Вие сте тук: Начало Хижи Стара Планина xижа Вежен

xижа Вежен

* * GPS кординатите могат да съдържат неточности. Употребата им за ориентир е крайно нежелателна! www.bulgarian-mountains.com не носи отговорност!

Разположен е в м.Царичина, в северните склонове на вр.Вежен/2198м./. Представлява комплекс от две масивни сгради и 12 дървени бунгала с общ капацитет 140 места.Има кухненски блок и столова. Сградите са водоснабдени и електрифицирани, отоплението е с печки на твърдо гориво.Бунгалата са електрифицирани, без санитарни възли. Ползват се през летния сезон. До хижата се достига по път с трошено-каменна настилка от с.Рибарица - 17км.
Съседни туристически обекти:
- х.Момина поляна - 6.30ч.
- х.Бенковски /през Суватски дол/ - 2.30ч. , а през билото - 3.30ч.
- х.Планински извори - 6.00ч.
- х.Ехо - 5.00ч.
- х.Козя стена - 5.00ч.
- вр.Вежен/2198м./ - 2.00ч.
Пътеките са маркирани.
Изходни места:
1.Село Рибарица - 4.30ч.
2.Село Антон - 7.30ч. по билото през вр.Пъпа.
3.Гара Копривщица - 6.30ч./през м.Въртопа/
4.Гр.Клисура - 7.00ч.
Всички пътеки са маркирани.
Снимки: 1)->Христо Георгиев 2)->Lucy 3,4)->Александър, 5)->Венета Гайдарджиева
  
Спални места 140
Address
Телефон 0882966248
E-mail
Надморска височина (метри) 1650
GPS Северна ширина (градуси) 42.772236
GPS Източна дължина (градуси) 24.391117

Коментари (135)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Jun 2006 04:03 PM
Хубава хижа с приятни хижари. Доста е обновена и освежена, стаите са чисти, банята винаги работи, а тоалените са такива, че с кеф да се ... sorry, поувлякох се :-). С удоволствие пак бих се качил там.

Архивен коментар.

Турист наскоро бил там 14 Oct 2006 11:18 PM
Какво им е приятно на хижарите? Хижата беше почти празна като се изключи неголяма група чужденци. Като се появихме ни огледаха като че сме животни от палеозойската ера. А после като попитахме има ли лавка в хижата евентуално хляб или някаква храна предлага ли се отговорът бе:"Ами вие не знаете ли,че в планината трябва да си носите хляб. Ако остане нещо от чужденците може да ви дадем."Има табелка БАНЯ 1лев, а няма табелка напр. ЧАЙ 50 ст. или колкото там струва. Лично ние изпитахме голямо унижение, че попаднахме в тази хижа и се оказа че не сме чужденци при което щяхме да имаме шанс да ни предложат чай или нещо друго

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2006 04:15 PM
Съжаляваме за впечатлението с което сте останали от хижарите на х.Вежен и се извиняваме за това!Заповядайте отново и ако искате се обадете предварително в дружеството - тел.0678/2372

Архивен коментар.

vasil 30 Nov 2009 07:28 PM
Хижата е много добра,но ако и хижарите са такива ще е супер.Бях там и докато те са там няма да стьпя отново.Това са хора без всякакьв морал .Хора които те карат да се срамуваш че обичаш планината .Но все пак и те не са виновни че са от полето. За това трябват хора бьлканджий.Ако искате да прекарате супер идете на Момина поляна.

Архивен коментар.

тихомир 26 Dec 2009 12:54 PM
Дадените тук коментари могат да бъдат дадени само от хора, които смятат, че отивайки в планината отиват в хотел в Анталия. Те искат да отидат не сред природата, а търсят смрадливия си бит и чалга, с които не могат да се разделят. Жалко за такива хора! И много правилно са ви отговорили, че в планината всеки трябва сам да си носи хляба. Планината е място за хора, които обичат планината!

Архивен коментар.

васил 02 Jan 2010 09:20 PM
тихомире не знам дали знаеш че хижарите не са от тететвенския край и то си личи-от добрич и какво разбират от балкан.аз не съм доволен от гостоприемството им.няма значение кой какава музика слуша.важно е да обичаш планината.ако имаш по специални отношения към хижарката то е ясно защо пишеш това.ние си говорим в 10 сутринта на кафе а хижара ни се кара че жена му спи да сме по тихи.е какаво да кажа.можа още но не искам да разочаровам другите.

Архивен коментар.

Павлов 25 Jan 2010 03:11 PM
Природата е хубава, условията в базата достатъчни - доколкото може да се иска от място толкова отдалечено нагоре в планината.
За хижаря и хижарката първо нищо не исках да пиша, ала се наканих да го направя макар и в по-мек стил, пък дано ми олекне. С две думи – Лошо впечатление. Вечерта хижарят си беше подпиинал и не обърнах толкова внимание на елементалния му сърказъм. На другия ден обаче когато следобедът тръгнахме към връх Вежен и ни казва когато излизахме от залата „Пак ни развалиха вечерта”, е за такива неща вече не може да се обвинява алкохола. „Неговата вечер” ние разваляме. Та така и следващите две вечери стояхме в залата само колкото да се храним, не че бяхме изгонени от там ала просто нямахме или поне аз желание да го виждаме.
От хижарката какво запомних – няколко часа по рано когато в основната зала огънят не гореше и топла вода върху него нямаше, понечих да включа електрическа кана в щепсъл в залата – (имайте предвид, че само там може да има електричество в контактите, нощем – нищо лошо в това) ала с неприятелски почти злобен тон ми бе казано, че в тях не се включват битови уреди. Естествено съгласен съм щом такива са условията но начинът да се обърнеш към някого не е този. Още повече забележките които се опитваше да ми прави по повод това имам ли право да пипам (пусках следващата песен) лаптопа на момиче-също гост на хижата, с което се запознах два часа по-рано и което в момента е в залата.
Хайде стига толкова че следобедната ми почивка свърши, а имам работа за вършене.
Не мисля че някога отново ще посетя тази хижа.

Архивен коментар.

demo 17 Jul 2006 08:58 PM
Пътят от Клисура е доста лош. Нас ни закараха до началото на пътеката от Подбалканското шосе (как да се стигне по друг начин от града/гарата нямам представа). Но не ти ли я покажат, няма шанс да ти хрумне, че това може да е пътека... В началото са останали само пирамидките от коловата маркировка (първата обаче не се вижда от шосето, а трябва да се минат 100-200 м по нещо като пътека), но нагоре има железни стълбове (явно им е било далеч да ги крадат). Самата пътека до билото (където се пресичат с пътя Ком-Емине) е много забавна - на места свършва изведнъж, за мен поне необяснимо. Но да се загубиш няма шанс.
След това, ако поемеш директно към хижата пътеката е страхотна. Маркировката е нова, но не е и необходима:))) Това е летният маршрут. Зимният, свързващ върха с хижата ми се струва, че е само за изкачване. Поне аз трудно си представям как бих могъл да сляза по него, добре че не ни се наложи. В хижата няма ток, както и храна. Май само чай предлагат.
Картата на Средна Стара планина, която си купихме, на Картография ЕООД, е неточна. Там е показана синя пътека, която тръгва от разклона за града, но всъщност тази пътека води към х. Ехо (доколко я има и нея не знам:))))
Да се надяваме, че ще успеем в бъдеще да пооправим маркировката. Може и да не е работа на кмета, но едва ли е толкова скъпо.
Поздрави...

Архивен коментар.

ДЯДО МАТЙО ОТ КЛИСУРА 23 Mar 2008 02:03 PM
ПЪТЯТ Е ХУБАВ ЗА ХОРА БАЛКНАНДЖИЙ.ХИЖАТА Е ПРИЯТНА ЗА ПОЧИВКА.ПРИРОДАТА Е НЕОПИСУЕМО КРАСИВА.ВОДАТА Е КРИСТАЛНО ЧИСТА ПО-ХУБАВА ОТ COCA CILA.ВЪЗДУХЪТ Е МНОГО ЧИСТ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Aug 2006 09:55 PM
Страхотна готвачка. За същата цена тук ни даваха двойно повече храна в сравнение с крадците в х. Ехо и х. Козя стена.

Архивен коментар.

Красимира 09 Sep 2006 12:56 PM
Хижата наистина е чиста и спретната, но за банята се плаща левче,дори за едно измиване на краката....А липсата на так е направо кошмар.Не съм сигурна, че е необходимо в 10 часа с едно примигване на лампите да те оставят по средата на някой коридор или ,недай си Боже, в тоалетната.Дори не бяхме предупредени за задаващата се тъмница.

Архивен коментар.

