Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Мазалат

xижа Мазалат

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се на главното било в м.Мандрището. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 34 места с вътрешни умивални и външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. В района има две дървени бунгала с общ капацитет 30 места с външни санитарни възли и умивални.
Съседни туристически обекти:
- х.Узана - 3.30ч.
- х.Тъжа - 3.30ч.
- х.Мандрата - 3.30ч.
- х.Соколна - 5.30ч.
- заслон Голям Кадемлия - 3.00ч.
Всички пътеки са маркирани.
Изходни места:
1.с.Стоките - м.Лъгът - 3.00ч.
2.с.Скобелево - 4.30ч.
Снимки: 1-)Александър, 2,3)->Чавдар Иванов, 4)->Делян Тошев, 6)->Николай Николов
  
Спални места 64
Address
Телефон 024910020
E-mail
Надморска височина (метри) 1620
GPS Северна ширина (градуси) 42.75857
GPS Източна дължина (градуси) 25.11479

Коментари (283)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Apr 2006 06:27 PM

На изток от хижата е започнала безразборна сеч, тъй като границата на природния парк "Централен Балкан" (забранен за сеч) е на 500 метра от хижата. Съответно маркировка е останала само на местата където е била нанасяна по камъните, всички маркирани дървета са отсечени. Така че един съвет от мен - ако сте в източна посока, информирайте се много подробно за маршрута от хижарите ! Ние се губихме няколко пъти (въпреки подробните обяснения от хижарите), като първия път се наложи да се върнем обратно и да преспим още една вечер на х. Мазалат.

Архивен коментар.

Кристина Струканска 04 Jan 2010 12:08 PM
Прекрасно място, прекрасни хижари и много пухкав сняг:) Препоръчвам. Чисто, топло и уютно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2006 11:48 AM
Чудесно място. Много е красиво. Лесно достъпно въпреки калта.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Aug 2006 09:47 PM
Прекрасно място с много отзивчиви хижари. Истинска почивка чистота и приветливост. Много точно ни упътиха за хижа Партизанска песен, въпреки масовата сеч нито веднъж не се наложи да се лутаме.
инж. Вл. Бозаджиев
гр.Панагюрище

Архивен коментар.

аз 22 Oct 2007 11:20 PM
Не знам какво имаш предвит под масова сеч, но там в един участък вилня торнадо така че повалените вековни дървета са последствие от него, после се извърши само почистване

Архивен коментар.

dak_evil 22 Oct 2006 11:00 PM
С Бат Кънчо спахме това лято в SPA-бунгалото на х.Мазалат. Супер беше! А хижарката Мария - да е жива и здрава!

Архивен коментар.

weri 06 Mar 2007 10:41 PM
Бил съм на доста места , но това място има особенна красота.Имаш усещането ,че цялата красота е в ръцете и краката ти и всичко е толкова близо до теб. Много е пленително.Когато съм в хижата с удоволствие ставам рано за да видя пробуждането на масива.

Архивен коментар.

Николай Николов 16 Mar 2007 01:58 PM
Ето как го правим ние: http://mazalat3.atspace.com/

Архивен коментар.

Пролет на Мазалат 03 May 2007 09:50 PM
Бе тука никой ли не пише за тази хижа, я пак да покажа колко добре си изкарваме ние край масива Триглав.
http://mazalat4.atspace.com

Архивен коментар.

Николай Колев 23 May 2007 09:10 PM
Разбрах, че от скоро хижата има нов управител - Борис. Понеже го познавам добре, му пожелавам успешна работа и да бъде винаги отзивчив към всички гости.

Архивен коментар.

Стойчо Димитров гр.Сливен 18 Jun 2007 05:23 PM
На 16 и 17.06.2007г. група туристи от гр.Сливен посетихме х.Мазалат.
Останахме очаровани от посрещането и уютната обстановка, поддържана от двамата братя Красимир и Георги, от които разбрахме, че поддържат хижата от месец Април 2007г.

Благодарим ви момчета!!!
От името на цялата група
Ще се врнем пак при Вас.

тел. за връзка с Красимир и Георги са:
0888/133902 0888/352693
/Телефоните са обявени с тяхно съгласие/

Обръщаме се към администраторите на този сайт с молба, ако е възможно да бъдат свалени отрицателните отзивиза тази хижа, понеже не са актуални и по този начин пречат на настоящите хижари и туристите получават грешна информация.
Предварително Ви благодарим

Архивен коментар.

Светозар 18 Jun 2007 11:19 PM
Преди две седмици минавах оттам. Беше по обед и влязох да хапна нещо. В хижата нямаше никой, беше отключено. Малко преди да тръгна по пътя си се появи един от двамата братя. Поговорихме малко. Стори ми се свястно момче.

Архивен коментар.

Kaic 19 Jun 2007 12:50 AM
Лично аз съм писал само добри отзиви за хижата и правя дотояние на общественоста колко неповторима е атмосферата там, защото ми е мила и си я чувствам като мое родно място. До няколко дни ще отида да ги видя тия нови стопани как се справят. Нека припомня пак линковете и ако някой ми каже как бих могъл да ги направя активни тук във форума ще бъда благодарен:
1. http://mazalat.atspace.com/
2. http://mazalat2.atspace.com/
3. http://mazalat3.atspace.com/
4. http://mazalat4.atspace.com/


Архивен коментар.

ПНИНОВ 22 Jun 2007 04:05 PM
На 12.06.2007 група туристи от Враца бяхме в х.Мазалат. Възхитени сме от прекрасната обстановка там и културните и възпитани млади хижари. Дано в повече хижи има такива като тях. Пак ще отидем на тази хижа. Туристи и планинари, ако имате възможност посетете х.Мазалат.

Архивен коментар.

Иванов Плевен 23 Jun 2007 12:31 PM
Преди два дни минах с още двама приятели през Мазалат Там бяха едно младо момиче и момче после научих че те са хижари.Бяха много гостоприемни въпреки,че не ме познават а и аз само преминавах.Желая им все така да са отзивчиви и усмихнати

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2008 11:24 AM
Не съм бил в хижата но смятам да го направя съвсем скоро, оба4е сливенско 4едо неземно.... аре само да не молиш за цензура а става ли... да не казвам по силни думи за твоето изказване... Живеем в свят с разни идеали и ако на някой не му е харесло преживяването може да го изрази. Това е форум с не-пе4еливша цел така че на никой не му дреме дали хижарите ще пе4елят по малко от негативните отзвуци за тяхната хижа 4ат ли си... Аман от пишман бизмесни хахахаха Аре отстанете си със здраве.

Архивен коментар.

БалканЮнак 04 Jul 2007 08:21 PM
Хубава е тази хижа, както казва един човек, който е бил на много места, може би най-хубавата... Бил съм 2 пъти на нея и винаги съм се чувствал добре там... надявам се да е винаги така. Дори скоро мисля да мина пак по този маршрут. Освен зареждащата природа и среда там, много важен фактор за приятното изкарване на Мазалат, според мен, са хората там. Добри хора :) Надявам се винаги да е така. За съжаление не винаги толкова радушно ще те посрещнат на други места в България, както на тази хижа; разбирам ги другите хижари и те са българи с проблеми като всички :) Това, което ме безпокои повече е един район от маршрута към Мазалат, когато тръгнеш от Узана на запад. Много се сече, ама наистина много и това определено не прави добро впечатление. Иде ми да го хвана тоя с/без разрешението за сечта и да му счупя главата :)
Поздрави на Мазалат!

Архивен коментар.

Илияна 08 Aug 2007 08:01 PM
ходила съм веднъж на х.Мазалат и мога да кажа,че беше невероятно...няма да пиша с подробности за да не ви дотъпява.. ноо който иде там няма да сгреши.не сме спали в хижата но я разгледахме и много ни хареса хижарите бяха много гостоприемни... :)

Архивен коментар.

Аз 22 Oct 2007 11:37 PM
Както вече писах в този район имаше торнадо и този дето трябва да го хванеш май е майката природа. Е не изскам да отварям въпрос за глобалното затопляне и т.н.

Архивен коментар.

Александър 18 Aug 2007 11:01 PM
Бях преди няколко дни 14.08-16.08.2007 г., много е красива природата, на хижата е спокойно, хижарите са отзивчиви, условията са добри за хижа.

Архивен коментар.

Стела 20 Aug 2007 12:19 PM
Моля за информация каква е цената на нощувката на х.Мазалат и валидни ли са телефонните номера на хижарите, посочени по-горе в сайта.Благодаря.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2007 02:00 PM
Група туристи от дружество "Кара тепе" гр. Добрич на 9.06.2007 г. посетихме х. Мазалат. По пътя към хижата ни застигна градушка и дъжд.Пристигнахме уморени, мокри и впечатлени от невероятно гостоприемните и любезни хижари - Гошо и Росито от Севлиево. Бързо ни настаниха, на горещата печка ни изушиха дрехите. Младите хижари ни предложиха топла баня, топла храна и много внимание.
Искам от името на цялата група да искажа нашата най-искренна благодарност към младите, отзивчиви и гостоприемни хижари. Пожелавам на всички туристи запътили се към Стара планина при възможност да минат край това невероятно красиво място и любезни домакини.
Преди да тръгна на прехода, прочетох във форума за х. Мазалат и видях снимките. Снимките ми изглеждаха невероятно красиви, а думите на един турист неистински. Ще си позволя да ги цитирам " Бил съм на много места , но това място има особенна красота.Имаш усещането ,че цялата красота е в ръцете и краката ти и всичко е толкова близо до теб. Много е пленително.Когато съм в хижата с удоволствие ставам рано за да видя пробуждането на масива."
В края ще кажа,че всичко е истина, повярвайте ми! На всички обичащи планината пожелавам да отидат и да видят с очите си и да усетят с душата си!
С поздрав към всички туристи: Ваня

Архивен коментар.

WERI 18 Sep 2007 10:55 PM
Последната снимка, която сте качили от Мазалат е страхотна.
Момчета направете нещо и маркирайте друга пътека за да избегнем тази кал до Корита.

Архивен коментар.

Аз 22 Oct 2007 11:15 PM
WERI то си има и още поне два изходни пункта за хижата. Единият е от месноста Лъгът докъдето има асфалтов път и редовна автобусна линия (сутрин и вечер не съм сигурен в колко часа, но към 16.00 абтобусът е на Лъгът със сигурност) от гр. Севлиево. Пътеката е доста стръмна но е бърза и излиза на Локвата преди хижата. Другият е по дълък добре маркиран е и започва от почивна станция Люляци близо до гр. Габрово, до където има автобус само събота и неделя от гр. Габрово (пак сутрин и вечер) минава през страхотни евковни гори, на места има умопомрачителни гледки, и няма да срешнеш жив човек до Корита със сигурност. Това може да е и завръщане към кумонизма защото ще минеш през паметника на Коста Стоев, непокътнат е само е буренясал, така че може и да не го забележеш, и осеникова поляна. Внимавай за мечки защото ги има, знам от личен опит. Гледай да разполагаш с повече време защото е доста път.

Архивен коментар.

weri 23 Oct 2007 10:26 AM
Да знам го пътя от Люляци, но може да Ви е смешно но в него район има мечка , а мен ме е страх.Още по вече , че ловът започна и при преминавенето по пътя между Люляци и Осеникова поляна може да те срешне нещо......особенно през събота и неделя.В края на септември минавах от Люляци до х Партизанска и чух от ловджии много истории за мечоци.А наистина пътеката от Люляци е много приятна.Мерак ми е да отида от Люляци до село Купен.Дано имам време...

Архивен коментар.

Muro 21 Apr 2008 12:01 PM
Има почти успоредна пътека през гората, която избягва сечта и калта. Не тръгвайте от Партизанска песен, а продължете по пътя около 1,5 км. После наляво покрай вр. Мезева локва хващате пътеката от Осеникова поляна и стигате Корита.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Oct 2007 03:30 PM
Скоро посетих хижата и там ме посрещмаха двама много млади хижари даже в първия момент попитах къде са хижарите а те се изсмяха и казаха ти как мислиш :) и тогава осъзнах, че са те това е една от най-хубавите хижи на които сам бил а хижарите те посрещат с осмивка :) Много поздрави на Мазалат и най вече на Геори и Мартин..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2007 12:30 AM
Ще кажа само няколко думи първо, че ме информираха след няма и месец дограмата на хижата вече ще е нова :). А пък за хижата мога да кажа само 2 думи и те са НЕВЕРОВТНС ХИЖА!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2007 04:38 PM
дайте малко инфо за маршрута от х.соколна през в.триглав до х.мазалат..

Архивен коментар.

weri 24 Oct 2007 10:12 AM
Продължителен е около 8 часа.Има и по пряк по кривата пътека за около 4 часа.Прехода е добре да се прави при стабилно време.Сега не му е времето.На Кадемлията като загърми да не си там.Иначе от хСоколна до билото е много приятно за ходене.Но има мечки в резерват Соколна.Пресича се една гора след хСоколна и там внимавай за такива.През цялото време се върви на открито.Няма къде да се скриеш при буря.

Архивен коментар.

Боряна / Севлиево 13 Dec 2007 05:16 PM
Е....,дограмата вече е сменена!Мястото е страхотно,природата велика и ако някой все още не е бил там е време да го направи!Със сигурност ще бъдете посрещнати както трябва и изпратени с приятни спомени :)Момчетата,който се грижат за хижата са много готини хора и затова дори и да прекарате час там, ще Ви бъде приятно!!!

Архивен коментар.

аннимен 20 Dec 2007 08:38 PM
Новата част много ми харесва!

Архивен коментар.

анонимен 20 Dec 2007 08:39 PM
Новата част оправя работата!!!супер хижка!

Архивен коментар.

Анастасия 12 Jan 2008 12:37 AM
Това е една от невероятните хижи в Стара планина, ако имате възможност, непременно я посетете, ще ви плени за цял живот!!! Що се отнася до хижарите - Краси и Гошо, познавам ги от години и мога да кажа, че са невероятни момчета, винаги са насреща, отзивчиви и любезни! Евала, момчета, бъдете все така добри и гостоприемни! Поздрави от мен и дано скоро пак да се видим :)

Архивен коментар.

frenchev 28 Jan 2008 07:27 PM
Една от най-уютните хижи в които съм бил някога. Невероятно е. все едно си бях у нас. Природата е невероятна, а за самите хижари просто нямам думи. Тоест аз познавам само Гошо. Бяхме там за нова година 2007/08. Изкарахме си супер. Още на отиване много окъсняхме. Аз му се обадих и той дойде да ни посрещне с негов приятел и да вземе багажа от момичетата които изнемогваха. А, на връщане когато ни застигнаха виелиците и се изгубихме и бяхме вече на измръзване той дойде и ни намери и ни закара до село Лъгът. За което сме му много благодарни!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Feb 2008 06:22 PM
Освен че има чудна природа и че хижата е супер друго нищо не мога да кажа. Два пъти съм бил там и просто нямам думи. Относно мечките, първия път като ходих една ни посрещна на около 500 метра от хижата. Големичка си беше, излезна на пътя от малинака, точно пред нас на 15-20 метра, ние бяхме две момчета и едно момиче. Първото нещо което трябваше да разберем е дали ние като гости ще бъдем посрещнати с добро отношение на чуждата територия. И така след около 10-15 секунди разменяне на погледи и взаимно опознаване,мечката отново влезна в малинака и ние разбрахме че сме добре дошли на нейна територия и продалжихме напред.На хижата споделихме с хижаря за случилото се, и той ни каза че не е изненадан от разказаното и че това си е нещо нормално. Така че от мен ви съвет, вземайте раниците и тръгвайте за х.Мазалат Чудесни мигове ви чакат. Аз при първа възможност, и аз ще бъда пак там и пак ще разказвам.

