратата(вече направена от 2 части по подобие на тази на в.Мусала) и да се влезе-има дърва,въглища,брадва и виичко необходимо!!!
Не мислете за своите(НЕ)възможности като за всеобщи!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Mar 2013 10:04 PM
Снимката ,която изпращаме е специално за Станимир Власакиев и е от 17.03.2013г.-буцата лед е заслона Г.Кадемлия.Кое е по лесно ?...да търсим вратата...,или да си изкопаем пещера???Колкото до възможности, умения и инвентар не си заслужава коментара.Не е нужно да спорим, кой е "по-по-най" в планината,а да предоставим точна информация за състоянието му зимно време.През летният сезон заслона е чудесен ,но за зимата създава несигурност и проблеми на хората решили да го ползват. Вероятността човек да влезе и да не може да излезе през вратата е голяма, счупеното стъкло и изкъртените шини от източната му страна преди 2 години показват това.Това го установихме през ранната пролет .Счупените стъкла бяха от външната страна...,помисли си от коя страна е бил "злосторника "?,и защо е искал да излезе през прозореца?

Архивен коментар.

fena73 22 Mar 2013 05:03 PM
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5480
Темата която изпращам е специално за "анонимния" по-горе-за пътепис през февруари както и снимки на заслона(не е много по-различен...)Всеки решава кое е по-лесно-да копае,да ходи или да стои пред телевизора....за "кой е по-по-най" няма да говорим щото аз не съм от тях щом снимките не са мои!Както обаче и анонимния отбелязва най-добре е се даде представа за текущото състояние и евентуалното такова през зимата.Пак повтарям-правете умерени коментари,отразяващи мнението ви и не ги давайте като меродавни за всички!
п.п.Относно стъклото на прозорчето-както вече знаете проблема е решен с отварящо се навън метална капандура!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Mar 2013 09:37 PM
Специално на вниманието на г-нъ Власакиев: От написаното ... разбира ме ...,че ти не си бил никога зимно време на връх Г.Кадемлия!Така,че ти не си човекът, който трябва да пише за състоянието на заслона и удобствата в него...Заслоните не са почивни станции или хижи ,в които да правим джумбарета и да си печем задниците с готовите дръвца..., а са място за подслон на търсещи убежище планинари при екстремни ситуации.Ние не сме анонимни податели на коментара , среща ли сме се на един друг заслон,в който половин ден горихте готовите дърва при слънчево време.Приключваме нашите коментари по темата.
С поздрав Иван и Меглена Нейкови

Архивен коментар.

fena73 24 Mar 2013 07:55 PM
Специално на вниманието на вече представилите се сИмейство Нейкови:
Специално на Г.Кадемлия зимата не съм бил,което не ме прави задължително лаик в зимната планина!Заслона не е място за джумбарета-верно е!Повечето от заслоните се намират на туристически маршрути и служат наистина за подслон при лошо време(ааако не са заключени,което се случва честичко).ООобаче...тук случая не е такъв!Няма маркирана туристическа пътека към върха!!!т.е.ако не си тръгнал специално за заслона-нямаш работа там!!!А ако си тръгнал занатам-трябва да знаеш накъде всъщност си тръгнал!!!И не трябва да се цупиш и да слагаш в кавички думите строители и планинари!!!Уважавайте заслугите и ако не ви харесва-направете нещо по-добро вместо да мрънкате!
Относно горене не готови дърва-никога не ми се е случвало-ако съм горил дърва винаги е било с нужда и винаги съм учавствал предварително в тяхтото набавяне!!!И не само-винаги съм оставял заслоните по-добре отколкото съм ги намирал!
Но тъй като тук не е мястото за подобни спорове аз също приключвам темата!Живи и здрави и дано срещата ни е била случайна и не се повтаря!!!

Архивен коментар.

Д Димитров 28 Nov 2011 12:55 PM
Много различно е времето за преминаване. Зависи от хората и условията. Да се пише 4:30 часа е съвсем нормално според мен. Миналата година го минах със синът ми.
Гледам отчета от GPS-a:
разатояние: 10.7 км /ортопроекция/
Тръгване от Соколна : 6:11
На Голям Кадемлия сме : 10:02
Значи няма 4 часа, като подсякохме Мазалат а на Танас Тепе се объркахме в мъглата и вървяхме допълнително 20 минути.

Архивен коментар.