Стартурист 11 Sep 2006 12:18 AM
Хижата е сравнително добре уредена и чиста. Достъпът с кола е възможен, но трябва да се кара бавно и внимателно - 17 км от Рибарица. Внимавайте ако паркирате до от долната страна на хижата-има противопожарен кран, който не се вижда от тревата. Носете си храна, защото се предлага само чай, кафе и бира. Ако се изкачите на връх Вежен до 9-10 часа при ясно време точно в югозападна посока с бинокъл може да наблюдавате пиринските върхове Вихрен, Кутело и Бански Суходол (естествено и Кончето). Разстоянието по права линия е около 135 (сто тридесет и пет) километра!

Архивен коментар.

Люси 25 Sep 2006 06:31 PM
На 23 септември случайно или не бяхме на хижата и уцелихме традиционния й годишен празник. Имаше томбола със спонсори, почерпка супа за всички и, разбира се, купон, слава богу не само с чалга. И гости от туристически дружества в съседство, освен веженското. За пръв път ми се случва да попадна на такъв празник на хижа, приятно съм впечатлена и изобщо, добре си прекарахме.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Oct 2006 03:58 PM
Ръководството на ТД"Вежен" беше на тържеството,както и 20-тина члена на дружеството, които организираха тържеството.Заповядайте догодина пак да се запознаем!

Архивен коментар.

Hekasatae 22 Jan 2007 10:50 AM
Няколко думи за Старопланинското безвремие

Изплетох си една своеобразна традиция. Такава моя си. И по необходимост - споделена. Което я прави още по-истинска. А именно: Старопланинско бродене със жадни за есен шепи. Точно когато се сменя времето. Когато няма време.
Тази есен (окт. 2006) последният пристан беше х. Вежен. След въздушно слизане от връх Вежен и неочакваното поглъщане от дълбока гора, остава само дъхът. Дъхът, който чуваш, изпратен обратно от скалите. Пробвайте! Ехото с глас от поляната пред хижата, към Върха е настръхващо...
С утрото пълзеше и мъглата. За нея исках да кажа няколко думи...и за стълбовата маркровака-фантом към Клисура:))). Всъщност, не е толкова неверочтно ориентирането на слизане, тъй като до билото и разклона при Каменната порта има ясна, нова лятна маркировка; прехвърляйки билото се следват колците, които понякога потъват в мъглата...Стълбовият маркер продължава и след като се избяга от Злидолското дере ( рекичката остава ниско долу, а пътеката изисква внимание). Вече се вижда града. Може би Копричщица, защото Клисура остава в ляво.
И само още една магия. (Като че последната преди да разберете, че ви чака 2 часово ходене по шосето:)). Тишината. Последното възвишение. На отрещния хълм тихо пасат кръвени коне. А ти слушаш. Мълчиш. И целият се прилепяш о земи. За последната тишина.
(hekasatae@yahoo.com, ICQ: 203 228 496)

Архивен коментар.

Цветелина 04 May 2007 10:12 PM
0896715290 От скоро има обхват на Глобул на х. Вежен. Ако ви се налага да запазвате места, ви препоръчвам да се обадите на този номер и да говорите направо с хижарите. Не ви препоръчвам да си запазвате места чрез туристическото дружество в Тетевен, защото е почти сигурно че няма да имате такива (поне така беше в моя случай).

Архивен коментар.

ТД"ВЕЖЕН" 09 May 2007 09:27 AM
ПОДАДЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА. РЕЗЕРВАЦИИ ЗА ХИЖИТЕ "ВЕЖЕН" ,"БЕНКОВСКИ"И "МОМИНА ПОЛЯНА" И Т.С.КОЗНИЦА СЕ ПРИЕМАТ ОТ ТД"ВЕЖЕН" ТЕЛ. 0678 / 23-72 И 0896715282- БОРЯНА СТАНЕВА.
РЕЗЕРВАЦИЯ МОЖЕ ДА СЕ ДАДЕ И НАПРАВО НА ХИЖИТЕ -ХИЖА"ВЕЖЕН"-0896715290 , ХИЖА"БЕНКОВСКИ"-0896715284,ХИЖА"МОМИНА ПОЛЯНА"-0896715289 , Т.С.КОЗНИЦА -0896715283.

Архивен коментар.

Ани 20 Jun 2007 09:05 PM
Бихте ли ми описали от къде точно се минава с кола за хижа ВЕЖЕН. След хотела Гриин палас ли се продължава?

Архивен коментар.

муки 17 May 2007 03:26 PM
Кажете ми на слизане от Вежен в Клисура колко време е пътя, тук пише 7 часа?! До Копривщица по-малко ли е растоянието?

Архивен коментар.

тами 18 May 2007 03:52 PM
Най-лесно е да слезеш в Тетевен.Избягваш изкачването и се стига доста бързо, но е от другата страна на билото ако това не е проблем за теб.
Приятано изкраване!:))Архивен коментар.

никфото 04 Aug 2007 10:33 AM
Слиязохме от х.Ехо - 5-тима приятели с палатки. Изморени, след 6 часа преход седнахме да починем на поляната пред хижата. Дойде хижарят и нагло ни каза, че тук неможе да опъваме палатки. След гостоприемното посрещане в х.Ехо това ни се видя като простащина - казаха ни пак да се върнем на х.Ехо...НЕ ХОДЕТЕ НА х.ВЕЖЕН с ПАЛАТКИ!

Архивен коментар.

************ 23 Mar 2008 02:07 PM
ХИЖА КАТО СЛЪНЦЕ С ДОБРО ОБЗАВЕЖДАНЕ ТИ СПИ НА ПАЛАТКА КАТО ПЕЩЕРНИТЕ ХОРА:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2014 08:10 PM
По хубаво е на палатка ако искаш да знаеш

Архивен коментар.

Диана 07 Aug 2007 09:08 AM
Посетих хижата на 26 юли 2007година. Всичко е
много чисто и много добре поддържано. Има хубави условия за истински туризъм. Най - прекрасното нещо е природата наоколо.

Архивен коментар.

nkirov 31 Aug 2007 01:35 PM
Хижата е голяма и стара, хижарите са вежливи. Бирата е само "Каменица", има стаи с по 3 легла (6.60 без тур. карта), телешката супа беше вкусна с препечените филийки. Може още много да се желае относно чистотата в хижата. Чаят е безплатен и хубав.

Архивен коментар.

Илиян 07 Sep 2007 03:13 PM
Тук както и на други места започнаха да рекетират хората с палатки, на нас ни поискаха пари колкото една нощувка за да си опънеме палатката в района на хижата.
Практиката е такава че хижарите ядат и пият с парковата охрана, а те вместо да гонят бракониерите които изсичат поголовно горите, преследват уморените туристи за палатките.
Имам чувството вече че хижарите като видят туристи, виждат в тях единствено доларовите знаци и единствената им мисъл е как да им измъкнат повече пари.
Разбира се не всички салагам под общ знаменател, защото по хижите съм срещал и много свестни хора които живеят с планината и милеят за нея, а туристите посрещат като стари приятели които търсят подслон. На такива хора голямо Благодаря.

Архивен коментар.

Apline 24 Dec 2007 11:14 AM
Вчера с жена ми се върнахме от хижа Вежен. Хижата е хубава, сравнително чиста. Пристигнахме в хижата към 17:30. Посрещна ни местното куче ( много дружелюбно) следвано от хижаря. Вътре ни приготвиха топъл и хубав чай, който е безплатен. Настаниха ни в стая с три легла. Печката беше запалена и вътре беше топло и уютно. До печката имаше огромно количество дърва. Тъй като нямаше други посетители, хижарите ни поканиха в тяхната стая на топло да хапнем. Поговорихме, споделихме с тях нашият маршрут към връх Вежен. И хижаря и хижарката са светни хора. ( хижарката ни услужи дори с цигари тъй, като нашите свършиха)Вътре в хижата си поиграхме с един много хубав котарак :-). Хижата е електрифицирана от вец и осветление в стаите няма. Задължително си носете фенерчета. Електрониката може да си заредите в стаята на хижарите.Природата около хижата е невероятна изкачването на връх Вежен също.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Jan 2008 10:49 PM
А как стигнахте до там. С кола може ли ?????? А ма не УАЗ ..

Архивен коментар.

Alpine 16 Feb 2008 04:09 PM
Не с кола няма начин да достигнете хижата не и зимата.( Дори и с високо проходим автомобил е невъзможно) Колата я оставихме на арката ( около 3 километра след отбивката от шосето) След това се върви пеша. Ние успяхме да достигнем хижата за олоко 5 часа, като снега беше до колене а партината беше полу затрупана. Разтоянието по пътя е 16 километра но има и пряк път, който ви съкращава 6 километра. В един момент достигате мост и има доста тъбели, които указват зимния път през гората. Ако тръгнете по него ще си спестите доста блъскане. Пътеката е доста стръмна но е добре маркирана.

