Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Тъжа

xижа Тъжа

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Намира се Югоизточно от вр.Русалка.Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 100 места с вътрешни умивални и баня и външни санитарни възли и умивални. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова.
Съседни туристически обекти:
- вр.Ботев/2376м./ - 3.30ч.
- х.Мандрата - 800м.
- х.Триглав - 2.00ч.
- х.Мазалат - 3.30ч.
- х.Русалка - 3.00ч.
- х.Соколна - 7.00ч.
- заслон Голям Кадемлия - 4.00ч.
- х.Рай - 5.30ч. през вр.Ботев.
- х.Васил Левски - 7.30ч.
Всички пътеки са маркирани. До вр.Русалка/1889м/ - 1.30ч. , вод.Кадемлийският водопад - 1.30ч.
Изходни места:
1.с.Тъжа - 6.00ч.
2.гр.Калофер - 5.30ч.
3.гр.Априлци/кв.Острец/ - 3.00ч.
Всички пътеки са маркирани.

Резервациите за хижа "Тъжа" се приемат в ТД"Приста"-Русе на моб.т. 0896 688 552 и стационарен 082/82 02 72. Очакваме Вашите заявки. ТД"Приста"-Русе.

Снимки: 1)->Надя Трифонова, 2)->Александър, 3)->Петър, 4)->Вили, 5)->Александър, 6)->Краси Василев
  
Спални места 100
Address
Телефон 0896/688552, 082/820272, 082519002
E-mail
Надморска височина (метри) 1510
GPS Северна ширина (градуси) 42.75119
GPS Източна дължина (градуси) 24.99390

Коментари (179)

Архивен коментар.

Краси 17 Dec 2007 11:39 AM
Всеизвестната кучка кръстена на хижата Тъжа вече не е там.
На 9.12.2007г. Боби, бившия хижар там си я прибра в Русе, за да я лекува и гледа

Архивен коментар.

Анастасия 12 Jan 2008 12:28 AM
благодаря за информацията относно кучето Тъжа, с нея сме приятелки от години:), но 2007 не успях да се кача, та ми беше мъчно за нея, не знаех къде е, как е и т.н. Добре, че Боби се е сетил за нея да си я прибере, той е най-верният й фен! Мястото е невероятно, но обстановката вече не става, гадно е да гледаш как сградата се руши ... А съм имала хиляди невероятни преживявания там. Абе с една дума - Балканът си е супер!!! А и мисля, че хижата не е имала по-добър хижар от Боби, втори като него няма! Благодаря ти, приятелю, че винаги си ни приемал супер, липсваш ни!

Архивен коментар.

Цветан Власковски 13 Jan 2008 09:06 PM
Рядко ми се иска да пиша по разни ти му там места из нета,но не мога да стоя равнодушен,като чета толкова много глупости изписани за х.Тъжа.Разбирам изнежените градски туристчета дръзнали да напъплят в планината(това си е геройска постъпка за мамини детенца и закоравели ърбънчета),но от доста години ходя на тази хижа през всички сезони и твърдя,че там е едно от най-прекрасните места в Балкана.Щто се отнася до хижаря,бай Ангел е добър човек,който е истърпял много в дългите самотни нощти на това място(а вие стенете само от една нощ)Между другото той вече няма да ви дразни,няма го.Премести се малко по-нагоре в една частна хижа,където му даодха много по-добри условия.Иначе хижата е чудесно място,където рядко ходят мрънкащи туристчета,лично на мен това ми допада.В тази хижа времето е спряло и има особен чар,който липсва в излъсканите хижи(няма да ги изброявам),които приличат на хотели от селски тип и които вземат за нощувка колкото в хотели от градски тип.Виждал съм не веднаж туристи,които им е солено да нощтуват по тези хижи.Планинския туризъм трябва да баде достъпен.Иначе за послено ходихме към 20 декември 07 и заварихме хижата празна,студена и под метър сняг.Хижарят(не този лошият Ангел,а другият-новият)кой знае защо беше решил да си отиде в Русе.Разбирам го-не е лесно наистина там,особено зимата.Пристигнахме по тъмно и добре,че бяхме от онези с челниците,та с много усилия успяхме да изкопаем дървата и да запалим печките с мокри метровки.Прекарахме си чудесно,защото това беше предизвикателство за нас,което друйно преодоляхме и изкарахме една чудесна вечер на свещи (и челници):)Така че всеки който търси първичното-там е едно от местата.А топлите и уредени местенца са в друга посока-на 3-4 часа надолу по урвата-в низината. Успех на всички!

Архивен коментар.

Мишо 28 Feb 2008 04:47 PM
Здравейте какво става със хижата. Мисля сега март да ходя по балкана а тя ми се пада по маршрута. И се чуствам малко притеснен какво ще правя ако няма къде да се нощува :(

Архивен коментар.

стоян петров петров 06 Mar 2009 01:13 PM
Здравейте и от мен от 1ви до 4ти март бяхме на хижата.Постоянно има хижар -който щеви посрещне и нагости с топли гозби.

Архивен коментар.

Анастасия 28 Feb 2008 08:22 PM
Здравей, Мишо!
Последното ми сведение за хижа Тъжа е, че има хижар (някой си) и хижата функционира. Но не мисля, че имаш основание за притеснение, дори и да няма хижар, хижата ще е отворена, освен ако не се надяваш на храна ... А и малко по-надолу, по течението на р. Тъжа,на 15 мин. има друга хижа, тя може да е отворена и да ви подслони. Желая ти късмет, ако разбера нещо повече, ще пиша. ;)

Архивен коментар.

Гочо 04 Oct 2009 04:19 PM
Преди 20-30 години хижата беше нещо коренно различно, а за Бай Васил няма какво да говорим - уникален планинар и човек. Всяка събота и неделя хижата се напълваше до последно. Но тогава имаше хора, дори помня групи немски алпинисти, които идваха да катерят джендемските скали. А относно условията в хижата: ами имайте предвид, че навремето е била построена, като всичко е изнесено на гръб от Острец. Дори познавах човека, който изнесе печката.

В последните години нещата доста се промениха. Христо (лека му пръст) от Острец вярно беше опитен планинар (например Тъжа-Ботев го вземаше за 2 часа, като подсичаше юрушката и Параджика от север и излизаше директно на ушите - от къде точно се минава знаеха само той и брат му Мирката), но за поддръжка на хижа много не ставаше, понеже в главата му имаше място повече за иманярски истории и разни походи към Кадемлията с тубите (запознатите знаят за какво говоря). После Боби беше наглед тих, спокоен но пък и той чух се захванал с разни дърводобиви из гърмящата гора. А Чочо, ами той си е уникат от всякъде, но е приятен за хората с корав дух - за лигльовците е цербер.

Така че жалко за тази иначе уникална хижа.

Архивен коментар.

Диана 07 May 2010 02:17 PM
Гочо нищо лично, но не коментирай хората без да ги познаваш. Ти може и да предполагаш какво е имало в главата на Христо /лека му пръст/, но аз със сигурност знам. И за да запазя добрия тон, не намеквай за неща, за които даже и не подозираш какви са.

Архивен коментар.

Светъл 12 May 2010 02:58 PM
Интересувам се има ли постоянно 220 волта. По-рано имаше нещо като ВЕЦ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2010 10:32 PM
Дидке, значи Христо го познавам доста по-добре, от колкото си мислиш. Дори знам някои неща, за които и най-близките му едва ли подозират. Лично аз съм се застъпвал за него неведнъж. Човекът беше като цяло свестен, но си имаше и кусури (кой ли няма), заради които и си отиде толкова млад. Бог да го прости.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2014 09:18 AM
еми за лигльовци и хора които замърсяват планината няма как да се харесат на ЧОЧО а и на други туристи пак са приютени но не се толерират а хигиената при Чочо -супер

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2008 09:49 PM
Ехо, ехо, туристи, някой ходил ли е скоро на Тъжа, кажете как е обстановката, има ли много сняг, а и кой е хижар горе, вярно ли, че Чочо от Рай ще е там хижар? Късмет на всички! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Apr 2008 10:43 PM
Отдавна не съм ходила на х.Тъжа.Чочо наистина е там и се надявам,че ще предаде както само той може това очоравание на хижата както беше на Рай.Присъствието му там ще е една от причините да се завъртим скоро и нататък.

Архивен коментар.

Лола 22 Apr 2008 09:42 PM
Е, че как тоя "Чочо" ще придаде очарование на хижата, че не ми е много ясно. Вие го изкарвате бог тоя. Смятате, че който всяка вечер сяда на софтара с гостите и се изявява като дерибей той е единствения хижар ли? Отидете на Дерменка, на Мазалат вижте какво значи да те посрещнат и изпратят както подобава и тогава.

Архивен коментар.

stranna 23 Apr 2008 10:12 PM
Ехо,незнам в какъв вид е х.Тъжа сега,обаче съм сигурна каква ще е след година.Познавам Чочо от 20 години и знам какво направи с х.Рай докато беше там.Рай никога не е имала по добър хижар.И макар че ми стана тъжно,че няма да е вече на Рай,защото обичам да ходя там,знам че х.Тъжа си намери най-добрия стопанин.Пожелавам на Чочо здраве здраве здраве.......всичко останало той го може и знае как.Каквото и да говорят за него той е ЧОВЕКА.Хижаря на хижарите.Дайте му малко време и ще се говорим за х.Тъжа догодина.Готино време в планината на всички тръгнали нагоре.....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Sep 2014 09:23 AM
еми да Чочо ще придаде чистота и ред на хижата еми да кого не е посрещал но из планините не е място за простаци и лигльовци

Архивен коментар.

киро копъра 19 Apr 2008 09:54 PM
идваме другата седмица - киро копара и били, където е румен е класика, а стопанина е хижаря на хижарите Чочо

Архивен коментар.

Iliyan Markov 13 Aug 2009 01:22 AM
Хора не вярвям на очите си.Как може да прехвалвате този темерут.Да ви кажа какво беше при мен.Отидохме към 17 часа след преход от В.Левски ужасно уморени.Чочо си пиеше ракията с някякви пиандета дето спореха кой е по голям планинец и защо е оставена бариера на пътя към Мазалат.После те си тръгнаха и се настаниха двама мангали овчари които също почнаха да викат докато си пият с него.По едно време единия припозна скромен турист и почна да му вика.Как да е и те си тръгнаха.Междувременно го питам готова ли банята и той ми вика "ми де да знам виж си ти"!После кат си тръгнаха мангалите дойде компания от около 6 7 човека , дошли само да ядат и да пият и оставили един трезвен да ги върне с джипа.
Реших да го заговоря да проверя дали не се е променил след подобни тъпотии докато беше в "Рай" и го питам какво стана тука ли си вече а той ми отговаря "на слабохарактерен ли ти приличам".
Така че според мен "Тъжа" ще се превърне в квартална кръчма на циганите овчари а не спокойно място където да си почине човек след тежък преход.

Архивен коментар.

Петър Павло 24 Aug 2009 12:04 AM
Не мога да похваля хижарите!
Помолих Румен да ми сипе леща. Той измърмори, че сега си гледа филма. Когато филма свърши го попитах "какво става с лещата?", което много го обиди. Той скочи и се разкрещя, че всеки ден се разправял с такива като мен и съм щял да чакам!
Такова поведение е недопустимо! Имам и свидетел, който може да потвърди думите ми.
Все пак на сутринта ми каза "Лек път!", което не е малко :)
Въпреки това, не мога да препоръчам тази хижа, а и самият аз не смятам скоро да ход

Архивен коментар.

Петър Павло 24 Aug 2009 12:04 AM
Не мога да похваля хижарите!
Помолих Румен да ми сипе леща. Той измърмори, че сега си гледа филма. Когато филма свърши го попитах "какво става с лещата?", което много го обиди. Той скочи и се разкрещя, че всеки ден се разправял с такива като мен и съм щял да чакам!
Такова поведение е недопустимо! Имам и свидетел, който може да потвърди думите ми.
Все пак на сутринта ми каза "Лек път!", което не е малко :)
Въпреки това, не мога да препоръчам тази хижа, а и самият аз не смятам скоро да ходя там.