ники 20 May 2011 09:34 PM
Поклон за тези които сътвориха това чудно съоръжение

Архивен коментар.

vladofff 25 May 2011 11:10 AM
прозорчето с източно изложение е избито, умишлено или от вятъра. моля ако се предвижда ходене на там да имате впредвид и да вземете някои инструманти да се поправи щетата. стълкото е счупено на сол, металната рамка е избита и изхвърлена навън

Архивен коментар.

fena73 24 Oct 2011 10:35 PM
Прозореца е поправен-метален,отваря се и е уплътнен!Да е жив и здрав Митко Жечев-човекът,който не само е хвърлил много труд преди откриването на заслона, но и продължава да се грижи за него и да го поддържа в"изправност"!!!На дневен ред е и проблемът с вратата през зимата(обледява се и е невъзможно да се отвори)и само проблем с агрегата последният път е спрял тази поправка.

Архивен коментар.

Минчо Генчев 29 Aug 2012 11:12 AM
Апелирам към всички , които посещават заслона , хора , не оставяйте отпадъци в заслона след вас, никой не е длъжен да ви събира отпадъците. Преди две седмици бях там, голяма мизерия беше вътре. Толкова ли е трудно да се удари една метла и всеки да си вземе отпадъците в раницата.

Архивен коментар.

Elgin 21 Mar 2013 10:53 AM
Хубав или лош, заслонът е факт! Нека го пазим, който иска да нощува и пази чисто, който смята, че това е невъзможно да си прави разчет на времето за хижите от които идва или отива-Тъжа, Мазалат, Соколна или Триглав. Важно е, че на 2276 метра на билото на Стара планина има място, където 4-5 човека при екстремна ситуация могат да пренощуват!

Архивен коментар.

bugcho 19 May 2013 09:37 PM
Планирам си едно преходче за другия месец :)
Дайте съвет от къде е най-лесно да се спусна от хижа Тъжа до заслона? Може ли през Малък Купен понеже виждам че има маркировка до там ... синя...

Архивен коментар.

fena73 20 May 2013 08:44 AM
Абе човек,какви карти гледаш??От Тъжа до заслона е такова"спускане" че свят да ти се завие-800м.денивелация-ама ПОЛОЖИТЕЛНА-демек-качване:)И какви Малки купени-имаш предвид Малък Кадемлия сигурно...ако е така до седлото м/у него и Росоватец маркировката е червена(Е-3),после има табела и колове ,но може и по изоставения път на военните.Ама първо събери почечко инфо-това е моя съвет!

Архивен коментар.

Elgin 19 Aug 2013 12:35 PM
Заслонът вече е обновен и предлага и място за спане-двуетажно легло, има отделно фотьойл и добри условия поне 3-4 човека при екстремни условия да преспят! Специални благодарности към Митко Жечев, планинският водач от ТД "Сърнена гора" Стара Загора без чиито усилия това нямаше да е факт! Благодарско и на доброволците, които през отминалия уикенд 3 дни работиха по обекта на връх Голям Кадемлия на 2276 метра н.в.!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Aug 2013 03:13 PM
Заслона е прекрасен, поддържан в идеално състояние, оборудване и хигиена. Имах възможността да се уверя лично в това наскоро, направо не повярвах на очите си. Благодарности и слава на тези самоотвержени планинари от ТД Казанлък, които са го изградили и го поддържат в този вид.

Архивен коментар.

Elgin 28 Aug 2013 10:57 PM
Заслонът е изграден изцяло благодарение на хората от Стара Загора, не зная откъде имате информация и какъв Казанлък става дума.....и откриването му и сега оборудването е дело на хора от Стара Загора, начело с Митко Жечев...от ТД "Сърнена гора"!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Oct 2013 03:10 PM
на 9 бях за ден там.Много ми хареса.Браво на заралии!:) Беше чисто ,имаше си всичко.Стори ми се много примамливо място за седене лятото:))))))Много хитро направена вратата!:) Да го пазим !

Архивен коментар.