Архивен коментар.

Анастасия 24 Feb 2008 10:36 PM
Не знам защо горе в обяснението за изходните места за Мазалат пише само с.Лъгът и с.Скобелево, но аз мога да кажа, за тези, които не знаят, че също така може да се тръгне от местността Узана, по-точно от хижа Партизанска песен. Маршрутът е много приятен и равен, стига се за около 3 часа спокоен ход. Е, маркировката малко куца на места, но няма страшно, ще се справите:) Приятен път на всички, заслужава си!!!

Архивен коментар.

планинар 26 Feb 2008 08:46 PM
Уважаема "Анастасия",аз пък незнам, що не си направите труда да прочетете писалите по горе и тогава да се чудите /погледни първият линк от посочените, човека ти е заснел пътят от Партизанска песен до Мазалат на всеки сто метра/

Re: Re: х.Мазалат (Изпратен от Kaic на 19.06.2007 00:50)
Лично аз съм писал само добри отзиви за хижата и правя дотояние на общественоста колко неповторима е атмосферата там, защото ми е мила и си я чувствам като мое родно място. До няколко дни ще отида да ги видя тия нови стопани как се справят. Нека припомня пак линковете и ако някой ми каже как бих могъл да ги направя активни тук във форума ще бъда благодарен:
1. http://mazalat.atspace.com/
2. http://mazalat2.atspace.com/
3. http://mazalat3.atspace.com/
4. http://mazalat4.atspace.com/

Архивен коментар.

Анастасия 26 Feb 2008 11:06 PM
Многоуважаеми господин "планинар", простете невежеството ми, случва се човек да греши, нали, сигурна съм, че Ви се е случвало и на Вас! Но мисълта ми беше за това, че в официалните описания най-горе, още преди снимките, не се споменава за х.Партизанска песен, разбирате ли ме, това имах предвид. Не съм искала ни най-малко да омаловажавам обясненията и снимането на хората преди мен!!! Просто исках да бъда полезна по някакъв начин ... Благодаря за вниманието, все пак, бъдете здрави! :)

Архивен коментар.

планинар 26 Feb 2008 11:33 PM
Простена да сте!

Архивен коментар.

Анастасия 27 Feb 2008 12:46 PM
Колко великодушно от Ваша страна, благодаря! Ще почерпя, ако се засечем на Мазалат...

Архивен коментар.

планинар 27 Feb 2008 04:54 PM
Благодаря, предварително, но моята територия е Витоша и за съжаление няма ад мога да се възползвам.

Архивен коментар.

Анастасия 27 Feb 2008 07:11 PM
Е, моята територия е Централен Балкан, но това не ми пречи да посетя и Витоша :) Все пак Алеко е казал "Опознай Родината, за да я обикнеш!" Пак мога да почерпя :)

Архивен коментар.

Петър Самков 18 Mar 2008 04:23 PM
Здравейте;
Интересува ме дали някой има прясна информация за обстановката на хижата.Как е пътя и т.н.
Благодаря предварително.

Архивен коментар.

драго 03 Apr 2008 09:58 PM
последните ми сведения са че в гората е останал около педя сняг а горе е чисто
но това е инфо от преди седмица долу горе така че сега се предполага че ще се е оправил още пътя
следи прогнозите за времето и газ на горе
успех
п.п аз мисля след 2е седмици да се качвам

Архивен коментар.

Петър Самков 10 Apr 2008 05:33 PM
Много благодаря за информацията..
С компанията в събота и неделя отскочихме до Дерменка че едвам се сабрахме и имахме малко време....Ама Мазалат-Рай си е друго нещо...

Архивен коментар.

WERI 01 May 2008 11:25 PM
Здравейте,
има сняг в гората и по пътя от Лъга.
ПОЛЯНИТЕ СА ПЪЛНИ С ЛИЛАВИ БЕЗУМНО КРАСИВИ КИЧЕСТИ МИНЗУХАРИ.
ВЪЗДУХА Е ЧИСТ И ИЗПЪЛНЕН С ТРЪПКИ И ЖЕЛАНИЯ ЗА ПРЕХОДИ ДО ЗЛИ ВРЪХ И СОКОЛНА.МАСИВА ПРЕД ХИЖАТА Е ШЕМЕТНО КРАСИВ КАКТО ВИНАГИ- СИНКАВ ЛЕКО ПОБЕЛЯЛ И ПРИМАМЛИВ. КАФЕТО СУТРИН УХАЕ ПРЕКРАСНО...ГЛЕДКАТА Е НАЙ НЕЗАБРАВИМАТА ПОНЕ ЗА МЕН В СТАРА ПЛАНИНА.ПЕЕЩИТЕ СКАЛИ НИ ЧАКАТ ДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ...БАБА МЕЦА СЪЩО...

Архивен коментар.

Николай 12 May 2008 03:38 PM
Само едно уточнение, но смятам, че е важно. Не знам кой е човека, който е взел пътя от х. Мазалат до х. Соколна за 4 часа и половина (сигурно Супермен), но от простосмъртните като мен разстоянието се взима за 8-9 часа, при сравнително ясно време и без много лутане при откриването на пътеката след пресичането на р. Габровница.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 May 2008 12:32 PM
Много вярно , това за 4те часа от х. Соколна през р.Габровница е невъзможно без летателен апарат , моят съвет е изобщо не си играйте да слизате до дерето и да го качвате пак, а си обиколете горе по билото през Зли връх , Малък Кадемлия, Русоватец и т.н. някъде около 8 часа го дават , но маршрута е велик, който го е минавал ще ме подкрепи :)

Архивен коментар.

Александър, чиято е пъвата снимка на хижата в сайта 31 May 2008 12:26 AM
Да, горе долу е толкова като време, минах го миналата година през м. август в двете посоки: от хижа Мазалат към Зли връх и обратно за един ден, но до късно и се прибрах по тъмно, някъде около 25 км., но и през връх Голям Кадемлия в едната посока, а на връщане само през Чимколиба.

Архивен коментар.

Стъни 19 May 2008 01:16 PM
Бихте ли ми казали каква е цената на нощувката на Мазалат?

Архивен коментар.

Николай 19 May 2008 02:30 PM
8 лева

Архивен коментар.

Gesha Ttvn 28 May 2008 03:45 PM
Много уютна хижа, района около нея е невероятно красив!!!Пак ще отида!

Архивен коментар.

TT 28 May 2008 07:18 PM
Това добре, а как са цените -нощувка, чай,супи,биричка може би?
Предварително благодрско!

Архивен коментар.

Александър, чиято е първата снимка на хижата в сайта 31 May 2008 12:28 AM
Да, горе долу е толкова като време, минах го миналата година през м. август в двете посоки: от хижа Мазалат към Зли връх и обратно за един ден, но до късно и се прибрах по тъмно, някъде около 25 км., но и през връх Голям Кадемлия в едната посока, а на връщане само през Чимколиба.

Архивен коментар.

Mesalina 09 Jun 2008 11:18 AM
бях там през уикенда.Макар и лошото време.....си изкарахме страхотно.Страхотно място,весели хора(Шумен,Севлиево....)...страхотни хижари(благодарско за цигарите)Другият път аз ще почерпя:))))

Архивен коментар.

севлиево 14 Jun 2008 11:54 AM
няма за6то пак ще почерпим .тази хижа е страхотна искарахме много добре поздражи на Варна и Шумен от Севлиево

Архивен коментар.

Mesalina 14 Jun 2008 09:32 PM
Другият път ще е още по-добре!Наздраве!

Архивен коментар.

Свилен-Севлиево 24 Jun 2008 10:00 AM
Всеки знае, че камъка си тежи на мястото. Казвам го по повод това ,че съм бил в Азия, Европа и Америка, но красотата на нашия Балкан не може да се сравни с нищо друго. Разбира се има и други красиви места , но нашият си Балкан е нещо истинско.
Посрещахме 2007 година на хижа Мазалат, изкачвахме се близо 4 часа през снега, след като стигнахме в хижата просто се усети какво е това да можеш да се прибереш на топло в планината през зимата. Беше много забавно.
Препоръчвам на тези, които не са били там да посетят и разберат колко е хубаво и красиво.
Свилен, Севлиево

Архивен коментар.

надя_9 26 Jun 2008 01:45 PM
ако може пиши ми на nadya9@abv.bg за да не заемаме тук форума - искам да знам ще мога ли да се опиентирам, след като минавам за пръв път от там и има ли нещо специално, което трябва да знам.

Архивен коментар.

Динчо Димов 03 Jul 2008 09:54 PM
Привет на всички планинари!
Първо да кажа,че скоро ходих в тази хижа и ако си правя труда да правя уточнения за маршрута,то е,защото си струва човек да отиде там.Като комбинация от природа,удобства и хигиена на хижата и сърдечност на хижарите е номер едно за мен.Без забележки.
Ако срещнахме проблем,то беше намирането на хижата :)
И така,от Скобелево тръгнахме по синята маркировка покрай р.Габровница (то си е автомобилен път всъщност).Маркировката почва още от площада с кметството и е достатъчно добре неправена.Реката отначало е вдясно,но после се пресича и е вляво.
В даден момент синята маркировка ще ви заведе до място,където пътя се разделя на две и според маркировката се тръгва надясно.10 метра след това има пътче наляво,което всъщност се слива с този път,който е тръгнал наляво.С други думи,получава се нещо като триъгълник.Ако не внимавате,няма да забележите,че има маркировка,която отново ви насочва наляво и всъщност ви отвежда към лявото отклонение на пътя.Защо е направено така глупаво,е загадка за мен.И така,вие трябва да си хванете лявото отклонение на пътя,което си върви покрай реката (на запад-северозапад).Ако хванете дясното,първо минавате покрай едно ловно чакало с хранилки и после тръгвате на североизток и съвсем се забатачвате.
След като сте тръгнали по левия път (реката ви е отляво),маркировката изчезва.Карате си така,пресичате реката и продължавате по пътя,който е НЕПОСРЕДСТВЕНО покрай реката,която сега е отдясно.Има много други пътчета,които трябва да игнорирате.Тук-там има табелки за посоката към хижата.Когато стигнете до един брод,който прилича на каменисто сухо дере (малко преди него има табелка,сочеща надясно),трябва да пресечете реката,но под остър ъгъл срещу течението.Пътя вече е изчезнал и сега търсите тясна пътечка.Тя е сред млади дръвчета и треволяк и е малко трудно да се намери.После се минава по каменно мостче (пресичащо един приток) и вече е лесно.Пътеката става по-видима и не след дълго е отново маркирана,но вече със зелен цвят.Следва стръмно качване на север през красива гора (около час) към хижата и това е.
Много се надявам да се направи маркировка там,където липсва,защото наистина не бе лесно да се доберем до хижата,при все,че си струваше усилията.


Архивен коментар.

Елена 14 Aug 2010 04:30 PM
Здравейте,

Позволявам си да пиша отговор относно пътя до х.Мазалат от с.Скобелево, понеже наскоро минах по този маршрут.С описанието до "триъгълника" съм съгласна.От там обаче за съжаление сте се заблудили,продължавайки по пътя.Реално маркировката минава от дясно по "триъгълника" и пак в дясно има едно възвишение на пътя, по което на един корен има избеляла маркировка, която продължава на север(право нагоре) през гората.Пътеката е тясна,стръмна, на места има паднали дървета , но стига да поглежда човек маркировка си има.След продълвително качване извежда на билото в страни от пътя м.Узана-х.Тъжа, където след кратко спускане на северозапад сте на мястото където преди някоклко години беше дървената арка с надпис "Национален Парк Централен Балкан".От там смятам, че маршрута е ясен,тръгва се по пътя към хижата на запад, след някаолко завоя и 20-тина минути сте там :)

P.S. Хижата е страхотна и си заслужава да се поразходи до там човек.Хижаря също е супер(Срещала съм само Жоро).
P.S. На пазара вече има ново издание на карта на централна Стара планина Троянски Балкан, издателството е КартПроект - 7лв.Ползвала съм я веднъж и върши работа, с GPS кординати, за който разполага с такъв :)

Архивен коментар.

Muro 10 Jul 2008 11:03 AM
На маршрута х. Мазалат - х. Узана дърварите са му таковали мамата отвсякъде. Откъдето и да минеш ще имаш удоволствието да се срещнеш с ревящи и смърдящи камази, да джапаш през гадна кал, даже и да не е валяло (от Корита надолу калта е целогодишна), да срещаш "горските хора" (не знам дали сте виждали дървосекачи и на какво приличат), слънцето да ти изпече черепа, защото гората вече я няма... Въобще гората е превърната в пустиня, това вече не е място за туристи и да мине турист оттам е по-скоро недоразумение. Ще се почувствате много гадно и че не е трябвало изобщо да сте на такова място. Всичко вече е приключило, всичко е съсипано и нищо не мое да се направи. Остава спомен тясната пътечка с малко ручейче и малинови храсти отпреди петнадесет години... И Мазалат и Узана са приказни местенца, но моят личен съвет е - не минавайте оттам ако можете! Вече го няма Европейския маршрут Е-3...

Архивен коментар.

Диана-Варна 10 Jul 2008 03:08 PM
Бях на хижата около 20 юни,посрещна ни Гошо(един от хижарите).Страхотно място-великолепна природа,с хубава хижа и готин хижар.Ако някой все още не е ходил там,то горещо му препоръчвам да посети това кътче от Балкана.Аз лично ще повторя посещението си на есен :))))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2008 01:08 AM
Хижата е на супер готино място и самата тя е много готина и уюутна,хижаря е много готин и речен човек-Гошо,да е жив и эдрав и оште дьлги години да е там и да ни посрешта така добре и да намали ученето там!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2008 11:49 PM
оставете човека нека си учи,били сме на тази хижа която е много много хубава все едно си в рая и го познаваме хижаря много ученолюбиво момче ,нека си чете.

Архивен коментар.

Ели 17 Jul 2008 05:15 PM
хахахах от няколко месеца насам слушам само за хижаря на Мазалат:))))
Явно освен планината и той е забележителен!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2008 10:44 PM
да да да най-вероятно трябва да го включат в стоте национални туристически обекта хахаха

Архивен коментар.

Ели от Варна 18 Jul 2008 05:02 PM
Е тогава вече и аз ще съм принудена да отида, защото събирам печати!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jul 2008 08:03 PM
Невероятна хижа, невероятни са и двамата хижар, които ни посрещнаха. Определено го препоръчвам да я посетят всички, които не са ходили, а тези, които са ходила да го направят още един път. Така ще направя и аз. :)

Архивен коментар.

Дидо 21 Jul 2008 01:40 PM
Това е хижата! Няма по добро място да се направи хижа, гледката сутрин е смайваща !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jul 2008 09:41 PM
Съгласна съм, това е хижата! И не само сутрин, винаги, когато е ясно, гледката е неописуема! Заслужава си да се отиде там, това е едно от любимите ми места в Балкана. Ако ви се отдаде възможност да я посетите, не я пропускайте. Късмет! :)

Архивен коментар.