Архивен коментар.

жоро 11 Apr 2008 07:48 PM
има ли път да автомобили до х.Тъжа

Архивен коментар.

nqkoysi 12 Apr 2008 08:18 AM
Каква са магистрала направили до хижата, ако знаете.... ;-)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 13 Apr 2008 07:30 PM
И едни крайпътни капанчета имаа ... :) не ти е работа А сега сериозно - път за автомобили от север, Априлци де, смятай, че няма, трябва да имате здрава високопроходима машина, иначе не препоръчвам да тръгвате. От юг е друга работа, от с.Тъжа има път, който беше доста добър, след тази зима не знам как ще е, но по принцип може по него да се стигне до Тъжа. Успех и да кажете дали сте успели да се качите:)

Архивен коментар.

Muro 21 Apr 2008 10:38 AM
Каква е тази нова хижа надолу по реката на 15 мин? Какви са условията там?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Apr 2008 08:50 PM
Ами не знам как се казва точно тази хижа, но преди беше мандра, от години не е използвана, сега един зъболекар от Стара Загора (май) я е стегнал, чух, че условията са добри, но докато не се провери, не мога да кажа нищо повече. Айде да предположим, че хижата се казва "Мандрата", примерно ;)

Архивен коментар.

Dok67 09 Sep 2008 10:40 AM
Значи "Мандрата" работи!!!За сега има хора от петък до неделя.Цена на нощувката.8 лева.Всички стаи са със самостоятелен санитарен възел.Условията са отлични,на фона на х."Тъжа".Управител е наистина стоматолог,но от Казанлък.Казва се Николай Беев.За справки и резервации-0898 448 356.

Архивен коментар.

Дарина Валентинова Димитрова 23 Apr 2008 02:45 PM
Здравейте,

Интересно ми беше да прочета коментарите за Тъжа, тъй като с тази хижа са свързани супер приятни мои спомени от ученическите ми години :)
Положението като условия в хижата никога не е било цветущо. И досега си спомням полусъборената постройка, външните тоалетни, липсата на вода и т.н...
За хижаря нямам никакви спомени, но за кучетата да - страхотни животни и досега си спомням как шестгодишната ми тогава сестра се въргаляше в тревата с тях :)

За всички, които се канят да тръгнат натам ще кажа следното - вървете заради природата, а не заради условията. Никога няма да забравя една туристка на Тъжа, която фучеше из хижата как можело да няма ток, че да си включи електрическата четка за зъби :) Хора, хижите в планината не са хотели. Те дават подслон. Колкото до това дали хижарите са ок - всякакви ги има. Пробвайте да занесете на който и да е хижар шишенце ракийка, пък да видим дали няма да ви стане приятел.

Прекрасно време в планината на всички!

Дара

Архивен коментар.

Корнелия 09 May 2008 04:05 PM
В крайна сметка условията ли са толкова важни или посрещането и усещането, че ти там си желан гост, а не натрапник, свърнал случайно от пътя. Така че не ми говорете за Дерменка и Мазалат. Идете на Тъжа! Чочо и Румен ще ви посрещнат още отвън и после веднага ще ви донесат чайника с чай. А вечерите там са незабравими - шеги, смях и песни! Сутринта рано чаят отново ще ви чака. Не без значение е и една от най-ниските цени за нощувка в момента - 6 лв. и 5лв. за членове на БТС. Тоалетни вече има и вътре, топла вода в банята винаги и не се плаща допълнително 1 левче. Ето и новият телефон за връзка, т.е. на Чочо: 0878886081. Бъдете живи и здрави, до нови срещи!

Архивен коментар.

няма 13 May 2008 02:54 PM
Никой не отговаря на посочения телефонен номер за връзка

Архивен коментар.

dolls 28 Aug 2009 11:47 PM
Защо трябва да му носим ракия? Нали това му е работата на хижаря/да посреща и изпраща туристи/,ако не може няма работа там!

Архивен коментар.

dolls 28 Aug 2009 11:51 PM
Защо трябва да му носим ракия? Нали това му е работата на хижаря/да посреща и изпраща туристи/,ако не може няма работа там!Вкраина сметка ти си плащаш за услугите в хижата.Какво ще се прави този на Тъжа на идиот.Я му поискайте касови бележки за всяка дадена от вас стотинка,да видим дали няма да ВИ стане приятел и без шише ракая.Защото така са научени време едаги отучим!

Архивен коментар.

иван 13 Jan 2010 01:30 PM
Не сме изнежени градски туристи.Нямаме претенции за лукс.Хижа Тъжа е прекрасно място.Разбрахме че е собственост на Русенско дружество.Само този ЧОЧО да си го вземат в Русе и там да го отглеждат.Планината е за хора,които я обичат

Архивен коментар.

нели 19 May 2008 05:56 PM
На хижата няма обхват. За резервации номерът е Русе, туристическо дружество " Приста". За съжаление в момента не е в мен. При пръв удобен случай, ще го напиша.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 May 2008 03:44 PM
Резервациите за хижа "Тъжа" се приемат в ТД"Приста"-Русе на моб.т. 0896 688 552
и стационарен 082/ 82 02 72. Очакваме Вашите заявки. ТД"Приста"-Русе.

Архивен коментар.

Юрий Стоянов 21 May 2008 09:12 PM
Приста, то докато чаката за заявки по хванете се за работа и стегнете малко хижата, че то хижа, хижа, ама не бива чак такава мизерия, 21 век сме все пак.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 May 2008 08:37 PM
Привет туристи! Предстои ми поход от х.Мазалат до х.Тъжа и понеже съм новоизлюпен турист много се притеснявам какъв е прехода и дали ще е по силите ми. Моля ако някой е наясно с маршрута да сподели какъв е терена, има ли изкачване и колко е дълъг самия преход. Благодаря ви предварително.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 May 2008 10:21 PM
Абе няма да мога да ти помогна кой знае колко, но ме сърбят ръцете да попиша. Аз също съм новоизлюпено туристче, но мога да кажа, че съм минавала по този маршрут до половината - а именно до вр. Росоватец. Е, до там вървиш и пееш, но хвани северната пътека, южната е мнооого страшна. Изкачват се само Пеещи скали, след това следва Росоватец - по желоните, леко нагоре. И дотук сведенията ми свършват... :) Предполагам, че следват Кадемлиите, но не се изкачват, ако не искаш, секат се, но нищо повече не мога да кажа. Следва спускане през Гърмящата гора и си на Смесито, от там до Тъжа са около 40 мин, но това все пак е много общо. И понеже сме нови в този занаят, не си позволявай да тръгваш ако нямаш 100 % видимост. Безупречни спасители са се губили в мъгла по Росоватец ... Успех и да разкажеш как е било ;)

Архивен коментар.

Емил Енчев 27 May 2008 11:54 AM
Наистина през Пеещите скали прехода е много приятен. Гледката е невероятна и прехода не тежък. Върви се по било(хребет) и няма големи изкачвания или спускания. Маркировката е от желони на места има и боя. Когато го минавах аз бях с байк и неминах през Русоватец а южно от него то си има пътеки. След това следва разклона за Кадемлиите. Пътя е много широк и хубав и без проблем проходим с кола ( разбирам машина тип лада нива или нещо такова). Хваща се този път и мисля че излиза в местността Смесите. Аз минах през Гърмящатата гора за по напряко но пътеката беше много запусната и маркировка нямаше. През нея се минава по пътека която с хваща от пътя. Почва с поляна и едно по самотно дърво. Тва е точно в началото на гората на един завой. Пътеката също излиза на Смесите. От там при ясно време хижата се вижда . Има си маркировка и също много широк и хубав път. Тва е което си спомням . Прехода нее тежък просто е малко по дълъг. Приятно изкарване и дано съм бил полезен .

Архивен коментар.

K2 27 May 2008 01:41 PM
Здравейте!
Относно питането за маршрута, ще ви кажа някои неща. Като за начало ще кажа, че съм минавал по него всичко
на всичко 2 пъти, първият път в мъгла и вторият в ясно време. При положение, че има мъгла на тръгване от х.
Мазалат, съветвам да се заобиколи вр. Вълчата глава, който е първият по маршрута, по подсичаща го пътека от
север (мисля, че има подсичаща пътека и от юг, но не съм вървял по нея и не я препоръчвам, а и мисля, че
минаваше някъде в гората под билото, като съответно по нея се губи и денивелация. В случай на хубаво време
може да се мине и по пътеката, минаваща през няколкото възвишения, образуващи самия връх. По време на
преход в мъгла, съветът ми е да се внимава с подсичането от север, понеже горе билото е разлато и дори на едно място на човек му се струва като че ли се връща обратно към х.Мазалат. Това е така, зашото подсичащата от
север пътека, преди да се слее с основната, извършва доста голям ляв завой. При добра видимост този проблем
отпада. Всичко това биха могли да ви кажат, ако попитате и хижарите на Мазалат. От тук щастливецът, улучил добро време, вижда на около 15-на минути път пред себе си, скалисти зъбери, а зад него е масивът на Триглав. Достигне ли се до скалистия ръб, пътеката хваща изкачване по него. Достигнали сте участък - природен резерват, наречен "Пеещите скали". Просторът и гледките в посока Триглав, а и въобще наоколо, са невероятни. Тук отново съветвам да се внимава при лоша видимост и мокро време, защото има опасност от подхлъзвене. За около 5-10 минути се преминава по камъните, които нагоре постепенно се снишават и отново се излиза на разлатата билна поляна.
До тук добре. От тук нагоре започва едно дъъъъълго и плавно набиране на височина в западна посока към връх
Росоватец. В този участък при лошо време се следи жалонно-зимната маркировка, която така или иначе минава
през върха. При добро време и ясна видимост не е зле да се подходи в ляво, южно от вр.Росоватец, по очертана
пътека, подсичайки го. Не след дълго се излиза на седловина, образувана между върховете Голям Кадемлия и
Росоватец. Тук се излиза и на път с макаданова настилка, изкачващ се до най-високата част на Кадемлията
(Триглав) и идващ от Русалийски проход (с. Тъжа - гр. Априлци). От това място има два варианта за слизане към
х.Тъжа, които могат да се ползват и в двата случая - при мъгла и без мъгла. Пирвият от тях е да се тръгне надолу директно по пътя, а вторият (при добра видимост) е по пряка пътека, която общо взето следи посоката на пътя. Бих могъл да посъветвам, при положение, че се използва пряката пътека, да се следят жалоните на зимната
маркировка, които в тази си част са на по-голямо разстояние един от друг. От седловината за около десетина
минути по пътеката се достига до своеобразен паметник - ориентир, не си споням на кого беше. Слизайки още
надолу, пътеката веднъж пресича пътя, и на два три пъти се слива с него като общо взето посоката й остава все една и съща. При ясно време, когато се слезе достатъчно надолу, малко преди да се навлезе в горския пояс, макаданът се отделя със завой в ляво, пътеката продължава направо и се достига до месността, наречена "Гърмящата гора". В самото начало на гората има едно отличаващо се голямо и сравнително дебелостенно дърво с полянка под него - място, удобно за почивка и евентуално обяд или лека закуска, а при влажно и слънчево време и за бране на гъби. Тук някъде, поглеждайки напред, при добра видимост, би трябвало да се вижда х. Тъжа долу в ниското, леко в ляво.
Следва спускане по все по разширяващата се пътека в гората, която с ляв завой и перпендикулярно пресичане на
макадановия път се спуска на вече описаната преди мен местност "Смесите", завършвайки на въпросния път до
самата река. Месността е получила наименовението си от смесването на реките Тъжанска и още една, да я
наречем ляв приток на Тъжанска. Това място е своеобразна продълговата котловина. Недалеч, отпред на
поляната, се вида постройка, в дясно още една. От тук нататък отново се хваща по макадана в западна посока,
срещу течението на реката, която тук се пада в ляво от пътя или по следващата го успоредно и в непосредствена
близост пътека. Върви се в указаната посока по протежение на цялата котловина, стесняваща се отпред. Хижа
Тъжа вече се вижда през цялото време отпред, една идея над реката. Следи се за маркировка и табела в лява посока, указващи хижата. Ако се избере да се върви по пътя, се достига до по-голям десен завой, като непосредствено преди него се хваща по успоредната му пътека по-долу до реката, завиваща наляво, пресича се реката, свива се леко в дясно, според указателни табели на едно голямо дърво, тръгва се нагоре и след 7-8 минутно сериозно изкачване в същата посока, което съм чувал много туристи да наричат "Душевадника", се достига до х. Тъжа.
Е, това е.
Поздрави на групата и на хижаря Чочо!
Приятен поход!
п.п.
То май се очертава и аз да ходя нейде нататък другия или по-другия месец.