Архивен коментар.

дани 19 Jun 2008 03:51 PM
Леле леле,като чета отзивите за тази хижа направо настръхвам. Все още не съм ходила в този район, ама стигайки там май ще предпочета х."Ехо". То в тая "Вежен" не са обиди,не е отношение, не са забрани, баня да си платиш, палатка да не опъваш...може да намина само да я видя за да се обедя и оттам вече да преценя заслужава ли си:(

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2008 12:12 PM
Dove4era mislim da sme tam no ot komentarite se dvyymim s sapryga mi-neznaem tam li da otsednem - -molia daite savet

Архивен коментар.

Анонимен посетител 12 Jul 2008 05:37 PM
Здравейте, искам да попитам колко часа е преходът от хижа Ехо до хижа Вежен? Тук из коментарите попаднах на един , който споменаваше 6 часа. Иначе официално пише 3 часа. Вероятно 6-те са през върха, а и със сигурност зависи кой как върви, но може ли да ми дадете някаква насока?

Архивен коментар.

еховец 14 Jul 2008 02:01 PM
От хижа Вежен до хижа Ехо туристите с добра планинанрска подготовка стигат за около 3-3,15 ч. "По-тежките " случаи могат да "навъртят" и повече от 5-6 часа.
До х. Вежен най-лесно се стига от с. Рибарица, откъдето водят планински път и няколко пътеки. От хижата в юг-югоизточна посока се тръгва по пътека, която пресича последователно 4 улея по североизточния склон на вр. Вежен и извежда на седл. Каменната порта (1 ч). Оттук с плавна дъга на юг се обхожда вр. Каменица, където под Влашки кладенец се отделя пътеката за Клисура и Розино. Продължава се на изток и с леко слизане за около 40 мин се стига до седловината на Рибаришкия проход. Продължава се с траверс на билото от юг и се стига нова седловина. Тук, на юг, се издига паметникът на Никола Караджов – водач на Априлското въстание в Клисура. Понататък пътеката стъпаловидно се спуска към Горни ветровити преслап (25 мин) в западното подножие на скалистата грамада Юмрука (1819 м). Оттук, както и от Рибаришки проход има пътеки, които в юг-югозападна посока се спускат до Розинската мандра, откъдето се отива до Клисура и с. Розино. Траверсират се почти по хоризонтал северозапад-западните склонове на Юмрука, като пътеката следва границата на гората и извежда до Сладкото кладенче (15 мин). Навлиза се в гора, излиза се от нея и с умерен наклон се стига главното било при Железни врата и х. Ехо (25 мин).
При снежни натрупвания е необходимо от х. Вежен да се изкачи вр. Вежен (2198 м) право в южна посока по ръба покрай маркировъчните стълбове и въжения парапет, след което се върви само по билото. Предвижването по билния купол на вр. Юмрука става с повишено внимание над шеметни улеи и висящи снежни козирки. При слизането по северния му ръб се ползва поставения въжен парапет.

Архивен коментар.

Търновци 14 Aug 2008 06:27 PM
Тази седмица бяхме там и си изкарахме много добре.Хижарите са много печени.Има вода,а тока е на ВЕЦ,въпреки това не сме оставали без ток.Качихме се до върха по зимната пътека и слязохме по лятната.Не е за изпускане да знаете.Но първо трябва да се мине по зимната пътека. С кола е малко трудно да се стигне,ако е ниска,иначе няма проблем.Яко еееееееее!!!!

Архивен коментар.

Ttt 22 Aug 2008 04:46 PM
има ли начин да си заредя gsm'a и фотоапарат???
какво мислите за маршрут Антон - Вежен (7-8 часа) (нощувка. и след това Вежен - Ехо - Розино?

Архивен коментар.

FW 24 Aug 2008 11:07 PM
На прекрасно място. А и сърнички съм виждал.. само че Тетевенския балкан е малко опасен.. не знам защо но си е така. Веднъж от нищото си изкълчих крака, гледам хора се заблуждават и губят - пак от нищото.. Но си е красиво пък. А за хижата - само наминах но обядвах. Припечени филийки с леща - само за 1 лв (2006)

Архивен коментар.

нина николова 05 Sep 2008 08:55 PM
Природата е прекрасна,хижата в добро състояние .На хижарката й липсва гостоприемството,характерно за този регион,дори се почувствах неудобно,че я обезпокоихме в 21часа на 03.септември. Препоръчително е преди да посетите хижата да се обадите и да пристигнете поне в светлата част на деня,също и да си осигурите хляба.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Sep 2008 07:05 AM
Мислим с приятели да си направим разходка от х. Момина поляна до х. Вежен. Моля, някой да ми каже труден ли е прехода и долу горе за колко време се минава.Благодаря предварително!

Архивен коментар.

ross_talov 11 Sep 2008 10:20 AM
Преходът не е никак труден, но все пак зависи от вашата подготовка. За около 6-8 часа ще го направите. Излизайки на в. Картала държите изток и ще преминете през върховете Тетевенска баба, Болованя, Безимен, Братаница, Старопланинското конче, Пъпа и Вежен. Може да не изкачвате Вежен, а малко преди върха, покрай чешмата да минете по лятната пътека за хижа Вежен. Ако имате време и сили може да минете през върха и да слезете през лятната пътека водеща от х. Вежен за хижа Ехо (клисурския път)

Архивен коментар.

Росен Давчев 08 Oct 2008 05:23 PM
Искам да попитам някой от споделилите мнение относно условията в хижа Амбарица или коя да е хижа,как мога да стана аз самият хижар? Имам висше образование-икономическо и много обичам Тетевенският и Торянският дял на Стара Планина.Въпросът ми е съвсем сериозен.Аз съм 71-ви набор.Моля пишете ми ако знаете.Ще ви бъда мн.благодар

Архивен коментар.

Теди 03 Nov 2008 10:54 AM
Вчера с групата се върнахме от Вежен. Останахме очаровани от всичко там. Условията са добри, а прехода до връх Вежен е приятен и запомнящ се.Сутринта потеглихме от Плевен, през Шипково /за да съберем групата/ и - хайде в с. Рибарица. Там по пътя за "Заводна" до края на асфалтовия път /срам не срам/ с джипове, после като се убедихме че макадамовия път е добър продължихме пеш, като оставихме само раниците да се "возят". Още като се обадих по телефона от Плевен хижарката много добре ми описа условията на хижата, без излишни суперлативи и много приятелски ни покани. Явно хора които не ходят много в планината очакват СПА хотели или Бог знае какво. Аз, честно казано бях леко предубедена заради многото глупости които бях прочела по техен адрес /на хижарите/, но ви уверявам че ако сте добри туристи, които не замърсяват и се съобразяват с останалите, ще се чувствате чудесно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Apr 2009 03:19 PM
Предлага ли хижата храна или с предварителна заявка

Архивен коментар.

хрис 01 May 2009 01:37 AM
Здравейте, ние се каним да се качим на Вежен края на май и да пренощуваме в хижата. Имам 2 вапроса

Може ли да се ходи с куче там? Хижарите разрешават ли или няма на ни подслонят? Имам си един Шаро планинар, който повечето пъти идва с нас. Досега в другите хижи нямахме проблеми с хижари.

Втори въпрос: Отворена ли е хижата края на май? Как е времето тогава, трябва ли да взимаме снегоходки за Вежен :)

Благодаря на всички за отговорите!

Архивен коментар.

ТД"Еделвайс" гр.Лозница 07 May 2009 04:56 PM
Хижарите имат нов телефон :0884 014123.На 3 май трябваше да изкачим връх"Вежен".За целта си бяхме резервирали нощувка на хижа "Вежен" за 18 човека за 2 май 2009 г.До хижата ни удари дъжд в продължение 2 часа.В хижата беше топло,приятно и уютно.Хижарите ДИДА и ИВАН - така се представиха ни посрещнаха точно като хижари.Внимателни, учтиви , и добри.Условията в хижата според цената са приемливи.Храната ,кафето и др. също са на приемливи цени.Изкачването на върха си заслужава. КРАСОТА ОТ ВСЯКЪДЕ !

Архивен коментар.

Миле 14 Jun 2009 10:50 PM
Хижата е чудесна - любезни хижари, добри условия за нощувка, ниски цени. Продава се бира и кафе, както и чорба за вечеря (носете си суха храна за обед, че иначе ще гладувате :-D). Приятно ме изненада безплатния чай. Определено пак ще ида!

Архивен коментар.