Светла 24 Jul 2008 11:20 AM
Здравейте,планинари! Много съм доволна от всичко,което прочетох за хижата.Преди много години почивах с децата си на Лъгът,вила Росица.Още тогава исках да се кача до хижата,но децата бяха малки и нямаше да издържат на прехода.Сега е друго.На 12-ти август отново ще спим на вила Росица и на 13-ти сутринта тръгваме за х.Мазалат.След няколко дни пък към х.Тъжа.Имам обаче едни притеснения.На много места пишете за проблеми с маркировките.А и напоследък точно в този район се губят туристи.Страхме е ние да не сме следващите изгубили се.Лесно ли се стига от Лъгът до Мазалат и от Мазалат до Тъжа.Къде е проблема,че да внимаваме.
Най-много се радвам колко народ обикаля българските планини ! Само така ! Успех на всички !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2008 06:12 PM
Здрасти, Светла! Питаш за прехода от Мазалат към Тъжа, така и така посещаваш този сайт, отиди на хижа Тъжа, там във форума ще прочетеш подробен описан прехода, сполучливо е станало :) Аз лично не мисля, че ще имаш проблем, стига да е ЯСНО времето. Не подценявай вр. Росоватец, там при мъгла е страшно, и спасителите се губят!!! Иначе ако е хубаво времето - вървиш и си подсвиркваш. А що се отнася до прехода Лъгът - Мазалат, не съм го минавала, но от много приятели знам, че е труден, голям баир и много горски пътища, по които можеш лесно да се объркаш. Не знам как стои въпросът с маркировката там, на много места има пътека, която сече завоите, но е стръмна, дано някой друг ти помогне повече от мен по този въпрос. И все пак, поздравявам те за прекрасния маршрут, който си избрала, желая ти само хубаво време, за да можеш да се насладиш на гледките, те са върхът! И една молба накрая - моля те, като се върнеш, сподели как е било, късмет :)

Архивен коментар.

Светла 28 Jul 2008 11:29 AM
Благодаря от сърце за отговора,за отделеното време! Посетих сайта на х.Тъжа и прочетох всичко.
Обожавам планината, но знам че с нея шега не бива.Ако времето е лошо и не позволява преходи, изобщо няма да тръгваме никъде.Моля се и за това, да има маркировка навсякъде,защото не знам какво ще правим.Малко ми е притеснено.Искам да видя тази красота, за която говорите.Искам тишината и чистият въздух на Балкана.За мен, това е почивката, която ще остане завинаги в сърцето ми.Родителите ми цял живот ме водиха по гори и палатки.Може би, затова сега обичам толкова много планината.Приятелите ми се чудят на акъла и не искат да дойдат с мен.Събрахме се 5 човека за този преход.Не че ми трябват още хора, но все си мисля, че ако бяхме повече, щеше да ми е по-спокойно.Много ме зарадваха думите ти, че съм избрала прекрасен преход.Тогава осъзнах,че съм имала нужда от подкрепа.Обещевам най-тържествено: да пиша за всичко,което преживеем и да кача още снимки.Пожелавам си много късмет и хубаво време! До скоро !

Архивен коментар.

Надежда С. от Дряново 28 Jul 2008 06:08 PM
Обожавам планината.Имам чувството, че винаги съм живяла в нея, и че не мога да живея без нея.Аз и още 5 активни туристи от ТД"Бачо Киро" Дряново посетихме х.Мазалат на 19 и 20 юли т.г.прекрасната хижа Мазалат.А какви прекрасни хижари има тази хижа. Учтиви, загрижени,стараещи се да дадат уют и спокойствие на туристите.Прекрасно е там.Тази хижа съм посещава десетки пъти, тя е на най -хубавото и вълнуващо място в Ст.планина.Посете те я.Хижарите с тяхното внимание и грижи спомагат почивката ви да бъде наистина пълна и щастлива.Искам всички хижари да са като тях, но уви не са.

Архивен коментар.

Ани 28 Jul 2008 08:21 PM
Здрасти, Светла! Радвам се, че не подценяваш планината, това е добре. И мен са ме повели по чукарите от малка и може би затова обичам Балкана толкова много. А що се отнася до подкрепата - да знаеш, че мислено ще съм с теб. Аз това лято нямах възможност да изляза нагоре, така че всяка свободна минута мисля за там. Искрено се надявам да уцелите добро време и да си прекарате незабравими мигове горе. Не се ядосвай, че сте 5 човека, това е напълно достатъчно. Малко хора могат да разберат любовта ни към Балкана, така че давай смело напред! Много късмет ти желая и попътен вятър, дано всичко да е наред. Вече съм сигурна, че като се върнеш, ще пишеш :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jul 2008 10:46 PM
До Светлето.Значи ...Светле, 5 човека е една напълно достатъчна група ,не ти трябват повече,защото става тромаво(ако мога така да се изразя)Също така да ти кажа,4е маркировката от към Лъгът е малко кофти.Добре е да имате някой по в час с маршрута.Иначе ако си карате само по пътя няма как да се изгубите.Е ще си удължите доста прехода,но какво пък:-)
Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2008 12:48 PM
Мястото е прекрасно!За пръв път посетих хижата и останах очарована от природата,хижата и хижаря!В хижите трябва да има хижари,обичащи планината,туристите които я посещават.А Гошо е точно такъв хижар!Обяснява на туристите от къде е по добре да се мине и трябва да се слуша тяххия съвет,понеже са постоянно там и знаят всичко най-добре от всички!Поздрави на групата от Дряново-срещнахме се на Коритата,отивайки към хижата!Пътят от х.Партизанска песен до местността Коритата е ужасен-разровено,няма дървета за малко сянка.
Светле,добре сте решили от х.Мазалат да идете до х.Тъжа!Ние минахме по този маршрут-гледката е невероятна!Но при мъгливо време не тръгвайте,може да се загуби човек въпреки че има маркировка от стълбове!Пътя е доста дълъг,има изкачвания и слизания,тръгнете сутрин рано!Аз самата следях описания маршрут който е на х. Тъжа,доста ни помогна.И се заредете с вода,понеже никъде по пътя няма !Достатъчно сте 5 човека,повече не са ви необходими-ние бяхме двама,а срешнахме хора и по сами.Не е страшно,само да не е лошо времето!Лек път!И после пиши дали ви е харесало!

Архивен коментар.

Роско/ Кръвеник 05 Aug 2008 03:31 PM
Стегна ме шапката и се качих на Мазалат откъм Лъгът. Пътеката през гората е 5 км по планински път и 1 ч и 15м нагоре по хълма /постоянен наклон / не е много леко но ако държиш постоянно темпо е ок. Бах впечатлен от ентусиазма на стопаните на хижата да поддържат и да развиват това масто. Топъл чай, готвено ястие, боб чорба разбира се, ех... слава Богу и баня с ТОПЛА ВОДА. Тук във форума чета само за хижарите, има защо... За природата няма какво да пиша, най-красивите неща са безплатни. Северозападно от хижата - ЖЕСТОКА СЕЧ!!!! Дано се вразумим! Нямам търпение да отида пак. Ще заведа и приятели да споделя с тях това изживяване. Жоро, мерси!

Архивен коментар.

турист 10 Aug 2008 06:55 PM
Въпрос: Колко часа е от х.Мазалат до вр. Зли Връх?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2008 11:19 PM
До Зли Връх, "Връх Мазалат" е около 6 часа в едната посока.

А за хижата какво да кажа на скоро бях там и ще я опиша съвсем на бързо какви са ми впечатленията от там.

На невероятно място, невероятна хижа с невероятно готини и гостоприемни хижари.

Поздрави на хижарите Гошо и Мартин от София. Продължавайте в същия дух и никога не позволявайте нещо да ви спре да изпълните мечтите и желанията си.


На невероятно място бе построена тя
и на където да погледнеш се вижда
само невижданата красотата на Стара Планина.
Необятната шир на севера и огромните
масиви на юг, масивите от Мазалат
до Триглав. И така до прекрасния
изгрев на изток и невероятния залез
на запада. На където и да погледнеш
няма да ти стигнат думите да опишеш
с тях това, което си видял. А когато
влезеш в хижата двама симпатични хижари
те приветстват с топъл чай и усмивка.

Архивен коментар.

Светла 21 Aug 2008 05:33 PM
Здравейте! След хиляди притеснения,групата ни благополучно отиде и се завърна от хижа Мазалат.Времето беше чудесно.Природата очарователна и неповторима.На всички,които обичат планината,ще кажа, да посетят това място.
Качихме се към Мазалат от Лъгът.В началото се движихме по пътя и покрай реката.На един завой,преди чешмата и беседката,тръгнахме по пътека през гората.После разбрах,че наричат пътеката Джаксана.Наклонът е голям,но е приятно за вървене,защото е само през гората.До хижата имате общо 3 часа,като само по пътеката са час и половина.
На хижата е много красиво.Ще ви посрещнат Жоро и Мартин.Най-готините хижари!Благодарим ви за всичко,момчета !Няма да ви забравим и при първа възможност, ще дойдем отново!
След два дни направихме преход до х.Тъжа.Искам да ви кажа,че изобщо не е вярно,че преходът от Мазалат до Тъжа е 3,30ч.Най-малко 5 часа имате,без да се отчайвате.Не знам защо е тази грешна информация в интернет.
Излишно съм се притеснявала,как ще стигнем до Тъжа.Маркировката е супер.Сляп да си,няма да се изгубиш.Минахме първо покрай Пеещите скали,изкачихме Росоватец,минахме покрай Триглав и като видях в далечината Хижа Тъжа,ми олекна.Бях избързала обаче.Това,че я видях,не означаваше нищо ! Още 1,3ч. имахме до там.Не ви казах,че през цялото време гледката беше потресаваща.Голяма красота!Заслужава се да се види всичко това.Послушайте ме и идете!
Благодаря на всеки от вас,който ме подкрепи в това начинание.Никога няма да забравя тези няколко дни прекарани на Мазалат и Тъжа.
Поздрави на всички!

Архивен коментар.

Ани 21 Aug 2008 10:32 PM
Здрасти, Светле! С нетърпение чаках твоя разказ и видях, че не си се разочаровала, за което се радвам много. Всъщност като съм ходила там знам, че просто няма как да се разочароваш :) от Габрово съм и работното ми място позволява да гледам Балкана често-често - от Узанския Исполин та чак до Ботев, гледката е невероятна. Та да се върна на темата - докато ти беше в планината, аз следях времето и се радвах с теб, че беше невероятно, с много малко облаци. И ако искаш ми вярвай, но си мислех и тайничко ви завиждах, че хванахте страхотно време. Още един път - радвам се, че ви е харесало и че сте останали доволни, остава да ви поканим пак по нашия край ;) Поздрави от Габрово и късмет на всички!

Архивен коментар.

Филка 29 Aug 2008 01:25 PM
Здрасти,Светле!Аз също си мислех дали сте ходили по този маршрут,по горе бях писала да внимавате с времето.Радвам се,че всичко е минало добре,имали сте хубаво време и най вече,че ви е харесало.Поздравления!Видях и снимките,които си качила.Супер са,отново си припомних пътя по който се минава.Да,права си-планината ражда хора!Само там е истината!Пътя е хубав,но не е за предпочитане мъглата!Да,пътя до х.Тъжа наистина е поне 5-6 часа,информациите винаги ги дват грешни.Дано се срещнем някъде по плананата!Добри планинари сте!До срещи по планините!

Архивен коментар.

Светла 22 Aug 2008 02:56 PM
Ани,благодаря ти от сърце! Няма как да опиша всичко преживяно в няколко реда,а и няма смисъл.По-добре,който иска да отиди и сам да види.Ако искате, влезте в www.moiteplanini.com ,и ще видите снимките,които съм качила.Не знам какви хора сте вие,и ти Ани, но как може съвсем непознати за мен хора да се вълнуват от почивката ми и да следят за времето.Възхитена съм ! Наистина планината ражда хора ! Тук, в Добрич, това не може да ми се случи.Мили приятели,и ти Ани,ако искате пишете ми на адрес:svetlana_koleva@abv.bg или в скайпа: svetlana__koleva.Ще се радвам и гордея да имам хора като вас около мен.Благодаря ви за всичко !

Архивен коментар.

Стефан,Габрово 13 Sep 2008 10:04 PM
Здравейте на всички!
На 11.09.2008г посетихме с един мой приятел х.Мазалат.Много сме доволни от отношението на хижарите!
Горещо препоръчвам на всеки,който има малко свободно време и обича планината непременно да посети това място,няма да съжалява.....Природата е впечатляваща!
Маршрутът от х"Партизанска песен" е много добре маркиран и няма опасност от объркване дори за неопитни туристи!
Поздрави на всички любители на планината!

Архивен коментар.

Валентин 14 Sep 2008 09:57 AM
В края на август си направихме чудесен преход в централна Стара планина.От връх Шипка - Узана- х.Мазалат-х.Триглав-с.Тъжа Хижа Мазалат е едно райско кътче, красота от всякъде,а и хижарите амбициозни млади момчета допринасят за невероятната атмосфера,а да не забравя и котарака Чочо :))

Архивен коментар.

Деница 16 Sep 2008 07:29 PM
Здравейте приятели планинари,
днес един приятел ми пусна мухата предстоящите почивни дни да отидем до х. Мазалат и аз от пръв поглед се влюбих в това място. Само за това си мисля :) Искам обаче да Ви помоля да ми дадете съвет откъде е най-добре да стигнем дотам. Едва ли щях да Ви пиша ако метерологичната обстановка беше стабилна, но с това време да Ви кажа честно съм малко притеснена. Знам че с планината шега не бива, ходила съм няколко пъти в Стара Планина и никога не съм успяла да се измъкна суха, но много ми се иска да видя това приказно място. Кажете ни моля коя пътека да хванем /ние ще сме с кола от София/, добра ли е маркировката, къде трябва да сме по-внимателни и т.н.
Предварително Ви благодаря и Ви желая приятни и повече безоблачни почивни дни :)
Дени

Архивен коментар.

К2 16 Sep 2008 09:43 PM
Здравейте!
Ще се опитам, доколкото мога, да ви упътя относно желанието ви. И така, до сами х."Мазалат" с кола не става, освен разбира се, ако е високопроходима, здрава и задължително с шофьор, с добър опит по високопланински и екстремни черни пътища, страничните от които в района не познавам и не мога да ви кажа нищо за тях. Ако, обаче, сте с лек автомобил, то тогава най-удобен е вариантът да се мине през гр.Габрово. Навлизайки в града, по направление Шипка-Габрово, преминвате през кв."Любово", движите се в ляво на река Янтра, продължавате напред към центъра, достигате до хотел "Габрово", от там точно на 2 километра, в същата посока, стигате до кръстовище, от което в ляво се отделя улица с име "3 Март". Завивате по нея. Предполагам, че е твърде вероятно да има указателна табела за посоката към хижа "Узана" още на самото кръстовище. Поемате по този път, преминавате през кв."Недевци", след което следите за други указателни табели към хижите "Узана" и "Партизанска песен". Не вярвам да липсват табели, понеже месността "Узана" е ски-курортна. Малко след центъра на долната част на кв."Недевци" се поема в ляво по разклона - ул."Козлещица", не след дълго идва нов разклон - поемате в дясно, минавате през махала "Стоманците", махала "Зелено дърво" и започвате да набирате височина по северните склонове на Стара планина. Следва поредица от завои със смяна на посоката на почти 180гр., след което достигате нов разклон. Това е разклонът с посоки х."Узана" и х."Партизанска песен" или още "9 Март". Поемате в дясно към х."Партизанска песен". Самата хижа работи като хотел, има си и барче-ресторант. С лек автомобил може до тук. Ако сте ходили някога пеша от х."Партизанска песен" до х."Мазалат", може би няма смисъл да ви описвам как се стига от тук до хижата, а ако не сте, то тогава следвайте лятната маркировка, която е част от националния маршрут Ком - Емине, съответно червена лента между две бели. Първо се минава през едно голямо сечище, след него следва чешмата в месността "Корита", после се върви през гора, където е и началото на резервата "Централен Балкан", излиза се от нея и с плавно изкачване по черен път се достига х."Мазалат". Вероятно това не е единственият вариант. Чувал съм, че имало път по долината на р.Габровница, от южна страна на Балкана. Чувал съм още, че по него ставало с кола до някъде, но дори и да е така, височината, която ще трябва да качите в последствие, в посока хижата, си е доста голяма. От тук нататък изборът е ваш. От мен приятна разходка!