Архивен коментар.

K3 27 May 2008 01:50 PM
M-da!

Архивен коментар.

K 4 27 May 2008 01:51 PM
M-да, ама не!

Архивен коментар.

К -9 27 May 2008 01:53 PM
М -да!

Архивен коментар.

К - 8 27 May 2008 01:54 PM
Не и не!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 May 2008 04:35 PM
Здравейте туристи! Искам да ви питам, знаете ли как се строи в Балкана в това време? А знаете ли как я получиха хижата от севлиевци? Вътре порутена, влажна от течове, за легловата база да не говорим. Скоро ходих до хижа Тъжа и видях, че хората правя, строят и то се вижда. Оправили да покрива, пода на столовата, сменшили догламата с дървен стъклопакет. Имаше в столовата дъски - ламперия.Хижарите казаха, че са за стаите на втория етаж и щели това лято да слагат теракот в столовата. Стоите на първия етаж са хубави. Чисто е. Подкован е тавана им.Има вече и вътрешни тоалетни и банята е без пари, винаги с топла вода.
Хижарите ще ви посрещнат с усмивка и чай. Ще си изкарате чудесно.Идете и вижте и тогава пишете глупости. Приятно лято туристи! Срещи по планинските пътеки.
Ангелов Добрич.

Архивен коментар.

киро 26 Jun 2008 12:02 AM
покрива трябва да се ремонтира

Архивен коментар.

Й.Б. 11 Jul 2008 12:19 AM
Здравейте!
Аз не знам точно към кои туристи спадам,към новоизлюпените или към ветераните.Ходя по планините от 10 годишна с баща ми.Сега съм на 17.По отношение на възрастта ми съм новоизлюпено,но 7 години по чукарите никак не е малко.При всички положения наи посещаваната от мен хижа е Тъжа.Любимата ми е.Самата атмосфера там те кара да се отпуснеш и да и по1инеш от забързаното всекидневие.Факт е че в планината има много малко млади хора.Затова пък като малка колкото пъти сме ходили на хижа с баща ми и съм виждала групи от младежи да отидат така на хижа,да седнат,да се веселят,ми е било много драго.Ето че дойде и моят ред да заведа моя група младежи.В момента се уточняваме с компанията и ще е тези дни.Много се вълнувам.И държа първото място на което сама да заведа новаците да е Тъжа.Относно новият хижар-Чочо,смятам че е мил човек.Добре ще поддържа хижата.Макар че за мен Боби си остава No.1 в класацията за най-добър хижар.

Архивен коментар.

иво 15 Jul 2008 02:54 PM
наскоро ходих на хижа тъжа и много ми хареса ако има ентусиасти бих отишал отново.И приятели не търсете по хижите лукса ако обичате планините той не ви е нужен...попътен вятър...

Архивен коментар.

зошева 05 Dec 2009 06:20 PM
отиваме няколко човека на 12 и 13 декември, ако искаш заповяда, щом толково много ти се ходи

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Aug 2008 01:23 PM
Скоро бяхме на тази хижа,идвайки от х.Мазалат.Благодаря за гореописания маршрут-доста ми помогнаха съветите!Времето беше прекрасно,гледките невероятни!Останах очарована,но пътя си е доста дългичък!Удоволствие е след такъв дълъг и уморителен преход човек като стигне в хижа да се изкъпе и отмори!Добре са се погрижили хижарите да осигурят това удоволствие на туристите!Още много има да се прави по хижата,но се иска време и вярвам,че ще го направят!За съжаление прословутия Чочо го нямаше,но и другия хижар е гостоприемен и отзивчив!Вътре е приятно,има кухня,готви се,винаги има чай и кафе!Нека винаги хижарите да посрещат все така добре туристите!

Архивен коментар.

Иво от Горна Оряховица 06 May 2009 09:11 PM
Привет на всички планинари.
Чудя се от къде да започна. Защо не и от темата за хижа Тъжа?
За първи път я видях, когато бях на 10 години. Тя беше втората хижа (след х.Мазалат) от маршрута ни през парк Централен Балкан - тогава все още не знаех за парка. След доста уморителен преход спряхме на билото под Голям Кадемлия и водачът ни посочи с бастунката нещо в далечината и каза "ето там е, след малко пристигаме". Какво облекчение за мен. Можех да вървя до безкрая, но огромната раница на гърба ми тежеше ли тежеше. Имам снимка, на която се вижда една раница с два крака под коленете и връх от шапка. Нямам спомен, колко сме вървяли до хижата, но след още 4 години аз бях отново там, на същото било и посочвах на първите след мен бялата хижа с малка горичка пред нея.
Следват няколко години на застой, като през последната получих и лека гръбначна травма, която ще ме мъчи до края на дните ми. Поради тази причини започнах да практикувам автотуризъм. За целта обаче са необходими средства и сериозен автомобил. Сдобих се с автомобил, но средствата не са много, затова рядко (веднъж годишно) ходя в планината.
На 3-ти май тази година, точно 25 години след последното ми посещение натоварихме багажа и цялото семейство отидохме на хижа Тъжа. Качихме се от Юг. Повечето от Вас знаят какви гледки се разкриват пред погледа на всеки, дръзнал да поеме път през Балкана. Още като стигнахме местността Смесито ме обзе странно чувство, примесено със стари спомени. Погледът ми се вдигна леко нагоре и се спря на на същата бяла хижа с малка горичка пред нея. Дълго време не можех, а и не исках да помръдна от това място, но жена ми и синът ми бяха леко облечени навън и заради тях трябвше да продължим. Качихме се до горе и оставихме автомобила до хижата. Посрещнаха ни и двамата хижари Чочо и Румен още преди да паркираме.
Тук ще вметна, че пърото ми мнение за Чочо бе напълно негативно. Виждах го за пръв път и изобщо не го познавах. След повече от 48 часа престой мнението ми се промени и мога спокойно да кажа , че ако се окажете в трудна ситуация в планината, ще се радвате ако той е с вас или ще съжалявате, че не сте го послушали.
За Румен - Графа, мога да говоря много, защото се познаваме много, много отдавна и сме преживели заедно много радости и неволи. Добър и верен е достатъчно да се каже за него.
Относно ракийката - не пият с всеки и всичко. Втората вечер беше почти буря, а те се сменяхя един по един през 10-15 минути, докато не дйдоха и последните двама с резервация. И останаха още повече от час, защото видяхме на отсрещен склон мъждукаща светлинка. Като разбрахме, че се отклоняват пуснахме няколко фоерверка в тяна чест. Оказа се, че това са двама чехи - момче и момиче, тръгнали по маршрута доста късно и без резервация, но в последния момент GPS-ът им остава без батерия и се ориентирали за посоката по фоерверките, докато видят светлините на хижата.
Та сега за хижата. Наистина не е това, което най-вероятно сте очаквали, но не се лъжете по външния и донякъде по вътрешния вид. Някой беше казал по-горе "знаете ли как се строи по тези места...?" Да, отговорът е трудно и с много пари. Е, тези двамата са само хижари и правят всичко от нищо, за да има подслон в планината. Там при тях няма нежелани гости. Пробвайте. Ако не е така черпя с вафличка например. Дограмата е нова, дървена със стъклопакет. Вътрешните 2 бани с тоалетни и постоянно топла вода са налични. Започнато е разширяване на столовата, а до дни ще има и теракот. Възстановена е водата на външната чешма, а камъните предстои да бъдат пренаредени. Малко отклонение - когато отиват да приемат хижата, Румен и Чочо я заварват в безобразно състояние. Повече от 10 дена Румен е събирал стъклата по поляната от разбити прозорци и бутилки. Защо ли? Електричество има. За момента работи водна турбина монофазна 2КW. Има и още една 5KW трифазна, но е повредена. Взех я за поправка и се надявам скоро и тя да заработи. Спешно се нуждае от ремонт и пода на втория етаж, но и на него ще му дойде реда - материал вече е подсигурен. Наистина има какво да се прави, а двама души за какво по-напред. Това да не е центъра на София. Който може, нека да помогне.
Кучето е ново, на около година и 3-4 месеца. Там е от април 2008г. Казва се Петра и е много любвеобилна през деня. Обича да копае дупки. Котката е почти на година, казва се Шарка. През деня улавя сума ти мишки. Вечер е някъде сред хората, докато и омръзне, след което се скатава в някой ъгъл и ляга да спи.
Изкарахме си чудесно 3 дни и 2 нощи. Разходихме се до връх Русалка (или Мара Гидик), местността Табите и други, на които не запомних имената. До връх Ботев дори и не опитах да тръгна, но друг път със сигурност. Няма нужда да разказвам това, което трябва да се види поне веднъж. Скоро ще стана на 40 години и мога да се похваля, че съм видял много, а то е нищо в сравнение с това, което искам да видя.
Ще завърша със следния призив: Хора, без значение къде се намирате, проявете уважение към всеки и към всичко, забравете омразата и злобата и ще бъдете щестливи. Усмихвайте се.

Архивен коментар.

Светла 30 Aug 2008 01:06 PM
Здравейте! Искам и аз да споделя впечатленията си от хижа Тъжа.Бяхме там само за една вечер, но всичко беше чудесно.Искам първо да ви кажа,че е най-добре да си направите резервация за нощувките.Така, като пристигнете,ще ви настанят веднага,няма да се наложи да чакате,а и на вас ще ви е по-спокойно.От 1-ви септември нощувките са 7 и 8 лева.Наистина Чочо и Румен ви посрещат още на вратата.Румен е страхотен,винаги на ваше разположение.Има баня и топла вода в неограничено количество.
Ние дойдохме от Мазалат и искам да ви кажа, че преходът изобщо не е 3,30ч.Ако си ходиш нормално и си зяпаш всички красоти наоколо, не ти мърдат 5,30часа.Маркировката е супер,няма страшно да се объркаш.На следващият ден,когато си тръгвахме от хижата,Чочо и Румен отново ни изпратиха на вратата.Това внимание,дори и да ви се стори малко,говори за хората и за отношението им към нас.Благодарим ви, момчета !Живи и здрави да сте! Поздрави от групата от Добрич и Нови пазар!

Архивен коментар.

м 27 Sep 2009 06:10 PM
На всички туристи искам да кажа,че БЪЛГАРИТЕ трябва да се научим ,че щом плащаме трябва и да искаме!!!!!!!Отидеш ли в Гърция в планината ОЛИМП ще видиш как се прави бизнес в хижа Митикас без ток и вода.До нея се стига само на 2 крака.За тоалетната се ориентираш по аромата на цветя, а четката за зъби можеш спокойно да оставиш на плота,защото всичко така блести от чистота ,че ще си помислиш:може би ремонта е приключил миналата седмица!Сутрин всички одеала се изнасят и се минават с дезинфектант и пароструйка.Така че всичко е въпрос на желание и лично чувство за хииена,което за жалост липсва у нашите хижари,които може би и при добри условия биха се изкъпали само в неделя,а ние всички тогава ще трябва да им честитим БАНЯТА!А може би ключето е в това ,че хижите трябва да минат в частни ръце!Бихте ли ми казали, кой хижар някога ви е дал касова бележка?За това е и тази борба между тях всеки да се докопа до някоя хижичка,а после със сградата да става каквото ще!Извода е Ббългарска работа!

Архивен коментар.