София 05 Jul 2009 02:38 PM
Супер е

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Jul 2009 05:37 PM
Определено много хубава хижа, и приветливи и учтиви хижари. Може би малкото ако не и последната хижа в която се предлага безплатен чай. Просто много ме учуди и неможах да повярвам отначало! Трябва пак да се отиде, понеже имаше доста сняг и неможахме да качим върха, но с удоволствие бих отшъл отново:)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Apr 2010 07:01 PM
Някой може ли да ми даде актуален телефон на хижарите? Днес опитах да се свържа, но вскички посочени тук телефони са променени! Мислим с приятели да се качим на 07.05.10г. и искаме да си резервираме места.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Apr 2010 07:01 PM
Някой може ли да ми даде актуален телефон на хижарите? Днес опитах да се свържа, но вскички посочени тук телефони са променени! Мислим с приятели да се качим на 07.05.10г. и искаме да си резервираме места.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Apr 2010 08:33 PM
места има винаги

Архивен коментар.

Stanimir 17 Jul 2009 12:32 PM
ми сега на 17 Юли 2009 от нашето училище отидоха на Хижа там аз не отидох защото вярвам че няма да ми е интересно но пък на Жижа Момина Поляна беше доста яко

Архивен коментар.

мария 18 Sep 2009 09:21 AM
На 29 и 30 август бяхме на х-жа Вежен за деня на туриста,изказвам сърдечни благодарности на хижарите ИВАН и ДИДА за топлото гостоприемство,чистотата,ароматния чай и реда в хижата.Всеки който обича планината и е турист трябва да знае, че врезерват не се опъват палатки и има правила, които трябва да спазваме. До нови срещи на х-жа ВЕЖЕН.

Архивен коментар.

Надя 29 Nov 2009 06:45 PM
На 21.11.2009 бях за първи път в хижа Вежен. Времето за ноември беше топло и слънчево. Пътеката е стръмна, но много приятна, качихме я за 2,15ч от края на асфалтирания път. В хижата много приятно, хубав безплатен чай, чисти стаи и тоалетни, изобщо топла хижарска атмосфера. Качихме връх Вежен по лятната пътека - невероятни гледки, много вкусна вода от изворите и скалите. На връщане от хижата слязохме по пътя, не особено приятно ходене, набиха ни се краката и е доста заобиколно. Заслужава си ходенето там е много красиво, а и хижарите са гостоприемни и приятни хора.

Архивен коментар.

Момчил 10 Dec 2009 03:23 PM
Относно палатките проблема е че се преследват икономическите интереси, а не екологичните. Палатките сами по себе си не увреждат реда и на чистотата, на мястото където са разпънати. Да не говорим че след себе си почистваме, и то не само нашите отпадъци, а и на тези които са минавали преди време през това място. Защото на палатка отива най вече този който се чувства близък до природата и я обича. Да бъде налагана глоба за замърсяване на районът е разбираемо, но да се погазват естествените ни права да пътуваме и да почиваме е страшно противно. Това е следствие на алчност, а не природолюбие. И всичко си е много добре взаимосвързано - просто следствие на алчността. Палатките забраняват и в същото време секат, разравят, застрояват и да не продължавам. Пък после отива на това място „куцо и сакато” и всичко като му е на готово и лесно достъпно, въобще не го интересува и не оценя това какво има около себе си. Ето тогава вече съвсем настава замърсяването. Пък на такава една като и кажеш съвсем добронамерено когато си хвърли найлонката с буклуците в храста:
- „Прощавайте госпожо, бихте ли прибрали торбичката в автомобила и я изхвърлете в кофа за боклук”; то оная само отвръща надменно – „Не, не мисля”, Качва се в колата, заминава и въобще не й пука. А мъжът й мълчи, щото хич не му е хубаво ама не застава срещу супругата си. Пък не зная и съпруг ли и беше, защото жената шофираше.

Архивен коментар.

Оля 11 Dec 2009 01:29 PM
това в голяма степен може да е вярно за някои места, но според мен не всички трябва да се слагат под общ знаменател. Това си е лично мнение, но е хубаво то да е колкото се може по-малко субективно. От където следва, че е добре да се отчитат различните гледни точки преди да се предоставя такова. И разбира се да не се забравят и изключенията /колкото и редки да са/, които убиват вярата в идеала и борбата за него.

Архивен коментар.

Здравко 16 Feb 2010 05:28 PM
Условията са добри, хижарите са услужливи. Тъй като зимата пътят е затворен, храна почти няма, но зеленчуковата супа е страшно вкусна ;)

Архивен коментар.

????? 29 Apr 2010 08:17 PM
някой може ли да ми даде актуален телефон на хижарите. мислим да ходим с приятели през следващата седмица и искаме да си резервираме места. всички посочени телефони тук са сменени и не можем да се свържем. надявам се да ми помогнете и предварително благодаря

Архивен коментар.

ели 05 May 2010 10:40 AM
тел.на х.вежен е 0893365167

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Jul 2010 02:10 PM
0898737441

Архивен коментар.

миро 13 Jun 2010 08:04 PM
Хижата е перфектна - изключително чиста и подредена. Бяхме група приятели на 12 и 13 юни 2010г. Леглото струва 9 лева, банята 1 лев, чаят е безплатен, кафе експересо 0,50 лв. Хижарите са отзивчиви и добри. Хапнахме супа по 1,50 лева, има бира и вино /9лв бутилката/, напалихме си барбекю, а на сутринта хижарката ни направи пържени филии със сладко и сирене, които си бяхме поръчали предварително.До връх Вежен и обратно се стига за около 3 часа общо. Качването е по зимната пътека, а слизането по лятната.С кола се стига до подножието на хижата на около 6 км. от с. Рибарица, спряхме там където свърши асфалта. За препоръчване е да се качите по пряка пътека, която е между двата моста на реката - тя беше на около 20 мин. от мястото, на което оставихме колата. Стръмна е, така че не носете много багаж- до хижата е около 2 часа с много почивки, слизането е за около час. Приятно прекарване и не забравяйте крема против слънчево изгаряне.

Архивен коментар.

Дани 14 Jun 2010 10:51 PM
И аз споделям мнението на Миро за хижа Вежен. Останах приятно изненадана от чистотата и уютната атмосфера, която стопаните на хижата са създали. Бях леко притеснена, след като прочетох противоречивите мнения за хижата във форума. Но личното ми впечатление е положително, като на фона на многото лошо поддържани хижи, тази се отличава значително с полаганите грижи за хигиената в стаите и в общите помещения. Хижата предлага и двойни стаи - леглата са застлани с чисти чаршафи, дори имаше пердета в стаята, в която нощувахме. Доброто впечатление беше подсилено и от факта, че в самата хижа има и баня с топла вода - а при жегата, която беше на 12 и 13.06 възможността човек да си вземе освежаващ душ, не беше никак за пренебрегване!!! Хижарката е любезна и с готовност се отзовава на въпросите на планинари като нас, които за първи път катерят връх Вежен и търпеливо ни обясни кой маршрут да изберем на качване и на слизане,така че да можем да обходим максимално голям периметър около върха.
Не забравяйте обаче да си носите храна,ако смятате да отседнете в хижата - не знам поради каква причина, но въпреки че до хижата може да се стигне с високопроходима кола, т.е. зареждането не е трудно, в нея не се предлага за ядене нищо друго, освен супа, има и чай - евентуално, след предварителна заявка, може и да сготвят нещо, ако разполагат с необходимите продукти.
Но като цяло останах с много добро впечатление от хижата и я препоръчвам на всички.

Архивен коментар.

kinli 16 Jun 2010 10:40 AM
Не сън ходил на Вежен от 6 години.
Интересно ми е кои сгради се ползват, има ли ги бунгалата.
А имаше и база на спасителите - с нея какво става?

Архивен коментар.

Николов 16 Jun 2010 05:15 PM
Базата си е там но няма постоянен домакин/пазач.

Архивен коментар.

Бонка Натова 13 Oct 2010 11:34 AM
На 9/10 октомври 2010 осем туристи от Панагюрище посетихме хижа Вежен. Тръгнахме от гара Копривщица, минахме през Въртопа и след студа и вятъра по билото на Стара планина бяхме очаровани от перфектното посрещане в хижа Вежен. Топли стаи, чай, супа и дори ни почерпиха с домашен сладкиш! Дадоха ни китарата си, за да си попеем! А пък какви интересни истории ни разказа Иво - Горският Доктор! Цяла вечер слушахме със затаен дъх за срещите с мечки, за навиците на дивите животни, за хората в планините... Незабравимо беше. Просто нямаме думи за да изразим благодарността си! Благодарим Ви, приятели! Непременно ще дойдем пак.

Архивен коментар.

goahead 04 Nov 2010 06:33 PM
Ние на скоро бяхме там не мога да кажа че ни посрещнаха топло,беше неделя след съботна масовка и нещо въобще не им се занимаше с нас, 2ма с големи раници не случайно минаващи от там. За първи път посещавам хижата и от прочетеното тук имах добро мнение, уви казаха аммии храна само със заявка сега няма хора няма и храна. Е чай имаше и дърва за печката също. Но човешка топлина не.