Архивен коментар.

Деница 17 Sep 2008 10:21 AM
Здравейте!
изключително много благодаря на К2 за изчерпателното упътване, дано се засечем някой слънчев ден в планината, за да почерпя :) Приятни почивни дни от мен!

Архивен коментар.

Диана-Варна 02 Oct 2008 03:38 PM
Наистина има път от р.Габровница,но не е за кола,а за крака :)))Денивелацията е голяма от юг,прехода не е малък.Единствения път с кола(разбирай джип)е от север.Ако "атакуваш" Стара планина от юг,без значение на коя хижа отиваш,знай,че винаги има голяма денивелация.Успех:)))

Архивен коментар.

Кинев 25 Nov 2008 11:36 AM
На 21,22,23 ноември 2008 г., група от 16 човека бяхме на хижа Мазалат - страхотно място, страхотна природа, уникална гледка към масива Триглав, а хижарите - млади и много отзивчиви. Невероятна комбинация. Който не е ходил - заслужава си да отиде. Горещо препоръчвам на всеки това райско кътче от Стара планина.

Архивен коментар.

мним1 03 Dec 2008 10:55 PM
Може ли да се празнува нова година там ...и как е ....някой ако има опит да пише:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Dec 2008 05:12 PM
Здравейте!Пиша отностно това дали може да се кара Нова година на хижата-да може!Аз също мисля тази година да ходя с една моя приятелка...та ако има някой който е от Казанлък, Габрово и близките околия, нека пише тук-може да се качим заедно , защото е доста опасничко по това време на година,....иначе хижата е перфектна...обстановката, хижарите-всичко е просто идеално.Балканът там е невероятен, гледките са неописуеми, който е навит да иде само може да спечели едно невероятно и незабравимо гостуване на това така...красиво място!Благодаря предварително!:)

Архивен коментар.

Мар4о 08 Jan 2009 08:15 PM
На 10-11.01.09г. група от 11 приятели смятаме да се качим до хижа Мазалат от село Скобелево.Ако сте посрещнали нова година на хижата благородно ви завиждам.Моля споделете по кой маршрут се качихте.

Архивен коментар.

Тодор 14 Jan 2009 08:45 AM
Здравейте!
Интересувам се как се стига до с.Скобелево с обществен транспорт от Пловдив. Евентуално има ли редовни автобуси от Карлово или Казанлък?

Архивен коментар.

Кинев 12 Feb 2009 04:52 PM
Има влак до Сахране. Оттам до Скобелево има автобус, а също така може да се стигне и пеша за около 45 мин.

Архивен коментар.

РЕДОВЕН посетител 03 Mar 2009 10:25 PM
Много красива гледка,прекрасна припода,истински рай.Това е мястото за желаната почивка.Само моля отговарящите да предприемат мерки и да бъде направен ремонт на хижата а не да се надуваме на чужд граб и да показваме колко сме велики.Много ще се радвам следващият пат когато дойда да е направено нешто по вапроса в противен случеи хижата ще се събори.///МОЛЯ НЕПОЗВОЛЯВАИТЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ///

Архивен коментар.

редовен посетител 12 Mar 2009 06:21 PM
незная кой е тоэи редовен посетител като мен,но явно нещо се е объркал всички виждаме че хижата не е в толкова лошо състояние,много ремонти са направени и е потдържана а и неэнам хижарите да се надуват,винаги сме посрещани много добре от тях,това не вие хотел.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Mar 2009 11:32 PM
Сисе маме .....на твоя коментар ще добавя /ще ти поясня/, може ли да си толкова ........... а може би и аз на толкова бира ще ми се види не, че хижата е хубава а, че направо съм в СПА център, и обер келнера М....н носи бира след бира, ден след ден. и нали си редовна туристка имаме един малък въпрос: кога ще те видя с раница а не с джипа да замърсяваш красивата природа на Балкана. ако нещо не ти е ясно Управителя учи "ЕКОЛОГИЯ" може да те светне по въпроса, той е много печено момче. А що се отнася до хижата тя много приятно място за туризъм и отмора по всяко време на годината. И хижата е добре поддържана от момчетата, а за нуждата от ремонта не се отричаме. От още по-редовни посетители от тебе.

Архивен коментар.

Мирослав Георгиев 09 Mar 2009 11:32 PM
Много рядко пиша по форуми, но сега имам основателна причина. На 28.02 решихме да се качим на х.Мазалат 12 души от които 9 от юг и 3-ма от север. Времето в ниското беше хубаво почти без облаци и никой неможеше да си представи какво е действителното положение на билото. Знаехме от хижарите, че снегът по високото е над метър, но когато си на топло и сухо не хващаш вяра. Групата от север избраха с.Скобелево за изходна точка и 13ч вече пробиваха партина нагоре. Бяха много хора от които 7 здрави и силни мъже. Не допусках, че ще срещнат някакви пречки и най късно 18...19ч ще са в хижата. Нещата обаче не се получиха според очакванията ми. Когато са достигнали билото изтощението от дълбокия сняг, мъглата, вятъра и мрака не са им позволили да се ориентират къде се намират. Искам да благодаря на прекрасните хижари, че посрещнаха и помогнаха всичко да приключи благополучно.
Аз с още едно момче и момиче в 19:30 след като ни остави автобуса в Стоките решихме да не губим време и да се качим на хижата още същата нощ. Заредени с ентусиазъм, челници и резервни батерии за 2,5ч по асвалта достгнахме местноста Лъгът. 22:30 се чухме с групата, която е пристигнала в хижата 1ч по-рано. Всички ни уговаряха (даже и хижарите) да си намерим хотел и да се качим на следващия ден, но ние си го бяхме решили и тръгнахме нагоре. Минавал съм по този маршрут, но нещата през ноща не са както през деня. Благодарен съм на 3-те момчета, които бяха направили партина преди нас и благодарение на нея нямахме проблеми с ориентирането. След дългата борба с дълбокия сняг (над 1,5м на места) и с помоща на зимната маркировка по билото благополучно в 5:40 влязохме в хижата.
Винаги съм си мислел, че застраховката е нещо ненужно и е за хора без опит. Белите стават само веднъж, когато най малко ги очакваме. Затова хора ако имате възможност направете си застраховка. Така ще може и нашите близки да са по спокойни.
До тук описах една не много приятна картинка, но не беше точно така. Всичко мина по предварителния план с малки козметични промени на някой места. На следващия ден се отдадохме на почивка, релакс, забавления и снежни човеци. Може да се повторя с предходните автори, но в Стара Планина това е едно от малкото места, където си заслужава да се дойде пак и пак. Младите момчета, които стопанисват хижата ще ви посрешнат както се посрещат скъпи гости и няма да ви се иска да си тръгвате. Мога да пожелая успех на всички решили да посетят това място.

Архивен коментар.

Пламен 21 Mar 2009 02:37 AM
здравейте,не знам но може би трябваше групата идваща от юг да каже за какво ставаше въпрос...Явно много бързо се забравя доброто...Не искаме похвали но поне малко уважение и ФОРУМ за да могат и другите да знаят за какво става въпрос особенно зимно време!!! ЗАПОВЯДАЙТЕ ОТНОВО!!!

Архивен коментар.

weri 20 May 2009 01:31 PM
Малко късно се включвам , но Пламен е прав.Разкажете за този проблем при изкачването до хижата за да знаят всички какво може да се случи на всеки турист тръгнал в неподходящо време- след 13 часа и лоши атмосферни условия.
Преди време бях в хижата , когато една групичка - сладури водена от объркан овчар тръгнала от Скобелево за Мазалат. Объркали пътя.Но след това имали глупостта да се разделят-оставили слабите някъде и те не знаеха къде.Падна мъгла.Навън стана - не за хора.Студено. Стана 22 23 часа.Хижарите се притесниха. Ние гостите също.Биеха непрекъснато камбаната.Дойдоха първите по едно време.Вървели около 11 часа , ако не се лъжа.И защо...Защото се правят едни ейтакива глупави и необмислени работи.А относно помоща-никой няма да я откаже на закъсал турист. Но..нека и да не забравяме главите и мозъка си по пътеките.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Mar 2009 10:37 PM
Открих може би бъдещият сайт на хижа Мазалат. Направен е много красиво.
Ето адреса - http://77.77.149.33/

Архивен коментар.

К2 18 Mar 2009 08:37 AM
Поздравяваме ви момчета за хубавия сайт на х."Мазалат", за чудните снимки на хижата и района около нея и въобще за всичко онова, което сте направили и правите, обикновените туристи, обичащи Балкана, да се чувстват добре при вас!
Бъдете живи и здрави, много поздрави от мен и всички мои приятели, с които ходим заедно на планина от ТД "Морски вълни" Бургас и до нови срещи, там горе, сред дивната природа на Гордия Балкан!

Архивен коментар.

Аз 05 Apr 2009 05:11 PM
Здравейте,
току-що слизам от Мазалат.Тръгнахме от партизанска песен.около 4 часа в посока заради снега и почивките.време - отлично.обстановка - отлична.настроение - още по-отлично.всичко бе просто повече от перфектно.хижата е страхотна,стопаните също :)

Архивен коментар.

Александър 25 Apr 2009 10:15 PM
Бяхме двама приятели от Плевен и Варна там на Великден. Отидохме от към Партизанска песен, много хубава и приятна хижа, много красива гледка и много гадна кал из м. Корита и много грозна сеч е минала от там. Язък за хубавите местности.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=367699
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=368316

Архивен коментар.

Александър 26 Apr 2009 12:12 AM
Бяхме двама приятели от Плевен и Варна там на Великден. Отидохме от към Партизанска песен, много хубава и приятна хижа, много красива гледка и много гадна кал из м. Корита и много грозна сеч е минала от там. Язък за хубавите местности.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=367699
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=368316

Архивен коментар.

paf 26 Apr 2009 10:08 PM
Сега се завръщаме от там(групата от 16 човека-Варна-София).Великолепно посрещане,прекрасно и приятно отношение на хижара към цялата група.(Жоро-ние всички сме ти фенове.)А изпращането? ..... три реда сълзи 5 реда сополи,апаратите безмилостно щракаха ли щракаха.За гледката остава без коментар-предполагам е великолепна просто не случихме на време:вчера гъста мъгла,а днес обилен снеговалеж,а датата 26.04.2009.Изненадващо но факт. Това за което съжалявам:не носехме кърпи за да се възползваме и от приятния душ който хижата предлагаше(има и дамска тоалетна :). Пожелавам ви емоции като нашите.

Архивен коментар.

Дарси 14 Aug 2009 01:54 PM
Интересно как може сте му фенове. На мен лично ми се е случвало два пъти да ме попитат "Кой е хижарят тук?". Няма как да разбереш, без да попиташ. Или го няма или се занимава с нещо, което няма пряка връзка с хижарството.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2009 05:19 PM
Мен пък направо си ме направиха хижарка:) Ако поседите седмица сигурно и на вас ще Ви се занимава с нещо странично,но едва ли биха Ви оставили гладна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Dec 2009 12:25 PM
Ох моите сачуствия,не сте единствената!това си е техният стил . . . . . ..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Dec 2009 12:40 PM
ААААААААА то там който престой повече от 24 ч.по пренуда се самоназначава за хижар/ка.Май излезе,че сме доста ,,хижарите,, по неволя.

Архивен коментар.

Виктор 15 May 2009 11:05 PM
мн е хубаво,миналата година бяхме на поход по това време.Околноста е поразителна,хижарите са много свестни хора,самата хижа е хубава :)

Архивен коментар.

Герши 07 Sep 2009 04:50 PM
В края на август,изкарахме 2 незабравими дни в тази хижа.Това е най-хубавото място за почивка в Стара планина.Вкусна храна,топли и уютни стаи,изключително мило посрещане и изпращане ни направиха:)Ако си мислите,че не може да ядете шоколадова торто и топло мляко с какао в балкана,то х. Мазалат е изключение.Ако в х.Тъжа Ви посрищне хижар,който прилича на Джо Изкормвача,то си струва да повървите до Мазалат,за да се убедите,че и 24 годишните си ги бива за хижари;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2009 11:39 AM
някои не трагват на по4ивка а. . . А и ми е мн. интерескно на кои от вси4ките,и какво му ХАРЕСАХТЕ.

Архивен коментар.

Биляна 19 Oct 2009 03:49 PM
Научи се да пишеш правилно на български език!!!

Архивен коментар.

Владимир Иванов 21 Dec 2009 04:46 AM
За х.Мазалат, само хубави думи или нищо!На момчетата им се отдава!Браво!!!Живот и здраве догодина пак ще ги посетя.Като ходите там, да не забравите да отдадете нужното внимание и на кучето Кали:):):)Поздрави!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2009 11:31 AM
Само да питам то тази хижа можели да стигне с кола? И ако може от каде по точна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Nov 2009 02:06 PM
Може да се стигне с кола до хижата, но сега идва зима и не е препоръчително. Много бързо навява снега и пътя остава затворен чак до пролетта. Минава се през м.Лъгът и от там се стига по черен път до хижата.

Архивен коментар.

Коко 13 Apr 2010 10:20 PM
ще ти нарежат гумите ..не хижарите, а планинарите

Архивен коментар.

Здравко 06 Jan 2010 11:14 AM
Мястото е прекрасно, хижарите са гостоприемни и добри хора. В момента хижата се ремонтира, но въпреки това работи, топло е, има баня. Аз съм много доволен :)

Архивен коментар.

детелина и боряна 06 Jan 2010 10:43 PM
Пожелаваме на Георги да има волята и вдъхновението да завърши това, което е започнал, за да се радваме всички на хижа Мазалат! Уютна атмосфера, прекрасна природа и чудесни хора! Станко, поздравления за кулинарните умения! Обичаме ви, радваме се че ви има! Чакайте ни за рождените и имени дни! :)

Архивен коментар.

нели 13 Jan 2010 12:45 PM
Прочетох чудесни неща за хижа Мазалат Дано хижарите не са като мизерника Чочо от Тъжа. Той казва - няма места къде ще спиш в планината твой проблем.Няма да вляза повече в хижата.Няма друг като него да изгони туристите

Архивен коментар.

Тозовак 14 Feb 2010 11:30 AM
Чочо наистина е мизерник.Такъв си беше и на х.Рай. На мен също ми е отказвал да ме приеме,при полужение,че момичето с което бях беше с наранен крак, от "тарзановата пътека".Каза ни, че нямало места, и да продължаяаме към Паниците.След 10 минути обаче, в хижата пристигна група 12-13 човека,предвождана явно от позната на гн.Чочо,и след кратък разговор помежду им,всички бяха радушно приети.
Знам за доста хора изпадали в моята ситуация.Просто внимавайте с този човек и не ходете при него без да сте му познат.В противен случай рискувате да останете навън.И не се заблуждавайте, от и без това малкото полужителни
коментари по негов адрес,просто те са поместени от така наречените"негови хора"които той си приема като в частен хотел.Отаналите
много често остават на милосърдието на майката природа.

Архивен коментар.

Коко 13 Apr 2010 10:15 PM
От Лъгът до х.Мазалат дори през Джаксана (пътека без маркировка)е поне 3ч.15мин.
На Изток бруталната сеч продължава и вече е много трудно да не се изгубиш

Архивен коментар.