Muro 04 Sep 2008 10:33 AM
На 9 август тръгнахме от Мазалат за Тъжа. Срешнахме поне десет човека, които не се изказаха никак, ама никак ласкаво за старата хижа с "новите" хижари... Аз не знам какви са "новите" условия там и има ли изобщо такива, но след това което ни казаха, не отидохме на х. Тъжа, а нощувахме в новата хижа - Мандрата. Намира се на 500 метра по-надолу от старата. Реновирана е изцяло, нощувката е колкото на старата хижа. Като за 8 лева бяхме в стая с три нови легла, камина и самостоятелна баня с WC, пълен достъп до столовата и до кухнята - все едно сте си у вас. А за хижарите не мога да изкажа възхищението си с думи... Отидете и вижте сами разликата...

Архивен коментар.

стоян петров петров 29 Sep 2008 06:45 PM
А не е ли по хубаво сами да се убедите относно хижарите Тъжа.Защото има най различни хора

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Oct 2008 02:58 PM
Има ли координати на тази хижа?

Архивен коментар.

dashka 25 Oct 2008 07:00 PM
Здравейте! :)

Някой ходил ли е по тия места през ноември?
Какво време може да се очаква? Дали ще има много сняг?
Смятаме да тръгнем от Априлци. Има ли опасност да се обърка пътя? Има ли зимна (или въобще някаква) маркировка?
Ще се радвам, ако някой ми даде полезни съвети!

Предварително благодаря!

Архивен коментар.

марко 30 Oct 2008 11:18 AM
Зравеи.От Априлци-кв.Острец има овтомобилен път,макар и в лошо састояние такаче ня нямаш проблем.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Feb 2009 11:55 AM
Здравейте,
Може ли някой да ми каже дали е ходел на вр. Ботев през хижа Тъжа, но зимата ....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2010 04:35 PM
Не го прави!!!! Ако си ходил през лятото,сигурно си забелязал надгробните плочи от северната страна.Те са все на хора който са се пробвали зимата.И все пак,всичко зависи от подготовката и климатичните условия в момента,но като се има в предвид,че в този район средно 60 дни в годината са добри...........

Архивен коментар.

В 12 Feb 2010 10:49 PM
Аз ли нещо не съм в час или. Първо защо се отговаря на въпрос една година закъснение(и отговора е някъде в нищото по средата на кометарите)? :)))
Второ, да поясня че не се бъзикам, но от Тъжа до Ботев се върви по билото, т.е. какъв точно е проблема с този преход?
Трето всичко е съвсем нормално питане, да не се впрегне някой :))

Архивен коментар.

Тозовак 15 Feb 2010 08:05 PM
1.Отговаря се с една година закаснение,защото повечето хора четат цялата хронология както явно и ти си направил щом пишеш това.
2.Проблем с този преход засяга най вече неопитните в зимното изкачване, и именно към тях е насочен моят отговор.
3.Току виж в следствие на твоя коментар някой се впрегнал (както ти се изразяваш) повлиян от това ,че видиш ли няма проблеми с зимното изкачване на вр.Ботев. И ако този някой е човек без опит (а той най вероятно е такъв,щом иска да се информира за това точно то тук).....какво се получава приятелю????? Нещо от този сорт-Лавина помля алпинисти под връх Ботев - Вестник "Марица"
www.marica.bg
Лавина помля алпинисти под връх Ботев, като двама от тях пострадаха тежко. Това се случи по време на републиканската зимна алпиниада „Северен Джендем 2010". Двамата оцеляха и вчера в късния следобед ...
4.Като пишеш коментари гледай да са насочени към хора които могат да почерпят нещо полужително от тях,било то като информация,опит и тн.вместо задочно да се представяш като най големят планинар.

Архивен коментар.

вени 04 Apr 2009 01:11 AM
привет и от мен разбрах че най важното баня има и то обновена не се и съмнявам никой хижар не оставя хора без подслон но тук хижата ще грейне не се притеснявайте за посрещането разбрах че ЧОЧО е там и значи ред чистота и справедливост 17 г. се качваме на х.РАЙ заради красивата природа и това че е по високо и с коли не се ходи но и заради него тук подразбирам че пак коли немогат да се качват което е супер от 3 клас обикалям планините сега съм на 44г.и се радвам на срещи с истински планинари планината раждала хора нека бъдем добри и се любуваме на все още не ограбената ни природа УСПЕХИ туристи вени

Архивен коментар.

п.п. 16 Sep 2009 12:49 AM
:D ехеее, най-накрая го видях този прословут Чочо, за когото чета тук от толкова време :)) Бяхме група от 20-ина човека, държа се ужасно с нас, поиска ни 5 кинта на човек за закуска комплектче, за каквато и по най-недостъпните хижи ни искат най-много по 2.50 лв, смятай, братче - за 2-3 хляба, 2 буркана сладко и 2 палки шпек пичът си върза 100 кинта ;) Жив и здрав, аз искрено се забавлявах, сещайки се именно за всичко изписано за него тук. В крайна сметка ми се струва, че е човек на крайностите толкова, колкото са крайни и коментарите за него :)
П.П. Абе не си го представях така ;)

Архивен коментар.

r.s 16 Sep 2009 04:23 PM
Като не искате да ви вземат пари защо не си носите храната??Защото е трудно да се носи,може би,а питатели се те с какво я носят на тази хижа или това не ви е грижа. И като не ви харесва не ходете там. Има "по-цивилизовани" хижи където ще ви одерат кожите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Sep 2009 10:57 AM
Защото сме се обадили един месец предварително, че пристигаме и сме капарирали нощувка и храна ;) И не се заяждайте - никой от нас не търси лукс, на мен ми стига покрив над главата да имам и никога не съм се оплаквала от условия. А на Тъжа специално не са за жал с качването на провизии, при положение, че има път до горе ;) На Левски например от дружество даже не бяха казали, че пристига група, качихме се горе и хората бяха тръгнали да си слизат за Карлово, шокирани, че пристигаме..обаче ни посрещнаха, направиха ни боб и леща, със стар хляб сме ги яли и пак ни беше вкусно :) На Мазалат момчетата ни правиха мусакичка и пиле с картофи, на Рай се държаха с нас като с гладни циганета, само защото посрещаха група "височайши" датчани (4-ма човека им сервираха минерална водичка), та направо залъкът пресядаше - говоря за отношение и за това да се почувстваш приятно, нещо лошо ли има в това? Аз не се качвам горе, за да давам оценка на обслужването, качвам се заради планината, но когато си добре посрещнат, споменът остава по-мил и желанието да се върнеш точно там - по-голямо, нали :))А в тоя форум винаги ще се намери някой да овика другия как може да има изобщо някакви претенции ;)

Архивен коментар.

Тозовак 12 Feb 2010 04:54 PM
Аааааа малко си в грешка. С коли може без проблем до там. От с.Тъжа през х.Русалка,нагоре до смесите и от там на ляво до хижата.........Е! верно е към 35 км. от долу и не става за ниски коли,но е вазможно.Аз лично сам се качвал с варбург,кадет, и нива.А с пежо 405gdr и до вр. Ботев съм ходил от там през заслон "Маринка"......Приятно прекарване на всички желая.
PS:И все пак имайте в предвид,че хижар е оня карловски бек........

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Feb 2010 05:46 PM
КАЛОФЕРСКИ.........

Архивен коментар.

Тодор 13 Jul 2009 08:33 AM
Който не е ходил скоро - нека иде!
Столовата е разширена и обновена. Дървена облицовка на тавана, теракот на пода. Просторно, светло, уютно. Панорамни прозорци към Къдемлията..... И това само за последните 2 месеца! Много, много добра хижа! Разбира се не без заслугата на Чочо и Румен.

Архивен коментар.

seva 17 Jul 2009 10:39 AM
здравейте,а какво стана с едно хотелче там,над х.тъжа,казваше се табите,знаете ли какво е сега,приема ли туристи

Архивен коментар.

Мунчо 20 Jul 2009 04:41 PM
на 13.07.09 бяхме там. условията се много добри - просторна светла столова (обновена), бира, салати, супи, баня, телевизия с незабравимия сериал "Перла" (2/две/!!! серии за 1 вечер). хижарят беше услужлив. екстра си беше.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Aug 2009 11:51 PM
Табите е частна вила и отдавна не приема туристи. А след всичките похвали за обновената Тъжа, май е време да я посетя и да си припомня добрите стари времена там :)))

Архивен коментар.

Debra Birks 07 Sep 2009 09:50 AM
Hi to all,
My husband and i have heard that there is a track suitable for jeeps that goes across the Stara Planina, we will be coming from Shipka and will be sleeping in the Hishar along the way, can somebody please tell me if it is possible and not to extreme, thank you.

Архивен коментар.

weri 12 Sep 2009 11:02 AM
Нищо лошо няма човек да отиде на планина с джип- ако има такъв.Хората с джиповете и АТВ та и те са като другите/ туристи/- или възпитани или не.Въпросът е такъв , че ние сами трябва да пазим това , което ни дава планината независимо по какъв начин отиваме там. А Вие госпожо виждали ли сте паркова охрана пеша? Аз не. Едно се говори друго се прави.
Не съм чувал за организирано почистване от туристи примерно в този район. А Вие?
Но аз съм бил на почистване и изграждане на пейки в района преди два месеца с Офроуд клуб ентусиаст Ровър.
Така , че медалът има две страни уважаема.

Архивен коментар.

Todor 06 Oct 2009 12:53 AM
Hi,
It is possible, but it cannot be recommended. The mountains are only for people who know how to respect them. All jeeps and cars should stay on the road, where they belong.

Архивен коментар.

bo 06 Dec 2009 10:31 AM
може ли да помол

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Dec 2009 10:33 AM
може ли да помоля за актуален телефон на Чочо? намерих един вивателски, но той не ми отговаря. благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Dec 2009 06:15 PM
Резервациите за хижа "Тъжа" се приемат в ТД"Приста"-Русе на моб.т. 0896 688 552 и стационарен 082/82 02 72. Очакваме Вашите заявки. ТД"Приста"-Русе.
Задай си пак въпроса на тези телефони.

Архивен коментар.

никола трифоно(Били) 11 Dec 2009 09:04 PM
там не е за курортисти.там е за планинари.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Feb 2010 11:57 AM
Хижата е супер.

Архивен коментар.

aidaak 14 Feb 2010 12:35 PM
Моля някой,който ще ходи до Тъжа ,да предаде поздрави на Чочо от Весо и Беба!

Архивен коментар.

Тозовак 14 Feb 2010 12:57 PM
Оооооо непременно ще кажем,че сме познати на негови познати.Иначе нищо чудно да ни отпрати,както е ставало и преди.

Архивен коментар.

Тозовак 14 Feb 2010 01:18 PM
Хижата е супер ама внимавайте с хижаря,не веднъж е връщал хора както от Рай,така и от Тъжа.За гн.Чочо става въпрос.
Коментари от сорта на-"Чочо наистина е там и се надявам,че ще предаде както само той може това очоравание на хижата както беше на Рай" да не заблуждават никого.Защото малко са очарованите,много разочарованите.
Чочо наистина е там!!!!!!Това само като се прочете и става ясно, че го е писал човек който има отношение,не към самото място а към въпросният господин Чочо-повелителят на Стара Планина.
Ама наистина ли е там??? О! боже...тичайте да тичаме.

Архивен коментар.

вени 08 May 2010 07:08 PM
ми да- ред трябва да има не може всеки да прави каквото си иска не съм ходила там но щом Чочо е там като отида там ще съм спокойна и ще знам че и хигиената ще е на ниво както хижа Рай когато той беше хижар -----ми да хижите са за любители на планините не за глезотийки Вени

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2010 09:20 AM
Кой държи този БОКЛУК в планината бе хора ???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Feb 2010 08:07 PM

Изпратен от unknown на 09.02.2009 11:55
Здравейте,
Може ли някой да ми каже дали е ходел на вр. Ботев през хижа Тъжа, но зимата ....