Архивен коментар.

Ники Пики 18 Apr 2011 10:19 AM
Ами тези хора които се чудят защо няма табелка с цената на чая ............ чаят е безплатен бе хора, но явно не се качвате много по планините. Моето мнение - хижата е чиста, топла има баня / макар и по левче/ не е висока цената за един душ като се има предвит че не е електрифицирата хихихих........който иска повече има хотели с няколко звезди да отиде там , Столовата е добре, не липсва посуда, има всичко необходимо . Хижарите и те са добри, малко понякога са дръпнати, но това се преживява......./ като ги сравня с хижарите в Рила направо са си супер. Ами това е в планината........ който каквото си носи и който каквото си води това ще яде и това ще..... Оценката ми по шестобалната система е 5.

Архивен коментар.

Ники Пики 18 Apr 2011 10:35 AM
Забравих да кажа. Такива тоалетни / чисти / няма никъде другаде в никоя друга жижа освен на Дерменкая ама там е хижата за показ на Р.България......това е за дамският състав планинари, че тях ги интересува повече хигиената.Ако някой иска храна трябва да си я заяви предварително.Това не е хотел с ресторант да седнеш и да си поръчваш и да има готвачи и сервитьори...........но явно хората списващи тези редове нямат идея как се ходи на хижа....

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Apr 2011 10:44 AM
Относно хигиената коментар няма да правя - въпрос на възпитание и разбиране, левчето за банята не видях някой да го оспорва, а че е хижа - не хотел, е написано на много места и това също не се оспорва. Не знам защо се повтаря до втръсване рефрена "Кой каквото си носи...", но има нещо много елементарно, Уотсън - някъде горе, в описанието на хижата е много простичко да се напише какво се предлага, за мен е по-добре да не мъкна, а да си платя - май е по-добре и за финасовата страна на стопаните да печелят.

Архивен коментар.

Вишан 25 Apr 2011 05:57 PM
На 23.04.2011/На Великден/,тръгнахме с мой приятел от Враца за Вежен.Пристигнахме в с.Рибарица към обяд.Тръгнахме по поречието на р.Заводна.Остамихме автомобила на удно уширение точно там,където свършва асфалтовия път и започва път с трошено-каменна настилка.Предварително бях проучил пътеката и пътя.Имахме достатъчно време и решихме да вървим по пътя пред вид и на това ,че имахме не леки раници ,а пътеката както я видяхме на връщане е много стръмна.Тръгнахме в 12.20 от мястото където бяхме оставили автомобила и доста вървяхме.Пътя е добър,но е много дълъг.Прави доста завои,заобикаля много хълмове.Тук трябва да добавя ,че в последната третина от нашия път газихме сняг около 30 см.навалял преди наколко дни.След четири часа ходене/правихме няколко почивки/,към 17.15 бяхме вече пред хижа Вежен.Беше тихо,нямаше други туристи освен ние двамата.Влязохме в столовата.Посрещна ни хижарят,беше вежлив и ни прикани да си оставим раниците и да се настаним.Изнесе от неговата стая един чайник с топъл чай и ни прикани да си сипем.Понеже не бяхме яли цял ден се заехме да приготвим за хапване това ,което си носехме в раниците.Бяхме потни и на моя приятел беше студено./Времето навън беше хладно,пред хижата имаше огромни купчини сняг ,които не се топяха/.Колегата ми отиде в стаята на хижарите и помоли хижарката да запалим печката в столовата.Тази негова идея не беше приета много радушно ,но въпреки това хижарката дойде и запали печката като ни предупреди да не пипаме нищо.В един момент моя приятел отвори печката за да провери как гори и в същия този момент от стаята си изскочи хижарката и сърдито ни нахока:-кой пипа печката!Нали ви казах да не пипате!Видяхме ние с колегата ,че е много серт и решихме да не я закачаме за нищо.Хапвахме ,пиивахме и си кротувахме за да не вземем по някакъв начин да и навлечем гнева.Помолиме хижарите да седнат на нашата маса ,но и двамата отказаха.В един момент когато хижарката се мотаеше в столовата отново я поканихме да я почерпим троснато ни отговори:- нали ви отказах вече.Имахме чувството ,че я беше яд че на хижата са пристигнали туристи.Хижарят ни се видя читав човек малко по-късно се зае да ни изпече в неговата печка месото което носехме.С него си говорихме за планината ,за връх Вежен,за пътеките ,маршрутите и т.н.На другия ден преди да си тръгнем закусихме на бързо,/помолихме хижарката за чай и кафе тя ни донесе,но отново беше неучтива и нелюбезна/почистихме и си стегнахме багажа за обратния път.За хижата с няколко думи-много добре поддържана,стаите чисти,тоалетните също.Имаше топла вода,кухненския блок беше зареден с всичко необходимо.По пътеката се върви много бързо.За препоръчване да се слезе по нея.За около час и половина бяхме при автомобила.

Архивен коментар.

турист 09 Jun 2011 01:11 PM
Здравейте, мисля в събота да направя с приятели преход от м.Беклемето през Козя стена, Ехо, Вежен до вр.Вежен и да останем на х.Вежен вечерта. Някой може ли да ми каже как са пътеките - имат ли маркировка, понеже досега не съм бил в тази част на Стара планина. Благодяря.

Архивен коментар.

Деян 22 Jul 2011 01:37 PM
Основното впечатление от хижарите на х. Вежен е, че ако пристигнете там и пожелаете да останете - няма да им хареса. Виж ако сте компания качила се с джипа да пие бира - няма проблем. Особено жената е твърде негостоприемна. Не знам дали е била същата преди 10 години, когато бях там за последно, но май и следващите 10 години ще избягвам хижа Вежен. Жалко, защото мястото е красиво и пътеката към билото и х. Ехо е много красива. Иначе, ако трябва да съм честен, беше сравнително чисто, включително спалното бельо, но за жалост когато те посрещнат зле това не е толкова важно. Много често дори и в мърлява хижа при добро посрещане човек се чувства по-добре.

Архивен коментар.

Пламен 11 Aug 2011 07:42 PM
Аз съм много доволен.На мен посрещане не ми трябва не съм и претенциозен.Трябва ми само водичка да има. Палатката си я разпъвам, а в багажчето винаги имам бисквитки, хлебец, лютеничка и газово котлонче на Vango тежащо 103 грама, както и малко ракийка.

Архивен коментар.

пътешественичка 12 Aug 2011 01:47 PM
търся си спътник в планината за преходи - от софия

Архивен коментар.

Юрий Стоянов 12 Aug 2011 04:06 PM
А около колко годишен да е ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Sep 2011 06:32 PM
Хижарите са си съвсем точни, хижата е чиста и подредена, добре заредена, винаги има и по няколко неща за хапване, банята е с кабинки и не се чака за един душ - какво му трябва повече на туриста. Уважавайте хижарите и те ще ви уважават, спазвайте реда и ако нещо не знаете - питайте, гаранция за добро прекарване.

Архивен коментар.

Цветана 28 Sep 2011 09:54 PM
В интерес на истината, ще се съглася с последния коментар за чистотата и удобствата.
Като ходихме преди няколко дни за една нощувка, имаше само боб, но съдейки по по-стари коментари, изглежда е нормално. Но пък поне има, което е важното.
Хижарката определено е с опак характер и изглежда има навика несъзнателон да си изкарва нервите върху с нщо незаслужилите посетители. Ние влязохме през входната врата, тя се появи в коридора и почти ни се навика да ходим да я чакаме в столовата за настаняването. Но пък останалият ни престой жената си се държа напълно нормално.

Архивен коментар.

Petyr Vasilev 25 Nov 2011 09:00 PM
Жената наистина не се държи както трябва, хижарят изглежда пич но беше доста сдържан по време на нашия престой. Банята е зле, с тия кабинки си е неудобство.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jan 2012 02:36 PM
Може ли да попитам колко стръва спането ?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jan 2012 12:52 AM
Да попитам: има ли топла вода на хижата като се пристигне да си вземеш душ....???

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Aug 2012 08:56 PM
   Правя пореден опит,да коментирам поведението на хижарите от хижа Вежен.Не бяхме предупредени,че ток осветление там има такова от само19ч.до 24ч.Това породи опасност за предвижването на туристите до санитарните възли на долния етаж.Никакво разбиране,унизително за нас поведение.Тези хора нямат душа и сърцеза да посрещат туристи.За тези дни имаше много слънце,дъжд и градушка,въпреки всичко ние обичаме природата и ще продължим да организираме нашите походи.Туристи на възраст над 60г.сме и няма да се предадем .