попов 14 Apr 2010 05:31 PM
Лятото на 2009год се качихме на Мазалат през м.Лагът и минахме през Джаксъна.Уведомявам всички желаещи да минат по тази пътека, че моста на реката/ако не се лъжа Росица/ е счупен и се минава през реката.Предполагам, че пролетта тя е доста пълноводна и минаването ще е невъзможно.Предупредихме хижарите, но дали са намерили време да го оправят?Ако някой има по-нова информация моля да я напише.

Архивен коментар.

cN_D 19 Apr 2010 10:28 PM
много добро място.приветливи стопани.....

Архивен коментар.

Криси 18 May 2010 12:05 PM
Хижата е много добре поддържана и хижарите са страхотни.За ралика от други хижи тук искам да спомена има баня и тоалетна вътре в хижата и е много чисто и топло .С група от 10 човека направихме преход на 24.04.2010 г. от с.Скобелево до хижата има маного добра маркировка .

Архивен коментар.

ННН 08 Aug 2010 11:31 PM
Много скоро бях на Мазалат. За трети път откакто скитам по планините. Нямам думи. Просто нямам думи. А за тези новите млади момчета стопанисващи хижата мога да кажа : БРАВО . Със сигурност ако е живот и здраве пак ще отида. Ако не сте ходили никога там, моят въпрос към вас е : Какво чакате ??? Тръгвайте към Мазалат.

Архивен коментар.

Валентин Киров 10 Aug 2010 10:59 PM
На път за нос Емине,идващи от връх Ком,с дневен преход от х.Добрила до х. Мазалат пристигнахме в 20ч в гъста мъгла. Гладни,изморени,кални и потни с предубеждения за непознатата нам хижа. Останахме приятно изненадани от уютната обстановка в хижата,топлата и чиста баня,вечерята,която ни предложиха и не на последно място усмивките по лицата на стопаните-младо момче и момиче.Такива неща зареждат с положителна енергия за предстоящ преход.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2010 08:47 AM
Хижата е в ремонт. Недовършена ламперия и ламиниран паркет. Няма ключове за гасене на осветлението в спалните. Момичето се старае да обслужи туристите. Ние пристигнахме на хижата в 2 часа, не бяхме настанени под предлог, че чакат група от 40 души. Нямаше група, а бедата беше, че се чакаше хижарят, който да докара чаршафите с Нивата. Той дойде около 10 часа, когато бяхме настанени и си легнахме. На светло и при невероятен шум от пиянска компания лежахме до 12 часа, после някой успя да угаси осветлението в помещението, но долу купонът продължи поне още 2 часа. На сутринта видяхме до хижата два джипа - EB2577AC, C7851KX. Вероятно хижарят Георги Кръстев е довел приятели на купон.
Не искам да коментирам, искам да пожелая на тези млади хора, които стопанисват хижата, по-скоро да довършат ремонта и да осъзнаят голямата отговорност на хижаря!

Архивен коментар.

онзи 06 Sep 2010 11:17 PM
не искаш ама коментираш...не ти е мястото на Мазалат а в някой хотел в КО4ИНАТА...това е хижа!!!!!!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Sep 2010 12:53 PM
До "онзи" - би ли обяснил какво е предназначението на хижите - да приемат туристи, като им подсигурят нормални условия за почивка /при съответната разлика в цените/ или да бъдат полигон за пиянски героизми и изява на всевъзможни селски простотии, точно в лоното на красивата природа ли е мястото за проява на низки страсти? Просто кажете каква е хижата и всеки да си направи сметка да ходи ли там или не. За да мога да се наспя и почина си купих палатка и чувал, напоследък често попадам на пияндурски хижи - НО щом отивам и не се пазаря, редно е да не ме настанят в кочина, за която пишеш.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Sep 2010 10:02 AM
Чакайте малко хора! Хижата не е кочина! Ходил съм на много места, но само х. Мазалат може да те грабне веднага с природата си и с уюта си. Не е редно всички да имаме право да се забавляваме? Вие не го ли правите? Това което сте видели господине не се случва всеки ден, ако си търсите място където да си починете и да се порадвате на родината това е мястото.

поздрави

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Sep 2010 08:56 AM
Не е всеки ден, но ако отидеш веднъж и точно тогава се случи, каква ти е ползата? Рядко ми се е случвало, но все преди дълги преходи, от които няма радост - вървиш и заспиваш. И какво се получава - четирима-петима си правят селски събор, четиридесет-петдесет не могат да мигнат. Наплаших се от подобни истории и ще взема да си купя и аз палатка и чувал, ако някъде се наложи, да са ми под ръка. Иначе има и хижи, които се славят с това, че хижарите са си на мястото и пиянски простотии са невъзможни - наскоро бях на хижа Рай - определено не е от тях.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Sep 2010 01:16 PM
Искам да споделя моите впечатления за хижата. На по-поддържана, чиста и уютна хижа не съм ходила. Вярно, че е правен ремонт, но не е само това. Хижарите са страхотни хора, невероятни, гостоприемни. Няма мрънкане и оплакване, че ходя след всеки турист, че им е мнг работата, че идват всякакви "туристи". Вечерта хижаря на всеки обърна внимание, наздравици. Като си тръгнахме лично дойде да ни изпрати.
За веселието в хижата- на това място човек се чувства млад. Аз видях всякакви на възраст хора да играят хора и танци. Просто великолепно :) Не видях намусен човек от персонала на хижата. Нямам думи. Ще ида още мнг пъти до там.
Относно пътя- ние тръгнахем от х. Узана в мъгла, дъжд и вятър. МНг гледки изпуснахме.... Но пак се появявше слънчице. Маршрута е страшно лесен. Аз съм 45 кила и багажа ми тежеше 9 кг и въпреки това 3 часа ги минах без притеснение и умора. Пътят е страшно лесен, мнг равен . Има само 1-2 изкачвания като общо време мах. 15 мин. да са.
Препоръчвам на всеки, които има възможност и време да иде. Нищо няма да изгуби. Това е най-лекия и лесен марштрут по който съм минавала!
Поздрави на хижарите и дано още мнг години стопанисват и развиват хижата ! Поздрави от групата от София с кучето Арчи :)

Архивен коментар.

Н.Заръбов 27 Sep 2010 07:27 PM
Дойде време хижа Мазалат да се похвали със новия си сайт: http://mazalat.site40.net/ който е подарък за 75-годишнината от построяването на хижата. Надяваме се скоро да бъде допълнен с информация от самите хижари.
Желаем ви приятно разглеждане и поздрави на прекрасния екип на хижата.

„Тази хижа -Мазалат",
бе грижа на целия град!
Първо, преди да се построи,
важно бе да се реши
де ще бъде построена,
по какъв модел ще е скроена.
А след тези уточнения,
почват дълги приключения.
За да почне хижата да се строи,
трябва да се съберат пари,
за строеж, прозорци и врати.
И решава нашата управа
от вечеринки, томбола, забава
и за да има повече пари,
някои заложиха къщите дори.
Две години тежък труд,
хижата е вече тук!
Спретната, красива и скроена,
кат' за сватба пременена.
Идват гости от града, селата -
удрят се с ръце в челата:
„О-о. няма хора никакъв майтап,
чудна стана хижа „Мазалат1"!"
Всички са доволни и щастливи:
„Имаме подслон във дни мъгливи!
И на тоз планински склон,
тя за нас е втори дом".
Мойта благодарност първо е към тия,
що строиха тая гиздосия.
Те не жалеха ни сили, ни имот
хижата бе техен плод!
Няма да пестя суперлативи
и към днешните стопани работливи-
винаги са весели, сърдечни,
а във работата- безупречни!
Вярвам, ще се съгласите в мен,
хижата се подмладява ден след ден!
И за нея грижи се добре
ДКВ „Транс Инжинеринг" ЕООД.
Най-сърдечен комплимент
към господин Коце Станков-президент.
Днес е славен юбилеен ден!
Поздрав от мен към всички вас,
да дочакате 100-годишен Юбилей!
Ако някой тука съм пропуснал,
или грешка съм допуснал,
нека в следващия юбилей,
някой други тази хижа да възпей!

Архивен коментар.

gdobranov 01 Feb 2011 07:54 AM
Мен ако питате, добре е в хижите да има нещо като вечерен час. Просто мястото го предполага. Естествено, че няма нищо лошо човек да се весели, но след определен час трябва да се съобразяваме един с друг, понеже някои отиват на хижата с идеята да преспят и да станат рано сутринта, да тръгнат на поход. Така че най-доброто решение е веселба до определен час и после всички по леглата. Това е хижа все пак, не курорт.

Архивен коментар.

деница тодорожа 08 Oct 2010 10:13 AM
найаякотомясто наземята,наи готините хора са там,наи готиния хижар и наи готината помошничка там е вечен купон .

Архивен коментар.

русеее 08 Oct 2010 10:37 AM
следващия път когато отидана х. Мазалат няма дасе оттуржете от русенци лесно......::):):):):)

Архивен коментар.

default 15 Nov 2010 02:58 PM
Имах късмета да бъда там за първи . . . и последен път. Мотори, АТВ-та, джипове и куп други приятни неща. За хижаря Жоро нищо няма да казвам. Той си знае.

Архивен коментар.

аз 30 Jan 2011 02:17 PM
това е нещо обичаино за тази хижа-крЪчма

Архивен коментар.

локо горна 23 Nov 2010 10:45 PM
Бях там последния февруари. Точно по време на големите студове и бяхме тръгнали от Шипка. В хижата нямаше никой, но имаше достатъчно дърва и беше разбира се отключена. Мястото е уникално красиво. Бяхме уцелили ден с доста облаци и мъгли и по едно време загубихме пътеката на един хълм. Бяхме решили да се връщаме към Узана, когато изведнъж облаците се разпръснаха за малко и видяхме хижата. Направо ахнахме и докато не се скри не спряхме да я гледаме. Доста дърва изгорихме и пак не можахме да се стоплим. На сутринта забравихме да си оправим и леглата а на всичко отгоре тоалетната беше замръзнала и само я осмърдяхме. Не се оплаквам от нищо-напротив, малко съм гузен и за дървата, и за леглата, и за тоалетната понеже можеше да си пикаем и навън. Оставихме поне повечко пари отколкото сметнахме, че трябва. Мислехме да ходим към Тъжа, но ни казаха по телефона да не си го и мислим без котки, пики и подобни работи. И слязохме към Севлиево през отсечена гора. Там човек не си заслужава да бъде дори за една минута. Освен десетките сърни, които видяхме всичко друго е грозно и противно.

Хижата е страхотна, за хижарите не знам, но предполагам са страхотни хора. Колкото до пътя до там то минавайте през каквито и да било маршрути само не от Севлиево нагоре.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Nov 2010 08:47 PM
Отново бяхме на най - хубавата хижа в Стара планина коментари за хижарите няма да правим защото те са перфектни посрещат те с добре дошъл с топъл чай и са много любезни. Грижат се добре за всичко , имат желание да е уютно за всички гости това ,че на някой не му е кеф нека не ходи там.Хижата е перфектна , ремонтът продължава , но това не пречи да се посрещат туристи.

Архивен коментар.

кря 08 Feb 2011 12:43 AM
Здравейте! искам да ви попитам дали има много сняг и от колко часа минава рейсчето от Севлието до Лъгът???

Архивен коментар.

валентин 24 Mar 2011 12:40 PM
Здравейте! Преди около 15 години хижар на хижа "Мазалат" беше /за около 1-2 години/ едно младо момче от град Велико Търново. Казваше се Емил. Бяхме приятели, но изгубих връзка с него. Skype: valentinneli1

Архивен коментар.

Пепа Колева гр. Елхово 03 Apr 2011 09:20 PM
Бяхме със съпругът ми на хижа Мазалат на 01.04.2011. Очаровани сме от хижата,жижаря и групата от Русе/ истински тутисти/ които заварихме там. Най-топлата и уютна хижа на която сме били. Една от малкото истински хижи а не мизерни бардаци или хотели в планината в които са се превърнали доста други. За гледката от там просто мямам думи. Прекрасно е, при първа възможност пак сме там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 May 2011 10:50 AM
Посоченото време 4.30 часа до х.Соколна ми се струва нереално малко? Някой би ли дал повече информация за този маршрут?

Архивен коментар.

Васил Димитров 17 May 2011 03:54 PM
Ако се спуснеш в дерето под Х.Мазалат и намериш пътеката за Соколна може и да стигнеш за 5 часа, иначе по обиколния маршрут през върховете е 7-8 ч., а може и по малко, защото аз от Соколна до Мазалат стигнах за толкова а мисля, че Соколна е по на ниско.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 May 2011 04:49 PM
След спускането в дерето на Габровница, след това пътеката по Тънката рътлина ли минава?

Архивен коментар.

Васил Димитров 25 May 2011 04:26 PM
Да. Моя първи и единствен опит от Мазалат към Соколна беше неуспешен, не успях да я хвана тази пътека и слязох в с.Скобелево :)

Архивен коментар.

Николай Николов 26 May 2011 07:30 AM
Имам трак на пътеката от седловината Киминчето до река Габровница.

Архивен коментар.

Николай Николов 08 Jun 2011 11:21 AM
Миналата година през юни направихме една обиколка на масива Триглав. Тръгнахме от х. Мазалат през Пеещите скали, Малък Кадемлия,по билото до седловината Киминчето. Спуснахме се по Тънката рътлина до Габровница и оттам нагоре по Кривата пътека до х. Мазалат. Макар и рядко ползвана, Тънката рътлина е добре маркирана. Проблемът е, че когато се слезе по пътеката от хижа Мазалат до Габровница трябва да се върви по течението на реката, докато не се стигне един разрушен бетонен мост. Тънката рътлина слиза до този мост. Наблизо има и порутена постройка, виждаща се от Google Earth. Ето и трак http://www.gpsies.com/map.do?fileId=uxhefdmqqutpwgmn

Архивен коментар.

Николай Николов 08 Jun 2011 03:04 PM
Извинявам се за грешката - срещу течението на реката!

Архивен коментар.

Д Димитров 07 Jun 2011 02:33 PM
Според мен 4:30 часа си е съвсем реално време за преминаване между двете хижи. Тази седмица се качвах от Соколна към Триглав. За малко под 2 часа съм бил на вр.Синаница /АтанасТепе/, което е най-високата точка от пътеката между двете хижи /1875м./. От там до х.Мазалат са около 7 км. със слизане на 1000м и качване до 1500. С 300 метра е по-дълга пътеката подсичаща вр.Синаница но се качва само до 1800 м.н.в.

Архивен коментар.

fena73 30 Aug 2011 12:51 PM
Само да уточня отговора на Д.Димитров-вр.Атанас тепе(Тънас тепе) няма общо с местността Синаница,която се намира източно от него долу в ниското(вижда се от върха)и има кошари и мандра.Досега не съм чул някой да употребява това наименование за Тънас тепе а и не съм го виждал по никоя карта...да не стане така че някой да го търси и да се чеше по главата...:)а иначе и според мен времената са коректно дадени.

Архивен коментар.

Анонимен 11 Jul 2011 09:52 AM
Здравейте

Вчера слязох от хижа Мазалат

Искам да кажа - Това е най-чистата и поддържана хижа на която съм стъпвал.
Хижарите са млади момчета и с кеф си вършат работата.
Всичко е на ниво .
Ако се чудите къде да отидете в Стара Планита - хижа Мазалат е вашето място !