Re: Re: xижа Тъжа
Изпратен от unknown на 12.02.2010 16:35
Не го прави!!!! Ако си ходил през лятото,сигурно си забелязал надгробните плочи от северната страна.Те са все на хора който са се пробвали зимата.И все пак,всичко зависи от подготовката и климатичните условия в момента,но като се има в предвид,че в този район средно 60 дни в годината са добри...........

Re: Re: xижа Тъжа
Изпратен от В на 12.02.2010 22:49
Аз ли нещо не съм в час или. Първо защо се отговаря на въпрос една година закъснение(и отговора е някъде в нищото по средата на кометарите)? :)))
Второ, да поясня че не се бъзикам, но от Тъжа до Ботев се върви по билото, т.е. какъв точно е проблема с този преход?
Трето всичко е съвсем нормално питане, да не се впрегне някой :))

Re: Re: xижа Тъжа
Изпратен от Тозовак на 15.02.2010 20:05
1.Отговаря се с една година закаснение,защото повечето хора четат цялата хронология както явно и ти си направил щом пишеш това.
2.Проблем с този преход засяга най вече неопитните в зимното изкачване, и именно към тях е насочен моят отговор.
3.Току виж в следствие на твоя коментар някой се впрегнал (както ти се изразяваш) повлиян от това ,че видиш ли няма проблеми с зимното изкачване на вр.Ботев. И ако този някой е човек без опит (а той най вероятно е такъв,щом иска да се информира за това точно то тук).....какво се получава приятелю????? Нещо от този сорт-Лавина помля алпинисти под връх Ботев - Вестник "Марица"
www.marica.bg
Лавина помля алпинисти под връх Ботев, като двама от тях пострадаха тежко. Това се случи по време на републиканската зимна алпиниада „Северен Джендем 2010". Двамата оцеляха и вчера в късния следобед ...
4.Като пишеш коментари гледай да са насочени към хора които могат да почерпят нещо полужително от тях,било то като информация,опит и тн.вместо задочно да се представяш като най големят планинар.

Архивен коментар.

В 15 Feb 2010 09:54 PM
1.Отговаря се с една година закаснение,защото повечето хора четат цялата хронология както явно и ти си направил щом пишеш това.
2.Проблем с този преход засяга най вече неопитните в зимното изкачване, и именно към тях е насочен моят отговор.
3.Току виж в следствие на твоя коментар някой се впрегнал (както ти се изразяваш) повлиян от това ,че видиш ли няма проблеми с зимното изкачване на вр.Ботев. И ако този някой е човек без опит (а той най вероятно е такъв,щом иска да се информира за това точно то тук).....какво се получава приятелю????? Нещо от този сорт-Лавина помля алпинисти под връх Ботев - Вестник "Марица"
www.marica.bg
Лавина помля алпинисти под връх Ботев, като двама от тях пострадаха тежко. Това се случи по време на републиканската зимна алпиниада „Северен Джендем 2010". Двамата оцеляха и вчера в късния следобед ...
4.Като пишеш коментари гледай да са насочени към хора които могат да почерпят нещо полужително от тях,било то като информация,опит и тн.вместо задочно да се представяш като най големят планинар.

1.Аз чета най новите коментари, не цялата хронология, но какво от това,като се замислч май съм чел и цялата хронология на някоя хижа :)
2.
3.4.Е точно за такова впрягане говорих :) Аз просто попитах, не ме вини че съм невежа(най-големия планинар - това от къде го измисли). Споко пич, ти изкоментира всичко, че дори и мен, вече всички са спокойни :) Мир :)

Архивен коментар.

Богдан Петров 05 Mar 2010 10:18 AM
Второ, да поясня че не се бъзикам, но от Тъжа до Ботев се върви по билото, т.е. какъв точно е проблема с този преход?
МНОГО Е ГОЛЯМ ПРОБЛЕМА,ПРОСТО ЗА ТАСКИВА КАТО ТЕБ, Е МН.ГОЛЯМ

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2010 03:12 PM
Благодаря за адекватния отговор.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Mar 2010 12:18 PM
а, стига де..........
ще се мерите кой е по-голям планинар, направо сте досадни

Архивен коментар.

Анонимен посетител 24 Mar 2010 09:41 PM
Досадния си ти, аз просто зададох въпрос, но получих не отговор, а някави душевни пръдни :)

Архивен коментар.

Zaprian Zaprianov 12 May 2010 04:01 PM
I posledno ne razbrah stava li ot h. Tuja do H. Rai ili ne??? ne sum mnogo opiten no sega vremeto mislia ne e tolkova lo6o...??

Архивен коментар.

78 12 May 2010 05:52 PM
да става ,през вр,ботев и си на х,рай

Архивен коментар.

Zaprian Zaprianov 12 May 2010 04:03 PM
izviniavam se niamam kirilica na kompa koito polzvam :(

Архивен коментар.

Звездилин Жеков 23 Jul 2010 02:02 PM
Здравейте приятели на планината! Бях чел всички коментари за хижа Тъжа. Не знам как е било преди, но се върнах от там преди седмица и мога само да кажа: Страхотно е! Хижата е в много добро състояние. Уютно, бани, тоалетни, топла вода, вкусна храна. Какво друго му трябва на туриста?! За хижарите Чочо и Румен мога да кажа само, че са прекрасни хора. Благодаря им за приятелското отношение, добрите съвети и задушевната обстановка. Искам да кажа, че не съм пристрастен, а очарован от посрещането. Препоръчвам х.Тъжа на всеки, който не е бил там!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2015 12:46 PM
Блазе Ви, че сте били там! Завиждам ви !

Архивен коментар.

анонимен 09 Aug 2010 12:13 AM
Скоро ми се отдаде възможност да нощуваме на Тъжа. Истина е че в момента там хижар е въпросният ЧОЧО. Момчета и момичета , искам да ви кажа само едно нещо. Абсолютно всички суперлативи, положителни изказвания и т.н. написани по форумите относно лицето ЧОЧО са написани от брой хора , броящи се на пръстите на едната ми ръка. Всички положително написани неща за този "човек" са от негови хора. Аз съм убеден в това. По време на престоя ми от една нощувка на х. Тъжа , постоянно съм си мислел как може такива екземпляри да бъдат държани в планината. Кой държи тези хора по тези места????? Или всичко става както навсякъде в нашата МИЛА РОДИНА !!!.... С ВРЪЗКИ. Явно е така. Не искам да пиша повече, защото няма и смисъл. Изключително много истини ми бяха казани и разбрах като цяло за тази личност. Този "човек" е човек само за шепа пияници, алкохолици, неграмотници и абсолютни глупаци, олигофрени и кретени. Моя съвет към всички ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ --- ТРАНЗИТ ПРЕЗ ТЪЖА МОМЧЕТА

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Aug 2010 04:26 PM
Ех, как копнея това момченце да ме изгони и мен от хижата за да не спя в нея. Страшно много мнения чета на изгонени хора и преди от Рай, и сега от Тъжа. А и изключително много неща са ми разказвали хора очевидци за този "хижар" . Ще се смаяте ако ви напиша всичко. Ако това момченце си мисли че този номер ще мине при всеки, мога най-сърдечно да му споделя че се е объркал много жестоко. Просто не е познал числата от тотото. Така е объркал маркировката , че не може да си представи. Само опитай ЧОЧЕ .Само изпробвай този експеримент. Тръгвам си веднага ... МОМЕНТАЛНО ... вземам си шапката, багажа, раницата и без абсолютно нищо да кажа си хващам пътя. Само мога да ви кажа, че след най-много 3-4 часа ви гарантирам че аз ще спя в хижата на 3 легла , а това момченце ще е вързано с кучешкия ремък за врата и ще нощува в кучешката къща до хижата. Ще се повторя, че ако си мисли този "човек", че тези филми може да ги прожектира на всеки, просто си грешка брато. На мен не ми е интересен този филм и не искам да го гледам.

Архивен коментар.

Ирен 17 Aug 2010 08:38 PM
Моля ви, спрете да говорите глупости по адрес на Чочо (Румен няма да коментирам - добрата му душа се вижда през очите).Качвала съм се на Рай, когато Чочо беше хижар и отидах на Тъжа само заради него (не ме привлича височината на хижата). Веднъж ми казаха ,че Чочо или много го обичат или много го мразят. Е аз съм от първите.Бяхме приети топло след тежкия преход от Соколна към Тъжа, веднага ни се наля "чочовица" (чудна ракийка) и след тръгването ни от там към Мазалат , ни се обади да пита дали сме стигнали безпроблемно (тъй като имах сериозни проблеми с краката). Прекарахме там 2 дни само заради отношението му (и това на Румен). Той е човек ,с кого просто трябва да намериш общ език, ако не можете, проблема да сте зле посрещнати, си е ваш.

Архивен коментар.

Ирен 17 Aug 2010 08:38 PM
Моля ви, спрете да говорите глупости по адрес на Чочо (Румен няма да коментирам - добрата му душа се вижда през очите).Качвала съм се на Рай, когато Чочо беше хижар и отидах на Тъжа само заради него (не ме привлича височината на хижата). Веднъж ми казаха ,че Чочо или много го обичат или много го мразят. Е аз съм от първите.Бяхме приети топло след тежкия преход от Соколна към Тъжа, веднага ни се наля "чочовица" (чудна ракийка) и след тръгването ни от там към Мазалат , ни се обади да пита дали сме стигнали безпроблемно (тъй като имах сериозни проблеми с краката). Прекарахме там 2 дни само заради отношението му (и това на Румен). Той е човек ,с кого просто трябва да намериш общ език, ако не можете, проблема да сте зле посрещнати, си е ваш.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Aug 2010 09:08 AM
Пристигнахме на хижата към 18 часа, след 7 часа уморителен път (без маркировка, по GPS-a) от Калофер. Хижата беше пълна с групи и индивидуални туристи. Чочо режеше домати, Румен печеше на скарата кюфтета, почти не ни обърнаха внимание. По-късно ни настаниха в помещението до столовата. При толкова много млади хора, носещи си и китара, възможността да се спи тази нощ беше малка. (Вярно, че в хижа се "нощува", а не се спи.)
Деликатно попитах Чочо, дали да се надявам, че след 12 часа столовата ще утихне, а отговорът беше "Тук да не е почивна станция!". Легнахме, оттатък посвириха на китарата и попяха, после съм заспал. По едно време се събуждам - абсолютна тишина - дори не се чува хъркане в помещението (където спяхме поне 10 човека).
И то доста преди 12 часа! Браво на хижарите! Най-важното за една хижа е да има ред. И всички да го спазват!
Купонджийте да не ходят на Тъжа!

Архивен коментар.

Yeti 27 Aug 2010 05:16 PM
Здравейте.
По казаните думи по горе от Вас разбирам, че сте били на хижа Тъжа на 18 август и че не сте турист. Хижата не беше пълна с групи а само с нашата група. За ваше сведение "младите купонджии" бяхме от от 9 годишна девойка до 62 годишен преподавател. Всички членове на Туристическото дружество при СА Д.Ценов град Свищов с водач Николай Нейков и председател Иван Марчевски. Пиша Ви тези данни, за да се информирате при добро желание. :-) Ние сме туристи!!! Много добре следваме дисциплината на туриста и не сме малки деца та хижарите да ни слагат по леглата. Пожелавам Ви да натрупате нашия опит, та дене ви трябва навигационна система за предвижване в планината!!!