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2012 08:00 PM
Искам да потвърдя, че настоящите хижари на тази прекрасна хижа са точния пример за това какъв НЕ ТРЯБВА да бъде един хижар. Нямат и бегла представа от гостоприемство, когато стигнахме до хижата след 8ч. преход се почувствахме като натрапници. ТОК ВЪОБЩЕ не ни пуснаха, добре че ни пуснаха до банята.Цяла вечер седяха на топло в стаята им и си гледаха тв, а ние на тъмно отвън се опитвахме да се забавляваме и да си изкарваме приятно.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Aug 2012 08:02 PM
Забравих да добавя, че имаше 2ма човека от нашата група, които искаха да спят навън и хижарката ги издирваше като престъпници!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Aug 2012 01:26 PM
Актуален тел. за връзка 0882 966 248.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Oct 2012 09:09 AM
Хижа "Вежен" е една страхотна хижа, разположена в една изключително живописна местност! Този уикенд (20-21.10) я посетихме за пореден път и, както винаги, останахме много доволни! Особено я препоръчвам на родители-туристи с малки деца, които искат да ги изведат на чист въздух. Хижата разполага с малки, уютни и топли стаи. Пред хижата има огромна поляна, където децата могат да играят на воля. Нашето дете няма още 3 години, но вече е посетило хижа "Вежен" 9 пъти.

Архивен коментар.

bobsixkiller 15 Jul 2013 11:48 AM
на 04.07.2013 и 05.07.2013 нощувахме там.

НАСТАНЯВАНЕ: Легловата база е голяма, разпределена в стаи с 3-4 легла. Прозорците са нова PVC дограма, все още не измазани и доста депресиращи на вид, но крайната цел оправдава сегашното състояние. На първият етаж има голяма туристическа столова с голяма казан-печка и по-малка печка в единият ъгъл.

ХИГИЕНА: На приземният етаж, преминавайки през столовата и помещение с три мивки, се стига до банята имаща три обособени душ кабини (зидани стени с плочки, но без врати), както и две мивки. Тоалетните се намират на първият жилищен етаж и са разделени на мъжка и женка, всяка от които има тоалетни чинии или клелака и по две мивки. Топла вода има само в банята. Банята се заплаща!

ХРАНА и НАПИТКИ: Храна се предлага само по заявка! При малки групи, хижарите предлагат каквото има – супа, картофена яхния, хляб ( тяхно производство). Бира има. Гъбената супа и картофената яхния бяха чудесни.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ: електрозахранването е от генератор и зареждането на преносими устройства е само вечер, когато се пусне електрозахранването за няколко часа. Контакти има навсякъде НО НЕ РАБОЯТ. Зареждане на портативните устройства е САМО В ГОЛЯМАТА СТОЛОВА на посочените за това места.

ЛОШО ВПЕЧАТЛЕНИЕ: Поради изключително студеното за сезона време, и след молба от наша страна да ни позволят да запалим малката печка в столовата, хижарите ни показаха къде можем да се храним в малка обособена за целта столова находяща се на вторият етаж ( първи жилищен), точно под стъпалата за трети етаж. Бивша стая №110 е превърната в малка и уютна столова. Там има печка на дърва, голяма маса, столове, диван. До тук с добрите впечатление. ДЪРВА СЕ ДАВАТ КОГАТО И КОЛКОТО ХИЖАРИТЕ ПРЕЦЕНЯТ. Сутринта ( в 07:30 часа ) поехме към х. Ехо, но след студеният дъжд който ни заваля на билото, бяхме принудени да се върнем на хижата ( в 10:00 часа ). Въпреки дъждобраните, бяхме мокри и намръзнали. Топла стая с печка ни беше важна за да изсушим мокрите обувки и дрехи. ДВЕТЕ дървета предоставени ни “любезно” от хижарите изгоряха бързо (независимо, че печката беше старателно следена от нас и затваряна към кюнците за “да не избяга” топлото ). При поискване на още дърва, хижарите казаха, че те ЩЕ СЪБЛЮДАВАТ ЛИЧНО печката и ще носят дърва. Предложихме им пари за дърва. Оказаха. И дърва не ни донесоха. Принудихме се да събираме под дъжда мокри шишарки за да поддържаме огъня и да изсушим дрехите. Общо за денят ни бяха предоставени 5 ( може би 6) дървета с размери 25х20х15. Не съм претенциозен, мога и на студено да стоя, но това с дърветата си беше и все още си остава не разбираемо за мен. Бях готов да дам 10 лв. за 10 дървета (справедлива цена за дърва за горене, особено ако си в гората), но да знам, че докато си легнем имаме какво да горим и ще можем да се изсушим хубаво.
Ще си позволя да разсъждавам върху поведението на хижарите в две насоки:
ПЪРВО: ако са истински планинари и хижари - защо тогава не ни предоставиха малко повече дърва? Пък било то и срещу заплащане? Изводът който си налагам от тази, как да я нарека – свидливост, е един. И той е, че това не са планинари и хижари, а по-скоро търговци и печалбари ( в което няма лошо, всички работим за пари). Това пък буди у мен следващият момент:
ВТОРО: след като не са планинари и хижари по душа, значи са печалбари. Е защо тогава отказаха парите? Да не ги злепоставим и изоблича? Както не коментирам решението да се събира такса ( на някой хижи) за баня, така не бих коментирал и такса за печка. Е, ще ми бъде криво – но ще съм на топло и с чиста съвест. Както при банята - ако искам ( и има нужда и пари) плащам и се къпя. Ако нямам нужда ( и пари ) - не се къпя. Така и сега – имахме нужда от дърва – щяхме да платим и се топлим. Явно е че те не са и печалбари. А защо ли? Защото след като може да се предлага бира в стъклени бутилки ( тежки са), може да се предлагат и вафли, шоколади, ядки (далеч по-леки са). И по-точи начин да се разширява и развива бизнеса. Аз поне бих си купил шоколади за из път.

Хижата беше празна и двете вечери, ако не броим двама души първата вечер, но те се хранеха в стаята на хижарите.

В заключение мога да кажа: Голяма, хубава и добра хижа и лошо отношение на хижарите.

Много хора ще ме упрекнат, че никой не е длъжен да ми предоставя никакви удобства в гората/планината. И може би ще са прави. А може би не. Какво стана с тази прословута българска гостоприемност? Или просто никога не я е имало? Няма ли вече да се намери комат хляб и стомна вода за закъсал пътник? Оставям размислите на Вас.
През 2009год. имахме първи контакти с хижарите ( може би са били други тогава), но и тогава останахме стреснати от “дръпнатото” отношение към нас. А всъщност тогава бяхме тръгнали от Рибарица към връх Вежен и пристигнахме на хижата в 09:10 часа и явно след пиянска вечер защото столовата беше тотално разхвърляна, ни посрещнаха с думите: “За къде бързате? Сън ли не сте спали? Той върха няма да избяга”. Но както и да е.
Аз лично бих избягвал хижата.

Поздрави: Пламен Петков

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Jul 2013 10:17 AM
Нищо особено!!!
Не си заслужава бъхтенето до там по изключително стръмни,каменисти пътеки.
Никаква гледка - няма да се насладите на природата.
Втори път не отивам там (особено пеш).

Архивен коментар.

Анонимен посетител 28 Dec 2013 10:45 PM
Щом са хижари, трябва да са гостоприемни. Иначе са селски рогачи.

Архивен коментар.

fena73 20 Jan 2014 09:29 AM
Хижата е супер,хижарите-също!Който иска гледка-ей го върха-на час и половина по въжето...Хижарят е услужлив,чаят е безпшлатен,малката столова на 2-я етаж е отоплена,дърва-колкото искаш,дограмата в едната част на хижата е сменена,печките в стаите са заредени,човека черпи ракия,проводи ни вино за из път...не ни се тръгваше оттам!Цената е 10лв. с карти на БТС и 12-без.Дано съм пресякъл всякакви негативни изказвания от мрънкащи "туристи"!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Feb 2014 09:10 AM
Ходих на 1 юни 2013г. Чудесна хижа и добри условия. Може да я посетите и да се качите до върха ! Обърнете внимание как са заболели дърветата на път за върха от лишейте по стеблата (казват й мъртвата гора)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jun 2014 11:04 AM
Някой знае ли актуални телефони за хижа Вежен?От една седмица се опитвам безуспешно да се свържа.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jun 2014 09:12 AM
АКТУАЛЕН ТЕЛФОН : 0898737441

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Mar 2015 07:50 AM
Актуален тел. за връзка 0882 966 248.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 Apr 2015 10:58 PM
Много хубава хижа и район! Да не говорим за гостоприенството на хижарите и всички от този край!