ПС. х10 и за хижарката :))

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2011 11:44 AM
Прекрасна хижа-уютна и приятна обстановка,невероятна природа, много положителни емоции ,едно незабравимо преживяване и естествено благодарим на хижаря Жоро Крастев за топлото посрещане :))))).Препоръчвам я на всички туристи и естети. гр.Ловеч

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2011 11:44 AM
Прекрасна хижа-уютна и приятна обстановка,невероятна природа, много положителни емоции ,едно незабравимо преживяване и естествено благодарим на хижаря Жоро Крастев за топлото посрещане :))))).Препоръчвам я на всички туристи и естети. гр.Ловеч

Архивен коментар.

Радо Аврамов(МТБ-ГАБРОВО) 21 Jul 2011 11:32 PM
На 17.07.2011.правихме поредното си каране с байковете ,обиколка на масива ,,триглав,,(не за първи път).Всичко вървеше добре до смесито на тъжа,там започна да се разваля много бързо времето.Малко преди вр,,Русоватец,,ни застигна гръмотевична буря,дъжд ,град и вятър .В такава обстановка не бях попадал досега в планината ,признавам си доста се по-оплаших .Единствената ни мисъл беше ,колкото се може по бързо да стигнем х.Мазалат.Митака (хижарят) ни очакваше ,беше информиран от по рано миналите ни колеги че има хора горе на билото .печката вътре гореше на макс ,веднага ни се наля чайче (бяхме поизмръзнали ,нямахме сухо място по телата си )топъл душ който искаше ,сухи дрехи за тези които нямаха .Решихме че ще останем да спим на това страхотно място ,спалните макар и общи са много чисти и топли през ноща .А изрева горе е уникален ...та горещо препоръчвам хижата която е на страхотно място ,чиста, приветливи хижари винаги готови да помогнат ,топла вода чисти санитарни възли .В най скоро време ще бъде пусната в действие и новата пристройка към хижата .

Архивен коментар.

Атанасов 10 Aug 2011 04:45 PM
Може ли актуален телефон за връзка, че на посочените никой не вдига.

Архивен коментар.

иво 10 Aug 2011 11:33 PM
колко лева е нощувката на мазалат

Архивен коментар.

х. Мазалат 10 Aug 2011 11:39 PM
Посочените телефони са си актуални! Моля опитайте отново!

Цени за нощувка:
10 лв. - Нар
12 лв. - Легло

Архивен коментар.

х. Мазалат 10 Aug 2011 11:40 PM
Посочените телефони са си актуални! Моля опитайте отново!

Цени за нощувка:
10 лв. - Нар
12 лв. - Легло

Архивен коментар.

Атанасов 11 Aug 2011 09:34 AM
Успях да се свържа на 0888 352 693. Благодаря за информацията!

Архивен коментар.

Калоян Монев 28 Aug 2011 09:54 AM
Здравейте,
предстой ми екскурзия до хижа Мазалат. Изходен пункт - Габрово. Откъде е по приятно и лесно стигането - четох че има пътеки от Люляци и от Узана /Партизанска песен/ ? Има ли маркировка ?
Предварително благодаря

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2011 11:57 AM
Тръгни от Узана или Партизанска песен. Там сечта е най малко.

Архивен коментар.

Варна 04 Nov 2011 12:39 PM
Здравейте планинари. Плануваме да посетим х. Мазалат. От Варна сме и за първи път ще се качваме до хижата (въпреки че от много време искаме да го направим).
Можете ли от опит да кежете кой маршрут е най-добре да изберем (най-живописен и сравнително най-кратък), за колко часа се стига, има ли добра маркировка и т.н. Малко повече информация за изходния пункт. Благодаря на всички предварително. :)

Архивен коментар.

Николай -Габрово 05 Nov 2011 08:29 PM
Най-живописно е от м.Лъгът-на 10км от с.Стоките, то е на 35км от Габрово -минава се през с.Горна Росица и с.Батошево.Пътят е асвалт -идеален. Има маркировка, няма да се загубите, за 3часа сте там. Сега гората в този район е приказна.Времето е слънчево и тихо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Nov 2011 09:19 PM
Предлагам Ви да тръгнете от м.Узана, хижа Партизанска песен.От там до хижа мазалат се стига за два часа или два часа и половина.Това е най лесният път , почти няма изкачване. Приятно изкарване

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jan 2012 05:01 PM
Това е най-хуабвата хижа, в която съм била. Уютно е и приятно. Не ми се тръгваше. Хижарят Марто прави страхотни кюфтета и пържени филии:)Навсякъде е много чисто и подредено. Има атмосфера и настроение. Гледката е страхотна. Препоръчвам ви я горещо!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Jun 2012 02:43 PM
Кюфтетата са най-важни...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 May 2012 11:33 AM
Прекрасно място, чиста и поддържана хижа, топло, има баня с топла вода. Хижарите са приятни и отзивчиви.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jun 2012 04:18 PM
 НА 23 И 24.06.2012 ПОСЕТИХМЕ ХИЖА МАЗАЛАТ. Искаме да поздравим момчетата, които стопанисват хижата за труда, за прекрасното отношение , и за начина по който се стараят да посрешнат и изпратят всеки с усмивка.
 Поздрави и пожелания за успех от групата от Велико Търново

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jul 2012 09:31 PM
Бихте ли ми препоръчали,при престои на хижата от 2 дни,какви места да посетим с преход до 5 часа в двете посоки,

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2012 02:56 PM
Пламен Петков

на 03.07.2012г. нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: няколко спални, едното от които е преходно. Леглата са тип „русенски”, с пружини. Има помещения с двуетажни нарове с дюшеци ( матраци ). Отопление в спалното не видях.

ХИГИЕНА: В направената пристройка към хижата има обособена баня ( с един душ), две тоалетни с тоалетни чинии, както и две мивки и огледала.

ХРАНА: Боб, леща, кюфтета, кебапчета, бира, хляб, краве масло.

ДОПЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването се включва само когато се стъмни. В спалните има контакти. В столовата също. Телевизор за общо ползване няма. Само радио.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Dec 2012 11:49 PM
   Любимата ми хижа!!! На 58 години съм. Отсядал съм там много пъти, но в по-предишни години - когато хижар бе бате Николай от Севлиево. Лоши хижари там не могат да виреят!Само сериозни. Няколко пъти съм отсядал там с приятели алпинисти през суровата зима в ураганите.Винаги когато е отсъствал Николай оставяше отключено с бележки къде са дървата, кибрита, чая и т.н.... Радвам се, че и сегашните хижари са "железни" и не отстъпват от традицията. Без да ги познавам - евала.И винаги изпращам точно на Мзалат приятели с подробна карта на пътеката от последната хижа откъм Габрово - хижата която е всъщност постройката на бившия горски разсадник, след х.Хлебна, както си я знаем.Не може един пекан турист да се мисли за такъв ако не е бил на х. Мазалат!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2012 05:22 PM
Позволено ли е да се спи на палатка непосредствено до хижата и каква е таксата?

Архивен коментар.

forestBG 01 Jan 2013 04:05 PM
да разрешават да се спи на палатка но не е много желателно навъртат се мечки иначе хижичката си е готина последно нощувката в хижата беше 12 лв

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jan 2013 04:29 PM
Благодаря за отгвора, Росица!! :) Знаете ли дали и за другите хижи в рамките на НП Централен Балкан е така? По специално Тъжа и Рай ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jan 2013 04:13 PM
На хижа Рай може да се спи на палатки,за Тъжа незнам

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jan 2013 05:11 PM
Благодаря за инфто!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Apr 2013 07:20 PM
Много красиво място, хубава хижа, хижарите са много гостоприемни и отзивчиви. Изкарахмее 3 дни група от 15 човека - невероятно преживяване. Силно препоръчвам.

Никола Длъгманов
Пловдив

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jun 2013 11:18 PM
Здравейте,
Някои може ли да ми каже от къде е по-лесен и живописен пътя до хижата?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Jun 2013 11:21 PM
Знам,че в Централен Балкан има мечки,но някой наистина ли е срещал към хижа Мазалат?
Четох в коментарите,че имало покрай хижата,а не ми се иска да срещам :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2013 05:09 PM
Не се притеснявай!Мечката е плашливо животно и гледа да избяга освен ако няма малки и не я изненадаш.

Архивен коментар.

Elgin 20 Jun 2013 05:54 PM
Районът на ГС "Мазалат", което е разположено в ниската част под хижата и по долината на река Габровница още от преди 10 11 198 година бе мястото с най-много мечки на единица площ, там бе резерватът на УБО /Управление по безопасност и охрана към МВР/, по онова време, който дълги години по-късно имаше още останки от оградата....Повече от 30 мечки е имало на малка територия, като навремето са били явно основно за обстрел. След промените нещата вече са по-различни и мечките явно си щъкат на свобода, около хижата има, виждал съм поне 3 пъти пресни следи и дървета на които мечката се е облягала и следи от накъсана дървесина...Но най-добре да не се срещат!

Архивен коментар.

Elgin 20 Jun 2013 05:57 PM
Принципно скоро четох, че популацията на мечките у нас е нарастнала над дапустимото за територия която обитават като естествен ареал...Повече от 320 има в страната ни, като най-много сега има по Родопите. Инак тия в района на "Мазалат" са по-дребни от т н карпатска мечка, навремето внесени от Румъния.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2013 08:23 PM
Бързо действа! Направо е факир!

Архивен коментар.

Минчо Генчев 02 Jul 2013 11:27 AM
Няма страшно, аз съм ходил стотици пъти сам из балкана и мечка още не съм виждал, само следи от мечка. Тези, които разправят, че са си вървяли цяла група и са си приказвали и са видяли мечка, те просто им се иска да е така. Ако сте двама или трима и си приказвате ходейки, вероятност да видите мечка няма.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2013 02:11 AM
Здравейте!

Радвам се, че хижата и хижарите са се харесали на толкова много хора. Мочт опит и впечатление, уви не съвпадат с общите.
Накратко: Бяхме малка група, момчета с приятелки. Хижарите си имаха на гости някакви техни приятели, които ни обиждаха през цялото време. Бяха ходили цял ден от хижа Узана (за тези, които не знаят, хижа узана е много близо до Мазалат) и се имаха за изключителни планинари, подиграва ни се без абсолютно никаква причина. А двамата хижари намираха цялата ситуация за изключително забавна и ободряваща, смееха се от сърце. След което започнаха да се закачат с нашите приятелки. Аз и моята компания не ходим по планината от вчера, но никога не сме имали по-неприятно преживяване.
Хижата е невероятно красива и на невероятно място, но хижарите не са хора обичащи планината, нито туристите. Въпреки поведението им, никой от нашата компания не отвърна със същото, не показа неуважение и не се държа непочтително, затова смея да твърдя, че причината за отвратителното прекарване не беше в нас.

Поздрави на всички и успешни и приятни походи!

Архивен коментар.

Минчо Генчев 12 Jul 2013 11:59 AM
Съгласен съм с теб колега , хижата е прекрасна и мястото е прекрасно , но някак си от персонала и техните приятели лъха ужасно на чалга. Няма да забравя веднъж как и граха по масите чалга и викаха като батлани.

Архивен коментар.

rain 13 Jul 2013 08:48 AM
От 86 г ,когато бях пленена от мястото и духът на хижата,мечтая да се върна там.Ходих из света и винаги с огромна носталгия съм мислила за това място.Скоро ще го посетя.Ще бъде жалко ,ако хижарите внасят огорчение и съсипват насладата...:(

Архивен коментар.

rain 23 Jul 2013 04:04 PM
Сега се прибирам от Мазалат!Нямам думи ,за да изразя възхищението си от онова ,което заварих в хижата:-чистотата,удобствата,старанието на младият и стопанин!...
    Георги,остани в Б-я,запази любовта към Балкана в сърцето си и остани верен на духа ,който те е водил във всичко ,което си постигнал,за да съхраниш уникалната красота на това място и с двете си ръце да добавиш толкова детайли към усещането ни за нашата неповторима България!
    Благодаря на теб и на Боби за всичко,което ще топли душата ми,когато съм далеч от Мазалат,Балкана и България!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Jul 2013 10:29 AM
 х.Мазалат- вр.Голям Кадемлшия - х.Триглав -с.Тъжа -този маршрут е поносим на дете над 7 години?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Aug 2013 06:00 PM
Не!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Sep 2013 12:20 AM
Наистина е много хубаво на хижата,много чисто и шопските салати са огромни!Хижара е младо момче с много ведър характер и не се цигани за палатки,за спане в трапезарията не взема пари.Абе трябват млади хора вече,това е!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Sep 2013 12:30 PM
Едно от най хубавите места.Хижата поддържана перфектно.Не видяхме млади хижари,ала имаше един възрастен човек и една очарователна червенокоса жена.Те ни посрещнаха,нахраниха,изкъпаха,поговорихме и мислим,че с удоволствие ще посетим хижата.Защото знаем ,че хижата найчесто това са хижарите!

Архивен коментар.

Nati09 16 Feb 2014 10:10 AM
Здравейте.
Обмисляме да посетим хижата другия месец.
Някой бил ли е там скоро? Как е времето вмомента?
И как вървят цените?
Благодаря

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Apr 2014 04:10 PM
Вчера бяхме там. Супер си е хижичката. Приятно изненадани останахме, топлина, чистота,баня,много добро отношение. Цените нормални 12,00 лв. спането.

Архивен коментар.

Elgin 28 Jul 2014 03:01 PM
Събота вечер бяхме на хижата...перфектно място на билото на Стара планина под връх Вълча глава в близост до масива Триглав. Времето бе много добро, като прогнозите бяха за дъждове и какво ли не. Слязохме по синята марка към село Скобелево...около 4,30 часа нормално добро ходене.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2014 10:55 PM
Привет! Останах силно впечатлена от снимките и коментарите :) Искам да попитам само кой от маршрутите е най-лек като за възрастен човек, с възможно най-малко стръмни участъци. Наскоро с дядо говорихме за младите му години, та се оказа, че е ходил само в Рила и Пирин, искало му се и Балкана да опознае, а на мен ми се иска да прекарам малко време в планината с него :)

Архивен коментар.

fena73 11 Aug 2014 08:29 AM
От Габрово до х.Партизанска песен(асфалт) с транспорт и от там пеш-това е най-краткия и лесен вариант

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2014 02:52 PM
най-лесно е с кола до партизанска песен и оттам пеша. но много по-интересно е от х. мандрата /или тъжа/.

Архивен коментар.

fena73 01 Dec 2014 09:53 AM
През Кадемлията е още по-интересно,ама човека пита за най-лесния!!!

Архивен коментар.

Ивайло Иванов 02 Sep 2014 08:02 AM
Прекрасна хижа,на прекрасно място и много мили и отзивчиви хижари,към които аз и моята съпруга изказваме своята огромна Благодарност!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2014 02:51 PM
нъпълно се присъединявам към това мнение. бяхме там преди месец.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Sep 2014 08:25 PM
Това е стационарният телефон на хижата - 024910020, на който също се приемат резервации, както и на тел. 0888352693. Номер 0888133902 е вече невалиден

Архивен коментар.

moonlit 06 Oct 2014 11:36 PM
Група приятели посетихме Мазалат в началото на октомври. Тръгнахме от Узана и взехме пътя за около 3 часа, имаше добра маркировка и не сме се губили.
Много добри впечатления от хижата - топла, уютна, чисти чаршафи, много вкусна леща, баня с топла вода, цена нощувка 12 лв.
Първият ден имаше мъгла, която покриваше всичко, но на другата сутрин времето беше ясно и се откриха великолепни гледки. Природата наистина е впечатляваща.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Dec 2014 09:13 AM
Преходът с. Скобелево-хижа Мазалат е доста тежък! От коментарите, в интернет изглежда лек и не много труден, но не е така! От с. Скобелево се върви около 3 часа и 30 мин. по черен и изключително разкалян път навътре в планината. Непосредствено след един метален мост има разклонение. Черният път завива на дясно. ВНИМАНИЕ! Това не е пътят за хижата! (точно тук ние се изгубихме, Завихме по него и продължихме стръмно на горе по калния път за високо-проходими камиони. Тази грешка ни удължи пътя с почти 3 часа). Истинската пътека за Мазалат е в непосредствена близост до въпросното отклонение, само че е горска пътека, а не път за камиони. Когато застанем пред триъгълника пътеката е точно пред нас. Тя върви по самото било на хребета. Няма никакви ес-образни серпентини за олекотяване на маршрута. Само нагоре и нагоре по билото. Денивелацията е от около 900м. на черния път до около 1500м на върха на билото. Пътеката е за добре подготвени планинари. Преди да пристъпите към изкачване, внимателно се запознайте с маршрута за да нямате неприятни изживявания!
Янко Коралиев - любител турист.