Архивен коментар.

mediator37 17 Sep 2010 09:02 PM
Каня се да кача Ботев от хижа Тъжа. Имам три въпроса.
1. Разполага ли хижата със стаи с по 2 или 3 легла, защото ако няма да мога да се наспя нормално ще търся други варианти. Всички коментари изчетох от хиляда и балканската война и никой не се сеща да каже има ли нормални стаи или ще "нощувам", а не спя- както правилно отбеляза един колега, в конюшна с още 20 души на легла на 2 етажа.
2. От кв.Острец, като се поеме с кола по пътя към х. Тъжа, ясно е, че с обикновена кола , като моята, ще стигна до някъде. Въпросът е има ли уреден паркинг къде да се спре както напр. при Видима под х.Плевен или паркинга "Барата" под х. Соколна или оформените паркоместа при моста под х. Вежен и пр. и пр. примери. А, бе, къде се паркира уредено и най-близо от север на хижа Тъжа?
3. Ако реша да тръгна утре , понеже съм от Русе (моля не ме псувайте) и направя резервация в ТД "Приста", аз като нямам връзка директна с хижарите, много ми е интересно, те (от ТД"Приста") как ще им предадат моята резервация, направена чрез тях, че да може като цъфна утре пред х.Тъжа, хижарите да са хаберлии? Как става технически- с пощенски гълъб ли, по радиостанция ли? Просто ми е интересно, аз като нямам директна връзка с хижарите по мобилните телефони, моите градски от Русе защо имат връзка и чрез какво техническо средство се свързват с хижарите за да им предадат броя и датите на направените резервации?
Дано да получа отговор на конкретните си въпроси преди Коледа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2010 03:38 PM
Не се обиждай, но такива като теб, със самочувствие, е по-добре да са по-рядко из Балкана.
Паркинг няма. След последните къщи на кв. Острец може да продължиш около 3-5км. по пътя и да оставиш колата на някоя полянка-гаранция, няма да ти я пипне никой. Относно леглата, това е ХИЖА, а не хотел-правИ разликата. Половин час под х.Тъжа се намира х. Мандрата. До колкото знам там има стаи с по-малко легла.
Обади се в тур.дружество и ги попитай как и кога си правят сеансите. Но и без резервация хижарите няма да те върнат.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Sep 2010 09:51 PM
Ами потребителите на тоя сайт ще ти отговорят когато преценят и намерят за добре.Аз примерно съм решил да е 17 дена след Коледа.А колкото до "конюшната"-кой знае у Вас каква мизерия и свинщина е ама айде.
И както правилно е отбелязал по-горния потребител-не ти е мястото на Балкана, там се качваме едни лоши хора дето "миришем на лук и на вкиснало"(както е казал поето).А аз па и хъркам-така че няма да се наспиш,гаранция ти давам.Затва бачо-бегай по-добре на морето докато е още що-годе топло.Там ще намериш и спокойствие да се наспиш,ще намериш и себеподобни...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Sep 2010 11:53 AM
До mediator37 - съвсем наблизо до хижа Тъжа е хижа Мандрата - http://hija-mandrata.hit.bg , където със сигурност ще се наспиш и починеш, направи си резервация и заминавай. Аз също отдавна преди да посетя някоя хижа се информирам за битовите условия, защото излизам да се порадвам на природата и да си почина. И не желая да нощувам във войнишко спално, където има няколко гръмогласно хъркащи и цяла нощ влизащи и излизащи. За мнозина ходенето на хижа се изразява в беспросветно пиянство, побоища, досаждане , тропане и пиянски рев цяла нощ. Какво да правят тези, които имат преход на другия ден? Просто нямат избор, освен да търпят простащината, защото много често и хижарите са от същия дол дренки. Няма как да променя нещата и затова където не ми изнася не ходя. Хижи с добри битови условия са Хубавец и Плевен, на заслон Ботев хижарят си е на мястото и пиянски простотии не се допускат, но помещенията са общи - там няма друг начин. За съжаление, не познавам хижите от Тъжа на изток и няма как да ти препоръчам някоя. Успех!

Архивен коментар.

mediator37 21 Sep 2010 10:06 PM
Благодаря на първия колега отговорил за паркинга. Ясно е ,че оформен паркинг под х. Тъжа няма и ще мъча вектрата до където стигне нагоре, после ще я тикна в копривата. Благодаря и на третия колега за линка, разгледах сайта на хижа Мандрата, ако я посетя непременно ще пиша каква е ситуацията. Вече болшинството хора из Балкана търсят пълноценна почивка преди тежък преход. Ние правим лъчи и след като качим Ботев, възнамеряваме да се върнем не до хижа Тъжа, а още по-надолу- направо при колите. Няма да е лек преходът, дори при хубаво време. Сънят е най-важният елемент от почивката. Ако липсва сънят, изкачването и досегът със сътвореното от Бога става невъзможен. Просто няма смисъл да се изтезаваме.
Надявам се завишените изисквания на туристите да доведат до по-добри условия по хижите. Дано и самите хижари или от ТД "Приста" да пишат във форума нещо за стаите и конспирациите с резервациите.

Архивен коментар.

ak47 26 Sep 2010 04:37 PM
skoro hodih na taja za parvi pat.4o4o sam go vijdal na rai vednaj.i toi i drugia dalgia mi se vidiaha mnogo seriozni i to4ni hora.verno hijata e starika no miastoto e mnogo dobro.abe balkana si e super.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2010 09:02 AM
До unknown на 19.09.2010 21:51 - заради такива миришещи като теб изглежда се е появил изразът "Честита баня" /за сведение го има само в нашия и руския език/ и досега не съм успял да го преведа и обясня на гости от чужбина - защо си честитим банята. По-лесно ще ми е да кача такива любопитковци на хижа и да им покажа нагледно как смърди, когато човек се къпе веднъж в годината и затова събитието се честити като рожден ден.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Sep 2010 10:43 AM
Ако си турист(а ти явно не си) щеше да знаеш че "Чистотата няма нищо общо с хигиената!!"(пише го и в туристическите поговорки събрани в този сайт).Има хора дето просто се потят по-обилно,други така си миришат :),други предпочитат да хапнат сланинка с чесън...Или просто си подпръцват докато спят.Хора всякакви и света е красив,защото е шарен,а на хижа е готино защото всеки се държи естествено(като у дома си,ако хижата и хижаря предразполагат това,разбира се без ексцесии).Мен затова и ме кефи да ходя на хижа,вместо да ида на едикакво си официално събиране,дето ще трябва да нося смокинг,вратовръзка и пичка му майчина още кво,щото такъв бил етикета.
А на теб ако не ти харесва че е така-не знам що си тръгнал на планина-по-добре иди в аптеката или в близката парфюмерия-там ще ти мирише на чисто и хубаво.

Архивен коментар.

Мечо 28 Sep 2010 03:26 PM
Последният проблем отдавна е решен - в хижата има баня като слънце, а който си е мундар по рождение, той си смърди не само в планината. Има и малки стаи - обаждаш се и си резервираш, така си осигуряваш спокойствието. Друго едно нещо не мога да разбера напоследък - има една голяма част пишман планинари, за които излизането на хижа е свързано непременно с напиване и сбиване, в добър случай със заяждане и разваляне на вечерта на много хора. Аз самият не съм музикален, но много се кефя на вечерите с китара, акордеон и хубави песни, слушам с удоволствие. Но защо винаги трябва да има някой да изсипе лъжица катран в кацата с меда и да развали всичко?

Архивен коментар.

Tonny 06 Dec 2010 11:30 PM
Само не разбрах- защо непременно за някои тук посещението на Балкана трябва да е свързано с мръсотия, побоища и не знам си още какви "екстри". Какво лошо има човек да иска да му е удобно? Не говоря за лукс а само за чисто място, където ще си сигурен, че отношението към теб ще е добро и няма да има разни откачалки. Аз също не обичам да спя в мизерни спални с още 20 човека. Затова си правя преходите така, че да не нощувам никъде (напр. Паниците-Рай-Ботев-Параджишки поляни-Паниците за един ден) или спя на палатка, където и когато може (не е по-удобно от хижа, но не ми мирише на чесън и не ми викат на главата).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jan 2011 08:59 AM
Мда, докато хижарите са като чиновници на заплати нищо няма да се промени. Я да пуснат хижите под аренда с един добър инвестиционен план, па да видим дали ще се мъкнат пияните приятели на хижарите да спят без пари, защото си носят ракията и сланината, пък и вкъщи няма кой да им търпи простотиите. Да видим дали същите хижари ще пускат келеши да се търкалят с цървулите в чаршафите и т.н. Струва ми се, че тогава на туристите ще се гледа по съвсем друг начин и който умее - ще печели и ще благоустроява, който не - да си слиза в селската кръчма. Слава богу, вече има и хижи с добри условия за отдих и с добро отношение към туристите - та кой където му е мястото.

Архивен коментар.

киро 01 May 2011 02:36 AM
На Тъжа гостоприемството винаги е на ниво и еднакво завсички туристи Високият винаги е излизал по нощите да завръща хора тръгнали я кък Табите или на другаде Чочо си е винаги на мястото да посрещне да изпрати ,съвет да даде , но кой ли слуша .Маистори планинари не искат съвет да чуят тяхната си знаят.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jun 2011 02:43 PM
Това за чиновниците е пълна глупост. И Чочо и Румен(дългия,високия) са изключителни хора. Гостоприемството е голямо,хората се интересуват къде ще ходиш,кога ще се върнеш и висят навън с бинокъла когато те чакат. Какво повече от това? Баня има,храна има бира и вино за сгряване. Хижата никога не се заключва и който и да дойде посред нощ,дори при пълна хижа,може да спи в столовата. Там има пейки и одеала. Както казва Чочо хора от хижата не се връщат. Голямо благодаря и на Румен и на Чочо !

Архивен коментар.

fena73 21 Jun 2011 09:21 PM
Всъщност"оригиналният" лаф на Чочо е:"от хижа и от гробища никого не са върнали..":):)
В други ден мисля да му предам поздрави....

Архивен коментар.

Мустафа манаф 20 Jun 2011 09:03 PM
Всичко си е наред с хижата. Само хижарят Чочо е голям пияндурник с особено високо мнение за себе си. За това и е изгонен от Рай. И там без него е наистина като в рая. И кухнята е супер. Предлагат се богат асортимент от месни и постни блюда, както и алкохолни и безалкохолни напитки. Та съветът ми е да посещавате Тъжа в работни дни. Тогава е по-малко вероятно Чочо да има лични гости.

Архивен коментар.

Любомир 03 Jul 2011 10:20 PM
Хижата е страхотна ! Днес се върнахме от там, една софийска група бяхме. Аз съм от РУСЕ и тази хижа ми беше една от първите които посетих на първото си сериозно ходене в планината - преди 10 години. Мястото е прекрасно и винаги ще ми е свидно ! :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2011 02:16 PM
Някой може ли да ми каже има ли пътека от х.Тъжа до Калофер без да се качва вр. Ботев? Тези дни мислим с групата да направим едно маршрутче по Стара планина. Благодаря предварително!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Mar 2012 08:30 PM
и аз такъв транзит обмислям но на обратно - калофер - хижа тъжа - вр. триглав и х.триглав - х.соколна. По карта изглежда културно, зимна пътека и вместо на ляво за ботев да се свие надясно, а ако може и на Тъжа да не се спира още по-добре. Би било полезно някой да сподели нещо такова като колко време отнема.

Архивен коментар.

Пламен Петков 30 Aug 2011 01:15 PM
На 09.08.2011 година нощувахме на хижата. Банята и тоалетната са вътрешни и са чудесни, спалното помещение на първи етаж е с малко повече влага от необходимото ( да не кажа с много мухъл ! ). Кухнята НЕ ПРЕДЛАГА нищо друго за храна освен леща. Има безалкохолни напитки, бира, мастика и водка. Всичко друго е по предварителна заявка. За хижарите няма наблюдения – няма възможност за контакти с тях освен настаняването.
Ако имате късмет да има група която е заявила храна – може да има и за Вас от там.
Поздрави

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 Jul 2012 04:37 PM
Преди седмица посетих хижа Тъжа и впечатленията ми са чудесни. Много е чиста, светла и просторна столовата. Има още какво да се желае по спалните помещения, но да се надяваме, че и те ще бъдат отремонтирани. Посрещането ни от Чочо беше много радушно. Нощувката е 9 лв. с включена баня. Не пропускайте изгрева - невероятен е!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Sep 2012 02:53 PM
Здравейте,
Ние също спахме Юли месец 2011 в хижата и горе долу нашите впечатления съвпадат с коментарите.