Архивен коментар.

Георги Станчев 09 Aug 2015 09:08 PM
Условията в хижата са много добри, а хижарката готви страхотно :)

Архивен коментар.

Тодор Георгиев 09 Aug 2015 11:01 PM
Идеална хижа на разкошно място. Душове с топла вода, уютни стаи и домашна ракия. Хижарката наистина готви страхотно!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2015 10:30 AM
Здравейте, чета, че има път до хижата. Може ли да се стигне до там с кола? Искам да кача майка ми в планината, но на този етап не е подготвена за преход. :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Mar 2016 09:52 PM
Актуални телефони
0882 966 248 - хижа Вежен
0899 901 551 - Симеон
0888 941 567 - Димана

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Mar 2016 02:59 PM
хижа Вежен телефон в хижата вдига и записва хижарката (с токчетата) Димана 0882 96 62 48
Телефон личен на хижаря Симеон 0899 90 15 51 Той стопанисва хижата но няма управавенчески функции

Архивен коментар.

Анонимен посетител 03 Apr 2016 10:42 PM
Хубава хижа и хората добри, и разбрани. Ние се качихме с джип(препоръчително), може и с кола, но внимателно и бавничко, защото пътя има много камъни и ще е тежко за окачването на колата :) Изкачихме връх Вежен. пристигнахме на обяд около 12ч, поседяхме около 30мин и дръпнахме на горе. За два часа се качихме по зимната пътека(със стоманеното въже). Слязохме за час и половина. Пийнахме, хапнахме и 18ч. обратно на долу. От отбивката на главния път до хижата са около 13-14км.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Apr 2016 08:30 PM
Много съм доволен от обслужването и вниманието на хижарите. Мъжът каза, че са от скоро - 6 месеца и се опитват да я развият, ако продължават така съм сигурен, че ще успеят. Условията са много добри, а мацката с токчетата е супер !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 May 2016 02:43 PM
На 23ти нощувахме там, предния ден е имало около 50човека в хижата, а когато пристигнахме около 14ч. вече всичко беше изпрано, наместено, чаршафите постлани на леглата, изметено, цената е 12лева на нощувка, сегашните хижари са от 1ви ноември и са много точни, хижарката не общува много с нощуващите, но не е проблем, хижаря е супер пич, даже според мен е прекалеено добър, предлага всичко, постоянно пита как е, имаме ли нужда от нещо, сутринта почерпи по някой чай, предлага държа за стаята, печката в столовата топли много (добре за жените, тежко им на мъжете които обичат хладина) всички които срещнахме по маршрута от х. Ехо, до х.Вежен препоръчаха кюфтенцата. Преди това са се занимавали със заведение, за това столовата им е добре поддържана. Много добри впечатления, хижата е много хубава и усещам, че хижарите искат да върнат добрата репутация и слава на хижата, заслужава си, има път за кола което за мен е минус, понеже всякакви хора могат да я посетят, но пък това води до добро снабдяване с провизии и дърва.
Препоръчвам я!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 11:01 AM
Само минах за чаша чай през хижата,но си ме посрещнаха,както се посреща с "добре дошъл" и веднага ми се обърна внимание,хижарите са от скоро и ми се видяха много коректни хора,от разговор с гости а хижата разбрах,че са им създали уют.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 11 Jul 2016 11:02 AM
Само минах за чаша чай през хижата,но си ме посрещнаха,както се посреща с "добре дошъл" и веднага ми се обърна внимание,хижарите са от скоро и ми се видяха много коректни хора,от разговор с гости а хижата разбрах,че са им създали уют.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 Aug 2016 07:40 AM


В момента хижата има нови хижари.
Пушат като комини, вечерта доста посръбват. Сутрин цялата хижа мирише на цигари и пържено.
Оскъдна храна, за място достъпно за моторизиран транспорт. Единствената топла храна, което се предлага е пържени кюфтета. За сметка на това, ракията е в изобилие, естествено домашна.

Две системи за захранване с ток в перманентно аварирало състояние, поне докато ние бяхме в хижата. Токът се пуска само в тъмната част на денонощието.

Хижата е частично ремонтирана, но ми се струва, че покривът си е стария. Има течове.
Чистотата е на относително средно ниво.
Има действаща баня с топла вода.
 

Архивен коментар.

Анонимен посетител 26 Sep 2016 11:09 AM
Хижата е голяма и все пак доста поддържана, хигиената в санитарните възли е на средно ниво, но няма топла вода. Стаите са ОК, но си носете чехли/джапанки. Банята е прилична. Храната - също. Ако попаднете на големи групи, купонясващи до късно, може и да не може да заспите от музиката, чува се из целия първи етаж. По някое време хижарят им прави забележка и я спират. Като цяло хората са много любезни, хижарят обръща внимание на всеки, хижарката е доста заета с готвене и настаняване на нощуващите.

Единствената ми забележка е че персоналът пуши в кухнята, оттам мирише в столовата. Поне в хижата не мирише.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 06 Mar 2017 11:56 PM
Бяхме за 3-те почивни дни по 3-ти март на хижата. Всичко беше много добре - храна, отопление, топла вода, с изключение на последния ден сутринта, в който чакахме някой от хижарите да се появи до 10 часа сутринта да ни вземе парите и да поръчаме поне кафе.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Jun 2017 11:28 AM
По маршрута -етапно "КОМ" - "ЕМИНЕ" само се отбихме за почивка.Хижарите са отскоро.но си личи добротата и .Благодирим . ТД "ЕДЕЛВАЙС" гр.Лозница

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Jul 2017 11:28 PM
през юни се наложи се да преспим на тази хижа но останахме доста разочаровани хижаря бивш диджей цяла нощ къркаше като за последно а хижата беше обърната на дискотека и пиянски оргии грозна картинка ,жалко за хубавото място този докато не го сменят ще заобикалям тази хижа

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 Jul 2017 12:31 PM
Приятна и голяма хижа. Кюфтетата, а и останалата храна са чудесни. Имаше музика вечерта, ама не ни пречеше. Пускаше се по желание на групите хора. Тази вечер се играха много хора и настроението беше чудесно. Личи си, че хижарите искат да направят добро впечатление. Любезни са.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 Jul 2017 09:51 PM
Скоро посетихме хижата. Млада и хитра хижарка ни обслужва но за парите си порциите храна им са направо смешно малки. Пахарче супичка колкото дават в детската градина от 2,50 до 3лв свинско със зеле малка чинийка 4лв кюфте 1,50 а бе направо гладен умираш, ако нямаш достатъчно пари. Като нищо 10-15лв за едно ядене трябва инак на другия ден на баира, ще ви омекнат краката

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2017 05:30 PM
За под 12лв., аз изядох два боба с филийки, салата, бира и десерт. И преядох, защото ми беше вкусно. На другия ден нищо не ми омекна..
Препоръчвам ти да идеш да хапнеш на х.Рилски езера...
Като цяло, защо не си носиш и да ядеш пред хижата..
пс: на повечето хижи из Рила, Пирин, Балкана, хапването е около 12-15лв.в достатъчно добро количество след 10-12часов преход.
Поздрави.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 25 Jul 2017 03:35 PM
Спахме там юни. Хижарят ни обърна много внимание- сготвиха ни каквото поискахме. Печен е, лафихме си с него. Хижарката е млада на 27 год. Беще любезна с нас. Чисто е- добре е.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2017 05:21 PM
Привет,
Посетихме хижата в началото на месец Юни. Посрещане, храна, чистота, отношение, спане, изпращане - всичко беше уникално! За хижа в планината, освен, че нямаме забележки - пожелаваме на хижарите Димана и Симеон да продължават в същия дух! :)
Бихме я посетили отново с удоволствие.
Поздрави на хижарите!! (тел:0882/966248)
Преслав С.и Павел Х.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 01 Oct 2017 11:09 PM
Уикенда бяхме на х. Вежен и останах очарована! С пристигането ни посрещнаха с "Добре дошли!", показаха ни безплатния чай на печката, обясниха ни къде, какво, имаше топла супа, салати, чисти бани с топла вода, чисти вътрешни тоалетни, спалните бяха с хубави легла, навсякъде беше чисто и хижарите бяха много мили. Със сигурност това е една от малкото хижи, където са ме посрещали така! Благодаря от името на цялата група!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Mar 2018 01:24 AM
Най-хубавите ми детски спомени са от почивката в тази хижа , но за последните 30 години май нещата са се променили...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 14 May 2019 02:17 PM
Такаа ако не знаете хижата си има нови хижари-тези,които държат и х.Ехо-Иван и Галя...
Та сега Иван се разкъсва между двете хижи и работата не върви:(
Около 6 май искахме да направим преход от Момина Поляна към Ехо-времето не беше добро-много вятър, дъжд и суграшица по билото-мъглата-башка! Евакуирахме се към х. Бенковски с идеята да се постоплим и да продължим по Суватски дол към Вежен...какво беше учудването(и негодуванието) ми като разбрах от хижарката,че Иван затваря и заключва хижата и отива на Ехо при жена си,щото Галя се страхува от гръмотевици...???!!!
Ами ако бяхме стискали зъби още малко по билото и се бяхме изсипали директно нататък??Нямаше да имаме инфо,че хижата е замандалена и Иван щеше да си търси джамджия да му прави прозорецът,през който щяхме да влезем!Голяма и възлова хижа затворена през средния от поредица 3 почивни дни и то при лошо време??!!
п.п.Това е инфо от хижарката на Бенковски,която ни го предаде след разговор с Иван-ако нещо от гореописаното не е вярно-моля засегнатите личности да се жалват и опровергават тук!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 09:29 AM
Иван и Галя отдавна вече не са това което бяха.Може би им се отразява стоенето горе и нямат вече реална представа за света за отношенията между хората за очакванията на туристите.Не сте първите нито ще сте последните хора които се учудват на неадекватните упражнения изпълнявани от тях.Галя доста преиграва в различни ситуации.Много може да се пише за тях, но няма смисъл, говорил съм с двамата обяснявал съм подсказвал съм какво дразни хората какво оставя у тях негативно отношение и какво позитивно ......еми няма оправяне.Оправданието всеки път е едно и също "Знаеш ли как се поддържа хижа колко е трудно и т.н."