Архивен коментар.

Elgin 22 Dec 2014 01:43 PM
Преди около три месеца го спускахме оттам. Доста стръмно е,за нагоре не е от най- приятните варианти предполагам.Навремето се вървеше още по реката и имаше пряка пътека,излизаща на хижата. Мостът отдавна бе отнесен и два пъти газихме реката. С оглед марката и препоръчването....явно това сега е пътеката. Доста си е и бива добра ориентация и подготовка. Особено при качване. Поне 5 часа си е от селото нагоре!

Архивен коментар.

fena73 23 Dec 2014 09:06 AM
Някои го вземат за 5,други за 3 часа....затова времената горе са осреднени-4 си е нормално!А марката си е много читава и с повече внимание се следва без драми!И накрая-на който му се вижда стръмна пътеката-по-горе са описани варианти за "любители туристи"!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jan 2015 09:59 PM
Имах удоволствието този уикенд да посетя хижата. Маршрута на групата бе през с.Скобелево. Изкачване 5 часа, слизане 3:30 часа. Доста лед покрай реката и сняг горе на билото. Хижата е уникална. Чисто, топло, уютно. Хижарите бяха услужливи и мили с нас. Нямам забележки, както други са отбелязали. Това ми бе за втори път, едва ли за последен!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2015 12:32 PM
Здравейте, искам да стигна до хижа Мазалат през зимата (януари или февруари) по най-лесния начин.
Четох, че това е стигане с кола до хижа Партизанска песен и оттам 3-4 часа преход.
Въпросите ми са:
1) това ли е най-разумния начин
2) мога ли да го направя със ски (панти)
3) ако не става със ски, трябват ли ми снегоходки
4) маркировката ясна ли е (никога не съм ходил), има ли опасност от загубване

Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jan 2015 11:06 PM
1) да
2) не
3) не
40 да

Архивен коментар.

fena73 30 Jan 2015 11:57 AM
3)може и ДА-зависи от снега!
п.п.даже според мен-по-скоро-галямо ДА!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2015 11:07 AM
мерси :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Feb 2015 11:09 AM
последното "Да" е за ясната маркировка или за опасността от загубване?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2015 12:55 PM
Първо привет на всички.
Доскоро нямах намерение да пиша какъвто и да е негативен коментар за който и да било хижар, защото за всеки отношението е субективно. Четейки обаче положителните коментари тук не мога да не споделя нашия неприятен опит с хижарите в тази хижа.
Средата на октомври търгнахме следобяд от с. Тъжа, обадихме се на Мазалат и ги предупредихме че идваме на следващия ден и попитахме дали имат места - казаха "Заповядайте, имаме много свободни места, няма проблем" и така с преспиване 1 вечер на Русалка на следващия ден тръгнахме за Мазалат. Прехода беше дълъг, около 6 часа, но лек и много приятен, времето беше топло и слънчево. Когато пристигнахме обаче следобяд на Мазалат, хижарката с която говорих по телефона и ми каза да заповядаме, беше много "изненадана". Заяви, че отпращала всички хора да се прибират и затваряли хижата. Първата ми реакция беше - "Ама как така? Аз вчера говорих с вас по телефона и ми казахте, че няма проблем, да идваме." Отвърна ми, че отивали на събирането на хижарите и затваряли хижата, можело да слезем от северната страна на Балкана някъде си, било на 1 час път. Обясних и, че колата ни е в с. Тъжа от другата страна на Балкана и не можем да се върнем, единственият вариант ни беше хижа Тъжа, но тя е на около 3 часа път обратно, а наближаваше 16 часа вече, бяхме изморени и тъкмо бяхме хапнали и пили по една бира след прехода отвън на пейките, с идеята че тук ще спим, попитахме я дали няма вариант поне да ни оставят ключ за малката постройка отвън, имахме си храна, просто трябваше да спим някъде, беше октомври и не носехме палатки, всичко беше планирано за хижи. Очевидно се изнерви момичето и след като говори с приятеля си, с който заедно държат хижата, каза че няма да отиват на събирането и ще останат.
Оттук нататък не мога да споделя, че имаха добро отношение към нас - по-скоро се чувствахме като натрапниците, които провалиха събирането на хижарите. Не че сме го искали, ако знаехме въобще щяхме да си променим плановете, но за това се обадихме, говорихме, потвърдиха ни и ние отидохме. За първи път ни се случва такова нещо и бяхме доста втрещени от цялата ситуация, за това не мога да остана с добри спомени от хижата, която иначе е на страхотно място с уникални гледки. Да не споменавам, че вечерта докато вечеряхме в столовата, четохме тук из коментарите, че имало телевизия и пускали вечер, та попитахме дали може да излгедаме новините докато вечеряме. Отговориха ни, че телевизора не работел, а след 30 минути дойдоха приятели на хижарите с които седнаха вечерят в столовата и съвсем демонстративно го пуснаха пред нас. Ние новините ги излгедахме онлайн през телефоните си, а и не бяхме дошли да гледаме ТВ, но цялата случка беше адски пошла и грозна и се върнахме в тийнеджърските си години едва ли не - ти ми провали вечерта - не заслужаваш да гледаш новини. За чай и топло посрещане и дума да не става. За сметка на това предната вечер на хижа Русалка леля Надка и мъжа й бяха крайно гостоприемни и мили, стояха с нас на вечеря, предложиха ни дори ракия, туршия, но ние си носихме вино. Страхотни добри хора.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Feb 2015 02:58 PM
Хижа Мазалат
Аз усещам още твойта благодат !
Топло от вратата ни посрещат ,
в този малък рай полека лека ни въвеждат .
Стаи чисти , подредени ,
печките с дръвца са заредени .
Баня ще да ти предложат ,
вкусна гозба ще ти сложат .
Чай горещ по Мазалатски вкусен ,
от планински билки ще го нарека изкусен !
Блага дума ще ти кажат ,
за балкана ще да ти разкажат .
Времето минава неусетно ,
вън снежецът си вали ,
райски гледки се откриват
с мир , спокойствие се сливат .
Как сърцето ще остане непленено ,
щом в този малък земен рай е настанено !
Туй е дело на хижарите ,
в стих реших да поднеса похвалите !
Тръгнах си от Мазалат защо ли ..?
Мазалат ... Боби ... Пачо ...
Сърдечно Ви благодарим ,
знайте , че отново с радост ще Ви посетим !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Feb 2015 03:31 AM
Браво. Чудесно стихотворение.

Архивен коментар.

Георги Станчев 26 May 2015 02:56 AM
Въпреки подробния коментар на Янко Коралиев (по-горе) и ние удължихме своя път и вместо за 4:30, стигнахме за 7 часа от с.Скобелево. За да не правите нашата грешка след като минете моста и стигнете до разклонението с табелата за хижата (пада се леко вдясно) трябва да продължите още 10-15 метра напред и вдясно ще видите малка горска пътека, която се изкачва стръмно през гората. Ако продължите по посока на табелата ще започнете бавно изкачване по серпентини, които са предназначени за камионите.
За първи път бях на хижата и останах много доволен от всичко!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Feb 2016 01:41 PM
Бах на хижа Мазалат на 20-21.02 много добре си искарах.Страхотни хижари. Всичко беше перфекно за което им благодаря.Непремено пак ще посетя хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2016 08:22 PM
Определено останах много силно впечатлен от тази хижа. Хубаво настроение, страхотни хижари, чисто и приятно. Заслужава си да се посети! Добре е да предупредите предварително за идването си, тъй като доколкото разбрах постоянно има групи горе.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Oct 2016 02:17 PM
"Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 34 места с вътрешни умивални и външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво."
Може ли да има толкова грешна информация?! Хижата има ток на соларни панели, от много време. Вътрешни бани и тоалетни в перфектно състояние /вкл. ароматизирана тоалетна хартия/! Отоплението е на водна риза и е изключително топло и уютно в стаите и столовата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Oct 2016 04:46 PM
То само за тази хижа да е сгрешена информацията, с мед да ги намажеш администраторите!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Oct 2016 01:02 PM
Ти кво конкретно си направил по сайта та недоволстваш???С пари ли си го подпомогнал,с информация за неточности ли,със фотоматериал ли??Не стига че някой си е поиграл и плаща пари от джоба си за да му е на Грую направен сайт-справочник на хижите,не стига че и му не искат на Грую кьорав лев за да го ползва,ами и Грую недоволства...
Ако съм на мястото на администраторите-с огромен кеф бих ти скръцнал айпито.Аман от готованци с претенции...
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2016 05:09 PM
Наистина има доста неточности за хижите, но също така огромната част от информацията е актуална за което основната заслуга е наша, на туристите.

Архивен коментар.

Иван Тягов 28 Oct 2016 08:48 AM
Здравейте,

Няма как да знаем всичко и да поддържаме толкова обекти. Затова е нужна помоща на туристите като Вас - т.е. ние сами си помагаме като споделяма информация.

Това можем, това правим от 14 години.

Поздрави
Иван

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Oct 2016 09:14 AM
Извинявайте! наистина се изразих по-грубо и не искам да омаловажавам Вашият труд и огромна работа по сайта. Ще гледам за бъдеще да съм по-смирен и да давам информация, а не критика.
Успех!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jan 2017 06:57 PM
Уф, не съм бил там от няколко години. Не си спомням да съм засичал новата хижарка, даже. Дано тази година да си походя, че имам много приятни спомени от горе - снимах диви животни отблизо на пеещите скали, повеселихме се различните пъти с групи от Габрово и Ловеч. Многото лешници по пътя край мината, димящите мечешки акита и зяпането наляво-надясно по тоя повод...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jun 2017 05:39 PM
Бяхме в неделя там, много ни хареса! Много красиво и юутно място. Хижарят е много приятно момче и ни нагости с вкусна храна :-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2017 08:51 AM
Актуален телефон на х.Мазалат

0882 38 63 06

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Aug 2017 10:42 AM
Здравейте, като се тръгне на запад за х. Тъжа, ако реши човек да посети вр. Голям кадемлия, колко време отнема от отбивката от основната пътека до върха.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2017 12:37 AM
Здравейте!
По принцип маршрутът х. Мазалат - връх Голям Кадемлия го дават за около 3 часа, но зависи от темпото. Ние слязохме от върха към хижата за около 4 часа, като това включваше ядене на боровинки, снимки и др. без да си даваме зор. Според мен отбивката от "главния път" х. Мазалат - х. Тъжа, до вр. Голям Кадемлия може да се вземе за около 1 ч.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2017 10:17 PM
С лек автомобил докъде може да се стигне, от село Стоките към Мазалат!?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2017 10:18 PM
С лек автомобил докъде може да се стигне, от село Стоките към Мазалат!?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2017 10:33 AM
С високопроходим авомобил се стига до хижата. От север е пътя.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2017 10:34 AM
С високопроходим авомобил се стига до хижата. От север е пътя.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Aug 2017 12:32 AM
Здравейте!
Посетихме хижата на 20.08.2017 г. и мога да дам само положителна оценка - хижата е чиста и уютна, храната - вкусна (има и биричка), има топла вода, WiFi и страхотни гледки. Хижарката Михаела е добър и отзивчив човек. За връзка използвайте стационарният телефон, тъй като обхватът се губи.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Aug 2017 02:58 PM
Здравейте, току що се обадих на хижата, имахме намерение да се качим 3-ма човека в събота, отсреща от телефона ми казаха, че няма места. Така, не сме особено претенциозни, обикаляме планините отдавна, спим под път и над път и спокойно мога да се пльосна на а) два стола б) един стол в) на пейка д) на земята. Та понеже отдавна искам да посетя хижата и не очаквах подобен отговор намекнах най-учтиво на женицата, че в Стара планина съм чувал, че в хижи и гробища места винаги има, но тя беше непреклонна. Попитах - не можем ли да спим примерно в столовата на спални чували, на земята, както сме го правили на много други хижи, отговорът отново беше - в събота места няма. Та, благодаря за учтивостта, гостоприемството и че направихте всичко възможно да убиете ентусиазма ми да посетя хижата. Аз все пак ще се кача нагоре, но от там няма да мина. Е*ати гостоприемството, с извинение.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Sep 2017 01:02 PM
И какъв е проблема. че си новобранец и си мислиш че си важен нещо? В хижата места няма, всичко е резервирано, какво не е ясно? Егати пингвините:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2017 01:25 AM
Новобранец в какво? Ако за теб това отношение е нормално - супер, явно само такова си срещал. За мен не е нормално да се обадя на хижа, че искаме да се качим 2ма-3ма човека и да ми кажат - места няма. Напротив - абсурдно е. Отговорът на един гостоприемен хижар би бил, че легловата база е заета, но ако много държим - все ще се измисли нещо. Още повече, че предложих да легнем някъде на земята или на някоя пейка със собствените си спални чували, ама явно и това не може. Аз на планина не ходя на хижа, на планина отивам, хижата е място, в което нощувам, за да не умра от студ навън, но ако пък хижите в почивните дни са непристъпни без резервация - е ще се кача с палатката, тъкмо няма да си развалям деня с вкисанти хижари. Или викаш - като искам без резервация, да отивам на хотел или?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2017 01:30 AM
И между другото се обадих на хижа Тъжа, където също казаха, че е пълно, но ще ни настанят все някак си, а и пазят няколко места за свободно преминаващи. К'ви балъци, а?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2017 10:54 AM
Ами напълно нормално си е като няма места да не ви вземат, все пак хижата не е акордеон ,че да се разпъне. И като сте такъв печен планинар защо не си разпънахте палатка? Доста често ми се е случвало да ми отказват заявка на доста хижи включително и на Мазалат но никога не съм го правил на проблем просто си променям планът на прехода, а желаната хижа посещавам друг път.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2017 11:40 AM
Е значи не е много пълно щом пазят места хахахахах