Хижаря беше ок. Не много дружелюбен и гледащ малко лошо :) , но каквото сме питали са ни отговорили. Също така той и неговите познати пиха и пяха до 1-2 сутринта, което е малко дразнещо за някой който е скапан от път и иска да поспи. И също така някой от пиянките беше оповръщал целите стъпала и едната тоалетна на сутринта, и не е най-приятното нещо за гледане като станеш.

Храна - имаше само леща чорба, дори и хляб нямаше.

Тоалетните са вътрешни с баня и са много добри. Има топла вода.

Спалните помещения са няколко. Нашето беше с 6 двуетажни легла.

Като цяло хижата е добра, като изключим яденето(което липсва) и пиянските изпълнения.

Поздрави!

Архивен коментар.

pchopat 16 Nov 2011 08:50 PM
Наистина невероятно място, бих го посетил пак с удоволствие.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Apr 2012 06:21 PM
Отскоро на х.Тъжа има сателитен телефон
 -082 51 90 02

Архивен коментар.

panzer6 03 Sep 2012 11:16 PM
Само 15 минути по-надолу е х.Мандрата- много по-добро местенце за отсядане! Стаи с по 3 и 4 легла, самостоятелна баня с топла вода...Хижарят,Николай, е отзивчив и внимателен домакин-винаги ще намери с какво да ви нахрани или да ви упъти.Но поради по-слабата реклама и обремененост от традицията повечето туристи се бухат в Тъжа и после се оплакват от хижаря,неговите гости или от липсата на ток и/или вода...!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2012 10:58 PM
Уважаеми приятели планинари.Съветвам Ви да не посещавате хижа Тъжа. Въпросния Чочо за който всички говорите е всичко друго , но не и човек на планината и стопанин на хижа. И преди на Рай и сега на Тъжа въпросния господин се подиграва с туристите и се държи като османски султан над вилаета си. Посещавал съм хижата десетки пъти и само един път при него. Давам и пример . Поисках да си стопля на печката ,част от храната, която си носех. Отговорът на г-н Чочо беше. Ще си стоплищ като си донесеш дърва от вкъщи. Горкият не може да си представи какви купони, какви ястия и чудеса съм правил на Тъжа. Но нека да е така. Ще дойде време ще си стои сам като куче там, и само ще гледа как туристите подминават хижата.
Не съм анонимен. Казвам се Илиян от Троян, имам баба в Априлци. Човек ходил на Тъжа повече пъти от г-н Чочо.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Dec 2012 10:58 PM
Уважаеми приятели планинари.Съветвам Ви да не посещавате хижа Тъжа. Въпросния Чочо за който всички говорите е всичко друго , но не и човек на планината и стопанин на хижа. И преди на Рай и сега на Тъжа въпросния господин се подиграва с туристите и се държи като османски султан над вилаета си. Посещавал съм хижата десетки пъти и само един път при него. Давам и пример . Поисках да си стопля на печката ,част от храната, която си носех. Отговорът на г-н Чочо беше. Ще си стоплищ като си донесеш дърва от вкъщи. Горкият не може да си представи какви купони, какви ястия и чудеса съм правил на Тъжа. Но нека да е така. Ще дойде време ще си стои сам като куче там, и само ще гледа как туристите подминават хижата.
Не съм анонимен. Казвам се Илиян от Троян, имам баба в Априлци. Човек ходил на Тъжа повече пъти от г-н Чочо.

Архивен коментар.

Мая 28 May 2013 03:14 PM
точно поради такива отзиви подминахме Тъжа и отидохме в Мандрата, от където бяхме изгонени въпреки направената резервация - явно за да ти се пази мястото там трябва да пристигнеш в определен час - ако закъснееш оставаш навън...И точно въпросният хижар на Тъжа ни подслони и отношението беше супер приятелско. Имаше топла вода, ток че даже и WiFi..Изкарахме страхотна вечер с китара и песни заедно с хижаря и неговата компания.

Архивен коментар.

Vesela 27 May 2013 10:39 PM
Доста спорни коментари, но в нашият случай в хижа Мандрата бяха дали запазените от нас места на други, а в Тъжа ни подслониха и нахраниха, че и песни пяха. Голямо Благодаря!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 May 2013 11:55 AM
Писах в раздела на хижа Мандрата, ще пиша и тук.

Освен последните два коментара, повечето от написаното за Тъжа, Чочо и Румен е истина. Това не са хижари, а говеда. Не може да не получиш никакво отношение от човек наричащ себе си стопанин. Отношението им към хората е много избирателно, основно към група свои приятели с които се напиват до зори, пък ние горките горе си траем и слагаме тапите в ушите.

Да за жалост има и такива анти туристи и туристки, които се кефят на простотията на двамцата и заедно с тях пеят песни до сутринта, пък после залитайки поемат надолу към цивилизацията. Още като ги видях не ми харесаха затова и не се учудвам че са им отказали да ги пуснат на Мандрата. Виж после великите хижари ги приютиха, нахраниха и напоиха злорадствайки.

Не е нормално да си бъхтал 5,6 че и повече часа и после някой който по принцип трябва да следи да има ред в хижата да те тормози със калпавите си приятели до сутринта, а пък ти после махай 8 часа по баирите на другия ден. Не е нормално. Пък тези дето му се радват нека се наричат туристи. На Тъжа аз докато Чочо е горе няма да стъпя и ще агитирам колкото се може по-малко хора да го правят.

Димо Колев
Бургас

Архивен коментар.

Мая 29 May 2013 05:07 PM
Драги Димо, не знам защо ни обиждаш след като не ни познаваш изобщо. Първо на първо нито сме пяли нито сме пили с хижарите - бяхме си на съседната маса и слушахме песните и китарата. Не знам кой до кога е пиянствал и какво е правил, защото всички си бяхме в леглата в 10.30 - но явно ти си стоял да следиш..
Второ не са ни 'изгонили' от мадрата а не са ни дочакали и местата ни бяха дадени на друг.
и трето - дали хижарите на Тъжа са злорадствали или не това си е техен проблем - за нас важното беше че не ни оставиха в планината без подслон!
Искам да те помоля ако имаш негативни мисли/ чувства към хижарите на Тъжа да не си ги изкарваш на НАС!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 May 2013 09:08 PM
по принцип не искам да се заяждам с когото и да е, просто искам да взема страна по въпроси които смятам че ме касаят. Аз също пия бира по хижите, но спазвам правилата които са по хижите които са нормални обаче. За това че не са ви запазили местата съм на Ваша страна, без обаче да знам какви са подробностите. Със сигурност обаче песните не бяха до 10 вечерта. На другия ден станах в 5:30 а към 6 и нещо като тръгвахме излюпването на четиримата главни герои беше чудна гледка.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Jul 2013 02:27 AM
Здравейте!

Няма да давам мнение за хижарите на Тъжа, само ще разкажа една кратка случка. Така всеки ще може да направи сам своите изводи.
Пристигнахме в хижата късно, вече се смрачаваше. Когато хората от моята компания влизаха в хижата им казах да се събуят за да не внасят кал и мърсотия вътре. Точно тогава излезе един, който предполагам, че е на Чочо помощник, и каза да не се събуват. Аз го виждах за пръв път, не знаех какъв е и казах да се събуят въпреки всичко, обувките ни наистина бяха кални. А той ми отговори : "Слушай, мойто момче, тук се пвави каквото кажа аз!". Вечерта продължи в същия тон.

Правете си изводите сами, аз там не стъпвам повече.

Поздрави на всички!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jul 2013 05:41 PM
Хижаря Чочо има принцип- от гробище и от хижа никой не се връща. За това което платите ще го получите съвсем професионално.Друго ...едва ли ще може да очаквате и да получите. От другия хижар-Румен- ще получите и доза планинарска приветливост.
Архимандрит Сава

Архивен коментар.

Мирчов 15 Sep 2013 09:37 PM
Привет,
Чочо ли е още хижар в х.Тъжа? Колкото и да не ми се обсъжда, но и аз имам неприятни спомени от него. След прехода х.Плевен - х.Тъжа през вр.Ботев, пристигайки в хижата, Чочо ни съобщи, че за храна има само една порция леща и нищо друго. А в същото време с приятелите си бяха напълнили една тава с кюфтета и кебапчета и голяма веселба си направиха. :) Та за неговото гостоприемство .... е това. :) Има акция за превозване на дърва за хижата, но ако той е още там, определено няма да отида.

Архивен коментар.

dilycat 20 Sep 2013 03:12 PM
082 519002 - сателитният телефон на хижата. Мобилните оператори нямали обхват.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Nov 2013 10:26 PM
Телефонът не е сателитен, а VoIP. Цените за разговор към него са същите, като тези към нормален русенски номер.
От днес има и IP телевизия. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Apr 2014 03:44 PM
Здравейте,
Някой правил ли е преход от хижа Тъжа или хижа Мандрата към гр.Калофер? В информациите за хижите дават около 5,30ч. време до Калофер. Но за маршрута не намерих никаква информация, дори не го виждам на картите. Има ли маркировка, в какво състояние е, път или пътека и дали е възможно да се комбинира с минаване покрай Кадемлийското пръскало?
В края на май планираме преход Калофер - хижа Рай- връх Ботев- хижа Тъжа/или Мандрата и след това слизане до Калофер, където ще оставим колата. Като опция е слизането да е до с.Тъжа и после някак си да се придвижим до Калофер. Но ми се иска да знам възможен ли е прехода от х.тъжа към Калофер
Благодаря
Мария

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 May 2014 09:38 PM
Ехооо,на вси4ки планинари!!!Из4етох вси4ки писаниа на анонимните писа4и,,/пове4ето доброжелатели,,/и ми стана много гадно /извинявайте за израза/ от отношението им като ,,туристи ,,към планинарите!Много от тези ,,туристи,,не помнят времето когато в хижа Тъжа се влизаше с 4ехли и бай Васил,лека му пръст заклю4ваше вратата,ако решим да пием по бира на Табиите след 10 4аса,но вси4ки го уважаваме и до днес,не помнят когато русенци приехме хижата от Евгени Ватев/шеф на Севлиевското ТД/,но аз помня,защото бях в комисията и щях да падна в мазата през изгнилия под!!!Не знаят как сме изнасяли материали за да правим ремонти,не знаят как са се подковавали таваните,как сме ляли бетон,как се е обзаваждало,не знаят даже как да излязат в Балкана и след това хижарите са им виновни,4е не им подсигурили условия,не им подсигурили кебап4ета,а аз да ви питам уважаеми писа4и,спали ли сте в заслон зимата???Носили ли сте си храна пак зимата,но за14-15 дена???Когато ние бяхме на вашите години не тръгвахме на поход без китара и дайре,но никой не търсеше кусури на никой,затова не го правете и вие!!!Не пишете простотии !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Oct 2014 08:49 PM
Уникална хижа.Който търси приключението,забавата и преживяването трябва непременно да посети хижата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Oct 2014 03:42 PM
Бях на хижата миналата седмица. До сега не бях ходил по една или друга причина. Много бях разколебан от коментарите, които са коренно противоположни и ме затрудниха при вземането на решение дали да посетя хижата. Все пак се реших. Ето как постъпих:
  Първо се обадих на предния ден, за да съм сигурен, че телефона е актуален, също и за да ме очакват, понеже за пръв път минавах по маршрута, а в планината всичко е възможно.
  Второ осведомих се за храната, понеже съм чел, че е проблем при посещение на повече хора, а понеже съм сам изявих готовност да си нося. Обясних, че и една супа ми стига, не съм претенциозен. Хижарят ме убеди, че за един човек все ще се измисли нещо. За всеки случай си взех хляб.
  Трето пристигнах в работен ден-аз по принцип така и предпочитам, когато имам възможност.
В резултат на това пристигнах на заявения ден малко след 18 часа. Хижарят беше вън и след като се поздравихме, ме посрещна с "Добре дошъл".
В хижата бяхме само двамата, човека веднага ме настани, показа ми банята и ми каза, че е готова да се изкъпя. Стаята уютна, водата топла, за вечеря ми предложи пилешка супа. Супата беше много вкусна и гъста, имаше си и месо, и фиде и подправки. Хижарят имаше и хляб, но както казах, аз си носех. Тъй като бях много жаден, си поръчах фанта и една малка ракия, така да върви със супата. Човека ме почерпи от неговата домашна ракия(въпреки, че предложих, отказа да му я заплатя), дори беше си направил салата от домати, краставици и зеле и настоя да си взимам с ракията. Супата струва 2 лв, като е в по-голяма купа от повечето хижи в които съм бил, фантата също 2 лв. Ракията беше наистина много хубава.
Разговаряхме по време на вечерята, хижаря беше много отзивчив, прекарах си много добре. Легнах си към 21 часа, защото бях изморен, пък и обичам да ставам по навреме. Стаята беше много уютна, прозорците с дограма. Тъй като беше още топло, нямаше нужда от печка. Имаше 3 одеяла, които бяха напълно достатъчно за да се спи добре. Нощувката е 10 лв.
На другия ден закусих пак със супата, с която и вечерях, тъй като много ми хареса въпреки, че хижаря предложи да направи закуска. Купих си карта на Стара планина - Централен Балкан за 7 лв, на троянско издателство.
Хижаря ме изпрати на тръгване, като ми показа пътеката за село Тъжа, разделихме се по живо-по здраво.
Това бе моето преживяване в хижа Тъжа, лично на мен много ми хареса и пак ще отида, живот и здраве. Опитах се да го пресъздам така, както си беше, без да ангажирам някого с мнението си.
   