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 09:37 AM
Последните години действа принципа на печалбата.
Обаждаш се за места. Отговор : превеждате цялата сума за нощувка /храна/и имате места иначе не. Веднъж запазихме 12 места платихме си предварително храна легло няма проблем. Качихме се горе 11 човека не сме искали да ни връщат пари нищо. Вечерта пристигна едно момче Галя му каза нямам места къде да те сложа. Поканихме го при нас имаше едно легло свободно и платено,имаше и една порция свинско със зеле свободна и платена младежа се настани и сутринта Галя му взе пари за нощувка и храна..хахах голяма излагация.Попитах я защо така нали сме платили преди месец и леглото и храната защо иска на момчето пари , отговори ми , че той не бил от нашата група.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 12:37 PM
  Направих си труда и разговарях с хижарите на хижа Бенковски. Соня не е споменавала за каквото и да е заключване на хижа Вежен. Макар и много рядко, и то само за ден, се налага хижите да остават без хижар, но винаги е осигурен свободен достъп до столовите, една или повече спални, всички със заредени с дърва печки. Така е на хижите Вежен, Бенковски, Ехо, Момина поляна, заслон Орлово гнездо и другаде.
  Защо разпространявате неверна информация? Грозно, непочтено от Ваша страна!
  Чрез ТД Вежен ще изискам имената на членовете на Вашата група за да информирам десетките хижари, които познавам, ценя и уважавам, за вашите наклонности. Ако Иван Кавалски държи на колегиалността и имиджа на хижарската професия, трябва да Ви съди за клевета и разпространение на неверна информация.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Jul 2019 10:56 AM
Прочутото гостоприемство в Централен Балкан.. Хижарите там са изгубили връзка с реалността тотално и когато човек няма опит с това, наистина е шокиращо. Свъсени, негостоприемни, скачат на бой, залепят ти снимките по стената, да не им ходиш повече в иначе държавната бащиния, от която все повече хора изгонват и все повече мрънкат, че пари няма. Аз лично съм наясно с тия цървули и знам как да общувам с тях, но съм ставал свидетел на дебилно отношение на хижари към туристи (тип "аи затваряй варатата уеее") къде ли не - Тъжа, Левски, Рай, Вежен, Мазалат, Дерменка, Добрила, заслон Ботев и т.н. Драги хижари в Централен Балкан, не са ви виновни туристите за абсолютно нищо и вие сте тези, които трябва да се адаптират към тях, а не обратното. Вие сте тези, които трябва да се напънат и ако не да ни посрещнат с усмивка, поне да се държат учтиво с нас, както ние с тях. Тези хижи не са ви бащиния, народът ги е строил за народа и в момента са на народа. Ако сте намразили професията си, просто скъсайте концесионния договор, слизайте си в Христо Даново и почнете да се занимавате примерно с добитък..

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 02:34 PM
Господине разговора не беше точно така аз ви казах че на Иван Кавалски му се налага да слезе на доло ни каде в нашият разговор аз не съм споменава Ла че хижа вежен нее заключена. След като ви предостави личния си телефон да разговаря те с хижара на хижа вежен вие категорично ми от казахте. Моля ви непобликуваите неверни коментари създавате дразги и излишно напрежение между хижарите.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 02:45 PM
Сажалявам за правописа но ни каде в разговора не съм казвала че ХИЖА ВЕЖЕН Е ЗАКЛУЧЕНА престанете да създавате дразги че вече ми писва от такива като вас дами дигат кръвнато

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 03:09 PM
Има много зависни хора които обичат да правят дразги. Аз ходих и на двете хижи и на хижа вежен и на хижа бенковски и нечух нещо лошо. Дори хижарите на хижа бенковски много се хвалиха от Иван и Галя. Просто не мога да проумея какви хора има.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 15 May 2019 06:09 PM
Нека изкоментирам и аз като тяхна колежка и още повече приятелка на Соня и Боби и Галя и Иван-такива долни интриганти като въпросния Господин трябва да се разпечатат снимки и да се закачат във всички хижи за да не стъпват хора като тях на такива места!Вместо да уважавате хора като тях вие им въртите гнусни интриги!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 16 May 2019 09:01 AM
Ехееееее, айде по-спокойно реагирайте де. На някакво писание бива ли такава реакция. Замислете се малко щом така реагирате на нещо написано как ли ще е в действителност при проблем. Ще съдите човека ще му разпечатвате снимки....ще хвърляме камъни по него. Несериозно е и издава отношението Ви. Все пак всеки има право да си каже мнението.
Бъдете здрави, усмихвайте се и не забравяйте да сте вежливи, все пак туристите Ви хранят.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 May 2019 07:51 AM
Напротив напротив-на въпроса дали цялата хижа ще е заключена вие ми казахте -ДА!
И също казахте,че Иван НЕ слиза надолу,а отива с група,тръгнала от вас(Бенковски)през Вежен по Суатски дол към Ехо.
Кой преиначава разговора и кой кого трябва да съди-не е ясно....
Нямам нищо против Иван и Галя-ходили сме много пъти там и до преди тази случка отношението ми беше напълно положително!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 18 May 2019 01:58 PM
Няма смисъл да се ядосва хижарите заради такива хора. Който не знаят какво искат. Просто престанете да ги настройват един срещу друг. Ходил съм и на хижа Бенковски и на хижа Вежен и на хижа Ехо но никой от групата нечу лоши коментари за хижарите. Дори хижарите на хижа Бенковски казаха че, Иван и Галя много саим помагали. И са много благодарни за тая помощ.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2019 12:09 PM
Пътят от с.Рибарица до х.Вежен край река Заводна е проходим за леки коли -примерно Ford Fusion. На много места пътя е подравняван и насипван.

Архивен коментар.

Анонимен посетител 30 Dec 2019 10:36 AM
Актуален телефон за връзка с х.Вежен

0877 535 201 -Иван

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Dec 2020 06:43 PM
Новогодишен куверт на хижа Вежен :
Вечеря + Нощувка + Закуска = 50.00лева
При втора нощувка - намаление на цената на нощувката.За повече информация тел: 0877/ 53 52 01

Архивен коментар.

Анонимен посетител 04 May 2021 09:45 AM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 22 Jul 2021 09:10 AM
Актуален телефон за връзка с х.Вежен
хижар Иван -0882 96 62 48

Анонимен посетител 13 Jun 2022 04:22 PM
Прекрасна природа,но останах безкрайно разочарована от нелюбезното отношение на хижарите. Липсаше дори топла вода първата вечер,а за да ни пуснат топлата вода се заплаща такса баня.За елементарни условия в 21 век, и дума да не става.Жалко че това красиво място е занемарено.
Анонимен посетител 24 Oct 2022 09:15 AM
От 19.10.22г има нов собственик. Телефон за връзка 0899197989.
Анонимен посетител 26 Oct 2022 10:39 AM
Посетихме хижата на 14.10 - имаше приготовления за смяната на хижарите. Хижата е огромна, беше чисто, в стаята беше пуснато парното и беше топло. Останахме доволни. През лято/есен е възможно качване от Рибарица по тъмно с челници - качването е около 3 часа и е около 1 100 м. денивелация.
Най-новото
Горски дом Кабата
Навигация
Facebook Like Box