Elgin 10 Nov 2014 08:04 PM
Преди няколко дни двама старозагорски туристи качиха на заслона тръба и казанче за печката, като целта е огромна част от топлината да остава вътре в заслона. Предстоят дейности,касаещи ремонт на покрива,който леко пропуска,ново легло...тип койка,смяна на балатума,който е наръфан здраво. Хубаво е да се пази и подрежда след всяко спане вътре заслона. Пролетта ще се качваме поне 6-7 души да оправяме нещата на 2276 метра н.в. Приятели пазете го! За нас е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jan 2015 08:00 PM
На 2 януари 2015 година заедно с двама другари се качихме на заслона. Излезе буреносен вятър и слизането беше мисия невъзможна. Изключително тежко преживяване. На заслона НЯМА сухи дърва. Другите дърва са замръзнали, а в нашия буреносен вятър не можеше и да става дума да излезем навън, тъй като вятъра те вдига във въздуха. МОЛЯ ВСИЧКИ, КОИТО СА ИМАЛИ ПЛАНОВЕ ДА ПРЕНОЩУВАТ ТАМ ПРЕЗ ТАЗИ ЗИМА ДА СЕ ОТКАЖАТ!!! НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. Ние се качихме през Тъжа и направихме партида(преди това нямаше такава). НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ УСЛОВИЯТА! Нека да не създаваме работа на ППС! Ако някой му е нужна повече информация: skype: ikariam62

Архивен коментар.

fena73 05 Jan 2015 10:33 AM
Не бъркайте оцеляването с приятното прекарване!Живи сте-значи сте оцелели!А дали сте имали работа там е друг въпрос...Нямали сте гпс и пикели-добре че не ви се е наложило да къртите лед!За чували не знам...Румен(от Тъжа) ви е предупредил така чее....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Feb 2015 07:34 PM
На 13.02 пренощувахме в заслона и освен че оцеляхме си прекарахме доста приятно. Естествено хубавите чували са задължителни, а лопатата за откопаване на вратата силно препоръчителна. Дърва имаше малко, но достатъчно да запалим печката и да се сгреем. Останаха за може би още 1 палене. В заслона има мишка която прави боклук, ръфайки каквото намери. Имаше и доста боклук с човешки произход :(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Feb 2015 02:08 PM
Считам, че сега следва се организирате група и да качите пълни раници с дърва! Това е заслон, който не бива да се използва за безплатно нощуване, а само за подслоняване при крайна необходимост.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Feb 2015 03:45 AM
Прав сте.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Feb 2015 09:12 AM
А за изкъртената панта на вратата нищо не пишете....

Архивен коментар.

Атанас Дубаров 17 Feb 2015 01:01 PM
Минахме през заслона през втората половина на октомври 2014 като се качихме на Кадемлията. Навън горе беше адски студ и вятър, скрихме се за 20-тина минути да си изядем консервите, за съжаление вътре ни направи впечатление че беше ужасно мръсно и неподдържано, все едно не беше заслон създаден от туристи за туристи, а някой идваше на почивка горе. Поразчистихме и подредихме колкото успяхме и взехме малко боклуци надолу с нас (доста голяма част нямаше как, защото бяхме само двама и раниците ни бяха натъпкани догоре). Поне ги събрахме в една голяма торба с надеждата някой след нас да ги свали надолу, че всичко беше пръснато като в кочина. Хора - защо така? Отивате на планина сред чиста природа, а оставяте след себе си кочина... Ужасно е колко малко се иска, за да бъде едно място приветливо и приятно и на колко малко хора има пука. А като се замисля с колко труд се е превърнала тази постройка в заслон.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2015 01:32 PM
Има ли някаква информация какво е състоянието на заслона в момента? Двата,дадени телефона на страницата не отговарят...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Dec 2015 09:51 AM
Леглата вече са 4-две двойни вишки печката е нова но двата топлообменика по-скоро пречат да тегли добре.Брадвата е счупена-има нов сап,но е доста по-широк от отвора,дървата са много малко, а тези отвън вече са затрупани

Архивен коментар.

Захари Симов 18 Oct 2016 10:50 PM
Бях в заслона през октомври 2016, в добро състояние е. Има две двуетажни легла за 4 човека, но при нужда могат да съберат и 6. Маса, пейки, печка, някои неща от първа необходимост. Но съвсем малко дърва, не може да се разчита много на огрев, а и на този каменист връх няма нищо за горене, така че печката е по-скоро декоративна. Има малко одеяла но са нужни спални чували. По принцип се затваря добре но стъклото на южния прозорец беше счупено (вероятно от стоманената врата която се блъска в прозореца когато е отворена)
Една малка компания с топли дрехи и храна спокойно може да нощува там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2016 12:28 PM
Когато ходя там си нося въглища в раницата- вършат чудесна работа ако е студено

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2019 09:15 PM
От заслона до Пиргос колко време в ходенето?Благодаря.
Най-новото
Re: xижа Добрила
Re: Re: Re: xижа Добрила
Re: Re: xижа Добрила
xижа Грънчар
Re: х.Добрила
Навигация
Facebook Like Box