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2017 07:12 AM
Явно не си ходил на Мазалат. Хижата е малка, места няма, всичко е заето включително масите в столовата. Искащ да ъо каже качи се ще измислим нещо? Защо да го прави. ако беше отичъ; без да се обадиш щяха да измислят нещо, но по телефона да ти каже ела местя няма??? Абе ще се научиш като походиш малко по Балкана:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Sep 2017 11:58 AM
мИ КАКВО ДА НАПРАВИ ХИЖАРКАТА ДА ИЗГОНИ НЯКОЙ, ЧЕ ДА СЕ НАСТАНИШ ТИ ....тъпо е. Казала е места няма ти като искаш се качваш и се оправяш със спането, Представи си изненедата ти като се качиш горе и в столовата няма също места за спане.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2017 04:16 PM
Хахаха да походя малко в Балкана? Че аз го обикалям Балкана от малък, ама някой да ми каже - в хижата места няма - не бях чувал. Аз и затова бях малко изумен, та настоях - ще спим я на някой пейка, я по земята - ама няма, всичко заето. Стига бе, и в столовата място нямало, е*ах тая хижа, няма за един г*з място на пода? Там при дървата поне, и там ли е заето? Такава хижа - да няма хич място, Мазалат явно е първата. Явно вие трябва да походите малко повечко по хижи и заслони, ама не от тия - на които се качвате с колите, да видите като се напълни хижата/заслона к'во става - всеки ляга кой където може, ама места да няма.. За сведение минахме през Тъжа, туристическата столова на Ботев, заслон Ботев и хижа Плевен - криво ляво, на Мазалат явно е най-уютното, 'щото само там места е нямало. А и с една група слизаща от Мазалат се засякохме на Тъжа в неделя. Нямало е нито един човек да спи на земята. Място няма братче!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Oct 2017 09:17 AM
Всъщност не се разбира от какво си сърдит от това, че по телефона са ти казали, че няма места ли? Ми щом имаш такава концепция, че по хижи и заслони винаги има места няма значение къде в сполня ,столова, дърварник и т.н. тогава защо звъниш да питаш има ли места?? Просто си отиваш и това е щом нямаш проблем къде ще нощуваш що се хабиш да звъниш? ВМ крайна сметка винаги можеш да се навреш в дърварника или на з.Ботев при коня и така....От какво си сърдит от отговора , че няма места или те е яд, че хижата е пълна.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Sep 2017 05:05 PM
Гостоприемството, в конкретната хижа, е епично. Никога не съм имал дори и спор с хижарите, учтиви и любезни/които и да са те, последните 11 години/. Хижата е подредена, топла и чиста. Храната вкусна. Спали сме и на палатки и на чували пред хижата, но винаги сме се обаждали предварително. Имай предвид, че хижата е една от най-уютните в Стара Планина и е напълно нормално да е пълна. Август месец, ако си се обадил от Четвърътк за Събота, още повече :) Не искам да ти давам съвети, сигурно си ходил повече, но нека те питам, защо не си купиш хубав спален чувал?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Sep 2017 11:21 AM
Съгласен с горното мнение

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2017 09:24 PM
Бях с група в петък. Разбрах, че хижата била хижа №1 за 2016г. Аз не останах с такова впечатление. Нито ни посрещнаха като група, нито си направиха труда да ни изпратят. Вечерта като си поискахме прибори - чаши, хижарите те гледат нацупено. Това, че през този сезон на годината няма вода в хижата не е проблем, но отношението е доста "студено". Вземайте пример от отношението на хижа Узана. Н.Конов

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jan 2018 11:51 PM
Явно за вас е нормално, че хижите са се превърнали в търговски обекти. За мен обаче не е. Хижите са на всеки, който иска да се качи в планината и има нужда или просто иска да пренощува. Идеята им не е да получиш резервация за 50 легла от 52-те налични и да почнеш да връщаш хората по телефона. Това не е хотел, това е хижа, не е нормално да искам да се кача в планината и да трябва да си направя резервация 2 седмици предварително. Може примерно да хвърлите едно око на закона, ще добиете малко по-добра представа колко са се отдалечили хижите от първоначалното им предназначение.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/-23577598

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Jan 2018 11:56 PM
13. Забранено е предварително да се запазват места за нощуване освен в следните случаи:
а) при прояви, организирани от БТС и поделенията му;
б) при туристическите, алпийските и ски състезания и организирани тренировки - за състезателите, съдиите и треньорите;
в) за участниците в екскурзионното летуване, независимо от кого се стопанисва хижата, и за групите на организираните младежки походи и пътешествия - със съгласието на собствениците на хижите.
При тези случаи се запазват до 50% от всички места за нощуване. ЦС на БТС може да изменя този процент при особени случаи конкретно за отделни хижи.

Ето ви го - просто и ясно, публикувано в Държавен вестник. Не само, че е забранено да се правят резервации, ами и дори и при допустимите изключения нямат право да се резервират повече от 50% от местата в хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2018 09:26 AM
Само не разбрах какво те вълнува и от какво се оплакваш в случая , че цитираш закони и наредби от 1962 година.Оплакването е от това , че трябва да си запазиш място ли? Може и да не го правиш просто отиваш, няма да те оставят да спиш отвън, ама няма и да мрънкаш, че нямаш легло - нали!! Или пък ако ти кажат ,че места няма ще почнеш да мрънкаш и да обясняваш , че всичко е комерсиално....?
Не разбирам напоследък ПЛАНИНАРИТЕ - постоянно се мърмори за нещо.
Ако хижата е занемарена- какво било това нещо, как така е мръсно в съвременните условия на комуникации и всякакви придобивки и лесен достъп до всичко мрън мрън.
Ако хижата е добре поддържана и посещавана- какво е това нещо да си запазваш места като в наредбите пише друго, било комерсиално и скъпо било бизнес не било хижа нямало отношение към туриста.... по- нагоре един написал, че не ги били изпратили /ми как да Ви изпратят при пълна хижа от 50 човека ако хижарите изпращат всеки който си тръгва от 8 сутринта до 12 на обяд трябва да стоят само на вратата , а работата кой ще я свърши и като дойдат следващите ще кажат... тея пък какво правят от сутринта, че не са оправени стаите и не е почистено/ и т.н. що така бе хора....какво става!!!! нали идеята е да си в планината, а не да търсиш гарес на хижите, дали си в мизерна или луксозна хижа.Ходете в планината наслаждавайте се кефете се, ако искаш спиш в хижа с условията които предлага тя, ако не слизаш си в града. В Стара планина не е проблем от всяка точка където се намираш максимум за 3 часа да с в населено място с условия различни кой каквито са му по джоба и вкуса. Какъв е проблема да звъннеш за места.... значи можеш да звъниш на фризьорката и маникюристката и да чакаш по седмица за час и да си съгласен когато и да е ама за хижа неможе......навсякъде е с час лекар, зъболекар, министър и т. н. Това е, или плануваш за да ти е лесно и удобно или не, но после не трябва да мрънкаш, че някой друг си е планувал нещата- голяма драма. Другото което не мога да разбера, всеки очаква някакво специално отношение към него от хижарите щото е посетил видиш ли ти хижата..........като очакваш специално отношение / посрещане, изпращане, добра дума и всичко което всеки за себе си си представя като такова/ редно и той от своя страна да направи същия жест, - пробвали ли сте? Пробвайте ще видите, че работи. Не е само да влезеш и да кажеш добър ден........след като сте там попитайте с какво да помогнете дърва ли да се понацепят, да се донесат, посудата ли да поизмиете от предните ПЛАНИНАРИ които са оставили просто така мръсничка,като звъннеш да питаш за места в хижата попитал ли си веднъж има ли нужда хижата от нещо което можеш да им занесеш горе?? правиш ли го това нещо редовно или просто си мрънкаш???.
Вярно е ,че има и доста хижари които са съкове и от самотата ли от алкохола ли се превръщат в скотове, но и нашето отношение трябва да е друго с тях.
Ходете по планината не да търсите кусури а да се кефите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2018 09:57 AM
 За Хижите вече не се грижи БТС /държавата/ както беше преди, хижара на заплатка каквото дойде да открадне добре дошло, хич не им дремеше има ли резервации няма ли, той не плаща тока дървата бензина нищо. Сега вече е друга бира ...БТС си взима наемчето, наемателя трябва да мисли за всичко останало, ремонти, приходи, заплатки, издръжка, че и някаква печалбичка трябва да има...............Това вече си е бизнес в което няма нищо лошо.Затова ще има резервации,предварително плащане на такива и т.н.Щото ако няма резервации няма да има и приходи.А за да има резервации и всички неща за които не сте съгласни и неприемате сме си виновни ние които ходим в планината не някой друг. Доста често напоследък забелязвам , че при направени резервации като се влоши времето групата се отказва, че дори някой не се обаждат да кажат че няма да дойдат, тогава какво се получава хижарите връщат случайно решилите да спят там, групата не идва хижата си стои празна а ти ходиш още 3 часа до следващата и мрънкаш после.....е кой е виновен???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2018 01:13 PM
Бе този правилник е от 1958 г. човече.
Що четеш само тази част дето ти изнася: Я да видим още какво пише и спазваш ли го

IV. НАСТАНЯВАНЕ
[Препратки от статии]
12. Посетителите се настаняват по реда на пристигането им и не по-рано от три часа преди определения за сън час.
21. Часовете за сън са следните:
зиме - от 1 октомври до 30 април - от 22 часа до 7 часа.
лете - от 1 май до 30 септември - от 23 часа до 6 часа.
22. Всеки посетител заема определеното му място за нощуване и почивка до определения час. Пристигналите по-късно заемат местата си безшумно.
- -ти дали го спазваш това нещо в 22,00 в легълцето или си още на масата доволно попийвайки и тропкайки хорца и пеейки възрожденски песни?
Да продължим нататък
23. През определеното време за сън вътре и в района на хижата се осигурява пълна тишина.
16. Посетителите се ползуват от помещенията и инвентара на туристическите или алпийски хижи срещу заплащане на такси. Таксите се събират за нощуване, почивка, използуване на допълнително одеяло и за отопление.Таксата включва ползуването на едно одеяло.- Представи си се с едно одеалце както е по правилник ще мрънкаш до сутринта, щото няма да искаш да си доплатиш за друго Такси за допълнително одеяло и отопление
За всяко допълнително одеяло се заплаща по 0,50 лв.
За отопление през зимния сезон се заплаща допълнително 1 лев.

Итова което на 100% не спазваш е:
VII. НАКАЗАНИЯ
32. На нарушителите на настоящия правилник се налагат следните наказания:
в) отстраняване от хижата - при употреба на алкохол, неподчинение или повторение на нарушението;
г) недопускане да се нощува в хижата - в случай на явно пияно състояние.40. Този правилник е утвърден с Решение № 4 от 13 февруари 1958 г. на Комитета за физическа култура и спорт и влиза в сила от деня на обнародването му в "Известия на Президиума на Народното събрание".

Е ако това ще е пътеводната светлина...май трябва да си стоим по къщите вместо в Балкана.Така , че не ми го цитирай правилник на 60 години.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2018 10:54 AM
Е*ати малоумниците. Разбрахме, че сте ходили два пъти на Мазалат и много ви е харесало. Ходете си с резервация два месеца предварително, щом ви кефи, и т'ва си е. За съжаление не може всички да сме чичаци водещи еднообразен, монотонен и изтръпнал живот, ходещи на работа от понеделник до петък от 8 до 5 и съответно не си планираме живота с месеци, камо ли със седмици напред. Да ти кажат, че в хижа места няма, е тотален абсурд, ако ще и да е най-прекрасната хижа на света, ама това няма как да го разберете, щото сте хоидли два пъти на Мазалат с щеките и много ви е харесало.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Feb 2018 11:00 AM
Убеден съм, че в тая супер-добре поддържана, запазила мега-стабилния планински дух и с най-готините хижари уникална хижа, която е абсолютно нормално да е заета за 3-4 месеца напред, въпросната вечер е имало няколко квадрата пейки, на които някой спокойно може да се пльосне + място за още поне 20-30 човека кой където хване да легне, че най-вероятно и някой-друго легло е било свободно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Feb 2018 01:33 PM
Мнението прелива от мозък........хахах.
За жалост това е матриала. Може би е станало по- добре че са Ви отказали на хижата.Не бих споделял столовата и стаята с такъв първосигнален индивид.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2018 09:33 AM
Материалът ти си личи от нивото ти на познаване на родния език. Имаш към 14 грешки в две изречения в писмен вид. Типичен калъф. Напоследък и по планините се напълни с такива. Ходят по хижите с резервация, която правят от Коледа за Гергьовден.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Oct 2018 01:22 PM
Ма той човека иска с хляб и сол да го посрещнат и с музика да го изпратят... :D Бастун...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2018 11:47 AM
Ами нормално е поддържана хи а да има висока заетост, което говори добре за стопаните и. А и ако сте се сетили ,че ви се ходи на хижа в последният момент никой не ви е виновен. А и специално за Мазалат не мога да кажа, че печалбарството им е приоритет което могат да го потвърдят и много други ТУРИСТИ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2018 09:35 AM
А колко месеца предварително трябва да си харесам конкретен високопланински обект, за да си го резервирам за конкретна дата и всичко да е нормално?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Aug 2018 12:49 PM
Абе що хижи съм обиколил, досега да се обадя и да ми кажат "Не идвай, няма места." не ми се е случвало.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2018 11:41 AM
Първо на никой не е казано да не идва в хижата а просто сме ви информирали, че капацитета е запълнен. При нужда никой не е върнат от хижата.
Поздрави: Цецо хижа в хижа Мазалат. su

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Aug 2018 04:48 PM
 На мен хижата ми харесва . Не си резервирам предварително място , и до сега от никъде не са ме изгонили . Миналата зима по 3 март заведох 7 - 8 човека на същата хижа и въпреки че нямаше места не са ни гонили , спахме в по - ниската столова на фотьойлите и пейките .
                                                                            Денчо Денев

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Sep 2018 11:13 AM
Ръководител съм на група за екскурзионно летуване. Това лято проведохме 41-то в Стара планина. Бяхме 43 души - от 12 до 75 години. Знаете, че месец юли бе изключително дъждовен. Почти през цялото време на прехода от х.Узана до х.Мазалат валя дъжд. Пътеките бяха малки реки. Пристигнахме в хижата измокрени до кости, както се казва. Посрещна ни Цецо. Най-топло и сърдечно. А обувките ни се сушаха цели два дни.на няколко етажа на специална скара, направена над печката в кухнята. Останахме възхитени от грижите на Цецо и младия му помощник.Не са останали много такива хижари по планините ни, които мислят най- напред за гостите си, а после за печалбата от тях.
Да си жив и здрав, Цецо и до нови срещи!
За групата от 43 души - Ламбри Джаров

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2019 12:44 AM
жалко, че такива хора като теб обикалят из планината..горките хижари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2018 11:58 PM
Каквото и да кажа за Мазалат и хижарите ще е малко.
Уютнта хижа, гостоприемни хижари.
Бяхме там с децата, пак ще отидем

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Mar 2019 06:55 PM
От. хижа Партизанска песен 3 часа
Прекрасната хижа Мазалат! Само добри думи не стигат...страхотно е!!!!!
Просто идете там..!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Apr 2019 11:01 AM
Изключително мили и отзивчиви стопани има тази хижа! Идете им на гости!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 May 2019 10:09 AM
Актуален телефон

0888 352 693

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jun 2020 09:09 PM
Здравейте, актуалния номер за резервации е 024910020. На този номер,който Вие сте дали не могат да дадът актуална информация за текущите резервации. Стационарният е най-сигурен и е на хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Jun 2020 07:53 PM
Xsteho

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2020 07:27 PM
Хижата е прилична, нощувката е 18лв, храната е ок. В момента няма вода респективно баня.
Анонимен посетител 10 Aug 2022 05:54 PM
Имам една забележка, която е доста съществена-от изходния пункт с.Скобелево времето за качване изобщо не е 4.30 ч. а мин7.00ч. Моля корегирайте го - не подвеждайте хората, дано е техническа грешка-другото си е чиста проба некоректност. Иначе хижата е на чудесно место-прекрасна гледка, особено от пещите скали.
Анонимен посетител 09 Sep 2022 11:16 AM
Не знам, ние го качихме за под 3 часа, но на два крака😉

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Jul 2022 11:07 PM
Телефона за връзка е +359897475538
Анонимен посетител 28 Jan 2024 02:05 PM
Не ходете зимата. Хижата е студена няма отопление. Недопустимо е хижа да е студена зимно време.
Най-новото
хижа Ястребец
Re: xижа Добрила
Навигация
Facebook Like Box