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Dec 2014 10:23 PM
Лицето Велико Великов (Чочо) все още е хижар горе. Имайте едно наум като четете похвалите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Dec 2014 06:17 PM
Преди години така отидох за сефте на х. Тъжа с предубеждение към "лицето.." от такива писания от интернет. И установих, че Чочо е точният човек за хижар. Но, винаги има "но"- зависи как ще подходиш. Ако отидеш с манталитета на великия "гражданя" и баровец, с мисленето, че си много велик и слънцето, изгрявайки, ти казва добро утро...духай супата! За такива има Банско, Боровец и ...

Та така... И всеки, който чете, да си има едно наум, че монетата има две страни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 12:18 PM
Дано не е вярно това за Чочо

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2015 12:50 PM
Все такива анонимни тарикати топят ! Днес 10 03 Чочо си замина от този свят! Но ние го харесвахме!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 01:32 PM
От вчера нещата вече са други. Чочо не е между нас. Ще го помня само с добро. Мир на праха му!!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 01:39 PM
Един голям планинар'човек и приятел вече го няма. Вчера, 8 март....ранния следобед. Дал много за хижите Рай и Тъжа. Чочо, винаги ще те помним.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 04:27 PM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 04:29 PM
Бог да го прости !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Mar 2015 08:31 PM
Прекрасен човек. Чочо. Нека почива в мир.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2015 01:44 PM
Почивай в мир,Балканджи Чочо,Балкана прибира при себе си най-верните му

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 May 2015 11:21 PM
Някой скоро бил ли е горе? Румен ли стопанисва хижата? Минчев /Бургас/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2015 08:36 PM
Румен стопанисва хижата.Много гостоприемен и точен.Изкарахме страхотни 2 дни.Посетете хижата,защото си заслужава.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jan 2016 01:00 PM
В хижата има VoIP телефон от доста време, но виждам, че липсва тук. Номерът е 082519002.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Jan 2016 07:42 PM
Всъщност телефона го имаше, но попадна в архивните коментари. Поздравления, че го поместваш, за да го има пак.
Иначе много добра хижа, Румен много точен хижар и човек, тази година живот и здраве пак съм там!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 May 2016 07:21 PM
много добро посрещане.струва си хижата да бъде посетена :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Jul 2016 05:33 PM
Много топло бяхме посрещанати в хижата. Условията са нормални. Страхотно място.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Aug 2017 09:01 PM
Прекрасно място.Бяхме там в началото на август. Много добро посрещане от Сабин.Заслужава си да се качите горе дори само да пробвате гьбите му на тиган.Да е жив и здрав.С удоволствие ще посетим хижата отново

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Sep 2017 11:06 AM
Ако желаете учтиво посрещане ,отидете на "ТЪЖА". Румен ще Ви посрещне точно туристически.
ТД "ЕДЕЛВАЙС" гр. Лозница - ГАЛЕН ТУПЕВ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 27 Oct 2017 12:08 PM
Здравейте,

Не обичам да давам публично мнение за хора, които не познавам (в случая хижарите) и да соча с пръст, а само ще разкажа една кратка случка. Нека всеки си направи изводите.

Пристигнахме в хижата по тъмно, около час и половина след смрачаване. Имахме резервация, направена 3 дни по-рано. Някои решиха да се върнат, но в крайна сметка половината от нас пристигнахме в хижата. Влизаме, хижарите (или хижаря и помощник) ни поглеждат изпитателно и сериозно държейки си ръката на чашата с ракия: Вие ли сте ония, които пристигат по нощите? Аз: Да, проблем ли е? Имаме резервация, виждам че всички са будни и столовата е пълна?; Отсреща мълчание. Аз: В коя стая можем да се настаним, и да оправим парите за нощувките? Отсреща: В края на столовата, туристическата спалня. Парите са лесни.
Настаняваме се - в помещението е малко по-топло от навън, олющени стени и мухъл, печката не е пусната (поне 3 цепеници да имаше да отвърнат въздуха), дюшеците в общежитията в Студентски Град в София са 5 пъти по чисти и по-нови (говоря за старите общежития). Намерих си някой "неосран" и "неопикан" дюшек, оправихме се и отидохме в столовата да хапнем. Приятел от групичката отиде да попита за наличните гозби, за да си поръчаме. По същество: Здравейте, какво е останало за хапване? Отсреща ни изброяват супите; Отсам: Добре, поне ще хапнем топла супа. А за закуска утре, как стои въпроса?; Отсреща: Ти на хижа не си ли ходил? Трябва да си носиш закуска.; Неочакван отговор. Както и да е. Вечеряме по супа, малко винце и суджуче от нас и лягаме. Ставаме сутринта - мирише на пържено - Супер, сигурно има мекици или пържени филии. Отиваме: Добро утро, какво има за закуска?; Отсреща: Няма закуска.; Отсам: Е как, хората разнасят чинии с пържени филии, няма ли някакъв шанс за 2-3 филии?; Отсреща: Никакъв. Поръчват се предварително от вечерта.; Отсам: Е ние нали затова питахме снощи?; Отсреща мълчание.
Рязко се ядосах на безцеремонното държание. Разбира се, винаги гледам да съм подготвен за всичко - пляснах си на маса в столовата титаниевото котлонче, газовия флакон, канчето с капак, овесените ядки и малко стафиди, както и един термос и пликчета чай. Спретнах чай, напълних термоса, стоплих вода със сухо мляко, овес и стафиди, хапнахме си, нарамихме раниците и с удоволствие обърнахме гръб и закрачихме.

Правете си изводите сами, там повече не стъпвам.
Поздрави на всички и умната!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Oct 2017 08:34 AM
Що се врете все в тая "Тъжа"-не знам!На десет минути от нея е "Мандрата"-доста по-добро място за отсядане!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jan 2019 08:22 PM
Хахайах

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Oct 2017 02:54 PM
"Аз: Да, проблем ли е? Имаме резервация, виждам че всички са будни и столовата е пълна?";
Въпрос на подход, причтелю.Аз се държа, както се държат с мен, вероятно и хижаря е на това мнение. Лично аз, за последната година съм ходил два пъти, единият на дебел сняг и отношението и двата пъти е било прекрасно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 31 Oct 2017 03:41 PM
"Някои решиха да се върнат, но в крайна сметка половината от нас пристигнахме в хижата." А другата половина, в колко часа, от къде решиха да се връщат? Звучите дезорганизирано и безотговорно. Голямата част от инцидентите възникват през нощта. Не се сърдете на реакцията на хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2018 08:49 PM
Пристигане на хижата учтиво поздравяване седнахме отвън да починем при което хижаря зададе следния въпрос: От къде идвате? Идваме от Априлци му отговорихме, при което той отвърна с доста неприятен тон: Аз защо незнам. Ами нямаме резервация и няма да оставаме в хижата за вечерта му отговорих при което той ми отвърна цитирам: аз какво трябва да направя. Страхотно посрещане, радвам се че не трябваше да оставаме там.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jan 2019 08:27 PM
Tова не може да е вярно, имало е провокации

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jan 2019 02:39 PM
Отсядал съм в Тъжа три пъти. Първия път действително хижарят прояви малко негативно отношение, дори малко се поскарахме. В последствие обаче се извини и след като се поопознахме и при следващите посещения се оказа, че човека е много разбран и голям добряк, просто е малко особен на моменти. Шефовете му са двама братя, големи пичове и веселяци.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jan 2019 05:34 PM
Тъжа си е класика от над 30 г.ходя там. Смениха се доста хижари. Но все си е хубаво.И при кой ли не бе приятно и забавно. Хубави разкази...съдби...двама си отидоха от тоя Свят. Мястотото е прекрасно. Жалко е,че долината адски се настрои.....А и горе към Априлци с ния истории. Петьо/Габрово/

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2019 12:03 AM
С приятели посетихме хижата на 21.09.2019. Беше почти пълно, имаше над 45 човека, имаше няколко гозби, хапнах вкусна пилешка чорба и салата. Цените за нощувка бяха по 15 лв на човек, закуската беше с предварително записване. Не е лукс, но срещнахме добро разбиране от хижарите- не им знам имената, общувах най- вече с човека с протезата. Поздрави

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2020 06:30 PM
Нескопосаният хижар, който е хванат от гората, и няма идея как да говори с хора, с които не иска да се скара, разваля обстановката. Прави се на остроумен, обижда... просташка история. Не препоръявам, ако не сте закъсали. Не е като да няма избор в района.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Aug 2020 07:24 PM
15лв нощувка, без баня в момента заради слаб дебит на водата.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Mar 2021 08:13 PM
Да вземете русенското дружество да разкарате тоя евтин тарикат, който е хижар. Ако толкова го е закъсал за някоя и друга дреболийка от екипировката на туристите - купете му. Сашо Попов, дали ревизийка на нощувките няма да покаже тъпашкия манталитет да си щипва по малко, де от туристи, де от вас. Твърде гламарски се опитва да "работи" някого. И хижа не е само топло и манджа. Безобразно мръсно и изоставено. Никаква работа не е свършил, освен да сърбат ракии и слушат чалга с оня горянин.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jun 2021 12:54 PM
Любимо място! Винаги има прясна и вкусна храна!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Oct 2021 05:17 PM
И мръсно до безобразие. В тоалетните да си изповръщаш червата. Няма ли да го махате тоя некадърен цървул с манталитет на селски бек. Тая хубавата хижа е превърната в чалготека с мирис на вкиснал козунак. Сложете читав човек, а не мързеливи и крадливи бастуни.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Nov 2021 10:47 AM
на 100% съгласен с това мнение - хижаря, чалкотеката, мръсните тоалетни, неподържаните стаи и дори и спрял душовете

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jan 2022 07:07 AM
Споделям горните впечатления. Превърната е в кочина тая хубава хижа. Заприлучала е на ХОРЕМАГ.
Анонимен посетител 02 Mar 2023 05:48 PM
Чета последните коментари-не ми харесват, но като се има впредвид че ходихме там преди може би 4-5 год.не ги и оборвам. Моите спомени са за една доста добра и приятна обстановка вътре, за тоалетните не знам. Има обаче нещо което прави първо впечатление-визията отвън с която ви посреща хижата-буквално прилича на изоставена кошара. Нито иска много средства, нито много труд, нито дълто време за едно освежаване- Обръщам се към собствениците -направете това усилие.
Анонимен посетител 03 Mar 2023 09:18 AM
Първо да я оправят малко от вътре. От вън ще преживеем занемарената фасада
Анонимен посетител 23 Jul 2023 07:25 PM
Бяхме там на палатка. Готвят добре и хижаря е стабилен.
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box